Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Detaljhandel/e-handel Digitalisering Ekonomi och finans IoT - internet of things Marknadsföring Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 20 2018

WeChat har för första gången över en miljard månadsanvändare. PayPal köper iZettle. Facebook kanske arbetar på en egen influencerplattform, Facebook Stories har 150 miljoner dagliga användare. Instagram gör det möjligt att omvandla poster till annonser. Google släpper Youtube Music och Youtube Premium. Apple Music har 50 miljoner användare och öppnar Apple News för Double Click-annonser. Ikea och Klarna släpper egna kreditkort.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Artikel: De största sociala plattformarna maj 2018

I och med senaste kvartalsrapporten från Tencent fick vi veta att WeChat för första gången har över en miljard månadsanvändare. Det fick mig att ställa samman hur användarläget ser ut för de största sociala plattformarna.

De största sociala plattformarna maj 2018

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook Stories har 150 miljoner dagliga användare

Say WHAAAAT? Facebook har för första gången släppt siffror för Facebook Stories och det är MÅNGA fler än vad jag hade gissat. 150 miljoner dagliga användare – vilket är på pricken de gissningar jag har sett gällande Snapchat Stories-användare.

Kan säga att väldigt få av dem finns i mitt nätverk… (Man ser dessutom att Instagram-användarna procentuellt är de överlägset mest aktiva stories-användarna.)

Utöver det kommer det också annonser i FB Stories. 5-15 sekunder långa klipp som går att hoppa över. Call to action/click through kommer ”kommande månaderna”. Insta-stories ska enkelt gå att konvertera/använda och FB kommer lägga till fler uppföljningsmöjligheter.

No Title

No Description

Instagram gör det möjligt att konvertera organiska poster till annonser

Ny annonseringsfunktion i Instagram: omvandla en organisk post till en annons via Facebooks vanliga annonsgränssnitt. Gäller dock (än så länge) bara poster med en bild eller en video, inte något inlägg i andra format.

Kommer rullas ut de kommande veckorna för ”all global advertisers”.

No Title

No Description

Instagram gör det möjligt att lägga in poster i en story

Ännu en nyhet i Instagram Stories: möjlighet att lägga till en post från nyhetsflödet i en story. Inlägget bli i form av en dekal i storyn och det går att leka med det infogade inlägget. Det är dock bara publika inlägg som kan läggas till och som användare kan man strypa möjligheten för andra att lägga till ens inlägg i en story.

Nyhetsflödet och storiesfunktionen flyttar alltså ännu närmare varandra. Och, som tillväxtutvecklingen ser ut nu, ännu ett steg mot att stories är på väg att ersätta nyhetsflödet som primär delningskanal.

No Title

No Description

Ännu bättre statistikmöjligheter för Facebook-annonser

Fler nya uppföljningsfunktioner för Facebook. Ett uppdaterat rapportcenter med dra- och släpp-funktionalitet för att ställa in de relevanta filtreringsparametrarna.

Dessutom nya värdet ”creative reporting” med information kring hur saker som rubrik, text, call to action-element, video och bilder presterar. Rullas ut kommande månaden.

https://marketingland.com/facebook-updates-ads-reporting-introduces-new-creative-reporting-metric-240399

Facebook kan arbeta på en egen influencerplattform

Varför bara vara stället där influencers kan göra sina influencer-grejer när man också kan bli stället där man hittar sina influencers? Uppgifter om att Facebook arbetar med en egen influencerplattform.

Verkar innehålla tre saker:

 • Sök influencers: vilken publik, räckvidd, demografi
 • Saved list: influencers man har sparat med mer information. Sortera efter engagemang eller videovisningar och också ta del av portfolio som influencern själv väljer att lägga upp
 • Suggested creators: förslag utifrån, tja, saker. Exempelvis liknande dem man har sparat

Kort sagt att Facebook kan vara på gång att kliva ännu ett steg närmare att bli en annons-one-stop-shop.

No Title

No Description

Facebook släpper siffror kring arbetet mot fejknyheter och hatinnehåll

Facebook har släppt en drös siffror kring hur de jobbar för att motverka skräp, trollanden, hat och annat de flesta av oss är glada att slippa (och förstås också saker som kanske är lite mer tveksamma i det här sammanhanget, som ”osedliga” bilder). Info som bland annat att Facebook stängde 583 miljoner fejkkonton under det första kvartalet i år.

Facebook Publishes Enforcement Numbers for the First Time – About Facebook

We’re often asked how we decide what’s allowed on Facebook – and how much bad stuff is out there. For years, we’ve had Community Standards that explain what stays up and what comes down. Three weeks ago, for the first time, we published the internal guidelines we use to enforce those standards.

Instagram kan släppa funktion för att se hur mycket tid du lägger på Instagram

Undrar du hur mycket tid du lägger på Instagram? There’s kanske snart en inbyggd funktion for that.

