Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 2 2021

WhatsApp skjuter upp implementeringen av sina nya användarvillkor. Snapchat stänger av Trump permanent. LinkedIn Stories får möjlighet att länka via uppåtsvajp. Säkerhetsforskare läcker 70 TB meddelanden, videos och inlägg från Parler. Nedladdningarna av Telegram och Signal rusar efter WhatsApps uppdatering av användarvillkoren.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel

Tech, tweets och tumult – varför Trump egentligen sparkades ut från Twitter och Facebook

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

WhatsApp skjuter upp införandet av sina nya användarvillkor

För nån vecka sedan gick WhatsApp ut med en uppdatering av sina användarvillkor. En sån där sak som tjänster gör med jämna mellanrum och som sällan väcker särskilt mycket uppmärksamhet (eller förändrar särskilt mycket). Men i WhatsApp-fallet handlade det om något som både väckte uppmärksamhet och som potentiellt ändrar förutsättningarna rätt mycket: för att använda WhatsApp måste man nu godkänna att data delas med Facebook (ja, alltså övriga appar i WhatsApp-ägaren Facebooks ekosystem). Nu har WhatsApp gått ut med att man skjuter upp implementeringen av den nya villkoren, från 1 februari till 15 maj. Anledningen? Att användarna var… sådär nöjda.

WhatsApp har alltid levt vid sidan om övriga tre Facebook-appar (och egentligen alla andra Facebook-tjänster). Men senaste åren har WhatsApp sugits in allt mer i familjen. Både funktionsmässigt och infrastrukturmässigt. Men många användare som kör WhatsApp gör det för att tjänsten trots allt INTE är Facebook. När det blev känt att användare måste dela sin data med Facebook (utom i EU, GDPR FTW) så rusade nedladdningarna av alternativ som Signal och Telegram. Främst i WhatsApps viktigaste marknad Indien.

Att WhatsApp nu alltså pausar förändringen beror på ”förvirring” kring vad det innebär. Att det framförallt handlar om hur företagskonton och de som har kontakt med den här typen av konton kan påverkas. Inte de som bara använder WhatsApp för att kommunicera med vänner. Men skadan var redan skedd, inte minst på grund av att WhatsApp i ärlighetens namn inte var helt tydliga med som skulle bli följden. En lektion i att det är bra att vara helt öppen med hur man använder kunders data. Och beskriva det på ett tydligt sätt (som WhatsApp också gjorde – efter att användarna redan hade hunnit ilskna till).

WhatsApp to delay new privacy policy amid mass confusion about Facebook data sharing

WhatsApp will delay a new privacy policy update scheduled for release on February 8th by three months to better address an ongoing controversy over data sharing with Facebook. While the update does not have the privacy protections of users’ chats and phone calls, misleading reports and misinformation on social media have users flocking to competitors like Signal.

Borde Facebook låta sitt eget översynsråd ta en titt på avstängningen av Trump?

Det här är en väldigt intressant tanke: vore det inte läge för Facebook att låta det egna översynsrådet avgöra om det var rätt att stänga av Trump?

Facebooks har haussat instiftandet av det här översynsrådet som att de verkligen tar innehållsmodererandet på allvar. Tanken är att översynsrådet ska ha en hyfsat fristående roll och själv välja vilka ärendet det tar en titta på. Och ärendena i fråga handlar om överklaganden av material som har plockats ned. Facebook har dessutom sagt att de i hög utsträckning ska följa översynsrådets domslut. Facebooks högsta domstol, om man så vill. Men utan tvingande makt.

Vore inte ett så högprofiligt och känsligt ärende som Trump-avstängningen givet för översynsrådet? När kan Trump överklaga.

Ja, eller det kan han inte. Det är bara användare som har drabbats av att innehåll har tagits ned som kan skicka in ärenden. Inte de som har fått sina konton avstängda. Däremot kan Facebook själva skicka ärenden till rådet men, tja, då är vi åter vid att det är innehåll som rådet ska ägna sig åt. Inte om någon har rätt att vara på Facebook.

