Digitala spaningar vecka 5 2019 – del 2

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen
Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel

Del 3: Ekonomi och finans/kvartalsrapporter


Strömmade medier

Apple TV kan få stöd för prenumerationer

Jag har flera gånger skrivit om det vakuum som finns i och med att ingen ännu tagit/kunnat ta positionen som Spotify för video. Alltså allt videoströmningsinnehåll på ett ställe. Jag har också konstaterat att Apple kan vara det företag som just nu är bäst riggat att ta den här platsen. Blir inte mindre så i och med den här nyheten: 

Enligt uppgifter till The Information är Apple på gång att utöka Apple TV med prenumerationsfunktion. Alltså precis samma sak som i Appstore. Du har ett konto och sköter alla dina betalningar, oavsett app, på ett ställe. Enligt uppgifterna ska Apple TV få stöd för det här redan i mitten av april. 

Nu är det förstås obekräftade uppgifter, men vi springer med dem nu för att spekulera lite kring just en sådan tjänst. Det mest troliga är att Apple i så fall väljer rätt mycket exakt samma upplägg som i Appstore: Apple står för distributionen och tar X procent för jobbet. 

Det är precis det som har fått Netflix att strypa möjligheten att starta prenumerationer i iOS-appen (eller Android-appen). Istället måste man gå till Netflix webbplats. I det långa loppet, rätt snart, tror jag dock att Netflix kommer att acceptera att man blir en av kanalerna hos en sådan samlingstjänst. Det är där kunderna är och, tja, bekvämlighet. 

Uppgifter Utökad tv-app från Apple släpps i april

Apples tv-app samlar innehåll från många streamingtjänster i ett enkelt gränssnitt, så att du slipper rota runt bland flera appar bara för att se vad du har tillgång till. Hittills har du ändå varit tvungen att sköta prenumerationer och annat via de olika tjänsternas egna appar, men det kan det snart bli ändring på.

Apple Music kan användas kostnadsfritt på American Airlines-flygningar

Ungefär samtidigt som gårdagsnyheten om att Apple Music nu har över 50 miljoner användare så kommer också information om att Apple ingått ett avtal med American Airlines kring just Apple Music. 

Samarbetet innebär att Apple Music-kunder får gratis wi-fi-användning till sitt strömmande från tjänsten under flygturerna. Vi kan tänka oss att Apple subventionerar det här rätt kraftigt. Förmodligen så pass att de går minus. 

Men vad Apple får är förstås in-flight-reklam för sin musiktjänst. ”Välj vilken du vill, men här kostar det inget att strömma). Och med Apples finansiella muskler gör det inte så mycket att det blir en förlustaffär där och då om det leder till att dra in fler kunder till Apples ekosystem på sikt. Apples kontantkassa är 130 miljarder dollar. Netflix hela börsvärde stängde igår på strax under 150 miljarder. 

Och på tal om Netflix. Vi kan nog lugnt utgå från att American Airlines-avtalet också inkluderar gratis strömning av innehåll från Apples kommande (sannolikt i år) videotjänst. Och då blir det förstås ett ännu mer attraktivt paket. 

Lägg till gårdagsuppgifterna att Apple TV kanske får stöd för att teckna prenumerationer på andras kanaler, så, tja…. Services-delen lär inte sacka under 2019, om vi säger så. 

Apple Music Subscribers Can Listen for Free on American Airlines | Digital Trends

An Apple Music subscription is a great way to listen to your tunes when on Wi-Fi or if you have a generous data plan. But on a plane? Forget about it. That is unless you fly domestically with American Airlines. Apple Music access will be free for subscribers starting February 1.

Spotify kan vara på gång att köpa poddplattformen Gimlet Media

Spotify kan/verkar vara på gång att kliva ännu längre in på poddplanhalvan. Uppgifter säger att Spotify är i ”långtgående samtal” om att köpa det amerikanska poddföretaget Gimlet Media för 200 miljoner dollar.

