Kategorier
AI - Artificiell intelligens Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 21 2020 – del 2

Facebook lanserar den egna e-handelsplattformen Shops. Shopfy lanserar kreditkort och AI-drivet logistiknätverk. Amazon testar leverans av färdigmat i Indien. Youtube lanserar Youtube Select. Tele2 lanserar första publika 5G-nätet i Sverige. Apple kan jaga manusbaserat podcastinnehåll. Facebook rullar ut ny AI-bildigenkänningsmotor. Amazon kan göra sig redo för en stor podcastsatsning.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Facebook lanserar den egna e-handelsplattformen Shops

Whoomp, there it is. Facebook har tassat allt närmare ren e-handel och, tja, nu kommer det definitiva jätteklivet. Facebook lanserar nu Shops – en e-handelsplattform för Facebook och Instagram.

Shops är ungefär precis vad det låter som. Möjlighet för Facebook-sidor och Instagram-företagsprofiler att erbjuda e-handel direkt från sidan eller profilen. Ladda upp produktkatalogen, fippla lite med designen och kör. Företagsshopparna kan marknadsföras både som annonser och stories.

Men det stannar inte där. Till sommaren räknar Facebook med att Instagram Shop ska landa. Det kommer göra det möjligt att bläddra bland produkter direkt från Explore-flödet. Dessutom kommer handlare kunna länka in livevideos i sina butiker (ni vet, för livevideoförsäljning)

Som vanligt på Facebook så kommer det inte kosta något att öppna en egen shop. Men däremot kommer Facebook ta ut ”en liten avgift” vid varje köp via funktionen (även om annonser förstås fortfarande kommer vara det huvudsakliga spåret).

Så. Ni vet. Typ… stort.

No Title

No Description

Shopfy lanserar kreditkort och AI-drivet logistiknätverk

En av årets stora börsraketer är kanadensiska e-handelsplattformen Shopify. Bara senaste två månaderna har kursen fördubblats och den handlar på rekordnivåer långt över var den legat tidigare. Eller som Shopify själva konstaterade det: under coronakrisen har Shopify sett Black Friday-transaktionsvolymer – varje dag. Igår var det dessutom dags för Shopify att presentera några nya tjänster.

  • Shopify Balance: ett alternativt bankkonto för handlare, utan avgifter eller miniminivåer.
  • Buy Now, Pay Later: stöd för att handlare ska kunna erbjuda avbetalningsköp.
  • Local Delivery: möjlighet för handlare att sätta upp särskilda, hyperlokala leveransalternativ. Inklusive att åka ut med grejerna själv.
  • Shopify Fulfillment Network: Shopifys egna logistiknätverk rullas nu ut skarpt. Ska bland annat erbjuda AI-smartness för att erbjuda stöd för att förutsäga efterfrågan, inventarieallokering och leveransalterantiv.

Och det här blev förstås än mer relevant i och med nyheten om Facebooks nya shoppingplattform. Där Shopify är ett av företagen som bidrar med infrastruktur.

No Title

No Description

Amazon testar leverans av färdigmat i Indien

Inte särskilt långt efter det att Uber Eats kastade in handduken i Indien så rullar Amazon nu ut piloten Amazon Food i landet. Matleveranser, alltså. Men det intressanta är just att det handlar om Uber Eats-leverans. Färdigmat från restauranger alltså, snarare än matkassar.

Det funkar ungefär som vanligt, du beställer mat från restauranger eller spökkök – men gör det alltså via Amazon. Man kan förstå tajmingen med tanke på covid-19, men landets två dominerande leveranstjänster har haft det tufft under coronakrisen och sparkat folk i rätt stora mängder. Det kan helt enkelt vara så att Amazon tänker att det kan vara ett lämpligt tillfälle att sparka igång en sån här tjänst så att den är på plats att rampas upp när krisen lättar – samtidigt som konkurrenterna fortfarande slickar sina sår.

Att se hur tjänsten går i Indien – och hur uthålliga Amazon kommer att vara. Den föregångare som Amazon hade igång i USA, Amazon Restaurants, skrotades 2019 efter fyra år – just på grund av den hårda konkurrensen.

No Title

No Description

Alibaba sålde för första gången för över 1 biljon dollar senaste året

Idag var det dags för Alibaba att redovisa det ekonomiska kvartalet och det ser ut som ungefär för de flesta företag inom samma skrå. Allt kopplat till e-handeln gick upp rätt ordentligt, inklusive livevideosäljandet via Taobao som rakade iväg med 88 % jämfört med för ett år sedan.

