Digitala spaningar vecka 9 2019 – del 3

Övriga delar i sammanställningen

Del 1: EU:s nya upphovsrättsdirektiv, Sociala medier, Sök/SEO

Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/Prenumerationstjänster

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter

Google Assistant kommer till KaiOS och dummobiler

Ett stort steg för Google i kampen om nästa miljard internetanvändare. Fler mobiler kommer att utrustas med dedikerade (hårdvaru)knappar för direktåtkomst till Assistant. Men än viktigare: Assistant kommer till fler icke-smartphone-mobiler (typ gamla hederliga Nokia-mobiler) – och bli smartare här.

Det är närmare bestämt Assistant för KaiOS, ett enkelt operativ för just enklare tangentbordsmobiler (baserat på Firefox OS). Om man så vill en konkurrent till Android – och en konkurrent som Google har investerat i. Förstås just för att nå de användare som inte ens har en Android-mobil. Kunna se till att åtminstone företagets tjänster, som Maps, finns där.

Det som framförallt nu kommer till KaiOS är att Assistant kan hjälpa till med röstskrivande, men också att Assistant även här får stöd för Actions. Alltså Assistants “appar”, möjlighet att skapa anpassade kedjekommandon.

Sist men inte minst kommer KaiOS och Assistant kunna ställas in på olika språk. Så operativet kan ha ett språk medan Assistant kan väljas för ett annat. Med andra ord kommer kommer man kunna prata på sitt modersmål och be Assistant utföra kommandon även om KaiOS inte finns för det språket. Känns med andra ord som att Google kastar med lite realtidsöversättande när de ändå är igång. 

Röst får allt större roll i våra internetinteraktioner, men i många länder kan det vara skillnaden som avgör om man kan kommunicera alls. I WhatsApp är det på många tillväxtmarknader populärt att skicka röstmeddelanden istället för textmeddelanden eller att ringa. Beror på en kombination av låg läskunnighet och dyra mobilsamtal. Det är alltså exakt den här målgruppen som Google primärt riktar in sig på med de nya funktionerna (även om förstås alla andra också kan ha nytta av dem).

Google is making the Assistant smarter on feature phones

KaiOS, if you need a refresher, is a spiritual successor to the ultimately-doomed Firefox OS. The company took the web-based platform and optimized it for cheap, non-touch devices in 2016. Google launched a primitive version of the Assistant, alongside Google Maps and Search, on the KaiOS-powered Nokia 8110 4G last year.

Google Assistant läggs till i Android Message

Ännu en Google Assistant-nyhet. Googles digitala assistent kommer även att börja dyka upp i Android Messages. Allo, fast i annan app, alltså.

Assistant kommer att komma med förslag på saker att skicka till andra under en chatt. Som exemplet i artikeln att du undrar om en kompis vill hänga med och se en film. Då kan du få upp ett förslag att skicka över en sammanfattning av filmen. Samma funktion som bland andra Facebook försökt få till med sin M, alltså.

Kommer att komma för engelsktalande användare kommande månaderna och initialt är det tips om filmer, restauranger och väder som kommer finnas med.

Google är förstås snabba med att påpeka att innehållet i chattar aldrig skickas till Assistant, bara “the entity listed on the chip you clicked”. Vilket säger mig ungefär ingenting. Någonstans får ju Assistant trots allt tillgång till det du skriver i någon form för att kunna komma med sitt förslag – men det lär väl handla om att meddelandetjänsten typ skickar nyckelord eller så till Assistant.

(Sen noterar vi förstås att Google då verkar ha sagt att Assistant inte får läsa chattarna. Däremot inget om att Assistant inte kommer att skicka vidare info om de förslag du får eller vilka förslag du väljer att dela med dina vänner…)

Google Assistant is sliding into the Android Messages app

It’s basically the Assistant as it was in the Allo app ( RIP) — when you chat with your friends about things like movies, restaurants and the weather, Assistant will show suggestion bubbles to let you send info cards to your pal. The AI scans your texts for contextual clues as to what you’re talking about.