No Title

No Description

Facebook Stories får nya funktioner

Facebook (”appen du använde innan du började använda Instagram”) ger sin Stories-funktion fler funktioner. Rullas först ut till användarna i Indien (som märks på typen av funktioner).

 • Spara bilder och videos direkt till Facebook-kontot istället för att först spara i enheten (riktat mot billigare mobiler med begränsat utrymme)
 • Voice post: skapa röstposter (bra för länder där skrivkunnighet inte är självklar)
 • Arkivfunktion: Spara de Facebook-stories man är mest nöjd med (för, ni vet, vi har ju alla skapat många Facebook-stories)

No Title

No Description

Facebook testar 360-bilder i Facebook Stories

No Title

No Description

Snapchat

Snap gör det möjligt att exportera Spectacles-material till andra format

Intressant drag från Snap: test med exportfunktion för bilder/videor tagna med Spectacles-glasögonen. Med andra ord så att materialet ska kunna gå att spara i andra format som också ska gå att använda på andra plattformar än Snapchat.

På sätt och vis logiskt. Snap är ju, som vi alla vet, ett kameraföretag. Att börja (delvis) koppla loss sin hårdvara från sina tjänster gör att den potentiella målgruppen blir betydligt större.

Vill man vara elak skulle man kunna spekulera i att det här är lite handduksinkastning från Snaps håll. Åtminstone vad gäller världsherravälde som social plattform.

No Title

No Description

Snapchat testar verktyg för att underlätta medieköp

Snapchat betatestar ett nytt ”reach and frequency”-verktyg. Tänkt att underlätta medieköp på plattformen. Snott från *trumvivel* Facebook.

Payback is a bitch. Eller nåt.

No Title

No Description

Twitter

Twitter börjar dölja neggotweetar automatiskt

Twitter har skruvat ytterligare i sin algoritm och kommer nu börja dölja tweetar som ”tar fokus från konversationen” (vilket förstås känns väldigt nära Facebooks formuleringar om ”meningsfulla interaktioner”). Kort sagt ännu ett försök från Twitter att städa i det värsta träsket.

No Title

No Description

LinkedIn

LinkedIn släpper tjänst för att kunna se hur bra jobbsökare matchar ett jobb

LinkedIn släpper nya dejtingfunktioner. Se hur väl du matchar ett jobb som är utannonserat. Checklista som bockar av områdena där du matchar. Har du ett premiumkonto kan du även se hur du ligger till jämfört med andra sökande och LinkedIn visar om man tillhör den översta percentilen av sökande.

Dessutom gör man en Amazon och släpper 1-click(ansökningar). Du kan spara basinformation och ett pdf-CV som skickas iväg med ett klick. (Sen kan man förstås undra varför man ska skicka med CV som en bilaga. Känns som att LinkedIn-profilen borde räcka. Och om tanken är att det ska vara ett personligt brev så, tja, faller väl lite poängen att ha en generisk fil sparad.)

No Title

No Description

Övrigt sociala medier

Kinesiska kortvideoappen Douyin var den mest nedladdade iOS-appen Q1 2018

Vilken var globalt den mest nedladdade icke-spel-iOS-appen första kvartalet 2018? Rätt svar: Tik Tok. Eller Douyin som den heter i hemlandet Kina. En app för att spela in och dela upp till 15 sekunder långa videoklipp, komplett med möjlighet att dekalleka med råmaterialet innan man delar det.

Med sina 45,8 miljoner nedladdningar lämnar den tvåan Youtube (35,3 miljoner) och trean WhatsApp (33,8 miljoner) långt långt bak i svallvågorna (siffror från appanalysföretaget Sensor Tower).

Några kommentarer till det:

Nedladdningar betyder förstås inte användning. En massa människor har redan apparna längre ner i listan installerade sedan tidigare. Men det är ändå en imponerande mängd. Att se om det är en trend eller något som kommer hålla i sig. Med tanke på att vi pratar video och med tanke på att vi gillar att posta utsmyckade kortvideos så är det förstås helt rätt i tiden just nu.

Etta bland iOS-användarna alltså – men inte ens topp tio i Google Play. Lockar alltså iOS-publiken mer, men är ändå lite oväntat. Något slags styrkebevis för Apple i Kina (även om nedladdningarna inte bara är från Kina), men Android är ju fortfarande överlägset störst. Douyin lockar alltså de relativt sett mest penningsstarka kunderna.

Tittar man i Google Play-listan så hittar vi däremot Musical.ly på plats åtta – en app som inte är topp tio för iOS. Det gör att Byte Dance, företaget bakom Douyin, kanske ändå inte är så deppiga. Sedan ett år tillbaka äger Byte Dance även den Musical.ly.

No Title

No Description

 

Sök/SEO

Håller Google på att experimentera med metabeskrivningslängden igen?

