Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Bekvämlighetsekonomin Botar Detaljhandel/e-handel Digitala assistenter Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 49 2018

Facebook Collection får stöd för delning och samarbete, Facebook Stories släpps för alla grupper och Facebook öppnar sina API:er för konkurrenter. Google släpper markup för FAQ och livevideo och kan vara på gång att skrota Allo. Apple varumärkesskyddar Apple Music For Business och köper Platoon. Finska myndigheter chattbotssamarbetar. Microsoft skrotar Edge. Waymo öppnar självkörande taxitjänst.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

EU:s föreslagna upphovsrättsdirektiv

Det börjar närma sig omröstning för det nya upphovsrättsdirektiv som EU har lagt fram. Det betyder nya svartvita texter (och rena felaktigheter) kring vad som faktiskt står i direktivet. Jag försökte nyansera lite igen kring vad som faktiskt står i direktivstexten.

Möjlighet för sportevenemangsarrangörer att förbjuda åskådarinspelning kan vara på gång att droppas från direktivet (men de kan ändå förbjuda det)

Dags för lite nyansering igen. Nu verkar det som att EU inte kommer att gå vidare med ”filmförbudet” av sportevenemang. Ett förbud som snabbt, även här i Karlstens artikel, då skulle innebära ett förbud mot att filma knattematcher.

En arrangör kan redan idag förbjuda filmning eller bildtagning under ett evenemang. Privat evenemang där arrangören kan sätta upp villkoren som gäller för dem som vill vara där (var nyligen på en ståuppshow där alla fick lägga mobilen i typ blypåsar).

Förslaget siktar förstås in sig på folk som livesänder hela matcher, inte på fans som filmar eller fotar. Om det inte är så att man får folk att lägga sina mobiler i likadana störningssändarväskor som ovan så kommer det vara sådär lätt att se till att det här förbudet efterlevs. Inte ens de som sitter på sändningsrättigheterna är sannolikt särskilt intresserade av ett totalförbud, eftersom klipp i inte minst sociala medier kan driva tittare till de officiella sändningarna.

Och det kan förstås fortfarande vara förbjudet att filma knattematcher. Kanske för att det finns barn som har skyddad identitet. Och postning i sociala medier eller liknande ska förstås inte göras utan samtycke, framförallt när det gäller barn.

Och framförallt: om det första man kommer att tänka på när det handlar om upphovsrättsbrott i sportsammanhang är knattematcher så har vi helt andra problem. Att man alltså utgår från att knattematcharrangörer skulle hävda upphovsrätt och därmed ha ett starkt ekonomiskt intresse i, tja, sändningen. För det är trots allt vad lagförslaget handlar om: upphovsrättsbrott.

Om knattematchsändningsrättigheter is a stor ekonomisk thing har samhället något rätt stort att ta tag i, normmässigt.

Källor: EU skrotar kontroversiellt förslag om filmförbud

Det var en av de mest spektakulära och symboliska beslut som togs i somras i de många turerna kring Europaparlamentet och de nya internetlagarna. Att alla rättigheter till det som fotas på ”sportevent” tillhör arrangören. Det är formulerat just så trubbigt, vilket i sin tur skulle innebära att till och med bilder från en knattematch skulle falla under samma begränsning.

Sportsändningsbranschen vill undantas från Artikel 13 – anser inte att förslaget går dem till mötes tillräckligt mycket

Det här är jätteroligt. Ett öppet brev till EU från ett antal sporträttighetsorganisationer där de ber om att undantas från Artikel 13 i det föreslagna nya upphovsrättsdirektivet som förhandlas just nu.

Om vi bortser från att Reda åter droppar det som är del av motståndarsidan huvudnarrativ (att Artikel 13 kommer tvinga sajter med användargenererat innehåll att installera ett uppladdningsfilter, trots att direktivsförslaget inte säger det) så anser organisationerna att förslaget inte går långt nog i sin nuvarande form. Kort sagt anser organisationerna bakom det öppna brevet att direktivet kommer att begränsa deras möjligheter att bossa över delningsplattformarna (läs: saker som att skicka hotfulla juristbrev/utpressningsbrev till onlinetjänsterna som låter användare dela innehåll – och även direkt till privatpersoner).

Tydligen finns det ett e-handelsdirektiv redan på plats som mer är i linje med det de här organisationerna vill ha i direktivet – mer specifikt anser de att det finns undantag i Artikel 13 som inte borde finnas där (har inte läst Artikel 14 som det refereras till, ska göra det).

Dessutom föreslår Reda som bättre lösning ”If the problem we want to solve is that YouTube pays too little to the music industry, let’s make platforms on which a lot of music copyright infringement happens take out collective licenses, while at the same time legalising modern remix and fan culture.”

Det visar åter att motståndarsidans argument mycket handlar om att de anser att upphovsrätten i sig är problemet, medan artikel 13 handlar om efterlevnad av gällande upphovsrätt, inte att skapa ny upphovsrätt (relevant diskussion, men en helt annan).

Redas förslag att marknadens parter själva ska reda ut upphovsrätten finns det dessutom redan stöd för i det föreslagna upphovsrättsdirektivet. EU vill egentligen inte hålla på och gegga med det här – de vill helst att marknaden själva ska lösa oenigheterna. Regleringarna som nu är på gång dyker upp (som vanligt) därför att marknaden inte klarar av att reglera sig själv). Om marknadens parter kommer fram till en annan lösning än det som direktivet beskriver – kör hårt. Så länge som alla är nöjda.

Google har börjat mobilisera sina användare fullt ut inför omröstningen, medan Facebook i sammanhanget har varit väldigt tysta. Givet, de har lite… andra problem just nu. Men det Facebook har gjort är precis att tänka nytt och skapat den kollektiva licensmodell som Reda efterfrågar.

Avtalet med skivbolagen har inte handlat om att starta en musiktjänst för att konkurrera med Spotify, utan för att göra det möjligt för användarna just att vara kreativa med upphovsrättsskyddat material. Och Facebook har dessutom börjat bygga tjänster på det, som musikstickers och nya kortvideoappen Lasso. Med andra ord förvandlar de här utgifterna till en intäktsström. Spotify har slutit liknande avtal med nyhetsföretag, som gör det möjligt för dessa att använda publika snaps i sin rapportering, vilket i sin tur skulle göra det möjligt att möta en eventuell artikel 11 i upphovsrättsförslaget (det som populärt kallas ”länkskatten”).

https://juliareda.eu/2018/12/article-13-mess/

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebooks Collection-funktion får stöd för delning och samarbete

Facebook uppdaterar sin Collection-funktion (typ Facebooks Pinterest-variant). Det går nu att dela en samling man har gjort med andra. Och de som du delar en samling till kan också bidra till samlingen. En samarbetslista som av en händelse kommer lagom till jul.

Facebook collections are now shareable and collaborative

Facebook is rolling out a brand new sharing feature just in time for the holidays. In a blog post on Tuesday, Facebook announced a brand new feature that allows users to share collections with family and friends. Not only are they now shareable, but anyone who share them with can also add to the collection.

Facebook Stories rullas ut till alla grupper

Ännu en samarbetsfunktion från Facebook – och ännu mer stories. Grupper kommer nu kunna skapa gruppstories som alla gruppmedlemmar kan bidra till. De som inte själva bidrar med innehåll (ja, eller även de, förstås) kan använda reaktioner för att ge återkoppling.

Kort sagt pushar alltså Facebook stories även som det (snart) primära delningsformatet för grupper. Är också helt i linje med Facebooks önskan att till ökad, ”meningsfull” interaktion mellan medlemmar. En kollabostoriesfunktion kan förstås bidra till det här. Alla kan bidra till exempelvis ”dagens” nånting och uttrycka sig på (mer än i nyhetsflödet) personligt sätt.

Facebook Group Stories Allow Members To Share To The Same Story

Facebook Group members can now view and share Group Stories. Unlike the Stories for an individual user, the new tool lets members contribute to the same Group Story. The tool launches globally today with new options for emoji reactions to the Story and tools for administrators to manage Group Stories.

Facebook öppnar sina tjänster för konkurrerande tredjepartsutvecklare

Bra drag från Facebook: man tar nu bort begränsningen som förbjuder utvecklare att bygga funktioner som redan finns. Med andra ord: om en utvecklare har kommit på ett bättre sätt att hantera en befintlig funktion så får man inte släppa den på plattformen. Nu blir detta tillåtet.

