Digitala spaningar vecka 10 2019 – del 3

Övriga delar i sammanställningen

Del 1: Sociala medier, Sök/SEO

Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/Prenumerationstjänster, AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, AR/VR, IoT – internet of things

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Bekvämlighetsekonomin

Malmö stad hotar skrota 100 felparkerade Lime-elscootrar

Ett intressant dilemma. Det har blivit fnurra på tråden mellan elscooterföretaget Lime och Malmö stad. Eller rättare sagt: Malmö har beslagtagit 100 av företagets scootrar som stått felparkerade. De som förvarats längst plockades in i december och ännu har ingen av dem hämtats ut av Lime. Om Lime inte plockar upp scootrarna så kan det hända att de kommer att skrotas – och Lime får då fakturan för det i brevlådan.

Vad som har hänt är alltså att det inte är Lime som har gjort fel, det är deras kunder (kan ju vara så att Lime ställt ut dem fel och då är det helt deras fel, men jag misstänker att det inte är det det handlar om). Och om man så vill hamnar man då i samma diskussion som det som nu pågår kring EU:s upphovsrättsdirektiv. Vilket ansvar har tillhandahållaren och vilket ansvar har slutanvändaren när brott begås?

I Lime-fallet resonerar alltså Malmö stad precis som EU. Det är tillhandahållaren som har ansvaret. Det är tillhandahållaren som kommer att straffas, om de inte agerar. Malmö skulle teoretiskt säkert kunna kräva att få ut någon slags lista från Lime över vilka kunder som har begått brotten, men man väljer alltså istället att gå till källan.

Det Lime i sin tur skulle kunna göra, precis som Facebook eller Youtube, är att stänga av konton för de användare som vid upprepade tillfällen bryter mot lagen (och, om det inte redan står, skriva in i villkoren att användaren ansvarar för att parkera scootern trafiksäkert och lagligt). Eller, också här likt fallet med upphovsrättsdirektivet, ta kostnad för att kunden gör fel.

Lime skulle förstås också proaktivt kunna geofenca (</ord>) sina scootrar så att de inte får parkeras fel (typ). Men det skulle säkert bli svårt att tekniskt få till. För stor osäkerhetsfaktor och för svårt att inte garantera att lagliga ställen omfattas av en sådan funktion. Kostnaden skulle sannolikt också bli alldeles för stor. Tittar man på det proportionerligt och lämpligt så skulle Malmö stad gå med på, eller i domstol tvingas gå med på, att en sådan insats från Lime skulle bli för omfattande och att efterhandsstädning räcker – så länge som det ske snabbt.

Malmö låser in 100 elscootrar: “Måste kanske skrota dem”

Malmö stad har beslagtagit omkring 100 scootrar som tillhör amerikanska Lime. “Om de inte hämtar dem så måste vi skrota dem”, säger verksamhetsansvarig på staden.

Chattappen Kakao lanserar cykeldelningstjänst

Sydkoreanska Kakao Mobility drar igång en cykeldelningstjänst efter det att försöket med en bilmotsvarighet inte lyfte. Så långt inte så konstigt. Cyklar och scooters är väldigt svart just nu. Men det som är lite mer uppseendeväckande är att Kakao mest är känt som… Sydkoreas största chattapp.

Nu är det som sagt var Kakaos “logistikdivision” som hanterar den här satsningen, men det är oavsett under Kakao-paraplyet. Det är alltså väldigt mycket ett tecken i tiden – när plattformarna äter allt omkring dem och branschkonceptet håller på att helt lösas upp.

Chattappar mest överallt har Kinas WeChat som en, mer eller mindre uttalad, förebild i sin utveckling just nu. Att bygga in så mycket funktionalitet som möjligt i den plattform där kunderna hänger hela dagarna – med det sociala som centralt kitt som binder ihop alla delar och tjänster.

Men vi ser också allt mer hur företagen som sitter på plattformen alltmer satsar på innehållet. Det innehåll som ska konsumeras om du är Netflix och Spotify, eller de produkter och funktioner som används i plattformen. Tencent, företaget bakom WeChat, äger verksamheter inom i princip alla delar av sitt ekosystem.

Här hos oss har saker och ting inte alls kommit lika långt. Facebook har exempelvis sin Watch-satsning med egenfinansierat videoinnehåll, men trots att företaget så sakteliga börjar bredda sig så sitter de inte på särskilt mycket offlineverksamheter. Till och med Google har tjänster som Waymos självkörande taxiverksamhet.

