Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Bekvämlighetsekonomin Digitalisering IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 10 2020 – del 2

Google Assistant kan läsa upp innehållet på sajter och i appar i Android. Airbnb går med på att dela data med EU-länder. Rapport: Delningstjänster som Uber och Lyft bidrar till ökade utsläpp. Apple tillåter reklam via pushnotiser. Rapport: för första gången är majoriteten av världens befolkning rik och gammal. Facebook ändrar sig kring sin digitala plånbok Calibra – kan få stöd för vanliga valutor. Alibaba blir delägare i Klarna. Softbank och Tencent investerar i Beike och Ziroom. Google I/O och SXSW ställs in.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

AI – artificiell intelligens

Google Assistant kan läsa upp innehållet på sajter och i appar i Android

En rätt spännande nyhet från Google. Från och med idag kommer Google Assistant kunna läsa upp sajter inklusive nyhetsinnehåll – samtidigt som innehållet översätts. Realtidsöversättningsuppläsning alltså. Assistant kan förstå och översätta 42 språk i dagsläget. Ja, så länge som du kör Android.

Men det här var en funktion som Google demade redan i januari i år. Så egentligen inget nytt under solen (även om det är både bra och coolt). Men vad Google inte sa var att funktionen också omfattar appar. (Ja, återigen: om du kör Android.)

På sätt och vis är behovet egentligen kanske lägre på appsidan. Appar är något man laddar ner och installerar och de är nog redan på ett språk man förstår. Men står trots allt för typ 90 procent av den tid vi lägger i våra mobiler och de gör även det här formatet mer gränslöst. Dubbelt upp. Rent språkligt, förstås, men är också ännu ett initiativ som suddar ut gränsen mellan sajt och en app.

Jag skulle exempelvis kunna använda WeChat och fatta vad jag tittar på.

Ja. Om jag hade en Android, förstås.

Google Assistant can now read or translate websites and Android app content

Google Assistant is able to read web pages and news articles on Android devices worldwide today, a company spokesperson told VentureBeat. You can trigger the feature by simply saying ”Hey Google, read it” or ”Hey Google, read this page.”

 

Bekvämlighetsekonomin

Airbnb går med på att dela data med EU-länder

Airbnb gör en Uber. Åtminstone i EU. För att få EU på bättre humör kommer man dela data kring sina gäster. Mer specifikt statistik kring sin uthyrning för att erbjuda ”tillgång till trovärdig data gällande semestrar och andra kortvariga uppehällen utanför hotellnäringen”. Med andra ord likt hur just företag som Uber har delat trafikinformation med några städer de verkar i.

Hotellnäringen har som artikeln konstaterat haft lite… fnurra på tråden med Airbnb mer eller mindre sedan starten. Samma relation som Uber och taxibolagen.

Diskussionerna har handlat om ungefär samma saker: orättvisa förutsättningar eftersom techdelningsbolagen har argumenterat, och fortfarande argumenterar, att de inte är just en hotellkedja eller ett taxibolag. De argumenten biter dock sämre och sämre både här och i USA.

Så det Airbnb i grund och botten gör är att vika sig välvilligt tredubbla. Erbjuda att göra ungefär vad som helst. Så länge som de slipper slipper en regleringsslägga i affärsmodellen.

Airbnb:s charmoffensiv: Sluter nytt avtal med EU-kommissionen

Airbnb fortsätter sin jakt på att tillfredställa europeiska storstäder. Det första steget? Att börja dela kunddata med EU:s mätinstitut Eurostat.

Rapport: Delningstjänster som Uber och Lyft bidrar till ökade utsläpp

Ännu en rapport som visar att bildelningstjänster som Lyft och Uber inte är bra för miljön. Tvärtom. Bortsett från att andra rapporter också visat att förekomsten av den här typen av tjänster gör att det kör runt fler bilar så gör de också att utsläppen ökar där de verkar. Rätt rejält. Upp till 70 % enligt den senaste rapporten.

Anledningen är ungefär samma som att det har visat sig att elscootrar inte är så bra för miljön som det kan verka (bortsett från att de så här långt haft dålig hållbarhet rent bokstavligt): delningstjänsterna ersätter transportsätt med betydligt mindre miljöpåverkan. Som att gå, cykla eller åka kollektivt.

