Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 13 2020

Facebook Live får nya funktioner. Facebook börjar testa reklam i IGTV. Instagram lägger till Co-watching-funktion. Facebook sänker kvaliteten på videos i Facebook och Instagram. Pinterest lanserar Verified Merchant Program. Slack arbetar på röstsamtalsintegration med Microsoft Teams. Tencent lanserar videokonferensappen VooV Meeting globalt. WHO, Facebook, Twitter, Microsoft, Pinterest, Slack, WeChat och TikTok lanserar gemensamt hackathon #BuildforCOVID19.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook Live får nya funktioner – som stöd för att tittande utan inloggning

Facebook droppar fler covid-19-funktioner. Ja, eller sådana som de nu har snabbat på att lansera med anledning av nuvarande kris. Det handlar om ett gäng nya funktioner för Facebook Live som kommer rullas ut kommande veckorna:

  • Titta mobilt på livesändningar utan att vara inloggad i Facebook (ute för Android, på gång för iOS)
  • Livesändningar med bara ljud (framförallt för områden med dålig eller dyr datatillgång, men kommer likt övriga nyheter rullas ut globalt)
  • Stars-funktionen, att ”dricksa” innehållsskapare under sändningar, breddas till att också omfatta musiker och ”kulturinsitutioner”
  • Live producer: ny funktion för dem som jobbar med proffsutrustning för sina sändningar. Ska bjuda på saker som kommentarsmoderering, overlsays och putsning

Facebook ska dessutom tillhandahålla sändningsutrustning till vissa partners (tydligen mest trossamfund och utbildningsinstitutioner) för att göra det enklare för dem att komma igång med sitt livesändande.

Facebook launches accessibility and creator tools to make live-streaming available to more people

COVID-19 and its resulting social distancing measures have inspired lots of people to live stream, so Facebook says it’s going to launch various features over the next couple weeks to make Facebook Live more accessible and easy to use, particularly for people who might not have a lot of mobile data.

Facebook börjar testa reklam i IGTV

Så bekräftar Facebook att man har börjat testa reklam i IGTV. Med intäktsfördelningen 55/45, till innehållsskaparnas fördel.

Hur går det för IGTV? Det vet vi inte säkert. Med tittar man på nedladdningarna av apparna kopplade till tjänsten och det faktum att Facebook pratar väldigt lite om den – sannolikt inte så bra. Youtube har inte direkt behövt vara oroliga så här långt.

Visst kan säkert avsaknaden av möjlighet att tjäna pengar på sitt innehåll vara en anledning till att tjänsten inte har fått snurr (finns det inget innehåll så finns det heller ingen större anledning att hänga i tjänsten). Men IGTV har redan från start haft en lite oklar positionering. En innehållskaparversion av Watch, alltså en plattform med ”proffsinnehåll” skapat av plattformens egen gemenskap. Och liggande format i en plattform byggt på vertikalen? Eller stående och mer intimt bakom-kulisserna material som komplement till till sina Youtube-klipp?

Watch har ju också delvis drabbats av lite samma sak – och både IGTV och Watch har allt mer börjat byggas in i vanliga Facebook och Instagram. Det är trots allt där innehållet mest konsumeras – och förmodligen delas av innehållsskaparna själva.

Och ska man vara krass kan Facebooks motvilja till att dela innehåll utanför det egna ekosystemet så sakteliga börja bli ett problem. Jag misstänker att vi kommer se en ändring här, likt hur de flesta andra sociala plattformar numer resonerar.

Instagram To Take On Youtube With IGTV Ads

Instagram will start selling ads on IGTV, its longer-form video content hub, and will be looking to compete with the omnipotent YouTube. Facebook has long dreamed of building a video platform that could compete with Google’s YouTube. Today it seems like the social media giant is betting on IGTV, Instagram’s longer-form video content hub, to do just that.

Instagram får egen Watch Party-funktion: Co-watching

Facebook lanserar matchningstjänst för Messengerbotutvecklare och hälsomyndigheter

Covid-19-initiativ nummer åttatusentrehundrafyrtiosju från Facebook: man lanserar en bot-Tinder för myndigheter och andra hälsoorganisationer som arbetar med och mot coronaviruset. Mer specifikt handlar det om att matcha dessa typer av organisationer med utvecklare kan ta fram botar och andra tjänster för Messenger.