Draget skulle vara i linje med de förflyttningar som Spotify gjort bara senaste året: bort från distribution, mot eget innehåll. Musikströmning är i sig en verksamhet med väldigt små marginaler och en uppsjö av avtal och licensägare. Har förstås inte blivit bättre av att jättar som Apple, Amazon och Google släppt egna konkurrerande musiktjänster som kan sampaketeras med företagens övriga tjänster. Och vi pratar förstås dessutom om företag som som inte har problem att blöda sönder konkurrensen med hysterisk subventionering. En egen plattform för poddar som inte kräver betalning till mellanhänder är förstås ett bra sätt att bättra på marginalen.

Men det som kanske är det mest intressanta med Gimlet-affären är att Gimlet också börjat ge sig på TV-produktion. Bland annat ett avtal där podden Homecoming blivit tv-serie hos Amazon.

Det senare är också något som Spotify allt mer har gett sig in på: skapa innehåll som konsumeras hos andra. Som direktlicensiering med artister som också möjliggör för artister att sälja sina alster till andra tjänster, med möjlighet för Spotify att få del av kakan. Kort sagt ett sätt att blir mindre beroende av konsumenter väljer Spotify som tjänst.

Spotify is in talks to buy Gimlet for more than $200 million. That’s a big deal for the podcasting world.

Spotify, which has been trying to branch out of the streaming music business, is getting ready to make its first big move into podcasting: It plans to pay more than $200 million to buy Gimlet Media, the startup behind popular shows like Reply All.

Apple kan släppa prenumerationstjänst för spel

Apple prenumerationsplaner fortsätter att växa. Nu kommer uppgifter att företaget satsar på att göra en prenumerationstjänst för spel. Precis som den här typen av tjänster brukar fungera, kan man tänka. Betala en fast månadsavgift och spela för glatta livet. 

Med tanke på hur stor del av Apples appintäkter som kommit via spel så är det inte så konstigt att man tänker sig att det här spåret fungerar även här. 

Några tankar: 

Apple är i full gång med att skapa ett underhållningspaket. Ett eget Prime. Film, tv-serier, spel, musik. Betala för allt på ett ställe, en avgift, och kör. Koppla på en massa iOS-fördelar (som gratis tittande, exklusivt innehåll, obegränsat lagringsutrymme) för att göra hårdvaran (just nu iPhone, kanske annat längre fram) till ett medel för att få tillgång till tjänsterna snarare. 

Samtidigt kopplar Apple också allt mer loss sina tjänster från iOS och macOS, inte minst de nya. På så sätt tänker man sig att kunna locka allt fler kunder. I dagsläget finns det exempelvis ingen av de stora plattformarna som erbjuder ett helhetspaket. Med prisdumpning kanske folk kan välja Apple-allt istället för Spotify, Netflix etc. Ja, eller det är säkert åtminstone vad Apple gärna vill. 

Apple could be working on gaming subscription service

Apple is slowly building a lineup of content subscriptions. According to a report from Cheddar, Apple may also be working on a gaming subscription. Alex Heath managed to get five people to talk about the rumored service. If Apple goes ahead and launches such a service, users could pay a monthly sub…

AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter

Google Assistant på gång att kunna ansiktsidentifiera oss

Nu verkar även Google Assistant vara på gång att kunna ansiktsmatcha oss. Assistenten kommer alltså inte bara kunna känna igen vem det är som kommunicerar baserat på rösten, utan också genom att identifiera vem det är som tittar på enheten (vilket förstås bygger på att man faktiskt har en skärm i den aktuella prylen). Verkar än så länge vara tidigt i processen, men fullt rimligt att det är på gång. 

Och när vi ändå är på temat personaliserade resultat: Alexa kan höra när du viskar och då svara i samma tonläge. Med ansiktsigenkänning lär förstås våra ansikten också kunna ge personligt anpassad återkoppling. Och då menar jag inte som ovan vem som tittar på skärmen, utan se vilket sinnesläge personen som kommunicerar med assistenten är i. Finns ju redan tester med teknik som kan identifiera känsloläge på puls eller röstläge. Lägg till ansiktet så kommer assistenten väldigt snabbt veta vilket som är en lämplig respons. 

