Kategorier
AR/VR Bekvämlighetsekonomin Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 11 2020 – del 2

Google, EA Sports och Adidas samarbetar kring uppkopplade och smarta sulor för fotbollsskor. CRISPR-teknik har använts för att försöka återställa synen hos en blind människa. Google lanserar TensorFlow Quantum. Tesla första biltillverkare att producera en miljon elbilar. Apples HomeKit får stöd för ansiktsigenkänning. Facebook börjar testa sin VR-plattform Horizons. Apple Pay får stöd för Alipay. Lego och Nintendo samarbetar kring interaktiva Lego-Super Mario-banor.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

IoT – internet of things

Google, EA Sports och Adidas samarbetar kring uppkopplade och smarta sulor för fotbollsskor

Det är inte lätt med produktlanseringar i dessa transparenta internettider. Fråga bara Apple. Ja, eller Google, Adidas och EA Sports. Idag presenterade de tre företagen sitt nya samarbete och… det är ganska precis exakt det som läckte ut före helgen. Ett par uppkopplade fotbollssulor, alltså. 

Om man så vill är det alltså ett par Adidas-sulor, med Google-IoT-teknik och med integration till Fifa Mobile. Du kan alltså samla på dig smurfbär som kan användas i Fifa-spelet genom att utföra utmaningar i den fysiska världen med sulorna nedstoppade i fotbollsskorna. Smurfbär som ska vara i form av ”mynt” och ”skill boosts”. Du kan alltså träna virtuella fotbollsspelare genom att utföra riktiga övningar och handgrepp (okej, fotgrepp). 

Googles del i hela projektet, under-varumärket Jacquard, handlar i grund och botten om smartwear. Alltså att digitala gränssnitt och funktioner bokstavligen talat sys in i (så här långt) jeansjackor och ryggsäckar. Fortfarande rätt klumpig teknik som dessutom har haft sådär många användningsområden så här långt.

Däremot är tänket med tekniken i sig helt rätt. Vi upplever nu sannolikt nu peak mobile. Åtminstone om vi pratar om själva prylen. Morgondagens digitala gränssnitt kommer se helt annorlunda ut – och fungera på nya sätt.

Men användningsområdena har som sagt varit rätt begränsade. Logiskt därför att de gör lite samma resa som exempelvis Facebook med Oculus: satsa på ett läge när det här kan vara intressant på kort sikt. Spel, alltså. Något som dessutom nog också kan läsas som att Google ser det här som ett möjligt införsäljningsargument för sin Stadia-spelplattform. IoT-spelande i gränslandet mellan det fysiska och det digitala.

Adidas’ smart insoles use Google tech to improve your ’FIFA Mobile’ scores

Just a few days ago Google and Adidas teased a smart insole designed to work with FIFA Mobile — now we know exactly what it looks like. The Adidas GMR slips into your sneakers to monitor your performance during real-world soccer play, measuring your kicks and ball control and connecting to FIFA Mobile to give you challenges to improve your overall performance.

CRISPR-teknik har använts för att försöka återställa synen hos en blind människa

Ännu ett sån där händelse som är så bisarrt cool att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Läkare har för första gången använt CRISPR-teknik för att operera en blind människa med förhoppningen att man kan bota eller åtminstone förbättra situationen för patienten.

Vad är CRISPR? Typ genforskningens Photoshop. Mer specifikt Photoshops lagningsverktyg. Det som gör gör att du kan laga delar av en bild som inte är riktigt så bra som du önskar. Ersätta felaktiga pixlar med andra pixlar. Photoshop räknar ut vilka pixlar som saknas och fejkar fram dem.

CRISPR är genmotsvarigheten. Tanken är att DNA-strängar klipps och klistras om för att på så sätt fylla ut luckor. Man plåstrar alltså om DNA-strängen utan att behöva sätta på ett plåster – eller någon form av externa element.

Blev operationen lyckad? Det vet vi först om några veckor eller så. Men oavsett så blir vi allt bättre på att ge oss själva precis de här hjälpmedlen.

Genhackare kommer med andra ord bli ett väldigt reellt yrke. Och som med allt hackande kommer det kunna användas både för gott och för… mindre goda ändamål.

Jag hoppas att de förra blir betydligt vanligare.