Visst är det olika förutsättningar, inte minst konkurrenslagstiftningsmässigt, men, tja, det skulle förstås inte vara ett orimligt scenario med en cykel- eller scootertjänst med Facebooklogga. Är, om man så vill, bara ett Voi-uppköp bort.

Defeated in four-wheel ride-sharing, Kakao launches e-bike sharing service – Pulse by Maeil Business News Korea

South Korea’s top mobile messenger operator Kakao Corp., which had to put off its carpool operation in the face of die-hard opposition from taxi drivers, opted for a less contentious choice to push ahead in the ride-sharing business: electric two-wheels.

Senaste as a service-området: kök

I dessa bekvämlighets- och delningsfetischismtider är det klart att det går att dela…. kök. Kort sagt tjänst som låter restauranger sätta upp kök specifikt avsedda för hämtmat – och dela yta och kostnader med andra restauranger som erbjuder motsvarande tjänst. 

Ja, eller egentligen bredare än så. En spelare, Panda Selected, erbjuder köksutrymmen, men kan även hantera logistik och marknadsföring för dem som önskar. Hämtmatsrestaurang as a service, alltså. Eller molnkök. Det senare är åtminstone namnet på förre Uber-VD:n Travis Kalanicks amerikanska satsning inom området: CloudKitchens. 

Så med andra ord kanske vi även inom det här området om några år kommer hitta framgångsrika restauranger som varken äger kök, restaurang eller butik och inte har någon anställd personal. Rakt igenom virtuella skapelser som draganddroppats ihop av befintliga delningstjänster. 

As shared kitchens heat up, a China-based startup, Panda Selected, nabs $50 million led by Tiger Global

A few weeks ago, we told you that former Uber CEO Travis Kalanick looks to be partnering with the former COO of the bike-sharing startup Ofo, Yanqi Zhang, to bring his new L.A.-based company, CloudKitchens, to China. Kalanick didn’t respond to our request for more information, but according t…

Mobilt

Google kommer inte plocka bort saudiarabiska appen som gör det möjligt för män att kontrollera sina fruar

Den kontroversiella saudiarabiska appen som låter män kontrollera sina fruar, som att styra hur och när de har rätt att resa själva, kommer inte att plockas ned från Google Play. Företaget har konstaterat att appen inte bryter mot appbutikens regelverk (och bryter förstås inte mot lagen i Saudiarabien). Apples reaktion? Mmmmmkayvifårkollapådet (det var åtminstone Tim Cooks respons, men än så länge finns appen kvar). 

Det här är förstås en riktigt knepig situation för techjättarna (ja, inte bara för dem, men vi begränsar oss här). Om de inte följer nationell lagstiftning kan de blockas (vilket vi förstås ser inte minst i Kina). Men det kan innebära att de, som i det här fallet, då kanske måste gå med på något som är olagligt i andra länder. Eller som åtminstone är moraliskt tveksamt. Och då beror det på vems moral vi pratar om. 

Google won’t pull controversial Saudi Arabian app from Play store

Google says that it won’t pull Absher, a controversial government app from Saudi Arabia, from its app store, telling California representative Jackie Speier that it did not violate its policies, and that it would remain up, according to Business Insider.

Digitalisering

Google arbetar på stöd för digitala körkort

Googles planer gällande våra ID-handlingar: spara dem i mobilen.

Förstås en fullständigt självklar utveckling. Tittar vi på Kina så pågår tester där ens WeChat-konto, alltså konto i Kinas Facebook om man så vill, också kan användas som officiell nationell ID-handling.

Nu är Kina på många sätt ett annat land än länderna i väst. Bland annat vad gäller det rätt obefintliga avståndet mellan företag och staten och därmed möjligheterna att få till en sån här sak. Dessutom är vi som medborgare förmodligen inte helt redo att låta ett konto i ett amerikanskt företag identifera oss.

Men att det nationella ID-kortet finns i mobilen är däremot som sagt en rätt självklar grej idag. Precis på samma sätt vi lagrar så mycket annat där idag, inte minst våra plastkort (ja, eller att våra plastkort ersätts av annan teknik, som mobila plånböcker).