Kanske. Jag vet ungefär det som står i det här inlägget, men det som är intressant är inte så mycket att Google verkar testa kortare beskrivningstexter – utan varierande längder.

Kort sagt: Google visar så lång text ”som behövs”. Utan att som sagt ha riktigt bra koll (ni som har koll, fyll gärna på/bullshitta mig) så är det förstås rätt logiskt. Ytterligare ett sätt för Google att ge sina kunder så bra service som de bara kan.

Förstås sådär roligt för alla som jobbar med SEO, ytterligare X-faktor, men som sagt – det bryr sig Google trots allt sådär mycket om.

No Title

No Description

Google testar ny funktion för sökord med flera betydelser

Ännu ett initiativ för Google att ge bästa möjliga service till sina kunder på bekostnad av varumärke. Om man söker på ord som kan betyda olika saker (exemplet hotels, både byggnad och företaget/webbplatsen) så får man välja vilken intention man har, typ.

Nu är det ett test, men helt logiskt. Eftersom Google också ännu mer lyfter fram lokala tjänster så får Hotels-sajten i skärmdumpen ännu mindre plats. Och, tja, sen är ju Google numer en egen hotellbokningstjänst numer…

No Title

No Description

Google skissar på algoritm som kan skriva egna artiklar som svar på sökfrågor

Wookej. Ny algoritmsmartness från Googles forskarteam. Sammanfatta webbplatsinnehåll som ”extractive summaries”. ”Featured snippets” på stereoider, typ.

Google tar frågan som skickas in och och söker sedan svaret i sitt index, som vanligt. Men algoritmen tar sedan innehållet (kan vara från flera webbplatser) och skriver ihop en egen, ny artikel med den viktigaste informationen. Det gör med andra ord att Google kan bygga sitt eget, automatgenererade Wikipedia (byggt efter sökefterfrågan). Upphovsrättsdiskussioner galore.

Finns ännu inte ute i det vilda, men rullas det här ut kommer webbplatsen som fenomen att bli ännu några snäpp mindre relevant.

No Title

No Description

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon Go öppnar i två städer till

Amazon Go – Amazons kassalösa och fysiska butik – expanderar. Nu kommer den till ytterligare två städer: Chicago och San Francisco.

Det gör att den totala summan Amazon Go-butiker nu landar på… tre stycken. En… bit efter de kinesiska jättarnas takt. Men hej, på gång!

No Title

No Description

Clas Ohlsons e-handel växer kraftigt

Clas Ohlson har fått fart på sin e-handel. Åtminstone mer fart. Upp 64 % jämfört med motsvarande kvartal 2017 till 29 miljoner kronor. Försäljningen totalt upp 10 % till 581 miljoner, så e-handeln står alltså bara för ca 5 % av totala försäljningen fortfarande.

Men det riktigt intressanta att ta med här är att det Clas Ohlson gör är att satsa på tre ben. Man satsar på och ökar e-handeln, man har öppnat 13 nya fysiska butiker senaste året och kommer dessutom släppa den ”småfixartjänst” som det pratats om. Mervärde och diversifiering. Det är alltså inte ”eller” utan ”och”.

I allt prat om butiksdöd är det lätt att glömma att det inte är fysiska butiker som blivit irrelevanta – det är fysiska butiker som fungerar och har samma roll som förra århundradet. De kedjor som lyckas skapa ett enhetligt OCH kompletterande kunderbjudande via samtliga dessa tre ben kommer vara vinnarna framåt.

Och vad är då det tredje benet, mervärdesbenet? Vad som helst. Det sämsta man kan göra här är att begränsa sig till bara detaljhandelskopplingen. Clas Ohlson som pizzakedja? Varför inte.

No Title

No Description

Eatit – få matkasseinnehåll utifrån dina blodvärden

Tycker du att du får lite för opersonaliserade matkassar? Vad sägs om en Ai-baserad matkassealgoritm som baseras på din livsstil, vad du gillar, hur aktiv du är i köket – och dina blodvärden?

Eatit ska ge dig det här. Du går till en vårdcentral, gör ett blodprov som analyseras av läkare och det, plus andra preferenser man kan fylla i, ska sedan ge dig mat som passar dig och är tänkt att hjälpa ”människor till en mer hälsosam kost”.

Personlig smakrådsbekvämlighetsdietist as a service.

No Title

No Description

ReTuna – galleria bara för återanvända produkter

Det här gillar jag (och svagt att jag missat den trots att den funnits sedan 2015…). ReTuna – en galleria i Eskilstuna bara för återanvända produkter. 13 butiker, restaurang, konferensanläggning och återvinningsutbildning.

Fler trender som sammanfaller: småbutiker som gör gemensam sak i en fysisk galler – inom en nischat tema. Återvinning har aldrig varit mer i ropet än nu och man erbjuder dessutom – i sann branschöverskridande anda – mer än bara butiker.