Som konstateras är det här förstås ett drag för att göra lagstiftare och potentiella uppstyckare glada (Facebook är inte enda techjätten som gör sånt här nu). Men ett smart drag nevertheless.

Vad det här kan innebära är att Facebook på riktigt blir den infrastrukturplattform som de vill bli. Någon kanske knackar ihop en bättre chattjänst än Messenger. Det skulle kunna betyda att folk väljer den istället för just Messenger. Men Facebook skulle fortfarande ha kvar användarna hos sig och överlag boosta utvecklingen av hela plattformen. 

Lite det som är iPhonens riktiga framgångsfaktor. Inte mobilen i sig – eller Apples tjänster – utan att man lät tredjepartsutvecklare bygga, utveckla och därmed avgöra vad iOS-plattformen faktiskt är. Utvecklare bygger ny kreativ funktionalitet och användarna röstar på vilka av förslagen som är relevanta (genom att ladda ner och använda appar). Apple kan i sin tur sedan utveckla hårdvaran och sina tjänster utifrån vad användarna bestämmer att de vill ha. 

Facebook ends platform policy banning apps that copy its features

Facebook will now freely allow developers to build competitors to its features upon its own platform. Today Facebook announced it will drop Platform Policy section 4.1, which stipulates ”Add something unique to the community. Don’t replicate core functionality that Facebook already provides.” That …

Business Manager får bättre rättighetsfunktioner och genvägar

 • Möjlighet att sätta behörigheter på uppgiftsnivå (publicera, moderera, skapa annons, se sidstatistik).
 • Snabbknappar: Genvägar för att lägga till användare, partners eller olika typer av innehållselement.

No Title

No Description

Messenger får mörkerläge

Nästa app som är på gång att få mörkerläge: Messenger. För alla som mot förmodan missat det är mörkerläge i appar och på webbplatser just nu väldigt svart. *raggadish*

No Title

No Description

Instagram testar horisontellt flöde

Instagram testar nytt gränssnitt för flödet: cards. Horisontellt svepflöde istället för det vanliga rullflödet.

No Title

No Description

Instagram Stories för iOS får stöd för delning av flera bilder och videos samtidigt

Verkar som att även Instagrams iOS-app nu får stöd för att dela flera bilder eller videos samtidigt till en story.

No Title

No Description

Instagram Stories får ”på den här dagen”-funktion

Det slutgiltiga tecknet på att stories inte längre är ett korttidsformat?

No Title

No Description

Messenger Lite får stöd för gifar (och är ytterligare ett tecken på närmande till Google)

Facebook gör faktiskt annat än att bara krishantera just nu. Som att uppdatera den lättviktiga versionen av Messenger. Som att gifar nu kan animeras. Because gifar.

Men det mest intressanta med den här nyheten handlar om något helt annat. Messenger Lite-användare som vill skicka gifar rekommeneras att använda tredjepartstangentbord ”such as the Google keyboard” (Gboard). Facebook pekar alltså uttryckligen ut Googles mobiltangentbord som det mest lämpliga, bland alla som finns.

Jag har tidigare spekulerat i att Facebook och Google på riktigt verkar ha närmat sig varandra, nästan så att det börjar liknar allianssamarbete.

Känns inte mindre så i och med det här.

https://www.engadget.com/2018/12/05/facebook-messenger-lite-gifs-customization/

Senaste Instagram-trenden: partykonton

Hur bjuder man in till fest? Via Instagram så klart. Det är åtminstone senaste amerikanska (?) tonårstrenden: anonyma Instagram-partykonton. Konton skapade som ett event.

Funkar som konton i stort fungerar: blir du accepterad om du ansöker om att följa kontot? Då är du välkommen på festen. Följer kontot dig tillbaka? Då vill arrangören väldigt gärna att du kommer. Tid, plats och förutsättningar (som vilka som INTE får komma) finns i kontot.

Partykonton kan återanvändas, om man typ har upparbetad lista. Och ja, du måste typ visa din insta i dörren.

Som en av tonåringarna konstaterar: Facebook-evenemang what?

Instagram Is the New Evite

For schools where the trend has caught on, a ”party account” essentially acts as a mini website, and will often set up a series of ”requirements” for attendance.

Mark Zuckerberg godkände personligen nedstängningen av Vines tillgång till Facebooks API:er

Problemen fortsätter för Facebook. Igår gick man ut med ett slopat förbud mot att företag som bygger tjänster som har ”Facebook core”-funktionalitet får använda Facebooks API:er. En bra grej alltså. En öppnare attityd.

Sen släpper det brittiska parlamentet de dokument som beslagtogs vi en räd mot just Facebook och då känns det som att draget mer handlade om ett lätt paniskt försök att få lite proaktiv goodwill.

En av sakerna som lyfts fram i parlamentets TL;DR är att Mark Zuckerberg personligen godkände att Vines tillgång till Facebooks ”sök vänner”-API ströps samma dag som tjänsten släpptes.

Var nu fem år sedan – och ett annat Facebook – men draget att öppna API:erna även för likartade tjänster kommer nog ses som för lite, för sent i ljuset av de nya uppgifterna. Kommer kort sagt inte göra att pressen på att Facebook, likt övriga techjättar, på något sätt ska styckas upp minskar.

I det här specifika fallet är det den vanliga företagsläxan: om du fattar ett beslut som du inte vill ska läcka ut kanske du ska fundera om det är ett bra beslut överhuvudtaget i dessa tider av miljarder digitala megafoner.

No Title

No Description

Sammanställning över de viktigaste fynden om Facebook i brittiska parlamentets utredningsrapport

Idag släppte en kommitté i brittiska parlamentet en 250-sidig rapport över interna dokument man beslagtagit vid en räd mot Facebook. Jag har inte läst rapporten än, men för den som vill ha en sammanfattning över några av de viktigaste sakerna som kommittén reagerade på i det insamlade materialet har TechCrunch gjort en sammanställning (länk till hela rapporten finns i artikeln).

En sammanställning över de viktigaste punkterna i TechCrunchs sammanställning över de viktigaste punkterna i kommitténs rapport </meta>:

 • Vitlistning: Efter att Facebook ströp tillgången till externa företag att samla in data så lät man vissa utvalda företag få fortsatt tillgång till samma data som innan.
 • Segmenterad prissättning för tillgång till vänners data: Apputvecklare som drog in mycket pengar till Facebook fick mer tillgång till data. Exempel på intäkter var utvecklare som köpte marknadsföring av Facebook för sina tjänster.
 • Insamling av samtal och textmeddelanden på Android: När man ändrade användarvillkoren som möjliggjorde detta planerade Facebook att göra det så svårt som möjligt för användare att inse att den här ”funktionen” var en del av den uppdatering som möjliggjorde denna insamling.
 • Strypning av konkurrerande tjänsters tillgång till Facebook-data (som jag tidigare skrev om gällande Vine – på sätt och vis det minst kontroversiella, dvs. att man som företag inte är jättesugen på att göra det enklare för konkurrenter. Men blir man så jättejättestor som Facebook blir det här förstås ett känsligt område).

Kopplat till den sista punkten är även köpet av VPN-företaget Onavo, som användes för att samla in data om konkurrerande appar. Rapporten spekulerar i att data insamlad via Onavo var en viktig datapunkt som ledde till uppköpet av WhatsApp, som såg som en konkurrerande raket på social-arenan (vilket väl inte var jättesvårt att räkna ut, men ändå).

Seized cache of Facebook docs raise competition and consent questions

A UK parliamentary committee has published the cache of Facebook documents it dramatically seized last week. The documents were obtained by a legal discovery process by a startup that’s suing the social network in a California court in a case related to Facebook changing data access permissio…

Facebooks svar på innehållet i rapporten:

Response to Six4Three Documents – About Facebook

As we’ve said many times, Six4Three – creators of the Pikinis app – cherrypicked these documents from years ago as part of a lawsuit to force Facebook to share information on friends of the app’s users. The set of documents, by design, tells only one side of the story and omits important context.

