Kategorier
Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 12 2021 – del 2

Google kommer inte testa FLoC i EU på grund av GDPR. Ikea investerar i hyperlokala adresstjänsten What3Words. Gucci säljer virtuella sneakers. Amazon lanserar AI-bildigenkänning som hittar tillverkningsfel i realtid. PUBG Mobile har nu laddats ner över 1 miljard gånger. Youtube testar automatisk produktigenkänning i videos. Facebook visar upp demo på sitt smarta armband.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Microsoft kan vara nära att köpa Discord för 10 miljarder dollar

Ännu en företagsaffär kan vara på gång bland de sociala medierna. Den här gången står Discord i centrum. Och det lite oväntade är vilket företag som står i centrum för uppköpet: Discord själva.

Enligt uppgifter verkar det alltså som att Discord är på gång att sälja sig själva efter det att ”flera parter” har visat intresse. Nu är Discord nere på rätt långt gångna uppköpsdiskussioner med en enda friare. Och enligt uppgifter är det Microsoft som är företaget som Discord just nu förhandlar med.

Och det är ingen liten affär vi pratar om. Om uppgifterna stämmer kan prislappen hamna på 10 miljarder dollar. Inte orimligt med tanke på att Discord värderades till 7 miljarder vid senaste finansieringsrundan i december förra året.

Att det finns intresse att köpa tjänsten är inte särskilt konstigt med tanke på hur hett allt med spel är just nu. Och hur spel allt mer blir sociala medier helt på egen hand. Och även om Discord mycket är kopplat till spel så finns det även annat innehåll. Så en kommunikationshubb med en upparbetad användarskara lär helt klart locka rätt mycket pengar. Inte minst som att Microsoft kan knyta ihop Discord med sin Xbox-plattform.

Och inom sociala medier är det en jätteaffär. Om 10 miljarder dollar skulle stämma innebär det att bara uppköpen av Slack, LinkedIn och WhatsApp är större (i den ordningen). På plats fyra hittar vi just nu Skype med sin prislapp på 8,5 miljarder. Det skulle alltså innebära att Microsoft har stått för tre av de fem största företagsaffärerna någonsin vad gäller sociala medier. Officepaketet har alltså shoppat SoMe som ingen annan. Inte riktigt vad jag hade väntat mig för tio år sedan.

Ett tröstköp efter det att Microsofts (kanske påtvingade) försök att köpa TikTok förra sommaren gick i stöpet? Tja, kanske.

Microsoft reportedly in talks to buy Discord for more than $10 billion

Microsoft Corp. is in discussions to purchase videogame-focused chat platform Discord for more than $10 billion, according to a report by Bloomberg News. Citing sources familiar with the matter, Bloomberg reported Monday that a deal is not imminent and Discord has also been talking to others about a sale.

Donald Trump kan vara på väg att lansera en egen social plattform

Nya uppgifter om att Donald Trump kan lansera sitt egen sociala medium. Den här gången kommer uppgiften dessutom från nära nog officiella källor. Åtminstone en talesperson för Trump-kampanjen.

Vad kommer det bli? Ja, något som kommer att locka ”tiotals miljoner användare” och som dessutom ”helt kommer att rita om spelplanen”. Sedvanligt hysteriskt stora ord, alltså.

Det behöver förstås fortfarande inte betyda att det blir något. Definitivt inte något så stort som en egen plattform. Men tidplanen att tjänsten ska vara uppe på banan om två-tre månader sammanfaller dessutom med ungefär samma utfästelse från Mike Lindell, VD:n för My Pillow och en av Trumps främsta valfuskallierade, har kommit med. Trump kanske helt enkelt hakar på Lindells projekt.

Visst skulle Trump vara ett lockande namn för ungefär vilken tjänst som helst, men om det är så att Trump går med på att sätta sitt eget namn på en ny tjänst (vi kan utgå från att han inte kommer betala själv, utan snarare sälja sitt varumärke till en plattform) så är det också en risk för Trump. Det är inte alls säkert att en ny tjänst kommer bli en självklar jättesuccé. Trump-anhängarna blir allt mer splittrade och för allt mer inbördeskrig med sig själva.

Trump is returning to social media in a few months with his own platform, spokesman says

Former President Donald Trump is coming back to social media — but this time with his own network, a Trump spokesperson told Fox News on Sunday.