In World First, CRISPR Used on Patient’s Eye in Attempt to Cure Genetic Blindness

For the first time, doctors have attempted to cure blindness by gene-hacking a patient with CRISPR technology. A team from Oregon Health & Science Institute injected three droplets of fluid that delivered the CRISPR DNA fragments directly into a patient’s eyeball, The Associated Press reports, in hopes that it will reverse a rare genetic condition called Leber congenital amaurosis, which causes blindness early in childhood.

Google Glass kan användas för att hjälpa blinda människor att ”se”

Jag har skrivit om att Google har varit på gång med det här tidigare (och även Microsoft har en liknande tenik). Men jag kan inte låta bli att bli lite hjärtögad när jag ser det i praktiken: Google har tillsammans med det holländska företaget Envision tagit fram en version av Google Glass som hjälper blinda människor att ”se” världen omkring dem.

Det handlar om att den som bär glasögonen kan använda Googles Lens-funktion för att läsa texter men också identifiera objekt som de ser. Även människor. Assistant kan sedan berätta för den blinda användaren vad det är glasögonen har sett. Kort sagt göra att en blind människa kan klara sig betydligt bättre helt på egen hand.

Visst. Att läkaren häromveckan lyckades genomföra en operation på en blind patient med hjälp av CRISPR-tekniken, typ Photoshop för genreparerande, med syfte att en blind person ska kunna se helt utan hjälpmedel är förstås ännu coolare. Men det här är milt sagt ett väldigt bra och stort steg på vägen.

Google’s AI-powered smart glasses help the blind to see

A Dutch startup has teamed up with Google Glass to create a set of AI-powered spectacles that help blind and visually-impaired people to see. The glasses extract visual information from images of people, belongings, and public transport, and then speaks about them out loud.

Google lanserar TensorFlow Quantum för att underlätta framtagandet av kvantprogramvara

Ännu en ny kostnadsfri open source-produkt från Google: TensorFlow Quantum. Som det hörs på namnet är det ett påhak till Googles TensorFlow-plattform, alltså det ramverk som Google har tagit fram för AI-utveckling. Quantum-tillägget ska ”göra det enklare att ta fram kvantmaskininlärningsappar”.

Det är så mycket i den frasen som är lika delar apcoola och fullständigt obegripliga.

Nu är vi fortfarande långt ifrån att ha en kvandator på skrivbordet eller på handleden. Även när tekniken i sig nu börjar finnas på riktigt så är det fortfarande mestadels teoretiskt och hypotetiskt. Men vad vi pratar om är nästan generation, tja, processorer. En teknik som inte är antingen-eller-binär och är ett och noll på samma gång. Kort sagt: potentiellt en hel massa gånger snabbare än dagens värstingdatorer.

Men bara det faktum att vi börjar se konturerna till någon slags dra-och-släpp-uteckling av kvantmjukvara är lite… svindlande.

Google is making it easier to develop quantum machine-learning apps

The news: Google is releasing free open-source software that will make it easier to build quantum machine-learning applications. TensorFlow Quantum is an add-on to Google’s popular TensorFlow toolkit, which has helped give machine learning a big boost since its launch in 2015. What does it do?

Tesla första biltillverkare att producera en miljon elbilar

En sån där milstolpe som på sätt och vis mest är en vanitysiffra, men som också säger väldigt mycket om vår tid och vart vi är på väg: Tesla meddelade tidigare idag att man nu har prducerat sin miljonte bil. Det betyder dessutom att Tesla blir den första biltillverkaren som lyckats rulla ut en miljon elbilar från sina fabriker.

Med tanke på hur mycket mindre Tesla är så är det här snarare, om man så vill, ett rejält underbetyg till alla andra biltillverkare. Definitivt de största. Att man fortfarande inte har lyckats komma ikapp Tesla (som inte direkt har haft en… svindlande tillverkningstakt till att börja med).

Men oavsett: hatten av för Tesla. Väldigt bra jobbat.

Tesla produces its 1 millionth electric car

Apples HomeKit får stöd för ansiktsigenkänning och automatisering av belysning

Apple dominerar stora delar av våra uppkopplade liv. Framförallt våra mobila uppkopplade liv. Däremot har de inte riktigt lika stark ställning när det handlar om de stationära uppkopplade prylarna i våra hem. Mest för att, tja, Apple inte har en jättestor produktkatalog att fylla våra hem med.

Men det Apple satsar allt mer på är, precis som de har gjort inom andra områden, är att bli kontrollhubben i hemmet. Att HomeKit ska bli vårt riktiga hemmaoperativ. I och med iOS 14 verkar det som att det kommer två nya funktioner och integrationer som blir ytterligare steg mot det här. Små steg, visserligen, men ändå rätt viktiga.

