Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt AR/VR Ekonomi och finans IoT - internet of things Spaningar

Digitala spaningar vecka 22 2020 – del 3

Amazon förhandlar om att köpa självkörande fordon-företaget Zoox. Tile anklagar Apple för utnyttjande av dominerande ställning. Instagrams AR-filter får musikstöd. Facebook döper om sin digitala plånbok Calibra till Novi. Elons Musks SpaceX första privata företaget att skjuta upp människor i rymden. Bytedance fördubblade omsättningen till 17 miljarder dollar senaste året. Samsung lanserar ett eget kreditkort.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

IoT – internet of things

Amazon förhandlar om att köpa självkörande fordon-företaget Zoox

Så kan Amazon vara på gång att köpa ett företag till: Zoox. Ett företag vars verksamhet handlar om mjukvara och hårdvara för självkörande elfordon.

Med tanke på hur mycket Amazon satsar på att bygga upp sitt eget logistiknätverk i alla delar av leveranskedjan så är det här inte särskilt oväntat. Kan bilarna köra själv så går det att spara in förarkostnaden. Framförallt kan man tänka sig att Amazon initialt är intresserade av fordon som kan hantera bulkleveranserna till och från de stora huvudlagren – de enklaste resorna för självkörande fordon. Men ju fler delar av leveranserna som kan hanteras utan människor (Scout!) desto bättre.

Men vi pratar om Amazon här. Finns förstås ingen anledning att tro att Amazon skulle nöja sig med det om man sitter på tekniken. Som exempelvis AWS kan vi tänka att det som börjar som en intern Amazon-kostnad vänds till en intäkt. Antingen på egen hand, som en flotta av självkörande taxibilar, eller att säljas till andra företag.

WSJ News Exclusive | Amazon in Advanced Talks to Buy Self-Driving-Car Tech Company Zoox

Amazon.com Inc. is in advanced talks to buy Zoox Inc. in a move that would expand the e-commerce giant’s reach in autonomous-vehicle technology. The companies are discussing a deal that would value Zoox at less than the $3.2 billion it achieved in a funding round in 2018, according to people familiar with the matter.

Tile anklagar Apple för utnyttjande av dominerande ställning

Dags för ännu ett konkurrensbrottsgräl riktat mot en av techgiganterna, via ett brev till EU. Den här gången Goliat-Apple mot David-Tile. Det handlar om att Apple ska förfördela Tile (och andra, Tile talar givetvis inte bara i egen sak). Mer specifikt handlar det om de iOS 13-förändringar som Apple gjorde som ännu mer stryper möjligheterna att ha konstant bakgrundsspårning på. Tredjepartsappar ska inte ha samma möjligheter som Apples egna prylar får via Hitta-appen. Ja, eller att tredjepartsappar inte får samma ”sömlösa” användarupplevelse.

Ännu ett fall av å ena sidan, å andra sidan. Å ena sidan har Tile förstås helt rätt i sak. Å andra sidan handlar den minskade användarvänligheten om att användare ibland måste godkänna att appar får fortsätta att använda bakgrundsspårning. Så ni vet, sådär stort omak.

Men att det här kommer nu har förstås ingenting med snart ett år gamla iOS-förändringen. Det handlar om att Apple kan fira ettårsjubileet av iOS 13-presentationen med en egen spårningspryl. En ren Tile-konkurrent, alltså. En proaktiv konkurrensbrottsanmälan, alltså.

Och då blir det ett annat läge. Om Apple släpper egen spårningshårdvara som kan används för att via en Apple-pryl ha koll på ungefär vilka grejer som helst så tar Apple givetvis ett jättekliv in på Tiles område. Sedan uppgifterna om att Apple kan släppa AirTags började dyka upp har Tile konstaterat att de inte är oroliga för konkurrens från Apple (ni vet, det företag måste säga). EU-brevet säger att, jo, we worry. Lots.