Men det hade onekligen varit intressant.

The Facebook Oversight Board Should Review Trump’s Suspension

While Congress works out what form of accountability it will impose on President Trump for inciting insurrection at the U.S. Capitol last week, the president has faced a swift and brutal reckoning online. , among others, have all cut ties with Trump or his campaign.

Twitter

Twitter-aktien rasar över 10 % efter Trump-avstängningen

Hur reagerar marknaden på att Trump stängdes av från Twitter och inte längre kan sprida fejkinformation och uppmana till väpnade revolter den vägen? Aktien rasar. Just nu minus 10-11 %. Visst, det är rätt rött på Nasdaq överlag men Twitter klarar sig långt mycket sämre än snittet. Även exempelvis Facebook backar rätt ordentligt (med närmare 4 % i skrivande stund).

De senaste åren har frågan om vad republikanerna är utan Trump har dykt upp med jämna mellanrum, men lika relevant är frågan vad Twitter är utan sin förmodligen största profil. Ända sedan Twitter börsnoterades så har aktien handlats rätt långt under introduktionskursen, men senaste åren har Twitter visat upp allt bättre siffror. Både vad gäller intäkter och användarfrekvens.

Det är alltså sannolikt främst det här som aktiemarknaden oroar sig för. Man har förlikat sig med att Trump inte längre kommer vara president, vilket i sig pressat kan ha pressat kursen. Men eftersom Trump rätt tydligt signalerat att han inte kommer försvinna från den offentliga debatten i USA så prisades nog det in. Att Trump skulle tvingas bort helt kom däremot som en blixt från klar himmel.

Inte så att Twitter kommer dö i morgon, men frågan vad som kommer att hända med Twitters kurvor post Trump är väldigt öppen.

Twitter loses $5 billion in market value after Trump is permanently barred from the platform

Twitter’s stock price tumbled as much as 12% on Monday, erasing $5 billion from its market capitalization. The tumble followed the social-media group’s permanent suspension of President Donald Trump’s account on Friday. ”After close review of recent Tweets from the @realDonaldTrump account and the context around them we have permanently suspended the account due to the risk of further incitement of violence,” Twitter said.

Avstängningen av Trumps Twitter-konto har pajat alla inbäddade Trump-tweets

I förra veckan stängde Twitter så av Trumps personliga Twitter-konto permanent. Ledde förstås till ramaskri på högerkanten och en hel del diskussioner överlag kring yttrandefrihet och om det bara gör saker värre. Men här är en konsekvens man (jag) inte riktigt tänkte på. Och en konsekvent som påverkade internet rätt direkt: i och med att Trumps konto inte längre finns kvar så har alla inbäddade Trump-tweets också pajat.

Ett väldigt tydligt icke-spår, om man så vill.

Trump’s ban from Twitter creates the ultimate case of link rot in posts across the internet

Following a ban on his account by Twitter, embeds of President Trump’s original tweets are now displaying in articles across the internet as shadows of their former selves, some with just the text of the former tweet included, others as empty gray boxes.

En (1) person dök upp under protestdemonstrationen vid Twitters högkvarter

Igår var det dags för ännu en demonstration arrangerad av Trump-supportrar. Den här gången mot Twitter. Utanför Twitters huvudkontor. Som är helt tomt eftersom folk jobbar hemifrån. Och totalt dök det upp… en (1) person. Ja, eller tre. Två av dem var motdemonstranter som snarare ville hylla Twitters beslut att sparka ut Trump.

Jag antar att det år för mycket att hoppas att alla pro-Trump-demonstrationer fram till Bidens installation kommer bli så här. Och bli så här våldsamma. Men here’s hoping i alla fall.