Facebooks styrelse backar Sheryl Sandberg i kritikerstormen

Med tanke på hur mycket Facebook skakar på insidan just nu är det rätt troligt att det kommer bli aktuellt att hänga ut syndabockar. Sannolikt i form av att människor får gå (det har redan startat i och med avgående kommunikationschefen vad det verkar). Ett huvud som vi nu nog kan konstatera inte kommer rulla är företagets COO Sheryl Sandberg i och med att Facebooks styrelse nu gått ut och backat hennes agerande i senaste karusellen med smutskastningsinitiativ mot Facebook-kritiker i allmänhet och George Soros i synnerhet.

Sandberg är en av Facebooks största stjärnor och anses vara en av de stora anledningarna till Facebooks framgångar. Men senaste tiden, i takt med att det börjat svaja, har det framkommit allt mer kritik mot hennes ledarstil. Och att hon bidragit till läget Facebook är nu genom att hon omgivit sig av ja-sägare och inte tagit problem på allvar. Men nu har alltså styrelsen skickat ut en tydlig signal om att hon har deras förtroende (åtminstone nu).

Sen ska vi förstås komma ihåg att Facebooks styrelseordförande är Mark Zuckerberg, som även kontrollerar aktiemajoriteten i företaget. Så, well, there’s that.

Facebook board backs Sandberg’s request to initiate research into Soros

Sandberg’s question was entirely appropriate given her role as COO. When a well-known and outspoken investor attacks your company publicly, it is fair and appropriate to do this level of diligence: Facebook board

Ännu fler uppgifter om haveri i Facebooks internkultur

Something is ruttet in the kingdom of Z. Även om det förstås är svårt att veta vad som är sant eller inte, och i kristider kastas det förstås skuld åt alla håll det bara går, men det skakar oavsett rejält för Facebook just nu. Framförallt internet, vilket är ett ännu större problem.

Det som dock framkommit även i annan rapportering är att Facebook har ett rejält ledningsproblem vad gäller internkulturen. I allt som händer nu har man valt att krypa in i sitt skal och hantera krishanteringen som krigföring. Det verkar nu börja sätta sina spår efter, som artikeln beskriver det, ,600 dagars belägring av företaget.

Artikeln tar också upp det som känns välbehövligt för Facebook just nu: ett ”Sundar or Dara moment”. Alltså chefsbytena i Google och Uber, när grundarna klev åt sidan och lät någon annan styra företaget in i en ny era. Framförallt känns parallellen med Uber väldigt relevant här. En broetry-kultur som levt sedan starten och började ställa till rejäla problem internt (och där ledningen var del av problemet).

Sedan Uber fotade Travis Kalanick och istället tog in  Dara Khosrowshahi som ny VD har Uber-skandalerna (åtminstone för tillfället) lagt sig. En förutsättning för Ubers börsplaner.

Problemet för Facebook är dock att Mark Zuckerberg är både VD och styrelseordförande – och har egen aktiemajoritet. Dessutom gick Facebooks styrelse i veckan ut och publikt försvarade företagets COO och mesta stjärna efter Zuckerberg: Sheryl Sandberg.

Det största problemet i det här sammanhanget är förstås att det egentligen bara finns två riktigt brett kända personer i Facebooks ledning: Zuckerberg och Sandberg. Oddsen att företaget (läs Zuckerberg) ska ersätta någon av dessa, och därmed göra dem till syndabockar, känns med andra ord just nu rätt höga. Men ska Facebook få arbetsro behöver någon form av ledningsommöblering göras, skulle jag tro.

Mark Zuckerberg’s Biggest Problem: Internal Tensions At Facebook Are Boiling Over

In a year teeming with scandals and missteps, Facebook’s latest fiasco has inspired a clutter of leaks, finger pointing, and internal conversations about the future of the company and its leadership. And after more than a year of bad press, internal tensions are reaching a boiling point and are now spilling out into public view.

Övrigt sociala medier

Nya kortvideoappen Byte föröppnar innehållsskaparprogram

Vine må vara nedlagt, men efterföljaren Byte kommer lanseras till våren. Och redan nu har tjänsten öppnat för förhandsregistering till plattformens innehållskaparprogram. Som det ser ut vill Byte ha med dessa (främst från Youtube) för att redan från start bygga något som innehållsskapare ska vara sugna på att använda.

Byte from Vine creators opens creator program, clearly targeting YouTube creators – 9to5Google

Vine may have shut down in 2016, but the popularity of the platform still lives on through many a YouTube Vine compilation. The new Vine 2.0 known as Byte is set to launch in spring 2019 and now the platform is opening up for future creators who can register today.

Google på väg att lägga ner chattappen Allo

Huh. Där ser man. Först Hangouts och bara några dagar senare Allo. Uppgifter om att Google är på väg att yxa chattappen.

På sätt och vis inte förvånande. Google och socialt har egentligen aldrig fungerat. Men samtidigt ändå lite förvånande.

Att Google ger upp mer och mer på det här området, samtidigt som förhållandet med Facebook tinar upp allt mer, gör inte att jag mindre känner att de två företagen är på väg att bli betydligt mer intima med varandra. Om de inte redan är det…

Source: Google Allo will be officially shut down soon – 9to5Google

Google will announce that it’s shutting down the shortlived Google Allo chat app ”soon,” according to a reliable source familiar with the plan, although the timeline of the announcement may have been delayed by the backlash stemming from our report about ’Hangouts classic’ being shuttered.

 

Sök/SEO

Google släpper officiell markup för FAQ-innehåll

Bra grej från Google: officiell markup för frågor- och svar-sidor. Kort sagt rigga den här typen av innehåll för Googles ”bästa svar”-karusell. Ja, och förstås annat också.

Google Adds Structured Data For Question & Answer Pages

Google announced yesterday a new supported structured data format named Q&A pages. It is designed to help Google with the question and answer formatted snippets carousel, where they let you slide through answers to questions from Q&A pages. Google has been showing these best answer carousel snippets for about a year or so now.

Googles nya FAQ-markup ska inte användas för FAQ-sidor – enligt Google

Huh. Igår kom uppgifter att Google släppt officiellt stöd för markup av FAQ-information. Frågor och svar, alltså, som kan hjälpa Google med visningsförpackandet – exempelvis i en bästa-svaret-karusell. Nu kommer ett lite lagom förvirrande klargörande från Google: markupen ska INTE användas för FAQ-sidor.

Så kort sagt: Q&A Page schema ska alltså inte användas för just Frågor och svar-sidor…

Frågor på det?

Det verkar alltså som att markupen gäller för enskilda frågesidor (sidor med en fråga och ett svar), inte en markup för samlingssidor enligt hur en FAQ oftast ser ut. Google vill själv skapa den samlingssidan. Typ.

Google: Do Not Use Q&A Page Structured Data On FAQs Pages

Google launched new structured data for question and answer pages named Q&A Page schema. Google updated the guidelines to say it is against their guidelines to use this markup on FAQ style pages. The guidelines now has a section that reads ”Don’t use QAPage markup for FAQ pages or pages where there are multiple questions per page.

Google lägger till markup för liveströmmad video

Nytt tillägg på strukturerad datataggning från Google: möjlighet att märka upp luvesändningar. Kommer att, likt livebloggar, märkas upp med Live-etikett i sökresultatet.

Förstås helt i tiden, men också ännu ett bevis på Googles ambitioner. Hela det nya konceptet med Googles sök handlar om att få oss att konsumera mer innehåll. Slötitta mer. Det plus möjligheten att kunna aktivt leta upp livesändningar vid en stor händelse passar förstås utmärkt in i Googles strävan att bli den enda webbplats vi behöver (ja, eller numer app, även för Google).

Intressant att se om Facebook och Insta (erc.) också kommer börja plockas upp på samma sätt vid livesändningar.

Google Introduces Structured Data for Livestreams – Search Engine Journal

Google is introducing a way for publishers to markup livestreams with structured data. With a combination of livestream structured data and the new Indexing API, publishers can let Google know when a video is live.

Google vill att även SEO-admins ska använda vanliga söken som instrumentpanel

Nu vet hur Google flyttar ut allt mer innehåll och funktionalitet från andras webbplatser och lägger dem direkt i sökresultatet? Det gäller även företagets egna adminverktyg.