G Suite får AI-grammatikverktyg

Nu blir stavnings- och grammatikkontrollstöd standard i Google Docs för alla G Suite-användare. Och eftersom det är Google pratar vi förstås hjälp baserat på maskininlärning och AI.

Okej, lär inte finnas för alla språk och det verkar bara vara för företagskonton än så länge, men vi kan väl alltså anta att det här lär komma att bli standard för alla användare.

Google får alltså lika många ML-tränare som användare – vilket ger ännu mer data och ännu bättre kvalitetet i korrandet etc. etc.

Google expands AI-powered grammar checker in Docs to all G Suite users

Google today announced that its artificial intelligence-powered grammar checker will now be a native feature in Google Docs for all users of G Suite, its corporate suite of web tools and services.

AR/VR

Microsoft släpper Hololens 2

Micorosft släpper version två av sitt Hololens-AR-visir. Och den här gången siktar man enbart in sig på företagskunder (även om det förstås är fritt fram att köpa även för privatpersoner).

AR har den stora fördelen med VR att det krävs betydligt mindre för att få det att fungera. Framförallt om man är ute på resande fot. Där VR alltjämt kräver mycket hårdvara räcker det med en hyfsat vanlig mobil för att få tillgång till funktionaliteten.

Men kommer vi till visir och glasögon har även AR samma problem som motsvarande VR-prylar. Det är inget man går omkring med på stan. För stort och för klumpigt. Det har förstås kommit mer eller mindre “vanliga” glasögon som kan en diskret skärm framför ögonen (som Google Glass och Snaps Spectacles, även Apples uppges arbeta med hårdvara av den här typen). Men funktionellt är det rätt begränsade upplevelser vi pratar om.

VR-hårdvara har mest börjat få snurr som spelenhet eller för företag (exempel som träningsmetod) och AR-glasögonen av Hololens-typ har redan använts för att tillhandahålla personal med handsfree-information. Som för lastpersonalen på åtminstone en asiatisk flygplats.

Microsoft tänker helt enkelt fullständigt rätt här (dessutom i linje med att Microsoft satsar allt mindre på konsumenter). En Hololens är inte en konsumentprodukt. Det är teknik gjord för tillfällen när man kan tänka sig att dra på sig den här typen av utrustning. Som på jobbet.

Här är Microsofts Hololens 2

Microsofts nästa augmented reality-visir heter Hololens 2. Det har en prislapp på 3500 dollar, släpps senare i år och ska enbart säljas till företagskunder. Med tanke på att det passerat tre år sedan första Hololens gjorde debut kändes den nya enheten – som Microsoft presenterade under mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona – inte direkt banbrytande.

IoT – internet of things

Tesla släpper billigare Model 3 – och kommer bara sälja sina bilar online

Ett antal nyheter från Tesla kom sent igår kväll:

En ny, billigare Model 3. Prislapp från 35 000 dollar jämfört med dagens billigaste pris 42 900. I Europa och Kina inom tre till sex månader. (Börjar man lägga till funktionalitet enligt nedan så blir det förstås snabbt dyrare än så.)

Tesla-bilar kommer från och med snart bara gå att köpa online. Tesla kommer att stänga de flesta av sina butiker. De kommer behålla några fysiska lokaler som showroom och informationshubbar. Del i satsning att minska blödandet av pengar.

Öppet köp: alla Tesla-bilar kan lämnas tillbaka, gratis och med full återbetalning, inom sju dagar eller om man har kört 1000 miles (som Musk konstaterar: någon skulle kunna köpa en Tesla och få en nästan gratis bilsemester i en vecka)

Tesla’s promised $35,000 Model 3 is finally here

Tesla is finally rolling out the long-awaited $35,000 version of the Model 3 in the United States. The company is currently making multiple versions of a “Standard Range” Model 3 that can travel around 220 miles on a single charge. Previously, the most affordable Model 3 started at $42,900 after a February price reduction.