HomeKit får stöd för att kunna låta belysning automatiskt anpassa sig under dagen

”Ansiktsklassificering”. Alltså att HomeKit-kopplade säkerhetskameror förmodligen inte bara kan lära sig känna igen människor utan också individer. Mer specifikt familjemedlemmar.

Den sistnämnda finns förstås redan hos andra, men som så mycket annat lägger Apple till tekniken när det stora genomslaget sannolikt är på gång (ja, eller om man så vill: Apple står för sista pushen in i mainstreamen). Och den första funktionen är kanske än mer talande för visionen om helt uppkopplade hem: att våra hem mer eller mindre helt sköter sig själva.

HomeKit in iOS 14: Face recognition, Apple TV audio, Night Shift for lights – 9to5Mac

Apple’s HomeKit smart home framework is expected to receive three major new features in iOS 14 and tvOS 14, 9to5Mac has learned. Big improvements to HomeKit lighting, cameras, and Apple TV audio are in development for release later this fall. Night Shift for lights Smart lighting is one of the initial categories in Apple’s smart home framework.

Ikoner bekräftar att Apple sannolikt är nära att lansera over ears-Airpods

Då kan vi nog se det som hyfsat bekräftat att Apple kommer att släppa ett par egna örtäckande lurar. Ja, eller de har ju redan såna, via undervarumärket Beats, men ska man tro uppgifterna så kommer det här bli ett par Airpods. Alltså under Apples ”eget” hörlursvarumärke.

Kan förstås tyckas lite märkligt att Apple väljer det här draget när de redan har ett varumärke för större hörlurar. Lurar för hiphopare och studiopersonal. Ja, det är åtminstone lite Beats-målgruppen. Men det är precis det som gör ett par överöronen-Airpods så troligt: man tänker satsa på en ny kundgrupp. Bose-kunderna.

Där Airpods är lurar för alla så har Beats en mer nischad position. Men det finns ett problem med Airpods som är den främst anledningen till att jag inte använder dem: det finns bara modeller man stoppar in i örat. Kan man släppa ett par lurar som har annan ergonomi så kan man locka kunder som väljer exempelvis Bose eller Sony för att få ett par brusreducerande lurar på resan.

Hörlurar håller på att bli ett av Apples enskilt viktigaste segment. Vi kan nog lugnt anta att Apple nu alltså har bestämt sig för att steppa upp sin Airpods-satsning rejält.

Icon for Apple’s Rumored Over-Ear Noise Canceling Headphones Discovered in Leaked iOS 14 Code

New icons for Apple’s unannounced over-ear headphones have been discovered in leaked code for iOS 14 today (via ). The icons appear to relate to two different colors of the headphones: one white and one black, potentially similar to color options offered for the HomePod in White and Space Gray.

Apple Watch kan få stöd för att mäta blodsyrenivåer

Coolt. Apple Watch kan få en ny funktion: hålla koll på blodsyrenivåer. Inklusive möjlighet att varna användaren om blodsyrenivån trillar under viss nivå.

Med andra ord skulle det i så fall bli ännu en hälsoövervakningsfunktion i Apples klocka (ja, eller hälsoenhet som också råkar kunna visa tid). Och just det här är lite symptomatiskt för allt fler smarta prylar vi har. Både dem vi har på oss och dem vi har på mer stationära ställen, som i hemmet eller inuti bilen. De får allt fler sekundärfunktioner.

Kort sagt: vi köper smartprylar med ett syfte men får en egen husläkare på köpet. En som har koll på oss i bakgrunden och bara gör sig påmind om något händer. Ja, eller innan något allvarligt händer.

Löpande hälsoundersökningar, alltså.

Apple Watches may soon detect blood oxygen levels

Apple is working on a feature that will allow the Apple Watch to detect blood oxygen levels for the first time, according to snippets of iOS 14 code obtained by . Currently, Apple Watches Series 1 and later can notify wearers when they detect irregular heart rhythms that suggest they might be at risk of atrial fibrillation (AFib).

Apple patenterar lösning för vikbara enheter

Hur vet man att en teknik håller på att bli mainstream på riktigt? Apple tar fram en produkt som använder den.

Så ja. Det är klart att även Apple tittar på vikbara enheter. Flippables. Okej, nu handlar det om ett patent som kanske eller kanske inte blir verklighet. Dessutom handlar det om ett patent för att kunna använda två olika enheter tillsammans, inte att vika en enhet på mitten. Men, tja, vi kan nog anta att det här betyder att Apple åtminstone har börjat utforska möjligheterna även att ta fram en vikbar iPhone. Eller iPad.

iFlip. Kommer våren 2022.