Men även här handlar det förstås i slutändan inte om själva delningstjänsterna i sig. Utan om att de tillhandahåller en tjänst på ett, tja, gammalt sätt. En tjänst som gav oss precis det som vi inte visste att vi ville ha. En bekvämare och mer flexibel taxitjänst. Men är det något vi inte behöver i städer är fler bilar. Vi behöver städer byggda för människor, inte bilar.

Det är ingen slump att samtliga bildelningsföretag satsar stort på saker som cyklar och scootrar. Miljövänligare alternativ. Men också i de flesta fall snabbare.

Kort sagt: mer anpassade för morgondagens städer.

Uber and Lyft generate 70 percent more pollution than trips they displace: study

Ride-hailing companies are responsible for nearly 70 percent more carbon pollution than trips they displace, like mass transit, biking, and walking, a study by the Union of Concerned Scientists concludes. The group recommends a more concerted effort to electrify ride-hailing fleets and promote shared rides.

Ubers råd till förare för att inte bli sjuka? Stanna hemma (utan att få ersättning)

Ännu en aspekt på hela gigekonomin. Vad är Ubers råd till sina förare för att de inte ska bli sjuka – eller för att inte sprida smittan? Stanna hemma.

Nu var det här inte det enda förslaget. I ett mejl som gick ut till förare fanns även andra traditionella influensaråd, som att tvätta händerna och nysa i armvecket. Och rådet att stanna hemma är ännu ett. Men som artikeln konstaterar finns det en annan aspekt: om man giggar måste man fixa sin egen sjukförsäkring. Ingen arbetsgivare man kan sjukanmäla sig till.

Nu är det förstås inte bara giggare som kan behöva gå till jobbet fast man känner sig sjuk. Osäkra anställningsförhållanden börjar så sakteliga bli farligt nära norm.

Och i fallet Uber så kan det här alltså göra att anställningssäkerheten gör det svårare att kontrollera ett smittoutbrott, med tanke på att vi pratar om en anställningsgrupp som rör sig mycket och träffar många människor.

Så är gigekonomins framväxt bara dåligt? Förstås inte. Men sätter mer än något fingret på att det inte bara är arbetslivet som sådant som behöver uppgraderas. Även det sociala skyddsnätet och, tja, förmodligen hela det ekonomiska systemet.

Uber’s Sensible Solution for Drivers Concerned About Coronavirus: Just Don’t Work, Duh

As the coronavirus outbreak rages on, an increasing number of tech giants have begun adopting additional safety measures to minimize their employees’ exposure, such as restricting travel or canceling prescheduled events. In that vein, Uber pushed out a memo to its global network of drivers Friday with some tips on how to stay healthy while contracting for the ridesharing app.

 

Mobilt

Apple ändrar sina appriktlinjer – blir tillåtet med reklam via pushnotiser

Änt. Li. Gen. Apple har ännu en gång justerat sina utvecklarriktlinjer. Nu kommer det bli tillåtet att använda pushnotiser för marknadsföring. Änt. Li. Gen. </ironi>

Visst. Det krävs att användaren först har samtyckt till få pushreklam – och det här gäller inte bara i EU. Men man kan tänka sig att det blir ungefär som med sms och mejl. Att man ger samtycke i via någon skrivning någonstans som man inte är medveten om. Apple kräver också att det finns funktion som gör att man kan avsäga sig notiserna. Men det kommer sannolikt handla om en opt out snarare än en opt in om jag ska gissa.

Dessutom ser det inte ut att finnas något om att man måste sära på reklampushotiser och notiser som användaren kan vilja ha som del av själva appfunktionaliteten. Det står bara att ”pushnotiser inte får vara krav för appen ska fungera” – vilket skulle kunna tolkas som att ”vill du ha pushotiser så måste du också acceptera reklampushar – annars får du själv öppna appen för att se om det har hänt något”.

Som artikeln konstaterar så lär förändringen bero på att Apple bröt mot sina egna riktlinjer när de lanserade TV+, men spontant hade jag önskat att Apple istället… lovade att man inte längre skulle bryta mot sina egna riktlinjer.

