Kategorier
Detaljhandel/e-handel Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 20 2020

Facebook köper Giphy för 400 miljoner dollar. Instagram lägger till nya antimobbningsfunktioner. Facebook går med på att betala 52 miljoner dollar till innehållsgranskare. LinkedIn lanserar enkäter och virtuella evenemang. TikTok lanserar nytt interaktivt AR-reklamformat. Houseparty börjar med eget originalinnehåll. Den amerikanska e-handeln rusade med 49 % under april.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook köper Giphy för 400 miljoner dollar

Det här en en affär som är lite hoppsan. Även om den är långtifrån förvånande. Facebook köper Giphy för 400 miljoner dollar (även om köpesumman inte är bekräftad). Because gifar.

Tydligen ska hälften av trafiken till Giphy redan komma från någon av Facebooks appar, så de två företagen tyckte tydligen att det var lika gott att göra gifandet till en inhousehistoria. Mer specifikt en Instagram-inhousehistoria. Giphy hamnar nämligen i Instagramteamet, intressant nog. Säger sannolikt en hel del om var Facebook ser framtiden även för Giphys tjänster (utöver de integrationer som redan finns).

Giphy kommer fortsätta som eget fristående varumärke och tjänst (håll min öl säger WhatsApp och Instagram) och överlag rulla på precis som vanligt. Så åtminstone för tillfället kommer Giphy finnas tillgängligt på samma ställen som tidigare.

Gifar har förstås likt emojis blivit ett eget språk i vår onlinekommunikation. Och likt emojis har de kommit väldigt långt sedan de första stapplande stegen (under konstruktion-gubbe, någon?).

Sist men inte minst innebär det här att Facebook gör en Google – som köpte konkurrerande Tenor för ganska precis två år sedan. *gif med hyperventilerande Sheldon*

Med andra ord: all your gifar are belong to Facebook och Google nu.

Facebook to acquire Giphy in a deal reportedly worth $400 million

Facebook will acquire Giphy, the web-based animated gif search engine and platform provider, Facebook confirmed today, in a deal worth around $400 million, according to a report by Axios. Facebook said it isn’t disclosing terms of the deal. Giphy has grown to be a central source for shareable…

Facebook gör det möjligt att söka efter och se inlägg från företag i närheten

Facebook har aldrig varit riktigt lika mycket småföretagarfokuserat som Google, men det senaste året eller så så har Facebook tagit ett par rejält stora kliv in i Googles favoritdomän. Under coronakrisen har de här ambitionerna steppats upp rejält och nu kommer senaste tillägget, för Facebook och Instagram.

Det innebär att Facebook rullar ut saker som dekaler specifikt för att visa stöd för det lokala näringslivet i stories eller som hashtag i Facebook, innehållsskapare på Facebook kan tagga inlägg med ”stöder” för att göra samma sak samt en uppgradering av Messenger-inboxen för sidor.

Men den mest intressanta funktionen är Businesses nearby – en sökfunktion specifikt för just butiker och näringsidkare i närheten. Med möjlighet att se inlägg just från den här typen av sidor och snabbgenvägar till att beställa exempelvis mat från dem. Och ja, funktionen ser väldigt mycket ut som Googles motsvarighet.

Att både Facebook och Google kramar småbutikerna så mycket, inte minst de fysiska, är förstås för att de ser dem som annonsköpare. Och användare av fler tjänster för att suga in dem djupare i respektive ekosystem. Och precis som Businesses nearby så släpps allt fler funktioner i gränslandet mellan marknadsföring och försäljning, online och offline.

Facebook and Instagram add new features to help you find and support local businesses

Facebook is announcing a handful of new features that will allow users to show their support for small businesses and get the latest updates as those businesses deal with the fallout – economic and otherwise – of the COVID-19 pandemic. The social network is introducing a new section called Business…

Instagram lägger till nya antimobbningsfunktioner

Fler nya funktioner i Instagram. Mer specifikt funktioner som ska bidra till att göra plattformen mer positiv. Eller antimobbningsfunktioner om man så vill.