Mer och information från Google Analytics och Search Console börjar visas för admins i sökresultatet. Förstås inte en fullständig, serlös ersättare, men för lite mindre professionella användare kan det räcka långt. Bättre än inget alls.

Men vi har nog bara sett början. Varför leder adminverktygen bort från sökresultatet? Varför inte se till att det snabbaste sättet att få snabbinsights är att göra en googling? Och därmed öka trafiken till Google och exponera admins för reklam. Typ få dem att betala för gratistjänsten.

Search console-information direkt i Googles sökresultat

Googles sök får stickymeny på desktop

Är sticky-menyer det värsta du vet? Sucks to be you then. Nu bekräftar Google att datorsöken har fått just en fast toppnavigeringsrad (ja, eller ”toppsökrad”). Finns redan hos mig, så jag gissar att utrullning varit rätt samtida. 

Draget är förstås helt logiskt. Tittar man på det som händer hos Google så börjar allt fler element på sökresultatsidan anta formerna hos olika webbplatsnavigeringselement. Saker som andas klassisk undernavigering och navigationsknappar.

Syftet är förstås att göra Google till den enda webbplats du behöver. Och inte bara det: Android (eller kanske nya Fuchsia) börjar också smälta ihop allt mer med just Googles sök. Att Google.com i sig blir operativsystemet och ingången till internet. 

Torget och Passagen, y’all. Maximal nostalgi.

Official: Google Sticky Round Search Bar Header Is Live

After several months of ongoing testing, Google has officially launched the new desktop search results interface where the search bar header is rounded and sticks to the top. This went live Friday night, a Google spokesperson confirmed it for us at Search Engine Land.

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon kan vara på gång att rulla ut större Go-butiker

De kassalösa (och personallösa) butikskoncepten som har testats av olika företag har oftast handlat om förhållandevis små butiker, à la närköpsbutiker. Men nu verkar Amazon redo att ta ett kliv upp storleksmässigt med tekniken.

Enligt uppgifter från Wall Street Journal testar Amazon Amazon Go-tekniken i betydligt större butiksytor. Som artikeln konstaterar: Whole Foods-butiker är förstås en trolig målbild.

Amazon lär nog även här tänka ännu större. De kommer nog göra som de gjort med bland annat AWS: sälja tekniken de tagit fram för interna ändamål externt och därmed förvandla en utgift till en (B2B)-intäktsström.

Amazon is reportedly testing its cashier-less technology in larger stores

Amazon is reportedly testing its cashier-less technology in much larger stores, according to a new report. The company has opened a number of smaller outlets throughout the US, and could bring the technology to its chain of Whole Foods stores.

 

Strömmade medier

Apple Music uppges nu ha 56 miljoner prenumeranter

Nu verkar det som att vi kan skriva antalet Apple Music-prenumeranter till 56 miljoner, enligt Financial Times. Sex miljoner fler än för ett halvår sedan. Typ en miljon nya i månaden, alltså. Lär som tidigare handla om betalande plus användare med provabonnemang.

Det är en långsammare takt än i slutet av förra året och långsammare än Spotify (tidigare har siffrorna varit omvända). Men även Spotify ser en avmattning. Q2 fick tjänsten 8 miljoner nya användare, Q3 hälften så många.

Nu är siffrorna inte officiella. Blir intressant att höra Apples facit.

Apple Music reportedly tops 56m subscribers, up 6m in the past six months – Music Business Worldwide

Apple Music continues to grow its subscriber base around the world – but it’s not adding enough each month to cause Spotify too many sleepless nights. In May, Apple CEO Tim Cook revealed that his company had attracted 50m subscribers worldwide across both fully-paid up members and free trialists.

Apple varumärkesskyddar Apple Music For Business

Inte oväntat med tanke på Apples ökade fokus på B2B (och att vrida verksamheten mer mot tjänster snarare än hårdvaruförsäljning), men ändå potentiellt stort. Apple har lämnat in en varumärkesskyddsansökan för ”Apple Music for Business”. Alltså en Soundtrack Your Brand, typ. Och mer.

Enligt ansökan så handlar det om musik för butiker och annan kommersiell verksamhet, musik för ljud- och videoproduktion och tja, egentligen mest vad som helst (”Providing radio, internet and satellite music programming by means of telecommunications networks”).

Det florerar rykten om att Apple visat intresse att investera i krisande radiostation iHeartRadio. Också helt i linje med detta.

Apple could be about to launch an ’Apple Music for Business’ service – Music Business Worldwide

It looks like Apple could be in the process of building a music streaming service specifically for use by bars, restaurants or retail establishments. The Cupertino-based tech giant filed a trademark application for ’Apple Music for Business’ with the United States Patent and Trademark Office on November 29.

Apple köper artistinkubatorn Platoon

Väldigt intressant Apple-uppköp om det här stämmer. Uppgifter om att Apple har köpt Platoon, ett ”creative services”-företag. Mer specifikt, om jag fattar rätt, en inkubator för kommande artiststjärnstkott.

Eller som man sa förr: ett skivbolag.

Okej, nu är Platoon bredare än så och har också video som del av sitt erbjudande. Men Platoon sitter på två egna inspelningsstudios och om uppköpet ska Platoon ha sagt att det ger dem medel att ”uppnå sin vision och fortsätta mot sitt mål att ta fram egenskapad musik och eget visuellt innehåll”.

Artisterna ska enligt uppgifterna själva få välja vilket bolag de signar till och vilka distributionsplattformar väljer.

Men man SKULLE kunna gissa att tjänsten kommer ha viss slagsida åt en specifik distributionsplattform efter det eventuella uppköpet. Apple siktar alltså på att bygga ytterligare ett självförsörjande ekosystem: du använder Apple Music eftersom det följer med din iPryl, du använder sedan Apples resurser för att spela in din musik när du är redo att ta det stället och väljer sedan Apple Music för din musikdistribution – och får självklart dina fans att välja plattformen.

Vi kan gissa att det här bara är första steget i ett spel som Apple har en väldigt långsiktig plan för.

Apple acquires A&R and creative services company Platoon – Music Business Worldwide

MBW understands that Apple has acquired Platoon, the London-based creative services firm founded in 2016 by music industry veteran Denzyl Feigelson and LoveFilm co-founder, Saul Klein. Platoon has developed a raft of early-stage artists in the UK and US over the past two years who have gone on to make waves in the global business.

Hulu och AT&T testar reklam när du pausar det du tittar på

Reklam som avbryter är ett av mina favorithatobjekt. En av de främsta anledningarna för mig (snudd på den främsta) att betala är att helt slippa reklam. Framförallt som reklambranschen och annonsformaten i mångt och mycket är fast förankrade i 1900-talet (PRE-ROLLS!!!!! MID-ROLLS!!!!! ÄNNU STÖRRE DISPLAYSPLASHANNONSER!!!!! TAKEOVERPOPUPS!!!!!)

Men om man nu ska visa reklam kan jag gilla det strömningstjänsten Hulu och teleoperatören AT&T verkar vara på gång att testa/köra: annonser som visas när du pausar det du tittar på. Och ja, jag utgår från att det handlar om annonsfinansierade abonnemang. Annars är det jättedåligt.

Hulu and AT&T plan to run ads when you pause videos

Companies have previously dabbled in ads that appear when you pause videos, but they’re about to come roaring back in the streaming era. Variety has learned that Hulu and AT&T both expect to introduce pause ads sometime in 2019.

Nittiotalsrepriser är en av de hetaste strömningstrenderna

TV-serien ”Vänner” kommer leva kvar på Netflix. Åtminstone 2019 (sen misstänks det att serien kommer få nytt hem i WarnerMedias strömningsplattform 2020). Men Netflix fick betala rejält för att få ha kvar serien i programutbudet: 100 miljoner dollar för året. Och Netflix var inte ensamma om att vilja ha serien, vilket säger en hel del om strömningsdemongrafin.

Hulu, Fox, NBCU, WarnerMedia och Apple ska alla ha varit med och budat på serien (i Apples fall trots att man inte ens har en egen strömningstjänst än – men ännu mer bevis på att den faktiskt kommer nästa år). Samtidigt försöker Facebook injicera lite liv i sin Watch-satsning (som än så länge inte fått fart) genom att börja sända Buffy The Vampire Slayer, Angel och Firefly. Dessutom har Sabrina the Teenage Witch rebootats – och detsamma är på gång för just Buffy.