Säg att vi kopplar våra fingeravtryck till våra ID-kort (som passet) när vi skapar dem. Verifiering med samma fingeravtryck i den aktuella enheten (plus kanske ytterligare lager) borde då kunna fungera som ID-handling för ID-handlingen </meta>. Alltså verifiera att jag är jag och därmed får aktivera mitt digitala ID-kort.

Skulle också vara ett stort steg framåt för andra saker som kräver säker identifiering, som digitala val.

I slutändan handlar det förstås om att lita på den som lagrar informationen. Apple skulle förmodligen ha kortare uppförsbacke än Google i den här frågan. Men oavsett: bra grej.

Google Is Planning To Add Digital Driver License In Your Smartphone

XDA Developers have reported that Google is working on an API named “IdentityCredentialAPI” which will act as a digital wallet for your documents. The API framework will allow you to show your documents after you’ve authenticated using the fingerprint scanner, password or retina scanner.

Ekonomi och finans

Airbnb köper sista-minuten-hotellbokningsföretaget HotelTonight

Ännu ett uppköp för Airbnb: HotelTonight, som då alltså är en… hotellbokingstjänst. Mer specifikt: en sista-minuten-hotellbokningstjänst. Boka rummet i sista minuten till rabatterat pris. 

I sig inte ett dugg förvånande. Airbnb har sedan länge rört sig bortom lägenhetsdelning och har till och med börjat verka inom området fastighetsbyggandet. Som artikeln konstaterar: Airbnb vill bli ”the-end-to-end platform” för resande. 

Det innebär förstås inte bara transport och boende. Man har också kommit långt med, tja, allt som har med resande att göra. Saker att göra? Det fixar Airbnb. Bra ställen att äta på? Det fixar Airbnb. En egen personlig lokalguide? Det fixar Airbnb. 

Airbnbclusive. 

Airbnb is buying last-minute hotel app HotelTonight

Airbnb says that the HotelTonight acquisition would help in its work to build an “end-to-end travel platform.” In other words, Airbnb wants to become a site where people flock to for all their travel needs, not just vacation rentals.

Financial Times köper The Next Web

Listan över källor i min RSS-läsare är lång som ett par armar. En av dem är The Next Web, en av de riktigt vassa källorna till omvärldsbevakning inom det mesta digitalt. Och nu har företaget, som förutom sin digitala bevakning även anordnar exempelvis konferenser inom området, hittat ett nytt hem. Financial Times har köpt en majoritetspost av företaget och därmed i praktiken blivit dess nya ägare. 

Även om mediebranschen fortfarande är stockkonservativ, och gillar att krama obsoleta affärsmodeller, så börjar det hända saker här. Så sakteliga. Mycket handlar om att göra annat än det man är bra på (helt nya verksamheter), men även här börjar insikten om att bra innehåll även inom nyhetsområdet är relevant. Om det förpackas på rätt sätt, i rätt kanaler, med rätt (flexibel) prissättning. 

Blir intressant att se vad som kommer att hända med The Next Web framöver. Financial Times har svart bälte i betalväggar, vilket förstås är sådär lovande. Men min förhoppning är ändå att Financial Times inte har köpt nåt för att nå kidsen eller för att man måste bli bättre på digitalttnånting utan att man faktiskt köper kompetens och nya idéer. 

The next chapter for TNW: Financial Times acquires a majority stake in TNW

March 2006, Boris and I decided to organize a small get-together for the few people that were working in tech – or ‘Web 2.0’, as we called it at the time. We registered a domain (thenextweb.org), created a logo, wrote some copy, reserved a venue, and pinged Michael Arrington (founder of TechCrunch) to see if …

SurveyMonkey köper Usabilla

Nåt halvår efter börsintroduktionen är det dags för ett rätt stort uppköp för webbundersökningsföretaget SurveyMonkey. Man köper kundfeedbackbolaget Usabilla för ca 80 miljoner dollar. 

In first acquisition since IPO, SurveyMonkey to buy Usabilla for $80M – SiliconANGLE

The company, which provides cloud-based tools that help organizations perform user and employee studies, today announced that it’s buying fellow online polling specialist Usabilla BV. The deal is worth approximately $80 million, making it one of SurveyMonkey’s most significant to date.

FundedByMe rasar första dagen på börsen

Idag klev crowdfundingplattformen FundedByMe in på börsen. Det gick… sådär…

Noteringsfloppen: Techbolaget faller som en sten

Fundedbyme rasade med 75 procent från riktpriset under sin första handelsdag på börsen. Bolagsvärdet sjönk därmed hastigt från 350 till 91 miljoner kronor.