  • Bulkradera kommentarer (upp till 25 åt gången)
  • Bulkblocka eller bulkbegränsa flera konton åt gången
  • Bättre och mer finkorniga funktioner för att bestämma vem som får tagga eller nämna
  • Nåla fast kommentarer först under ett inlägg

Instagram adds new anti-bullying features, including tag controls, comment management tools

As part of its anti-bullying efforts, Instagram today announced a series of new features aimed at helping users better manage negative comments as well as highlight positive ones. It’s also adding new controls to manage who can tag or mention you on Instagram, which can be another source of o…

WhatsApp kan få stöd för videosamtal med upp till 50 personer via Messenger Rooms

Efter att spår av en integration mellan WhatsApp och Facebooks nya videokonferensfunktion Messenger Rooms i en kommande uppdatering av Android-appen som pekar nya upptäckter mot att funktionen även är på väg till webbversionen. Men det finns en skillnad mellan de tidigare uppgifter och dem i artikeln nedan: hur integrationen kan fungera.

Förra gången hette det att WhatsApp-användare och Messenger Rooms-användare skulle kunna videokonferensa med varandra. De nya uppgifter pekar snarare på att WhatsApp-användarna knuffas in i Messenger Rooms.

Nu vet vi förstås inte hur lösningen blir, men ATT det kommer en integration kan vi nog nu anse som bekräftat. Det i sig är förstås helt i linje med att Facebook håller på att bygga ihop sina chattappar. Även video, alltså. Att man alltså på sikt inte ska behöva ha samma chatt- eller videoapp för att kommunicera med varandra – så länge som man håller sig till någon av Facebooks tjänster.

Men det kan också, mer kortsiktigt, innebära att Facebook tänker styra videokonferensandet till Messenger, även om man får en konferenslänk i WhatsApp.

WhatsApp may soon support 50-person video calls through Messenger Rooms

Ever since Facebook bought WhatsApp back in 2014, the company has managed to keep the the mega-popular chat app quite separate from its other services. But every now and then, we’re reminded that WhatsApp is, in fact, owned by Facebook. Case in point: an upcoming feature test spotted by WABetaInfo would redirect you towards Messenger …

Facebook betalar 52 miljoner dollar till innehållsgranskare som drabbats av mentala problem på grund av jobbet

Whoopsidaisy. Ni vet Facebooks innehållsgranskare? Då och då kommer artiklar om vad de utsätts för i sitt jobb eftersom, tja, människor är människor. På det dåliga sättet.

Nu har Facebook gått med på en förlikning som innebär att man kommer att betala 52 miljoner dollar som kompensation för att innehållsmoderatorerna har drabbats av mentala problem på grund av sitt jobb. Mer specifikt: PSTD. Post-traumatic stress disorder. Ni vet. Sånt man får i krig.

Totalt handlar det om 11 250 innehållsgranskare som kommer att få minst 1000 dollar var. Plus eventuella kostnader relaterade till de mentala problemen.

Facebook will pay $52 million in settlement with moderators who developed PTSD on the job

In a landmark acknowledgment of the toll that content moderation takes on its workforce, Facebook has agreed to pay $52 million to current and former moderators to compensate them for mental health issues developed on the job.

Facebook utlyser hackathon för att ta fram en AI som kan identifiera hatmemes

I förrgår meddelade Facebook att man kommer att betala ut 52 miljoner dollar till sina innehållsmoderatorer, framför allt till dem som har drabbats av mentala problem av sitt jobb. För att flytta lite av uppmärksamheten från det så gick man också ut med att företagets uppladdningsfilter nått nya rekordnivåer med nästan 90 % bortplockande av hatinnehåll innan någon hann rapportera det. 9,6 miljoner bortplockade inlägg under Q1.

