Digitala spaningar vecka 3 2019

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått. (Det blev så mycket att det blev tre sammanställningar. Här hittar du del 2 och del 3.)

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook testar ännu en funktion för att locka tonåringar: LOL

Facebooks senaste försöka att locka tonårspubliken: LOL. (Verkar kanske ha problem med lolandet, dock, mer om det senare.) En meme-hub.

LOL testas just nu med 100 tonåringar som får tjänsten istället för Watch i Facebook-appen. Ungefär vad det låter som: ett nyhetsflöde för memes. Facebook lär ha insett att det här är något att satsa på med tanke på meme-kontonas framgångar i Instagram. Men det är förstås en sak att någon med fingret på pulsen hos målgruppen gör det och en annan när ett stort företag ska nå kidsen. Då kan det gå lite sådär.

Verkar också som att LOL som sagt funkar sådär. Verkar mest bero på att de memes som listas i många fall är gamla och därmed överspelade. Det känns ju i så fall mest som ett problem med urvalet och att man borde hitta bättre förmågor på jobbet. Facebook bekräftar testet, men om det blir del av huvudappen eller egen app återstår att se.

Ja, eller om det överhuvudtaget blir något, förstås. Intressant siffra i artikeln om Lasso, Facebooks kortvideoapp tänkt att ta upp konkurrensen på det här just nu väldigt heta området. Appen laddades bara ner 10 000 gånger de första tolv gångerna, vilket, med tanke på att vi pratar om Facebook här, måste ses som en jätteflopp. Att se om de lyckas få fart på den.

Facebook is secretly building LOL, a cringey teen meme hub

How do you do, fellow kids? After Facebook Watch, Lasso and IGTV failed to become hits with teens, the company has been quietly developing another youthful video product. Multiple sources confirm that Facebook has spent months building LOL, a special feed of funny videos and GIF-like clips. It&#821…

Facebook gör det möjligt att dela evenemang till en story

Nästa drag från Facebook för att få oss att använda Facebook Stories ännu mer: test av funktion som gör det möjligt att dela evenemang till en story. De vänner som är intresserade av evenemanget kan sedan klicka sig vidare till evenemangets sida. Men vi kan väl gissa att, likt stories i allmänhet, mer och er evenemangsstöd kommer flytta in direkt i stories. 

Facebook wants you to hype events in Stories

Facebook’s latest tactic to push users from News Feed into Stories? Get them to hype events. The social network is testing a new feature that lets users share Facebook events directly in their Stories. The feature is being tested in the United States, Mexico, and Brazil, but could eventually roll out more broadly.

Facebook släpper podcast som vänder sig till unga entreprenörer

Facebook fortsätter att allt mer bli ett innehållsföretag. Senaste initaitivet: en podcast har som tema “att föra samma unga entreprenörer med erfarna ledare från affärsvärlden”. Den första säsongen kommer innehålla sju avsnitt som släpps varannan vecka.

Vi kan väl gissa att det här passar väl in i de LinkedIn-planer som Facebook har. Och det här pekar sannolikt också ut lite av ambitionerna de har på området. Passar också rätt väl in i Mark Zuckerbergs personliga utmaning för 2019: just att moderera och facilitera samtal kring det digitala i relation till samhället och våra liv.

På tal om det så kanske det här vore något även för LinkedIn (ja, eller så kanske det kommer. Lite av LinkedIns strategi verkar ju vara att göra det Facebook gör, fast lite senare.

Facebook launches new podcast that focuses on aspiring entrepreneurs, business leaders

At the beginning of Facebook’s new podcast, “Three and a Half Degrees: The Power of Connection,” host David Fischer poses a rhetorical question to his audience. “Remember that theory that everyone in the world is connected by just six degrees of separation?” the Facebook vice president of business and marketing partnerships asks.

Facebook släpper Creator stickers

Ännu en Facebook-funktion för innehållsskapare: Creator stickers. Kan låsas upp genom att följa och engagera sig med sidor. 

𝗠𝗮𝘁𝘁 𝗡𝗮𝘃𝗮𝗿𝗿𝗮 on Twitter

Facebook has launched Creator Stickers Fans of a creator unlock them by commenting on their Page

Facebook investerar i lokalmedier

Häromdagen meddelade Google att man inlett samarbete med Automattic/Wordpress.com för att ta fram en publiceringsplattform specialbyggd för små lokalnyhetsredaktioner. Nu är det dags för Facebook att komma med (ännu ett) initiativ på samma tema. Man kommer att investera 300 miljoner dollar i lokalmedier under en treårsperiod. 

Likt som för Google finns det förstås affärsmässiga syften bakom initiativet (som möjlighet att få fler att skapa innehåll till och för Facebook och köpa annonser – eller ingå annonsnätverkssamarbeten). Men med tanke på att att lokalredaktioner slashas till vänster och höger så finns det säkerligen utrymme att bygga relationer på det här sättet. 

Facebook och Google har insett det som många (andra) medieföretag verkar ha glömt, eller missat, senaste åren: ju större våra världar blir genom de digitala plattformarna, desto mer börjar vi intressera oss för det lokala och avgränsade (online såväl som offline). 

Bra business, helt enkelt. 

Facebook promises $300 million to help local news

Facebook is once again cozying up to local journalists as part of its ongoing commitment to supporting “high quality journalism.” The company will invest $300 million into “news programs, partnerships and content,” that benefit local news organizations in the United States and Europe, Facebook announced.

Facebook skärper reglerna kring politisk annonsering inför EU-valet

Så kommer Facebooks regler för politisk annonsering även hit till oss i EU. Lagom till Parlamentsvalet. Betyder i korta drag att man måste höra hemma i det land där man vill köpa/rikta annonser.

Exclusive: Facebook brings stricter ads rules to countries with big…

SAN FRANCISCO (Reuters) – Facebook Inc told Reuters on Tuesday that it would extend some of its political advertising rules and tools for curbing election interference to India, Nigeria, Ukraine and the European Union before significant votes in the next few months.

Tioårsutmaningen på Facebook – ett algoritmträningsinitiativ?

Är trenden att dela en bild på sig själv för tio år sedan och idag ett sätt för Facebook att kunna träna sin ansiktsalgoritm för att bättre förstå åldrande och bättre känna igen människor om man delar äldre bilder (och dessutom själv kunna identifiera hur gammal du eller andra i bilden är)? Självklart är det så säger artikeln. Jag kan bara hålla med. Det är klart det är så.

Artikeln invänder retoriskt att Facebook förmodligen redan sitter på den här datan i och med att de har följt oss genom åren och motargumenterar sedan att det blir mer effektiv, renodlad träning för ansiktsalgoritmen om vi eliminerar gissningselementet ur leken. Så är det ju också absolut. Som upplägg är det bättre träningsmaterial.

Men det här är alltså inget nytt. Facebook skannar igenom precis allt vi laddar upp. I vissa fall för att de måste på grund av lagkrav eller för att de inte orkar jiddra med varenda företagsjurist som kommer dragande med hot om stämning, i andra fall för att de självmant vill censurera och i sista fallet för att kunna använda allt vi laddar upp för att effektivisera och förbättra sin annonsering och sitt riktande genom att lära sig mer om oss.

Jag är övertygad om att Facebook också har åldersträning med som delmoment. Dels för att hitta oss i bilder och dels för att hela tiden träna ansiktsalgoritmen, och alla andra algoritmer, på stora mängder data.

Men hej. Det gör ju exempelvis Google varenda gång du laddar upp en bild till Google Photos (förmodligen varje gång du använder kameran i din Android-mobil och har människor i sökaren). Folk skriker sig inte hesa över det. 