Only one person showed up to the pro-Trump protest outside Twitter’s San Francisco HQ

It’s the second week of 2021. Last week began with an insurrection, siege of the US Capitol building, and rejection of democracy, and it ended with all major social media companies banning the one-time impeached 45th president of the United States, Donald J. Trump. One of those companies was Twitter.

Snapchat

Snapchat stänger av Trump permanent

Så stänger även Snapchat av Donald Trump permanent, efter att förra veckan ha gjort som Facebook och Twitter och först låst kontot tillfälligt.

Med tanke på att den allmänna reaktionen på låsningen förmodligen var ”hade Trump ett Snapchat-konto?” så lär det här kännas betydligt mindre än den permanenta avstängningen från Twitter och (förmodligen) Facebook. Men sammantaget så är det förstås ännu en kanal som stängs.

Snapchat Will Permanently Ban Trump

Snapchat became the latest tech company on Wednesday to take action against President Donald Trump by permanently banning his account, Axios first reported.

Snapchat förvandlar din bitmoji till… en klippdocka?

Att kunna se hur kläder kommer att se ut på dig innan du har köpt dem blir både allt vanligare och allt mer verklighetstroget. Självklart vill Snapchat vara med och leka. Enligt ett patent så skissar Snap på en ny shoppingfunktion. Förvandla din personliga bitmoji till en… klippdocka? (Alla födda på den här sidan millennieskiftet kan googla det.)

Nu kanske du tycker att din bitmoji inte helt ger ett riktigt pålitligt svar om hur ett plagg kommer att sitta på din fysiska kropp. Inte så konstigt, det här är nämligen inte en funktion avsedd för det, utan för att du ska se hur ett bitmojiplagg ser ut på din bitmoji. Du vet. Alla de där märkesbitmojikläderna du köper åt din bitmoji.

Nu är inte heller det här så konstigt som det låter. Att köpa virtuella saker till virtuella saker inte särskilt nytt. Vi har ju exempelvis också sett hur modemärken har släppt Fortniite-kollektioner. Ännu ett sätt för företag att marknadsföra fysiska produkter i virtuella världar. Men också ett sätt att faktiskt direkt tjäna pengar på att vi viill se bra ut även i fantasin. Eller hur vi kan köpa virtuella saker för att se bättre ut i verkligheten.

Jag tänker exempelvis att vi lär få se en explosion av Zoom-filter med allehanda användningsområden. Som make up, frisyr och kläder.

Snapchat expands eCommerce features with dressable Bitmojis

Snapchat is getting ready to roll out new eCommerce features by adding Bitmoji characters that let users dress them up in items provided by retailers on the app. That’s according to a patent filed by parent Snap which was spotted online.

LinkedIn

LinkedIn Stories får möjlighet att länka via uppåtsvajp

UPPÅTSVAJP PÅ LINKEDIN?!?! LINKEDIN ÄR INTE FACEBOOK!!!!!

😱

Så ja. Nu får även LinkedIns storiesfunktion möjlighet att länka ut till en extern sajt. Länken nås via, vid det här laget, hyfsat vedertaget uppåtsvajpande.

Inte för vem som helst, dock. Åtminstone initialt finns det två grundkrav för att få tillgång till funktionen: att du har minst 5000 följare eller kontakter och att du har satt det primära kontaktsättet i profilen till ”Följ” istället för ”Skapa kontakt”.

Add Links to LinkedIn Stories With New Swipe-Up Feature

LinkedIn Stories are gaining the ability to link out to other websites via the familiar swipe-up feature. LinkedIn’s new swipe-up feature works in a similar way to what you may be accustomed to on Instagram Stories. Available to LinkedIn Pages, and members who meet eligibility criteria, the new stories feature allows them to link out to a URL of their choice.