Tesla-bilar får ett antal nya funktioner under 2019

Mer Tesla-nyheter. I samband med gårdagens presentation av en billigare Model 3 så kom också en lista på självkörande funktioner som Model 3 har nu eller kommer få senare i år:

  • Autopilotnavigering: t ex omköring och avfartskörning)
  • Automatisk parkering: vanliga parkeringsfickor och fickparkering (JA! JA! JA!)
  • Summon: din bil kommer till dig på parkeringsplatsen istället för att du måste leta upp den (coool…)
  • Stöd för att identifiera och reagera på trafikljus och stoppskyltar
  • Automatiskt körande på stadsgator

Man kan tänka att några av de här grejerna lär vara avhängiga de lagrum som gäller där man faktiskt kör…

Tesla says ‘Automatic driving on city streets’ including responding to traffic lights/stop signs coming this year

Tesla today, along with the $35,000 Model 3 and other goodies, announced it would be taking Autopilot to the next level, this year… Tesla’s AP options for the Model 3 now state the following, bold emphasis mine: Full Self-Driving Capability Navigate on Autopilot: automatic driving from highway on-ramp to off-ramp including interchanges and overtaking slower […]

Volvo Polestar 2 blir första bil som får Android som inbyggt operativsystem

Volkswagen investerar i Ford-ägda mobilitetsföretaget Argo

Ännu ett intressant mobilitetssamarbete. Uppgifter att Volkswagen kommer att investera 1,7 miljard dollar i självkörande teknik-företaget Argo. Som ägs av… Ford.

Alltså ännu en gång när två konkurrenter typ gör gemensam sak. Och det stannar inte här: i med investeringen skulle Argo enligt Wall Street Journal bli “the nucleus of an equally held joint venture that could receive additional assets from Volkswagen over time”.

Egentligen är samarbetet inte jätteoväntat eftersom de två företagen ingick ett strategiskt samarbete i januari. Men djupet på samarbetet är ändå rätt intressant. Dessutom har Volkswagen i sin tur öppnat upp för att andra biltilverkare ska få använda deras elbilsplattform. Alltså bokstavligen talat bli en plattform…

Report says VW to invest $1.7 billion in Ford self-driving unit Argo

Volkswagen will invest around $1.7 billion in Ford’s self-driving subsidiary Argo, according to a new report. The two carmakers will make Argo “the nucleus of an equally held joint venture that could receive additional assets from Volkswagen over time,” the Wall Street Journal reports. Volkswagen and Ford officially announced a “global alliance” in January.

BMW och Daimler gör gemensam sak inom mobilitetstjänstområdet

De milt sagt intressanta samarbetena fortsätter dyka upp. Konkurrenter som helt plötsligt börjar samarbeta inom rätt centrala verksamheter. Som att Daimler och BMW nu kommer göra gemensam sak inom ett antal mobilitetsområden.

Så med andra ord kommer Mercedes och BMW alltså samsas om (och plöja ner en miljard dollar i) vad som kommer att bli fem fristående företag inom följande:

Taxitjänster: Daimler-ägda MyTaxi (som tydligen ska vara störst i Europa – större än Uber, alltså) kommer att bli Free Now.

Bildelning: Daimlers Car2Go kommer att slås ihop med BMW:s Drive Now i den nya tjänsten Share Now.

Laddstationer: Tjänsten Charge Now är tänkt att göra det enklare för kunder att hitta laddstationer. Man kommer alltså inte ta fram egna stationer utan hänvisa till ett nätverk av fristående stationer. Men som konstateras lär de i och med detta premiera de stationer de har avtal med – avtal som säkerligen på sikt kommer innebära ett närmande mellan de fristående nätverken och Charge Now.

Härligt förvirrande Game of Thrones-tider.