Ifall någon undrar var strömningstjänsterna bedömer att den viktigaste demografin finns för tillfället.

Apple just shed new light on its streaming TV plans by trying to buy the rights to ’Friends’

The possibility that NBC’s mega-successful 90s sitcom might disappear from Netflix less than a month from now was a major entertainment industry story a few days ago, and it was certainly a hotly discussed topic on social media.

 

 

AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter

Alibabas röstassistent ska vara vassare än Google Duplex

Alla som har sett Googles demonstration av Duplex (Google Assistant på steroider) har förmodligen tappat hakan. Åtminstone en bit. En algoritm som kan ta ett restaurangbokningssamtal och låta som en människa. Men Alibaba har tydligen en ännu vassare assistent.

Alibabas logistikdel Cainiao har en ”Duplex” som hanterar leveranskontakter med kunder. Och likt Googles variant klarar den att hantera icke-linjärt samtal med människor som inte följer en given stig. (Exemplet är på mandarin, så jag får lite på vad som skrivs här…)

Och till skillnad från Google, som precis nu så sakteliga börjar rulla ut Duplex, så ska Alibabas motsvarighet vara uppe och rulla för fullt. Den ska redan hantera ”miljontals kundförfrågningar per dag”.

Lite grann som Amazon Go vs. de kinesiska motsvarigheterna. Kineserna har ett… något högre tempo.

Alibaba already has a voice assistant way better than Google’s

In May, Google made quite the splash when it unveiled Duplex, its eerily humanlike voice assistant capable of making restaurant reservations and salon appointments. It seemed to mark a new milestone in speech generation and natural-language understanding, and it pulled back the curtain on what the future of human-AI interaction might look like.

Finska myndigheter chattbotssamarbetar

Briljant offentlig digitalutveckling. Tre myndigheter i Finland har fått chattbotar som kan hänvisa dig rätt. Har du hamnat hos fel myndighet på grund av att du inte vet vilken som ansvarar för ditt ärende? Inga problem, chattboten hos en myndighet kan hänvisa dig vidare till rätt ställe.

Utan att ha koll exakt hur bra det fungerar (vi pratar chattbotar trots allt) så är det så självklart. Varför finns det vattentäta skott mellan myndigheter när de trots allt är del av samma statsapparat?

Om man så vill: Spotify för myndigheter. Du behöver inte veta var du ska börja för att när som helst kunna hitta rätt. Sjukt värt att applådera.

No Title

No Description

I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that

Video Shows ’Alexa in Space’ Aboard the International Space Station

Back in June an A.I. robot called CIMON was sent to the International Space Station (ISS) to act as a voice-powered assistant to the astronauts there. Now the European Space Agency has released a video showing CIMON interacting with the ISS crew for the first time, albeit rather awkwardly.

 

AR/VR

Bose släpper glasögon med AR-ljud

Roligt initiativ från hörlurstillverkaren Bose: AR-glasögon. Typ Spectacles. Fast utan syn-AR. Istället pratar vi ljud-AR.

Vad Bose har släppt är ett par hörlurar i formen av ett par solglasögon. Det sitter alltså nio högtalare på bågarna som spelar upp ljudet från din mobilpryl. AAR-biten ska känna av åt vilket håll du tittar och anpassa ljudbilden utifrån det.

Okej, som konstateras är de bra för att man hör omgivningen – men omgivningen lär också höra. Det långsiktiga användningsområdet för tekniken är nog inte traditionellt musiklyssnande, utan mer interaktiva format. Typ att alla i en biosalong kan få personaliserade ljudupplevelser beroende på var de tittar.

Bose is dabbling in ’audio AR’ with a pair of sunglasses

Back in March we first caught wind that Bose is dabbling in augmented reality, with the launch of a new wearable SDK. Seems the headphone maker is ready to bring that technology to market, launching its first headset next month. Don’t let the AR name fool you. Frames are actually ”audio augmented r…

 

IoT – Internet of things

Apple släpper Beddit-sömnspårningshårdvara

Lite i smyg har Apple släppt ny hårdvara. En helt ny kategori av hårdvara, dessutom. En sömnspårare. Helt i linje med Apples hälsosatsning.

Den nya produkten är det första som dykt upp som resultat av Apple Beddit-uppköp förra månaden och fungerar ungefär som den här typen av produkter brukar göra. En skiva du lägger under lakanet som har koll på hur du sover.

Prylen mäter hur länge du sover, hjärtslag, andning och snarkande. Det som däremot är lite vassare än många konkurrenter är att den nya sömnspåraren kan ha koll på det här för två personer samtidigt. Beddit-sömnspåraren mäter dessutom temperaturen och luftfuktighet i rummet, så det är med andra ord en rätt avancerad IoT-pryl.

Nu är det en produkt som släpps under ett undervarumärke, men det är ändå lite förvånande att den smygs ut så här. Visst, lär väl inte bli iPhone-storsäljare, men ändå.

Apple releases its first Beddit sleep monitoring device

Apple hasn’t ditched, killed or forgotten Beddit. The tech giant has finally released the first Beddit sleep monitoring device since it purchased the company in early 2017, and it’s now available for purchase from its website. Just like the company’s previous devices, the new one is a thin sensor strip you need to place under the sheets.

Apple HomePod släpps i Kina i början av 2019

Apples utrullning av den smarta högtalaren HomePod går… inte så snabbt. Fortfarande finns den bara att köpa i en handfull länder. Nu är det dags för ännu ett – och ett väldigt viktigt sådant: Kina.

HomePod kommer börja säljas i landet i början av nästa år. Det som är lite intressant i sammanhanget är att en av Apples stora fördelar så här långt jämfört med övriga digitala assistenter (mängden språk Siri behörskar) verkar bli en ännu större fördel här. Till och med en fördel jämfört med kinesiska tillverkares konkurrenter.

HomePod klarar både av kantonesiska och mandarin, där de kinesiska bara hanterar mandarin. Och förstås begränsade språkkunskaper i övrigt.

Apple’s HomePod will come to China early next year

Apple says its HomePod smart speaker will be coming to China early next year. The country is the latest in Apple’s slow expansion across the globe. The HomePod reached France, Canada, and Germany in June, for instance, and Mexico and Spain in October.

Amerikansk polis kan ha använt självkörningsfunktioner för att stoppa bil med sovande förare

Hur stoppar man en bil som bränner fram på motorvägen med föraren avsomnad bakom ratten? Man boxar in den skenande bilen får den så sakteliga att sänka hastigheten med hjälp av någon av Tesla-teknikerna.

Känns som att något rätt självklart innan vi når nivå 5-bilar fullt ut, är att bilen själv helt enkelt stannar om föraren slutar kontrollera fordonet under färd. Finns delvis det här redan, förstås (olika tekniker som kan identifiera och väcka förare som inte längre är med i matchen). Men än bilen själv skulle ta kontroll över körandet.

Sen kan vi även diskutera vilka möjligheter polis kan få att remotestoppa uppkopplade bilar, men det blir ett annat inlägg det.

Police may have used Tesla’s Autopilot feature to stop driver asleep at the wheel

Redwood City CHP stopped a Tesla Model 3 they suspected was running Autopilot with a drunk driver asleep at the wheel. Two unit cars were used to drive in front and behind the Tesla to get the car to gradually come to a stop.

 

Bekvämlighetsekonomin

Waymo öppnar sin självkörande taxitjänst

Uppgifterna stämde: nu har Google-ägda Waymo släppt sin taxitjänst med självkörande bilar. Ska vara världens första kommersiella taxitjänst av denna typ.

Nu är det en liten utrullning (hoho). Det handlar bara om staden Phoenix med kringorter i dagsläget. Dessutom gäller tjänsten bara för de användare som var med i de tidigare försöken. Och sist men inte minst: det kommer sitta en människa i förarsätet. Förstås av säkerhetsmässiga och legala skäl.

Blir förstås intressant att följa.

Waymo launches self-driving taxi service, but caveats abound

The future is here: Waymo One, a self-driving taxi service by Alphabet’s self-driving company Waymo, has officially launched. Unfortunately, to paraphrase sci-fi prophet William Gibson, this future is very unevenly distributed. The service will first be available to ”early riders” – people who’ve already used Waymo technology – and only in Chandler, Tempe, Mesa, and Gilbert, which are all cities near Phoenix, Arizona.

inDriver – bildelningstjänst där kunden sätter priset

Roligt koncept. inDriver – bildelningstjänst med en twist. Det är kunden som sätter priset.