Push notification ads on iPhones are coming, but there’s a silver lining

If there’s one place I really, really don’t want to see ads, it’s the push notifications on my phone. But that’s exactly what’s happening on iOS. In its updated App Store review guidelines, Apple has recently enabled app developers to use push notifications for marketing purposes (via 9to5Mac).

Android 11 kan berätta om Pixel 4-ägare laddar sin mobil fel

Ny smart funktion i Android 11 för ägare av Googles Pixel 4-modell. Mobilen säger till om den inte ligger rätt placerad på den trådlösa laddningsmattan.

Smart! Om vi bortser från att… det kanske inte är den optimala laddningslösningen om man måste bygga en funktion bara för att säkerställa att mobilen kan laddas. Någon kanske till och med skulle sträcka sig så långt som att föreslå att det kanske är läge att… börja om från början.

Men hej. Trådlösa laddningsmattor är inte det enklaste. Fråga bara Apple.

Android 11 can tell you when your Pixel 4 isn’t placed correctly on a wireless charger

There are a ton of cool features available on the developer build for Android 11. One such cool feature allows users who own a Google Pixel 4 or Pixel 4 XL to receive a warning when their phone is not holding a charge on a wireless pad.

 

Digitalisering

Rapport: för första gången är majoriteten av världens befolkning rik och gammal

Ibland kan ett diagram säga så mycket mer än det som visas. Som det här om Jordens befolkning. Vad det handlar om är nya uppskattningar från Brookings Institution som säger att världens befolkning blir allt äldre, men också allt rikare. Men inte bara det: enligt rapporten så skedde två historiska skiften 2019.

Förra året var dels första gången när antalet människor rika människor var fler än antalet fattiga människor och dels första gången antalet gamla människor var fler än de unga.

Hur definierar BI dessa begrepp? Vi pratar inte om ”rik” i någon slags västerländsk mening, utan snarare ”inte jättefattiga”. Och gamla är i sammanhanget ”över 30” (så då vet vi det…). Lite förenklat kan man säga att det handlar om ”medelklass” i respektive lands kontext. Mer exakt människor som spenderar mer eller mindre än 11 dollar per dag.

Visst. Nu bygger det på uppskattningar, men trenden kan vi anta är väldigt korrekt. Och det är förstås fantastiska nyheter. Med tanke på de ofta väldigt svarta rubrikerna om världens tillstånd så skadar det inte att påminna sig om att världen i stort rör sig sakta åt rätt håll. Visst har vi problem, inte minst med klimatet och själva planeten vi bor på, men ökade inkomster och ökad livskvalitet är viktiga pusselbitar.

Men att vi blir allt äldre är också ett problem. Att allt fler lever allt längre är förstås fantastiskt, men någon måste också ta hand om oss när vi blir äldre. Ja, eller något.

Det är här tekniken kan hjälpa oss, förstås. Våra digitala liv. Och det gäller genom hela livet. Prylar som dubblar som våra personliga hälsoövervakare, för att hitta sjukdomar tidigare. Och när vi inte längre klarar oss själva, teknik som hjälper oss både fysiskt och mentalt.

Och precis som med AI handlar det inte om antingen eller, utan både och. Teknik som gör att vi kan lägga mer tid på att vara människor. Och mänskliga.

For the First Time Ever, the World Is Mostly Middle Class and Largely Old

When it comes to economic development, positive change is typically gradual and only noticeable over long periods of time; by contrast negative developments-economic crises-are often rapid and spectacular. This creates a biased narrative that focuses on negative news, while positive trends go unnoticed because they are less dramatic.

The Wuhan Shake – nya sätt att hälsa när man inte vill skaka hand

Ha! Briljant. The Wuhan Shake. Hur man hälsar när man inte vill ta varandra i hand.

Wuhan, got you all in check. Typ.

Det här kanske inte nödvändigtvis är något som kommer slå igenom på massiv front som sätt att hälsa. Men, tja, tänk om coronaviruset långsiktigt skulle påverka hur vi faktiskt hälsar på varandra? Att några kändisar gör det till en grej som sedan får genomslag bland deras fans. Konstigare saker har hänt.

The ’Wuhan shake’ or the elbow bump?

