Digitala spaningar vecka 13 2020 – del 3

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

iPhone 12 kan försenas med flera månader

Sugen på en iPhone 12 i höst? Kanske sucks to be you i så fall. Nu kommer rapporter om att nästa uppdatering av flaggskeppslinjen kan skjutas fram på grund av coronakrisen. Kanske ”flera månader”.

Kina har börjat flagga för att fabriker åter öppnas, vilket skulle kunna betyda att världens mobilfabrik skulle kunna börja spotta ur sig nya enheter ungefär som vanligt hyfsat snart. Men med tanke på vilken jätteapparat vi pratar om generellt kring lanseringen av en ny mobilmodell, kanske extra mycket iPhone, så är det nog en hel massa andra saker som också stökar till planeringen.

Apple lär väl förstås undvika det här i det längsta, med tanke på den viktiga julhandeln. Det är ju ingen slump att iPhonen släpps när den släpps, om vi säger så.

Den förväntade nya budgetluren, uppföljaren till SE, som förväntades börja säljas nu till våren har förstås också lyst med sin frånvaro – men den kan nog fortfarande dyka upp via någon mindre Apple Store-uppdatering. Det är ju så Apple släpper det mesta av hårdvaran nuförtiden: utan särskilt mycket buller och bång. Eller så kanske vi får en rockad: budget på hösten, flaggskeppet på vårkanten.

Apple’s iPhone 12 might be ‘months’ late

Apple is preparing for the possibility of launching its next iPhone, likely dubbed the iPhone 12, much later than anticipated. According to a report by Nikkei, citing sources familiar with the matter, the company has internally discussed delaying the launch by “months.”

 

Digitalisering

Google satsar 800 miljoner dollar på covid-19-hjälpinsatser för mindre företag och myndigheter

Så sjösätter även Google ett mastodonträddningspaket. 800 miljoner dollar som ska användas för hjälpa till under coronakrisen.

Stödpaketet består till största del av annonseringsmedel. Alla småföretag som har haft ett aktivt Ad-konto senaste året kommer kunna ta del av totalt 340 miljoner dollar i gratisannonsering. 250 miljoner går till motsvarande för världshälsoorganisationen WHO och andra hälsomyndigheter. 20 miljoner dollar öronmärks åt att skänka Google Cloud-kapacitet till forskare som spårar viruset och forskar på botemedel plus att Google ökar hur mycket de matchar anställdas donationer med och kommer skänka ett par miljoner ansiktsmasker.

Dessutom kommer Google likt Facebook också erbjuda 200 miljoner direkt till småföretagare. Men till skillnad från Facebook kommer pengarna inte fördelas direkt till slutmottagaren, utan istället kommer pengarna slussas till finansiella institutioner som i sin tur är tänkta att erbjuda småföretagarna hjälp.

Visst handlar mycket om att Google vill värna sin annonseringsaffär. På kort sikt bara att hålla den igång och på lång sikt hitta nya kunder och stärka sitt varumärke och sin position i målgruppen. Oavsett ett bra initiativ. (Sen kan jag inte låta bli att känna att det nog inte är en slump att Googles stöd till småföretag är det dubbla jämfört med vad Facebook har erbjudit…)

(Fun fact: 800 miljoner dollar är 9 % av den vinst Google gjorde under det fjärde kvartalet förra året. För att visa hur hysteriskt mycket pengar Google drar in.)

Google’s $800 million COVID-19 relief effort includes 2 million face masks

Google’s support for the fight against COVID-19 includes more than advisories and a search hub. The internet firm is making a $800 million-plus investment in multiple areas to aid treatment, support businesses and keep the public informed.

Amerikanska internetoperatörer ställer upp med slopade datatak och andra insatser under coronakrisen

För ett par veckor sedan bad USA:s motsvarighet till Post- och telestyrelsen teleoperatörerna att dra sina strån till stacken för att underlätta för hemmasittande amerikaner. Saker som att ta bort datatak och inte säga upp obetalda abonnemang. De flesta stora amerikanska teleoperatörer har hörsammat myndighetens vädjan och har nu börjat presentera sina åtgärder.