Trump kan förhandla med sociala plattformen FreeSpace för sin comeback i sociala medier

Det är så svårt att vara satiriker nuförtiden. Fler uppgifter om Donald Trumps (eventuella) återtåg i sociala medier – mer specifikt om att han är sugen på att starta en egen plattform. Eller haka på någon annans. Som FreeSpace. En vad det verkar itsybitsyteenyweeny social plattform med 20 000 nedladdningar. Men det bästa? FreeSpace säger sig vara byggt på ”the power of positivity”.

Det är ju. Verkligen. Det man. Förknippar Donald Trump. Med.

Vi kan anta att den här typen av rykten kommer fortsätta snurra runt fram till dess Trump dyker upp igen på något sätt. Men en av Trumps rådgivare sa bara för några dagar sedan att det ska ske om 3-4 månader. Behöver förstås inte betyda något, men i så fall känns det som att det är hög tid att få till något.

Om det är så att Trump tänker sig köra något helt eget så är det nog FreeSpace-prisklassen det handlar om. Alternativt att han slår sig ihop med My Pillow-VD:n Mike Lindell och hans kommande tjänst Frank.

Det smartaste vore förstås att Trump bara tog emot en hög pengar för att gå med i en av de större befintliga tjänsterna. Men hans ego vill nog gärna äga något eget.

Trump may partner with an obscure social media app ’built on the power of positivity’ to launch his own network

Twitter banned then-President Donald Trump on January 8, two days after the attacks on the US Capitol, cutting off his access to a bully pulpit of nearly 90 million followers. Facebook followed the next day, severing ties between Trump and another 33 million accounts.

Tencent, Alibaba och Xiaomi jobbar på egna Clubhouse-kopior

Det är inte bara här hos oss som de stora sociala plattformarna, ja techbolag överlag, springer för att ta fram egna Clubhouse-kopior. Ljudbaserade sociala plattformar för realtidssamtal. Även Kinas jättar siktar förstås på samma sak. Men här finns förstås en twist i historien – eftersom just Clubhouse har förbjudits i landet.

När Clubhouse dök upp blev jag rätt förvånad att se att appen blev populär även i Kina. Inte bara det: appen gav också ett utrymme för kineser i och utanför Kina att prata. Även prata om saker som Kinas styrande kommunistparti inte vill att kineser (eller någon annan) ska prata om. Mindre förvånande att appen ganska snabbt blockades i landet när hockeyklubban tog fart i början av året.

Det i sig visar också på en av utmaningarna för en motsvarande lösning i landet: realtidscensur.

Det här finns exempelvis mer eller mindre i en app som WhatsApp, där meddelanden i gruppchattar mer eller mindre i realtid kan stoppas från att komma fram till övriga i en chattgrupp. Men direktsända samtal är trots allt än mer meckiga att effektivt moderera och styra. Framförallt om vem som helst kan starta en sändning.

Visst. Livevideosändningar som fenomen är gigantiskt i Kina och jag antar att det finns spärrar som ganska snabbt kan slå till och stänga ned en sändning med olämpligt innehåll. Plus förstås hotet att någon som bryter mot lagen och, säg, kritiserar den kinesiska diktaturen kan försvinna. En sannolikt rätt effektiv självcensureringsmekanism.

Som artikeln konstaterar finns det redan appar i Kina äldre än Clubhouse (och, well, det är ju inte direkt så att ljudsamtal var något som föddes med Clubhouse), så det finns alltså redan testade varianter. Men det kommer oavsett att bli intressant att följa ljudinternetutvecklingen i Kina.

Jag antar att flera andra länder också följer det noga. Och för anteckningar.

(Två intressanta saker i artikeln, dessutom. 1. Det verkar nu mer eller mindre bekräftat att Clubhouse alltså är baserat på kinesisk teknik från Agora. Kan potentiellt stöka till det för Clubhouse, inte minst i USA. 2. Decacorn. Hade inte hört det innan. Unicorn = startup värd över 1 miljard dollar. Decacorn = startup värd över 10 miljarder.)

China’s VCs Join Startups in Rush to Build a Homegrown Clubhouse

(Bloomberg) — Celebrities and tech luminaries turned Clubhouse into the surprise hit of 2021 by letting loose on a freer, more casual audio format. A growing number of big-name investors now hope to replicate that phenomenon in a far more unlikely arena.The venture capital houses behind some of China’s biggest social media smashes are looking to offer millions to untested Clubhouse wannabes that’ve sprung up in past months.