Övrigt

Elizabeth Warren vill bryta upp de stora techbolagen

Det senare lär förstås inte bli…. helt enkelt. Jag är förvånad att mer inte har gjorts för att stoppa techjättarnas framfart – men det beror förmodligen på att de till största del gett mycket mer än de har kostat. Visst är det techjättarna som dikterar villkoren, men som mindre företag får du också en massa funktionalitet som du annars inte hade haft råd med. Och möjlighet att nå helt nya och större kundgrupper.

Det är kort sagt en balansgång mellan de negativa och de positiva sakerna med de megaplattformar som nu skapas.

Sen är, ironiskt nog, Warrens förslag att tvinga de aktuella företagen att skilja på själva plattformarna och de funktioner, tjänster och innehåll som byggs på dessa inte nödvändigtvis något som går stick i stäv med Amazons, Facebooks och Googles (och förstås fler) egna ambitioner. Det de vill är att bli infrastrukturen som andra sedan bygger tjänster ovanpå. Om de skulle tvingas välja mellan att stå för bottenplattan eller bygget på toppen så skulle sannolikt utan att blinka välja att bara bli plattformstillhandahållare. Det är här de riktigt stabila och stora pengarna finns.

Here’s how we can break up Big Tech

Twenty-five years ago, Facebook, Google, and Amazon didn’t exist. Now they are among the most valuable and well-known companies in the world. It’s a great story - but also one that highlights why the government must break up monopolies and promote competitive markets.

WebAuth klubbas som standard för lösenordsfria inloggningar

En väldigt bra grej: standard för lösenordsfria inloggningar har klubbats. World Wide Web Consortium (vilket numer måste vara ungefär det enda stället man kan se den förkortningen utskriven – pratar någon fortfarande om the world wide web annat än i URL:ar? </stickspår>) FIDO Alliance (Fast Identity Online) har nu enats om att Web Authentication formellt är den standard som gäller för den här typen av teknik.

Som konstateras används tekniken redan och är något du själv förmodligen utnyttjar när du biometriloggar in in dig på en webbplats eller en app. Men i och med stämpeln som webbstandard så kommer det bli enklare att lägga till funktioner baserat på detta och det kommer bli enklare att få saker att lira med varandra. Även för fysiska, uppkopplade prylar.

En fördel med det här är att betydligt säkrare inloggningar kommer bli vanligare. Visst, det går att lura identifiering via ansikte, fingeravtryck eller ögon. Men om vi börjar kombinera dessa så kommer det bli rejält mycket svårare. En unik biometripalett.

Sist men inte minst: när vi loggar in med våra kroppar så, tja, kommer vi bara behöva komma ihåg att ta med oss själva. (Vissa dagar klarar i och för sig jag knappt ens det, men det hör inte hit.)

The web just got an official password-free login standard

The technology links unique encrypted login details to each website, reducing the risks of phishing, keystroke logging and other attacks that watch for your input. It’s also theoretically more private when those same unique site credentials prevent across-the-web tracking. You don’t really have to wait for the software you use to support Web Authentication.

Kinas sociala poängsystem har stoppat miljontals från att köpa tåg- och flygbiljetter

Hur används Kinas sociala poäng-system? Nu ska Associated Press ha kommit över en rapport från Kinas regering kring hur det går för dem som ligger sämre till i rankingen. Bland annat när gäller möjligheterna att resa. 

Enligt rapporten stoppades kineser från att köpa 17,5 miljoner gånger på grund av sina låga poäng. Motsvarande siffra för tågbiljetter var 5,5 miljoner gånger.Vad gäller blockade flygbiljetter var siffran för 2017 6,5 miljoner – alltså mer än dubbelt så många gånger. 

Vad får du minuspoäng för? Opassande beteende. Kan vara saker som att smita från skatt, blåsa andra, skapa fejkannonser – eller ta upp extra plats på tåget. Och det här är innan systemet är fullt ut på plats, något som är planerat att ske under nästa år. Då räknar Kina med att alla kinesiska medborgare ska finnas samlade i poängsystemet – och få sitt beteende löpande poängsatt. 