Via appen får man ange vart man vill åka och vad man är beredd att betala. Den förare i området som tar körningen accepterar priset (man kan även förhandla om priset via appen, men grunden är att kunden bestämmer). Finns även andra parametrar för kunden att välja på, som förarens omdöme, när man bedöms nå sin destination och vilken bil det handlar om.

Finns redan i 160 städer i 11 länder och ska ha 14 miljoner användare. Kort sagt rätt långt efter jättarnas siffror, men det är alltjämt höga nivåer.

Nu kliver inDriver in i USA, med New York som första marknad. inDriver kommer mer specifikt rikta in sig på ”transportökenområden”, dvs. områden som ofta drabbas av höga priser till följd av dynamisk prissättning.

Passengers Set Fates with International Rideshare Company Now in NYC

Most rideshare companies start in the U.S. and add other countries later. inDriver, an international rideshare company that lets passengers determine fares in real time, just launched in New York City with 14 existing million members in 160 cities in 11 countries. New drivers pay no commission for six months.

 

Mobilt

Årets mest nedladdade iOS-appar globalt: Snap har med två topp tio

Årets främsta apptrend var ”self care”. Åtminstone om man frågar Apple. Företaget har nu släppt 2018-listan över de mest nedladdade apparna och vilka som dominerade Apple Music (det sistnämnda kan rätt mycket sammanfattas med ”Drake”). 

De mest nedladdade apparna var förstås föga förvånande de vanliga. Fast kanske lite fler spelare än vanligt i toppen.

Topp tio för gratisappar innehåller fem företag. Facebook och Google har tre var och sedan är det två strömningsspelare: Netflix och Spotify. Det som är lite intressant är att Snap har två appar i listan: Snapchat och Bitmoji.

Och just Bitmoji-appen är förstås viktig för Snaps nuvarande strategi. Man pushar Bitmoji hårt just nu (egen merch!) men framförallt handlar det om att få ut Snapchat på så många ställen som möjligt utanför den egna appen. Det Twitter kallar ”de oinloggade användarna”. Användare som läser tweets men inte nödvändigtvis på Twitter. De kanske inte ens har ett konto – men använder alltså ändå företagets tjänster. För Snap handlar det mer konkret just nu mycket om att pusha ut (AR)linser på andra ställen – och på andra plattformar (som Youtube och Skype).

Did Your Favorite App Make Apple’s Best of 2018 List?

It’s that time of the year again — Apple has released its top lists for the content that most wowed iOS users across the globe. The top winners from the best iOS apps, games, music, movies, and more have been revealed. With Fortnite, Heads Up and others winning, is your favorite among them?

Gartner: Mobilförsäljningen globalt planar ut

Nya globala mobilförsäljningssiffror från Gartner.

Snabbsammanfattning: De kinesiska tillverkarna topp 5 tar marknadsandelar på (främst) Samsungs bekostnad. Sydkoreanerna tappar över 3 %. Apples marknadsandel oförändrad.

Förra årets marknadsandel inom parentes:

 • Samsung: 18,9 % (22,3)
 • Huawei: 13,4 (9,5)
 • Apple: 11,8 (11,8)
 • Xiaomi: 8,5 (7,0)
 • Oppo: 7,9 (7,7)

Som vanligt finns Googles telefon inte alls med i listan, vilket också sätter fingret på det största problemet på Android-sidan: hur sticker man ut om man inte vill konkurrera med pris? Apple har alltjämt fördelen av att att du också väljer deras operativ och därmed (mest) deras tjänster. Och det är i slutändan utöver pris som kanske är den viktigaste konkurrensfördelen: tjänsterna, inte hårdvaran (ännu mer på tillväxtmarknader).

Samtidigt kan konstatera att den globala tillväxten stannade på 1,4 %. Utan Huawei och Xiaomi hade resultatet till och med blivit negativ tillväxt, med 5,2 %. Det är en rätt kraftig minskning. 

Möjligheten att växa finns förstås på tillväxtmarknaderna och där är det mycket lågpris som gäller. Men trots den kraftiga tillväxten där så kan den knappt väga upp att vi i (främst) väst behåller våra mobiler längre. Det finns inte längre lika stora anledningar att byta (lex megapixel- eller megahertz-race). 

Utmaningen här blir förstås att tjäna pengar på tillverkningen. Apple står för väldigt stor del av den totala smartphonetillverkningsvinsten och när Samsung backar kan den här andelen till och med öka. Jag misstänker att även de kinesiska tillverkarna till stora delar subventionerar sina mobilenheter med intäkter från andra produktsegment. (Samsung ska ju exempelvis tjäna mer pengar per såld iPhone än per såld Samsung-mobil – då delarna de säljer till Apple ger dem mer.)

Oavsett börjar vi på riktigt närma oss peak smartphone. (Inte minst då andra typer av enheter också kommer att börja ersätta just smartmobilen i våra uppkopplade interaktioner.)

Stock Quotes | Stock Charts | Quote Prices | Markets Insider

Disclaimer | Commerce Policy | Made In NYC | Stock quotes by finanzen.net

Ryska sökmotorn Yandex släpper sin första mobiltelefon

Ännu en Android-mobiltillverkare knuffar sig in på den redan trånga perrongen. Ryska sökmotorn Yandex följer upp sin första hårdvarupryl från i våras (en högtalare, what else?) med en egen mobil: Yandex.Phone. Kommer med företagets egna appar plus förstås djupa integrationer in i Yandexs tjänster.

Ytterligare ett fall med två motsatta trender samtidigt. Traditionella hårdvarutillverkare (som Apple) satsar allt mer på tjänster och innehåll medan utpräglade onlinetjänstföretag (som Google, Facebook och Amazon) släpper allt mer hårdvara.

För hårdvarutillverkarna handlar det om att inte bara sätta engångsköpsvaror i händerna på sina kunder utan också knyta upp kunderna med abonnemang och liknande. För mjukvaruföretagen handlar det om att kunna sätta sina tjänster i händerna på sina kunder – utan att behöva vara beroende av en hårdvaruleverantör (som kan sno kunden på vägen). I båda fallen handlar det förstås också om data, data, data.

https://thenextweb.com/plugged/2018/12/06/yandex-launches-first-phone/

 

Ekonomi och finans

Amazon det högst värderade börsbolaget för en stund

I fredags tog Microsoft över positionen som världens högst värderade börsbolag. Idag tog Apple tillbaka tronen. Men Microsoft tappade inte bara en plats utan två. Under den börsglada dagen smet även Amazon förbi.

Och det stannade vara inte där. Amazon hade rejält häng på Apple. Som minst skilde det 1 miljard dollar mellan Apple och Amazon, innan Apple drog ifrån igen. Så nära har Amazon aldrig varit förstaplatsen. Vid stängning skiljer det mindre än 17 miljarder mellan ettan och trean, vilket i de här sammanhangen är typ ingenting.

(Och ja, det här är objektivt sett roligare och mer spännande än alla former av sportevenemang.)

Efter att jag skrev ovanstående visade det sig att Amazon för en stund under börsdagen gick om såväl Apple som Microsoft och var världens högst värderade börsbolag.

Börsdiagram över kurserna för Amazon, Microsoft, Apple och Google

Amazon briefly becomes Wall Street’s most valuable company

Amazon rose by 4.7% at one point, putting its market capitalization at $865.0 billion. At the same time, Apple traded up 2.1%, giving it a market capitalization of $864.8 billion. Microsoft, which on Friday closed above Apple’s market capitalisation for the first time in eight years, was up 0.9%, leaving its stock market value at $859.0 billion, third in the group.

Lyft ansöker om börsnotering

Det skakiga (tech)börsklimatet hindrar inte företag från att prova lyckan på börsen. Senast ut: Uber-konkurrenten Lyft som idag har lämnat in sin börsansökan. De kan alltså därmed slå Uber i den disciplinen.