Förutom ovanstående hittar vi också saker som sänkta abonnemangsavgifter och utökade datapotter. I vissa fall omvandlas datapotter temporärt till obegränsade abonnemang. Dessutom också lättnader för småföretag.

Och under tiden i Sverige har… ingenting hänt. Vad jag vet absolut ingenting. En av få delar av det svenska samhället som inte verkar ha lyft ett finger utöver ordinarie verksamhet under krisen. Eller? Nån som har sett något?

När krisen har lagt sig och det börjar bli dags att blicka framåt så hoppas jag att våra folkvalda kommer ihåg det.

Carriers introduce plans to keep consumers connected during COVID-19 pandemic

Earlier this month, the FCC issued a new measure aimed at easing some of the burdens on consumers as COVID-19 continues to have an increasingly profound impact on nearly every aspect of life. Most or all major internet and wireless providers in the U.S. signed up for the pledge, agreeing to take ac…

Verizon erbjuder gratis wifi för studenter i Los Angeles

I USA kommer allt fler intiativ som handlar om att internetoperatörer, både med och utan statliga samarbetsprojekt, börjar göra det de kan för att hjälpa till i coronakrisen. I princip alla de stora operatörerna har gjort saker som att lyfta och/eller helt ta bort datatak, erbjuda olika kostnadsfria wifi-hotspot-lösningar och sänka priser. Här kommer ännu ett: Verizon erbjuder hemmasittande studenter kostnadsfri uppkoppling. Visserligen bara i ett skoldistrikt i Los Angeles, men alla bäckar små. Och säkerligen något som kan sprida sig.

Vilket för mig till frågan som jag har ställt flera gånger senaste veckorna: har någon svensk internetoperatör gjort någonting utöver ordinarie verksamhet? Med tanke på att snart sagt varenda del av det svenska näringslivet har ställt upp så har jag ännu inte sett någon operatör som har gjort det minsta på ett av de just nu allra viktigaste områdena: internetuppkoppling.

Prissänkningar? Ökad hastighet? Slopade datatak i abonnemang? Gratismånader för kunder? Och för den delen för småföretagare och offentlig verksamhet?

Jag har fortfarande inte sett ett enda intiativ, vilket efter så här många veckor känns milt sagt undermåligt. Rätta mig gärna om jag har fel (jag vill verkligen ha fel här): har någon operatör gjort något?

Verizon will provide free internet to students in Los Angeles

Reliable internet access is critical during this pandemic, but Verizon (Engadget’s parent company) is a little late to step up. Spectrum is offering free internet installation and service to students and their families. Comcast is making its Internet Essentials program free for new, qualifying customers for 60 days, and it is boosting broadband speeds for existing Internet Essentials customers.

GodHjälp – initiativ för att hjälpa hemmasittare få matleveranser

Ännu ett snyggt initiativ – och ännu en tjänst för att hjälpa hemmasittare (främst de äldre): GodHjälp. Satsning framtagen bland annat med medel från H&M Foundation är den tänkt att alltså koppla ihop människor som vill hjälpa till med människor som behöver hjälp.

Förstås ännu något kopplat till hela coronakrisen och då är det förstås i allra högsta grad viktigt att tjänsten kommer på plats pronto (man har byggt en sajt på rekordtid – även om det är en enkel sajt så är det lite befriande och nyttigt att se i långa och dyra mastodontsajtbyggarprojekt fortfarande 2020 – men än så länge finns det bara möjlighet att anmäla intresse). Men jag antar att det här också är en tjänst som är tänkt att leva vidare även när viruset har släppt greppet om världen. Och kanske då inte bara för mat.

Det kommer bli intressant att se hur mycket av krishjälpvilligheten som överlever viruset. Hyfsat mycket hoppas jag. Så pass att den fysiska/sociala distanseringen ironiskt (och i så fall glädjande nog) för oss närmare varandra som människor. Visst. Naivt förstås. Men what the world needs now is love. Och drömmare.

(Gillar också att GodHjälp talar om ”hemmahjältar”. Ännu en kandidat till nyordlistan 2020.)

GodHjälp ska leverera mat – och rädda liv

Gratis hemleverans av mat- och apoteksvaror till riskgrupper. Det är idén bakom GodHjälp, en ny satsning av stiftelsen GoodCause. På en vecka har några av Sveriges och världens ledande företag anslutit till satsningen – och idag öppnades en första version av sajten.