People around the world are avoiding shaking hands to help stem the spread of the coronavirus. In Wuhan, a new way to say hello has gone viral online – it’s been dubbed the ”Wuhan shake”. And it’s not the only place where people are adopting novel greetings.

Jeep lanserar en egen elcykel

Såååå…. Jeep lanserar en egen elcykel?

Jag tror vi upplever peak elcykel här.

Jeep’s all-terrain e-bike is available to pre-order for $5,899

If you’ve been eying Jeep’s e-bike ever since that Super Bowl ad, you can finally spring for it… provided you have deep pockets. Jeep will start taking pre-orders for the all-terrain two-wheeler today (March 1st) for a hefty $5,899.

 

Ekonomi och finans

Facebooks digitala plånbok Calibra kan få stöd för vanliga valutor

Ett stort steg fram för Facebooks kryptovaluta Libra. Ja, eller egentligen ett steg bakåt och åt sidan för att gå framåt. Och egentligen ett steg fram för den digitala plånboken Calibra. För att få lagstiftare och politiker på bättre humör kommer Facebook att göra det möjligt att använda”digitala versioner av euron och dollarn” i Calibra.

När Facebook lanserade Libra konstaterade jag att det viktigaste för Facebook var just den digitala plånboken, inte valutan i sig. Alltså krasst talat att ta fram en betalhubb inom ekosystemet. Ovanstående beslut bekräftar det.

Men det allra största här är inte att Facebook släpper in ”statligt backade valutor” på sin plattform, utan att man ”arbetar på att ta fram digitala versioner av dem”. Något som dessutom lite oväntat bekräftas av Facebook. Lite oklart vad det innebär i praktiken, men vad det låter som är att USA och EU outsourcar framtagandet av digitala versioner av sina valutor till… Facebook.

Det skulle i så fall vara BISARRT stort. 🤯

Nu tror jag väl spontant inte att det handlar om. det. Men… tja… Det… låter väldigt mycket så…

Facebook to revamp its digital currency plans- The Information

The company will offer digital versions of government-backed currencies including the dollar and euro, as well as its proposed Libra currency, when it launches its digital wallet, the report added, citing people familiar with the matter. The Information earlier reported that Facebook would not make

Alibaba blir delägare i Klarna

Hoppsan, där ser man. Klarna tar in ännu en ägare. Kinesiska Ant Financial, världens högst värderade onoterade bolag, köper en minoritetsandel i det det svenska betalföretaget.

Ant Financial är företaget som bland annat står bakom en av Kinas två stora betalplattformar Alipay. Vilket i praktiken betyder att det är Alibaba-sfären som nu alltså köper in sig.

Även om just den här affären kanske kommer lite som en blixt från klar himmel så är den rätt mycket i linje med hela strategin för de kinesiska jättarna i allmänhet och senare år deras betallösningar i synnerhet. Kinesiska bolag, med undantag för TikTok-ägaren Bytedance, har haft svårt att skaffa sig något större fotfäste utanför Kina. Därför har man istället valt två andra spår.

Dels har man ridit på de stora mängderna kinesiska turister och helt enkelt lobbat (rätt framgångsrikt) för att få in sina mobilbetalningslösningar hos västhandlare. Alltså att man haft sin inhemska målgrupp som kund även utomlands. Dels har man, som här, helt enkelt köpt in sig eller inlett samarbeten med lokala företag i andra länder. Alltså samma sak som västföretag ofta gör i Kina.

I båda fall handlar det med andra ord om en indirekt global utrullning av sin verksamhet.

Och ja, vi kan nog också anta att Klarna är rätt sugna på Kina.

Klarna tar in kinesisk jätte som delägare

Det svenska betal- och kreditbolaget Klarna har under det senaste året tagit in nästan 6,3 miljarder kronor i externt kapital. Nu genomför bolaget ännu en transaktion där Ant Financial från Kina blir ny delägare. ”Ant Financial kommer äga mindre än en procent av aktierna.