Parler

Parler droppas av ”nästan alla leverantörer”

Problemen för alternativa sociala plattformen Parler fortsätter. Efter att appen i helgen plockades bort från först Google Play och sedan Appstore kom så beskedet att Amazon inte längre kommer att låta tjänsten använda molntjänsten AWS för sin drift. Det sistnämnda var det hårdaste slaget. Att appen inte längre finns i Google Play och Appstore betyder (i praktiken) att inga nya användare kan installera den, att Amazon drar undan mattan för driften slår ut appen även för befintliga användare. Och Parlers problem fortsätter.

I en intervju med Fox News konstaterar Parlers VD att ”nästan alla leverantörer, från sms-tjänster till e-postleverantörer” har sagt upp sina avtal med Parler. Dessutom ser det ut som att Parler har svårt att hitta en ersättare för AWS. Allt som allt ser det ut som att Parler är på väg att gå från mest nedladdade iOS-app i USA (dagen efter det att Twitter stängde av Trump) till helt nedlagd på rekordtid.

Anledningen till beröringsskräcken är förstås attacken på kongressen i USA. Parler har som tjänst hållit yttrandefrihet högt och har därför inte minst lockat tossehögern och konspirationstomtar som har sparkats ut från de stora plattformarna som Facebook. Eller som bara tycker att Fox News har blivit för konspirationsmesiga.

Argumentet från Apple och Google var att Parler behövde steppa upp sin moderering av innehållet som delas i tjänsten, men med tanke på att Parler fick ungefär ingen tid att göra det tyder på att det mest var ett svepskäl. De intäkter som Parler kan ge bedömdes helt enkelt inte längre vara värda den negativa publiciteten. En oro för att användare och andra företag skulle rösta med fötter och plånbok.

Trumps anhängare har förstås gått i taket över såväl Trumps Twitter-avstängning som Parlers svartlistning. Ännu ett tecken på att de stora techföretagen är del av en global konspiration med demokraterna, den radikala vänstern, kommunist-Kina, Soros och Venezuela för att döda yttrandefriheten och USA:s way of life. Men yttrrandefrihetsdiskussionen lär även föras i betydligt bredare kretsar. Och de stora sociala plattformarnas ansvar och roll lär hamna än mer i strålkastarljuset.

Dropped by Virtually ’Every Vendor,’ Parler Is Set to Go Offline

Parler is learning a hard lesson this week that freedom of speech is not freedom from consequences. Amazon, Apple, and Google, and virtually all of Parler’s business alliances have cut ties with the social network du jour for deplatformed conservatives and extremists following this week’s attack on the U.S. Capitol.

Säkerhetsforskare läcker 70 TB meddelanden, videos och inlägg från Parler

Hoppla. Det här kan bli… intressant. Säkerhetsforskare har skrapat till sig 70 TB data från Parler. Alltså appen som senaste året eller så (särskilt efter presidentvalet) har blivit den amerikanska tossehögerns nya favoritplattform. Meddelanden, videos och inlägg som nu har läckts ut, eller håller på att läckas ut, via *trumvirvel* Twitter.

Totalt handlar det om över 1 miljoner URL:er som nu öppnas för världen att dyka in i. Inklusive raderade inlägg (vilket i sin tur alltså betyder att Parler sparat innehåll som användare har raderat – det i sig kan nog ge upphov till lite… diskussion bland dem som hängt där). Och ja, inklusive saker som postades och skickades före, under och efter attacken mot kongressen i USA.

* Alla rättskipande myndigheter i USA delar en popcorn-gif via sina Twitter-konton *

Människorna bakom den sammanställda informationen hade inte tänkt läcka datan redan nu, men började göra det eftersom Amazon hotade med att dra ur pluggen på Parlers driftskonto via AWS. Vilket också hände i natt svensk tid, som i sin tur alltså gör att Parler inte längre är online. Hur permanent det blir återstår att se, men uppgifter gör gällande att Parler har haft lite svårt att hitta en villig ersättningsleverantör så här långt.