När Facebook började rulla ut senaste stora uppdateringen av Messenger precis innan den stora coronabomben briserade så blev det på sätt och vis slutet på den Messenger-plattform som lanserades med hyfsat mycket pompa och ståt. Åtminstone till dess att chattbottekniken och användarbeteendet kommer ikapp Facebooks ambitioner. Likt så mycket annat under coronakrisen kan den framtiden nu ha knuffats betydligt närmare.

Facebooks tanke är nu att koppla ihop ett nätverk med utvecklare som har åtagit sig att ta fram relevanta tjänster kostnadsfritt med olika typer av hälsoorganisationer som alltså behöver kommunicera kring covid-19. Saker som den indiska regeringen lanserade förra veckan, när man la till en covid-19-chattbot i WhatsApp.

Facebook tänker sig alltså slå tre flugor i en smäll: hjälpa till i kampen mot viruset samtidigt som de får ytterligare ett sätt att visa vilken nytta ett ostyckat Facebook kan göra i kristider och kan dessutom alltså marknadsföra Messenger-plattformens tänkta nytta i de delar av världen som inte domineras av WhatsApp. Det sistnämnda blir dessutom ett skyltfönster både mot brukare/annonsörer och utvecklargemenskapen.

Facebook opens Messenger to help governments offer coronavirus advice

Facebook Messenger is launching a program to help the UN and government health organizations share timely coronavirus information with the public. The idea is to connect Messenger developers with government organizations to develop create apps and bots, in order to share updates about the pandemic, answer commonly asked questions and more.

Facebook sänker kvaliteten på videos i Facebook och Instagram

Och där kom det jag väntat på: Även Facebook kommer nu begränsa strömningskvaliteten på videos på Facebook och Instagram. Det betyder alltså Facebook följer Netflix, Youtube, Amazon, Apple och Disney i att hörsamma EU:s vädjan om att tillfälligt skruva ner den mängd data som respektive skyfflar runt. Allt i ett försök att minska den totala belastningen på EU:s datanätverk.

Som jag spekulerade i nyhetsbrevet jag skickade ut i morse så kommer just video sannolikt att vara ännu mer i fokus vid nästa stora kris. Vi kan anta att i princip alla företag som erbjuder videotjänster kommer att ta fram ”krisreglage” för att med kort varsel kunna justera videokvaliteten och därmed mängden data som beslastar datanäterk.

Det är inte omöjligt att vi också kommer se lagstiftning och reglering på det här området. Alltså att de stora videotjänsterna, både för underhållning och arbetsliv, kommer att behöva kunna redovisa vilken krisberedskap de har. Kanske rentav krav på standardiserade funktioner för att styra detta.

https://www.reuters.com/article/us-health-coronavirus-facebook-idUSKBN2190VH

Facebook kan vara på gång att göra en mångmiljardinvestering i Indiens största mobiloperatör

Facebook kan vara på väg mot en ”mångmiljardaffär” i Indien: att köpa in sig i lokala aktören Reliance Jio. Syftet är förstås att stärka sina kort i vad som sannolikt lär bli 2020-talets viktigaste tillväxtmarknad. Men det intressanta är förstås vad Facebook i så fall skulle köpa in sig i: Indiens största mobiloperatör. Och världens tredje största mobiloperatör totalt. Men inte bara det: hösten 2019 lanserade Jio dessutom egna fiberabonnemang som gör att företag också numer kan erbjuda fast bredband och tv-tjänster.

Indien är redan Facebooks största marknad sett till antal användare. Förstås till stor del tack vare WhatsApp. Men Facebook har samma utmaning här som i övriga världen: de unga användarna. TikTok ska redan vara större än Instagram i landet, men slår man sig i slang med landets största mobiloperatör så finns förstås potential att få gräddfil in i användares telefoner.

Det intressanta är att Jio dessutom bland annat har en egen Messenger/WhatsApp-konkurrent och en egen betaltjänst. Frågan är förstås vad som skulle hända med dem. Kanske rentav ett fördjupat samarbete även här.