BMW and Daimler are forming a mobility powerhouse

This story was delivered to Business Insider Intelligence Transportation & Logistics Briefing subscribers hours before it appeared on Business Insider. To be the first to know, please click here. Last Friday German auto giants BMW and Daimler revealed a wide-ranging partnership on mobility services and technologies, according to The Verge.

Apple Watch kan få inbyggd sömnloggning 2020

Ta av sig sin Apple Watch när man sover? Verkar väl ändå jäkligt onödigt.

Nu finns det säkerligen många som inte tar av sig sin Watch ens när de sover redan idag, men nu kan fler få anledning att behålla den på. Apple kan vara på gång att lägga till inbyggd sömnspårning i de klockor som släpps 2020. Förstås helt i linje med Apples mission att göra sina prylar, framförallt Watch, till hälsoprylar på ett eller annat sätt. Och vår önskan om att lifelogga ungefär alla aspekter av vår tillvaro.

Apple Watch may get built-in sleep tracking by 2020

You can track your sleep on the Apple Watch using third-party apps, but Apple has yet to bake this functionality into the device itself. According to a report from Bloomberg, the company is working on it though, and plans to introduce sleep tracking in the Apple Watch 2020.

LG testar handflateskanning som inloggningsteknik

Intressant inloggningsteknik från LG: Hand ID. LG G8 ska skicka en pulserande infraröd signal mot handflatan. Det i sin tur mappar handflatans blodådror ”based on how the hemoglobin absorbs the IR signal” (ska inte säga att jag helt hänger med på hur det här exakt fungerar). Ska tydligen vara väldigt säkert (nu säger alla företag som släpper inloggningslösningar att de är jättesäkra, men i det här fallet känns det milt sagt svårknäck för en lekman som jag – återstår att se hur bra den gör jobbet).

Så… inloggning via blodådermappning? Coolt.

LG’s palm-reading G8 has a unique vision of the future

Last year, LG released the G7 ThinQ – by no means a bad phone, but certainly one that struggled to make its mark. And at MWC, LG is announcing its successor, the LG G8, which brings some new features and upgrades to try to stand out where the G7 faded into the background.

Apple avskedar 190 anställda inom sin självkörande fordon-satsning

Hur går det för Apples ibland på/ibland av-självkörandebilprojekt Project Titan? Ingen har en aning. Inte ens Apple, känns det rätt ofta som.

Företaget har tillstånd för körning med drösvis av fordoni främst Kalifornien, men har aldrig pratat särskilt mycket om satsningen. Så det är svårt att veta om det ens handlar om en faktisk bil eller mjukvara som ska hantera körandet.

Nu visar det sig att Apple dessutom har fotat 190 anställda som arbetat med projektet. Främst ingenjörer.

Vad betyder det? Även här: egentligen ingen aning. Tecken på att man ska lägga ner? Ännu en nedrampning som följs av en upprampning? Inriktningsförändring?

Det enda vi kan vara (nästan) helt säkra på är att Apple kommer att finnas i självkörande fordon. Frågan är bara i vilken form. Att de inte alls kommer ha med själva framförandet av fordonet att göra är förstås i allra högsta grad ett väldigt troligt scenario.

Apple confirms self-driving car layoffs, says it mostly fired engineers

Apple has laid off 190 employees working on the company’s self-driving car project, codenamed Project Titan. The layoffs were first reported on in January, but now we know that most of the affected employees are engineers. Additional details about the dismissals were unearthed in Apple’s letter to the California Employment Development Department, first reported on by the San Francisco Chronicle.

Mobilt

Samsung Galaxy S10 får inbyggd kryptoplånbok

Samsungs nya S10 får inte bara Instagram-läge i kameran, den får inbyggd kryptovalutaplånbok också. Alltså säker förvaring för ens kryptopengar inbyggt i hårdvaran. Dessutom en lagring som inte är kopplad till internet (förrän man vill betala med sin kryptovaluta, antar jag).

Utan att ha koll på exakt hur det fungerar så är hög säkerhet bra. Men jag gissar att det även i det här fallet också innebär den vanliga kryptovalutarisken.