MyPillow-VD:ns nya sociala plattform har fått ett namn: Frank

Så har ett nytt socialt medium presenterats: Frank. Vem står bakom det frågar du? Mike Lindell. VD:n för My Pillow. Och en av Donald Trumps främst valkonspirationsallierade. Så ja. Det handlar om ett nytt socialt medium för USA:s (Trump)höger. Ja, eller för alla amerikaner som ”vill försvara liv, frihet och alla de friheter” som har gjort USA till ett så enastående land. ”Free speech” är med andra ord ledordet. Och en tjänst som är tänkt att motverka techbolagens cancel culture.

Vad är det vi kommer att få? ”There’s nothing like it out there. Your Youtube channel is your Twitter. It’s amazing”. Och alla ”influencers” som går med kommer ”direkt” att ha miljoner följare eftersom alla andra användare kommer följa deras konton. Och användare som blivit svartlistade på andra ställen kommer få någon slags ”bonus”. Och Dorsey, Zuckerberg och alla andra SoMe-chefer kommer förstås hamna i fängelse.

Och… ja. Bara att läsa artikeln om du vill ha fler lika verklighetsbaserade saker.

Det kommer alltså bli megaamazing när den lanseras. Rätt snart, vad det verkar.

Själv kan jag inte låta bli att tänka… Bulletin.

Pillow Goblin Mike Lindell’s New Social Media Site Is Just Named Frank

The MyPillow weirdo’s new censorship-free social media network is here and… it’s a website named Frank. Like, it’s actually just named Frank. Mike Lindell is probably best known as the pillow magnate who somehow managed to worm his way into the inner sanctum of Donald Trump’s administration and has subsequently spent most of his time promoting various hoaxes and conspiracy theories trying to prove Trump won the 2020 elections.

 

Sök/SEO

Google kommer inte att testköra tredjepatscookie-ersättaren FLoC i EU på grund av GDRP

Har du sett fram mot FLoCimmunitet? Sucks to be you i så fall. Åtminstone om du bor i EU. Det visar sig att Google har stött på litet problem med sin tänkta ersättare till tredjepartskakan. Den kanske inte är förenlig med GDPR.

Typ oops.

Som en följd har Google nu gått ut med att man inte kommer att testköra FLoC i EU. Det handlar om oro att att lösningen kanske inte lirar med EU:s integritetslagstiftning (även saker som ePrivacy-direktivet). Och det verkar även handla om nedfallet efter Schrems II-domen som ogiltigförklarade EU:s datadelningsavtal med USA.

FLoC är tänkt som ett sätt att kunna rikta personliga annonser utan tillgång till personlig information (åtminstone den som tidigare har kunnat hämtas in via just tredjepartskakor). Handlar istället om en gigantisk lookalike-lösning vars logik bygger på att vi människor i grunden är enkla varelser som är enkla att förutsäga. Åtminstone om man är Google och har samlat på sig de enomra mängderna data om hur vi fungerar. FLoC ska alltså kunna ge personalisering via aggregerad och anonymiserad klusterdata.

Hur bra kommer det funka? 95 % lika bra som tredjepartsuppläggen. Enligt Google själva. Och det är precis det uttalandet som de nu vill validera bredare. Men inte i EU för tillfället, dårå.

En krux verkar vara att Google själva inte verkar kunna garantera att datan behandlas på ett sätt som faller EU i smaken. Vilke säkert också omfattar just hur mycket data som behöver skyfflas över Atlanten. Vi kan väl tänka oss att Google kommer att jobba häcken av sig för att få till en EU-anpassning, men det känns faktiskt lite anmärkningsvärt att ett företag som Google inte verkar ha täckt alla EU-baser i sin lösning. Eller åtminstone några av de stora.

Google Will Not Run FLoC Origin Tests In Europe Due To GDPR Concerns (At Least For Now) | AdExchanger

Google will not make FLoC-based cohorts available for testing in countries where GDPR and the ePrivacy Directive are in effect. In other words, no FLoCs in Europe. At least for now. During a meeting of the Improving Web Advertising Business Group (IWABG) at the World Wide Web Consortium on Tuesday, Michael Kleber, a Google engineer, acknowledged that FLoCs might not be compatible with European privacy law.

 

Detaljhandel/e-handel

Ikea investerar i hyperlokala adresstjänsten What3Words

Ännu en investering från Ikea: de plöjer ned 12 miljoner pund i brittiska adresstjänsten What3Words. En… hyperlokal adresstjänst.