Men det finns alltså mer att göra, inte minst när det kommer till hela det jobbiga gränslandet mellan satir och brott. Därför drar man nu igång en tävling där man erbjuder 100 000 dollar till den som lyckas ta fram en antihat-meme-AI baserad på ett dataset som Facebook tillhandahåller.

En framgångsrik AI kan förstås bli en viktig pusselbit i framtida uppladdningsfilter. Kort sagt göra maskiner ännu bättre på att förstås såväl innehåll som kontext. För att Facebook både ska slippa ha människor göra det jobbet. Både lönemässigt och skadeståndsmässigt.

https://thenextweb.com/neural/2020/05/13/facebook-issues-100k-challenge-to-build-an-ai-that-can-identify-hateful-memes/

Twitter

Twitter permanentar hemmajobbande för dem som vill

Whoomp, there it is. Beskedet jag har väntat på. Som första techjätte (väl?) permanentar Twitter hemmajobbande.

I ett mejl till de anställda gick VD:n Jack Dorsey idag ut och meddelade att de som vill och kan får fortsätta jobba på distans även efter det att coronakrisen har lagt sig.

Coronakrisen har bjudit såväl företag som samhällen en hela massa skarpa tester på nya sätt att göra saker. Distansjobbandet har kanske varit det enskilt största och mest homogena testet. Facebook och Google har båda förlängt möjligheten att jobba hemifrån till årsskiftet och nu går alltså Twitter ett steg längre.

Och de tre exemplen säger oss något väldigt entydigt: det funkar.

Elon Musk har stämt Kalifornien och är beredd att bli arresterad för att Tesla ska få återuppta sin produktion där. Det blir helt enkelt än så länge inga bilar utan människor på plats i dedikerade lokaler. Visst passar techjättarna på att plocka alla goodwillpoäng de kan hos lagstiftare runt om i världen – USA inte minst – men samhällets bästa är trots allt underordnat verksamheten, vinsten och aktieägarna när det kommer till kritan.

Med andra ord: om verksamheten för Google, Facebook eller Twitter hade drabbats rejält illa av distansjobbandet så hade de sannolikt kämpat med näbbar och klor att få rätt att tvinga tillbaka folk till kontoret, på samma sätt som Elon Musk. Nu blev det åtminstone inte sämre. Tvärtom misstänker jag att fördelarna har visat sig rätt mycket överstiga nackdelarna.

Handböckerna och best practice-dokumenten hur man driver ett företag kommer med andra ord skrivas om en hel del när vi lagt coronakrisen bakom oss.

Twitter Will Allow Employees To Work At Home Forever

BuzzFeed News has reporters across five continents bringing you trustworthy stories about the impact of the coronavirus. To help keep this news free, become a member and sign up for our newsletter, Outbreak Today. Some Twitter employees will never return to their office.

LinkedIn

Två nya funktioner i LinkedIn: enkäter och virtuella evenemang

  • Enkäter: Som de brukar funka i den här typen av plattformar. Ställ en fråga till nätverket och låt dem välja bland ett antal fasta svarsalternativ.
  • LinkedIn Virtual Events: Ungefär vad det låter som. Funktion för att skapa och vara värd för virtuella evenemang. Ett LVE får en dedikerad landningssida och URL som kan delas, det går att välja om evenemanget ska vara öppet eller inbjudningsstängt och det sänds via LinkedIn Live. Så en mashup av de två befintliga funktionerna Live och Events, alltså.

(Jag utgår givetvis från att enkätfunktionen bara kommer att användas som den är tänkt.)

Som artikeln är inne på är avsaknaden av koppling till Teams kanske lite ögonbrynshöjande, men det handlar ju inte om ett konferenssamtal på det sättet. Men det betyder förstås inte att en Teams-integration kan komma på sikt.

Funktionerna rullas ut as we speak, så de landar väl även här vad det lider.