E-handeln är däremot utspridd på de olika företagens sajter. Framöver lär vi se fler initiativ där många små (city)butiker går samman i gemensamma e-handelsplattformar som komplement till den fysiska närvaron.

No Title

No Description

 

Strömmade medier

Google släpper Youtube Music och Youtube Premium

Nu har Googles nya musiktjänst fått ett namn och ett datum. Youtube Music kommer att släppas 22 maj, bland annat i Sverige.

Kommer bjuda på det mesta som liknande tjänster bjuder på, inklusive rekommendationer och att den lär sig utifrån den enskilda användarens lyssnarvanor. Kommer finnas både som annonstjänst och betalversion (9,99 dollar per månad).

Dessutom kommer ytterligare en prenumeration: Youtube Premium (11,99 dollar per månad). Ger även tillgång till videoinstallationer (typ en ompaketering av Youtube Red).

No Title

No Description

Livevideotittandet på Youtube ökar

Livevideor verkar ha tagit fart på Youtube. Eller mer fart. Utan att Youtube har gjort några större ändringar. Som artikeln konstaterar, kan vara fråga om hönan eller ägget. Beror det på att användarna tittar på fler livevideor och Youtubes algoritm har börjat lyfta fram dessa på grund av det ökade intresset, eller har Youtubes algoritm lyft fram livevideor mer, vilket gjort att användarna har uppmärksammats på liveinnehållet?

YouTube channels are seeing a lift in live video viewership – Digiday

The live video pendulum has swung from Facebook back to YouTube. News publishers and gaming creators have noticed a recent viewership surge for live videos on YouTube. The publishers and creators seeing the trend have been streaming live videos on YouTube for years and have not made any significant programming adjustments that would explain the uptick.

Apple Music har nu 50 miljoner användare

Nya siffror om Apple Music. Har nu 50 miljoner användare. Nu får vi också veta att Apple räknar både betalande och provprenumeranter sammantaget. Så vi kan prata ca 40-42 miljoner betalande, kanske.

Facebook har släppt en drös siffror kring hur de jobbar för att motverka skräp, trollanden, hat och annat de flesta av oss är glada att slippa (och förstås också saker som kanske är lite mer tveksamma i det här sammanhanget, som ”osedliga” bilder). Info som bland annat att Facebook stängde 583 miljoner fejkkonton under det första kvartalet i år.

No Title

No Description

Snapchat släpper interaktiv mordserie

Nytt showformat från Snapchat. Solve – en interaktiv mordgåteserie. Varje avsnitt är fyra minuter långt och slutar med att publiken får gissa vem som är mördaren innan man får reda på vem som är den skyldiga. Är tänkt att sändas med tio avsnitt i månaden.

Inte första gången olika former av interaktivitet testas som del av (linjär)TV, men nu börjar tekniken komma ikapp så att tv och gamification på riktigt kan börja giftas ihop.

No Title

No Description

Storytel släpper egen läsplatta

Intressant drag från e-bokstjänsten Storytel. Man går från (bara) tjänst till hårdvara och kommer släppa en egen läsplatta: Storytel Reader.

Och det är just en läsplatta vi pratar om. Okej, och ”lyssnaplatta”, men Reader kommer bara vara kopplad till Storytels produktkatalog och därmed inte vara en allroundsurfplatta.

Kan kännas lite lätt överflödigt med tanke på att, tja, folk har redan hårdvara som kan hantera det här. Men jag har bekanta som säger att Kindle, Amazons motsvarighet, är överlägsen vanliga surfplattor just som läsprodukt. Med andra ord kanske det finns en marknad för ännu en läsplatteprodukt.

Kommer säljas för ca 1000 kr. Jag tänker: är Storytel smarta så bygger de på sikt in det som en förmån i abonnemanget – för att den vägen knyta upp läskunderna till det egna ”ekosystemet”. Även här: tjänst snarare än produkt.

No Title

No Description

Har Tidal problem med ekonomin?

Hur går det egentligen för musikströmningstjänsten Tidal? ”Sådär” är nog ordet som bäst sammanfattar läget. Efter senaste veckans anklagelser om att de kanske har fipplat med både medlems- och strömningssiffror kommer nu uppgifter om att de ligger flera månader efter med royaltiesutbetalningar. Kanske så långt tillbaka som oktober.

Känns allt mer som att Tidal sjunger på sista version. Frågan är bara om de tar ner skylten – eller ger den till någon annan.

No Title

No Description

 

AI – Artificiell intelligens

Google DeepMinds AI börjar spontant skapa mänskliga neurokopplingar

Det här är ju inte ungefär hur coolt som helst. Googles DeepMind gör det igen. En AI laddades med ett neuronätverk och fick i uppgift att navigera labyrinter. Och det klarade den förstås – bättre än både råttor och människor.