What3Words är lite motsvarigheten till den internettid som Swatch försökte få världen att börja använda för något årtionde sedan. Istället för att dela upp dygnet i 24 timmar som skiljer sig åt mellan olika delar av världen så byggde Swatchs upplägg på att ett dygn delades upp i 1000 .beats som var samma var man än var i världen. Istället för att försöka reda ut vad kl. 16 blir på andra sidan planeten så enades man om att träffas vid samma .beat. What3Words är lite samma sak.

Istället för att använda sifferkoordinater så har What3Words delat upp hela världen i 3 gånger 3 meter stora kvadrater som var och en har tilldelats tre ord. Som… kalas.hejdå.tändsticka (som tydligen är en ruta mitt i Klara sjö i Stockholm – oklart varför det är just där som What3Words börjar när jag går in på sidan). Via What3Words sajt kan man se vad en viss ruta heter – som den egna adressen.

Tanken är att ge ett mer träffsäkert sätt att mötas. Där man alltså kan ange en specifik ingång på baksidan av ett hus eller en yta mitt på en fotbollsplan.

Det här kan självklart också användas i leveranssyfte och vi kan anta att det är därför som Ikea vill vara med och leka. Framförallt, kan man tänka, med blicken riktad mot framtiden och de tillväxtmarknader som har betydligt sämre utbyggd adressinfrastruktur än vad vi har (även om det förstås inte alltid är helt enkelt hos oss heller.)

IKEA invests in mapping technology startup what3words

STOCKHOLM (Reuters) – Ingka Group, the owner of most IKEA stores, has bought a 12 million pound ($16 million) stake in what3words, the London-based technology startup that has divided the world into three metre squares to help pinpoint locations.

Gucci säljer virtuella sneakers

Ännu ett rätt självklart initiativ: Gucci börjar sälja virtuella snakers. För runt 10 dollar. 

Visst. Kan förstås tyckas lite dyrt att betala en hundring för det som för de flesta klädföretag bara är en marknadsföringsfunktion: använda AR för att se hur ett par skor kan se ut på dina fötter. Även om det förstås inte är ovanligt att vi som kunder betalar för att göra reklam (som att betala för att gå runt med en stor logga på bröstet). Men det här är ändå lite next level.

Och som sagt: fullständigt självklart.

Ett par ”riktiga” Gucci-sneakers är det långt ifrån alla som har råd med. Virtuella sneakers blir alltså, tja, budgetkollektionen – utan att behöva ge sig in i budgetkriget. Men de kan också vara intressanta för dem som faktiskt HAR råd att köpa the real thing. Man vill ju se snygg ut även online. För människor som vuxit upp på nätet, inte minst i de virtuella världar som onlinespelen ger oss, är det virtuella lika mycket riktiga värlar som den, ja, riktiga världen.

Vi kan väl tänka oss att vi kommer att få se virtuella kollektioner även för arbetslivet. Köpa virtuella Gucci- eller Prada-filter som man kan ”ha på sig” i Zoom-mötena.

Gucci Is Selling $12 (Virtual) Sneakers

In collaboration with fashion-tech company Wanna, the Italian house is debuting a digital sneaker, available to purchase for $11.99 on its app or $8.99 on Wanna’s app. Designed by creative director Alessandro Michele, the sneaker is also the first original digital product from Belarus-based Wanna, which specialises in using augmented reality (AR) to create 3D models for digital fittings of sneakers and watches.

Amazon lanserar AI-bildigenkänning som hittar tillverkningsfel i realtid

Att de stora e-handelsföretagen plöjer ner allt mer pengar allt längre ut i logistikkedjan är inget nytt, så har det sett ut sedan, tja, nästan postorderkatalogens tid. Men de kinesiska jättarna har också börjat ge den andra delen av processen allt mer kärlek: alltså tillverkningssidan. Saker som att ta fram lösningar för att hjälpa lantbrukare att optimera sin djurhållning, grönsaksodling och spannmålsproduktion – bland annat genom att erbjuda AI-stöd som är tänkt att kunna hitta fel och förbättringsmöjligheter. Även amerikanska Walmart är inne på ungefär samma spår.

Självklart är även Amazon ett av dessa företag. Som med det här senaste initiativet: en AI-bildigenkänningstjänst som ska kunna övervaka tillverkningsprocesser och hitta fel och avvikelser i de produkter som en leverantör spottar ur sig. I realtid.

På sätt och vis inte så konstigt. Bästa sättet att säkerställa att produkterna man säljer inte har defekter är att själv kvalitetssäkra själva tillverkningen. Typ.

