Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 21 2020

Instagram lanserar Pinterest-funktionen Guides. Messenger Rooms får integration med Instagram Direct. Facebook lanserar videokonferenstjänsten Workplace Rooms. LinkedIn börjar ranka inlägg efter hur lång tid andra tillbringar med det. Weibo når 550 miljoner månadsanvändare. Disneys förre strömningschef blir ny VD för TikTok. Baidus miniprogram har nu 500 miljoner aktiva dagliga användare.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel: 5 skäl till varför Facebook köpte Giphy

5 skäl till varför Facebook köpte Giphy

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Instagram lanserar Pinterest-funktionen Guides

Nytt Instagram-format: Guides. Kommer bli tillgängligt för en liten grupp influencers och ideella organisationer som på olika sätt arbetar med ”wellness”. Det är det som är det tänkta syftet med guideformatet, att få folk att få innehåll som får dem att må lite bättre i coronatider, alltså.

Men det riktigt intressanta är det långsiktiga i det här formatet.

Guide verkar vara en mashup mellan en tidningsartikel, Instagram-inlägg, en story, en hashtag och IGTV-innehåll. En samling kurerat innehåll som får en egen avdelningen i en Insta-profil och som alltså kan innehålla olika typer av format. Kan delas som en story i sig och kommer dyka upp i en egen ”Wellness”-avdelning i Explore-flödet (och kommer säkert dyka upp under andra slags Explore-rubriker längre fram).

Vi pratar alltså om ännu ett multimediaformat. Och vad det absolut mest påminner om är… Pinterest.

En funktion som kort sagt lär få egna shoppingmöjligheter längre fram.

Instagram introduces ’Guides’ for wellness tips

The update marks Instagram’s biggest push into longer form content since it launched IGTV in 2018. But while IGTV enabled longer videos, Guides is closer to the type of content you’d expect from traditional publishers. Instagram says it’s focusing on ”wellness” content only as part of its efforts to reach users during the coronavirus pandemic.

Messenger Rooms får integration med Instagram Direct

Mer om Facebooks nya videokonferenstjänst Messenger Rooms – och en rätt stor detalj som inte nämndes när funktionen landade: Messenger Rooms har integrerats även med Instagram Direct.

Kodgrävande från kommande uppdatering av WhatsApp har visat att Messenger Rooms även kommer att kopplas ihop med WhatsApp och i och med att även Instagram alltså nu ger sig in i leken så sitter Facebooks alla appar i praktiken ihop med Rooms.

Funktionerna som grävts fram för WhatsApp tyder på att WhatsApp-användare kommer att skickas till Messenger. Samma ser alltså ut att gälla för Instagram. Dessutom ser det ut som att man måste ha kopplat sitt Instagram-konto till ett Facebook-konto för att det ska funka.

Två rätt tydliga ambitioner här. Den ena är att det här på sätt och vis är första steget mot den chattfunktionsagnostiska plattform som Facebook håller på att utveckla. Om så vill: att användare kan kommunicera med varandra oavsett vilken tjänst man föredrar. Typ.

Den andra är att Facebook har bestämt att Messenger är arbetskommunikationsredskapet i Facebook-familjen. Vi lär alltså bland annat se hårdare koppling till Workplace. Men om man så vill så är det här också är ännu ett försök att få användarna av WhatsApp och Instagram att också sugas in i Facebook.

You can launch Facebook’s Zoom rival from your Instagram inbox

For starters, in order to create a chat using Messenger Rooms, your Instagram account must be connected to a Facebook account, although one isn’t required to join another user’s room. This also forces users to use their Facebook accounts – real names and all – and the Messenger app, rather than Instagram’s in-app video chat.

Facebook lanserar videokonferenstjänsten Workplace Rooms

Igår spekulerade jag i att Facebook håller på att göra Messenger till ekosystemets professionella videokonferensplattform i och med att integrationer från både Instagram och WhatsApp kommer leda användare till Messenger Rooms. Och att de därmed kommer knyta Messenger Rooms tajtare till Workplace. Bara en dag senare blev det så. Och inte. Nu lanserar Facebook Workplace Rooms.

Med tanke på att vi just nu verkar om två väldigt likvärdiga tjänster så ser Workplace-varianten ut att knytas mer mot företags interna kommunikation medan Messenger Rooms är tänkt att fungera som ett videokonferensverktyg över gränser. Ja, och förstås för kommunikation mellan vänner – men i de flesta sammanhang kommer säkerligen inte Messenger Rooms funktionalitet behövas för det.

Med tanke på att vi just nu verkar om två väldigt likvärdiga tjänster så ser Workplace-varianten ut att knytas mer mot företags interna kommunikation medan Messenger Rooms är tänkt att fungera som ett videokonferensverktyg över gränser.