Alibabas lösning med färgade QR-koder för att identifiera coronasmittade används nu i 200 kinesiska städer

För nån vecka sedan skrev jag om att Alipay, Alibabas betaltjänst, och Tencent/WeChat har inlett ett samarbete med myndigheterna där man får göra ett onlinetest där man får svara på frågor om uppvisar ymptom på coronaviruset. Testet ger dig färgad QR-kod: grönt = fri rörlighet, gul = viss rörlighet/förslag på karantän, röd = mer eller mindre påtvingad karantän.

Känns väl kanske inte som ett hundraprocentigt test rent spontant, men det hindrar inte från att det börjar få rejält genomslag i landet. Åtminstone Alipays lösning finns nu implementerad i 200 kinesiska städer.

Varför skulle man vilja skaffa sig en sån här kod kan man fråga? Därför att det nästan är ett måste. Därför att du måste blippa dig förbi ”spärrar” på offentliga ställen som tågstationer. Men också ofta för att komma in i privata lokaler. Med andra ord kan du behöva ta dig förbi en sån här spärr för att kunna handla mat. Har du en kod går det betydligt snabbare att ta sig förbi. Ja, eller så kanske det alltså rentav kommer krävas för att du överhuvudtaget ska släppas in.

Visst. Nu pratar vi Kina. Ett land som har en lite… annan relation än vi vad gäller den här typen av övervakningar. Och det kanske mest intressanta är att det just görs via Alipay eller WeChat Pay.

De här apparna är så pass vanligt förekommande i landet att det är en självklarhet att du har dem. Det är alltså inte särskilt konstigt att du använder den här typen av kommersiella/privata appar för att hantera myndighetsfrågor.

Till stor del är det ju likadant hos oss. Swish är numer snudd på betalningsnorm och att vi identifierar oss via Bank ID – utfärdat att de stora bankerna och inte någon myndighet – är inte heller särskilt konstigt för de flesta.

Däremot har vi nog en bit kvar innan vi skulle vara helt bekväma med att ladda in vår hälsoinformation i Swish eller Bank ID och använda detta för att blippa oss in på Ica för att tillåtas handla.

Jons Slemmer 阳斯 🚀 on LinkedIn: #china #coronavirus #alipay | 12 comments

📱So far, you can apply for a peronalized health code in more than 200 cities in China. 🚇With the code you can directly and register your health status… 12 comments on LinkedIn

Airbnb kan skjuta på sin börsnotering till nästa år på grund av coronaoron

Ännu ett offer för coronaviruset: börsnoteringar. Det har kommit uppgifter om att några bolag som planerat att inleda sin resa mot börsen nu har skjutit fram sina planer. Det här är den största jag har sett så här långt: Airbnbs ambition att kliva in på börsen i år ser ut att glida över till 2021.

Nu är det inget som säger att Airbnb helt definitivt hade börsnoterats 2020 och det är heller inte säkert att de helt skrotar sina planer. Men med tanke på läget just nu så lär Airbnb oavsett inte vara sugna på börspremiär som läget är nu. Och du inte bara för att resestoppen gör det svårt att turnera runt med sin pitch utan också för att världens börser senaste veckorna har haft sin värsta kollaps sedan finanskrisen för ett decennium sedan. Förra veckans ras ska dessutom ha varit brantare än senast.

Det här skulle också kunna få mer långtgående konsekvenser än bara för Airbnb. 2019 var inte ett… helt lyckat år för technoteringar och kröntes som bekant av We(Work)s haveri när de helt ställde in sin börsnotering och upphörde som fristående företag. Det techvärlden just nu skulle behöva är mer investeringsvilja efter att det har blivit lite halvbottenfruset. En lyckad stornotering skulle därför vara väldigt välkommen.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-03-02/airbnb-s-path-to-2020-stock-listing-imperiled-by-coronavirus

Softbackade hotellkedjan Oyo sparkar 5000

2019 var ett år när japanska internetkonglomeratet och techinvesteringsjätten Softbank fick väldigt mycket uppmärksamhet. Fast inte den bra sortens uppmärksamhet. Ett år som mycket kom att definieras av halvfloppiga techbörsnoteringar (som Uber) kröntes av We(Work)s totalhaveri med inställd börsintroduktion och att företaget upphörde som fristående bolag. Nu har ännu ett av bolagen i Softbanks investeringsportfölj problem: Oyo. Oyo kommer att kicka 5000 av sina 30 000 anställda.