Dessutom ännu ett exempel på hur Amazon lanserar en tjänst som ska förbättra den egna verksamheten, produktförpackar den och låter andra företag betala för nöjet att hjälpa Amazon.

Amazon launches computer vision service to detect defects in manufactured products

Amazon today announced the general availability of Amazon Lookout for Vision, a cloud service that analyzes images using computer vision to spot product or process defects and anomalies in manufactured goods. Amazon says Lookout for Vision, which is available in select Amazon Web Services (AWS) regions via the AWS console and supporting partners, is able to train an AI model using as few as 30 baseline images.

Coca-Cola startar prenumeration för varuautomater

En fullständigt självklar utveckling: Coca-Cola i Japan är på gång att lansera en prenumeration på… varuautomater. Ja, eller åtminstone innehållet i varuautomaterna.

Coke on pass ger dig ungefär precis det. Betala en månadsavgift och få rätt att plocka ut en Coca-Cola om dagen via en automat. Det måste dessutom inte heller vara en cola, det kan vara någon av de andra dryckerna som säljs i de aktuella automaterna om man hellre känner för det.

Hela initiativet har dragit igång för att försöka ge just varuautomater lite konstgjord andning, vad det verkar. Ännu ett segment som haft lite… sämre försäljning än tidigare år när folk har suttit hemma. Men automater är samtidigt ett väldigt coronabra sätt att köpa saker, så vi kan väl anta att det är något som kommer att få en lite ny vår. Vi kan nog dessutom anta att varumaten som fenomen och koncept också kommer att göra ett coronahopp utvecklingsmässigt.

Coca-Cola is launching vending machine subscriptions in Japan | Engadget

’Coke On Pass’ gets you a drink per day. Sponsored Links Coca-Cola is launching a vending machine subscription service in Japan in the hopes of reviving sales at the ubiquitous, but forgotten, drink dispensers. The machines have been a common sight in the country for over a hundred years, offering everything from snacks and toys to pet food and beer.

E-handlaren Xiaohongshu kan närma sig börsansökan

Ännu en kinesisk e-handlare kan vara nära att kliva in på börsen. En betydligt mindre än riktiga jättarna: Xiaohongshu. Eller Little Red Book. Eller Red. Och ja. Självklart har både Alibaba och WeChat-ägaren Tencent investerat i Xiaohongshu.

Xiaohongshu är en mashup mellan rätt många olika tjänster och fenomen i hur den ser ut och fungerar. Instagram, Pinterest, TikTok, livevideoshopping. Kort sagt med en social-kärna. Kanske för att tjänsten är medgrundad av en kvinna? Oavsett så är det kul att det just är en kvinna som varit med och startat en av de stora shoppingsajterna. (Dessutom en som framförallt har Gen Z som kundgrupp. Och nära 90 % av användarna är kvinnor.)

Det pratades även om börspremiär för Xiaohongshu så här dags för ett år sedan, men sedan kom 2020 emellan antar jag.

De e-handlare som klev in på börsen under förra året och i år har så här långt överlag haft det väldigt trevligt på börsen. Även här: because 2020. Nu börjar däremot intresset svalna lite i takt med att vaccineringar rullar på i allt snabbare tempo. Kan vara hög tid. Then again: just nu svajar USA-börserna rätt rejält – och det verkar vara just USA som Xiaohongshu har i åtanke för sin notering. Bryter lite mot Kina-trenden att istället gå till Hong Kong eller Shanghai.

Återstår att se hur, när och var Xiaohongshu kan bli ett börsbolag. Och hur de kommer stå sig framöver.

Chinese Social E-commerce App Xiaohongshu Hires New CFO From Citigroup – Pandaily

Chinese social e-commerce platform Xiaohongshu, or Red, has hired a new chief financial officer as it weighs a public listing in the US as early as this year, according to reports. The Shanghai-based firm verified that it has appointed Yang Ruo, former managing director at the TMT investment banking team of Citigroup in Hong Kong, according to media outlet Jiemian.

 

Strömmade medier

PUBG Mobile har nu laddats ner över 1 miljard gånger

Ännu en miljardmilstolpe för WeChat-ägaren Tencent: mobilspelet PUBG Mobile har nu laddats ner över 1 miljard gånger. Tencent gick ut med informationen i samband med sin kvartalsrapport häromdagen, nästan på dagen 3 år efter det att PUBG Mobile släpptes. Vilket i sin tur gör det till ett av de mest nedladdade mobilspelen någonsin (ja, eller ett av de absolut största spelen överlag).