Men även om man inte köper träningsvinkeln överhuvudtaget så har Facebook förstås en annan, betydligt mer konkret, baktanke med initiativet. Att få oss att dela personligt innehåll. För att de vet att just såna här grejer är engagemangsmumma. Därmed mer häng på plattformen, mer annonsvisningar etc. etc. Och det är dessutom, om man så vill, ett ägg. Vi gillar att delta i den här typen av ”alla ska med”-grejer. Känna gemenskap.

Kan de få oss att ladda upp en stor mängd bilder på kort kort tid för att sysselsätta sina algoritmer = bra bonus.

(EDIT: Facebook har sedan det här gått ut och sagt att utmaningen inte startades av dem. Även om de säkert är glada att det drog igång.)

Facebook’s ’10 Year Challenge’ Is Just a Harmless Meme-Right?

If you use social media, you’ve probably noticed a trend across Facebook, Instagram, and Twitter of people posting their then-and-now profile pictures, mostly from 10 years ago and this year. Instead of joining in, I posted the following semi-sarcastic tweet: My flippant tweet began to pick up traction.

Ett ägg numer den mest delade Instagram-posten någonsin

Man måste gilla att en bild på ett ägg numer är den mest gillade Instagram-posten någonsin. Och man måste också gilla den förra troninnehavaren Kylie Jenners svar. 

Egg picture beats Kylie Jenner as most-liked Instagram post of all time

A picture of a plain little egg has poached the title of most-liked Instagram post from Kylie Jenner. The photograph, uploaded on January 4th, had the explicit aim of overtaking Jenner’s record breaking birth announcement to become the most-liked post on the service.

WeChat

WeChat har nu över 1 miljard dagliga användare (plus intressant info från WeChats utvecklarkonferens)

Några av höjdpunkterna från den 4 (!) timmar långa dragningen av WeChats grundare Allen Zhang under WeChats utvecklarkonferens:

WeChat har numer en miljard DAGLIGA användare. Med tanke på att det totala antalet WeChat-användare senast skrevs till 1,08 miljarder betyder det att i princip alla som har ett WeChat-konto använder tjänsten varje dag. Det är… rätt imponerande siffror.

70 % av trafiken till innehåll kommer från Moments, alltså WeChats nyhetsflöde, medan resten kommer via push. WeChats Stories-funktion Time Capsule bygger, vad jag förstår, på att du postar till ditt nyhetsflöde snarare än att du hittar dem direkt. Vore intressant att se hur Stories/Time Capsule landar på den här plattformen. Om det blir samma storyfiering som här trendmässigt.

Zhang ser WeChat som ett “verktyg” och att det är lämpligt att positionera WeChat som ett “livsstilverktyg”. Svårt att inte se det här som ett svar på Bytedances framrusning. Mer specifikt den tid som läggs där (internet sannolikt viktigaste valuta). WeChat tänker säkert att de måste satsa på tjänster som håller kvar användarna mer, snarare än bara rationella tjänster eller för att hålla konktakt med och ta del av det vännerna delar. Kan också vara en hint till företagskonton: skapa innehåll och funktioner som får användare att lägga tid. Inte heller en slump att WeChat börjat satsa mer på kortvideo.

Zhang lyfter idén om att det ska gå att skicka meddelande till någon utan att känna till den personens namn så ska det gå att göra genom att använda “ringarna på vattnet” och kontakta via andrahandskontakter. Ett potentiellt scenario: kontakta någon på ett företag. Vilket förstås för tankarna till att WeChat bygger upp ett eget LinkedIn. Blir inte mindre så när Zhang pratar om att Moments-postande handlar om att bygga ditt personliga varumärke.

750 miljoner människor använder Moments varje dag, funktionen används mer än 10 miljarder gånger per dag. Rätt… mycket.

Video rockar. Även här. WeChat tänker satsa ännu mer på att uppmana folk att spela in och dela video.

100 miljoner användare har ställt in så att bara de senaste tre dagarnas poster syns i Moments. Även här finns trender att man inte vill dela allt med hela världen (och att det finns kvar i all tid och evighet).

Och så förstås: “WeChat’s goal is not to expand the number of users now, we have to think about providing services for existing users.” Med andra ord: Även WeChat känner att de har slagit i taket tillväxtmässigt. Då handlar det om att flytta fokus från användarsiffrorna till annat. Att säga att man vill satsa mer på de befintliga användarna är ett snyggt sätt att göra det. Vi ser samma utveckling hos oss (exempelvis hos Facebook och Apple): att bygga sin verksamhet på ständig tillväxt är inte en långsiktigt hållbar affärsmodell.

WeChat Founder’s 4 Hour Talk: Full Notes – China Channel

As you might have heard by now, the founder of WeChat Allen Zhang delivered an epic 4-hour late night monologue at the WeChat annual conference in Guangzhou a few days back. I was lucky enough to witness the entire 4 hours live (standing at the side of the stage until midnight, sore feet, I tell you).

LinkedIn

LinkedIn vill att vi ska hänga (ännu) mer på plattformen

Ni vet hur LinkedIn nuförtiden gör samma saker som Facebook – fast lite senare. Såg den här idag. När man har slut på notiser ska man förstås inte drabbas av en återvändsgränd. Istället finns det en hjälpsam länk tillbaka till nyhetsflödet. 

Kort sagt: ännu ett försök att få oss att betala ännu mer på LinkedIn. Fast inte i våra nationella valutor utan i den förmodligen viktigaste internetvalutan: tid. Häng mer på plattformen. Gör mer. 

Jag gillar att LinkedIn allt mer knuffar plattformen åt kunskaps- och gemenskapshållet. Alltså att det mer handlar om att dela med sig, ta kontakt med människor (finns exempelvis inte längre något om att man måste känna människorna man skapar kontakt med) och överhuvudtaget… hänga. 

Däremot är stödet för just, tja, innehållsskapare på plattformen jämfört med andra sociala plattformar i praktiken icke-existerande. De funktioner som finns och som man kan köpa sig till handlar fortfarande bara om rekrytering och socialt säljande (med ett stänk företagsegenmarknadsföring). Krattig statistik (VARFÖR är delningsstatistiken begravd tre meter ner?) 

Vore intressant hur LinkedIn exempelvis tagit sig an ett, i brist på bättre namn, influencerprogram. Kanske till och med möjlighet att kunna tjäna pengar på närvaron. 

LinkedIn börjar visa notiser om delningar

Woah. Vilken jävla LinkedIn-influencer jag är. Vilken MAKT jag har! Jag blir alldeles yr.

Klockan sju i morse la jag ett inlägg om ännu en LinkedIn-förändring (i notifieringsfunktionen), där jag bland annat beklagade mig över att tjänsten begraver information om att dina inlägg delas. Finns i inläggstatistiken, men du får ingen notis om att det har hänt.

Två och en halv timme senare ser jag det här bland notifieringarna. Damn it feels good to be a gangsta.

(Med andra ord: inte en dag för tidigt. Obegripligt att det har dröjt så här länge.)

Nu visas omdelningar i LinkedIn-appen

Min influencermakt fortsätter växa. Nu kom delningsnotifieringar även till appen. Men språkligt? Mja, jag vet inte…

Twitter

Twitter släpper labs-app

Vill du vara med och utveckla Twitter? There’s an app för det. Snart. 

De kommande veckorna kommer företaget släppa en betaapp där “a select group of users” kommer att kunna få ta del av och testa nya funktioner, samt diskutera dessa med andra användare. 

Några av sakerna som testas: 

  • Färgmärkta svar (olika fäger på svar beroende på om de kommer från originaltweetaren, från dem du följer eller dem du inte följer) 
  • Algoritmisk sortering av svar (algoritmer, y’all) 

Skrotande av gilla-ikon och funktion för retweetande eller svar om tweeten kommer som svar på en annan tweet (den meningen är lika förvirrande på engelska…) VD:ns Jack Dorsey har droppat tankar om att gilla-funktionen ska bort för att istället uppmuntra till dialog, så inte särskilt förvånande att det testas. Den andra delen känns däremot lite mer förvånande, men det verkar mesta handla om renodling och kontextutalisering av gränssnittet (syns när de behövs). 