Apple Patents Tech That Could Solve The Biggest Issue With Current Foldable Devices

Apple today has been granted a patent for technology that could potentially be used to circumvent the issue of foldable displays creasing and cracking at the fold over time – a problem that has plagued many consumer foldable devices that have made it to market thus far. Published by the U.S.

Lego och Nintendo gör det möjligt att bygga Super Mario-banor med Lego – och sedan spela dem

Älskar det här konceptet på ungefär alla sätt. Första officiella samarbetet mellan Nintendo och Lego är ett interaktivt Super Mario-spel. Och vi pratar riktigt interaktivt. Det handlar om att man kan bygga sin egen Super Mario-bana med Lego och sedan spela det. Komplett med myntfångande.

Briljant.

Mario makes the jump to Lego with new interactive sets

Nintendo’s Mario games are making the jump to Lego with new interactive sets that let kids build Mario-style platforming courses in real life with the popular building bricks. They can then play through with an interactive Mario minifig with an LED display and NFC-style technology.

Android Auto kommer till.. Harley-Davidson-motorcyklar

Ha. Ny plattform för Android Auto. Alltså Android specialanpassat för bilar.

Ja, eller ”mobilitet” kanske vi ska säga numer. Från och med 2021 kommer Android Auto dyka upp i… Harley-Davidson-motorcyklar.

Harley-Davidson will support Android Auto on its motorcycles – 9to5Google

Android Auto has become an important feature of millions of vehicles and, for many, is a feature that can make or break a purchase. Now, Android Auto is going to be a standard feature on all new vehicles from… Harley-Davidson.

 

AR/VR

Facebook börjar testa sin VR-plattform Horizons

Facebook fortsätter steppa upp sina spelambitioner. Nu har företaget börjat skicka ut inbjudningar till tidiga testversioner av den kommande VR-plattformen Horizons.

Vad är Horizons? Det vet vi inte riktigt än. Men på beskrivningarna låter det som Fortnite möter Minecraft möter Second Life möter Facebooks sociala VR-världar. Förutom själva spelandet och de sociala bitarna så ska användarna också kunna designa egna avatarer och till och med bygga sina egna VR-spel. En utvecklarplattform fast kanske även för mer mer vanliga användare.

Oavsett så kommer det bli intressant att se var Horizon kommer landa när det släpps skarpt.

Facebook Sending Out Invites To Closed Alpha Of Horizon VR Platform

Facebook last week started sending out invites to the closed alpha version of its Facebook Horizon VR platform announced last September. In September 2019, Facebook announced Horizon, a VR sandbox universe where users can build their own games, play, and socialize with their friends.

 

Bekvämlighetsekonomin

Även Uber och Lyft börjar ersätta förare som drabbas av coronaviruset direkt eller indirekt

I förra veckan skrev jag om hur Ubers förslag till sina förare för att inte bli sjuka var ”stanna hemma”. Ett bra tips. Om det inte är så att det förslaget i praktiken också har påhaket ”utan ersättning”.

Det senare är ju precis det som gigföretagen så desperat har argumenterat senaste åren: vi är en teknisk plattform och en förmedlare. Vi är inte en arbetsgivare.

Det här inkluderar även saker som är hyfsat vedertagna när man har en anställning. Som ersättning vid sjukfrånvaro. Nu verkar det som att både Uber och Lyft typ börjar erbjuda det här för förare som drabbas av coronaviruset. Alltså dem som har smittats eller som drabbats av en påtvingad karantän. Dessa kan ha rätt till en ersättning i upp till 14 dagar.

Lyft och Uber för förstås det här främst för att det annars vore dåligt för den egna affärsverksamheten. Coronaviruset sätter fingret på en av gigekonomins stora svagheter. Det kan slå mot delningsföretagens möjlighet att hitta personal..

Dessutom bättre än reglering, kan tänkas. Det kommer bli intressant att se hur bekvämlighetsekonomins relation mellan förmedlare, slutkund och utförare kommer se ut om några år, när branschstandarder och regleringar börjar falla på plats.

Uber, Lyft will compensate drivers affected by coronavirus outbreak

The coronavirus outbreak is affecting many workers, but it could hit those in the gig economy particularly hard when many of them don’t get sick leave or other benefits. Those companies may help soften the blow for some of their workers, though.