Dessutom har Alibabas samarbetschattverktyg DingTalk snittat på 155 miljoner dagliga användare senaste tre månaderna. Största överraskningen är kanske att segmentet ”digital media and entertainment” ökade omsättningen med blygsamma 5 %. Jag hade väntat mig betydligt större ökning där.

Men kvartalsrapporten var också årsbokslutet för senaste räkenskapsåret och här fanns en rejäl milstolpe för Alibaba: Mars till mars var första året när Alibabas GMV för sina plattformar var högre än 1 biljon dollar (det är tolv nollor det – eller typ tretton i kronor).

Med andra ord: det totala värdet på allt som såldes via Alibabas plattformar, som Tmall och Taobao, senaste året var större än Googles hela börsvärde. Inte långt ifrån vad Amazon just nu är värt.

Det är… en del det.

No Title

No Description

Amazon kan köpa konkurskrisande kedjan J.C. Penney

Den enes död. Uppköpen har stått lite som spön i backen under coronakrisen. Inte minst bland techjättarna som sugit upp bolag till vänster och höger – och då pratar vi om dem vi känner till nu. De flesta uppköp blir inte allmänna förrän ett tag senare, så jag misstänker att vi, säg, under hösten kommer höra talas om en hög coronauppköp till. Här kommer ett techkopplat uppköpsrykte till: Amazon kan vara intresserade av att köpa konkurskrisande detaljhandelskedjan J.C. Penney.

JCP:s kris är däremot inget som briserade just nu. Det har snarast tvärtom handlat om en rätt lång nedgångsperiod som, så ofta, handlat om att kedjan inte har mäktat med att ställa om till dagens handelsverklighet.

Nu handlar det alltså om spekulationer (och fler än Amazon nämns som intressenter), men ett JCP-köp skulle adressera Amazons enskilt största svaghet: bristen på fysisk närvaro. Inte minst om vi jämför med stora konkurrenten Walmart. JCP har nära 900 butiker i dagsläget. Och de flesta av dem i shoppingcentra. Det skulle kunna innebära ett antal olika alternativ för Amazon: som fler logistikhubbar och utlämningsställen, men också rena butiker. Inte minst för företagets egna klädvarumärkessatsningar.

Nu är det väl mer sannolikt att Amazon i så fall skulle satsa betydligt mer småskaligt utifrån ett eventuellt JCP-uppköp, men det är inte helt orimligt att Amazon skulle ta en coronachans att göra den större offlinepush de har jobbat sig allt närmare senaste åren.

No Title

No Description

Hämndshoppande – ännu ett coronanyord

Ha. Ännu ett ord till coronanyordlistan: ”revenge buying”. Hämndshoppande. När folk rusar ut och shoppar som galningar för att ta igen förlorad shoppingtid under karantänsittandet.

Åtminstone alla de som då tydligen av någon anledningen inte ha fått sin shoppingsplurge tillfredsställd e-handelsvägen, kan tänkas.

Och det får mig att tänka på en annan sak som någon skrev precis i början av krisen – när samhällen precis hade börjat stängas ned och låsas in: så här ser världen ut när vi bara köper det vi behöver (plus extra mycket toalettpapper, förstås).

Och någonstans finns det en sanning där. Världen bygger fortfarande nästan uteslutande på konsumtion. Vi måste hela tiden konsumera mer. Inte sällan väldigt mycket vi egentligen inte behöver. Precis det som nu inte längre är hållbart om vi ska en planet som håller för oss i framtiden.

No Title

No Description

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Youtube lanserar Youtube Select

Nygammalt annonsformat från Youtube: Youtube Select. Återlansering och konsolidering av annonsformat. Gemensamt? Det handlar om ett premiumformat. Läs: ett som ska minska risken att ens annonser syns tillsammans med innehåll som ett varumärke inte vill förknippas med. Och omvänt: säkerställa att annonser syns tillsammans med bedömt högkvalitativt, kurerat innehåll (ska handla om topp-femprocent-populära videos, plus ”up and coming” innehåll – alltså sånt som ännu inte nått toppnivån).

Några tankar:

Google blir allt mer en mediabyrå på egen hand, Grunden är fortfarande mycket självservice, men allt fler verktyg och funktioner handlar om att outsourca allt fler annonsbeslut till Google (till och med saker som placering och innehåll i annonser). Och en annan trend vi börjar se allt oftare: premium är allt oftare synonymt med mänsklig handpåläggning.