Men det riktigt spännande är under experimentet så började ”cellgrupperingar” spontant dyka upp i neuronätverket. Cellgrupperingar som påminner om de specialiserade celler som i däggdjur används för att navigera. Med andra ord: vad som naturen verkar ha konstaterat är ett effektivt sätt att skyffla runt data i hjärnan för det här ändamålet. Och maskinerna, åtminstone en, verkar hålla med.

No Title

No Description

Ant Financial släpper AI-bilskadetjänst för försäkringsbolag

Hur hanterar man bilskadeförsäkringsärenden en masse? Man låter en AI gå igenom materialet. Tjänsten Dingsunbao kombinerar bildigenkänning, maskininlärning och en AI för att göra det enklare för både kunder och försäkringsbolag.

Kunder kan spela in videoklipp med skadorna på bilen. Skadetyperna visas automatiskt direkt i appen, tillsammans med information om var bilen kan lagas och på vilket sätt. Dessutom info om hur mycket bilägaren kan begära från försäkringsbolaget. Utan att mänsklig skadereglerare behöver kopplas in. Den ska också kunna ”återskapa olyckan”, utan att jag vet exakt hur det går till.

Vilka ligger bakom? Ant Financial, företaget bakom Alipay.

No Title

No Description

Google Duplex kommer identifiera sig vid dialog med människor

Ni vet Google Duplex – Googles uppjazzning av Assistant som gör att den kan föra mer eller mindre helt mänskliga konversationer? Självklart var det mer än en internettyckare som tog fram de dystopiska kritorna i sin beskrivning. Med rätta förstås – eftersom teknik i sig nästan alltid kan användas både för goda och mindre goda ändamål.

För att lugna allmänheten går Google ut och meddelar att Duplex, när den rullas ut, kommer att ”identifiera sig själv”, utan att specificera vad det kan innebära.

Det här är ett område där vi garanterat kommer att se lagstiftning. Hur (mänskliga) konsumenter ska kunna veta om de pratar med en människa eller en maskin.

No Title

No Description

Robert Downey Jr. drar igång serie om AI

Hur vet man att AI på riktigt håller på att bli ett mainstreamfenomen? När Tony Stark (okej, Robert Downey Jr.) gör en dokumentärserie om det på Youtube. Planerad att släppas 2019 och kommer bjuda på experter inom AI och ”related fields”.

No Title

No Description

 

IoT – Internet of things

Bedömning att Apple sålde 600 000 Homepods under det första kvartalet

Apple har inte släppt några HomePod-siffror, men det hindrar inte andra från att gissa. Enligt Strategy Analytics har Apple sålt ca 600 000 HomePods Q1. Ja, eller egentligen är det bara två månader (HomePod släpptes 26 januari) och bara i tre länder officiellt.

Det ger Apple en marknadsandel om 6 %. Långt efter Amazon (numer under 50 %) och Google.

Roade mig med att räkna på möjliga intäkter. För Google och framförallt Google är siffrorna för höga – dels eftersom jag är övertygad om att det sålts mest av de billigare versionerna och dels eftersom båda företagen dumpade sina priser friskt för att vinna marknadsandelar. Men jag har tagit snittpriserna för modellerna rakt av, för enkelhets skull.

Försäljningsmässigt skulle topp fyra då landa på:

 • Amazon: 508 miljoner dollar
 • Google: 214 miljoner dollar
 • Alibaba: 51 miljoner dollar
 • Apple: 209 miljoner dollar

Och om vi sedan kollar försäljning per månad (eftersom Apple är en månad kort):

 • Amazon: 169 miljoner dollar
 • Google: 71 miljoner dollar
 • Alibaba: 17 miljoner dollar
 • Apple: 105 miljoner dollar

Förstås lite haltande av fler skäl, men som jämförelse. Skulle med andra ord kunna tyda på att Apple lyckas med samma sak här som i övriga segment de är verksamma inom: de är långtifrån störst, men är det företag som tjänar mest pengar.

No Title

No Description

Amazon släpper blockkedjetjänst till AWS

Amazon hoppar på blockkedjetåget. Tillsammans med startupen Kaleido börjar de erbjuda blockkedja as a service för sina AWS-kunder (Amazons molntjänst). Ännu ett steg närmare att faktiskt göra blockkedjetekniken till ett (hyfsat) mainstreamfenomen. Och börja kunna hitta de riktigt verksamhetsnyttiga scenarierna även för företag som inte är ett av de gigantosaurusstora.

No Title

No Description

Creator.ai – blockkedjebaserad självserviceinfluencerplattform

Vad sägs om en självserviceinfluenceragentur baserad på blockkedjan? Creator är tänkt att bli det.

Captiv8, som ska vara världens största ”AI influencer marketing platform” ska, enligt egen utsago, ha skapat världens första blockkedjeprotokoll för innehållskapande. Flickr för allt möjligt innehåll, laddat med AI-smartness, betallösning, sökfunktion och uppföljningsverktyg. Eller om man vill: en matchningstjänst mellan marknadsförare och innehållsskapare.

