Digitala spaningar vecka 12 2020 – del 3

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Apples förväntade budget-iPhone kan komma i två modeller

Nya uppgifter kring ”iPhone 9”, den nya versionen av Apples SE-serie. Kort sagt: en ny budgetmobil. Det intressanta är att iOS 14-koden pekar på att det inte bara blir en ny modell utan två. Både en vanlig och en plus.

Tidigare spekulationer har pratat om ett riktigt lågt pris, kanske nedåt en 5000 kronor för minsta modellen (känns orimligt lågt för Apple, men hej). Det skulle i så fall betyda att Apple delvis håller på att skruva om sin modellstrategi.

Senaste åren har den börjat renodlas. Bland annat har man låtit äldre modeller vara ”budgetmodellerna”. Men det är fortfarande en rätt spretig uppsättning, trots uppdelningen i ”konsument” och ”pro”. En ny budgettelefon som likt SE är byggd med en gammal utsida men generationsuppdaterad hårdvara på insidan kan bli rätt viktig för Apple framförallt i tillväxtmarknader..

Men det skulle också kunna vara en relevant modell för en helt annat målgrupp: barn och tonåringar. Istället för att ärva föräldrarnas långsamma modeller kan barnen få enklare och billigare mobiler – men som tillräckligt snabba och avancerade för power-tiktokande.

Två proffsmodeller, två budgetmodeller och så vanliga 11:an som udda fågeln i mitten. Kan säga lite om att vi nog kan få se lite förändring i uppställningen i höst.

iOS 14 code confirms Apple planning ’iPhone 9 Plus’ with A13 as larger version of rumored entry-level model – 9to5Mac

9to5Mac has learned several new details about the upcoming iPhone 9 based on iOS 14 code. Now we’ve discovered evidence that Apple is also working on a larger ”iPhone 9 Plus” – not only an iPhone 9 – to replace both iPhone 8 and iPhone 8 Plus.

 

Digitalisering

Facebook delar ut coronabonus om 1000 dollar till alla sina anställda

Några intressanta exempel på hur företag och för den delen stater hanterar sin personal i kristider som dessa. Facebook har gått ut med att man kommer att ge alla anställda 1000 dollar i ”omställningsbonus” (läs: för hemmajobbande). Alltså precis samma sak som e-handelsplattformen Shopify gjorde för nån vecka sedan.

Kinesiska e-handelstvåan Pinduoduo höjer lönen för de flesta av sina anställda under krisperioden som ett tack för att de ställer upp och arbetar när samhället runt dem knäar. Företagets kassa och inte de anställdas plånböcker ska ta smällen, resonerar företaget. Amazon har flaggat för att de behöver nyanställda 100 000 lager- och logistikarbetare på grund av det ökade nätshoppandet och kommer höja lönen för dessa yrkeskategorier med två dollar i timmen. Till och med icke-arbetsgivare som Uber och Lyft har gått med på att betala ut icke-arbetsgivarsjukersättning till förare som direkt eller indirekt drabbas av det senaste coronaviruset.

Och idag gick USA:s regering ut med att landet tittar på att dela ut helikopterpengar till alla amerikaner. 1000 dollar per person (eller hushåll, lite oklart) även här. Samma sak som Hong Kong gjorde i början av månaden, när alla medborgare över 18 år fick runt 13 000 kronor. Om man så vill: en panikmedborgarlön.

Visst. Att höja löner är förstås inte något som alla företag kan unna sig. Men synen att investera sig igenom en kris genom att satsa på (att behålla) sin personal är uppfriskande. Liksom viljan att testa nytt som statligt stödmedel. Att sätta pengar direkt i händerna på folk snarare än indirekt hoppas att det blir följden av stöd till exempelvis banker och andra företag.

Krisdigitalisering, y’all.

Facebook to Give All Employees $1,000 Bonuses Due to Coronavirus

Facebook on Tuesday shared plans to help both its employees and thousands of small businesses around the world deal with the coronavirus pandemic, with the tech giant planning on giving $1,000 bonuses to each of its workers. The bonuses were first reported by The Information, followed by CNBC, on Tuesday morning.