Stressad? Snabbt svar. Uttråkad? Lyft humöret. Och kanske även en vidareutveckling av Facebooks självskadealgoritm. Om någon inte verkar helt balanserad, pratar om att skada sig själv (eller andra) eller rentav håller på att göra något dumt – kontakta automatiskt anhöriga eller myndigheter. 

Google Assistant may scan your face to personalize commands

You could also invite other people to create profiles. There’s no clue as to when Face Match might launch, assuming it launches in the first place. The absence of imagery and other content implies that it might not arrive for a while. It could make sense, though.

IoT – internet of things

Volvo släpper kylfack för billeveranser – och hemleveranser

Ett inte särskilt oväntat drag: Volvo släpper ett kylskåp för sin leveranstjänst. Kort sagt ett kylaggregat som gör att mat du får levererad till din bil via Volvos tjänst för billeveranser. Alltså enklare att hantera matleveranser, exempelvis. Dessutom verkar den smart nog enkelt kunna storleksförändras via appen (att göra det manuellt hade förstås varit sjukt mycket igår).

Men det är tre andra smaker som är det riktigt intressanta med lådan.

  • Lösningen kan också användas för att returnera e-handelspaket
  • Lådan går att ta med sig – och uttryckligen fästas i huset
  • Toppbilden på sidan inte är en bild på en bil, utan på just ett hus

Artikeln konstaterar att lösningen fungerar med Amazons billeveranslösning, men jag misstänker att det kommer funka precis lika bra utan en bil även här. Ja, du behöver överhuvudtaget inte äga en bil, än mindre en Volvo, för att använda den.

Fem saker man kan notera med den här satsningen:

1. Bekvämlighet, bekvämlighet, bekvämlighet. Mat är bökigare att hantera. Nu kan du få maten dit du vill, när du vill, utan att behöva vänta.

2. Man anpassar sin produkt utefter en av de dominerande plattformarnas lösning och infrastruktur. Låg tröskel för kunder som har eller funderar på att skaffa tjänsten.

3. Datainsamlande. Volvo kommer lära sig massor kring hur konsumenter agerar och använder den här typen av tjänster. Utan att veta exakt hur uppkopplad lådan i sig är så lär den kunna berätta rätt mycket.

4. Mer branschdöd. Volvo ger sig in i sista metern-kampen. Man tar alltså upp kampen med såväl företag som bygger fastigheter som logistikföretag. Volvo tar alltså ännu ett steg bort från att “bara” vara ett mobilitetsföretag. (Sedan kommer förstås självkörande bilar också att kunna passa bra in här.)

5. Ta fram produkter för dina konkurrenter. Lådan har specialfäste i Volvo-bilar (ja, åtminstone de modeller som är byggda för det). Men finns förstås inget som säger att ingen någon annan skulle kunna montera motsvarande fäste. Eller att tredjepartsföretag tar fram ett fäste som matchar Volvo-lådan, men som går att montera i typ alla bilar. Okej, några kunder har inte valt en Volvo som bil. Men de är Amazon-kunder och tycker Volvos kyllösning är den bästa. Du tjänar pengar på försäljningen (kanske fler? En till bilen, en till huset, en till sommarstugan), du får in ditt varumärke i konkurrenters bilar och kommer dessutom kunna samla in data från deras bilar.

Volvo_inflatable_box_home_returns

The Volvo Locker is a secure and insulated smart locked storage box that protects your deliveries and keeps your groceries fresh.

Zenuity får tillstånd för test med självkörande bilar på svenska vägar

Det är coolt att det börjar dyka upp fler och fler såna här initiativ. Mjukvarubolaget Zenuity, samägt av Autoliv-avknoppningen Veoneer och Volvo Cars, har nu fått tillstånd av Transportstyrelsen att genomföra tester med självkörande bilar på några större svenska vägar. Max 80 km/h och med en människa bakom ratten. Däremot inga händer PÅ ratten. 