Captiv8 Launches the First Self-Serve Marketplace Built on the Blockchain, Giving Brands the Power to Connect with Micro-Influencers

Over 90% of time spent online is on closed social platforms like Facebook, Instagram, YouTube, and Twitter – and the majority of that time is spent consuming content created by others. Yet the content creators rarely get anything for what they create.

Googles och Levi’s uppkopplade jacka har koll på din Uber

Googles och Levi’s uppkopplade jacka får ny funktionalitet. Nu kan jackan bland annat tala om för dig när din Uber nästan är framme. Dessutom kan du använda jackan för att få mer information om din Uber. Och några andra nyheter.

Som konstateras i artikeln är det inte direkt något som andra smarta prylar, som klockor, kan tala om för dig. Men är förstås trots allt helt rätt tänkt – vi kommer använda betydligt fler sinnen än idag för att interagera med vår uppkopplade värld.

Vi lär dessutom se drösvis med företag som tillhandahåller uppkopplingsfunktionalitet till smarta prylar. Uppkoppling as a service (som exempelvis Twilio har börjat erbjuder). 

No Title

No Description

Visa öppnar sin teknik för biometriidentifiering för tredjepartsutvecklare

Biometri as a service? Tja, nu finns det ett SDK som gör att utvecklare kan använda teknik framtagen av… Visa. Med andra ord kunna använda det Visa har tagit fram bland annat för att ta fram biometribaserade kreditkort.

No Title

No Description

 

AR/VR

Amazon kompletterar AWS med verktyg för att skapa mixed reality-appar

Amazon kompletterar sin molntjänstplattform AWS med mer funktionalitet: Amazon Sumerian. Sumerian är en plattform för att bygga blandad verklighet-appar (AR/VR/3D). Har rullat som stängd beta i några månader och öppnas nu för alla kunder.

Tjänsten är tänkt att kunna bygga appar utan att behöva skriva någon anpassad kod. Lite dra- och släpp-tänk. Kan också integreras med andra AWS-tjänster som tjänster för naturligt språk, text-till-tal-tjänster, IoT-kopplingar och mer. Stöder Googles Android ARCore och Apples ARKit och VR-glasögon som Oculus Rift (Go-stöd runt hörnet).

Och förstås detaljen att AWS kan komma att omsätta 20 miljarder dollar i år.

Amazon Sumerian, a platform for building AR, VR and 3D apps, is now open to all

Last November, AWS announced a new product called Amazon Sumerian, a toolkit and platform for developers to build ”mixed reality” apps – that is, using virtual reality, augmented reality and 3D – without needing to have any specialised programming or graphics skills. And tod…

Prova skor i AR

Nu börjar vi prata AR-klädshopping på riktigt. Varför bara AR-titta på på den sneaker du vill ha när du kan prova den – på din egen fot?

Waaaay cool.

Jachim van Huut on LinkedIn: Augmented Reality Footware Generator! A combination of AR with computer | 180 comments

Augmented Reality Footware Generator! A combination of AR with computer vision. Vyking.io let's you virtually try out shoes on your own feet. Is this the… 180 comments on LinkedIn

7-Eleven och Deadpool i AR-samarbete

No Title

No Description

 

Marknadsföring

Apple öppnar officiellt för DoubleClick-annonser i Apple News

Efter betatestande har Apple nu öppnat möjligheten att använda DoubleClick-annonser i Apple News-appen. Fortfarande är det inte en heltäckande annonstjänst då det just nu bara fungerar för traditionella displayannonser, inte saker som pre-rolls eller HTML5-baserade annonser (lär dock komma).

Apple har försökt bli en tung annonsspelare, men det har gått sådär. Inte minst eftersom man, på Apple-manér, hållit sig till egna annonsformat – rätt frikopplade från andra annonsekosystem. Att man nu släpper in en konkurrent i sin News-app tyder på att man hellre får snurr på användandet – och prenumerationsintäkterna – än att man satsar på att dra in storkovan annonsvägen.

No Title

No Description

Amazon kan släppa eget retargeting-annonsformat

För bara några dagar sedan kom uppgifter om att Amazon, som tidigare varit flitig köpare, helt har slutat köpa shoppingannonser hos Google. Spekulerades förstås i att det är ytterligare ett tecken på att det är rejäl fnurra på tråden mellan Amazon och Google (som mest yttrat sig i blockanden av tjänster och att produkter plockats bort ur sortiment).

Men nu visar det sig att det kanske (också) var något annat: Amazon kan vara på gång att släppa ett eget retargeting-annonsformat.

Timigen är intressant i och med att Apple har begränsat möjligheten att just följa användare över internet i Safari (och fler har följt). Man kan tänka sig att Amazon i och med det sett en möjlighet att kliva in. Kanske använda Amazon-inloggningen. Eller än mer troligt Prime-medlemsskapet.