Att se hur Facebook kommer att utveckla och nischa de två Rooms-tjänsterna.

Facebook creates Workplace Rooms for professional video calls

Last week, Facebook launched Messenger Rooms, a video chat service and potential Zoom competitor. Now, Facebook is bringing video chat to Workplace, its Slack alternative. Today, the company introduced Workplace Rooms, a ”virtual meeting space,” where users can host video calls with up to 50 people.

Facebook Workplace har nu 5 miljoner betalande kunder

Nya siffror från Facebook: samarbetsplattformen Workplace har nu 5 miljoner betalande kunder, 2 miljoner fler än för något halvår sedan. Och ja, 2 miljoner har kommit bara det senaste kvartalet.

Workplace fick några nya funktioner igår också: videokonferensverktyget Workplace Rooms (kompis till Messenger Rooms, alltså), med automatisk livetextning på sex språk. Workplace Rooms får dessutom stöd för Portal, Facebooks smarta skärmar.

Att Facebook storsatsar på jobbsidan av det sociala just nu är förstås inte så konstigt. Men det finns en annan sida här också som är viktig för Facebook på lång sikt. Betalande användare.

När Facebook lanserade sin nya shoppingplattform Shops häromdagen var Mark Zuckerberg noga med att trycka på att även den funktionen ska driva mot annonsverksamheten, men Facebook har länge försökt få mer snurr på annat än just annonserna. Coronakrisen har visat på svagheten att luta sig nästan uteslutande på annonser – och Facebook har ju redan från starten haft rätt uttalade ambitioner att låta företag betala mer.

Det har än så länge gått så här med de tjänster som vänder sig till konsumenter, men yrkesplattformar kan ha större möjligheter till det. Även om vi fortfarande pratar om försvinnande låga volymer med Facebook-mått mätt.

Facebook Workplace adds 2 million more paid users since October

Facebook’s Workplace now has more than 5 million paid users, up from 3 million in October. That growth in users is likely due in large part to the COVID-19 pandemic. Facebook is also rolling out new features for Workplace, including a videoconferencing tool.

Facebook hjälper liveströmmare undvika upphovsrättsbrott under sändning

Facebook och Google har tagit sig an upphovsrättsfrågan på lite olika sätt – den fråga som framförallt fick mycket uppmärksamhet inför EU:s nya upphovsrättsdirektiv som klubbades förra året. Medan Google valde en ”vårt sätt eller inget”-inställning, komplett med att använda sina egna kanaler som lobbykanaler mot sina användare, så valde Facebook en betydligt mer pragmatiskt inställning. Här kommer ett verktyg till: ett larm som tipsar liveströmmare om att de kan få sin sändning avbruten eftersom innehåll bryter mot upphovsrätten. Mer specifikt musik – det innehåll som säkerligen ställer till mest problem eftersom det flesta inte ha koll eller tänker på att de inte får använda just musik hur som helst.

Vi pratar alltså om ett proaktivt sätt att undvika att innehåll plockas bort. Bra för den som sänder, bra för Facebook som slipper (eller åtminstone får mindre) jidder med jurister. Kort sagt en variant på det ”uppladdningsfilter” som Facebook (och förstås även Google) har på det mesta som laddas upp och läggs ut i respektive företags tjänst. Ett ”avlyssningsfilter”, om man så vill.

Facebook Will Help You Avoid Copyright Infringement In Your Live Broadcasts

Facebook has clarified its guidelines for including music in videos and made improvements to copyright infringement notifications during live broadcasts. We all love music, and people love using music on their favorite social networks. However, many of us are confused by Facebook’s guidelines in relation to how recorded music can be used in Live, on both Facebook and Instagram.

LinkedIn

LinkedIn börjar ranka inlägg efter hur lång tid andra tillbringar med det

En bra algoritmförändring från LinkedIn. Man börjar lägga till ”dwell time” som rankingparameter. Alltså hur lång tid användare tillbringar med innehåll i nyhetsflödet och inte bara saker som reaktioner och kommentarer.

Finns dessutom två nivåer: ”flödesnivån”, som avser hur länge innehåll visas i flödet (börjar mätas när halva inlägget syns) och ”klicknivån”, som mäter hur mycket tid andra lägger på innehållet när de väl har klickat på det. Logiken är att ju längre tid någon lägger på ett innehåll, desto större är sannolikheten att den användaren kommer att ”konvertera”. Alltså interagera med inlägget.

Dessutom intressant om hur LinkedIn resonerar kring ”upstream” och ”downstream” när de raknar. En delning räknas som downstream (Johan delar ett inlägg från Stina, inlägget blir synligt för Johans följare) med kommentarer räknas som upstream. Logiken här är att Johan skriver en kommentar på ett inlägg från Stina så ”ger det värdefull återkoppling” åt Stina.