En stor del av nedladdningarna har förstås skett på den kinesiska marknaden, men spelet har förstås nått stor publik över hela världen. Som i Indien. Ja, fram till dess att spelet förbjöds där förra året, tillsammans med 174 andra kinesiska appar. Intäktsmässigt mindre viktigt, eftersom Indien sällan är den marknad som drar in särskilt mycket pengar för globala techbolag, men tillväxtmässigt desto viktigare.

Ägaren till ursprungs-PUBG, Krafton Games, sa upp Tencents PUBG-licens i Indien efter förbudet, men än så länge har Krafton inte lyckats övertala Indien att släppa in mobilversionen i värmen igen. Återstår alltså att se om Krafton tänker sig försöka bygga en helt egen version för indiska marknaden. Vilket kanske inte är något som bara skulle bli aktuellt för Indien, med tanke på stämningen mot kinesiska onlinetjänster för tillfälle.

Oavsett. 1 miljard. Respekt.

PUBG Mobile Reports 1 Billion Accumulated Downloads Since 2018 Launch

Chinese tech giant Tencent said on Thursday its cellphone action game PUBG Mobile has surpassed 1 billion accumulated downloads outside China, making it one of the most successful games worldwide.

Youtube testar automatisk produktigenkänning i videos

I förra veckan skrev jag om en ny Facebook-algoritm: en som kan identifiera och beskriva vad den ”ser”. Men med en skillnad jämfört med Facebooks befintliga identifieringsalgoritmer: den ska kunna beskriva innehåll i videos. Syftet är att kunna beskriva innehåll i videos på samma sätt som i bilder. För blinda användare, alltså. Men identifiering av innehåll i videoklipp kan, som Facebook förstås redan har tänkt på, också användas för exempelvis e-handelsändamål. Nu testar Youtube något liknande.

Det handlar om att Youtube visar upp produkter som har identifierats inuti en video. Måste inte bara vara specifikt den video man tittar på, kan vara liknande.

Vi kan nog också anta att företag som Facebook och Google kommer att ta med de videos vi laddar upp – eller förekommer i – för att lära sig ännu mer om vilka vi är och vad vi gillar. Som att tipsa om kläder liknande dem vi brukar gilla att ha på oss eller saker som matchar inredningen i våra hem.

Produktplacering kommer med andra ord vara på väg mot en ny vår. Och det i sin tur kommer förstås göra det ännu meckigare att reda ut vad som faktiskt är köpt innehåll.

YouTube is testing automatic product detection in videos

YouTube is always running experiments. One of its latest: testing an automated list of products detected in videos uploaded to the site. As of March 22nd this year, that test is being expanded to ”people watching videos in the US,” according to YouTube.

Youtube drar på 3 veckor in lika mycket pengar på annonser som Google köpte Youtube för 2006

En rätt skön illustration på ”ett bra köp”. Inte så att det är nytt i sig. Youtube och Instagram lyfts ofta fram som två av de mest lyckade (tech)uppköpen någonsin. Men det här är som sagt var en bra illustration på HUR bra vi faktiskt pratar om.

Ett annat tecken på att Youtube är en allt viktigare tjänst i Google-familjen är att Google så sent som för lite över ett år sedan för första gången började särredovisa Youtubes intäkter (åtminstone annonsintäkterna). Och det kanske absolut viktigaste syftet med det: Youtube är också den annonseringsdel som växer absolut snabbast hos Google just nu.

Viktigt för Google att visa eftersom sökannonseringen börjar plana ut. Visst, sökordsannonseringen är fortfarande överlägset störst, men Youtube kommer sannolikt det här kvartalet gå om annonsnätverket och bli Googles enskilt näst största annonsområde. Håller tillväxttakten i sig så kan Youtube-annonseringen dessutom bli en tiomiljarderdollarsrverksamhet 2021 – nära en tredjedel så stor som sökannonseringen.

Bild som säger att Google köpte Youtube för 1,65 miljarder dollar 2006 och att Youtube nu omsätter lika mycket via annonser var tredje vecka

Netflix släpper två serier i omgångar istället för alla avsnitt på en gång

Innovationsdags för Netflix. De släpper två serier i… omgångar. Alltså inte alla avsnitt på samma gång. *gif med huvud som exploderar*

Okej, det är inte första gången Netflix gör det här, serierna i fråga är dokusåpor och det är ett test enligt Netflix. Men det går förstås stick i stäv med det som är Netflix förmodligen mesta signum. Det var ju trots allt Netflix som lärde oss att bingetitta.