Oyo började som en indisk budgethotellkedja som sedan dess allt mer har glidit in på Airbnb-området med olika former av boendeuthyrningar. Som vanligt, höll jag på att skriva, så har Oyo också dragits med rätt hysteriska förluster. As you do, when you are en techstartup.

Ja, eller som det har funkat de senaste åren, åtminstone. Efter Softbanks spektakulära och uppmärksammade problem har ägarna börjat ställa krav på lönsamhet. Det i sin tur har gjort att Softbank har börjat ställa krav på sina portföljbolag att prioritera väg till vinst före autobahntillväxt.

Oyo hänvisar till att delar av problemen är en följd av coronautbrottet. Mindre resande betyder också mindre behov av tillfälliga boenden. Men det här är som sagt var ett problem som varit på gång ett tag och som accelererat efter det att Softbank drog åt tumskruvarna i höstas.

2019 blev på sätt och vis ett skifte för techinvesteringarna. Lite dotcombubbla 2.0. Investerare blev betydligt mindre sugna på att satsa på bolag med högflygande idéer som i sig inte var särskilt unika, utan mycket byggde låga marginaler och stora volymer. Och när man började lyfta på locket och skärskådade affärsverksamheten så visade det sig att det som låg därunder alltså var rätt enkelt att kopiera. Inte minst av stora, penningstarka befintliga aktörer som yrvaket börjar vakna och känna doften av morgonkaffet.

Sen kom alltså coronaviruset och drog undan mattan helt på de planer som var lagda. Jag är övertygad om att hela coronautbrottet på lång sikt kommer att ge upphov till drösvis med nya företag och tjänster som erbjuder saker som vi inte hade en aning om att vi har saknat och behöver. Men på kortare sikt så är det här lite av en perfekt problemstorm för just den här typen av techbolag.

Vi lär med andra ord se rätt många stora startups som kan komma att behöva bromsa eller helt skrinlägga sina tillväxtplaner för att få stopp på skenande kostnader. Det betyder ett lysande tillfälle för de etablerade spelarna, de som har blivit disruptade, att komma ikapp.

https://www.techinasia.com/oyo-cut-5000-jobs-globally

Softbank och Tencent investerar miljardbelopp i fastighetstjänsterna Beike och Ziroom

Ni vet We(Work)? Vars börsnotering gick sådär i höstas (läs: ställdes in)? Som dessutom orsakade rätt stora ringar på vattnet för japanska storinvesteraren Softbank som i sin tur har fått det svårt att ragga kapital till sina andra satsningar som en följd? Softbank verkar fortfarande vara sugna på fastighetsvärlden. Nu har man återigen plöjt ner rätt hysteriska summor i två lokaluthyrningsföretag i Kina: Beike (1 miljard dollar) och Ziroom (500 miljoner).

Ziroom är vad det verkar en rätt traditionell fastighetsförvaltare medan Beike är en kinesisk Hemnet. Man kan med andra ord tänka sig att Softbank ser rätt uppenbara synergier att få ihop både uthyrningsplattform och själva uthyrningsprodukten i någon form av gemensamt ekosystem.

Men Softbank är inte ensamma. Även andra var med i investeringsrundorna. Som WeChat-ägaren Tencent. Det innebär att Tencent gör sin andra investering i Beike på drygt ett år (800 miljoner förra året). Den gången ledde det till att Beikes uthyrningsplattform integrerades med WeChat och alltså gav Beike tillgång till ett marknadsföringsfönster med över 1 miljard potentiella kunder.

Men även WeChat gynnades sannolikt eftersom det blev ännu en anledning att använda WeChat, när den appen har börjat känna av lite uppmärksamhetsmotvind (framförallt konkurrensen från Bytedance/TikTok). Man kan också tänka att Tencent och Beike gemensamt ser att de har möjlighet att techifiera hela fastighetsbranschen ytterligare. Inte minst som man nu alltså även investerar i fastighetsföretaget Ziroom.