Tappa för guds skull inte bort din mobil när du väl har lagt in din kryptovaluta i plånboken.

The Samsung Galaxy S10 has a cryptocurrency wallet built in

Samsung is the first major smartphone maker to include a cryptocurrency wallet in its latest flagship Galaxy S10 phones. The wallet lets users store bitcoin, Ethereum, and a beauty-related cryptocurrency called Cosmo Coin. It’s a cold storage wallet, meaning it’s not connected to the internet.

Samsungs vikbara mobil Fold känns…. väldigt tjock

Bättre bilder på Samsungs kommande, vikbara mobil Fold. Och… jag vet inte. Känns lite som att grundläget är två iPhone SE staplade på varandra. Visst, ryms bättre i fickan breddmässigt, men är samtidigt som sagt var… tjock.

Kan vara intressant som typ surfplatta, när man vill titta på video under resan på större skärm, men med tanke på hur mycket Fold kommer kosta så kan jag lika gärna stoppa ner en iPad i väskan för bingetittande.

Intressant som koncept, men känns som att målgrupperna nu i princip uteslutande är extrema technördar (som köper vad som helst bara de är först) och människor med för mycket pengar (som köper vad som helst bara det är skitdyrt).

Samsung offers a closer look at its foldable phone in a 4-minute video

Samsung is offering a much closer look at its Galaxy Fold in a new 4-minute video. The footage of Samsung’s foldable phone is mostly silent B-roll, but it offers the chance to see and hear the folding phone complete with its clicks, bloops, and beeps in various modes.

Mate X – även Huawei har en vikbar mobil

Samsungs vikbara mobil Fold känns så här långt mest… konstig. Tjock med konstigt format. Huaweis motsvarighet Mate X känns betydligt mer genomtänkt.

Framförallt känns Mate X inte lite tjock. Det ser ut som att de packat ihop dubbelskärmen bättre. Jag spekulerade kring användningen av Fold – och även här verkar Mate X ha ett bättre användarcase. Som ett arbetsverktyg, med fokus på multitasking à la surfplattor snarare än nöjeskonsumentpryl (med de prislägen vi pratar om är det förstås inte aktuellt för de flesta oavsett). Och Huawei verkar ha tänkt till lite kring smart enhandsfattning även i utfällt läge.

Känns däremot fortfarande rätt klossig. Jag, som fortfarande tycker att SE är typ den ultimata mobilstorleken, är med andra ord inte målgruppen. En anledning är att app- och webbplatsdesigners fortfarande bygger som att vi hade just en SE trots att skärmarna numer är giganormous. Kort sagt alldeles för mycket interaktioner i toppen. Framförallt uppe till höger.

Huawei made the coolest folding phone we’ve seen so far

The Mate X might be the most promising foldable phone we’ve seen yet, but that’s really not saying much. Phone makers still face a huge uphill battle convincing people that foldable phones will be worth buying.

En genomgång över hur KaiOS kom till

I dessa tider av EU-upphovsrättsdirektivdiskussioner är det många som kramar ”ett fritt internet” och förfasas över att EU vill ”döda det fria internet” eller ”internet som vi känner det”. Däremot har de flesta med den här ståndpunkten inga problem med att sitta i knäet på Google, Apple, Facebook och en handfull andra techjättar som i praktiken helt styr över internet – och som gjort att internet här hos oss aldrig har varit lika ofritt. Men heller aldrig gett så många lika stora möjligheter.

För det finns ju alternativ till de stora för dem som vill. Inom nästan alla internetområden. Ett sätt att göra sig lite mindre beroende av internetkoncentrationen är att välja Firefox som webbläsare. Eller KaiOS som operativ.

Häromdagen kom nyheten att Google lagt till stöd för Assistant i KaiOS, ett operativ helt är inriktat på… dumtelefoner. Alltså icke-smartphones. Ett operativ för alla användare som inte ens har råd med ens de billigaste Android-mobilerna.