Det kan väl diskuteras hur pass den sista stämmer generellt, men det säger ändå något om hur LinkedIn ser på interaktioner. Delade inlägg dör oftast sotdöden och det bekräftar ju LinkedIn (typ) här. Ha konversationen på ETT ställe. (Så, ni vet, kanske läge att ta bort delningsfunktionen helt?)

LinkedIn Now Factors ’Dwell Time’ Into its Algorithm

LinkedIn is updating the algorithm used to rank content in its feed by factoring in the amount of time users spend with each post. In a blog article, LinkedIn pulls back the curtain on its algorithm and offers a detailed overview of how content is ranked.

Disneys förre strömningschef blir ny VD för TikTok

TikTok har fått en ny VD, tillika COO för TikToks ägarbolag Bytedance: Kevin Mayer. Vem är det undrar du (det gjorde åtminstone jag)? Svaret är: Disneys förre strömningschef. Kort sagt den som ansvarade för Disneys fortfarande rätt sprillans nya strömningstjänst Disney+.

Visst kan det mycket ha berott på att Mayer så där i allmänhet gjorde ett bra jobb med att lansera en ny tjänst. Men jag misstänker att det här säger mycket om planerna för TikTok framåt överlag. Planer som alltså sannolikt kommer innehålla betydligt mer video. Ja, eller annan slags video.

Disney streaming chief Kevin Mayer resigns to become TikTok CEO

Kevin Mayer is leaving his post as the head of Disney’s streaming efforts to become the CEO of the shortform video app TikTok, Disney announced today. He will also become the COO of TikTok’s owner, ByteDance. ”Kevin has had an extraordinary impact on our company over the years, most recently as head of our direct-to-consumer business,” said Disney CEO Bob Chapek in a statement.

Övrigt sociala medier

Weibo når 550 miljoner månadsanvändare

Igår var det dags för Weibo, Kinas Twitter, att redovisa kvartalssiffrorna. Det gjorde att vi också fick uppdaterade användarsiffror. Som de flesta stora sociala plattformar gjorde Weibo ett ryck under hemmakvartalet – trots att Weibo rätt mycket är en ren kinesisk angelägenhet. Månadssiffran är nu 550 miljoner aktiva användare. Det är en ökning med 85 miljoner senaste året, eller 16 %. En tillväxttakt dubbelt så hög som WeChats (som å andra sidan har dubbelt så många användare och har svårt att växa mer).

Antalet dagliga användare skrevs till 241 miljoner, även det en uppgång. Men ännu viktigare: relationen mellan de dagliga användarna och månadsanvändarna nådde sin högsta nivå på nästan två år – 43,8 %. Så stor andel av alla aktiva månadsanvändare använde tjänsten minst en gång varje dag.

Varför är det här viktigt? Därför att även Weibo till största del lever på annonser. Ju oftare användare kommer tillbaka, desto fler annonser. Samma för exempelvis Facebook, vars förhållande mellan månadsanvändare och dagliga användare stadigt har legat runt 66 %. Men då är det sammantaget för både Facebook och Messenger – man kan anta att den senare drar upp siffran rätt rejält. Och Facebook tjänar betydligt mindre pengar på Messenger (Facebook har aldrig särredovisat Messenger, men vi kan tänka att siffran kan sammanfattas med ”inte mycket alls”).

Annonsintäkterna Q1 för Weibo backade 19 % jämfört med för ett år sedan. Ungefär som det ser ut för alla sociala medier: användandet har dragit iväg under coronakrisen, men annonsintäkterna har kollapsat. Värre för Weibo är att det andra intäktssegmentet VAS (Value added services), saker som prenumerationer och liveströmning, har backat nästan lika mycket (17 %).

Coronakrisen har visat på svagheten att vara så extremt annonsberoende som de flesta sociala plattformar är. Försvinner annonsörerna så försvinner också nästan alla intäkter. Här har de kinesiska tjänsterna kommit längre än de västerländska. Eller om man så vill: de kinesiska tjänsterna har varit bättre på att få användare att betala direkt för saker medan sociala plattformar hos oss (för den delen också Google) lite sitter fast i gratisfällan.

Det är inte minst i ljuset av det som Facebook upprampade shoppingsatsning är en så viktig pusselbit för företaget.

Statistics: Weibo monthly active users (MAU) & DAU

Weibo monthly active users (’MAUs’) were 550 million in March 2020, a net addition of approximately 85 million users, or 16% increase on year over year basis. Mobile MAUs represented about 94% of MAUs according to Weibo’s official finance results.After its IPO in April 2014, its MAUs increased to 156 million in Q2 2014 from 144 million in Q1 2014.