USA kan ta hjälp av Google och Facebook för att spåra coronaspridningen

För att variera innehållet i nyhetsflödet lite tänkte jag dela något som har med covid-19-viruset att göra. Som uppgifter om att USA:s regering kan föra diskussioner med techbolag som Facebook och Google med ytterligare hjälp i kampen mot smittspridningen. Mer specifikt att få hjälp att kartlägga spridningen. Via mobilernas platsdata.

En av anledningarna skulle kunna vara att man vill se om uppmaningarna till social distansering fungerar, men säkert också följa smittspridningen överlag. Som att se att mobiler som har legat still i ett område helt plötsligt börjar röra sig – ett tecken på att färre människor känner sig sjuka. Ja, eller att folk bara ledsnar på att vara hemma.

Och det väldigt uppenbart ironiska? Att USA därmed vill använda sig av en av de tekniker som de mest har kritiserat techjättarna för: den geografiska spårningen av användare.

Ännu ett område där det privata och offentliga kanske kommer närmare varandra: myndigheter och lagstiftare får ytterligare bevis på att techjättarnas storlek gör det möjligt att samla in den typen av information på sätt som kommer samhället till nytta. Men också en dialog hur den här insamlingen går till på ett säkert och anonymiserat sätt – och används på ett ansvarsfullt sätt av både företag och myndigheter.

Google, Facebook, and other tech companies are reportedly in talks with the US government to use your location data to stop the coronavirus – and to see if social distancing is really working

Google, Facebook, and other major tech companies are reportedly in talks with the US government to aggregate people’s location data to help track the spread of COVID-19. The proposed partnership, first reported by The Washington Post, would aim to map how COVID-19 is being transmitted.

Skolverket konstaterar att inte alla skolor har tekniska förutsättningar för hemmaundervisning

Tittar vi på hur saker och ting har landat så här långt så kan vi nog sammanfatta även detta med: ”det kommer lösa sig”. Men det här är ytterligare ett exempel på vilka utmaningar vi som samhälle har framåt. Inte minst vad gäller jämlikheten i skolsystemet.

Hur ser morgondagens skola ut – på rätt många sätt? I ett första läge, när krisen har lagt sig, kan man tänka att det blir rätt många diskussioner om hur man gör samhället mindre sårbart vid en kris (på sätt och vis är det bra att det här händer med en så förhållandevis ofarlig smitta). Men hur ska vårt utbildningsväsende se ut på sikt?

Tittar man på konsekvenserna av distansutbildning så börjar det handla inte bara om lärarnas kunskaper och krav på pedagogik utan också om såväl mat, övervakning och studiemiljö som hårdvara och uppkopplingsmöjligheter. Ska det kosta pengar utöver skattemedel att låta elever genomföra utbildning på distans om det blir obligatoriskt åtminstone periodvis? Eller är det så att exempelvis uppkoppling för utbildning hemifrån inte borde vara belagd med avgift för att minska ojämlikheten? Borde det finnas minimikrav, eller rentav likartade krav, på viken slags uppkoppling som ska förekomma?

(Ja, jag inser att det redan idag är långtifrån jämlikt. Men hej, jag pratar om den bättre morgondagen här.)

Skolverket om distansundervisning: ”Finns inte teknisk kapacitet”

Förutsättningarna för gymnasieskolan att undervisa på distans finns inte på alla skolor, säger Skolverkets generaldirektör. ”Det finns inte teknisk kapacitet”, säger Peter Fredriksson till TT. Regeringens besked att landets gymnasieskolor ska hålla stängt på obestämd tid framöver, och låta eleverna plugga hemma, blir ingen enkel uppgift.

E-handlaren Pinduoduo lanserar samarbetsappen Knock

”Alla” jobbar ju som bekant hemifrån för tillfället. Nära nog åtminstone. Det har bland annat lett till en mindre explosion vad gäller nedladdandet (och användandet) av samarbetsverktyg. Den här trenden syntes först i Kina förstås och det som var lite intressant här är att en samarbetsapp som laddats ner mest är DingTalk. Ägd av… e-handlaren Alibaba. Nu är det dags för ännu ett företag att släppa en egen variant: Kinas e-handelstvåa Pinduoduo.