Lär alltså mestadels handla om självkörning på ”bara” nivå 3, men likväl spännande. 

Veoneers joint venture Zenuity får tillstånd testa självkörande bilar på svenska vägar

Stockholm, 28 januari 2019: Det samriskbolag Veoneer, Inc. (NYSE: VNE and SSE: VNEsdb) har för

Riktat, personaliserat ljud via laserstrålar

Avdelningen creepy/cool. Forskare vid MIT har upptäckt ett sätt att viska direkt i någons öra på håll – med laser.

Tekniken bygger på “fotoakustiska” effekter, som verkar handla om att vattenånga i luft absorberar ljus och därigenom skapar ljudvågar som alltså sedan kan riktas. (Feel VERY free att bullshitta mig och förklara mer korrekt.)

Användningsområden som ges är att spioner kan få ljudkommunikation i örat utan öronsnäcka. Och visst, det är väl typ den nivån en sån här satsning skulle hamna på. Inget som kommer rullas ut med nästa generations mobilmodeller, direkt.

Men om vi då ställer oss på Tillbaka till framtiden-hoverboarden och släpper den mentala sargen fullt ut så kan jag förstås tänka mig betydligt fler användningsområden. Det kanske skulle kunna innebära att hörlurar är något som inte längre behövs. Att man alltså kan para ihop en musikpryl med örat utan vare sig hårdvara eller bluetooth. Kanske till och med kunna styra om signalen ska blocka hela örat (typ brusreducering) eller om man vill kunna höra sin omgivning.

Tänker vi sedan lite Minority Report så skulle man också kunna tänka sig riktade erbjudanden när man går i en butik eller i ett köpcentrum. Eller utrop på flygplatser eller tågstationer som specifikt skickas till dem som har biljetter till en viss avgång – istället för att som idag berätta allt för alla i högtalarna. Alexa-receptinstruktioner bara till den som lagar maten.

Och… äh, jag stannar här. Känner att jag kan fortsätta spinna på det här för länge annars.

‘Whisper’ laser tech sends audible messages to specific people

The team started with a laser beam that fired at wavelengths absorbed by water. By sweeping the beam at the speed of sound, they found that it could be used to generate sound that can only be heard at a specific distance from the transmitter.

Gatwick testar parkeringsrobotar

Ha. Vad gör man om man saknar självkörande bil men inte vill parkera själv? Man skaffar en parkeringsrobot. 

Från och med augusti kommer Gatwicks flygplats genomföra ett tremånaderstest med parkeringsrobotar. Vilket, tja, ser ut och funkar som en gaffeltruck utan förarhytt. En GULLIG gaffeltruck utan förarhytt. Det gulliga är viktigt i snart allt som har med konsumentrobotar att göra. 

Du lämnar din bil för parkering som vanligt, men istället för att en människa tar emot och parkerar din bil så gör alltså roboten det. Och logiken här är inte att spara lönekostnader, utan om utrymme. I och med att roboten inte behöver sätta sig i och kliva ur bilen så behöver man inte ha utrymme för dörröppning i parkeringsfickorna. Gatwick räknar med att gå från 6000 till 8500 parkeringsplatser på det här sättet – utan att öka den totala ytan. 

En fördel till är att roboten också ska ha koll på vilkea bilar som kommer hämtas med vilket flyg. Alltså ännu bättre matcha kundens förväntningar på direktframkörning. Because bekvämlighet. 

This robot valet will soon be parking your car at the airport

An airport in the UK is set to launch a three-month-long trial of robots that will park travelers’ cars for them, letting them squeeze thousands more vehicles into their parking lot. The details: From August, drivers at Gatwick Airport will be able to leave their car in a drop-off zone near the airport and summon one of the robots using a touch-screen terminal nearby.