LinkedIn adds polls and live video-based events in a focus on more virtual engagement

With a large part of the working world doing jobs from home when possible these days, the focus right now is on how best to recreate the atmosphere of an office virtually, and how to replicate online essential work that used to be done in person. Today, LinkedIn announced new feature updates that p…

LinkedIn börjar visa hur lång tid det tar att läsa delade artiklar

Som jag misstänkte när jag skrev om den här LinkedIn-funktionen för någon vecka sedan: nu visas bedömd lästid där den är mest relevant, för den som ser en delad länk och kan vara intresserad av att läsa, och inte bara för den som delar.

Syns både i appen och på webben. Ett väldigt litet, men bra tillägg.

(Om de nu bara kunde ranka upp delning av externa länkar i sin algoritm så skulle vi bli ännu gladare. Eller har de redan gjort det? För 1-2 veckor sedan dammade visningarna av och engagemanget kring mina inlägg totalt i backen. Typ rullande ökengräs. Men senaste dagarna har det studsat upp rätt rejält igen. Någon annan som har märkt av något liknande?)

TikTok

TikTok lanserar nytt interaktivt AR-reklamformat

Nytt annonsformat i TikTok: AR-annonser. Ja, eller mer specifikt lägga till ”interaktiva visuella element från annonsörer i sina videos som kan interagera med en fysiska miljön runt omkring dem”. ”AR brand effects” på TikTok-språk. Så med andra ord väldigt mycket som exempelvis Snapchats AR-linser.

Bytedance har växla upp sina appar i ett rasande tempo senaste året. Förstås inte minst TikTok och förstås höjt annonsambitionerna ordentligt. Men att man nu tar klivet ut i den fygitala verkligheten på riktigt (ironiskt nog medan hemmasittandet fortfarande trendar) måste ändå sägas vara lite av en ny platå.

Förutom att AR-effekter är roliga och tacksamma att använda i sig så gissar jag att även Bytedance har platsspecifika tankar. Med andra ord att även TIkToks interaktiva AR-element kan rymmas inom virtuella geografiska stängsel som gör att användare fysiskt måste ta sig till en plats för att kunna använda dem. Alltså ambitioner att göra det digitala beroende av det fysiska för att driva trafik till exempelvis butiker.

Ja, eller kanske inte just nu. Men lite längre fram.

TikTok To Launch A New AR Ad Format

As it accelerates its growth and product development, TikTok is now preparing to take on Snapchat with the launch of a new AR ad format. Being the fastest growing social platform out there – per number of downloads – is not enough for TikTok.

Houseparty

Houseparty börjar med eget originalinnehåll

Hm. Hittar typ inget om det här någonstans. Så jag kanske läser in för mycket i uppdateringsinfon. Men det känns väldigt mycket som att Houseparty lanserar sin egen Watch Party-funktion. Ja, eller rättare sagt att de nu kommer börja med eget innehåll.

Om det skulle stämma så kan det kort innebära att vi får ännu en konkurrent till kanske främst Snapchats motsvarighet och nya strömningstjänsten Quibi. Alltså program gjorda för mobilens och ännu mer kommunikationsappars förutsättningar.

Visst kan det också vara så att det handlar om att suga in material från andra källor och alltså lägga på Houseparty som ett lager på det. Men det känns som sagt större än så.

Blir intressant att se vad som landar på fredag.

Google

Google Duo får stöd för samtal med 32 användare och ansiktsfilter

Videokonferenstjänster är som bekant ett av de mest oväntade sociala medier-uppsvingen under 2020. Men det börjar också bli allt luddigare gräns mellan de olika typerna av videotjänster med tanke på att privatpersonertjänsterna får stöd för allt fler samtida användare. Som Google Duo, som nu får stöd samtal med upp till 32 personer.