Knock är namnet på Pinduoduos variant och den verkar vara en hyfsat funktionsstrippad historia. Inte så konstigt med tanke på att den är ny på banan. Men det finns chattfunktion, att-göra-listor samt röstsamtal och telekonferensfunktionalitet.

Varför Knock? Det verkar som att Pinduoduo har gjort en Amazon. Man har alltså tagit fram ett eget internkommunikationsverktyg, men sedan kommit på att ”What they hey? Vi kan väl lika gärna släppa den här för andra”.

Visst. Nu var det länge sedan Pinduoduo och ännu mer Alibaba var e-handlare. De har ju egentligen alltid varit någon slags techbolag i grunden och senaste åren har just e-handeln fått en allt mindre del av den totala verksamheten. Att jättestora techbolag gör ungefär allt och lite till är normen numer, men det finns lärdomar även för andra om vi plockar ner det till mer av en mikronivå.

Det första är förstås att Pinduoduo har sett ett behov och sedan snabbt ställt om för att möta det. Det andra, och viktigare, är alltså att man garanterat ser att det här ska bli en produkt man kan tjäna pengar på. En ny intäktsström, alltså. Och att man genom att sälja sina interna verktyg externt kan låta andra bekosta vidareutvecklingen. Man förvandlar en utgift till en intäktskälla.

Det sista är en förutsättning för att man kan lyckas med detta: man har en synnerligen agnostisk syn på sin verksamhet. Hittar man något som funkar, som potentiellt kan flyga, så kör man på det – oavsett om det är ”kärnverksamheten” eller inte.

Inte så att det sistnämnda är nytt i sig. Historien har varit fylld av bolag som gjort gud och hans moster och lite till – och många gånger tappat konturerna när man sträckt sig för långt. Men det digitala har gjort att precis det här har större möjlighet att funka nu än någon gång tidigare. Mindre apparat att rampa upp och rampa ned.

En mental MVP, om man så vill.

Pinduoduo enters workplace collaboration market with Knock app

Chinese social ecommerce company Pinduoduo has unveiled an enterprise communication app called Knock on Monday, stepping into the booming workplace collaboration market, local media outlet Caijingtuya reported. Knock provides basic functions including instant messages, to-do lists, contacts management, voice call, and audio conferencing.

LVHM ställer om sina fabriker till att tillverka handsprit

Också sätt att hantera en kris. Framförallt bidra till krishanteringsarbetet. I förra veckan gick kinesiska elbiltillverkaren BYD ut med att de har byggt en produktionslina för att kunna producera… ansiktsmasker. BYD trycker ut fem miljoner ansiktsmasker om dagen som ska användas av den egna personalen – men överproduktionen går till allmänhet, sjukhus och kollektivtrafik i regionen där företagets fabrik ligger. BYD ska dessutom tillverka 300 000 flaskor handsprit om dagen.

Det senare har även LVHM gått igång på. Lyxföretaget har nu ställt om tre av sina parfymfabriker, som i vanliga fall producerar parfymer för undervarumärkena Christian Dior, Givency och Guerlain, till att tillverka just handsprit. Handspriten kommer att skänkas till franska myndigheter och sjukhus (man räknar med att ha tagit fram tolv ton första veckan, första leveranserna ska ske idag).

Som artikeln konstaterar handlar det det förstås till stora delar om att plocka varumärkespoäng, men det är oavsett ett bra initiativ. Inte minst med tanke på att sjukhus har problem att få tag i just handsprit – eftersom en stor del av hushållen i Europa (och andra delar av världen) verkar ha bunkrat på sig en livstidsförbrukning.

LVMH Converting Its Perfume Factories To Make Hand Sanitizer

LVMH announced today that it is converting three of its perfume manufacturing facilities where it normally makes fragrances for its Christian Dior, Givenchy and Guerlain brands to make hand sanitizer instead. The first deliveries will be tomorrow and by the end of the first week, LVMH expects to have made 12 tons of the hydroalcoholic gel.