Lite bonus-fun fact: Investeringsrundorna ska ha stängts i november, alltså före coronautbrottet. Med tanke på inte minst lokaluthyrningsbranschen har tagit en rätt rejäl smäll i Kina på grund av viruset så kan man tänka sig att investeringarna i det korta perspektivet kommer att utvecklas… sådär. Men inte bara det. Ziroom har fastighetsbestånd i nio kinesiska städer. En av dessa är… Wuhan. Så there’s dessutom that.

Som vi alla numer vet: Wuhan Clan ain’t nuthing ta fuck wit.

Softbank Said to Have Invested Total of $1.5B in China’s Ziroom, Beike

Softbank has invested $1.5 billion into a pair of Chinese property startups, as the Japanese venture capital firm takes a gamble on the mainland housing market. In deals which closed in November last year, Softbank invested $1 billion into apartment rental platform Ziroom, while also injecting $500 million into property listings portal Beike, according to sources familiar with the investments cited in the Wall Street Journal.

Alibabas börsvärde större än Facebooks nu mitt under coronakrisen

En intressant bild. Marknadsvärdet för Facebook respektive Alibaba i samband med stängningen igår. Som som synes är Alibaba nu värt drygt 40 miljarder dollar mer än Facebook. Ungefär så här har det sett ut senaste dagarna.

Båda företagen har nosat mot allt högre nivåer senaste året. Facebook hade en kollaps 2018 i samband med Cambridge Analytica och avstannade användartillväxt men har sedan dess arbetat sig tillbaka. Både Facebooks och Alibabas aktier nådde nya all-time high-nivåer i januari i år.

Ni vet. Precis innan coronaviruset drog ur pluggen på världens aktiemarknader.

Och nu har Alibaba alltså ett högre börsvärde än Facebook. Om det inte är första gången (2018 kanske det också hände exempelvis) så är det oavsett ovanligt.

Och det som är extra intressant med att det händer nu är att det alltså går bättre för ett kinesiska företag som fortfarande är väldigt handelstungt, ett område som drabbats rejält av corona, än för världens största sociala plattform, i en tid när de sociala medierna har fått sig ett uppsving. Inte minst i Kina, eftersom, tja, folk behöver något att göra i sina karantäner.

Nu handlas visserligen både Facebook och Alibaba en bra bit under sina januaritoppar, så även Alibaba har tagit stryk. Men man kan tänka att det stora uppsvinget för e-handeln i Kina när man just nu inte vill träffa människor har bidragit till marknadens hyfsat stora förtroende för Alibaba. Men även att Alibaba har flyttat fram positionerna på andra områden, som att företagets samarbetsapp DingTalk har nedladdningsexploderat i takt med att människor tvingats arbeta hemifrån. Ja, plus att företagets betallösning Alipay fått ännu viktigare roll som ”coronavirus-ID-kort” (tillsammans med WeChat Pay).

Och de sista sakerna kan potentiellt bli en väldigt viktig effekt av coronaviruset för Alibaba. Företaget kan alltså flytta fram positionerna rejält på det sociala området samtidigt som man har stärkt positionen som ett av infrastrukturföretagen i Kina ytterligare.

Så den enes död. Rent bokstavligt.

Bild som visar att Alibabas börsvärde är större än Facebooks

 

Övrigt

Google ställer in sin utvecklarkonferens I/O på grund av coronaviruset

Another one bites the konferensdust. Häromdagen ställde Facebook in sin årliga utvecklarkonferens F8 som skulle ha hållits i maj. Nu gör Google samma sak. Företagets motsvarighet I/O ställs nu också in. Förstås även den på grund av coronaoro.

Med andra ord kommer maj bli synnerligen techkonferenstomt. Inte minst som två av årets tyngsta konferenser nu alltså inte blir av.

Höjdpunkterna under både F8 och I/O är presentationer med produktnyheter från respektive företag. Nyheter som både kan handla om hårdvara och tjänser. Frågan är om keynotepresentationerna ändå kommer att gå av stapeln på något digitalt vis, eller om även de ställs om.

Och en följdfråga: kommer även Apple kasta in handduken för sin årliga mjukvaruhappening WWDC, som traditionsenligt hålls i juni. En konferens när bland annat kommande iOS-uppdatering presenteras.

Att alla tre konferenser skulle ställa in skulle vara milt sagt… stort.