Didi Chuxing börjar med leveranstjänster

En ny tjänst från Didi Chuxing, världens största bildelningsföretag: leveranser inom städer. Alltså det som bland annat även Uber testar: att låta sina förare köra saker när de inte kör människor.

Som konstateras i artikeln: ett sätt för Didi att erbjuda sina förare fler sätt att tjäna pengar. Men i dessa coronatider handlar det också, och ännu mer, om något större än så: att inte tappa sina förare.

Resandet i Kina, men också i stora delar av världen, har rätt mycket imploderat. Både korta och långa resor. Det har slagit hårt inte minst mot företag som Uber och Didi. Däremot har e-handlandet skjutit i taket, inklusive behovet att frakta de varor som beställs. Och helst överlämna dem utan mänsklig kontakt. ”Contactless delivery” som är buzzordet.

Det är dessutom ytterligare ett exempel på hur branschgränser mer eller mindre helt har suddats ut. Hur tjänster och funktioner sampackas. Vi kan nog anta att Ubers, Didis och övriga liknande företags appar och tjänster mer och mer kommer utvecklas med just leveransfunktioner. Och att fastighetsägare och mobilitetsdelningsföretag kommer jobba ännu tajtare ihop, som en av många följder av coronaviruset.

https://www.techinasia.com/didi-errand-meituan-eleme

 

Mobilt

Huawei Mate Xs släpps i Sverige – utan Google Play

Så är det alltså snart dags för Sverigelansering av Huaweis första mobil sans Google Play. Med andra ord den första mobilen som företaget släpper sedan Google ströp tillgången till (Google)Android, Google Play och Googles appar.

Huawei är förstås optimistiska, med brasklappen ”att det kommer ta tid innan vi har ett perfekt ekosystem [utan Google Play och Googles appar]”. Och… det är nog ingen underdrift.

Vad jag tror? Mobildefinitionen av död vid födelsen.

Nu kommer Huawei Mate Xs till Sverige – utan Google Play

Huawei är tillbaka med sin första stora lansering i Sverige sedan den amerikanska svartlistningen. Den vikbara mobilen Mate Xs släpps om en månad, och kommer inte att ha tillgång till Googles appbutik. I februari visade Huawei upp sin nya vikbara mobil Mate Xs. Den har två skärmar på dryga sex tum vardera.

 

Ekonomi och finans

Apple Pay får stöd för Alipay

En ny stor funktion som kommer i iOS 14: Apple Pay får stöd för Alipay.

Med andra ord: det kommer bli möjligt att koppla en av Kinas två stora mobilbetalningsplattformar, den som återfinns i Alibabas sfär, till sitt Apple Pay-konto.

Vad skulle det här kunna betyda? Förstås för att stärka sina kort i Kina, landet där mobilbetalning börjar bli mer eller mindre obligatoriskt. Kan tyckas lite onödigt eftersom Alipay redan har en app som inte är särdeles svår att betala med när man har en iPhone, kan tänkas. Men den betallösning som är Apples egen är djupare integrerad i hårdvaran och kan sänka bekvämlighetströskeln ytterligare. Inte minst som vi kan utgå från att det här lär komma i motsvarande uppdatering av Watch OS. Alltså hamna även i Apple Watch.

Men det här kan också fungera omvänt. Att göra det enklare för kinesiska turister. Fler och fler västhandlare erbjuder stöd för Alipay, men kan man också välja Apple Pay så blir de potentiella butikerna fler. Sist men inte minst kan det här också göra det enklare för icke-kineser i Kina. Om Apple Pay blir vanligare som betalplattform i Kina så kan det också bli enklare för turister och andra icke-kineser som saknar Alipay eller WeChat Pay.

Så, tja, ett väldigt stort tillägg.

iOS 14 Leaks: List View for Apps, Settings App May Support Custom Wallpaper Packs, New Apple TV Remote, and More

Apple plans to introduce a new screen that allows users to view all of their installed apps in a list in iOS 14, with several sorting options available, according to code seen by 9to5Mac . A basic version of this feature already exists on the Apple Watch, as shown below.