Parler Hack – 70TB users’ data leaked by security researchers | CyberNews

Parler, a social network used to plan the storming of the U.S. Capitol last week, has been hit by a massive data scrape. Security researchers collected swaths of user data before the network went dark Monday morning after Amazon, Google, and Apple booted the platform.

Den massiva Parler-läckan förvandlas till interaktiv tidslinje över attacken på amerikanska kongressen

I förra veckan gick ungefär inget Parlers väg. Appen plockades bort från Appstore och Google Play, tjänsten stängdes av från Amazon AWS och försvann därmed helt från nätet, leverantörer säger upp kontrakt på löpande band och Parler ser ut att få svårt att hitta en ersättare för AWS för att driva tjänsten vidare. Men det värsta för Parlers användare var förmodligen trots allt den massiva dataläckan där säkerhetsforskare enligt egen utsago ska ha laddat ned 99,9 % av alla inlägg och alla poster på Parler. Nu håller den läckta datan bland annat på att förvandlas till en interaktiv tidslinje över attacken på kongressen. Komplett med var och när olika typer av innehåll laddades upp och lades ut.

A Parler archive is being converted into an interactive map of the Capitol building attack

A programmer is using archived video posts and GPS data from Parler to create a map of the violent protest that took place at the Capitol building on January 6th. Parler has already been identified as one of the places the protest was planned and this use of the Parler archive only further illustrates the connection.

Telegram

Nedladdningarna av Telegram och Signal rusar efter WhatsApps uppdatering av användarvillkoren

Efter det att WhatsApp gick ut med att man kommer att uppdatera sina användarvillkor och tvinga användare att gå med på att dela data med Facebook så har det varit good times hos de mindre konkurrenterna Telegram och Signal.

Telegram såg 91 % fler nedladdningar än veckan före och för Signal så ökade nedladdningarna jämfört med föregående vecka med 4200 % (!). För Telegram innebar det här dessutom att tjänsten numer har över 500 miljoner användare. Största delen av nedladdningarna kom från Indien, WhatsApps starkaste fäste. (Att folk som Elon Musk dessutom gick ut med att folk borde välja Signal över WhatApp lär nog ha haft viss betydelse.)

Själva användarvillkorsförändringen, som dessutom inte gäller oss i EU (GDPR FTW), är däremot inte alls lika långtgående som det kan verka för de flesta användare. Förändringen handlar framförallt om att företagsanvändare kan se WhatsApp-data delas med Facebook, liksom de interaktioner man har med ett företag via WhatsApp. Men det är nog inte vad de flesta har läst in i förändringen. Och visar dessutom att WhatsApp, för en stor del av WhatsApp-användarna, är något rätt väsensskilt från Facebook. På alla sätt.

Signal is now top of both Google and Apple’s app stores. Downloads skyrocketed 4,200% after WhatsApp announced it would force users to share personal data with Facebook.

WhatsApp informed users Wednesday that they would have to start sharing some personal data with its parent company, Facebook, starting February 8. Data indicates this helped drive a huge spike in downloads on the rival encrypted messaging app Signal, which on Wednesday topped Google and Apple’s app stores.

Telegram plockar ned vit makt-kanaler för första gången

Senaste dagarna har de stora etablerade sociala plattformarna som bekant skärpt tonen mot våldsinnehåll i allmänhet och mot Trump-innehåll i synnerhet. Sedan valet har det dessutom rensats vit makt-innehåll, konspirationsinnehåll och fejkinformationsinnehåll så det står härliga till. Och efter attacken mot kongressen har även de plattformar som blivit populära tack vare sin tillåtande hållning mot inte minst de här typerna av innehåll börjat rensa. Innan Parler försvann hann de radera uppmaningar att avrätta Mike Pence och nu har Telegram för första gången börjat rensa ut vit makt-kanaler.

Ja, eller kanaler som uppmuntrar till våld – det som alltså har blivit standardmotiveringen till att innehåll, konton och appar har kastats ut senaste veckan.