Buffett-backed Chinese EV maker BYD says making 5 million masks daily to fight virus

BEIJING/SHANGHAI (Reuters) – Chinese electric vehicle maker BYD () said on Friday it is making 5 million masks a day to fight the coronavirus pandemic that has killed nearly 3,200 people in China. The Shenzhen-based automaker, which is backed by U.S.

Israel klubbar nödlag som gör det möjligt att använda mobiler som elektroniska virusfotbojor under coronakrisen

Tidigare idag skrev jag om att USA:s regering kan vara på gång att be techjättar som Facebook och Google om hjälp med att begränsa covid-19-spridningen. Mer specifikt genom att använda mobilers platsinformation för att spåra exempelvis effekter av uppmaningar till social distansering. Nu enuppar Israel det. Landet har klubbat en nödlag som i praktiken ser ut att göra mobilen till en elektronisk fotboja för bekräftat smittade medborgare.

Det verkar som att man kommer använda informationen för att spåra vilka andra mobiler som de smittades mobiler har varit i närheten av. Men kan förstås också användas just för att hålla koll på att smittade, som kommer sättas obligatorisk i fjortondagarskarantän, håller sig där.

Inte oväntat har lagen fått kritik. Både hur den drevs igenom och hur den påverkar den personliga integriteten.

Misstänker att DN:s Peter Wolodarski gillar initiativet.

Israel passes emergency law to use mobile data for COVID-19 contact tracing

Israel has passed an emergency law to use mobile phone data for tracking people infected with COVID-19 including to identify and quarantine others they have come into contact with and may have infected. The BBC reports that the emergency law was passed during an overnight sitting of the cabinet, by…

Amerikanska lagstiftare tittar på att erbjuda wi-fi-hotspots till fattiga hemundervisningselever

I veckans nyhetsbrev funderade jag bland annat på internetoperatörernas ansvar i dessa kristider. Mer specifikt vad gäller möjligheten att överhuvudtaget kunna koppla upp sig när allt fler människor hänvisas till hemmet och därmed är betydligt större behov av just uppkoppling och tillräckligt mycket data. (Och den korta versionen är att det väl inte är någon operatör som känt för att ta lite samhällsansvar på det här området i Sverige.)

I USA har internetoperatörerna gått med på att under en period göra saker som att slopa datatak och inte säga upp abonnemang där räkningen inte har betalts. Här är en annan aspekt som jag inte har tänkt på: uppkopplingsgapet vid hemmaundervisning. Nu har ett antal politiker uppmanat FCC, USA:s Post- och telestyrelse, att öronmärka pengar för fattigare elever och studenter. Mer specifikt: erbjuda wi-fi-hotspots.

Kraven på att stänga skolor hörs allt oftare i Sverige. Bara att köra hemmaundervisning. Alla kan ju strömma obegränsat med 4K-video hemma.Ja, okej, nu kanske inte det är ett måste, men däremot blir uppkoppling och datatrafik i allra högsta grad en fråga. En fråga kopplad till det kostnadsfria utbildningssystemet. Och jämlikheten i det.

Lawmakers look to bridge ’homework gap’ with subsidized Wi-Fi hotspots for students

Schools around the country are closing, and while some universities are able to switch to online classes, that’s not really an option for K-12 students, many of whom lack the necessary equipment or connection at home to do so. Legislators and the FCC are hoping to fix at least part of the pro…

Gig Works Collective lanserar karta så att giggare kan hjälpa varandra under coronakrisen

Ännu ett sånt där intitiativ som gör att man återfår tron på mänskligheten. Ja, eller snarare får ännu mer tro på mänskligheten i kristider, trots allt: gigarbetare som hjälper varandra.

Förra månaden verkar sammanslutning Gig Workers Collective ha grundats. Typ intresseorganisation/fackförbund för giggare, tänkt att driva frågor kring giggares villkor. Nu har organisationen släppt en funktion där giggare kan be om hjälp från andra – eller erbjuda sin hjälp.

En karta visar var behovet och hjälpen finns. Ungefär det som exempelvis Facebook erbjuder i sin krislägehubb, fast just specialanpassat för giggare (även om GWC uppmuntrar andra att också vara med).

I sin linda – och inte specifikt tänkt bara för covid-19 – men en bra grej.