Amazon Prime Video släpper Zoom-bakgrunder

Som sagt. Zoom-bakgrunder är nästa stora affärsområde för… typ alla. Senast ut: Amazon, som släpper ett gäng bakgrunder baserade på Amazon Prime-serier.

Ser framför mig hur Livrustkammaren kommer att släppa en egen kollektion.

(Mer seriöst tänker jag att uppstyrda videokonferensbakgrunder kommer bli lika självklara som e-postsignaturpoliser. På sikt lär videosamtalbakgrunder överlag bli tacksamma att använda för marknadsföringsändamål. Sponsrade videobakgrunder.)

Amazon Prime Video releases Zoom backgrounds for ’Fleabag,’ ’Maisel,’ and more

Calling all TV fans who’ve been forced to partake in a ridiculous amount of Zoom meetings, digital happy hours, and virtual hang outs. Amazon Prime Video has created some delightful Zoom backgrounds just for you.

Google Meet på väg att få blurrade bakgrunder

Ena dagen: avancerade AI-lösningar som kan diagnosticera sjukdomar långt tidigare än konventionella metoder. Nästa dag: …blurrade bakgrunder.

Japp. När är även Google Meet på väg att få stöd för backgrundsblurrande vad det verkar.

Jag säger det igen. Att ett av 2020 års vanligaste ord skulle bli ”videokonferensbakgrunder” var inget jag såg komma för några månader sen.

Google Meet May Allow Users to Blur Their Background During Video Calls

Google Meet, the video conferencing service by Google, is reportedly working on a new feature that will blur users’ background during a video call. The development was reportedly spotted in the APK teardown of Google Meet version 41.5 for Android

 

Sök/SEO

Baidus miniprogram har nu 500 miljoner aktiva dagliga användare

Fler kvartalssiffror från en av Kinas stora techbolag, den här gången sökjätten (etc.) Baidu. Ungefär som de flesta liknande tjänster: användandet upp, men intäkterna ned. Åtminstone annonsintäkterna. Baidu står däremot på fler ben, bland annat via strömningstjänsten iQiyi, som förstås gick bra under kvartalet. Som övriga strömningstjänster.

Baidus dagliga aktiva användare gjorde förstås ett hopp upp under kvartalet efter att ha legat mer still de senaste tre. Totalt 222 miljoner dagliga användare av appen (plus förstås webbtrafiken).

Men en annan siffra i rapporten var den mest intressanta. Baidus miniprogram har nu 500 miljoner dagliga användare. Mer än dubbelt så många så många som sökappen i sig, alltså.

Baidus miniprogram är ungefär samma sak som har blivit en stor succé i WeChat, Kinas största sociala plattform. Det handlar förenklat om pluginer som gör att tredjepartsutvecklare kan lägga till funktionalitet i kärntjänsten och sedan kan användare välja vilka av dessa man laddar ner. För WeChat handlar det, kan man säga, om en funktion som gör att företag kan bygga egna ”sajter” inuti WeChat. Dessutom kan miniprogrammen varumärkesdesignas mer än hur det generellt ser ut hos oss (där alla sidor hos exempelvis Amazon eller Facebook ser rätt identiska ut).

Och nu toppar alltså användandet av Baidus egna miniprogram en halv miljard användare varje dag. Och ja, att den siffran är högre än appen i sig beror förstås på att en och samma person kan använda flera miniprogram under ett användning av Baidus app.

Baidu har dessutom valt open source-spåret, till skillnad från WeChat. Om man så vill lite som Google vs. Facebook eller Apple. Google har överlag mer gillat standarder, medan Facebook och Apple hellre vill att deras lösningar ska bli de facto standard (även om de har börjat öppna upp rejält senaste året eller så).

Miniprogram som företeelse är extremt intressant. I WeChats variant har de nu över 1 miljon miniprogram som finns blivit en reell konkurrent till inte minst Apples appdominans. Istället för att bygga en helt egen app utnyttjar man en social plattform, men har mycket av sajtens eller appens möjligheter att anpassa sin varumärkesupplevelse.

Det handlar med andra ord om ett av de hybridformat som blir allt vanligare. De senaste tio åren digitala gränssnitt i praktiken handlat om två olika format. Den mobilfödda appen eller 1900-talets sajt (som fortfarande lider av att det är ett format som föddes i och länge bara byggdes för datorer). Men nu börjar vi se en flora av format och gränssnitt som gör att de beslut företag måste ta kring sin digitala närvaro kommer att bli än mer mångfacetterade och komplexa det kommande decenniet.

https://pandaily.com/baidu-to-buy-back-up-to-1-billion-shares-as-q1-earnings-beat-estimates/

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.