Lyft har gjort en konfidentiell ansökan, vilket gör att det inte släppts någon information om prisintervall för introduktionen eller hur många aktier som kommer att släppas. Lyft har tidigare bedömts vara värt runt 15 miljarder dollar, så vi skulle kunna anta att det är ungefär det som det kan landa på. Ja, med eventuella förändringar både uppåt och nedåt beroende på det allmänna ekonomiska klimatet.

Lyft files to go public, signalling it could be the first major tech IPO of 2019

Ride-hailing company Lyft on Thursday confidentially filed a statement with the U.S. Securities and Exchange Commission for an initial public offering, signalling it could be the first major tech IPO of 2019. Lyft and rival Uber have each teased 2019 public offerings.

Uber ansöker om börsnotering

Hoppsan! Det var oväntat. Två dagar efter det att Lyft lämnat in sin konfidentiella börsansökan gjorde Uber idag detsamma enligt Wall Street Journal. Givetvis en ren slump.

Eftersom det inte är en publik ansökan vet vi inte prisintervall, värdering och när de tänker ta klivet, men Uber har ju släppt lite på förlåten i sina kvartalsrapporter.

Uber tampas med Bytedance om att vara världens högst värderade startup och senaste siffrorna talar om nivåer runt 72 miljarder. Man kan sikta så högt som 120 miljarder, vilket skulle göra det till en av de bautastörsta noteringarna någonsin. Aningen större än Lyft, värderad runt 15 miljarder.

Uber files confidentially for IPO

Two days after Lyft submitted paperwork to the U.S. Securities and Exchange Commission for an early 2019 initial public offering, Uber has done the same, per The Wall Street Journal. The company on Friday filed confidentially for an IPO, marking the beginning of a race to the stock markets for the two ride-hailing giants.

Slack ännu ett steg närmare börsnotering

Börsnoteringsnyheterna av riktigt tung karaktär bara rasar in just nu. Lyft, Uber och Slack. På två dagar.

Uppgifter om att jobbchattsplattformen Slack är på väg till börsen har florerat ett rätt bra tag, men de senaste säger att företaget nu har anlitat Goldman Sachs för att hantera noteringen.

Slack siktar enligt Reuters på en värdering ”en bra bit över tio miljarder”. Hur det går med den saken vet vi kanske nästa år.

Report: Slack is prepping an IPO for next year, with Goldman Sachs as its lead underwriter

Slack, the workplace messaging company, has hired investment bank Goldman Sachs to lead its IPO next year, according to a Reuters report. Reuters’ sources say the company is hoping to nab a valuation of ”well over $10 billion.” The WSJ reported back in September that Slack was &#8…

Tencent Music på gång att börsnoteras 2018 trots allt

Börsnoteringar kan bli av/på-historier. Som för Tencent Music. Först skulle Tencents musikdel ta klivit in på börsen i oktober, men i det allmänt sura techklimatet sköts noteringen fram. Mest sannolikt till 2019, hette det då. Nu verkar det vara nya bud igen.

Enligt uppgifter från TechNode kommer TME lämna in sin ansökan idag och handeln kommer att inledas 12 december. Introduktionspriset har satts till spannet 13 till 15 dollar, vilket skulle ge en värdering om 22 till 25 miljarder.

Att se hur det går här, både avseende datum och värdering. Nu är intervallet ganska snävt, men var i spannet som introduktionspriset klubbas kommer bli en viktig indikator och temperaturmätare för Tencent i synnerhet, men också techbolag och strömningstjänster i allmänhet.

Briefing: Tencent Music said to file for US IPO today · TechNode

IFR:腾讯音乐今日提交美国IPO申请 – iThome What happened: Tencent Music is reportedly planning to submit its IPO application today, seeking to raise up to $1.2 billion at a valuation of between $22 and 25 billion. According to Chinese media reports, the music streaming giant has set its IPO price at $13 to $15 and is expected to start trading on December 12.

Bekräftat att Tencent Music Entertainment börsnoteras 12 december

Så är det bekräftat: Tencent Music kliver in på börsen 12 december. Blir en mindre introduktion än det företaget initialt siktade på (en halvering), men kommer fortfarande landa på en värdering på 21 miljarder dollar eller mer.

Vi har också fått lite nya siffror kring TME:s affärsverksamhet:

Q3 omsatte företaget 2 miljarder dollar, en ökning med 83,7 % jämfört med 2017.

Till skillnad från Spotify går TME med vinst (och har gjort senaste tre åren). För årets första nio månader landade vinsten på 474 miljoner dollar, upp 162,9 % jämfört med motsvarande period förra året.

Antalet användare Q3 var en ökning med 71 % jämfört med 2017 och 10 % jämfört med Q2.

Tencent Music Will Go Public on December 12th

Spotify’s successful direct listing on the New York Stock Exchange has inspired several companies to pursue IPOs on Wall Street. These include Uber, Lyft, and Airbnb. In the music space, the list also includes Chinese conglomerate Tencent Holdings. Earlier this summer, the conglomerate’s music division, Tencent Music Entertainment (TME), interviewed potential underwriting banks.

Bytedance kanske kommer dra igång en egen investeringsfond

Nästa techföretag att skaffa sig en egen investeringsfond: Bytedance (här mest känt som företaget som köpte Musical.ly och integrerade den med kortvideoappen TikTok). Man siktar på att dra igång en fond med en bottenplatta om 1,45 miljarder dollar. Bytedance planerar att stå för 300 miljoner själva och låta utomstående bidra med resten. Åtminstone enligt sajten The Information.

Två kommentarer:

Tech(jätte)företagen lägger allt mer tid och resurser på just statupinvesteringar. Förstås för att säkra sin egen interna teknikutveckling, men också för att bygga upp en infrastrukturbas. Det viktiga är inte att du vet att du använder företagets tjänster, det viktiga att du använder dem på något sätt (ungefär som att alla som använder Snapchat också använder Amazon när de snappar).

En fond med blandkapital är förstås en bra grej för att öka kapitaliseringen och sprida risken. Däremot gäller det att välja sina medinvesterare med omsorg – nu mer än någonsin med tanke på hur snabbt saker kommer ut. Bara att fråga Softbank. Att ha Saudiarabien som huvudbackare till Vision-fonden är sämre än vanligt just nu, PR-mässigt.

https://www.techinasia.com/bytedance-venture-fund

Googles nota för att vara förvald sökmotor i iOS är viktig både för Google och Apple

Påminnelse om hur viktig iOS-plattformen är för Google. Senaste året har Google betalat Apple i runda slängar 12 miljarder dollar (fyra miljarder mer än hela Snaps börsvärde) för att få vara förvald sökmotor i operativsystemet.

Trafikanskaffningskosnaden (TAC) är den jobbigaste kostnaden för Google. Alltså de pengar som Google betalar andra för att driva trafik till de egna plattformarna. Den här kostnaden har numer parkerat sig strax över 20 procent av de totala annonsintäkterna för företaget. Apple-notan motsvarar ca 12 procent av Googles totala omsättning 2017. 

Men det är ett symbiosberoende. Apple är i full färd med att ställa om från (B2C)hårdvaruföretag till tjänsteföretag i takt med att mobilmarknaden börjar mogna. Kort sagt minska beroendet av iPhone-intäkterna.

Apples Services-segment (som omfattar Appstore och Apple Music) omsatte senaste året ca 37 miljarder dollar. 12 av dessa kom alltså från Google, eller en tredjedel. Services växer snabbt för Apple, vilket gör att Google-pengarna blir mindre och mindre viktiga – men skulle Google få för sig att det inte längre är värt att betala för iOS-platsen så skulle det nu (och förmodligen ett rätt bra tag till) bli ett rejält avbräck på intäktssidan. Som artikeln konstaterar kan Google med andra ord börja sätta hårt mot hårt i avgiftsförhandlingarna. Ja, eller det gör de säkert redan – men ännu hårdare. 

How Google Is Driving Apple Services Revenue Growth

Apple, Inc. (NASDAQ: AAPL) is transitioning away from hardware sales and pivoting to a more subscription-based services revenue model. Ironically, one Wall Street analyst says rival Alphabet, Inc. (NASDAQ: GOOG) (NASDAQ: GOOGL) has been one of Apple’s biggest services revenue drivers. The Analyst Wells Fargo analyst Aaron Rakers reiterated his Market Perform rating and $210 price target on Apple.