Polen och Taiwan använder mobilen som elektronisk karantänboja

I helgen kom nyheten att Polen har tagit fram en selfikarantänapp. Polacker som har placerats i obligatorisk karantän har att välja mellan att få oanonnserade besök från polis eller ladda ner appen och få oannonserade uppmaningar att skicka in en selfie. I båda fallen för att säkerställa att de smittade faktiskt håller sig hemma (se länk i kommentar). Nu tar Taiwan det ett steg längre genom att automatiskt spåra karantänsittare via mobilen.

Det med andra ord mobilens platsinformation som kommer att skickas till myndigheterna. Om mobilen avviker från sin karantänadress så går ett automatiskt larm iväg. Systemet larmar även om mobilen stängs av och för att säkerställa att någon inte försöker fuska genom att lämna mobilen hemma så rings karantänsittarna upp två gånger om dagen.

Ännu ett exempel på ett fantastiskt användningsområde för dagens teknik. Men förstås också ett scenario där tekniken skulle kunna användas av en stat för helt andra och betydligt mindre trevliga syften.

I slutändan handlar det om ansvar, hänsyn och förtroende mellan staten och individen – åt båda håll. Kan inte låta bli att känna att den svenska linjen så här långt är betydligt mer smakfull i sammanhanget.

Taiwan’s new ‘electronic fence’ for quarantines leads wave of virus monitoring

TAIPEI (Reuters) – Taiwan, which has won global praise for its effective action against the coronavirus, is rolling out a mobile phone-based “electronic fence” that uses location-tracking to ensure people who are quarantined stay in their homes.

Covid-19: ‘Selfie app’ to keep track of quarantined Poles

WARSAW: Poland on March 20 launched a smartphone app allowing people under a mandatory 14-day quarantine for coronavirus to send selfies to let authorities know they are indeed staying home. “People in quarantine have a choice: either receive unexpected visits from the police, or download this app,” Karol Manys, digital ministry spokesman, told AFP.

Polen startar egen Minecraft-server för att få barn att hålla sig inomhus

Ha. Hur får man kids att hålla sig inomhus under viruskarantäntider när skolorna är stängda? Man ger dem spel, förstås. Så verkar Polens regering ha resonerat. Polen har nu satt upp sin egen Minecraft-server. Dessutom med några specialanpassade utmaningar: att se vem som kan bygga flest kopior av kända byggnadsverk.

Nu har jag ingen större koll på exakt vilka byggnadsverk vi pratar om, men som vindarna blåser just nu tänker jag fördomsfullt att det handlar om polska byggnadsverk. Att det här alltså passar in bra i regeringens nationalistiska agenda. Men själva idéen är oavsett kul – och kreativ.

Government launches Minecraft server so young people can stay inside and game during coronavirus

Poland has a not-so-secret weapon in order to convince its young citizens to stay indoors during the coronavirus pandemic. Gaming! The Polish government has launched a website, Grarantanna.pl , filled with various online activities in order to keep young people from going out.

Formel 1 lanserar e-sporttävlingen Virtual Grand Prix med anledning av covid-19

Vad gör man om man tvingas senarelägga premiären av F1-säsongen på grund av covid-19? Man flyttar alltihop online, förstås. Formel 1 kommer officiellt att genomföras som en Virtual Grand Prix. En e-sportserie, alltså.

F1-förarna kommer att köra det officiella F1-spelet och loppen kommer att sändas via Youtube, Twitch och Facebook. Förarna kommer inte få några officiella poäng, men i övrigt är det alltså tänkt att så långt som möjligt ersätta de riktiga loppen.

Det som mer och mer framstår som coronakrisens vinnare är miljön. Luftkvaliteten har förbättrats rejält i de delar av världen som mer eller mindre har stängt ner. Även motorsporten har mer och mer gått över till elektriska bilar, men, tja, helt virtuella lopp skulle förstås vara ännu bättre för planeten. Och inte bara under själva loppen.