Google jagar just nu på tre kommunikationsfronter: Zoom och Microsoft (snart kanske även Facebooks nya Messenger Rooms) vad gäller videotjänster i arbetet, Snapchat, Facebook och Houseparty på privatgruppvideosidan och Apple vad gäller multitjänstkommunikationsplattform. I Duo-fallet är det nära till hands att först och främst tänka Houseparty just nu – tjänsten som haft ett galet uppsving i och med corona. Och ja, det går att starta gruppsamtal genom att skicka en länk.

Och för att vara relevant när det handlar om video för privatpersoner så lägger Google till ännu en livsviktig funktion: ansiktsfilter och dekaler. Because ansiktsfilter och dekaler.

I veckan kom dessutom info att Google nyligen har konsoliderat sina kommunikationstjänster, minus Gmail, inom ett och samma verksamhetsområde. Google kanske till sist är redo att ta ett helhetsgrepp vad gäller chatt, snarare än det imponerande spretiga tjänsteduttandet som varit normen senaste åren.

Google Duo feature push continues with family mode, 32-way calls and more

Google isn’t slowing down in trying to pinch some of the market share Zoom has amassed in the video chat market – having added one-click calls to Gmail for its business-focused Google Meet video app, it’s now pushing out more features for its other video tool, Google Duo, as well.

Tencent

Tencents kvartalsrapport Q1 2020: QQ växer snabbare än WeChat

Igår var det dags för WeChat-ägaren Tencent att redovisa kvartalssiffrorna. Inte oväntat stack omsättningen iväg under kvartalet, främst tack vare Tencents största verksamhet: spel.

Men till skillnad från exempelvis Facebook så ökade även annonseringen rätt mycket: 32 % upp jämfört med 2019. Växte dessutom snabbare än under Q4. Dessutom var det annonseringen i sociala medier (läs: WeChat) som ökade. Okej, Tencent dopade det sistnämnda genom att öka annonstätheten just i WeChat.

Så fanns det en rätt intressant sak vad gäller användartillväxten just för Tencents två stora sociala medier. WeChat nådde en ny milstolpe när tjänsten för första gången kliver över 1,2 miljarder månadsanvändare medan QQ nu har 694 miljoner. För WeChat är årsökningen 8,2 % medan QQ:s siffror innebär en minskning på 1 % (alltså i det närmaste oförändrat).

Men om vi däremot jämför med Q4 så har WeChat växt med 3,2 % medan QQ har ökat med 7,2 %. QQ, världens förmodligen äldsta, stora sociala medium, ökar alltså därmed nästan dubbelt så snabbt som WeChat. Visst. WeChat är fortfarande mest en kinesisk angelägenhet och har därmed svårt att växa mer. Men att gamlingen QQ tuffar på i ökande takt (bland annat tack vare unga användare om spekulationerna stämmer), är ändå lite intressant.

Tencent posts first-quarter beat as users turn to hit mobile games during coronavirus lockdown

Tencent reported earnings that beat expectations thanks to a strong performance in its gaming business and better-than-expected results out of its financial technology and advertising units. Here’s how Tencent did compared to Refinitiv consensus estimates: Revenue of 108 billion Chinese yuan ($15.2 billion) vs. 101.4 billion yuan estimated.

 

Sök/SEO

Googles shoppingannonser får stöd för upphämtningsmärkning

Förutom att Google har lagt till möjlighet att i Google My business visa vilka ”leveranssätt” man erbjuder (och ja, ”handla själv i butiken” är förstås numer ett sådant leveransalternativ) så börjat man nu också göra det möjligt att märka ut vilka produkter som går att handla med ”trottoarhämtning”.

Den här funktionen kommer nu till Googles produktkatalogsannonser, så att man vid enskilda varor kan visa vilka som går att beställa och hämta själv samma dag eller nästa dag. Google har sett att just den typen av sökningar har skjutit i höjden och med tanke på den allmänna kontaktlösheten så är det ett givet tillägg.