Google har varit… sådär bra på att erbjuda enhetliga, avgränsade och lättförståeliga produktindelningar. De har tvärtom velat erbjuda så många alternativ som möjligt, med följden att det snarast blivit rörigt. Googles chattjänster är ett sånt exempel. De många olika delvarumärkena ett annat. Men senaste åren har Google börjat med ett rätt ordentligt konsolideringsarbete. Det nya annonsformatet kan ses som del i det arbetet.

Mest intressant är att Select (tydligen för första gången) också ska gå att rikta mot innehåll som mestadels konsumeras på tv-apparater. TV-reklam, alltså. Handlar förstås om att kapitalisera på att Google har sett ett jättehopp i Youtube-innehåll som konsumeras på stora skärmar under hemmasittandet, men man räknar alltså med att det här ska vara intressant även framåt. Men än viktigare: Google knyter alltså i och med det ihop Youtube och Youtube TV (Googles ”kabel-tv-paket”) än tajtare. Även här konsolidering och förenkling, alltså.

No Title

No Description

Netflix börjar avsluta inaktiva prenumerationer automatiskt

Jag hoppar aldrig på ”prova på”-prenumerationserbjudanden. De bygger nästan alltid på att du aktivt måste säga upp prenumerationen för att abonnemanget inte automatiskt ska övergå i en betalvariant. Inte sällan med uppsägningstid. Nu gör Netflix en smart och snygg grej: automatiskt avslutande av prenumerationer för inaktiva användare.

Som Netflix konstaterar handlar det om mindre än 0,5 % av alla prenumeranter, så inget Netflix står och faller med (även om det innebär ”några hundra tusen”). Vi pratar dessutom om en rätt lång inaktivitetsperiod: 1 år för nya användare som aldrig har tittat på något och två år för övriga.

Så med tanke på att Netflix plockat pengar från dem utan att behöva betala för datatrafik så är det ändå väldigt mycket en Netflix-win. Särskilt som företaget kan plocka goodwill-poäng. Och ja, säkerligen ingen slump att det här kommer när Netflix är på gång att ännu en gång konkurrensgranskas i USA.

En snygg detalj är att din profil och annat sparas i 10 månader så att de finns kvar om du väljer att återaktivera. Känns lite som en GDPR-grej, men oavsett bra och snyggt – även om Netflix inte är ensamma med såna här lösningar.

Men oavsett: mer sånt här. Och med kortare intervall. Kanske med möjlighet att som användare ställa in.

No Title

No Description

Apple kan börja licensera gammalt innehåll till TV+

Ett väldigt väntat rykte – och ett rätt sannolikt scenario. Uppgifter om att Apple kan vara på gång att licensera gammalt innehåll till sin strömningstjänst TV+. Ja, eller åtminstone innehåll som inte är framtaget exklusivt för TV+ (och därmed bekostat av Apple).

Tittar vi på vad man får för pengarna så är Apples tjänst den rätt överlägset dyraste strömningstjänsten. Vid lanseringen i höstas fanns det bara en handfull titlar och det är inte väldigt mycket mer nu. Definitivt inte om man jämför med konkurrenterna. Apple har kört samma spår för TV+ som för speltjänsten Arcade: bara Apple-exklusivt innehåll (med konsollundantag för Arcade).

Men det gör att man bränner igenom Apples utbud… rätt snabbt. Och kanske värre: de där slötittarserierna, Vänner för åttiosjunde gången, saknas helt. Kort sagt de där serierna som något decennium efter att de slutade sändas fortfarande toppar tittarlistorna i de olika tjänsterna (som att The Office och just Vänner ska toppa hos Netflix – och att de pungade upp en stor hög pengar för att istället få Seinfeld när de förlorade rättigheterna till de två förstnämnda).

Nu är TV+ inte verksamhetskritiskt för Apple på alls samma sätt som för de rena strömningstjänsterna. Det är ytterligare ett sätt för Apple att driva på ett segment som gör att man lägger mer tid hos Apple. Men om de här uppgifterna stämmer så är det ett rätt stort steg mot en mer seriös satsning på en tjänst som ska kunna stå på egna ben. Och/eller att man erkänner att originalinnehållstrategin inte riktigt flög som man hade förväntat sig…

Men det största frågetecknet är förstås hur det här kommer lira med satsningarna på TV-appen. Alltså den app där Apple vill samla (typ alla) strömningstjänster på ett ställe och säkerligen i förlängningen via en gemensam prenumerationsavgift à la Spotify. Om man är med och konkurrerar om samma innehåll så kan det här förstås fnurra till relationen med strömningskanalerna.

Ja, eller kanske inte. Det kan ju till och med vara så att Apple kan tänka sig att betala strömningstjänsterna för att licensiera deras innehåll direkt för att på så sätt få dem mer villiga att gå med i ett Apple-prenumerationspaket. Konstigare saker har hänt på den digitala arenan.