Formula 1 replaces its postponed races with a virtual grand prix series

Formula 1 had to postpone and cancel several races on its calendar due to the current COVID-19 pandemic. With races in Australia, Bahrain, Monaco, Vietnam and China already called off, and the Dutch and Spanish Grands Prix now postponed, the organization today announced that it would now host an es…

EU-parlamentet går över till mejlröstande under coronakrisen

En av de absolut största utmaningar med att digitisera demokratin är som bekant att garantera säkerheten. Såväl vad gäller integriteten i själva valprocessen som den individuella valhemligheten. Så när EU-parlamentet nu har gått över till distansarbete så kommer omröstningarna ske… via mejl.

Okej, nu pratar vi ju inte om samma slags val här – parlamentsomröstningar är ju redan överlag hyfsat publika. Men det är ändå lite intressant att man accepterar den här lösningen.

Samtidigt gillar jag den pragmatiska inställningen. I backspegeln kan det visa sig att även digitala val fick sig en skjuts av coronakrisen.

EU parliament moves to email voting during COVID-19 pandemic

The European Parliament will temporarily allow electronic voting by email as MEPs are forced to work remotely during the coronavirus crisis. A spokeswoman for the parliament confirmed today that an “alternative electronic voting procedure” has been agree for the plenary session that wil…

Italienska sjukhus använder andningshjälpmedel gjorda av dykmasker och 3D-utskrivna delar

Ännu ett fantastiskt exempel på kreativitet och anpassning för att lösa krislägen. Som jag skrev i förra veckan lyckades ett lokalt företag i norra Italien, Isinnova, 3D-skriva ut reservdelar till andningshjälpsutrustning efter det att den vanliga leverantörskedjan bröt samman. Nu har Isinnova tagit det ett steg längre: man har tagit fram improviserade andningsmasker med hjälp av… dykmasker.

Ett annat företag tillhandahöll dykmaskerna och Isinnova tog fram och 3D-skrev ut en specialdel som gjorde det möjligt att koppla samman den anpassade dykmasken med den vanliga sjukhusutrustningen. Kort sagt ett sätt att närproducera medicinteknik som det råder skriande och akut brist på. Högvis med hjärtan åt det här initiativet.

Watch 3D-Printed Adapter Turn Snorkeling Mask Into Emergency Mask For Ventilators

We respect your privacy. 3D-printing technology is becoming even more creative in the age of coronavirus. The Italian company behind the 3D-printed replacement valves for ventilators have come up with another useful invention that could turn snorkeling masks into C-PAP masks for oxygen therapy, a crucial and life-saving part of recovery for severe COVID-19 cases.

 

Övrigt

Ny covid-19-spårningstjänst: följ vaccinforskningsläget

En intressant idé i dessa coronatider. Ännu en covid-19-spårningstjänst. Den här gången framtagen av den ideella hälsoorganisationen Milken Institute. Men till skillnad från ungefär alla andra liknande så spårar den inte smittans utveckling – utan lösningarnas.

Milken har tagit på sig att ta fram en ”behandlings- och vaccinspårare”. En sammanställning över runt 100 initiativ som just nu är på gång för att få bukt på viruset. Både här och nu och framåt. Inklusive hur långt olika forskningsinitiativ har kommit.

Visst, mer för de riktigt nördigt intresserade, och förstås alla hälsoorganisationer och ansvariga myndigheter, än något som gemene man kommer att följa med samma febriga intresse som dödsfall och smittotal. Men nevertheless ett bra initiativ.

Och inte minst något som borde kunna vara en förebild kring onlinetransparens. En samlingpunkt där läget inom forskningen för olika sjukdomar finns tydligt redovisad – inklusive vem som arbetar med det och hur långt man har kommit. Eller finns redan något sånt?

Non-profit launches COVID-19 treatment and vaccine tracker with daily updates

There are a lot of global efforts underway to develop vaccines and treatments for COVID-19, including repurposing of existing drugs approved for use in treating other forms of coronavirus and respiratory diseases. Many of these efforts are just entering into the formal clinical study phase, which w…

Internet har blivit långsammare på grund av den höga användningen under coronakrisen

Ni vet det där att typ alla stora videotjänster har gått med på att sänka kvaliteten på sina videosändningar efter att EU bad dem göra det för att minska belastningen på datanätverken? Och att fler av dem även valt att göra det i andra delar av, eller hela, världen? Visst fog kan ha funnits i EU:s tanke: en rapport som visar att internet har blivit långsammare i såväl Europa som i US senaste veckan. Ni vet, när när båda kontinenterna blev hemmasittare.