A first look at Twitter’s new beta app and its bid to remain ‘valuable and relevant’

Twitter has made a name for itself, at its most basic level, as a platform that gives everyone who uses it a voice. But as it has grown, that unique selling point has set Twitter up for as many challenges – harassment, confusing way to manage conversations – as it has opportunities &#82…

Bytedance

Bytedance släpper videochattappen Duoshan

Och där kom det som det har spekulerats om: Bytedance, företaget bakom kortvideoappraketen TikTok, släpper en egen chattapp: Duoshan. Ska vara en blandning mellan TikTok och Snapchat.

Positioneringsmässigt är TikTok tänkt för att följa kändisar medan Duoshan är för just privatchattande. Har förstås viktiga saker som effekter och filter för att snazza till sina meddelanden. Fokus är förstås på video. Meddelanden man skickar försvinner efter 72 timmar.

Som konstateras i artikeln delas TikTok-videos ofta i andra plattformar, förstås inte minst till vänner. Här börjar nu Bytedance bygga upp sitt eget ekosystem där TikTok är stället att hitta innehåll som sedan delas med vänner på Duoshan.

Rapporter har visat ungefär samma utveckling i Kina som här hemma: yngre generationer, framförallt dagens tonåringar, hänger allt mindre i sina föräldrars plattformar till förmån för andra. Har ironiskt nog delvis gett Kinas äldsta plattform, Tencent-ägda QQ, lite förnyad energi medan WeChat har börjat känna av tapp i tillbringad tid. Bytedance har snabbt kapat åt sig en stor del av den.

Med tanke på vilket fenomen TikTok är så har Duoshan stor potential att lyckas. Duoshan kan i sin tur också förlänga livslängden på TikTok – genom att tillhandahålla en app som inte är lika trendkänslig som TikTok.

TikTok is giving China a video chat alternative to WeChat

ByteDance, the world’s most-valued startup, just launched a new social media product under its Douyin brand in what many people see as a serious attempt to challenge WeChat. Tencent has long dominated China’s social networking space with WeChat and QQ. WeChat claims to have one billion …

TikTok har 250 miljoner dagliga användare i Kina

Mer Bytedance-nyheter. Utöver att företaget idag släppt sin egen chattapp (Duoshan) så meddelar Bytedance att TikTok numer har 250 miljoner dagliga användare bara i Kina. Upp från 30 miljoner för ett år sedan. 

Senaste siffrorna har pratat om att TikTok globalt har 500 miljoner månadsanvändare. De flesta förstås i Kina, så det är en stor andel dagliga användare. Och förstås en imponerande ökning. 

Sök/SEO

Google Maps visar hastighetsbegränsningar och fartkameror

Nya funktioner i Google Maps: hastighetsbegränsningar och varning för fartkameror. 

Följer du vägbeskrivningar kan du också få veta hastigheten på vägen du åker på också du får varning om du närmar dig en fartkamera. 

Lär väl kanske inte finns överallt. Funktionen för fartkameror bygger dessutom på användarrapporter. 

Google Maps wants to help you avoid that speeding ticket

Drivers will soon have an extra set of eyes on the road, courtesy of Google. Google’s navigation app, Google Maps, is starting to roll out speed limit and speed trap features, according to AndroidPolice.com. With the speed limit feature, drivers using Google Maps will be shown the post speed limit of the road they’re driving on in the lower left side of the app.

DuckDuckGo byter till Apples kartor av integritetsskäl

Sökmotorn DuckDuckGo går över till Apples kartor via MapKit JS, tekniken för att just använda och bädda in Apple Maps. Anledningen är det som är DuckDuckGo:s signum: värna den personliga integriteten. Bland annat genom att inte spåra användare. 

Nu är DuckDuckGo… lite mindre än Google, så det här lär väl kanske inte skaka dagens internet i grundvalarna. Men det är ändå ett fall framåt för Apples kartor. 

Viktigare för andra företag, inte minst nu när Google har jackat upp sitt, är priset. 250 000 kartvisningar och 25 000 serveranrop kostnadsfritt varje dygn. Inte heller det lär väl få företag att automatiskt kasta ut eventuella Google Maps-integrationer, framförallt inte på Android-sidan, men det blir ändå intressant vilket utrymme Apples kartor kan komma att få utanför det egna ekosystemet. 

DuckDuckGo Taps Apple Maps to Power Private Search Results

We’re excited to announce that map and address-related searches on DuckDuckGo for mobile and desktop are now powered by Apple’s MapKit JS framework, giving you a valuable combination of mapping and privacy.

Detaljhandel/e-handel

Walmart börjar med e-sport för att locka folk till sina fysiska butiker

Och där börjar Walmart med e-sport.

Den fysiska butiken har, efter den totala dödförklaringen för några år sedan, börjat vakna upp igen. Mycket drivet av onlinehandeln – eller snarare av att onlinehandlarna har börjat skapa sig en fysisk närvaro och därmed hjälpt till att visa vägen framåt. Bland de saker som företag med fysiska butiker börjar få kläm på är hur an ska motivera människor att besöka en fysisk plats när stort utbud eller möjlighet att handla inte längre räcker som argument. En annan trend är den utveckling vi ser online: att vara där kunderna är. Cityläge vi passerar på vägen till jobbet snarare än en jätteschabraklåda ute på vischan.

Just dessa jätteköpcentrum har ännu större utmaningar vad gäller deras existens. Vi ser allt mer hur annat än butiker dyker upp där. Coworking-ytor, inte minst. Coworking-ytor som kan driva folk till butiker som ligger i samma komplex.

Walmart, som har haft jätteladan som sitt koncept, har också börjat få ordning på såväl e-handeln som att ge folk anledningar för kunder att besöka de fysiska platserna. Senaste kvartalsrapporterna har visat att båda två ökar (även Target har sett ökning av fysiska kundbesök).

Senaste satsningen för att få folk att komma till butikerna och (även här en onlineparallell) få kunder att tillbringa längre tid där. Det här passar förstås också fint ihop med att Walmart i slutet av förra året lyckades sno Nike från Amazon, efter att Nikes försök att direktförsälja på Amazon inte gett önskat utfall. Nu är det istället Walmart-ägda Jet.com som gäller – en webbplats med en yngre demografi som målgrupp. En grupp som säkerligen också kan vara Nike-kunder.

Köp dina Nike-grejer (och annat) online på Jet.com och besök en Walmart-butik för att spela – eller bara för att hänga med och titta på andra som spelar. Sen är det bara en Twitch-konkurrent som fattas.

Walmart Becomes First Major Grocer Chain To Put Esports Arenas In Its Stores

Walmart has begun installing Esports Arenas in some of its stores, creating a place where people can play during their big shopping runs. Being the megastore that it is, there’s also plenty of gear meant for the Esports community available to purchase, and everything from casual online play to tournaments can be held in each arena.

Färgen på varukorgen visar om du vill ha hjälp

Briljant i sin enkelhet. Låt kunderna välja olika färg på varukorgen för att signalera om de vill ha hjälp eller vill vara ifred. Ett alternativ till att göra sjukt stora investeringar i allehanda teknik som ska lista ut om en kund behöver hjälp.

(Okej, att bara försynt fråga är förstås ett annat sätt. Och det blir jobbigt om man kommer på att man behöver hjälp när den svarta korgen är halvfull. Men hej.) (Originalposten på LinkedIn.)

Shop and stop testar självkörande kiosk

Varför ska jag behöva välja vad jag vill ha innan jag får min matleverans? Enter Stop and shops senaste butiksformat. På hjul. 