Kommer AWS knoppas av som eget bolag (och då vara värt 600 miljarder dollar)?

Spekulation om att AWS, Amazons molntjänst, kommer att knoppas av som eget bolag. Det tror jag helt och fullt på.

Det här händer förstås ofta då det finns affärsmässiga fördelar i att ha mer fokuserade verksamheter när synergierna mellan olika delar inte längre är lika tydliga. Softbank är på gång att snart spinna loss sin mobilverksamhet som och Tencent kommer inom kort börsnotera sin musik- och videdel.

Varför jag mest tror att det här kommer hända är att Amazon vill förekomma. Det kommer komma krav på att techjättarna måste styckas upp. Dessutom: om AWS skulle bli värt så mycket som artikeln tror blir AWS världens femte största företag vid en börsnotering.

The business school prof who predicted Amazon would buy Whole Foods now says an AWS spinoff is inevitable – and the standalone company could be worth $600B

Amazon will split off Amazon Web Services as a separate company, marketing professor Scott Galloway said at Business Insider’s IGNITION conference on Monday. By doing so, Amazon will unlock at least $70 billion in shareholder value, he said. But the move could also help appease regulators looking to rein in the big tech companies, he said.

 

Övrigt

Microsoft på gång med Chromium-webbläsare och nytt webbappsoperativ

Intressanta drag från Microsoft. Man kastar in handduken för Edge efter bara tre år och gör ett nytt försök att skapa ett Chromebook-operativ.

Webbläsarmässigt kan det handla om en egen Chromium-webbläsare, alltså använda Google teknik för rendering snarare än sin egen. Den kan dessutom vara väldigt nära förestående.

Än mer intressant är uppgifterna om att Microsoft alltså även är på gång att skapa ett eget webbappsoperativ. Alltså ett operativ som inte kommer köra vanliga ”desktopappar” utan kommer baseras på nyare tekniker som progressiva webbappar. Kan komma att heta ”Windows Lite” (Lite är ju allmänt svart just nu). Eller, mest intressant av allt, bara ”Lite”. Alltså spekulation om att Microsoft kan komma att droppa ”Windows” ur namnet.

Uppgifter: Microsoft jobbar på en Chromebook-dödare – ”Windows Lite”

Microsoft ger inte upp försöken med lättare varianter av Windows som inte kan köra traditionella Windowsprogram, trots att Windows RT och Windows 10 S båda har floppat. Bakom kulisserna jobbar de nu med en tredje variant, som går under arbetsnamnet Lite. Det skriver Microsoftbevakaren Brad Sams på sajten Petri.com.

Microsoft is building its own Chrome browser to replace Edge

Microsoft is building its own Chromium browser to replace the default on Windows 10. The software giant first introduced its Edge browser three years ago, with a redesign to replace Internet Explorer and modernize the default browsing experience to compete with Chrome and others.

Microsoft skrotar Edge

Då är det bekräftat. Microsoft skrotar sin egen motor för sin webbläsare och bygger istället på Googles från och med nästa år. Milt sagt ett helt nytt kapitel i internets historia. Och jag är rätt övertygad om att det pågår fullt snöbollskrig en trappa ned.

Som konstateras: det innebär att antalet webbläsare på marknaden blir ännu färre. Artikeln argumenterar att Microsoft kan bli en motvikt till Google inom Chromium. Bidra till att det första som Windows-användare gör på en ny dator inte längre är att ladda ner Chrome. Känns dock som att Microsoft har en rätt… rejäl uppförsbacke här.

Microsoft Edge is officially switching to Chromium in 2019 – here’s why that’s a good thing

It’s a new era for Microsoft. After dominating the early web with Internet Explorer and struggling to reach the same prominence with Edge, the company today announced it will be transitioning its browser to a Chromium-based platform in 2019. If you can’t beat ’em, join ’em.

Apples VD Tim Cook mottagare av antihat-pris

Igår blev Apples VD Tim Cook förste mottagare av Anti-Defamation Leagues Courage Against Hate Award. Ett pris för att uppmärksamma människor som på något sätt motarbetar hat i alla dess former.

Under sitt tacktal konstaterade Cook bland annat ”I sometimes say that I worry less about computers that think like people and more about people that think like computers—without values or compassion, without concern for consequences”.

I dessa tider av AI-oro och allmänna globala (och nationella) tossigheter är de orden värda att reflektera över. Det finns mer omedelbara saker att bekymra sig över än framtida robotrevolter.

Tim Cook addresses white supremacists in ADL address

Apple CEO Tim Cook didn’t mince words when he took to the stage to accept the Anti-Defamation League’s first Courage Against Hate Award at an event in New York City today. The executive used the keynote to address a wide range of issues, from anti-Semitism to LGBTQ rights – in many cases fram…

WordPress 5 släppt – men du kanske inte ska uppdatera än

WordPress är på gång att släppa version 5 av publiceringsverktyget. Och det verkar inte som att WordPress-communityt är helt nöjda. Det verkar som att nya versionen just nu dels har problem med tillgänglighet (alltså stöd för användare med funktionsnedsättningar) och dels har högvis med buggar kvar.

Nya versionen släpps 6 december, men om det inte finns en funktion i femman som du bara måste ha kan det finnas all anledning i världen att inte uppdatera riktigt än. Lite som vanligt vid stora uppdateringar, alltså.

WordPress 5 Release Date Announced – Search Engine Journal

Matt Mullenweg, founder of WordPress, announced that WordPress 5.0 will be released on December 6th, 2018. The WordPress community’s response was not entirely positive. Here is Matt Mullenweg’s reason why WordPress 5.0 is being released so soon: ”Based on the stability, testing, and reports on the release candidates for WordPress 5.0 so far, we are now targeting Thursday December 6th for public release…”

Nybyggda bostadshus i Kalifornien måste ha solpaneler från och med 2020

Spännande initiativ i Kalifornien. Från och med 2020 måste alla nybyggda hus ha solpaneler på taket. Lagen omfattar flerfamiljshus och ”de flesta” fristående enkelhus.

California clears final hurdle for state’s landmark solar panel mandate for new homes

A requirement for new homes built in California starting in 2020 to include solar rooftop panels is now formally part of the state’s building code. It follows approval Tuesday by the California Building Standards Commission of a plan endorsed in May by a state energy panel.

När det blåser på Mars

Okej. Det här är ju inte ungefär hur mindblowing som helst.

Ljud. Från. En. Annan. Planet.

Hear the Sounds of Wind on Mars from InSight’s Latest Audio Recording

NASA’s InSight craft has sent back audio of the sound of the surface of Mars. The audio captures the sound of the wind blowing over the lander’s solar panels, as picked up by two instruments: the air pressure sensor and the seismometer, which were able to detect vibrations from the 10 to 15 mph winds.

Richard Branson börjar med rymdturism lagom till jul 2018

Såja. Nu snackar vi. Först ljud från Mars och nu rymdturism 2018. Unna dig årets givna julklapp: rymdresa 80 mil ovan mark och viktlöshet med planetepisk utsikt. Bara två millar per biljett.

Äntligen! Richard Branson skickar turister till rymden innan jul

För 14 år sedan startade stjärnentreprenören Richard Branson sitt Virgin galactic med målsättningen att skicka turister till rymden. Nu rapporterar CNN att målet blir verklighet redan i år. Bolaget kommer börja skicka turister till rymden innan jul och först ut av alla blir Branson själv.

De digitala skärmarna förstör ungdomarna

Jag är inte det minsta förvånad. Bekräftar uppgifterna att digitalanvändning i allmänhet och användning av sociala medier i synnerhet håller på att förstöra unga generationer.

Skämtsam skärmbild som konstaterar att det är mobilerna som förstör ungdomarna och inte världens alla andra problem

Robotrevolutionen är här (och det är Amazons fel)

Jaha. Så har robotupproret börjat nu, alltså. Det var kul så länge det varade.

Amazon workers hospitalized after warehouse robot releases bear repellent

An Amazon robot tore open a can of bear repellant at the company’s New Jersey warehouse on Wednesday, hospitalizing 24 workers. One employee is in critical condition, according to ABC News, while 30 others were treated on the scene. The 1.3-million-square-foot Amazon fulfilment center in the town of Robbinsville, New Jersey, employs more than 3,000 people.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.