Gig workers have created a tool to offer mutual aid during COVID-19 pandemic

Despite cities and states across the nation ordering people to stay at home during the COVID-19 pandemic, gig workers are still out there delivering food to people and giving them rides for essential errands. Some companies have begun offering paid sick leave to workers, but there’s more to b…

Universal Pictures flyttar biopremiärer till nätet på grund av covid-19

För några veckor sedan, när Kina började stänga ned, betydde det också att filmpremiärer inte kunde gå av stapeln som planerat eftersom biograferna tvingats stänga. Men istället för att skjuta fram ”Lost in Russia” så valde filmbolaget att visa filmen via TikTok. Den första storfilmpremiären i en kortvideoapp. Nu verkar det som att Universal Pictures delvis är på väg att göra samma sak i USA.

Det betyder att biofilmer flyttar online och kommer kunna hyras på gammalt hederligt videoaffärvis via ”en mängd olika, populära on demand-tjänster”. Men inte bara det. Premiären av ”Trolls World Tour” 10 april kommer också att ske på nätet. Och i fysiska biografer – om möjligt.

Universal väljer alltså det här spåret till skillnad från andra Hollywood-studios som har valt att istället skjuta fram sina filmer. Att se hur Universal testa landar. Skulle kunna leda till att även biobranschen förändras snabbare än annars. Och då inte att biograferna helt packar ihop, utan att gränserna mellan online och offline blurras och kanske rentav suddas ut även på det här området.

Universal Becomes First Studio to Offer First Run Films in the Home

With movie theaters across the world closing, Universal Pictures has become the first studio to embrace a whole new mode of distribution. The company just announced that starting Friday, March 20, current theatrical films like , , and Emma ”will be available on a wide variety of the most popular on-demand services for a 48-hour rental period at a suggested retail price of $19.99 in the U.S.

Hemnet uppdaterar sin app med stöd för livevideovisningar

Så covid-19-säkrar också Hemnet. I senaste uppdateringen läggs livevideovisning till, komplett med möjlighet att den vägen direkt ställa frågor till mäklaren.

Nu har delvis liknande funktioner förstås funnits på andra håll sedan tidigare, men det här är förmodligen ytterligare ett område som får en knuff av hela viruskrisen. Till och med möjlighet att sitta hemma och delta på ett antal visningar utan att behöva flänga kors och tvärs över en stad. Visst är en bostad något som de flesta vill klämma och känna på innan man slår till, men den här typen av visningar för att få ett första intryck och bestämma sig om man överhuvudtaget är intresserad lär bli rätt vanliga.

Dessutom lär det inte bara gälla för mäklare. Lär också kunna bli ett tacksamt sätt att sälja eller hyra ut även som privatperson. Alltså för dem som väljer att hantera försäljningen eller uthyrningen på egen hand.

Skärmdump från infotexten om senaste Hemnet-uppdateringen

 

Övrigt

Google ställer in sin utvecklarkonferens I/O helt – kommer inte ens sändas online

Där ser man. Google ställer in årets upplaga av sin vanligtvis årligt återkommande utvecklarkonferens I/O. För andra gången.

För nån vecka sedan meddelade Google att man ställde in I/O i sin vanliga, fysiska form – på ett ställe. Man sa istället att man skulle försöka lösa det på andra sätt. Som mindre lokala fysiska sammankomster. Och förstås online. Men nu ryker allt det. Vilket är lite förvånande, trots läget.

När Apple några dagar efter Google kastade in handduken för sin motsvarighet WWDC så sa man istället att det blir just online (kan förstås ändras även för dem). Och det finns en anledning. De två konferenserna är några av företagets viktigaste marknadsplattformar för nya tjänster och produkter. Visst kan de komma ut ändå, men med betydligt mindre uppmärksamhet.

Att se hur och när Google istället väljer att presentera sina nyheter.

Blir också intressant att se hur det går för Facebooks F8, som även den är tänkt att hållas i en annan form i år.

Google has canceled the rest of I/O over coronavirus concerns

Earlier this month, we reported Google had canceled the physical portion of its annual I/O conference over coronavirus-induced fears. At the time, the company appeared to still be planning on some kind of streaming event, as it had said it would ”explore other ways to evolve Google I/O.”