Visst. Vi pratar inte om en nätverkskollaps. Tror inte att något har brakat någonstans än. Och vi pratar heller inte om ett jätterdropp. I runda slängar 4-5 procent långsammare än tidigare.

Men visst. En femprocentig nedgång i internethastighet är heller inte ingenting. Särskilt som det säkerligen inte har varit jämnt fördelat. Vi kan alltså prata om större lokala nedgångar.

Så här långt har internetoperatörerna levererat (även om de inte har överlevererat, som jag har skrivit om tidigare). Sverige nät är säkert överlag bättre än stora delar av Europa och USA. Men för framtidens krisplanering så lär ännu mer fokus på att säkerställa integriteten just i själva uppkopplingsinfratrukturen.

Internet is getting slower in the U.S. and Europe

Broadband speeds are falling in many European countries as well as North America. According to data from Speedtest, this is especially visible in the past week, amid an unprecedented lockdown in many countries due to the coronavirus outbreak.

Apple börjar blocka tredjepartscookies helt i Safari

And so it begins på allvar. Igår släpptes uppdateringar av Apples tre huvudoperativsystem och en av de stora nyheterna är att Apple nu ytterligare skärper hur företag för spåra användare på internet. Ja, eller inte spåra. Safari kommer nu stoppa alla tredjepartskakor som default.

Själva beslutet är förstås inte nytt. Apple har berättat om de här planerna ett tag nu och har steg för steg strypt spårningsmöjligheterna. Men nu kommer grundläget alltså vara att Safari kommer stoppa en av de grundläggande teknikerna för den digitala marknadsföringen, tja, nästan lika länge som webben har funnits.

Och med tanke på att även Google, visserligen väldigt motvilligt, kommer att göra samma sak i Chrome så kan vi konstatera att tredjepartscookien som teknik går samma öde till möte som Flash: när Apple och Google bestämmer sig för att sluta stödja en onlineteknik så är den i praktiken stendöd.

Safari in New Versions of iOS and macOS Includes Full Third-Party Cookie Blocking

Safari in macOS 10.15.4 and iOS and iPadOS 13.4 includes enhancements to Apple’s Intelligent Tracking Prevention feature that allow for full third-party cookie blocking, Apple’s WebKit team said today in a new blog post. Cookies for cross-site resources are blocked by default in the new versions of Safari, introducing significant privacy improvements because it further cuts down on cross-site tracking functionality.

Dags att säga ”fysisk distansering” istället för ”social distansering”

Rätt självklart. Senaste veckan har jag sett flera som har kritiserat begreppet ”social distansering”. Att det inte alls handlar om att distansera oss socialt. Tvärtom så kanske vi nu är mer beroende av att socialisera än någon gång tidigare. Fast med en digital pryl emellan. Jag har även sett förslag på att istället prata om distanssocialiserande medan vi socialt distanserar oss.

Ja, eller så slutar vi helt prata om ”social distansering”. Nu har världshälsoorganisationen WHO konstaterat precis det. De vill att myndigheter (och alla andra) istället ska använda frasen ”fysisk distansering för att tydliggöra vad uppmaningarna faktiskt handlar om.

Socialt good, virus i luften bad, mmmmkay?

We’re Calling It ‘Physical Distancing’ Now

We’ve just gotten used to the phrase “social distancing,” but it may already be time to move on. In a briefing on Friday, the World Health Organization’s Maria Van Kerkhove endorsed a change in phrasing that’s starting to become more common: Instead of social distancing, we need to practice “physical distancing.”

Användandet av supporter-tjänsten Patreon växer kraftigt under coronakrisen

Ännu en tjänst som växer så det knakar under coronakrisen: supporterplattformen Patreon. Under de tre första veckorna i mars fick plattformen 30 000 nya medlemmar och de samlar på sig backare i snabbare takt än hur det brukar vara. Inte oväntat så verkar tillväxt i enskilda länder sammanfalla med karantäner och nedstängningar. Med andra ord så väljer fler innehållsskapare att vända sig till plattformen – och får med sig människor som vill stötta deras arbete när de vanliga intäktsvägarna har drabbats av fartgupp och avspärrningar.