Telegram har förstås inte alls samma utpräglade extremhögerkantring, men jag misstänker att den akuta beröringsskräck som Apple och Google visade när de sparkade ut Parler oroar även Telegram. En förmodligen rätt befogad oro att även Telegram skulle kunna deappas om de inte städer i träsket.

Telegram blocks ’dozens’ of hardcore hate channels threatening violence

With many social networks suddenly reevaluating their policies in light of recent political violence in the U.S., the popular messaging app Telegram has begun chipping away at an organized network of neo-Nazi and white supremacist accounts flourishing on the platform. Telegram confirmed to TechCrun…

Övrigt sociala medier

Polen förbereder lag som gör det förbjudet att censurera sociala medier (på sätt som polska regeringen inte gillar)

Hur hjälper man till att försvara demokratin i världen? Genom att stänga av konspirationstomtar och våldsuppmuntrande statsöverhuvuden tycker Twitter, Snapchat, Youtube, Facebook, Shopify, Twitch och fler. Tjena, det kan ni fetglömma tycker Polen.

Landet håller nu på skissa på en lag som gör det förbjudet för techföretag (läs: framförallt de sociala medierna) att censurera och plocka bort innehåll som inte bryter mot polsk lag. Vilket förmodligen omfattar det mesta av det som fick Trump och alla hans kompisar avstängda i USA. Motsvarande har förstås drabbat innehåll även i andra länder och en förenande faktor är att det säkert till stor del är grejer som Polens regering gillar.

Med tanke på att just Polens regering är en av demokratierna som är i full gång med att avskaffa demokratin och dess fundament så är draget förstås inte särskilt oväntat. Och egentligen handlar det om ett krav som alla länder har på de stora plattformarna: saker som är olagliga i ett land är olagliga även på nätet. Som grundprincip.

Men här handlar det alltså om att begränsa privata företag att rensa sina tjänster utöver det. Blir väldigt intressant att se vad EU tycker om det här. Inte minst i ljuset av Digital Services Act och Merkels uttalanden om Twitters Trump-avstängning.

Poland plans to make censoring of social media accounts illegal

Polish government officials have denounced the deactivation of Donald Trump’s social media accounts, and said a draft law being readied in Poland will make it illegal for tech companies to take similar actions there.

Donald Trump Jr vill att Elon Musk ska bygga en ersättare till Parler

Ha. Ni vet hur Donald Trump kommer att bygga en egen Twitter-konkurrent? (Ja, eller nåt. Inte första gången han säger något han inte menar, om vi säger så.) Tossehögern har allt svårare att dela ut foliehattar via de etablerade stora sociala plattformarna och inte blev det bättre när ett av de nya favoritställena, alternativplattformen Parler, i förra veckan sparkades ut av Apple, Google och Amazon. Så de är sugna på att hitta nåt nytt.

Problemet med Parler (och ännu mer med Gab som fortfarande, än så länge, lever) är att de är förhållandevis marginaliserade tjänster. Inte där du når Joe Average som bara äger en liten foliehatt. Men att bygga en Facebook-dödare, eller ens Twitter-dödare, är inget man gör i en handvändningen. Bara att fråga Google.

Men nu har Donald Trump Jr tagit på sig stora tänkarhatten och kommit på lösningen: Elon Musik. I en video har DTJ bett just Musk att bygga en ny social plattform eftersom Musk… varit halvkritisk mot Silicon Valley-plattformarna, uppmuntrat folk att välja Signal istället för WhatsApp och har… byggt bilar och rymdraketer?

Mmmmkay…

After Parler’s troubles, Donald Trump Jr. wants Elon Musk to build a social network

After big tech firms, including Facebook, Instagram, Twitter, Twitch, and YouTube, banned Donald Trump, the outgoing president and his supporters flocked Parler, a social network favored by the alt-right. However, that network ran into all sorts of trouble because of content that can potentially incite violence.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.