Oavsett gör anmälan att det kommer bli intressant att se hur Apple kommer att hantera en eventuell/trolig egen spårningspryl gentemot tredjepartsprodukters. Som om Apple, bara för att hålla EU och andra på gott humör, kommer att börja sälja Tiles produkter via den egna butiken igen.

Tile Writes to EU Accusing Apple of Abuse of Power

Bluetooth accessory maker Tile has written to the European Union accusing Apple of abuse of power and of illegally favoring its own products. According to a report by Financial Times , in a letter sent on Tuesday to the European Commissioner for Competition, the accessory maker said that Apple is making it harder for users to use Tile products on iPhone because it has its own rival Find My app.

En slickbar skärm som kan återskapa smaker

Precis vad vi alla är jättesugna på just nu: en slickbar skärm. Men inte bara det: en slickbar skärm som ska kunna återskapa ungefär alla slags smaker.

Det handlar om ett forskningsinitiativ som använt RGB för att försöka skapa virtuella smaker. Med andra ord: samma grundtänk som det som kan ge våra ögon något att se på digitala skärmar. Tre färger som mer eller mindre kan skapa alla färger som finns. Men i det här fallet: utgå från de fem grundsmakerna för att pussla ihop smakkombinationer.

När det handlar om att skapa upplevelser på distans så har två sinnen varit täckta sedan länge: syn och hörsel. Allt fler initiativ börjar dyka upp för att på riktigt ”skicka” känsel, även över internet. Smak och doft har en längre bit kvar innan det kan bli något som vi kan uppleva på distans.

Men egentligen borde det i grund och botten kunna fungera på ungefär samma sätt som just syn och ljud. Bitar av kod, som i form av kemi, bara behöver avkodas på rätt sätt. Ja, eller snarare: att lura våra kroppar att tro att de faktiskt upplever något som inte är på riktigt.

Säkerligen inte första gången något liknande har testats. Men ändå: rätt coolt.

https://gizmodo.com/this-lickable-screen-can-recreate-almost-any-taste-or-f-1843609903

Infografik: ansiktsigenkänningens världskarta

 

AI – artificiell intelligens

En AI från Nvidia lyckades bygga Pac-Man från scratch på fyra dagar

22 maj fyllde ett av de allra mest ikoniska dataspelen genom tiderna 40 år: Pac-Man. Det firade chiptillverkaren Nvidia med att bygga Pac-Man igen. Genom att låta en AI bygga spelet från scratch.

När Pac-Man först släpptes slog det rekord som det spel som tagit längst tid att ta fram. När Nvidia skickade sin nya GameGAN-AI på träningsläger för att göra samma sak tog det bara fyra dagar. Så lång tid behövde AI-algoritmen för att lära sig spelet och sedan designa och koda det – bara genom att titta på när andra spelade spelet.

Att en AI lär sig spela genom att titta på en massa timmars spelande är inget nytt. Det mest avancerade så här långt lär vara den AI som lärde sig och kan spela StarCraft II. Men det här ska tydligen vara första gången som en AI inte bara har lärt sig spela ett spel, alltså vara en deltagare i spelet, utan också skaffat sig så djup förståelse att den alltså har kunnat koda spelet.

Ett schysst sätt att fira fyrtioårsjubileet.

NVIDIA’s AI built Pac-Man from scratch in four days

In GameGAN’s case, the generative network was trained using 50,000 play sessions of the game and then told to recreate it as a whole, from the static walls and pellets to the ghosts, Pac-Man himself and the rules governing their interactions. The entire process ran on a quartet of GP100s.

 

AR/VR

Instagrams AR-filter får musikstöd

Instagrams AR-filter får lite nya leksaker för utvecklare att leka med. Mer specifikt handlar det om att Facebooks AR-plattform Spark har uppdaterats med funktionalitet som ”gör det möjligt för innehållsskapare att bygga mer komplexa filter”.