Mobilt

Kinas mobilmarknad saktar in ordentligt

Apples vinstvarning berodde enligt VD:n Tim Cook på att iPhone-försäljningen i Kina sackade rätt ordentligt. Det bekräftas av uppskattningar från analysföretaget Canalys. Enligt dem backade Apples försäljning med 13 % i landet, även om man lyckades behålla sin marknadsandel på 9 %. 

Men det som är riktigt intressant med Canalys sammanställning är dels konsolideringen av den kinesiska mobilmarknaden och dels att försäljningen minskar för andra året i rad. 

Faktum är att bara två tillverkare ökar sin försäljning: Huawei +16 % och Vivo +9%. Mest anmärkningsvärt är att alla tillverkare utanför topp fem mer än halverar sin totala marknadsandel och försäljningen rasade 60 %. 

Huawei har… rätt mycket problem globalt just nu, men på hemmamarknaden når företaget sin högsta mobilmarknadsandel och börjar nosa på en tredjedel av marknaden. För Xiaomi är läget det omvända: snabb tillväxt utomlands, men minskad försäljning (trots något ökad marknadsandel) i Kina. 

Hela rapporten här

Övrigt

We Are Socials/Hootsuites rapport över internetläget i världen januari 2019

Några korta grejer ur rapporten: 

Det finns nu 4,39 miljarder internetanvändare i världen, 366 miljoner fler än för ett år sedan (+9 %). 57 % av alla människor på planeten. 

Det finns 5,11 miljarder unika mobilanvändare, 100 miljoner fler är januari 2018 (+2 %). Det är alltså fler nya internetanvändare än mobilanvändare. Sannolikt mestadels för att fler bytt ut sina “Nokia-mobiler” mot smarttelefoner. 67 % av alla människor. 

3,48 miljarder människor använder sociala medier, 288 miljoner fler än 2018 (+9 %). 8 av 10 internetanvändare finns alltså också i sociala medier. 45 % av alla människor. 3,26 miljarder av dessa använder sociala medier i mobilen, vilket motsvarar 93 % av alla sociala medier-användare och 42 % av alla människor totalt. 

Finns förstås drösvis med annan data i rapporten (jag har själv inte läst än). Lär komma ett gäng sammanfattningar och analyser närmaste tiden. 

Digital 2019: Global Digital Overview

A comprehensive exploration of the state of digital around the world in 2019, with all the numbers you need to understand mobile, internet, social media, and e-commerce use across the globe. Includes the complete Digital 2019 Global Overview report, together with our in-depth analysis of all the key

Hur mycket är Googles lobbykampanj mot EU:s föreslagna nya upphovsrättsdirektiv värd?

Jag har tidigare skrivit om att Google har skickat ut bilder på hur Googles sökresultat skulle se ut om artikel 11 i EU:s föreslagna nya upphovsrättsdirektiv blir verklighet. Alltså den artikel som talar om om att tjänster som låter användare dela innehåll eller nyhetsaggregeringstjänster ska betala (mer) till publicister. Nu har Google tagit saker och ting ett steg längre och låter användare live se hur de strippade sökningarna ser ut.

Det är i dagsläget ingen som vet exakt vad artikel 11 faktiskt kommer att innebära, så vad Google gör är förstås att dra saker till värstaspetsen (det är ingen annan heller som vet vad artikel 11 kommer leda till, så tro inte dem som säger sig veta). Men just nu lämnar jag den här diskussionen därhän.

Istället tänkte jag reflektera över den lobbykampanj som Google just nu genomför mot upphovsrättsdirektivet (främst då just artikel 11 och artikel 13 som reglerar plattformars ansvar för användarmaterial som bryter mot upphovsrätten).

I dagarna har det kommit information om att Google, Facebook och Apple alla har slagit nya lobbyrekord 2018. De har aldrig lagt så mycket pengar på att bearbeta lagstiftare. Men i det här fallet handlar det istället om den proxylobbning som Google ägnar sig åt – via sina användare och kunder. I sökresultatet, via Twitter, via Youtube och via Gmail (säkert också på fler platser som jag har missat). Det handlar förstås ytterst inte om att Google egentligen bryr sig om de användare som laddar upp material på Youtube eller om internets generella framtid utan om att Google inte vill se sina mastodontintäkter minska.