(Dessutom lite sifferuppskattningar kring TV+. Enligt Bloomberg-källor ska tjänsten ha 10 miljoner prenumeranter, men bara hälften är aktiva. Vilket som sagt var inte är så konstigt – den första halvan har förmodligen redan tittat sig igenom utbudet. Men även om Apple som sagt var inte står och faller med TV+ så svider det nog lite om det skulle stämma. Att TV+ alltså är så långt efter Disneys motsvarighet som lanserades ungefär samtidigt – och som än så länge finns på betydligt färre marknader.)

No Title

No Description

Apple kan jaga manusbaserat podcastinnehåll

Med tanke på ryktet häromdagen om att Apple kan vara på gång att göra en helomvändning gällande sin strömningstjänst TV+ och börja köpa in gammalt innehåll för att fylla på katalogen så känns det här som ett väntat kompanjonsrykte. Apple kan också vara på jakt efter manusbaserat podcastinnehåll.

Det sistnämnda börjar bli allt mer populärt bland podcastplattformarna, på samma sätt som att de sociala tjänsterna allt mer börjar satsa på egentillverkat innehåll parallellt med det användargenererade. Innehåll som de, på riktigt, äger och kan göra vad de vill med – utöver att det ger exklusivt innehåll som kan dra trafik till tjänsterna.

I Apple-fallet talar spekulationerna också om att företaget är särskilt intresserat av poddinnehåll som kan kopplas till TV+. Jag har tidigare skrivit om att Apple på sikt lär erbjuda allt mer innehåll som knyter ihop och driver trafik mellan de olika tjänsterna. Och i det här fallet även poddinnehåll som kan bli innehåll för TV+.

Det i sig är ett rätt smart drag och ungefär det som Netflix gjorde när de köpte serietidningsföretaget Millarworld. Ett sätt att fokusgruppstesta innehåll – samtidigt som man tjänar pengar på det.

No Title

No Description

Amazon kan göra sig redo för en stor podcastsatsning

Ett rätt väntat rykte: Amazon kan göra sig redo för en stor satsning på podcasts. Amazon Music-appen kan, som de flesta musiktjänster vid det här laget, få podcastinnehåll. Because poddar.

Men inte bara det: Amazon kan också vara på gång att lansera Audible Originals. Podcasts under paraplyet för den Amazon-ägda ljudbokstjänsten Audible alltså. Och Amazon kan vara beredda att plöja ner en hög pengar för att få originalinnehåll till tjänsten. Podcastinnehåll, som sagt, och inte det författarinnehåll som de betalat för ett tag.

Och sist men inte minst kan det också vara så att Amazon överväger att göra det möjligt att styckköpa tillgång till Originals-innehåll snarare än att vara direkt kopplat till ett månadsabonnemang.

Man kan tänka att Amazon också kommer vara sugna på att, som alla just nu, ta fram manusbaserade poddar. Vilket förstås kommer göra skiljelinjen mellan en ”ljudbok” och en ”manuspodd” ännu mer blurrig.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-05-22/amazon-wants-to-build-your-favorite-podcast

 

IoT – internet of things

Tele2 lanserar första publika 5G-nätet i Sverige

Så har Sverige fått sitt första 5G-nät i och med att Tele2 nu slår på 5G-master i Stockholm följt av Göteborg och Malmö. En händelse som förmodligen kommer att påverka Tele2:s kunder (och Telias när de gör samma sak) väldigt… lite. På kort sikt.

Som artikeln konstaterar så är det få mobiler som i dagsläget har stöd för 5G – men det stora sitter sannolikt inte i hårdvaran, utan i tjänsterna vi konsumerar. Googles AMP-format visar att det går att göra väldigt mycket bara på 4G för, i princip, instant-upplevelser. Vad som händer när man fokuserar på fart och därmed användarfokuserad utveckling på riktigt.

Vi ser det också med de olika lite-appar som egentligen är tänkt för datatunna tillväxtmarknader, men som funkar bra också i vår del av världen. Och då visar hur långt man kan komma med nära nog eller till och med exakt samma funktionalitet och kvalitet om man ger sig den på att få ner storleken och datakonsumtionen.

Desto intressantare kommer 5G förstås bli på IoT-sidan. Kommer förhoppningsvis göra att det blir mindre trångt i luften. För någonstans är ju 5G egentligen inte en nätverksteknik för mobiler, utan för de gränssnitt som kommer efter.