Amazon’s New Ad Tool Threatens Google, Criteo: Report

Amazon.com Inc. ( AMZN) is introducing a new innovative advertising tool that threatens Alphabet Inc.’s ( GOOGL) Google and French firm Criteo ( CRTO), people familiar with the situation told Bloomberg. The new tool gives merchants selling on Amazon’s online marketplace the ability to purchase ad spots that follow shoppers around as they surf the internet.

TicToc släpper realtidsannonsformat för Twitter

TicToc – Bloombergs Twitter-exklusiva livekanal – har släppt ett nytt annonsformat: inbäddade annonser i livesändningar. På beskrivningen känns det som ett mellanting mellan sponsring och overlay.

Med andra ord: känns inte direkt som raketvetenskap. Däremot är det nästan lite raketvetenskap i dagens digitalannonsvärld som håller på att vrida klockan några år tillbaka och knarka reklam som avbryter. Eller tvingar användaren att vänta innan de kan börja titta på det de vill titta på.

Reklambranschen är med andra ord en väldigt närliggande disruptionsbransch.

https://bit.ly/2ICJOjz

 

Digitalisering

McDonalds siktar på att bli störst på laddstationer för elbilar

För alla som fortfarande envisas med att oroa sig för samma konkurrenter som alltid – eller åtminstone som bara ser konkurrenter i den egna branschen – det är hög tid att köpa en 2018-kalender. Vilket företag satsar på att bli störst på laddstationer? McDonalds förstås.

Med andra ord: snabbmatskedjan tänker konkurrera med bensinmackar och elbolag. Men det skakar också om snabbmatsbranschen. Att välja snabbmatsrestaurang – eller för den delen livsmedelsbutik för veckohandlandet – kanske kommer ha laddstationsmöjlighet som främsta konkurrensmedel. På samma sätt som att kafékedjor har wi-fi som basval i menyn.

No Title

No Description

Max tänker utanför lokalen

Digitalisering starts att home. Med små medel. Hur löser Max problemet med att få plats med självbetjäningsskärmarna i en för liten lokal? Man ställer skärmarna utanför.

Självbetjäningsskärmar utanför Max

 

 

Ekonomi och finans

PayPal köper iZettle

De senaste veckornas iZettle-nyheter har mest handlat om den förmodade börsnoteringen som skulle göra företaget till den största techintroduktionen i Sverige. Men nu sväljs istället iZettle av betaljätten PayPal. PayPal köper iZettle för 2,2 miljarder dollar.

2,2 miljarder dollar var ungefär vad många, påspätt av iZettle själva, spekulerade i att börsnoteringsvärdet skulle bli. Orimligt högt konstaterade flera. Nu fattar man varför iZettle var pigga på att elda på det här ryktet. Ett förhandlingssätt att prata upp prislappen.

För PayPal är affären rätt logisk. De får tillgång till iZettles offlineteknik och ger PayPal bättre möjlighet att karva ut en roll även här.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-05-17/paypal-to-buy-izettle-for-2-2-billion-to-compete-with-square

Ikea släpper ett eget kreditkort därför att det är klart att de gör.

Avgiftsfritt kort (däremot med rätt saftig, enhetlig ränta) som ger rabatt/bonuspoäng som kan användas för att köpa Ikea-grejer. 5 % ”bonuspoäng” på Ikea-grejer (inklusive Task Rabbit-tjänster), 3 % på saker som bensin, uteätande och Netflix-abonnemang och 1 % på allt annat.

Inte bara det: Ikea släppte även en Ikea-finansieringstjänst som kan användas för att, förstås, köpa Ikea-grejer. Kort sagt ungefär samma upplägg som t ex Apple verkar vara på gång med.

Kapa mellanhänderna, ge rabatter som knyter kunderna ännu närmare det egna varumärket och underlätta att köpa dina prylar på avbetalning.

No Title

No Description

Kvartalsrapport från Tencent: WeChat för första gången över en miljard månadsanvändare

Kvartalsrapport från Tencent (företaget bakom Kinas Messenger WeChat). Körde över förväntningarna rätt ordentligt. Och WeChat noterar för första gången över en miljard månadsanvändare.

 • Omsättningen ca 11,8 miljarder dollar (+48 % jämfört med 2017)
 • Vinsten ca 3,6 miljarder dollar (+61 %)
 • Spelverksamheten stod för en stor del av intäktsboosten. Omsättningen från mobilspel landade på 3,4 miljarder dollar (+68 %). PC-spelbiten var däremot oföränrdad.
 • De dagliga mobilvisningarna i Tencents videoströmningstjänst ökade med 68 %. Omsättningen var 75 % högre än 2017. Prenumerationerna för tjänsten ökade med 85 %.
 • Annonsverksamheten ökade med 55 % (jämfört med Facebook är annonseringen bara runt 20 % eller så av de totala intäkterna, medan Facebooks motsvarande andel av intäkterna är ca 99 %…)

No Title

No Description

Huya, Kinas Netflix, har klivit in på börsen

Ännu ett kinesiskt företag har tagit klivet in på amerikanska börsen. Och det har självklart kopplingar till Kinas techgiganter. Huya är Kinas Twitch – plattform för spelströmningar.