Att se hur det går, men pratar vi ”mångmiljardinvestering” så skulle det i så fall bli Facebooks näst största enskilda investering efter WhatsApp.

Facebook eyes multi billion dollar stake in Reliance Jio: Financial Times

It added that the Silicon Valley technology giant was close to signing a preliminary deal for a 10 per cent share, but negotiations stalled because of the global travel bans that have been implemented since the coronavirus outbreak. When contacted a Reliance spokesman declined to comment on the matter.

Facebooks covid-19-utmaning – användandet rusar, men annonsintäkterna minskar

Ett ironiskt covid-19-läge för Facebook. Användandet har exploderat, men intäkterna backar.

Facebook har gått ut med att användandet av WhatsApp och Messenger har exploderat. Förstås främst i de länder som har drabbat hårdast av karantänsittning – som Italien. Det betyder att Facebook drar in massor av det som är internets numer viktigaste valuta: tid. Och är det något Facebook har varit världsmästare på (och även lärt Google) är hur man omvandlar tidpengar till pengarpengar. Ju mer tid vi har lagt på att scrolla Facebook-flödet, desto mer pengar har Facebook tjänat.

Men nu har företaget flaggat att intäkterna kommer att ta en rejäl törn det här kvartalet. Man har alltså inte lyckats omvandla tid till intäkter.

Det beror förstås till stor del på att Facebook fortfarande i princip inte tjänar några pengar på sina meddelandeappar. Men det handlar sannolikt också om att annonseringskranarna generellt har strypts under coronakrisen. Och Twitter verkar dras med ungefär samma problem.

Facebook Revenue Slips as Usage Leaps – Here’s Why

Facebook on Tuesday said the coronavirus pandemic has users flocking to its services while it undermines ad revenue on which the world’s biggest social network depends. Online voice and video calls at Facebook-owned Messenger and WhatsApp have more than doubled in places hit hard by the new coronavirus, according to a post by vice president of analytics Alex Schultz and Jay Parikh, vice president of engineering.

Coronakrisen kan ha fått fart på försäljningen av Facebooks Portal-hårdvara

Ännu ett företag som verkar ha gynnats av coronakrisen: Facebook. Ja, hårdvaru-Facebook, alltså.

Ni vet Portal? Facebooks serie med egna smartskärmar? De verkar ha sålt slut. Slut hos Facebook, men tydligen även hos åtminstone några andra återförsäljare. Med andra ord: Facebook för att facebooka med Facebook. Ja, eller mest via WhatsApp och Messenger förstås.

Visst. Nu tror jag väl kanske inte att vi pratar om prylar som fanns i iPhone-kvantiteter. Eftersom vi inte har en aning om hur många som har tillverkats, än mindre sålt, så kan det här helt enkelt vara en följd av att de få enheter som fanns inte har fått påfyllning på grund av att Kina har stängt. Bara för något halvår sedan hette det att Portal-försäljningen var ”väldigt låg”.

Men vem vet? Det kan ju hända att folk har köpt dem till instängda, äldre släktingar. Vore väldigt intressant att höra Facebooks egen kommentar om Portal-läget.

Facebook’s Portal TV video chat device was mocked – now it’s completely sold out

When Facebook launched the Portal TV video chat system in November, critics quickly shot down the idea of putting a Facebook camera and microphone in their homes. Reviewers, including me, worried that Facebook didn’t take privacy very seriously. But consumers have put those fears aside.

Pinterest

Pinterest lanserar Verified Merchant Program

Ännu en blå bock i en social plattform: Pinterest lägger till möjlighet att bli ”verifierad handlare”.

Verified Merchant Program gör, förutom att man får en blå verifieradbock, att man får tidigare tillgång till nyheter som nya insiktsverktyg och dynamisk retargeting. Men kanske viktigast för de handlare som lyckas kvalificera sig till en bock, man får möjlighet att lägga till en shoppingflik högst upp i sina profiler.

Det sistnämnda betyder alltså att Pinterest fullt ut gör det möjligt att kunna ha sin produktkatalog på plattformen, på ett samlat ställe.