Och då har vi förstås inte ens börjat prata om att det börjar komma allt fler sätt att bilda datanätverk utan vare sig G eller wi-fi.

Men det förändrar inte det faktum att, hej, första publika, svenska 5G-nätet. Coolt.

No Title

No Description

Bytedance arbetar på ett eget underhållssystem för bilar

Ett milt sagt stort steg för Bytedance. Företaget arbetar på nya gränssnitt för för tjänster som Douyin (kinesiska TikTok) och nyhetsaggregerareion Toutiao. Ett underhållningssystem för bilar.

Vi pratar alltså om att Bytedance håller på att ta fram ett egen motsvarighet till Apples Carplay eller Android Auto. Utvecklingen sker i samarbete med Smartisan, företaget som Bytedance släppte en mobiltelefon med förra året (och delvis har köpt).

Bytedance har alltså ambitionen att likt Apple och Google följa oss hela dagen, i alla miljöer. Men på ett sätt ligger Bytedance initiativ närmare Amazon än de två mobiljättarna. Bytedance och Amazon saknar båda egna mobiloperativ. De är beroende av Apple och Google. I mobilen.

Men bortom datorn och mobilen har vi inte alls samma tydliga operativoligopol. I våra hem. I våra bilar. Här försöker andra företag kapa åt sig en del av uppkopplingskakan.

Det här draget säger alltså rätt mycket om hur vidsträckta Bytedances ambitioner är.

No Title

No Description

Boston Dynamics robot Spot börjar jobba som fåraherde

Ha. Ännu ett exempel på hur coronakrisen gör att man måste se sig om efter andra arbetstillfällen. Drabbar inte bara människor. Boston Dynamics fyrbenta robot Spot sågs förra veckan gå och distanseringsskälla på människor i en park i Shanghai och nu är det dags för ännu ett knäck: som fåraherde.

(Och on a more serious note: när det pratas digitalisering och digitala lösningar så är det sällan jordbruk som hamnar i fokus. Men en av de mesta analoga branscher de flesta nog kan tänka sig sprutar ur sig intressanta och spännande teknik för att driva och optimera sin verksamhet.)

Autonomous farm work – enter the robots

The use of autonomous robots in agriculture is increasing the efficiency of food production. Robots, like Spot from Boston Dynamics, increase accuracy in yie…

 

AI – artificiell intelligens

Facebook rullar ut AI-bildigenkänningsalgoritmen GrokNet

Igår var en rätt… stor shoppingdag för Google. Och inte det vanliga (shoppa företag) utan att flytta fram sina positioner som en shoppingjätte. Facebook lanserade den nya shoppingplattformen Shops, för både Facebook och Instagram, och dessutom har man rullat ut en ny AI-bildigenkänningsmotor.

Som konstateras: ett första steg mot att göra varenda bild i Facebooks tjänster shoppingbar genom algoritmer som automatiskt kan identifiera objekt i bilder – och beskriva dem.

Och den nya AI-modellen heter… GrokNet. Som… låter mer grottmänniska än fräsig digitalframtid. Men hej.

Facebook har redan rullat ut Grokken i Marketplace där den gör ungefär samma sak som andra sajter som bygger på P2P-försäljning (beskrivningsförslag på det man vill sälja). Men planerna är alltså betydligt större. Tänk Google Lens eller Pinterest Lens (jag tänker att Facebook döper om GrokNet till… Facebook Lens).

No Title

No Description

Ny AI från Googles Deepmind kan identifiera potentiell ögoncancer

Så har Googles Deepmind spottat ur sig ännu en AI-algoritm för hälsoområdet. En som potentiellt kan identifiera ögoncancer – innan den har formats.

Nu pratar vi inte blindhet i allmänhet, men väl blindhet som kan bli konsekvensen av en viss sjukdom. Sjukdomen kommer i två varianter och den ena leder till permanent blindhet. Det här har gått att identifiera via andra former av 3D-skanning av ögon redan tidigare, men DeepMinds nya lösning ska göra det betydligt snabbare. Viktigt inte minst för dem som kan vara i behov av akut vård.

Som alla AI-lösningar pratar vi inte om något som kan användas fullt ut än, men bara att projektet har visat att det skulle kunna fungera är förstås coolt. Och det är ännu ett exempel på hur AI-teknik kan fungera som ett tidigt varningssystem tack vare att det har tragglat sig igenom tusentals, miljontals och kanske till och med flera miljarder bilder och symptom.

Framtidens vård kommer med andra ord förhoppningsvis bli ännu mer proaktiv än idag. Att identifiera vårdbehov innan behovet finns.

No Title

No Description

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.