Google Cancels May I/O Developer Conference Due to Coronavirus

Google today canceled its upcoming I/O developer conference that was set to take place on May 12 to May 14 at the Shoreline Amphitheatre in Mountain View, California due to the ongoing COVID-19 outbreak sweeping the United States.

Apple och Netflix drar sig ur SXSW på grund av coronaoro

Och där drar sig både Netflix och Apple ur årets upplaga av festivaltechkonferensen SXSW. Jag misstänker att vi nog nu kan vara rätt säkra på att Apples stora mjukvarunördhögtid WWDC i juni också kommer att ställas in rätt snart. Likt Facebooks F8 och Googles I/O.

Apple, Netflix, WarnerMedia, and LinkedIn pull out of SXSW appearances

Apple has pulled out of SXSW due to coronavirus concerns, according to Bloomberg’s Mark Gurman. The company had planned to premiere three new Apple TV Plus projects at the conference. Netflix, WarnerMedia, and LinkedIn have also announced that they will be exiting the show.

SXSW ställs in helt på grund av coronaoro

Och ännu ett stort techevent coronaställer in. Festivalkonferensen SXSW kommer inte hållas som planerat nästa vecka.

Våren 2020 kommer bli… väldigt (tech)konferenstunn. Bland de tyngsta handduksinkastningarna finns Facebooks och Googles årliga utvecklar- och produktnyhetskonferenser. Kommer förmodligen bli några till innan allt lugnat ned sig.

I fallet SXSW så misstänker jag att den främsta anledningen inte var coronaoron i sig, utan de många avhoppen från tunga företag som skulle ha medverkat.

SXSW cancels its 400K-person conference due to coronavirus

SXSW has officially announced it will cancel its tech and music conference slated for March 13th to 22nd in Austin, Texas due to concerns around coronavirus, though it’s exploring rescheduling. ”Based on the recommendation of our public health officer and our director of public health ….

Intäkterna för USA:s största astrologiappar ökade med 65 % förra året

Såååå… de tio största astrologiapparna i USA drog in 40 miljoner dollar förra året? Såååå… det var 65 procent mer än vad de drog in 2018?

Det här säger så väldigt, väldigt, väldigt mycket om vår tid.

Top 10 US astrology apps drew in $40M in 2019, up 65% from 2018

In uncertain times, people go looking for answers in unusual places. And in 2019, many U.S. consumers found their answers in the stars – or, more specifically, in a group of increasingly popular astrology apps offering horoscopes, fortunes, palm-reading and mobile access to psychics, among ot…

Har du satt din emojistrategi? (plus exempel och tips på hur du kan tänka)

2020 års förmodligen viktigaste strategi: emojistrategin! Because emoji.

Förutom en drös stats och tips på hur man kan använda emojis så får vi också veta att 92 % av alla människor (okej, ”konsumenter”) använder emojis. Min spontana tanke: vad är det i så fall för fel på de sista åtta procenten?

https://www.einsteinmarketer.com/emojis-in-marketing/

Affärsidé: rullstolsramper byggda av Lego

Underbart! 62-åriga Ebel bygger rullstolsramper åt lokala näringsidkare på beställning. Det allra bästa? Hon bygger dem med… legobitar.

Som hon konstaterar: de syns och sticker ut. Det gör det enkelt för rullstolsbundna att snabbt se vilka butiker som erbjuder ramper. Men det blir också lite dubbel marknadsföring för de småföretagare som väljer att använda dem. Dels för att just visa att de välkomnar även människor som har svårt att ta sig upp för trappor och dels bara som ett sätt att dra ögonen till lokalen.

Analog digitalisering i sin vackraste form. På flera sätt.

Meet the German grandma who builds wheelchair ramps from Lego

”For me it is just about trying to sensitise the world a little bit to barrier-free travel.”

Infodemi – bästa nyordet just nu

Bästa nyordet i min vokabulär. (Är säkert inte nyttnytt. Men hej.)

Skärmdump från SvD med rubriken "Corona-infodemin måste också stoppas"

James Bond har inte tid att dö – skjuter upp premiären på grund av coronaviruset

Ha. Väldigt roligt. </galghumor>

Rubrik som säger "James Bond flick "No Time to Die" delayed over coronavirus"

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.