Den amerikanska livsmedelskedjan blir nästa aktör att erbjuda/testa den här typen av tjänst i samarbete med Robomart. Alltså en självkörande butik/kiosk där du kan välja bland utbudet och betala (à la Amazon Go, med RFID-chip och automatisk betalning). Och när Robomarten behöver fyllas på åker den själv hem till lagret. Alltså en variant av svenskkopplade Mobymart, fast utan möjlighet att gå in i den. Mobymarter, alltså just större, obemannade butiker som kan flyttas dit kunderna är likt en food truck lär väl också bli verklighet på olika håll. 

För, tja, kanske finns lite möjlighet till merförsäljning jämfört med att kunden rationellt plockar ihop en varukorg i sin mobil och får exakt det levererat. 

Robomart. Snart bakom en glassbil nära dig. 

Stop and Shop grocery chain to begin offering “store on wheels” service

Stop and Shop, a major grocery chain in the Northeast, will begin offering a driverless grocery service in the Boston area, the company announced Wednesday. Stop and Shop isn’t the first store to make an announcement like this- Kroger and Walmart are both working on driverless grocery services of their own.

Strömmade medier

Netflix genomför sin största prishöjning någonsin

Hoppsan. Netflix jackar upp priset, rätt rejält. Åtminstone i USA. Den högsta höjningen någonsin för företaget.

Totalt handlar det om prishöjningar över hela abonnemangsbanan med två dollar. Det innebär att det billigaste höjs till 9 dollar i månaden och det dyraste till 16 dollar. De ökade intäkterna ska användas för att finansiera produktionen av eget innehåll.

I slutet av förra året spekulerades det i att Netflix skulle börja känna av hårdare tider. Och då inte så mycket lågkonjunktur som konkurrensen från andra aktörer. Som Amazon Prime-tjänst eller Apples och Disneys kommande motsvarigheter. 

Det sistnämnda kan vara en stor del av huvudbryn för Netflix. Inte så mycket att alla netflixare springande kommer att överge Netflix för Disney som för att Disney i och med den egna tjänsten säger upp avtalet kring Marvel och Star Wars, serier såväl som filmer. Några av de riktigt stora innehållsposterna för Netflix, som nu alltså mer måste fyllas av eget innehåll för att hålla bingetittarna på gott humör. Bara det faktum att Netflix budade sig blodiga för att få behålla rättigheterna till Vänner (!) säger en hel del om läget.

Netflix styrkor och svagheter är ungefär likadana som Spotifys. De är skitbra på att hitta innehåll och tjänster som är bättre än konkurrenternas (förstås mycket tack var sin användning av data), men de har bara en produkt. Företag som Amazon, Apple och Google kan subventionera skiten ur sina videoströmningstjänster och blöda sönder konkurrensen med sina djupa fickor. Det viktiga är att få in användare i ekosystemet för att tjäna pengar på användare på lång sikt. Den lyxen har inte Netflix. Det ryktas exempelvis att Apples videotjänst kan bli kostnadsfri för iOS/macOS-användare. Ett pris som är svårt att komma under. 

Netflix rolls out biggest-ever price hike for streaming subscribers

SAN FRANCISCO (AP) – Netflix is raising its U.S. prices by 13 percent to 18 percent, its biggest increase since the company launched its streaming service 12 years ago. Its most popular plan will see the largest hike, to $13 per month from $11.

Spotify sluter avtal med indiska musikförlaget T-Series

Spotify fortsätter sin jakt på att ragga användare utanför sina kärnmarknader (USA och Europa). Mer specifikt, som så många andra, som sannolikt kommer få allt tillväxtljus på sig efter det att Kina har planat ut: Indien. Nu har Spotify ingått avtal med det indiska film- och musikförlaget T-Series. 

Det här ger Spotify tillgång till hela T-Series indiska låtkatalog. Totalt över 160 000 låtar som finns tillgängliga för Spotify-lyssnare från och med idag (Bollywood-fans, rejoice). 

Satsningen är förstås för att skaffa sig mer lokal prägel i länder de går in i. Samma strategi som exempelvis Netflix har. Lokalt rockar. Behövs inte minst för att ta sig an den lokala konkurrenstjänsten Gaana med sina 80 miljoner användare. 

Som del i krattandet av Indien-manegen släppte Spotify i somras dessutom hubben Desi med musik från just Desi-länder (Indien, Pakistan och några till). Spellistan Desi hits har sedan dess samlat på sig 930 000 följare, vilket får sägas vara rätt imponerande. 

Spotify and India’s T-Series ink a global content deal for over 160,000 songs

Ahead of Spotify’s entry into the Indian market, the streaming service this morning announced a global content deal with a leading Indian film and music company, T-Series, which gives it access to T-Series’ entire Indian song catalog. This includes Bollywood and regional movie soundtrac…

Spotify växte snabbare under 2018 än under 2017

Lite information kring hur det går för Spotifys tillväxt. Svaret är bra. Och bättre och bättre år för år. 

Spotify meddelade bara förra veckan att tjänsten nu har 200 miljoner användare. Det skulle betyda att användarantalet har ökat med 43-45 miljoner under året (vi lär sannolikt få veta närmare vid nästa kvartalsrapport). Det är fler än 2017 (34 miljoner) och 2016 (32 miljoner). Och det är dessutom en snabbare ökningstakt än båda dessa år. 

Vad gäller betalande användare så hade företaget i slutet av 2017 71 miljoner prenumeranter av den totala användarskaran på 157 miljoner. I förra kvartalsrapporten bedömde Spotify att man skulle sluta på runt 95 miljoner betalande användare på en totalsumma om som sagt 200 miljoner. Det skulle innebära ”konverteringsgrad” på 47,5 %, dvs. nästan hälften, jämfört med 2017 års 45,2 % och 2016 års 39 %. Även här alltså högre andel än tidigare (sannolikt högsta någonsin). 

Hur står det här sig mot några konkurrenter? Tja, andelen betalande lär förstås vara sämre än hos Apple, men det beror förstås på att Apple inte har något annonsabonnemang. Jämför vi med samarbetskonkurrenten Tencent Music så bleknar Spotifys användarsiffra rejält. 700 miljoner användare, men bara runt 15 miljoner betalande (alltså kanske 2-3 %). 

Spotify’s global user base grew faster last year than it did in 2017 – Music Business Worldwide

There has been plenty written about whether or not Spotify can continue to grow at pace in its most lucrative markets. Currently, the company continues to service the bulk of its global subscriber base in North America and Europe: at the end of Q3 last year, the firm had 61.8m paying subscribers across these two regions, with 25.3m in the rest of the world – 17.4m of which were located in Latin America.

Marie Claire lyfter fram kortvideoströmmare som modestjärnor

Ett tecken i tiden: livsstilsmagasinet Marie Claire lyfter fram tre av liveströmningsstjärnorna på Bytedance-ägda kortvideoplattformen Huoshan. Och som har följarskaror betydligt större än Marie Claires hela läsekrets. Och som alltså därmed lär ha betydligt större makt att påverka kring mode och skönhet än just Marie Claire.

Förstås inte nytt fenomen ens hos oss, men det som skiljer är att plattformarna som lyfts fram är andra än dem vi är vana vid.

Youtube Music på väg att bli den förinställda musikspelaren i Android

Googles försök att få snurr på sin strömningsmusiktjänst Youtube Music har gått lite… sådär. Men Google är inte sämre än att de kan göra en Apple (här också) och helt enkelt se till att det blir lite enklare att hitta och använda tjänsten. Hur? Genom att göra den till den förinstallerade musikspelaren i (typ) alla Android-telefoner. 