Jag har ingen aning om vad Googles lobbykampanj hade kostat om någon annan hade kunna köpa det här utrymmet, men jag misstänker att det här kan vara en av de största lobbykampanjerna någonsin. Vore intressant om nån satte sig och räknade på det här när krigsdammet har lagt sig.

Här är Google-testet som ska skrämma de svenska medierna

Efter att Facebook bestämt sig för att skruva åt kranen börjar Google bli den viktigaste externa trafikkällan för medier och nyhetssajter. Artiklar från etablerade medier hamnar ofta högt när människor söker information. Det ska se ut såhär: En skärmdump som Breakit har tagit del av visar framtiden, som Google vill visa den.

De amerikanska företagsskattesänkningarna gick till att öka vinsten för ägarna, inte till investeringar och innovation

Lite mindre roliga siffror från USA. Trump kapade företagsskatten med 10 %, vilket skulle ge en jätteboost till de amerikanska ekonomin eftersom företagen skulle investera och anställa många mer.

Hur gick det? Sådär. Företag verkar ha ökat investeringarna de första kvartalen, men det tog slut när vi gick in i det tredje. Vad gjorde företagen med pengarna? Köpte aktier. Sina egna aktier. Aktieåterköp slog nytt rekord, totalt köpte företag tillbaka aktier till ett värde av 1,1 biljoner dollar.

Man skulle kunna argumentera att företag säkrade upp ekonomin när siffrorna började peka nedåt mot slutet av året, men det visar sig att återköpen översteg investeringarna redan första halvåret 2018. Med andra ord gick större delen av skattesänkningen till att boosta den egna aktiekursen och gynna de egna aktieägarna. Vilket förstås till stor del är människorna som sitter i ledningarna för företagen.

Och då har vi förstås inte ens börjat prata om alla jättebelopp som försvinner kreativa skatteupplägg och som sitter på bankkonton utomlands eftersom företag inte vill skatta för pengarna i USA.

Visst är det här en förenkling av bilden. En stor del av alla företag har inga aktier att köpa tillbaka, så visst handlar det främst om de stora företagen. Men det är ändå oroväckande. Det verkar som att det stora hotet mot innovation i USA inte handlar om dåliga villkor för företag, utan att företagen är mer intresserade av att gynna ägarna än att ställa om för framtiden.

De jätteföretag vi pratar om här är bland dem som verkligen behöver se över sina affärsmodeller för att framtidssäkra såväl intäkter som arbetstillfällen.

It’s official: The Trump tax cuts were a bust

By Right before Congress passed the Tax Cuts and Jobs Act in December 2017, President Trump proclaimed: “It’ll be fantastic for the middle-income people and for jobs, most of all … I think we could go to 4%, 5% or even 6% [GDP growth], ultimately. We are back.

Google stänger ner Google+ i april

Så har Google tidigarelagt datumet när Google+ för privatpersoner kommer att gå i graven. 2 april 2019 (man kan tänka sig att de väldigt medvetet undvek 1 april). Då kommer alla Google+sidor, API:er och en hel del relaterade funktioner (som diverse inloggningstjänster) att försvinna från internet. Redan tidigare kommer det inte längre gå att skapa exempelvis nya inlägg.

Så nu måste jag alltså skynda mig att spara ner alla inlägg och bilder som jag har postat på min Google+profil.

Eller vänta.

Google will begin deleting Google+ photos, pages, comments, and more on April 2

In late 2018, Google announced that it would shut down Google+, its beleaguered social network, for consumers due to “low usage” (90 percent of Google+ user sessions last less than five seconds) and “challenges involved in maintaining a successful product that meets consumers’ expectations” – not to mention the discovery of two exploits that could have allowed malicious developers to scrape millions of users’ personal data.

När man svarar på Sifo-undersökning

Har du lust att hjälpa till?

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Klicka här för att se hur du gör

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om