Är med andra ord ett naturligt nästa steg och något som i princip alla de stora techplattformarna nu gör: gör det möjligt för handlare att mer eller mindre fullt ut runda behovet av en fristående sajt. Och eftersom övriga tjänster öppnar sig allt mer mot Google så blir innehållet alltså i princip lika sökbart. Ja, förutom att Google själv förstås också gör samma sak med hela sitt Google Shopping-initiativ.

Pinterest Launches Verified Merchant Program With Applications Open to All – Search Engine Journal

Pinterest is rolling out its new Verified Merchant Program, which comes with a blue checkmark and other perks. Pinterest has always been a destination for shopping inspiration but now customers are shifting even more of their spending to online channels, the company says.

Pinterest öppnar kurerad Idag-avdelning

Ännu en tjänst som har sett en mindre användarexplosion med anledning av covid-19: Pinterest. Senaste helgen ska det ha sökts och pinnats fler gånger än någon helg i tjänstens historia. Det gör att man passar på att rulla ut en ny funktion tidigare än den ursprungliga tidplanen: en ny Idag-avdelning. Komplett med kurerat innehåll runt trendande ämnen och pins.

Och självklart är ett av ämnena just nu inspiration kring hemmakontor. Och självklart kommer även Pinterest att erbjuda myndighetsinformation i appen.

Verkar komma till USA och Storbritannien just nu, men lär väl landa även här vad det lider.

Pinterest launches a ’Today’ tab featuring daily recommendations and trending topics

The COVID-19 outbreak has led to record Pinterest usage as people stuck at home have increased their searches for things like lesson plans, kids’ crafts, new recipes and gardening ideas. Last weekend, for example, Pinterest saw more searches and saves globally than any other weekend in its hi…

Övrigt sociala medier

WHO och de största sociala plattformarna i väst och i Kina lanserar gemensamma hackathon-initiativ #BuildforCOVID19

I morgon slår initiativet #BuildforCOVID19 hackathon upp portarna. Ungefär vad det låter som: ett hackathon för att försöka hitta lösningar som kan underlätta i dessa kristider.

Men det mest intressanta är vilka som ingår i initiativet: förutom världshälsoorganisationen WHO så hittar vi Facebook, Microsoft, Twitter, Tencent (WeChat), Bytedance (TikTok), Pinterest, Slack och Giphy. Med andra ord: i praktiken en enda stor who’s who bland sociala medier (och Giphy eftersom sociala medier som vi alla vet inte hade kunnat fungera utan gifar). I vår del av världen är det egentligen bara Apple och Snapchat som saknas.

Inte så att vi pratar om ett totalt samarbete eller så, men det känns oavsett som en milt sagt historisk händelse. Tror inte att vi någonsin har varit i närheten av gemensam agenda hos så många techjättar på samma gång.

Intresserade har fram till måndag på sig att inkomma med kandidatprojekt och 3 april kommer de bästa att presenteras.

(Och ja, vi kan också passa på att reflektera över det ironiska att CNBC har valt att illustrera artikeln med en bild från Facebooks F8-konferens – som i år kommer att ställas in just på grund av covid-19.)

Facebook, Microsoft partner with WHO for coronavirus hackathon

The World Health Organization has partnered with Facebook, Microsoft and several other tech companies for a hackathon to promote the development of software to take on challenges related to the coronavirus pandemic. The #BuildforCOVID19 hackathon was announced on Tuesday and will begin accepting project submissions on Thursday.

Slack arbetar på röstsamtalsintegration med Microsoft Teams

Sååå… fullt snöbollskrig en trappa ned? Det här borde snudd på vara själva definitionen av något som skulle trigga det. Slack håller på att arbeta med en ny integration för röstsamtal. En integration med… Microsoft Teams.

Eller ja, det hade väl varit hyfsat ögonbrynshöjande för inte särskilt många år sedan. Men nu är den här typen av konkurrentsamarbeten snudd på norm. Och då menar jag inte bara just under coronakrisen.

Det Slack nu gör är förstås helt rätt – och helt i linje med hur Slack alltid har fungerat. En samlingskommunikationshubb där du kan plugga in de verktyg de helst vill jobba med. Att man nu alltså också börjar koppla ihop sig med Teams kan i ljuset av senaste årets (för att inte tala om senaste veckornas) jätteraketresa för Teams-användandet givetvis ses som att Slack vill försöka behålla sin relevans i konkurrensen med jätten Microsoft. Men jag tror det snarare är tecken på det omvända: Teams har nu blivit så stort att Slack tycker att det är en tjänst att lägga till i integrationspaletten.

Oavsett är det ju precis det här vi vill. Över hela banan. Det som exempelvis Facebook håller på att ta fram med sin enhetliga chattplattform. Inte behöva fundera på vem som har vilken app eller vilken tjänst. Borde inte behöva spela roll.

Slack wants to let you call Microsoft Teams users (yes, you read that right)

According to a report by CNBC, Slack is working on a method of letting you call people using Microsoft Teams. You know, its biggest competitor. ”We’re working on Teams integrations for calling features,” said Slack CEO Stuart Butterfield during a call with RBC analyst Alex Zurkin on Thursday, according to CNBC.

Slack slår användarrekord under coronakrisen (förstås)

För några dagar sedan meddelade Microsoft att Teams på bara nån vecka sedan hade skrapat ihop över 10 miljoner nya användare till en ny total på 44 miljoner dagliga aktiva användare. Helt otippat rusar även förebilden Slack. Häromdagen satte Slack nytt dagsrekord med 12,5 miljoner användare.

Med andra ord börjar Teams alltså nå ett läge där man har i runda slängar fyra gånger fler dagliga användare än Slack. Ish. Problemet är att det även här räknas på lite olika sätt. När det handlar om Teams är problemet att det är lite svårt att veta om det är aktiva Teams-användare eller användare som har Teams öppet – att det alltså kanske öppnas per automatik i stora företag som har valt Teams.

Slack å sin sida har gjort en Twitter och hittat på ett eget värde för att räkna på. Snarare än att köra med det numer rätt vedertagna ”dagliga aktiva användare” (som förstås kan definieras på lite olika sätt) så pratar Slack numer istället ”samtida dagsanvändare”. En förändring som skett senaste halvåret eller så. Alltså ungefär när Teams på riktigt började få upp farten.

Det Slack alltså nu snarare vill kommunicera är alltså engagemang snarare än likes. Typ. Alltså hur mycket de nuvarande användarna använder tjänsten och mindre fokus på hur snabbt Slack fyller på med nya. Alltså den trend som blir allt vanligare bland techjättarna – i takt med att de börjar slå i tillväxttak. Därför fick vi också veta att antalet meddelanden per användare har dragit iväg med 20 procent och totalt spenderar Slack-användarna över en miljard minuter per veckodag i plattformen.

Och tja, det är ju inte fy skam.

Slack breaks user records as demand surges for remote working

Microsoft Teams isn’t the only business-focused chat and communications app that’s seeing a spike in demand. Slack is revealing today that it has hit new user records for simultaneously connected users, thanks to a surge in demand for remote working amid the ongoing coronavirus pandemic.

Microsoft Teams får mobilstöd för livetextning och möjlighet att se dokument under vanliga telefonsamtal

Mer ny funktionalitet i Microsoft Teams. Möjlighet att se delade dokument även när man ringer in till ett möte via vanligt mobilsamtal, men framförallt att livetextningsfunktionen nu också kommer till mobilappen.

Av alla AI:iga funktioner som börjar resultera i reell nytta för användare så måste jag säga att just det som handlar om kommunikation på det här sättet trots allt är bland dem som är mest imponerande – men också långsiktigt viktigast. Alltså funktioner som sänker eller till och med helt eliminerar en av de främsta barriärerna för att internet på riktigt ska kunna bli en gränslös och inkluderande plattform: språket. Och då även saker som teckenspråk och braille.

(Verkar även gälla den svenska versionen.)

Microsoft Teams Now Lets Android, iOS Users Enable Live Captions

Microsoft Teams for Android and iOS has been updated with the ability to let users turn on live captions during meetings and group calls. The update also allows users to view shared content when they join a meeting via a cellular phone call.

Zoom läcker användardata till Facebook

Videokonferenstjänsten Zoom har, som de flesta distansarbetsappar nu gissar jag, rätt goda tider. Men populära tjänster skärskådas förstås mer i sömmarna – inte minst när det sammanfaller med en uppmärksammad kris. Zoom har i och med det kritiserats för sin integritetshantering. Eller kanske snarare lite avsaknad av det. Här kommer en till: använder du iOS-appen så skickar du info om din enhet till Facebook. Inklusive ett unikt annonserings-id, som i princip gör att ditt Zoom-användande kan kopplas till att rikta annonser som går via någon av Facebooks annonsplattformar.

Vi kan väl konstatera att de sociala medierna har fått… en del uppmärksamhet just kring hur de har hanterat sina användare och deras data. Åtminstone dem som riktar sig till privatpersoner. Samarbetsapparna, de ”yrkessociala” apparna, har det däremot inte alls pratats lika mycket om. Inte så konstigt – det handlar om tjänster kopplade till arbetsjagen. Säkerhet har inte handlat om personlig data, utom om företagsdata.

Men jag misstänker att vi efter coronakrisen kommer ha betydligt fler diskussioner kring hur tjänster som Zoom, Teams och Slack hanterar personlig information – i takt med att privatliv och arbetsliv smälter ihop allt mer. Det blir allt vanligare att vi använder samma enheter och tjänster både privat och när vi är på jobbet. Vi kan anta att myndigheter framöver kommer vara betydligt mer intresserade av inte minst hur vattentäta skott tjänsterna sätter upp i de lägena.

VICE – Zoom iOS App Sends Data to Facebook Even if You Don’t Have a Facebook Account

Zoom’s privacy policy isn’t explicit about the data transfer to Facebook at all.

Zoom tar bort kopplingen till Facebook efter avslöjande om läckande data

Ibland går det fort. Häromdagen blev videokonferensappen Zoom påkommen med att låta sin iOS-app skicka data till Facebook utan att berätta det och utan möjlighet att tacka nej (what GDPR?). Saker som mobilens unika ID, som kan användas för att rikta annonser, samt annan info som gör så kallad fingerprinting möjlig. Nu har Zoom uppdaterat sin app och plockat bort Facebook-kopplingen.

Det var funktionen som gjorde det möjligt att logga in i tjänsten via sitt Facebook-konto som orsakade det. Och som alltså skickade information till Facebook även om användaren inte använde funktionen – eller ens hade ett Facebook-konto.

Det som däremot var lite mer anmärkningsvärt var Zooms svar att de ”inte visste att Facebooks SDK samlade in onödig användardata”. De visste alltså inte vad tredjepartsprodukten de hade stoppat in gjorde för något. Ett underbetyg till Zoom – eller till Facebooks information om sitt utvecklarramverk (misstänker att det var Zoom som hade läst på lite dåligt).

Som jag har skrivit tidigare lär samarbetsappar hamna i betydligt mer granskningsljus rent data- och integritetsmässigt när coronakrisen har lagt sig. Inte minst Zoom, som har kommits på även med några andra osäkerhetsluckor.

Zoom Updates iOS App to Stop Sending Data to Facebook

Zoom, a video conferencing app that many people are using at the current time to keep in touch with coworkers while working from home, was sending data to Facebook without disclosing the data sharing to customers.

Zoombombande – hacka Zoom-konferenser

Okej, den här krisen har gjort att ansökningarna till nyordslistan har exploderat. Här är ett till: zoombombing. Folk som tar sig in i mer eller mindre publika Zoom-konferenser och… delar NSFW-innehåll. Något som också kan drabba dem som delar en Zoom-länk lite för oförsiktigt på nätet.

I artikeln finns några tips för hur man kan antizoombomba tjänsten. Kan vara värt att kolla in för den som är regelbunden användare.

Beware of ’ZoomBombing’: screensharing filth to video calls

The world is vulnerable to a new type of trolling as people turn to Zoom video calls to feel connected amidst quarantines. Jerks are using Zoom’s screensharing feature to blast other viewers with the most awful videos from across the internet, from violence to shocking pornography. That&#8217…

Hemmastudenter lurar Zoom med loopade videos av sig själva

Ha. Ny tekniska verktyg leder ofrånkomligt till nya former av hackanden. Två områden där det snudd på har varit en global hackathon senaste veckorna är hur man kan göra för att slippa hemmajobbande – och ännu mer hemundervisning. Som det här: hur man kan fejka sin närvaro i Zoom.

Ni vet alla de där filmerna där det läggs in bilder eller loopade videos för att lura övervakningskameror? Typ exakt så. Blurra bort den riktiga bakgrunden och lägg in en ny bakgrund med en bild på dig själv där du ser ut som att du är närvarande (och bryr dig). Vips så har du lurat Zooms interna golarfunktion som tydligen tjallar om någon inte längre är engagerad i sitt Zoom-samtal.

Okej, funkar kanske inte jättebra om det är ett möte där man förväntas vara aktiv. Men hej. Kudos till kreativiteten. Om världens samlade hjärntrust hade lagt lika mycket energi på vaccinframtagande som på att undvika göra saker så hade covid-19 varit nedbrottad innan det ens landade på Arlanda.

People are skipping Zoom meetings by looping videos of themselves paying attention

As the world’s workforce continues to move online – working from home during the coronavirus pandemic – employees are finding creative ways to appear more online than they really are. Take Zoom. According to its website, there’s a feature that, when turned on, can tell hosts if chat participants have navigated away from the active …

Snapchat-ägda Zenly låter användare tävla i att hålla sig hemma

Hur får man folk att hålla sig hemma när man vill begränsa smittspridning? Länder som Polen, Israel och Taiwan har gått igång på elektroniska mobilfotbojor. Men Polen har också dragit igång sin egen Minecraft-server med förhoppning om att det det kan få unga att sitta inne. Eller så kan man göra som Snapchat-uppköpta Zenly och helt enkelt spelifiera hemmasittande. Pokemon No Go.

Zenly bygger i vanliga fall på att man tävlar om att vara mest social. Nu har appen lanserat hemmasittarleaderboards där man kan se vilka av ens vänner som är bäst på fysisk distansering.

Den här krisen har vänt upp och ner på så många etablerade sanningar och samhällsfenomen att man kan bli alldeles snurrig. Visst inkluderar det ett antal dåliga saker – och det kommer ta ett tag för oss att verkligen jobba igenom hela coronakrisen. Men coronakrisen har också visat att saker inte alls måste vara på det sätt som de alltid har varit – de kan vara något helt annat. Och något betydligt bättre.

Förhoppningsvis glömmer vi inte bort allt vi nu lär oss allt för fort. Framförallt det som handlar om hur samhällen och företag kan ställa upp för varandra.

Snapchat’s Zenly launches shelter-in-place leaderboard

Snapchat’s location-sharing app acquisition Zenly has gamified shelter-in-place during the COVID-19 outbreak. Today the app launched its Stay At Home challenge that shows a leaderboard of which friends have spent the most percentage of the last three days in their homes. Users can see who&#82…

Tencent lanserar videokonferensappen VooV Meeting globalt

WeChat-ägaren Tencent lanserar ännu en app. Inte så oväntat handlar det om en videokonferensapp: VooV Meeting. Upp till 300 deltagare kostnadsfritt plus dokumentsamarbete och skärmdelning.

Nu är tjänsten i sig inte ny. Likt hur det är med de flesta stora kinesiska appar så handlar det om en version av en kinesisk app, Tencent Meeting, tänkt för utlandet. Över 100 stycken, närmare bestämt.

Med egentligen Bytedance, företaget bakom TikTok, och Huawei som enda riktigt framgångsrika undantaget så har kinesiska företag aldrig fått ett jättefotfäste utanför hemmamarknaden. Inte ens megamegaföretagen Alibaba och Tencent. Det har liksom inte funnits ett jättebehov när hemmamarknaden består av över en miljard människor.

Men det finns trots allt en begränsad mängd kineser, även om vi räknar med dem som bor utanför Kina, vilket gör att de har börjat slå i tillväxttaken. Båda börjar också känna av allt mer konkurrens. För Tencent är det Bytedance som nu ger mest huvudvärk.

Om Alibaba och Tencent på riktigt skulle få för sig att göra en global push så kan det börja bli kännbart här hos oss.

Fast förhoppningsvis på ett bättre sätt än det som Kina senaste exporterade.

https://www.techinasia.com/tencent-voov-expand-overseas

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.