Det intressanta blir att se om den här trenden övergår i något bestående. Både vad gäller att fler vänder sig tjänster som Patreon för att finansiera eller delfinansiera sin verksamhet och att de som idag ställer upp och backar hänger kvar.

Patreon says more creators are signing up for accounts than usual

Patreon says the effects of the COVID-19 pandemic have reached its platform. In a blog post today, the company said more than 30,000 creators signed up for an account in the first few weeks of March. These creators are likely independent artists who have been particularly impacted by government restrictions of large gatherings, as well as restaurant and business closings.

Pornhub erbjuder gratis premiummedlemsskap coronakrisen

Japp. Det är klart att även Pornhub vill dra sitt strå till samhällsstacken. Just nu får alla tillgång till ett gratis premiumabonnemang i en månad. Så att alla hemmasittare… har något att göra. Typ. Från början var det här begränsat till Italien, men breddas alltså nu.

Leder förstås till tre självklara frågor:

  • Kommer Pornhubs initiativ påverka nativiteten positivt eller negativt?
  • Kommer Pornhub sänka kvaliteten på sina videosändningar i EU?
  • Hur kommer det här påverka toalettpappersförsäljningen?

Pornhub Premium is now free for everyone to encourage you to stay home

Adult content site Pornhub knows we’re all social distancing, so they’ve decided to hook everyone up with free Pornhub Premium to make our isolation just a little bit easier. Starting March 24, users can sign up at the site’s special “stay home” landing page to enjoy premium for the next month.

Youtubare har byggt hela Jorden i verklig skala i Minecraft

Ha. Fabulous. Nån som har byggt Jorden i Minecraft. Hela planeten alltså. I skala 1:1. Och andra som känner för att pitcha in och hjälpa till kan göra det. Bygga kända byggnadsverk. Eller korvmojen i kvarteret där man bor.

Gotta love it.

Fan-Made 1:1 Minecraft Model Of The Entire Earth Couldn’t Be More Real!

PippenFTS, a YouTuber, built a 1:1 scale model of the entire Earth in Minecraft. It means you can compare the satellite image of the real Earth with a shot of Earth in Minecraft, and you’d see absolutely no difference. Interestingly, you can participate in the project and build 1:1 scale model by picking up a territory.

Brittisk sportkommentator börjar referera vardagsaktiviteter när alla sportevenemang är inställda

Briljant på så många sätt. Vad gör man när ens arbetsuppgifter coronaförsvinner? Man pivoterar och improviserar.

(Och ja. Jag ger mig. Sport kan vara kul.)

This commentator’s got no live sport so he’s commentating on everyday life and it’s brilliant

Here’s a chap called Nick Heath who’s a rugby commentator and journalist and also a podcast producer. But it’s the commentating bit we’re really interested in. Because in the absence of any live sport, all postponed because of coronavirus, Nick started commenting on everyday life as he saw it and shared the videos on Twitter.

Amerikanske cowboymuseum låter säkerhetschefen twittra under coronastängningen

Hur hanterar man bäst sociala medier när verksamheten har stängt? Man låter nån som inte har den blekaste om hur sociala medier fungerar ta över kontot.

Ett cowboymuseum i USA har låtit sin säkerhetschef Tim ta över Twitter-kontot när museet håller coronastängt. Kunskap om museets utställningsföremål blandas med… Tims okunskap kring hur sociala medier i allmänhet och Twitter i synnerhet fungerar.

Den här tweeten i sig kan vara en av de enskilt mest fantastiskaste tweets som någon någonsin har tweetat.

hashtag briljant hashtag amatörer ftw hashtag dem hats hashtag tim for president

Tweet som visar bild på en tick tock, alltså en klocka

Avanza briljerar med releasenote för sin iOS-app

Bästa releasenoten ever. </obskyrpopulärkulturreferens>

Releasenote som säger "Woop woop it's the sound of the release"

The Beatles under coronakrisen 2020

Det klassiska Beatles-skivomslaget där beatlarna bär på en massa toalettpapper

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

0 0 vote
Article Rating
Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Subscribe
Meddela mig om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments