Kategorier
Artikel Detaljhandel/e-handel Sociala medier

Facebook – social-first shopping eller shopping-first social?

I veckan landade Facebooks nästa steg in på shoppingarenan som en mindre bomb. Ny funktionen Shops – en e-handelsplattform vänd mot mindre företag tänkt att sträcka sig över Facebook, Instagram och WhatsApp. Men Facebook släppte också en annan nyhet som är potentiellt ännu viktigare – och kan kicka igång shopping-first social.

När Facebook droppade sin nyhet om sin nya shoppingplattform Shops – utan några som helst förspekulationer – så skakade det till under e-handelsfötterna. Men nyheten var del i ett större paket som också kan rita om spelplanen för sociala medier rätt ordentligt. Eller rättare sagt: sudda ut ännu fler gränser.

Facebook Shop – headless commerce

Facebook Shops är en rätt naturlig fortsättning på det man redan har påbörjat i främst Instagram. Möjlighet att ladda upp en produktkatalog till Facebook och sedan låta någon av Facebooks tjänster bli själva skyltfönstret. Ett skyltfönster som också är marknadsföringsplattformen, via format som vanliga annonser och stories, och kunddialogplatsen. Själva transaktionen sker på företagets egen sajt. För de flesta. Just nu. För redan nu kan amerikanska företag använda Instagrams check out-funktion, vilket förstås innebär att hela cirkeln kan slutas utan att lämna Facebooks ekosystem.

Min första tanke när nyheten presenterades var hur det här kommer att slå mot Shopify, den just nu kanske mest framgångsrika e-handelsplattformen för mindre företag. Visst, Shopify fanns redan med i samband med Instagrams shoppinglösning – men nu? Det visar sig att… Shopify fortfarande är med. Liksom några andra shoppingplattformar. Tanken är alltså att dessa ska användas som hubb för såväl produktkataloger som betalningar. Integrationer med dessa plattformar gör det enkelt att flöda upp sina produkter till Facebook och där lyfta fram dem mot sina följare.

En headless commerce-lösning om man så vill.

Facebook Shop – ett e-handelsskyltfönster för mindre företag

Och det är just här vi hittar den största uttalade skillnaden jämfört med Facebooks tidigare satsningar på e-handel: småföretagen. Visst, även tidigare har såväl annonsformat som shoppingfunktioner kunna användas av ungefär vem som helst (typ, har ju inte varit öppet för alla), men det har mycket vänt sig mot stora företag. Coronakrisen har sparkat igång ett sällan skådat kramande av de små och lokala företagarna. Och i och med Shops tar Facebook ännu ett stort steg in på det område som Google har velat muta in som sitt eget. (Och ja, självklart har Shopify även integrationer med Google.) Komplett med saker som stöd för livevideoshopping och prova på-funktioner via AR.

När Facebook presenterade Shops pratade de, och Mark Zuckerberg, om en ”social-first shopping experience”. I sig inget nytt. Att handla via sociala plattformar har hypats och dödförklarats ett gäng gånger redan. Det Facebook gör nu är i allra högsta grad ännu en pusselbit i bygget av Facebooks framtid.

GrokNet – gör alla bilder shoppingbara

En annan viktig pusselbit presenterades ungefär samtidigt, men har inte alls fått samma uppmärksamhet: Facebooks nya shopping-AI-algoritm GrokNet (ja, det låter som ett socialt medium under stenåldern, men hej).

Grundfunktionen i GrokNet i sig är inte särskilt Facebook-unik. En bildigenkänningsmotor som kan känna igen föremål och beskriva dem. Vi har sett liknande via exempelvis Pinterests Lens och Google Lens (unika namn FTW). Finns även på P2P-försäljningsplattformar, som Facebooks eget Marketplace, där tekniken kan ge förslag på lämpliga beskrivningar.

Social-first shopping förvandlas till shopping-first social

Men det riktigt intressanta blir om – ja, eller förmodligen när – GrokNet släpps fritt i hela Facebooks ekosystem. Där varje bild, och på sikt video, kan bli shoppingbar. Någon delar en bild med en t-shirt, soffa eller balkongsoffa och intresserade kan direkt få veta var man kan köpa den, eller åtminstone en liknande. Självklart med möjlighet att AR-prova den. Sedan slutföra sin transaktion och få hem grejerna.

Och kanske rentav med någon form av inäktsdelningsprogram där de som driver affärer kan del av försäljningen – utan att det behövs ett upparbetat samarbetsförhållande med företaget som säljer produkterna. Kanske hanterat av Facebooks digitala plånbok Calibra.

Med andra ord: att gå bortom social-first shopping. Till shopping-first social.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.