Den mest intressanta funktionen är möjligheten att skapa filter som kan integrera med musik. Facebook droppar alltså ytterligare ett sätt att tjäna på de pengar som företaget betalar för musikrättigheter. Att få sina stories att bokstavligen talat dansa mer.

Och ja, självklart är det här ännu ett försök från Facebook att tiktoka till sitt ekosystem ännu ett snäpp.

Instagram’s AR filters are getting more dynamic

Augmented reality filters on Instagram are picking up some new tricks with the latest update to Facebook’s Spark AR platform. Spark AR has been making pretty consistent updates to the feature sets developers can play with in creating AR filters since it exited closed beta on Instagram last ye…

Google släpper AR-verktyg för att hålla koll på det fysiska distanserandet

Ha. Lite kul. Ny experimenttjänst från Google. Håll koll på distanseringsavståndet via AR. Med mobilens hjälp får du en virtuell tvåmeterscirkel runt dig så att du kan hålla koll på att du inte går för nära andra människor – och skälla på dem som kliver in i din distanseringszon.

(Ja, om du kör Chrome och Android, vill säga. Google bryr sig med andra ord inte om om vi iOS-användare stryker med. Hmmm…)

Google’s ’Sodar’ is an AR tool for social distancing

Google has a new augmented reality tool that can help you follow social distancing rules when you do have to venture out of your home. It’s an experimental project called ” Sodar ” – introduced by the Experiments with Google account on Twitter – that creates a six feet or two meter radius ring around you through your phone screen.

Do it yourself-AR

Alvin Foo posted on LinkedIn

AugmentedReality ecommerce on a shoestring budget😂😂 #VR #AR #MR #AI #DigitalTransformation…

 

Digitalisering

Kina ändrar lagstiftningen så att det blir möjligt att ärva virtuella föremål

Vad händer när vi dör? Ja, den frågan kan vi diskutera ungefär hur länge som helst, men om vi konkretiserar det en aning: vad händer med våra digitala liv när vi dör? För Facebook så har livet efter detta blivit en allt större fråga i och med att allt fler medlemmar lämnat jordelivet. Även andra digitala tjänster har tagit tag i frågan. Men i Kina går man nu steget längre och ändrar arvrätten till att också omfatta virtuella ägodelar.

Mer specifikt handlar det om möjlighet att få ärva föremål som har köpts eller på annat sätt kommits över i spel. Föremål som kan vara värda högvis med pengar och som nu alltså jämställs med fysiska föremål.

Visst, det går ju att ärva virtuella ägodelar sedan länge. Som aktier. I och med att allt mer av våra liv inte bara lagras utan också sker online så kommer den här typen av frågor att bli allt viktigare. Att våra digitala liv och allt i dem jämställs med tillvaron på andra sidan skärmen.

Blir intressant att se när den första svenska lagen landar.

China’s Civil Code Allows In-Game Virtual Items to be Inherited – Pandaily

Recently, China’s parliament unveiled its first draft of the civil code, a wide ranging legislative package that includes the protection of civil rights including property, contract, personality, marriage, infringement, and inheritance.

 

Ekonomi och finans

Facebook döper om sin digitala plånbok Calibra till Novi

Calibra är dött – länge leve Calibra!

(Ja, åtminstone namnet. Facebooks tänkta, kommande digitala plånbok heter numer Novi.)

Facebook renames Calibra digital wallet to Novi

Facebook is renaming Calibra, the digital wallet it hopes will one day be used to access the Libra digital currencies, Novi. In a blog post the company said that the new name was inspired by the Latin words ”novus” and ”via,” which mean ”new” and ”way,” respectively.

Bytedance fördubblade omsättningen till 17 miljarder dollar senaste året

I början av året uppgavs att Bytedance för första gången värderades till över 100 miljarder dollar (och bara senaste veckorna har det talats om en värdering uppemot 140 miljarder). Tittar man på intäkterna så kan det finnas fog för den höjda värderingen. Uppgifter från Bloomberg pekar på att TikTok-ägaren kan ha fördubblat omsättningen senaste året – till 17 miljarder dollar.