För den som vill läsa på om vad KaiOS är och hur det kom till är den här artikeln en bra start.

(Sen har Google även ett finger med i KaiOS. Googles tjänster är centrala även här och företaget har dessutom investerat i operativet. Men hej.)

How KaiOS claimed the third-place mobile crown

In December 2015, Mozilla announced it would be abandoning Firefox OS as a smartphone platform. Many assumed the company’s withdrawal would kill any hope of a m…

Ekonomi och finans

Lyft har lämnat in sin börsansökan

Så har Uber-konkurrenten Lyft publikt lämnat in sin börsansökan. Finns ingen uttalad värdering, men bedömningar tidigare har talat om att Lyft kan vara värt mellan 20 till 25 miljarder dollar vid en börsnotering.

Vi får även lite siffror i och med ansökningshandlingarna. Företaget går fortfarande inte med vinst (lite normalt i de här sammanhangen) och förlusten ökar. Under 2018 förlorade Lyft 911 miljoner dollar, eller 32 procent mer än året före. (Ubers förlust motsvarande period blev nästan prick dubbelt så hög: 1,8 miljarder dollar.)

Omsättningen fördubblades till 2,2 miljarder dollar under 2018 (Ubers omsättning landade på 3 miljarder, en ökning med ”bara” 25 procent). Företaget hade 18,6 miljoner aktiva förare vid årets slut, en ökning med 47 procent jämfört med 2017. Man säger sig själva numer ha 39 procent av marknaden för delninstaxitjänster i USA (i princip den enda marknad där Lyft i dagsläget har riktigt stor närvaro – till skillnad från Uber).

Lyft har flera gånger försökt positionera sig som ett ”schysstare” alternativ till Uber, med bättre förarvillkor. Att se hur den strategin håller framåt. Bland de befintliga investerarna finns Google, som även har investerat i Uber OCH har en delvis konkurrerande tjänst i egenägda Waymo. Alltså som det funkar nuförtiden.a

Lyft heads for IPO after losing $911M on revenues of $2.2B in 2018 – SiliconANGLE

Beating bigger rival Uber Technologies Inc. to the punch, Lyft Inc. today released the prospectus for its upcoming initial public offering, giving the industry the first detailed look at its finances and stock market roadmap. The ride-hailing provider plans to debut on the Nasdaq exchange under the ticker symbol “LYFT.”

Vipshops kvartalsrapport Q4 2018: Antalet användare fortsätter öka

Kinesiska e-handlaren Vipshop kvartalsrapporterade i slutet av förra veckan – och möttes av besvikelse när rapporten bara knappt överträffade förväntningarna (vilket säger en hel del om den lätt knasiga aktiemarknadspsykologin). Med tanke på att Kina håller på att drabbas dubbelt av konjukturavmattningen (dels globalt och dels i Kina som tillväxtmarknad). Men rapporten var i sig inte dålig – och bjöd på åtminstone en intressant utveckling.

Vipshop kan sägas vara en kinesisk onlineoutlet. Varumärken kan dumpa osålda lager för utförsäljning mot plattformens medlemmar. Under 2018 omsatte den här affärsidén runt 19,5 miljarder dollar. En ökning med 21 % jämfört med 2017. Omsättningsökningen sjunker dock procentuellt.

Antalet aktiva kunder skrev till 60,5 miljoner för 2018. En ökning om 5 % jämfört med 2017. Under Q4 var den ökningssiffran 13 % – och det var den högsta tillväxten sedan Q3 2017. Tillväxttakten ökade mer och mer för varje kvartal förra året – lite uppseendeväckande i en tid när allt fler tillväxtsiffror börjar slå i taket och plana ut. Dessutom gick 3,2 miljoner kunder med i Super VIP Paid-programmet, vilket var en ökning med 38 %. Programmet ska dessutom ha en förnyelsegrad på 70 %, vilket måste sägas vara… rätt högt.