Huya ägs till över 75 % av två företag: Tencent (bakom WeChat) och YY (a video based social network). Huya hade nästan 87 miljoner månadsanvändare i slutet av förra året, inte långt efter Twitchs 100+ miljoner.

Hur gick börsintroduktionen i fredags? Jotack bra. Aktien poppade upp 30 % när handeln startade.

No Title

No Description

Youtube skulle kunna vara värt 100 miljarder dollar

Intressant läsning om Youtube. Dels intressant om användandet, som nyligen aviserade siffran 1,8 miljarder inloggade månadsanvändare som tittar på över en miljard timmar Youtube – varje dag. (Tre gånger mer än Netflix rekorddagsnotering.)

Men också dels intressant som ett försök att lista ut vad Youtube kan vara värt på egen hand. Att Youtube står för största delen av annonstillväxten för Google är rätt vedertaget vid det här laget. Och det är dessutom innan vi räknar in Youtube Red.

Youtube bedöms ha omsatt runt 15 miljarder senaste året. Kan vara värt runt 100 miljarder dollar som eget företag. Google köpte det för 1,65 miljarder 2006. En rätt okej investering.

How Much Could Google’s YouTube Be Worth? Try More Than $100 Billion

Alphabet is sitting on a gem. It goes without saying that Alphabet/Google’s $1.65 billion purchase of YouTube in 2006 was one of the smartest big tech acquisitions in history, and that the online video giant would be worth dozens of times as much if taken public today.

Apple har tjänat mer pengar första kvartalet än Amazon någonsin har gjort

Hur mycket pengar gör Apple i vinst? Senaste kvartalet gjorde Apple 13,8 miljarder dollar i vinst. Att jämföra med 9,6 miljarder dollar som Amazon gjort i vinst – under hela sin livslängd.

Med det sagt så plöjer Amazon förstås ner pengar i sin expansion och tillväxt. Kort sagt är vinst inte högst upp på Amazons agenda. Men även jämfört med andra techjättar så tjänar Apple bisarrt mycket pengar.

No Title

No Description

Klarna släpper eget kreditkort

Igår Ikea, snart (förmodligen) Apple och däremellan Klarna. Företaget bekräftar nu uppgifterna om att Klarna är på gång att ansluta sig till den rätt brokiga skaran av verksamheter som är i färd med att släppa egna kreditkort. Blir intressant att se vad Klarnas kort får för USP:ar.

No Title

No Description

 

Övrigt

Hubspot släpper kundtjänstverktyg

Marknadsföringsplattformen Hubspot släpper kundtjänstverktyg, därför att det är klart de gör.

Tjänsten har de vanliga kundtjänstverktygen, som inkorg för alla typer av kundtjänstkanaler, kunskapsdatabas och uppföljningsverktyg, men också en botplattform.

Två kommentarer: ännu ett bevis på att branscher i princip har upphört som fenomen och även ett bevis på att kundtjänst och marknadsföring numer är samma sak. Så det är med andra ord inte särskilt att Hubspot breddar verksamheten på det här sättet.

Nu ska bara företagen komma ikapp också. Och inse vilken värdefull kanal kundtjänst är. Inte bara som kundtjänst.

No Title

No Description

Amerikanska senaten röstar för att upphäva beslutet att döda nätneutraliteten i landet

Det här var faktiskt rätt förvånande. Okej att läget var bra, men ändå. Nu ska det säkert till Kongressen och till sist till Trump – så oddsen att upprivningen rivs upp måste fortfarande ses som ganska höga. Men ändå.

No Title

No Description

/laundroid – viker och sorterar tvätten åt dig

Jobbigt att vika och sortera kläder i garderoben? Inga problem! Bara att köpa en Laundroid (eller /laundroid om vi ska vara logotyptypografiskt korrekta). ”A fully automatic laundry folding machine.” Viker och sorterar tvätten åt dig.

Men förstås inte bara det. Dels kan du ha din garderob i molnet (så att du när som helst kan få svar på frågan om du har en limegrön skjorta).

https://laundroid.sevendreamers.com/en/about/

Tesla X klarar av att bogsera en Dreamliner

No Title

No Description

Microsofts Surface Hub 2 är sjukt snygg

Okej, det här är kontorsporr.

No Title

No Description

Gfycat släpper 360-gifar

SÅJA! Nu börjar vi snacka. 360-gifar. * gif med hysteriska glädjeyttringar*

No Title

No Description

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.