Det i sin tur gjorde att Netflix höll på att ta död på saker som direktsändning och fasta sändningstider. Att det kändes som att Netflix ritat upp en ny spelplan. Men så kom de nya strömningstjänsterna och… ingen har valt bingespåret för nya serier. Vi har alltså accepterat att vi måste hålla oss och inte få allt vi vill, när vi vill det.

Och nu är det alltså dags för Netflix att åter testa det som var normen fram till dess att Netflix gjorde strömningspremiär. Och jag misstänker att Netflix kommer att testa det här fler gånger. Även på vanliga serier. Och att testerna kommer att komma tätare.

Netflix will make you savor two of its reality shows with a weekly release schedule

Netflix will be releasing episodes of two of its reality TV game shows, The Circle and Too Hot to Handle, on a weekly basis instead of all at once. The streaming service is known for making all the episodes of its show available on day one.

Yahoo gör ännu en comeback – som prenumerationstjänst

Vad kan det aldrig bli för mycket av? Precis! Plustjänster. Nu är det dags för ännu en. En prenumerationstjänst från… Yahoo.

Alla som var med vid internets födelse, eller åtminstone från andra halvan av nittiotalet, minns Yahoo. Det var Google och Facebook i ett. En internetgigant som samlade de flesta tjänster man (då) behövde under ett paraply. Saker som mejl, sökmotor och innehållstjänster. 2000 var Yahoo internets mest välbesökta sajt. Sen… gick det lite utför. Av en anledning som stavades Google.

Sedan dess har Yahoo paketerats om och bytt ägare några gånger och är fortfarande en av internets största sajter. Inte minst tack vare att Yahoos mejltjänst fortfarande är populär inte minst i USA.

Och nu har ägaren, teleoperatören Verizon, bestämt sig för att trycka ihop sina innehållstjänster under prenumerationspaketet Yahoo+. Lite Apple One-tänket, där betaltjänster samlas. Som Yahoos (väldigt bra) finanstjänst, mejl och även betaldelen av technyhetssajten TechCrunch (som ser ut som att även den kan bli en Yahoo-tjänst också till namnet).

Verizon to center media arm around new subscription platform Yahoo+

Verizon Media Group, the media division within Verizon, has 3 million people that pay for subscriptions across its portfolio of Yahoo-related products, like Yahoo Fantasy, Yahoo Finance and others, executives tell Axios. Why it matters: Moving forward, the goal will be to rebrand most of its media franchises as Yahoo products, and to focus on selling subscriptions to those products via a rebranded subscription portfolio called ”Yahoo Plus.”

Meat Loaf blir programledare för dokusåpan ”I’d do anything for love…but I won’t do that”

Okej, den som kom på det här förtjänar något slags pris.

Meat Loaf Is Launching a Reality Dating Series Called ”I’d Do Anything For Love… But I Won’t Do That”

Meat Loaf, real name Michael Lee Aday, has struck a partnership with Nobody’s Hero to produce the show. The relationship competition series will be executive produced by Meat Loaf, who will also feature as the figure behind the competition. The show will have couples compete in comedic physical games designed to see if they can work together.

Senaste Twitch-succén: en stoppskylt där ingen stannar

Återigen. Vad gjorde vi egentligen före internet?

Twitch’s Latest Sensation Is A Stop Sign Where No One Stops

A blue car pulls up to a stop sign. Against all odds, it briefly, miraculously comes to a halt. Twitch chat goes ballistic. Numerous people spam ”I was here” as pogchamp emotes flood in. This is Stopsigncam, a Twitch channel that suddenly has over 125,000 followers even though it’s just a camera trained on a single neighborhood intersection in Salem, Massachusetts.

 

IoT – internet of things

Facebook visar upp demo på sitt smarta armband

I förra veckan kom uppgifter om att så många som en femtedel av Facebooks alla anställda kan arbeta med VR och AR. Med tanke på hur mycket inte minst Mark Zuckerberg har haussat VR så är det egentligen inte så konstigt, men om det stämmer är det rejält många fler än jag hade trott. Här kommer en sådan produkt, via en ny demo som Facebook visade upp förra veckan: mer info om Facebooks smarta armband.