Funktionen kommer till alla länder som har produktkatalogsannonsformatet, vilket alltså betyder att den kommer till Sverige typ nu. Med en liten brasklapp: funktionen i sig är en beta och för att använda den krävs att man har ”genomgått introduktionen för butiksupphämtning”. Så att man har blivit godkänd som upphämtningsbutik, antar jag.

Google Advertisers Can Now Promote Curbside Pickup In Local Inventory Ads

Retailers using Google local inventory ads can now indicate which of their products are available for store pickup with a new curbside pickup badge. During the COVID-19 crisis, more and more people are looking to avoid shipping delays on their e-commerce orders, so searches for ”in-stock” have grown significantly in the last months.

Google lägger till donationsfunktioner i My Business

Google gör en Yelp. Eller Facebook. Ett nytt tillägg i My business gör det möjligt för företag att lägga till ”suppportlänkar” i sin profil. Det betyder att företag kan välja att lägga till en donationslänk, en presentkortslänk eller både och.

Tanken är precis som för övriga som har lagt till den här typen av funktionen: så att kunder ska kunna supporta sina favoritverksamheter även om de inte har möjlighet att besöka dem på grund av karantännedstängning. För donationerna samarbetar Google med Paypal och GoFundMe och några andra för att hantera presentkortsförsäljningen.

Rullas initialt ut i sex engelsspråkiga länder de kommande veckorna och anledningen är förstås just corona. Men jag har tidigare spekulerat att det här kan bli något som överlever krisen.

Covid-19 har gett oss ny kärlek till kvartersbutikerna, en kärlek som kan leva kvar. Men rent hållbarhetsmässigt är det förstås inte hållbart att gå och handla saker man inte behöver bara för att en företagare ska vara kvar runt hörnet. Framöver kanske vi kommer få se någon slags hybridföretagande. En blandning mellan försäljning av varor och tjänster och Patreon-stöd.

Add support links to your Business Profile on Google

Local businesses are core to our communities, but the impact of COVID-19 has been tough on business owners. Over the past few months, we’ve added tools and features to make it easier for businesses to keep customers informed, including the ability to add dining options and updated hours to Business Profiles.

 

Detaljhandel/e-handel

Den amerikanska e-handeln rusade med 49 % under april

För några veckor sedan konstaterade e-handelsplattformen Shopify att de såg Black Friday-transaktionsvolymer. Varje dag. Och de är som bekant inte ensamma. Amazon och Instacart är två av företagen som skriker efter folk. Även svenska Apotea. Och nu visar en rapport från Adobe att e-handeln i USA överlag rusade hela 49 %. Det är… en del.

Framförallt är det förstås livsmedel som har dragit iväg – en fördubbling under april jämfört med de dagliga volymerna under mars. Men även bokförsäljningen har dubblats och försäljningen av elektronik har ökat med 58 %.

Just Instacart lyckades dessutom gå med vinst för första gången och ska ha sålt livsmedel för 700 miljoner dollar via sin plattform under de två första veckorna i april. 450 % bättre än siffrorna under december. I artikeln finns fler exempel, inklusive siffror på att e-handeln även globalt kan ha sett en fördubbling i antal beställningar.

Att det normala efter corona kommer att bli ett nytt normalt kan vi nog alla vara överens om. Men frågan är förstås hur stor förändring det nya normala kommer att innebära. På kort och lång sikt. Inte minst för e-handel. Även långt bortom det som så här långt har varit e-handelns domäner.

US e-commerce sales jump 49% in April, led by online grocery

Online retailers are seeing Black Friday-like sales due to the impact of the COVID-19 pandemic on their business. According to new data from Adobe’s Digital Economy Index, U.S. e-commerce jumped 49% in April, compared to the baseline period in early March before shelter-in-place restrictions …

Kanadensiska kaffekedjan Tim Hortons inleder samarbete med Tencent

Ny satsning för Tencent i Kina: kaffe. WeChat-ägaren inleder samarbete med kanadensiska kaffekedjan Tim Hortons.