Men inte bara det: Bytedance ska vara något så ovanligt som en techenhörning som faktiskt går med vinst. Över 3 miljarder dollar. Och bara senaste månaden ska TikTok (framförallt den kinesiska versionen Douyin) ha rusat upp till förstaplatsen i listan över de appar som globalt drar in mest pengar via appbutikerna. Visst, samtliga uppgifter är uppskattningar och inte officiella siffror, men att Bytedance går som tåget kan vi nog enas om är rätt sant.

Bytedance var ett av bolagen som det börsnoteringsspekulerades friskt kring inför första halvan av 2020. De planerna kan vi nog lugnt utgå från har skrotats, men frågan är nog mest när och inte om Bytedance kliver in på börsen. Ja, det största frågetecknet är förmodligen var. Som trenden ser ut nu kommer det inte bli i USA.

ByteDance, Chinese Digital Giant And Owner Of TikTok, Reported To Have Revenues Of $17 Billion

It has been widely reported that ByteDance, the Beijing-based digital entertainment and information company, had impressive 2019 revenue and earnings. ByteDance had revenue of $17 billion in 2019, up from $7.4 billion in 2018. In the first half of 2019 ByteDance is reported to have had revenue equal to or exceeding the whole year of 2018.

Samsung lanserar ett eget kreditkort

Kan Apple så kan Samsung. Nu lanserar även sydkoreanerna ett kreditkort. Förlåt, de lanserar nu en ”mobile-first money management experience”. En upplevelse som… ser väldigt mycket ut som ett kreditkort. Men vad vet jag.

2019 och 2020 har bjudit på många oväntade uppsving för teknik och företeelser jag trodde vi var klara med. Kreditkort är ett av dem. Men Samsung lär göra det av samma anledning som Apple: först och främst att fokusera på här och nu. I framförallt västvärlden är kreditkort fortfarande de facto-standarden vid betalningar. Men i ett längre perspektiv att knyta upp användare till sina tjänster de ännu inte har börjat använda. Morgondagens mobilbetalningar, inte minst.

Samsung Money debit card to launch this summer

for PCMag Follow @https://twitter.com/PCMag PCMag.com is a leading authority on technology, delivering Labs-based, independent reviews of the latest products and services. Our expert industry analysis and practical solutions help you make better buying decisions and get more from technology.

 

Övrigt

Elons Musks SpaceX första privata företaget att skjuta upp människor i rymden

Efter ett första inställt försök var det så dags för Nasa att skjuta upp människor i rymden för första gången på nio år. Men det var också första gången som ett privat företag, i samarbete med Nasa, har placerat människor utanför atmosfären. Företaget var Elon Musks SpaceX. Så ni vet. Starman, på riktigt.

Rätt… stort i sig. Men gårdagens rymdresa ska tydligen också vara examensprovet för SpaceX:s rymdfarkost Crew Dragon. För att bli godkänd för rymdresor utan stödhjul. SpaceX planerar att redan nästa år börja erbjuda rymdturism. Sju personer ska få plats. Ja, om de har råd. Bara att skjuta upp Falcon-9, själva bärraketerna utan modul för passagerare, ska tydligen gå loss på 60 miljoner dollar. Så ni kan ju dela det med sju och, well…

Visst, nu är det förstås inte alls säkert att 2021-planerna (eller rymdturismplanerna överhuvudtaget) går i lås för SpaceX. Men det är ett litet steg närmare att göra rymden mer åtkomlig för mänskligheten.

https://techcrunch.com/2020/05/30/spacexs-astronaut-launch-marks-the-dawn-of-the-commercial-human-spaceflight-industry/

Veckans Youtube: signaturen till Knight Rider på åtta cellos

Det här. Det här är anledningen till att Youtube skapades.

Fire it up!

Knight Rider for 8 cellos

No Description

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.