Armbandet har sina rötter i företaget CTRL-Labs, som Facebook köpte upp 2019, och är tänkt som ett, tja, allt-i-alla-gränssnitt till olika slags interaktioner i gränslandet mellan det digitala och det analoga. Som att kunna styra datorer (självklart hintar Facebook också om koppling via hjärngränssnitt). Och kanske än mer relevant: för att göra saker i VR-världar, inklusive spel.

Armbandet är ännu ett exempel på hur vi börjar få allt fler gränssnitt till vår uppkopplade liv. En framtid där mobilen absolut inte har samma självklara hubbroll. Det är dessutom ännu ett exempel på den vision som Apple mer eller mindre uttalat har för sin Watch: ett always on-gränssnitt. Bokstavligen talat. En pryl som alltså vi kan ha på oss hela tiden och som alltid både, tja, sänder och tar emot.

Steget precis innan mer direkta biogränssnitt, alltså.

Facebook shows off how you’ll use its neural wristbands with AR glasses

Facebook has offered a glimpse inside its plans for a new augmented reality interface, based on technology from CTRL-Labs, the startup it acquired in 2019. In a video, it shows off wristbands that use electromyography (EMG) to translate subtle neural signals into actions – like typing, swiping, or playing games like an archery simulator.

HomePod Mini kan mäta temperatur och luftfuktighet

För ett par veckor sedan meddelade Apple, rätt oväntat, att de lägger ned sin smarta högtalare HomePod – innan den hunnit ta fart (ja, eller mer krasst: förmodligen just därför). Apple kommer istället gå all in på lillasyskonet HomePod Mini. En produkt som enligt Apple ska vara en ”hit”, utan att vi vet vad det egentligen innebär. Nu har det dessutom visat sig att just Minin har en hittills okänd funktion: ett chip för att hålla koll på temperatur och luftfuktighet.

Funktionen är i dagsläget inaktiverad och det finns heller inga spår av den någonstans, annat än just ett millimeterstort chip begravt bland övriga komponenter. Det är alltså något som Apple via uppdatering skulle kunna aktivera. Och vi kan ju rätt lugnt utgå från att det inte handlar om att Apple hade lite tomutrymme de ville fylla med något inuti Minin, utan att det finns en plan.

Men den här typen av funktion i en stationär hemma-Apple-pryl känns rätt given. Som artikeln konstaterar skulle den kunna hålla koll på sin omgivning helt eller delvis automatiskt och därmed styra andra prylar i hemmet. Som att justera fläktar och innetemperatur. Och det är självklart också en given del i Apples ambition att bli ett lika självklart operativsystem för våra hem som de är för våra mobila liv.

HomePod mini reportedly includes room temperature and humidity sensor, could be enabled through software update – 9to5Mac

According to Bloomberg, and backed up by analysis from iFixit, the HomePod mini includes a secret sensor that is designed to measure the current temperature and humidity of the room the HomePod mini is in. It seems like this sensor could be activated through a software update to provide new functionality to HomePod mini users.

Apple kan släppa en Watch Pro för extremsportare

En Apple Watch specifikt gjord för extremsportare? Ja, eller åtminstone för ”tuffa förhållanden”? Nu kommer uppgifter att precis det kan vara på gång.

Jag ha några gånger spekulerat i att Apple förmodligen kommer att släppa en Watch Pro. Över i princip hela hårdvarulinjen så har Apple numer valt en rätt enkel uppdelning för sina produkter: en som vänder sig mot konsumenter och en som vänder sig till proffs. Sen finns det mindre avsteg från det här – som att iPhonen finns som SE, vanlig odh Pro. Budgetkonsument, konsument och proffs. Watch är numer den enda kategorin som inte har någon Pro.

Det jag däremot inte riktigt har kunnat gissa är vad en Watch Pro skulle kunna vara. Det här låter som en väldigt trolig förklaring. Det skulle inte bara behöva handla om att den helt enkelt tål mer stryk utan också att den kan ha sensorer och funktioner som ännu bättre matchar vad elitidrottsmän eller åtminstone elitamatörer vill ha för sin träning.

Och ja. Vi skulle förstås även kunna tänka att Watch Pro i så fall får särskilda pass och rutiner i Apples träningstjänst Fitness+.

Apple may launch a rugged Watch for extreme sports | Engadget

Being scratch and water resistant to 50 meters, Apple’s latest Watch Series 6 is already popular with swimmers, hikers and other athletes. However, Apple is reportedly planning to make a more rugged version designed for extreme sports and weather, according to ’s Mark Gurman.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.