I Kina har kaffekriget senaste åren hettats upp (hoho) ordentligt sedan Luckin Coffee klev in på scenen. Gick från noll till hundraåttio på nästan ingen tid alls med sitt strösslande av utlämningsställen som nu är i nivå med antalet Starbucks-restauranger. Dessutom en väldigt covid-19-vänlig modell: Luckins modell bygger nästan helt på utlämning och leverans snarare än caféer. Dessutom med hög grad av digitala lösningar.

Ja, fram till början av året när bekrägerianklagelser om uppblåsta försäljningssiffror bekräftades av företaget själv. En liten grupp anställda, några högt upp, pekas ut som ansvariga, men en bedrägeriutredning har startats för att se hur högt det har gått.

Det gör förstås att andra ser sin chans. Tim Hortons finns redan i Kina, men tänker nu rampa upp sin satsning rejält. Man siktar på att gå från 50 till 1500 platser. Samarbetet med Tencent ger Tim Hortons ännu bättre tillgång till inte minst WeChats användarbas. Men det är strategiskt också rätt viktigt för Tencent. Starbucks och Alibaba inledde ett liknande arrangemang för ett par år sedan och bevisligen tänker inte Tencent låta Alibaba ta över kaffemarknaden utan strid.

Tim Hortons eyes China coffee drinkers with Tencent investment

Canadian coffee-and-doughnut chain Tim Hortons has secured a heavyweight partner to further its China expansion. The company announced on its social media account (in Chinese) on Tuesday that it has landed funding from Tencent, the Chinese social networking and gaming giant, without disclosing the …

Lidl lanserar en AWS-konkurrent

Och där lanserar Lidl en konkurrent till exempelvis Amazons AWS. Alltså molninfrastrukturtjänster. Därför att det är klart att de gör.

(Okej, det är Lidls moderbolag som tar det här steget. Men ändå.)

Lidl owner launching its own rival to Amazon Web Services

Lidl’s parent company Schwarz Group is taking on Amazon by launching its own cloud computing service for third party retailers. Schwarz Group, which owns both Lidl and Kaufland, is launching its own rival to Amazon Web Services (AWS) following the recent acquisition of software specialist Camao IDC, according to Lebensmittel Zeitung.

Amazon vill att USA gör prishöjningar olagliga under stora kriser

Coronakrisen har som bekant gjort att helt nya produktkategorier har rusat upp till topplatserna över livsnödvändiga produkter. Som toalettpapper. Och förstås saker som ansiktsmasker och handsprit. Det har gjort att Amazon har plockat bort drösvis med produkter som försökt dra nytta av krisen och människors desperation.

För att motverka detta vill Amazon nu alltså att det lagstiftas mot det här. Finns tydligen redan i ett antal stater i landet, men Amazon vill ha en nationell lag.

Visst kan en lagstiftning styra upp bredare, men för egen del kan Amazon bevisligen hantera det här själva. Och de skulle kunna gå betydligt hårdare fram. De hade kunnat hota med att sparka ut säljare som inte sköter sig, men vill alltså krasst talat ha någon annan att skylla på. Och låta någon annan göra jobbet med att jaga upp och stoppa produkter och företag som låter priserna skena.

Det är kort sagt lite som när de svenska bankerna efter finanskrisen krävde lagstiftning om amorteringskrav. Något de utan problem hade kunnat införa själva. Men åter: bättre att ha någon annan att skylla på.

Med andra ord: det här är alltså ännu ett exempel på en techjätte som vill ha reglering på sina egna villkor.

Amazon calls on Congress to create anti-price gouging law

Amazon has received a fair amount of criticism for perceived inaction against seller price gouging during the COVID-19 pandemic. While the retail giant has made efforts to rein in the opportunist activity (pulling some half a million offending listings), critics have pointed to the company’s slow r…

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.