Slack uppdaterar sin desktopapp med renare grässnitt och nya funktioner

Tajming. Precis när distansarbetande är svartare än nånsin så rullar Slack ut ett antal förbättringar i sin desktopapp. Saker som ny toppnavigeringsrad, stöd för att starta chatt snabbare, bättre möjlighet att organisera och sortera kanaler samt bättre stöd för att skapa genvägar.

Ja, de här grejerna får du åtminstone om du betalar för Slack. Och det gäller åtminstone nån av funktionerna. Så gratisversionen lär också få några (de flesta?) av förbättringarna. Inte helt klart.

Uppdateringen rullas ut kommande veckor och ett lyft av appen väntar också runt hörnet.

Introducing a simpler, more organized Slack – Several People Are Typing

For millions of people across companies large and small, Slack is where work happens every day. That’s a fundamental shift away from the silos of email and toward channel-based messaging. The average paid user spends more than nine hours each workday connected to Slack, including around 90 minutes of active use.

Microsoft uppdaterar Teams med stöd för att filtrera bort bakgrundsljud

Igår började Slack tajmingmässigt helt rätt rulla ut ett antal nya versioner i sin desktopapp. Microsoft vill också vara med och covid-19-leka. Nu får Teams ett antal nya funktioner.

Saker som popupchattfönster och ”hand upp”-funktion för att visa att man vill ställa en fråga. Båda bra funktioner, men den funktion som verkar allra bäst är att Teams får brusreduceringsfunktionalitet. Kort sagt att bakgrundsljud dämpas och mer fokus hamnar på den som pratar.

Och att tajmingen som sagt är helt rätt märks inte minst på antalet Teams-användare. 11 mars meddelade Microsoft att Teams hade 32 miljoner dagliga användare. En vecka senare är den siffran 44 miljoner.

Microsoft Teams can now suppress background noise during video calls

The ongoing coronavirus outbreak has more people working from home lately, and that means more folks using group communication software like Slack and Microsoft Teams. So, right on cue, Microsoft has added a bunch of clever features to Teams to help increase productivity, including background noise suppression, and a ’raise hand’ button to ask questions.

Google lanserar sajt för att fördiagnosticera coronafall i USA

Ooooch… det gick fort. Häromdagen hade Trump en presskonferens där han meddelade att Google höll på att ta fram en sajt för att fördiagnosticera och boka tider för att bli testad för coronaviruset. Det verkade komma som en överraskning för Google på deras reaktion, men… nu är sajten uppe.

Det känns med andra ord som att någon kommunikation inte riktigt har funkat som den skulle här. Men oavsett, nu finns alltså sajten som Google har släppt. Ja, eller om vi ska vara petiga, som Verily, ett av Googles systerföretag, har släppt.

Project Baseline by Verily” är namnet på hela initiativet. Ett projekt där Verily ”samarbetar med forskare, läkare, ingenjörer och frivilliga för att bygga nästa generation hälsoprodukter och -tjänster”. En del av den satsningen är alltså nu att hjälpa till med coronatestandet i USA.

Däremot handlar det än så länge bara om en mindre utrullning. Tjänsten omfattar än så länge bara två counties i Kalifornien och verkar vara lite en 1177, anpassad för amerikanska förhållanden. Alltså att syftet är dels att inte belasta vården i onödan och att ge ett kostnadsfritt ”förtest” i ett land där många saknar sjukförsäkring. Kort sagt se till att rätt personer utnyttjar möjligheten att bli testade.

Bild från Googles Project Baseline-sajt

Cyklandet exploderar i New York under coronakrisen

Coronaviruset har drabbat och kommer förstås drabba många negativt. Individer såväl som företag. Men så finns det trots allt en hel del bra saker som har har kommit som positiva följdeffekter. En del överraskande, definitivt i sin omfattning och i sitt genomslag.