YouTube Music Poised To Replace Google Play As Android Default Audio Player

A look at the under the hood of a recent YouTube Music app update shows strong evidence that Google may be about to make it the default music player within its Android operating system. The move could help catapult YouTube Music from also-ran to top tier music streamer. Apple guaranteed…

Youtube inför svajpfunktion för att gå mellan Youtube-klipp

För lite svajpande i ditt liv? Nu börjar det bli möjligt att svepa sig mellan Youtube-klipp åt vänster och höger (navigeringssvajpande snarare än lajksvajpande alltså). 

En rätt naturlig utveckling. Mobildesign och mobilnavigering, även i appar, bär fortfarande (så här ett decennium senare) på en väldigt tung desktopryggsäck. Ju fler som börjar spränga de rätt ofta förlegade mobilinteraktionerna till något som är mobiligt på riktigt, desto bättre. 

YouTube now lets you swipe through videos like Instagram Stories

We’ve all wasted hours watching recommended videos on YouTube, but now the company is making it even easier to procrastinate your time away. Starting this week, you’ll be able to navigate through recommended videos with a simple horizontal swipe. Here be gadgets Not here exactly, but on our new hardware site Plugged.

NBCUniversal på gång med egen strömningstjänst

Japp. Självklart är även NBCUniversal på gång med en egen strömningstjänst. Lanseringssikte 2020. Eget och andras innehåll. 

Ännu ett exempel på det jag skrev igår i samband med nyheten att Netflix höjer sina priser: strömningstjänsterna gör nu precis samma sak som skivbolagen gjorde efter att Apple med iTunes visade att det visst går att tjäna pengar på digital distribution av musik. Kapa mellanhanden och släppa tjänst. Men vi lyssnar inte på musik utifrån skivbolag. 

Strömningstjänsterna har lyckats bättre med att profilera sig, men ju fler de blir, desto svårare blir det att skilja dem åt. Och om de har ungefär samma innehåll och ungefär samma pris, då kommer i princip tillfälligheter avgöra vilken vi väljer. T ex om någon är mer integrerad i det ekosystem där vi har allt annat. 

Vi lär alltså se en period med allt fler strömningstjänster som sen slår ut varandra. Efter det kommer vi landa i en eller ett par Spotify för video där alla filmer och serier finns att titta på för en fast månadskostnad – oavsett vem som har skapat innehållet. 

Med andra ord ännu ett område där ett fåtal plattformar kommer att äta upp en spretflora av likartade strömningstjänster. Helt enkelt för att det gör våra liv enklare. 

Baywatch – remastered!

Vikbara mobiler, Vänner, Etch-a-sketch, kassettband, iPod och… Baywatch? 

2019 har rivstartat. Framtiden riktigt rusar emot oss. 

Amazon adds remastered ‘Baywatch’ to Prime Video on January 20th

Baywatch first aired in 1989, and the lifeguards in the show saved drowning swimmers, thwarted crimes and dealt with personal dramas for 11 seasons until its finale in 2001. It featured quite a number of actors during its lengthy run, but there’s probably nobody more associated with the title than David Hasselhoff who played head lifeguard Mitch Buchannon.

AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter

Googles Interpreter Mode kommer på svenska

Förra veckan sprutade Google ur sig Assistant-nyheter. En av dessa var realtidsöversättingsfunktionen Interpreter Mode – en uppjazzad funktion av det som redan finns i Translate. Prata på, Assistant identifierar automatiskt språket och läser upp översättningen på det språk du vill översätta till. Så länge som det är på ett av 27 språk som Interpreter Mode kommer kunna hantera initialt. 

Nu kommer info om att svenska kommer vara ett av dem. Så har man en Home Hub (ska komma till annat, som Android-mobiler längre fram) kan man se fram emot att funktionen landar under årets första månader. 

Med tanke på den stationära hårdvara som krävs till en början är användningsområden förstås begränsade. Men en hotellreception lyfts fram som förslag på lämpligt ställe. Att se om någon hotellkedja – eller annat verksamhet som behöver hantera många icke-svensktalande (myndigheter? Kanske inte…) hoppar på tåget tidigt. 

How and When You Can Access The Biggest Upcoming Google Assistant Features

Google’s aptly named AI helper, Google Assistant, is poised to have a great year in 2019. Not only will the digital assistant be spreading to numerous devices old and new, but there are a host of new features coming, too, several of which were shown off at CES 2019 last week.

Microsoft splittar upp Cortana och sök i Windows 10

Okej, this is weird. Microsoft kommer att splitta upp sin sökfunktion och sin röstassistent Cortana i Windows 10. Söken ska hantera.. sök (bland filer och dokument) medan Cortana ska göra… Cortana-grejer.

Apple är förstås ett relevant exempel eftersom Spotlight och Siri lever separata liv i macOS. I iOS är de däremot betydligt närmare varandra – och macOS får allt mer av iOS i sig. Söken i iOS är dessutom redan en allt-i-allo-sök, både i och utanför enheten. Microsoft går alltså åt motsatt håll.

Visst. Röstsök kanske är något som används ännu mindre vid datoranvändning och Microsoft ser framför sig att de ska fixa en bättre, dedikerad sökfunktion. Men är det ett område där röstkommandon faktiskt kan underlätta är kontextuellt filsökande. Alltså tala in sina kommandon via naturligt språk snarare än att skriva det.

Ett nästan troligare scenario är att Microsoft på riktigt börjar se slutet för Windows och vill börja rigga såväl sök som sin röstassistent som två produkter som kan säljas och implementeras oavhängigt av Windows.

Microsoft is separating Cortana from search in Windows 10

Microsoft is making some big changes to Cortana in Windows 10. The software giant is planning to decouple search and Cortana in the Windows 10 taskbar, allowing voice queries to be handled separately to typing in a search box to find documents and files.

AR/VR

Ändra hårfärg via AR

Ja. Jag erkänner. Jag imponeras rätt ofta enkelt. Saker som i det stora hela inte är jätteavancerade. Men… Det. Här. Är. Så. Jävla. Coolt. 

Bekvämlighetsekonomin

Rent the Runway släpper egen kollektion

Rent the Runways affärsidé är lika enkel som som tidsenlig: låt människor hyra sina kläder. Kläder som tjänst, liksom så mycket annat nu (finns förstås även andra som har ungefär samma upplägg gällande just kläder). Nu släpper Rent the Runway ännu en egen klädkollektion. Som förstås bara går att få tag i via Rent the Runway.

Rent the Runways upplägg, idé och verksamhet plockar ihop många trender just nu.

Månadsprenumerationstjänst: betala en fast avgift och välj från hela sortimentet, à la Spotify eller Netflix, och likt dessa finns det begränsningar i samtida användningar.

Egen kollektion: Distributionsplattformen skapar eget innehåll för att skilja tjänsten från andra motsvarigheter (även här likt främst Netflix, men även Amazon)

Ständig optimering utifrån datapunkter: Genom hög omsättning på kläderna, och en öppen och naturlig kanal via såväl månadsprenumerationsmodellen som de fysiska paketen, optimerar de löpande sortiment, erbjudande och tjänster utifrån kundåterkopplingen – i förhållandevis korta cykler

Hållbarhet: Minskat slit och släng.

Bekvämlighet: Enkelt att välja, betalningen hanteras i form av löpande prenumeration och enkelt att lämna tillbaka.

Marknadsplats: Blandning av andras och eget material.

Popupbutiker hos andra: Utnyttja befintligt klientel och distributionskanal, samtidigt som samarbetspartnern kan locka nya kunder

Egen butiker: Förutom att se och känna på sortimentet går det förstås att boka tid för att få stiltips och 

New retail: Datadrivet, närvaro online och offline, logistik med andra och att alla delarna ska driva trafik till varandra.

Rent the Runway Launches Exclusive Designer Lines

Derek Lam and Prabal Gurung (center) Collective for Rent the Runway | Source: Courtesy By Cathaleen Chen January 17, 2019 05:30 NEW YORK, United States – Rent the Runway has unveiled a set of new clothing lines, working with designers Derek Lam, Prabal Gurung and to produce clothing that will be exclusive to the rental platform.

Airbnb går med vinst och räknar att nå 500 miljoner bokningar under Q1

Airbnb går med vinst. Och har gjort det de två senaste åren. Inte så spektakulärt kan tyckas, men som startup med börsplaner är det rätt sällsynt.

Likt Uber börjar Airbnb dela med sig av lite mer finansiell information fast de inte måste för att börja kratta börsmanegen. Fortfarande långtifrån allt, inget om årsomsättning här exempelvis, men lite mer underlag får vi: Airbnb räknar med att nå 500 miljoner bokningar (sedan starten 2008) under det första kvartalet. Det är 100 miljoner fler än när de senaste rapporterade siffror i september förra året.

Q3 2018 meddelade Airbnb att de dessutom hade över 1 miljard dollar i kvartalsomsättning, vilket skulle kunna betyda en helårsomsättning som närmar sig 4 miljarder (kanske över). Värderingsmässigt har jag sett siffror mellan 30-40 miljarder dollar.

Airbnb says it’s been profitable for two years straight as it heads for IPO

Airbnb posted its second straight year of profitability on an adjusted basis as it heads toward a possible IPO, the start-up announced Tuesday. Airbnb is one of several giant private tech companies gearing up for a public debut this year, alongside Uber, Lyft and WeWork.

Pony.ai startar tjänst med självkörande bilar

Waymos tjänst med självkörande bilar i Phoenix, Arizona ska vara världens första kommersiella i sitt slag (om än i liten skala). Men i kulisserna står förstås flera andra och stampar. Här är en till: kinesiska Pony.ai.

Företaget testar nu en apptjänst som gör att användare kan beställa en självkörande bil enligt de vanliga rutinerna. Testet som drog igång i december är rätt begränsat: du kan bara åka till några få destinationer och det går bara att åka från ett ställe. Det är bara bara anställda och ”några särskilt utvalda” som kan använda tjänsten, så i praktiken är det lite skyttelbil för Pony.ai.

Självklart är appen i det här fallet inte en app à la Appstore eller Google Play, utan ett miniprogram i WeChat. Alltså den pluginplattform som gör att användare kan lägga till mer funktionalitet, ungefär som i en webbläsare.

Det är inte Pony.ai som tillverkar bilarna, utan de tillhandahåller bara mjukvaran till fordonen (som kommer från de kinesiska tillverkarna BYD och GAC). Pony.ai angriper alltså området självkörande fordon på samma sätt som Uber (och ju mindre vi pratar om hur det gick, desto bättre. För Uber.)

China’s Waymo rival quietly launched an Uber-style app for driverless cars

Pony.ai, one of China’s most valuable driverless car start-ups, has launched an app that allows users to hail an autonomous taxi, making it one of the first companies to do so. The app, which was quietly launched in late December, allows a user to hail a self-driving taxi from a pre-set location in Nansha, which is part of Guangzhou in southern China.

IoT – internet of things

Nike släpper appstyrda och självsnörande smartsneakers

Briljant. Ni vet hur hårt bekvämlighet rockar när vi pratar (digitala) tjänster? Det verkar som att Nikes självknytande skor är på väg att få sig en uppgradering. Knyt skorna – via en app. 

#joråsåatte 

Nu känns steget från att trycka på en knapp på skorna till att trycka på en knapp på sin mobilskärm som en… inkrementell förbättring. Om ens. Därför tror jag att vi nog kan vänta oss något som är snäppet mer wowigt. Åtminstone om man ska tolka reaktionerna i teaservideon. 

Det som skulle få mig att höja lite på ögonbrynen: möjlighet att spara sin snörningsprofil i Nike-appen (så att nya sneakers alltid knyts på samma sätt) och möjlighet till kontinuerlig justering av snörningen. Med andra ord se till att skorna är lika hårt knutna hela tiden så att jag inte behöver tajta till snörningen under dagen. 

Och när det här sedan blir standard på andra slags skor tänker jag att man kan spara profiler för olika slags skor. Och förstås att de sköter snörningen helt själva baserat på detta. Utan manuell insats utöver att stoppa ner fötterna i skorna. 

När jag var lite var det närmaste som fanns kardborreband på Snowjoggers som slutade funka så fort det kom snö på kardborrebanden. Dagens ungdomar är SÅÅÅÅ bortskämda. 

Nike teases self-lacing shoes you can control from your phone

Ahead of the launch of its first self-lacing basketball shoes this week, Nike just posted a major tease to get people hyped. And while we can’t see what the sneakers actually look like, it does appear you’ll be able to adjust their power laces using your smartphone, based on a video featuring various NBA athletes trying them out.

Reportage om Nikes nya självsnörande sneakers

Sugen på att veta mer om nya versionen av Nikes självknytande och appkontrollerade skor? There’s a video for that. 

Korta versionen är att det alltjämt (förstås) är mer en gimmick för technördar än något annat. Men en lite intressant genomgång av själv tekniken i skorna. Inte minst som att det snabbt svishar förbi fler saker som skornas teknik samlar in. Rätt självklara saker som att det finns gyro och accelerator, men ändå. 

Tänker vi lite vidare är tanken om skor som enhet intressant koncept. Att det viktigaste kanske inte blir om det finns en swoosh på sidan, utan om skon har rätt, tja, operativsystem. Eller motsvarande för våra kläder överlag. 

(Roligast i klippet är konstaterandet att: jo, skorna kommer se till att de har tillräckligt mycket batteri kvar för att snöras upp. ”Jag måste ladda batteriet för att kunna ta av mig skorna.”) 

Hands-on with Nike’s self-lacing, app-controlled sneaker of the future

I flew across the country to Portland to experience the Adapt BB, Nike’s new self-lacing, Bluetooth-enabled sneakers, but the guy showing me around campus is wearing a pair of Zoom Flys that refuse to stay tied. Within 10 minutes of tying them, they’re untied again, flailing all over.

Forskare på väg att skapa en dator som fungerar som den mänskliga hjärnan

Nej, jag tänker inte ens låtsas att jag fattar det här. Egentligen. Men det lilla jag tror att jag förstår räcker långt. Forskare som bygger en hjärna. Ja, eller en dator tänkt att hantera input som våra hjärnor gör det. 

Det forskarna mer specifikt siktar på att göra är att bygga ”den första dedikerade neuronätverksdatorn, baserade på den senaste kvantteknologin istället för AI-mjukvara”. Jag antar att det sistnämnda betyder: AI-algoritmer och maskininlärning är bra, men bygger alltjämt på traditionell datorteknik. Alltså de försök att imitera våra hjärnor som vi har levt med under typ 40 års tid. Där en traditionell dator, även superdatorerna, klarar av att hantera av antingen en etta eller en nolla så klarar en kvantdator av tillstånd där ett kommando kan vara både en etta och en nolla samtidigt. 

Schrödingers dator. Som i och med det här ska kunna hantera dubbelt så många processer. 

(Ni som har koll, välkomna att bullshittmäta mig hårt.) 

Nu pratar vi fortfarande om ett projekt som är (minst) ett decennium fram i tiden. Men möjligheterna svindlar. Vad som skulle kunna göras om vi lärde oss bygga ”datorer” som är lika bra som vra hjärnor kan processa och lagra mastodontmycket data sjukt utrymmes- och strömsnålt. 

Human-computer interface. På riktigt. 

Researchers Are Making A Quantum Neural Network Similar To Our Brain

The Neuromorphic Quantum Computing (Quromorphic) project led by Michael Hartmann and his colleagues from Heriot-Watt University is all about combining two dominant technologies in today’s world – neural networks and quantum computing.