Kinesiska e-handlaren Pinduoduo höjer de anställdas löner som svar på coronakrisen

Så var det igår dags för Kinas numer näst största e-handlare Pinduoduo att redovisa siffrorna för sista kvartalet förra året. Omsättningen landade lite under förväntningarna vilket fick aktien att rasa i efterhandeln (å andra sidan: det är ju typ vad alla aktier gör nuförtiden…). Man har nu 482 miljoner aktiva månadsanvändare, vilket är 77 procent bättre än för ett år sedan. Visserligen är Pinduoduo fortfarande rätt mycket mindre än Alibaba, men man växer alltså fortfarande i ett rasande tempo. 

Nu kan vi ju anta att 2020 inte kommer bli lika rolig läsning. Definitivt inte Q1. Visserligen är Pinduoduo alltså en onlineaktör, men även de har känt av coronavirusets framfart. Och det är nu det blir riktigt intressant vad gäller att tänka annorlunda i synen på sin verksamhet och sin personal i kristider.

I konferenssamtalet med investerare efter det att kvartalsrapporten presenterades konstarade VD:n Colin Huang:

During this difficult time, many companies including Pinduoduo are likely to suffer economic losses that are yet difficult to quantify. Instead of dwelling on the past, we must look forward as a company, our most valuable asset is our people. We should add more command and reward our team members who have tirelessly labored to create value. As such, we have decided to raise the pay for the vaster majority of our staff, rather then asking them to bear the short-term financial impact stemming from the outbreak. 

Pinduoduo väljer alltså att investera sig ur krisen. Och framförallt alltså investera i sin personal.

Vi har sett hur till och med icke-arbetsgivare som Uber och Lyft har gått med på att delvis ersätta förare som har drabbats av smittan direkt eller indirekt. Även här handlar det om att man har insett att man faktiskt behöver människor för att kunna rulla runt sin verksamhet. Bokstavligen. (Ja, än så länge.) En syn på att anställda(ish) är just människor och inte bara resurser. För att kunna locka till sig och behålla folk.

Pinduoduo Reports 4Q and Full Year Results With Positive Long Term Outlook

Slacks aktie rasar – trots att distansarbete är hetare än någonsin

Igår var det dags för Slack att redovisa Q4 2019 och… det gick inte så bra. Aktien kollapsade 20 % i efterhandeln.

Nu säger det egentligen ungefär ingenting. Igår var den värsta börsdagen på Stockholmsbörsen i modern tid. Alltså typ någonsin. Totalt blev resultatet minus 11 %. Nästan lika illa i USA. Att en börstechnykomling som Slack rasade det dubbla samma dag är i stort inte så illa som det verkar. Men ett ras på 20 % är förstås ändå ett ras på 20 %.

Och det är dubbelt ironiskt. Slack slog marknadens förväntningar för kvartalet, vilket alltså borde varit positivt. Däremot var Slacks prognos för 2020 inte så bra som marknaden önskade. Vilket för oss över på det andra ironiska faktumet: Slack rasar hejdlöst mycket när distansarbetstrenden sveper fram över planeten. När samarbetsappar aldrig har laddats ner lika mycket och när fler människor än någonsin arbetar via digitala tjänster och gränssnitt.

För Slack verkar alltså otacksamhet vara distansarbetandets lön.

Slack shares plummet 20% after its growth forecast fails to excite investors

Today after the bell, Slack, a popular workplace communication product, reported its FQ4 2020 earnings, the three-month period ending January 31 2020. The company’s results came in ahead of expectations. However, its shares have rapidly lost altitude in the wake of its news. In the fourth qua…

De fem största techjättarnas börsvärden minskade med 4000 miljarder kronor under en enda dag

Igår var den enskilt mest katastrofala börsdagen för Stockholmsbörsen ”i modern tid”. Under gårdagen försvann över tio procent av de noterade bolagens värden, vilket var värre än den tidigare rekorddagen 1987. I USA blev det nästan lika illa med det värsta raset sedan just 1987.

Det innebar bland annat att världens fem största techbolag (Apple, Microsoft, Amazon, Google och Facebook) förlorade runt 4000 miljarder kronor. Eller 4 biljoner om man så vill.

Hur mycket är då 4000 miljarder i relation till annat kan man undra? Ja, en jämförelse skulle kunna vara Sveriges totala BNP. Som för 2019 uppgick till 5000 miljarder kronor. Med andra ord minskade värdet på ovanstående fem bolag under en enda dag med ett belopp som motsvarar 80 procent av Sveriges BNP förra året.

Typ… ouch?

Techjättarna tappade 4.000 miljarder på en dag

Torsdagens historiska börsfall slog hårt mot techjättarna, då de fem största bolagen tillsammans tappade över 400 miljarder dollar i värde.

 

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.