I såväl Kina som Italien, de två länder som har gått längst i nedstängningen av samhället, så har luftkvaliteten blivit rejält mycket bättre bland annat tack vare att folk inte har rört sig lika mycket i städer. Framförallt så har de förstås inte åkt lika mycket med fossilbränslefordon, i synnerhet bilar. Det kommer bli intressant hur det kommer se ut på andra håll, som i USA. Men redan en vecka efter det att New Yorks borgmästare Bill de Blasio har kommit med ett antal riktlinjer för stadens innevånare bland annat hur de ska ta sig fram så har cyklandet exploderat.

Enligt New Yorks trafikförvaltning så hade cyklandet ökat med 50 % redan efter tre dagar jämfört med för ett år sedan. Men inte bara det. Användningen av stadens hyrcyklar har ökat med 67 % samma period. Vad gäller trafiken under rusningstid så har den sjunkit med 15 % – och här lär det vara just antalet bilar som minskat snarare än kollektivtrafikfordon.

Visst. Att det tydligen är varmare än vanligt i New York lär spela in. Fler börjar helt enkelt cykla tidigare. Och lika andra beteendeförändringar som coronaviruset har tvingat fram så lär pendeln kortsiktigt svänga tillbaka igen. Men på längre sikt kan det hända saker. Om även städer som New York dessutom visar upp samma mönster med minskade luftföroreningar så kan det driva på politiker att snabbare ställa om sina städer till betydligt mer miljövänligare transportalternativ. Och därmed alltså bidra till att vi får städer för människor snarare än för bilar.

Coronavirus has caused a bicycling boom in New York City

If there’s a silver lining to the COVID-19 pandemic – and let’s be real: we could all really use a win right now – it’s that there’s probably never been a better time to ride a bike in the Big Apple.

Ett socialt distanserat Tokyo-OS?

Ha. Förslag till ny logotyp för Tokyo-OS.

Coronavirus: New logo proposed for Tokyo Olympics 2020

At a time when the whole wide world is dealing with the threat of the coronavirus disease (COVID-19), a designer has come up with a new logo for the Tokyo Olympics 2020 with the message ’Practice safe social distance’. The global outbreak of Covid-19 (novel coronavirus) has caused ripples across the world.

Tyska Big Brother-deltagare har ingen aning om coronakrisen

Ha. Humor. De svenska Big Brother-deltagarna har tydligen informerats om coronakrisen. Deltagarna i den tyska versionen? Not so much.

De låstes in i huset i februari, så de borde rimligen ha koll på viruset i sig. Men de har alltså varit bortkopplade från omvärlden sedan dess. Med andra ord har de ingen aning om att världen har halvkollapsat sedan dess.

Deltagarna kan alltså ha fått världens bästa incitament att vinna själva tävlingen: att slippa bli utsläppta. När de väl har kommit över insiktsbomben.

So, nobody told these ’Big Brother’ housemates about the coronavirus outbreak

You’d think by now that almost everybody, regardless of how much they pay attention to the news, would be aware of the coronavirus pandemic. But you’d be wrong. A number of contestants of the long-running reality TV game show Big Brother – which sees a group of strangers living in a house together for weeks, isolated from the outside world – still haven’t been told about the recent spread of COVID-19.

Coronakrisen: homeofficezombies och toalettpappersanarki

Känns snarare som att de här två har sammanfallit under den nuvarande krisen. Coronakrisen har lett till homeofficezombies och toalettpappersanarki.

Diagram som säger: Vad jag hade väntat mig av apokalypsen: anarki och zombies, Vad jag fick: hemmaarbetande och inget toalttpapper

Rejäla coronainskränkningar: max tre dragspel per köptillfälle

Panikbunkrandet gör att allt fler branscher tvingas införa begränsningar för hur många varor kunder max får köpa. Rough times.

Tweet som säger att kunder max får köpa tre dragspel åt gången

Livsnödvändigt under coronakarantän: toalettpapperskalkylatorn

ÄNTLIGEN!

How Much Toilet Paper?! The Coronavirus Toilet Paper Calculator

Want to stay fit and help out small businesses? Join the UK’s #1 live workouts for just £1.25 per session All profits go to the COVID-19 small business fund. £2000 already donated! Click here to learn more Not everyone is able to get to a store and stock up on toilet roll.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

0 0 vote
Article Rating
Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Subscribe
Meddela mig om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments