Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 14 2020 – del 3

Internet Archive öppnar sitt arkiv med inskannade böcker för fler. TikTok-ägaren Bytedance kan nu vara värt 100 miljarder dollar. Apple köper väderappen Dark Sky, AI-företaget Voysis och kanske VR-företaget NextVR. Microsoft döper om Office 365 till Microsoft 365 och släpper Teams för privatpersoner.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Apples nästa budget-iPhone kan släppas i början av april

Apple förväntades hålla någon form av produktevent i slutet av mars, men av förklarliga skäl blev det inte av. Däremot har Apple släppt några tunga produkter på det sätt de numer oftast släpper hårdvara: utan buller och bång. En ny iPad Pro och ny MacBook Air exempelvis. Och nu kan den förväntade iPhone 9 (eller vad den nu kommer heta, uppföljaren till SE).

9to5Mac har kommit över bild på ett skal som talar om en 4,7-tums-iPhone anno 2020. Återförsäljare får dock inte visa upp produkten förrän 5 april – vilket alltså skulle kunna vara säljstartsdatumet. Så med andra ord kan en ny iPhone bara vara dagar bort (kanske rentav presenteras i morgon som ett icke-aprilskämt).

Om uppgifterna stämmer så är det en viktig modell för Apple: gammal utsida, men 2020-teknik på insidan till ett Apple-lågt pris. Kanske till och med lågt inte bara för Apple. Alltså en mobil för tillväxtländer som Indien, men också för att bredda kundbasen i utvecklade (och mättade) marknader. Inte minst bland yngre användare.

iPhone 9 case inventory arriving at Best Buy, other retailers with April 5 merchandising date – 9to5Mac

The long-rumored iPhone 9 is expected to be released at some point this spring. Now, accessories from case makers are making their way to retailers such as Best Buy, with specific instructions not to inventory the products until the end of this week. The image you see above shows an Urban Armor Gear case for …

Uppföljaren till iPhone SE kan heta… iPhone SE

Såååå… det verkar alltså som att Apples uppföljare till iPhone SE kommer att heta… iPhone SE.

Finns väl ingen anledning att krångla till det, antar jag.

Men frågan är om det här inte också ger en fingervisning om det jag misstänker är på gång: en ny namngivningstradition överlag för Apples mobil.

Tidigare i år kom en ny version av Apples Powerbeats-hörlurar. Version fyra i ordningen. Men istället för att heta just Powerbeats 4 i linje med tidigare modellers namn så heter luren just bara Powerbeats. Kompis med Powerbeats Pro. För ett par veckor sedan droppade Apple en ny MacBook Air och en ny iPad Pro. De produkterna har sedan nu rätt länge hetat precis så. Samma för MacBook, MacPro, Airpods och iMac. De flesta finns nu i två huvudmodeller: vanlig och Pro – för konsumenter och yrkesverksamma, typ.

De enda två produkter i Apples hårdvarufamilj som fortfarande har siffror är just iPhone – och Apple Watch. iPhonen har sedan ett par generationer Pro-modeller (numer även uttalat), något Watch saknar.

Det som talar för att just de här två modellerna behåller någon form av generationsnamngivning är för att Apples strategi har varit att låta föregående års modell (eller i iPhone-fallet – ett par generationer bakåt) fortsätta säljas och därmed bli Apples budgetmobiler. Samma för Apple Watch – medan man för övriga produkter helt enkelt bara tar bort föregående modell och ersätter den med den nya (vilket gör att tredjepartsåterförsäljare får hitta på egna ”namn” för att kunna sälja de exemplar de har kvar, ofta genom att haka på året i produktnamnet).

Men i och med att Apple nu alltså har återupplivat SE-serien, som gick och halvdog förra året när en väntad SE 2 aldrig dök upp, visar att det här kan vara på gång att ändras. Att Apple inte låter fjolårsmodellen bli budgetmobilen – utan låter SE ta den rollen. Det skulle göra att Apple får en budgetmobil som på utsidan fortsätter vara baserad på gamla komponenter, men däremot är insidan i generationsnivå med flaggskeppsserien. Särskilt bra för tillväxtmarknader men kan också locka användare från något lägre inkomstsegment (tja, och vara bra mot tonåringar och unga vuxna).

Med andra ord: Apple har en iPhone-familj som skulle kunna vara, från enklast till mest premium: iPhone SE, iPhone, iPhone Pro, iPhone Pro Max. (Och det är nog mest en tidsfråga innan ”MacBook Air” blir ”MacBook”).

Men Watch då? Ja, den skiljer sig ju fortfarande. men jag misstänker att även den här på något sätt kommer att rättas in i samma led. Dvs. vanlig/pro, budget/premium. Återstår förstås att se vad en Apple Watch Pro skulle kunna vara för att skilja den från den vanliga, men det skulle inte behöva vara jättestor skillnad i det stora hela. Bara att se på Airpods och Airpods Pro. Eller de flesta vanliga/Pro. Du får snäppet bättre grejer, men i stort är det en och samma produkt.

För alla som älskar att droppa ”Steve Jobs skulle vända sig i graven” eller ”Om Steve Jobs hade levt så hade Apple inte slutat vara innovativa” varje gång som Apple släpper produkter som inte vida överträffar vad alla förväntar sig så borde de bli glada. Så här stringenta modellserier skulle Steve Jobs förmodligen ha älskat.

Apple’s iPhone SE successor will, apparently, be called iPhone SE

Apple’s affordable new iPhone and the spiritual successor to the original iPhone SE from 2016, long-rumored to be called iPhone SE 2 or iPhone 9, will likely just be called ”iPhone SE.” This is according to an updated listing for a Belkin screen protector, still live on Apple’s website at writing time, which mentions the name ”iPhone SE.”

 

Digitalisering

Även Sverige kan spåra covid-19-spridning via användares mobiler

Nu kan även Sverige vara på gång att börja spåra coronaviruset via mobiloperatörer. Likt vad exempelvis vad USA nu har börjat med: att se hur operatörernas kunder rör sig. Mer specifikt hur de rör sig inom smittade områden – och kanske framförallt hur man rör sig ut från smittade områden eller bara mellan olika områden och därigenom potentiellt kunna smitta.

Kort sagt handlar det fortfarande mest om informationinhämtning snarare än om att punktmarkera individer som man har gjort i länder som Kina, Israel, Polen och Taiwan. Med andra ord använda mobilen som elektronisk fotboja för medborgare som har satts i obligatorisk karantän.

En delikat balansgång mellan samhällsintresse och personlig integritet när techjättarna och stater samarbetar kring övervakningsteknik.

Regeringen öppnar för att spåra coronaviruset via mobiler

Genom anonymiserad information från mobiloperatörer skulle det vara möjligt att spåra hur människor rör sig och på det sättet minska smittspridningen. Det är utgångspunkten för EU-kommissionens samtal med åtta olika mobiloperatörer kring möjligheterna att samla in geodata.

OpenTable gör det möjligt att boka tid för att gå och handla i mataffären

Ännu ett briljant exempel på hur man vänder sin affärsmodell på en femöring när det man byggt upp hela sin verksamhet på försvinner över en natt. OpenTable har varit (och är) en en i raden av restaurangbordsbokarappar. Men det är ju som bekant sisådär mycket fart på det området just nu. Så OpenTable har släppt en ny funktion som gör det möjligt att… boka tid i mataffären.

Funkar alltså som bordsfunktionen, fast du får alltså möjlighet att välja lediga tider när du vill gå och handla – varje tidsslot är 30 minuter. Förstås med anledning av covid-19 och hela distanseringsbehovet.

Än så länge är det milt sagt blygsam omfattning: bara en livsmedelbutik är med och vi pratar bara i Los Angeles och San Francisco. OpenTable ska föra diskussioner med fler handlare och kedjor – även nationellt.

Men även om det bara är en matbutik med än så länge så har appen totalt sju platser där du kan boka tid. Övriga sex är ”restauranger som gjorts om till popup-markets”, vilket jag antar att det är ytterligare exempel på panikdigitalisering: restauranger som inte längre kan erbjuda matservering istället tillhandahåller en annan nödvändig tjänst. Måste kolla mer exakt vad ”popup-market” innebär här. Om det alltså innebär att restaurangerna säljer livsmedel som de köper in vidare till slutkonsument som vore de en matbutik. Låter så – och vore i så fall onekligen intressant. (Ett mer troligt scenario är att det handlar om avhämtningstider för färdigmat, men det verkar inte så.)

OpenTable will allow people to reserve shopping times at supermarkets

OpenTable wants to let you reserve shopping times at supermarkets to help decrease overcrowding and make stores safer for shoppers. OpenTable’s new tool will allow you to choose a vacant time slot or join a waitlist at partnered supermarkets and other essential businesses, much like setting up a reservation at a restaurant.

Internet Archive öppnar sitt arkiv med inskannade böcker för fler

Ännu ett exempel när covid-19 möter digitalt möter analog lagstiftning. Internet Archive, arkiveringstjänsten som tar ögonblicksbilder av världens sajter och sparar dessa för eftervärlden, har genom åren också skannat in en massa böcker. Alltså böcker som inte finns i någon digital version rent formellt. 1,4 miljoner stycken, närmare bestämt. Nu öppnar man sitt massiva bibliotek på vid gavel.

Tidigare har har Internet Archives ”utlåningsmodell” fungerat precis som vanliga bibliotek. Varje bibliotek har ett begränsat antal exemplar av en viss bok. För att någon ska kunna låna en utlånad bok så måste den först lämnas tillbaka. Något som inte minst högskolestudenter vet leder till väntlistor (och långpass vid kopiatorn). Nu häver Internet Archive den här spärren och gör det möjligt för böcker att lånas obegränsat antal gånger. Ni vet. Eftersom digitala böcker finns i ungefär obegränsat antal exemplar (om vi inte pratar blockkedjeteknik, men det är en annan femma).

Anledningen är som sagt covid-19, som så mycket extraordinära insatser just nu. Mer specifikt alla hemmasittande studenter (tjänsten har inte oväntat fått en hög nya användare efter förändringen).

Däremot finns det en utmaning gällande själva upphovsrätten och ersättningen. Samma utmaning som nästan alltid kring digitala medier. Hur lirar det med nuvarande upphovsrätt? Sådär är väl svaret. Men det gäller även för Internet Archives tjänst i vanliga fall. Google har drabbats av ungefär samma sak med sitt initiativ att göra ungefär samma sak – men att Google fått mer upphovsrättsblåslampa i häcken beror förmodligen på att, tja, Google är ett företag man kan stämma och få en massa pengar. Internet Archive? Not so much.

Men upphovsrätten är oavsett ytterligare ett exempel på hur fundamentala delar av vårt nuvarande ekonomiska system är i rejält behov att disruptas. Att hitta på helt andra sätt att fördela resurser och välstånd.

Men det kommer väl kanske inte att hända i morgon. Så just nu nöjer jag mig med att applådera Internet Archives initiativ. Alla delar i det.

Internet Archive offers 1.4 million copyrighted books for free online

One of the casualties of coronavirus-related social distancing measures has been public libraries, which are shut down in many communities around the world. This week, the Internet Archive, an online library best known for running the Internet’s Wayback Machine, announced a new initiative to expand access to digital books during the pandemic.

 

Ekonomi och finans

TikTok-ägaren Bytedance kan nu vara värt 100 miljarder dollar

Världens högst värderade startup ser ut att ha blivit ännu mer värd. Enligt uppgifter Financial Times ska TikTok-ägaren Bytedance ha fått ännu en tung backare: amerikanska investmentbolaget Tiger Global Management ska ha köpt in sig och till en värdering av 90 till 100 miljoner.

Det skulle i så fall innebära att Bytedances värdering kan ha ökat med i runda slängar 20-25 procent  senaste året. Senaste siffran det har pratats om värderade bolaget till 75 miljarder. Det är en ökning med ett Snap, ett Spotify eller ett Twitter det. Eller totalt sett en Tesla-värdering. För att ge lite perspektiv på hur stort Bytedance numer är.

Ja, och då pratar vi aktievärdering, förstås. Ett värde som sällan har jättemycket markkontakt. Men Bytedance rusar just nu fram som en skenande grusbil över världen, där TikTok dominerar allt fler nedladdningslistor. Och äter allt mer av den totala onlinetiden. Men Bytedance är dessutom mycket mer än bara TikTok. Vi börjar prata om ett fullständigt ekosystem på bästa Facebook-manér. Fast, ja, än så länge rätt mycket mindre förstås.

https://bit.ly/2UKetUh

Apple köper väderappen Dark Sky

Igår meddelade Facebook att man har slutit ett avtal med AR-skärmtillverkaren Plessey som innebär att Plessey kommer att tillverka sina skärmar exklusivt för Facebook de kommande åren. Även Apple lär ha varit intresserade av att samarbeta med eller köpa Plessey, men blev i så fall alltså trumfade av Facebook. Nu kontrar Apple med att köpa… en väderapp.

Det handlar närmare bestämt om appen Dark Sky som Apple nu alltså tänker använda för att förbättra sin egen väderapp (kan man tänka). Det är dessutom en affär som är i linje med vad Apple har som strategi både vad gäller tjänster och hårdvarukomponenter: vara så lite beroende av andra som det bara går. Idag baseras Apples väderapp på data från The Weather Channel, men det vill man alltså ändra på.

Det mest märkliga i affären är att Apple kommer att stänga ned Android-versionen. Kan tyckas logiskt, men tittar vi exempelvis Shazam så har Apple låtit appen finnas kvar – med koppling till Apple Music. Ett sätt att marknadsföra sin tjänst i det konkurrerande operativet, alltså. Nu finns väl inte samma affärsmässiga konsumentmöjlighet här – men det skulle ändå kunna vara en fot i Android. Om inte annat för att visa att man kan erbjuda bästa möjliga väderinformation, typ.

Apple buys Dark Sky, leaving Android users out in the rain

The forecast is dreary for Dark Sky on Android. The popular weather app announced Tuesday that it had been acquired by Apple, making it the latest company to come under the umbrella of the tech giant.

Apple köper AI-företaget Voysis

Ännu ett företagsköp från Apple: AI-företaget Voysis. Ett företag som ska ha specialiserat sig på att ta fram teknik som kan omvandla naturligt tal till intentioner som en digital assistent kan agera på. Inte minst kopplat till shopping. Med andra ord ännu en pusselbit i Siri-bygget.

Siri är lite som Apples karttjänst: började rätt krattigt, men har så sakteliga börjat bli en av de bästa karttjänsterna tack vare de enorma resurserna som Apple har kastat på den. Men likt karttjänsten har Siri fortfarande en bit upp till de vassaste: i det här fallet Google Assistant och Alexa.

Ja, eller Siri har ju visat sig närma sig dessa två med stormsteg och slår på vissa områden övriga. Men förståelsen är en sak: det Google och Amazon har varit bra på är att produktifiera sina assistenter. Funktioner som ger reell nytta. Voysis-uppköpet skulle kunna bli ett stort kliv fram för Siri på shoppingområdet. Att bli den prisjämförelse- och produktrekommendationsteknik som både Google och Amazon byggt stora delar av sina verksamheter på.

Apple acquires AI startup Voysis to improve Siri’s natural language skills – 9to5Mac

After the surprise move of Apple buying Dark Sky, the popular hyperlocal weather app, Bloomberg has learned that it has also purchased another company this week called Voysis. The latest is an artificial intelligence startup that could help Apple improve Siri’s skill at understanding natural language.

Apple uppges ha köpt VR-företaget NextVR

Hela världsekonomin står rätt mycket still, men det hindrar inte Apple från att shoppa loss. Den här veckan har Apple köpt väderappen Dark Sky och AI-företaget Voysis. Nu kommer uppgifter om att Apple kan ha lagt vantarna på ännu ett företag: NextVR.

Som hörs på namnet så är verksamhetsområdet VR. Mer specifikt VR-teknik för livesändningar inom sport och underhållning, som sänts via VR-headset från bland andra Sony, Facebook och Microsoft. Det finns framförallt tre väldigt intressanta saker om den här affären skulle visa sig vara sann:

1. Det är ett VR-företag. Apple har som bekant pushat AR väldigt hårt och Tim Cook har lite halvdissat VR – åtminstone som bred teknik närmaste åren. Och för att göra saker ännu mer intressanta så gick Facebook, som omvänt kört VR-spåret rätt fullständigt, i förra veckan ut med att man har ingått ett exklusivt samarbete med AR-skärmtillverkaren Plessey. Hur ska man tolka det här? Förstås att båda företagen har insett att det finns business inom båda segment, men sannolikt så kommer det här också innebära att AR och VR än mer kommer smälta samman. MR på riktigt.

2. Som sagt så strömmar NextVR till hårdvara från några av Apples stora konkurrenter. De skulle kunna göra som med Dark Sky-uppköpet (när de stängde ned API:et och Android-appen), men jag skulle tro att de här kommer göra mer som med Shazam: låta konkurrenter kunna fortsätta ha tillgång till tekniken. Det är i linje med hur Apple överlag har jobbat senaste åren: allt mer tryckt ut sitt ekosystem till konkurrerande plattformar i takt med att tillväxttak har börjat torna upp.

3. NextVR sitter på en ett gäng samarbetsavtal med innehållsleverantörer som NBA, Fox Sports, Wimbledon och allehanda andra sport- och konsertarrangörer. Det skulle kunna betyda att Apple ger sig in på ett område som i princip alla andra techjättar slåss vilt om, men som Apple har hållit sig rätt mycket borta från: livesändningsrättigheter. Rättigheter som skulle kunna sträcka sig långt bortom bara VR. Och förstås inte bara för video.

Exclusive: NextVR acquired by Apple (Updated) – 9to5Mac

Update: NextVR has replaced its website with a landing page announcing a ’new direction’ without its existing service. Update 2x: Apple has confirmed the acquisition to Bloomberg. It’s no secret that Apple has ambitious plans for augmented reality and a future AR-focused headset. Apple is practically building the platform for its future headset out in the …

Pinduoduo stärker kassan med miljardinvestering

Mitt i coronamisären plockar Kinas näst största e-handlare Pinduoduo in en färsk miljard dollar i investeringspengar i vad det verkar en riktad nyemission. Pengar som kan behövas eftersom Pinduoduo har flaggat för att även de kommer att åka på en coronasmäll intäktsmässigt det här kvartalet. Men bolagets förlust ökade även Q4, så vi kan kanske prata om ett halvakut läge för att fylla på kassan.

Pinduoduo har rusat sig till en stark position på Kinas e-handelsmarknad genom att angripa shopping online på andra sätt än hur det fortfarande mest ser ut. Man har lutat sig mot starka sociala funktioner och spelelement för att få snurr på sin gruppshoppinglösning – en lösning som också till skillnad mot Alibaba och JD.com har riktat sig mer mot lägre inkomstsegment och prisjagande. Rabatter och allt större behov av marknadsföring börjar alltså kosta på ordentligt.

Och vi börjar se samma sak här hos oss. När allt fler tjänster och företag slår i tillväxttak så tvingas man vårda sina befintliga kunder mer. Den billiga tillväxten finns inte längre. Istället handlar det om att bygga mer långsiktiga kundrelationer för att få kunder att inte bara reagera med plånboken.

Det kan vara en jobbig omställning. Även för disruptörer som Pinduoduo.

China’s Pinduoduo raises $1.1 billion in private share placement

Chinese e-commerce firm Pinduoduo said on Tuesday it had raised $1.1 billion in a private share placement that will enable its further expansion and allow it to capture ”additional opportunities” during the times of uncertainty. The Nasdaq-listed firm said some of its long-term investors financed t…

Softbank backar ur sin investering om 3 miljarder i We Company

We(Work)-cirkusen fortsätter. I och med att storinvesteraren Softbank i praktiken tog över We efter den havererade börsnoteringen (då We i praktiken upphörde som fristående företag) så skulle Softbank bland annat skjuta till 3 nya dollarmiljarder. De pengarna kan We nu glömma.

Enligt Softbank så beror det på att We inte har lyckats leverera på ett antal villkor som ställdes upp för att få pengarna och när jag nu tittar på listan så känns det… som att Softbank aldrig hade tänkt ställa upp med pengarna. En rätt gedigen lista som skulle betas av på typ ett kvartal – bland annat tydligen ett antal juridiska tvister som skulle redas ut.

Som det lät när det begav sig så var We i rätt skriande behov av de här pengarna eftersom de aldrig fick pengarna de hade räknat få i och med börsnoteringen. Vi kan misstänka att We nu hänger ännu mer på repen.

2019 var inte ett bra år för Softbank, efter ett antal floppade börsnoteringar och andra ifrågasatta investeringsbeslut, så det här lär säkerligen vara hyfsat välbehövligt även för Softbank. Det som däremot blir lite märkligt är att Softbank alltså numer direkt äger We. Inte bästa sättet att skaffa sig en bra relation, alltså. För att inte tala med om att det här också väcker tvivel om hur Softbank ser på Wes möjligheter att fortsätta köra. Det i sin tur kommer göra det svårare att få in externt kapital och vips är vi inne i en (ännu negativare) spiral.

Att gå från haussat framtidsbolag till kanske rentav på konkurs på bara ett är är nästan lite imponerande till och med för en startup. Definitivt med tanke på vilket jättebolag vi pratar om.

SoftBank terminates $3B tender offer for WeWork shares

SoftBank Group has pulled a $3 billion tender offer for WeWork shares citing closing conditions not being met. The investment behemoth had been rumored to be getting cold feet when the WSJ reported last month that it was using regulatory investigations as a way to back out of its commitment to buy …

 

Övrigt

Microsoft döper om Office 365 till Microsoft 365 och släpper Teams för privatpersoner

Uppgifterna visade sig stämma. Idag gick Microsoft Office i graven efter nästan precis 30 år. Ja, åtminstone som namn. Office 365 är nu Microsoft 365. Både konsumentversionen och proffsversionerna. I stort så handlar det om ungefär samma paket och tjänster som tidigare, men nu alltså under nya namn, men en av de lite större nyheterna är att vi nu får en konsumentversion av Teams.

Teams för privatpersoner kommer inte vara exakt samma sak som yrkesversionen under lite annat namn utan kommer mer fokusera på familjedelande. Saker som att göra-listor, kalendrar och bilder. Men förstås också Teams kommunikationsverktyg för att hålla kontakten. Komplett med en kompanjon i form av nya appen Family Safety som verkar tänkt att vara någon slags hubb för att kontrollera inställningar gällande exempelvis vilka appar barn får ladda ner. Det som är lite intressant med den sistnämnda är att den tydligen ska vara plattformsoberoende (iOS-stöd kommer ”i framtiden”). Så föräldrar kan alltså bossa över och följa sina barn ännu enklare.

Dessutom presenterade Microsoft ett antal andra nyheter kring Outlook, Word och Excel för privatpersoner. Finns sammanställt i artikeln nedan.

Men framförallt. Office is no more. En rätt historisk händelse i all sin obetydlighet.

https://techcrunch.com/2020/03/30/office-365-becomes-microsoft-365-and-gets-new-personal-and-family-plans/?1

Google donerar Chromebooks och mobila hotspots med kostnadsfritt internet till studenter i Kalifornien

Ännu ett bra initiativ från Google: man donerar 4000 Chromebooks och 100 000 mobila internethotspots med obegränsad, kostnadsfri datatrafik under tre månader. Minst.

Syftet är att kunna ge elever och studenter i Kalifornien som måste hålla sig hemma möjlighet att hålla sig uppkopplade. Tydligen ska uppemot 20 procent av målgruppen här sakna möjlighet att komma ut på internet utanför skolan. Känns som en väldigt hög siffra och är i så fall extremt alarmerande.

Och ja, nu är jag tjatig: men återigen. Har någon svensk internetoperatör gjort det minsta utöver att leverera den tjänst de får betalt att leverera – till dem som har råd att betala? Har någon av dem kapat datatak, sänkt priser, gått ut med möjligheter att skjuta upp fakturor eller erbjudit kostnadsfri uppkoppling i områden i lägre inkomstsegment? Jag har inte sett ett enda exempel på det här.

Rätta mig gärna och peka på exempel som visar att jag har fel. Jag vill så väldigt gärna ha fel här. Men jag misstänker att jag tyvärr inte har det. Och det är, i nuvarande läge, väldigt sorgligt.

Google donates free Chromebooks and 100,000 mobile hotspots for rural California students

Google will provide 4,000 Chromebooks and 100,000 Wi-Fi hotspots to students in California, who will have to learn from home in the coming months as a result of the COVID-19 pandemic. The initiative was announced by California governor Gavin Newsom and Google CEO Sundar Pichai.

How We Feel – ny app för att spåra spridningen av covid-19-viruset

Det pågår just nu många initiativ, privata och statliga, för att försöka dokumentera spridningen av covid-19-viruset. Många bygger på att använda mobildata från internetoperatörer för att spåra hur människor rör sig och interagerar. Och vissa mindre trevliga exempel som förvandlar mobilen till en elektronisk covid-19-boja.

How We Feel är, tja, det svenska sättet att göra det. En tro på att människor vill hjälpa till och bidra – utan tvång. Appen är lite av en digital hälsodagbok. Man får ange hur man mår för dagen och vilka symptom man kan känna av om man är lite hängig. Då får man dessutom ange om man har blivit testad och om man har hållit sig i självpåtagen karantän.

Appen, framtagen av Pinterests VD och medgrundare Ben Silberman i samarbete med forskare, har ett extra incitament för att få folk att använda den. Silberman och hans fru kommer att donera ett mål mat till Feeding America varje gång en användare använder appen för första gången – upp till 10 miljoner mål.

I dagsläget är How We Feel för den amerikanska marknaden, men Silberman och de övriga siktar mot att appen ska användas globalt. Blir väldigt intressant att se hur den tas emot och används.

Pinterest CEO and a team of leading scientists launch a self-reporting COVID-19 tracking app

There have been a few scattered efforts to leverage crowd-sourced self-reporting of symptoms as a way to potentially predict and chart the progress of COVID-19 across the U.S., and around the world. A new effort looks like the most comprehensive, well-organized and credibly backed yet – and i…

Volvo vill att vi ska hålla oss hemma

Ett snyggt sätt att dra sitt strå till samhällsstacken samtidigt som man säljer in kvintessensen i varumärket.

(Sen är det uppenbart ironiska i sammanhanget förstås att det säkraste stället just nu kanske trots allt är i en Volvo. Helt själv. Men det är en annan femma.)

LinkedIn-inlägg från Volvo som säger "Right now, the safest place to be isn't in a Volvo.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.