En stor del av trafiken kommer från alliansen Tencent/JD.com, som både är delägare i Vipshop. Kort sagt marknadsföringsplattformar för Vipshop och för för Tencent och JD ännu en pusselbit i kampen mot Alibaba.

Sist men inte minst kom många nya kunder från Vipshops miniprogram i WeChat. Och just det här blir en allt viktigare plattform för företag som vill nå kunder i Kina. En blandning mellan en Amazon-marknadsplats och ett appekosystem. Möjligheten att skapa en app- eller webbplatsskräddarsydd upplevelse, men baserad på standardkomponenter på en befintlig plattform som gör att behovet att ta fram, drifta och bekosta en egenutvecklad tjänst är betydligt lägre. Eller kanske rentav obefintligt.

Alltså samma sak som vi börjar se här hemma. Plattformar och ekosystem inuti plattformar och ekosystem – som bygger på att vara där kunderna är, snarare än att på 1900-talsmanér förvänta sig att kunderna ska komma till dig.

Vipshop GMV exceeded US$19bn in 2018, up 21%

In 2018, Vipshop generated US$19.47bn in GMV from 60.5 million active customers who altogether placed 437.4 million orders. Total net revenue reached US$12.3bn. Vipshop’s active customers totaled 60.5 million at the end of 2018, an increase of 5% year-on-year. In Q4 2018, this figure grew by 13% year-on-year to 32.4 million.

FundedByMe börsnoteras

Skönt meta. FundedByMe, en crowdfundingplattform för att hitta publikt kapital vid sidan om börsen, kommer nu… börsnoteras.

Annons som bekräftar att FundedByMe börsnoteras

Övrigt

DN skriver från framtiden

En stilla tanke: är det inte märkligt att papperstidningen 2019 fortfarande ses som den riktiga produkten?

Publicerad ledare på dn.se med publiceringsdatumet satt till dagen efter

Kommer 5G göra internettillgång till en ännu större demokratifråga?

Ett intressant och väldigt relevant konstaterande: 5G (ja, eller 6G om man frågar vissa…) kommer bjuda på vrålsnabbt surfande jämfört med idag. Toppen! Inte minst som snabbare prylar och snabbare uppkopplingar gör att internet (åtminstone i vår del av världen) blir allt tyngre. Och suger allt mer data. Så för att få ut full utväxling av 5G krävs också rejäla dataplaner.

Jag har haft samma abonnemang i…. tre år? Fem år? Betalat lika mycket och haft lika mycket datatrafik. Men likt inflation har jag betalat allt mer för min trafik. I och med att surfandet som sagt suger mer trafik så måste jag betala mer för exempelvis varje besök på en tidningssajt eller om jag kollar sociala medier.

Det här har operatörerna förstås full koll på.

Som när vi började koppla upp oss mot internet. De korta ”samtalen” för att hämta ner mejlen offline gjorde att operatörerna förlängde betalintervallerna (minst en minut istället för en sekund, exempelvis). Samma sak när vi fick smarttelefoner: i början fanns det rätt många abonnemang med obegränsad trafik. Spelade ingen roll, vi använde inte trafiken och det var på telefonsamtal och sms som operatörerna tjänade pengar. Men nu finns det i princip inga obegränsade abonnemang kvar.

Kostnaden för koppla upp sig och få tillgång till internet kryper sakteliga uppåt, pådrivet av vinstdrivande företag. Det här är en fråga som har potential att bli en betydligt större utmaning för demokratin än någonsin nätneutralitet eller upphovsrättsdirektiv.

5G will be crazy fast, but it’ll be worthless without unlimited data

Mobile World Congress might have you convinced of two major mobile trends for 2019: foldable phones and 5G. Foldable phones are undeniably interesting – we finally have real phones that transform into tablets with larger screens!

Hur är det att arbeta i ett Amazon-lager?

Hur är det att arbeta med att plocka och packa paket i Amazons lager? Det har australiensiska ABC News försökt ta reda på via intervjuer med dem som har haft det jobbet.

Men det mest intressanta är kanske inte innehållet i reportaget i sig (även om det är värt att ta till sig) utan formatet. ABC News valde att bland annat berätta historien via ett åttabitarsspel där du är lagerarbetare under en vecka och får göra några val här och där som kan påverka hur det går. Och din anställning.

Visst, det är ett rätt enkelt, snitslat spel. Men det är ett kreativt begrepp: att använda datorspelsformatet för storytelling inom journalistik, om man så vill. Me like lots.

(Ja, dessutom kan reportaget förstås leda till lite Amazonskam. För alla som tycker det det är fantastiskt med ingen leveranstid alls. Som vanligt är det någon som betalar för lunchen.)

Try your hand at working in an Amazon warehouse with this game

It’s no secret that working in Amazon fulfillment is hardly what you’d call a dream job. The dismal working conditions in its warehouses have long been criticised by the likes of Alexandria Ocasio-Cortez, and its own workers, despite Amazon’s efforts to portray the opposite.

Ännu en Youtube-trend: 8D-ljud

Ha. 8D-ljud. Drösvis av på Youtube. Sök på… ungefär vad som helst och ”8D”. Totos ”Africa” i 8D? A-has ”Take On Me”? Dr Dre och 2Pac? Förstås.

När Madonna släppte sin ”The Immaculate Collection” 1990 var ett av försäljningsargumenten att den var inspelad i 3D. Lite mmmkay på den kan vi säga. Men nu ökar vi alltså på rejält.

Vad är 8D-ljud? Skoj med ekon, filter och positionering. Gjort för hörlurar och slutna ögon. Du sitter still medan ljudet snurrar runt dig. Sjukt trippig känsla. Okej, ljudmässigt låter det ungefär som om man snurrar runt under en konsert i en hockeylada. Burkigt, långt borta och sönderprocessat. Men också märkligt skön hjärnmassage.

Ännu trippigare blev det när jag dessutom av misstag drog igång 8D-versioner av Robert Miles ”Children” och Tiësto-remixen av Delerium/Sarah McLachlans ”Silence” samtidigt i två olika flikar. Så typ… 16D-ljud?

Robert Miles – Children | 8D AUDIO

Robert Miles – Children | 8D AUDIO | Put your headphones, close your eyes and listen songs with 8D effect for the best experience! If you like it please subscribe and turn on the notifications for more 8D songs! Enjoy it! #8daudio #8d #8dmusic Not me the music’s owner.

Bing har en egen street view car

Nu börjar även Bings street view car (för att skapa 3D-kartor) dyka upp på vägarna.

Family Guy – Bing Street View Car

Uploaded by Flip Tube on 2018-05-14.

Ännu en fantastisk del i 1177-gate

Det. Blir. Bara. Bättre. Och. Bättre.

galant elegant tant on Twitter

Ni vet Tommy Ekström, känd från Voice Integrate Nordic och 1177-skandalen? Ni kanske kommer ihåg när han sa så här:

1177-gate får sin egen låt

Ha. Självklart har 1177-gate nu också blivit musik. Because internet.

IT-haveriet på 1177 Vårdguiden blir musik

Ingen människa lär väl ha missat 1177 Vårdguidens haveri gällande lagring av samtal till tjänsten, något som uppdagades av Computer Sweden häromdagen. Det handlar om extremt slarv och inkompetens från i stort sett alla inblandade som jag ser det. Bortförklaringarna från de inblandade företagen, framför allt Voice Integrated Nordic, har väl i det närmaste gjort det hela tragikomiskt.

Erkände Swedbanks Facebook-kundtjänst just penningtvätt?

Ahahaha! Underbart. Vad som kan hända när mellanliggande kommentarer inte syns och kontexten förändras….

Messenger-dialog som får det att framstå som att Swedbank erkänner pengatvätt

Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om