Bioprinters kan skriva ut reservdelar till en ryggrad

Vi har (hyfsat) länge kunnat ersätta kroppsdelar och organ med mer eller mindre likvärdiga reservdelar. Redan nu används 3D-skrivare för att skapa proteser och leder. Och även om det här kanske kan sägas vara nästa steg så är det här ändå hjärnsmältning på hög nivå. 

Forskare som har lyckats skriva ut ersättningsdelar till en rygrad. Som kan ”skräddarsys” för att pusslas in korrekt, beroende på skada. 

Först skrivs små gelimplantat ut och fylls sedan med neurala stamceller. Även det med hjälp av skrivaren. Efter att ha opererats in i ryggraden (på råttor) så började sedan de nya nervcellerna bygga egna nervbanor. De reparerade alltså själva den skadade delen av ryggradens neverbanor. De växte även samman med råttans egna vävnader för att än mer säkra funktionalitet och kopplingar. 

Sen fortsätter artikeln att berätta att forskare förra året i princip lyckades bio-skriva ut grundelementen för en mänsklig hjärna. 

Okej. Förstås långt kvar till reell och storskalig nytta. Men… 

Wow. Bara wow. 

Bio-Printers Are Churning out Living Fixes to Broken Spines

For doctors and medical researchers repairing the human body, a 3D printer has become almost as valuable as an x-ray machine, microscope, or a sharp scalpel. Bioengineers are using 3D printers to make more durable hip and knee joints, prosthetic limbs and, recently, to produce living tissue attached to a scaffold of printed material.

ID-startupen Authenteq tar in fem miljoner dollar

Island i blockkedjehuset! ID-startupen Authenteq har plockat in fem friska dollarmiljoner. 

Vad gör då Authenteq? Företaget ”tillhandahåller en blockkedje-baserad, distribuerad liggare för extremt snabbt ID-verfiering”. Baserat på ansikten, närmare bestämt. (Dessutom har man en anti-troll-produkt för forum: Trollteq. Väldigt många pluspoäng för namnet.) 

Vad det innebär är alltså ID-verifiering som blockkedjetjänst. Tanken är att identifiering för en tjänst i mobilen (lär funka för annat IoT också, som datorer) verifieras via ett block i Authenteqs kedja. På lite Dropbox-manér skapas ett krypterat och lokalt eID i användares mobil och detta speglas sedan ut i kedjan för integration till de tjänster som använder Authenteq. 

Det börjar allt mer bli så att vi själva blir vår säkraste identifierare online, via våra fysiska kroppar. Fler och fler unika biometripunkter (fingeravtryck, ansikte, ögon, öron, röst, puls, kroppsvärme etc.) som kan kopplas samman för att skapa ett unikt ”lösenord” som blir svårt att knäcka. Då blir snarare stället där vår biometri aggregeras den svagaste länken i ID-kedjan. Det är det här lagringssteget som Authenteqs blockkedjelösning ska hantera. 

Blockchain-based fast identity verification startup Authenteq raises $5M – SiliconANGLE

Berlin- and Reykjavik, Iceland-based identity management startup Authenteq Ltd. today announced that it has closed a $5 million funding round in just two weeks. This funding represents the first close of two in the company’s Series A round led by Draper Associates and Capital300 GmbH.

Apples HomePod börjar säljas i Kina

Apples smarta högtalare HomePod börjar säljas i Kina nu på fredag 18 januari. Med tanke på att det var just Kina som stod för merparten (all?) av huvudvärken för Apple under sista kvartalet förra året (sämre iPhone-försäljning än väntat som ledde till en vinstvarning inför kommande kvartalsrapporten) så blir det här förstås intressant att följa. 

Hur går det för HomePod-försäljningen annars då? Som alla Apples försäljningssiffror från och med nästa kvartalsrapport: det vet vi inte. Gällande HomePod har det, till skillnad från iPhonen, aldrig kommit några officiella försäljningssiffror i och med att den klumpas i ihop med andra prylar i samma segment i Apples rapporter. 

Inte så att HomePod sannolikt gjort något jätteavtryck så här långt intäktsmässigt, men den är som sagt var en viktig del av Apples framtid. Alltså allting som inte är en iPhone. 

HomePod available in China starting Friday, January 18

Breakthrough Wireless Speaker Delivers an Immersive Listening Experience with High-Fidelity Sound HomePod, the innovative wireless speaker from Apple, will be available in mainland China and Hong Kong markets starting Friday, January 18. HomePod delivers stunning audio quality wherever it’s placed, playing any style of music.

Apple kan planera att subventionera Apple Watch för äldre via Medicare

(Kanske) ännu ett hälsoinitiativ från Apple. Företaget uppges föra diskussioner att subventionera Watch via Medicare, USA:s (typ) sjukförsäkringssystem. Närmare bestämt att privata försäkringsförmedlare skulle kunna erbjuda denna typ av rabatt. 

Modell fyra av klockan har funktioner som, som artikeln konstaterar, passar väl för äldre användare. Som EKG och fallvarning. 

Det är i sig förstås en rätt naturlig utveckling. Mycket av dagens tekniska utveckling fokuserar på yngre människor, men de som är gamla nu – och ännu mer förstås kommande år – är människor som tycker att ett uppkopplat liv inte bara är självklart utan också nödvändigt. För den här gruppen kan det nödvändiga också göra skillnad i livskvalitet i ännu högre utsträckning och bokstavligen talat vara på liv och död. 

Det är också ett område som är förhållandevis underexploaterat. På sätt och vis nästan lite tomt. Det kommer ändra sig rejält kommande åren. 

Oldtech. Jättepotential. 

Apple reportedly looking to subsidize Watch with Medicare plans

If nothing else, the addition of ECG/EKG reinforced Apple’s commitment to evolving the Watch into a serious medical device. The company has long looked to bring its best-selling wearable to various health insurance platforms, and, according to a new report, it’s reaching out to multiple private Med…

Apple kan vara på gång med ny iPod Touch

Det här är lite… oväntat. Apple uppges hålla på att ta fram en ny… iPod Touch. (För nytillkomna tittare: det är som en iPhone, minus allt det du använder i iPhonen.) 

Varför? För att locka unga användare. Ja, kanske inte användarna själv. Mer deras föräldrar. Kunna sätta en enklare (och därmed billigare) iPryl i händerna på de minsta så att de är hookade på Apples ekosystem redan från start. 

Känns spontant lite mmmkay, men hej. 2019 har ju så här långt varit all about vikbara mobiler, Etch-a-sketch och Vänner så varför inte? 

Användarna av Apples Health Record nöjda (så här långt)

En av de lite mer okända tjänsterna som Apple släppte förra året var Health Record – företagets satsning på att göra mobilen till din personliga sjukjournal. Med andra ord att information om din hälsa och resultat från undersökningar sparas i din mobil och att vårdinrättningar som är anslutna till systemet (över 100 i USA just nu) kan koppla upp sig till patientinformationen vid behov. Kort sagt ett sätt att decentralisera patientjournaler på ett… centraliserat sätt. 

Nu har den första användarenkäten kommit in. 96 procent av de svarande angav att det var lätt att koppla upp sig mot tjänsten och 90 procent sa att tjänsten “ökade deras förståelse för den egna hälsan, underlättade dialoger med kliniken och gjorde det enklare att dela personlig hälsoinformation med vänner och familj. Sist men inte minst angav 78 procent att de var “nöjda med användningen av tjänsten”. 

Bra siffror, med utrymme för förbättring, alltså. Åtminstone baserat på det rätt lilla svarsunderlaget. Undersökningen bygger på de 425 första som aktiverade funktionen, varav 132 svarade (så ändå rätt bra svarsfrekvens). 

Förstås väldigt viktigt för Apple. Dels för deras hälsosatsning, men förstås dels också för tjänstefieringen av produktportföljen. Blir intressant att följa. 

Survey Finds 78% of Patients Satisfied With Apple Health Records at UC San Diego Hospital

UC San Diego Health recently sent an online survey to its first 425 patients who activated Apple Health Records in 2018, and among 132 respondents, 78 percent indicated that they were “satisfied with using the feature.”

Ford och Volkswagen samarbetar kring självkörande bilar och närliggande områden

If you can’t beat ’em, join ’em. And then beat alla andra tillsammans. En av de roligaste följderna av techifieringen av världen är alla fascinerande och för bara några år sedan otänkbara samarbeten. Och att företag klarar av att vara konkurrenter och samarbetsparterns samtidigt i allt högre utsträckning – nästan så att det börjar bli mininorm (Konpartners? Samkurrenter? Nyordslistan får steppa in och hjälpa till). 

Som här: mobilitetstillverkarna Ford och Volkswagen har gått ut med en avsiktsförklaring för att ”undersöka möjligheterna” att samarbeta kring självkörande bilar, mobilitetstjänster och elfordon. Och att det kan bli fler områden på sikt om tycke uppstår. 

Ford and VW are considering partnering on electric vehicles

Today, Ford and Volkswagen announced that they partnered together in a “global alliance” and it includes a deal to explore partnering on electric vehicles. The official deal is focused on “develop commercial vans and medium-sized pickups for global markets beginning as early as 2022”, but they are considering expanding it to EVs and other new […]

Tesla har tillverkat 1 miljard battericeller

För alla som fortfarande klassar Tesla som ett bilföretag och inte som ett batteriföretag. Gigafactory 1, batterifabriken som Tesla har tillsammans med Panasonic, har nu tryckt ut över en halv miljard battericeller. Enligt bedömningar i artikeln kan det handla om så många som 600 miljoner battericeller – bara för eldriften av Teslas Model 3. Sedan finns förstås övriga delar av Teslas verksamhet som också behöver elförsörjning. 

Gigafactory 1 håller alltså på att bli ett AWS – inte den verksamhet som Tesla är mest kända för, men kanske den del som drar in mest pengar. För likt Amazons AWS kanske det som börjar som en plattform för att hantera ett internt behov också kan säljas externt. Vilket förstås skulle göra Teslas ekonomi… aningen stabilare.

Tesla Gigafactory 1 has already produced over half a billion battery cells

Tesla Gigafactory 1, which produce battery packs and battery cells in partnership with Panasonic, is quickly becoming the automaker’s most important asset as it has now already produced over half a billion battery cells. Securing battery cell supply at good prices is arguably the most important part of ramping up electric vehicle production for automakers.

Håll koll på drönarna runt dig med en app

Japp. Det är klart att det finns en app för att hålla koll på vilka drönare som flyger omkring i din närhet. Inklusive vad deras syfte är (”slå ut flygtrafiken i Europa”). 

Och ja, självklart är Google inblandade. Samarbete med startupen Airmap. Så vi kan väl anta att det kommer att komma en fullständig Maps-version för drönare. Google Drone. 

Finns förstås reell nytta i takt med att även luften börjar fyllas med fler grejer. Ett område där det kan komma att behövs reglering och översyn. Det märkte vi ju inte ens kring det som hände på Gatwick (som sedan dess har skaffat/ska skaffa anti-drönarteknik. Små surface-to-drone-missiler, tänker jag.) 

Drönarledare. Största båset på utbildningsmässor 2023. 

Digitalisering

We Company investerar i matföretag

WeWork gick häromveckan ut med ett namnbyte när man blev We Company. Ett drag för att markera en breddning av portföljen, som numer består av WeWork (för kontorsutrymmen), WeLive (boende) och WeGrow (utbildning). Självklart investerar man också i andra företag, som nu senast Laird Superfood, som gör, tja, supermat. 

Likt många startups är We Companys siffror rätt röda och det blev inte bättre när Softbanks planerade jätteinvestering om 16 miljarder dollar ”bara” verkar bli 2 miljarder efter det att Softbank-investerare slagit bakut när de fick nys om den tunga investeringen. Hitta nya, kreativa sätt att bygga framåt är med andra ord nödvändigt för att hålla alla investerare på gott humör. 

Det We Company gör är det som börjar hända runt coworking-företag. Deras kontorsytor blir lite, tja, Ikea. Tomma köpcenterytor blir exempelvis populära, vilket kan göra det mer attraktivt att ha annan verksamhet där. Typ de ”stödfunktioner” som behövs runt arbetsplatser. Ett annat skäl att ta sig till ett köpcenter alltså. Här är förstås mat en viktig del. 

Kort sagt ser We Company framför sig ungefär det som alla techjättar försöker sig på: skapa ett ekosystem där delarna ska driva synergier och bygga intäktsströmmar mellan del olika delarna. 

WeWork gets into the food business, backing the superfood startup of big wave surfer Laird Hamilton

WeWork CEO Adam Neumann has been described as an avid surfer, one who has been known to grab his board and go, both in the Hamptons in Long Island, where he reportedly owns a home, as well as in Hawaii. Maybe it’s no surprise, then, that WeWork is now also investing in a so-called superfood […

Volvo investerar i trådlös-laddning-företaget Momentum Dynamics

Volvo investerar i Momentum Dynamics, en startup som sysslar med trådlös laddning av bilar. Kort sagt möjlighet att klippa kabeln även här. 

I mina spaningar förra veckan skrev jag både om Wattpark, delningstjänst för trådlösa laddstationer, och att Hyundai och Kia testar att låta bilar själva kunna hitta trådlösa laddstationer, ladda sig och flytta på sig när klara. Kort sagt: trådlös laddning av bilar (i många olika former) är ett område vi lär se explodera kommande åren. 

Ja, alltså inte explodera som i… äh, ni fattar. 

Volvo Group invests in Pennsylvania-based wireless charging firm

Erik Abel | Bloomberg | Getty Images Volvo Group Venture Capital, a subsidiary of the Volvo Group, has invested in a company that specializes in the “high power wireless charging of electric vehicles.” The wireless charging business, called Momentum Dynamics, is based in Pennsylvania.

Mobilt

Googles mobilabonnemangstjänst Fi får stöd för RCS

Nyhet från mobiloperatören Google. Företagets abonnemang/tjänst Google Fi får nu stöd för RCS. Typ sms 2.0. Eller som de flesta kallar det nu för tiden: ”chatt”. Kort sagt en sms-tjänst som har de funktioner som vi vant oss vid via olika chattjänster. 

Google passar dessutom på att jacka upp sina roaminghastigheter för de länder där tjänsten finns. Just roaming är som bekant ett mindre problem inom EU, men för resten av världen (som Fi tänker sig är spelplanen) kan det vara intressant. Människor som reser en massa och vill ha tillgång till roamingfri uppkoppling. (Maxar du på tjänsten med obegränsat antal samta och, typ, obegränsad surf så rusar priset iväg till typ 800 spänn i månaden och inte jättemycket billigare om du cappar ditt datatak.) 

Däremot, som konstateras, har RCS-standarden inte stöd för krypterad kommunikation. Och på sätt och vis värre: i och med att Google håller på att skrota de chattjänster som har haft detta så innebär det att Google inte kommer erbjuda någon krypterad kommunikationsapp på Android. Åtminstone inte för tillfället. Okej, nu är det kanske inte Googles chattjänster som de flesta använder på Android och sms läcker redan som såll, så i det stora hela kanske ingen jätteskillnad. Men ändå. 

Apple lär ju jubla, om inte annat. 

RCS Chat is launching on Google Fi

Today, Google is announcing that it’s rolling out RCS Chat on the Google Fi network. Google is also announcing that it’s improving data speeds for users who roam. The RCS rollout follows limited support on Verizon, Sprint, and T-Mobile.

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om