Den väldigt mörka baksidan av Kinas fantastiska digitaliseringsresa. Vi kan anta att antalet blockade resenärer inte lär minska. Och vi kan också anta att något av det sämsta man kan göra enligt systemet är att kritisera partiet och Kinas politiska system. 

China bars millions from travel for ‘social credit’ offenses

BEIJING (AP) – Skipped paying a fine in China? Then forget about buying an airline ticket. Would-be air travelers were blocked from buying tickets 17.5 million times last year for “social credit” offenses including unpaid taxes and fines under a controversial system the ruling Communist Party says will improve public behavior.

Ryssland arbetar på att ta fram ett internet de kan kontrollera

Här kan vi på riktigt prata om hot mot ett fritt och öppet internet. Möjligheten att rätt bokstavligen talat kunna döda alla former av uppkopplad kommunikation över internet. Ryssland är på väg att inspireras av Kina även inom detta område. 

Häromveckan skrev jag om att Ryssland håller på att testa att stänga ner internet vid en ”attack” från utlandet. Med tanke på att så många samhällskritiska funktioner numer är uppkopplade är det förstås fråga väl värd att beakta: hur säkrar man ett samhälles infrastruktur om en dedikerad attack mot några centrala punkter skulle kunna slå ut saker både online och offline? 

Men pratar vi om Ryssland. Under nästan två veckor i oktober förra åretstängde ryska myndigheter av mobilt internet och därmed möjlighet att använda bland annat sociala medier. Likt under arabiska våren för att stoppa regeringskritiska demonstrationer. 

Nu håller lagstiftare på att trycka igenom lagförslaget ”Oberoende internet” genom ryska parlamentet. Förstås påhejat av Putin. En central hubb som gör att ryska myndigheter kan kontrollera – och stoppa – onlinetrafik i landet. 

(Och, som artikeln konstaterar, ett central hubb skulle ironiskt nog göra det som är ett förhållandevis decentraliserat system lättare att attackera och stänga ner.)

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-03-05/vladimir-putin-wants-his-own-internet

Microsoft lägger till stöd för att skanna in papperstabeller till redigerbara Excel-tabeller

Smart grej från Microsoft: Excel-appen får stöd för att skanna in papperstabeller och konvertera dem till Excel-ark. Alltså omvandla tabellinnehållet till redigerbar digitaldata. 

Det tog bara sisådär 30 år innan textigenkänning på riktigt blev effektivt. 

Microsoft Excel will now let you snap a picture of a spreadsheet and import it

Microsoft is adding a very useful feature to its Excel mobile apps for iOS and Android. It allows Excel users to take a photo of a printed data table and convert it into a fully editable table in the app. This feature is rolling out initially in the Android Excel app, before making its way to iOS soon.

Översikt över videoformat 2019

Hehe. Ännu en hjälpsam guide över videoformat 2019.

Serie som driver med videoformat

Alla kan vara lugna: Momo är död

Ahahaha! 

(Från en lång artikel för den som vill läsa ikapp om Momo-fenomenet. Alltså det som fått barn över hela världen att begå självmord en masse. Eller så kanske det bara var vuxenvärlden som gick på det och fick proaktiva hissyfitanfall i kubik. Slutar lyckligt. Konstnären meddelar att originalstatyn nu är förstörd. Förbannelsen är bruten. Phew. The end.) 

Notorious Sexual Freak Mrs. Beverly Bighead on Twitter

kids: we’re afraid of dying because of climate change boomers: that’s ridiculous! we’re afraid a Japanese half-woman half-bird sculpture is trying to kill you through the internet

Lego släpper sin egna vikbara enhet

Haha! Jaaaa! Lego vill inte vara sämre än Samsung och Huawei. Klart de också har en vikbar. Lego Fold. Fem tum ihopfälld, elva tum utfälld.

Förmodligen den vikbara modell jag är mest sugen på så här långt.

(Kort sagt: smart och snyggt av Lego.)

LEGO on Twitter

A stunning 5-inch cover display unfolds into an 11-inch pop-up story book. For endless creative play that never runs out of battery.

Tim Cook blir Tim Apple på Twitter

Ahahahaha! Well played, Tim. Well played.

(Den som inte fattar kan läsa mer här.)

Om varumärkessjälvinsikt

Hehe. Det där med hur ett varumärke ser på sig själv och hur kunderna gör det… 

Serie som driver med varumärkens strävan att nå autenticitet

Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om