Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 22 2020

Facebook släpper tre nya testappar: telefonappen CatchUp, musikskaparappen Collab och livekommenteringsappen Venue. Instagram testar dricksfunktion i livesändningar och annonser i IGTV. Messenger Rooms-chattar kan nu startas från Instagram Direct. Twitter fejkmärker och döljer Trump-tweetar. Trump skriver under presidentorder för att reglera sociala medier. Snapchat kan tillåta tredjepartsappar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artikel: 4 skäl till varför Facebook döpte om sin digitala plånbok Calibra till Novi

4 skäl till varför Facebook döpte om sin digitala plånbok Calibra till Novi

 

Sociala medier

Instagram testar dricksfunktion i livesändningar och annonser i IGTV

Så börjar Instagram rulla ut två funktioner som varit på gång ett tag:

  • Dricksfunktion i livesändningar: möjlighet att köpa ”hjärtdekaler” i tre prisklasser (0,99 till 4,99 dollar för ett till tre hjärtan som visas intill personens namn i sändningen).
  • Annonser i IGTV: pre-rolls upp till 15 sekunder, inklusive deltest med annonser som går att hoppa över. Minst 55 % av annonsintäkterna ska gå till innehållskaparna.

Båda funktionerna kommer att börja testas i liten skala. Två funktioner som förstås syftar till att boosta intresset för IGTV som plattform – ett intresse som varit lite sådär så här långt.

Dessutom en live-siffra: Instagram-livesändningarna ska ha ökat med 70 % mellan februari och mars i år.

Instagram to test new revenue streams, including badges and IGTV ads

Instagram today is launching new tools that enable video creators to make money, including badges that viewers can purchase during Instagram Live videos and the introduction of IGTV ads. Both launches are considered a test, as the company is limiting the features’ availability during its expe…

Messenger Rooms-chattar kan nu startas från Instagram Direct

Facebook trycker ut funktioner i ett imponerande tempo under coronakrisen. Nu har integrationen mellan Messenger Rooms och Instagrams chattjänst rullats ut. Det går med andra ord att starta Rooms-videochattar direkt från Instagram Direct.

Det här är första steget i att Facebooks ”konferenssamtal” kommer att styras till två tjänster: Messenger Rooms för privatpersoner och ”publika” samtal medan Workplace Rooms är tänkt att hantera företagsintern kommunikation. Ish. Finns förstås inget som inte säger att företag kan använda Messenger Rooms som intercom om man inte kör Workplace i övrigt.

Men det absolut mest intressanta med Messenger Rooms är att tjänsten är del i en betydligt större Facebook-strategi: den som går ut på att skapa en chattplattform frikopplad från de enskilda gränssnitten. Till och med frikopplat från att ha ett Facebook-konto överhuvudtaget.

Facebook Messenger Rooms Can Now Be Created From Instagram

Facebook Messenger Rooms, a new video chat option for up to 50 people, can now be launched from the Instagram Direct inbox. Messenger Rooms were just launched last month as part of Facebook’s rapid expansion of video capabilities. Designed for spontaneous web-based hangouts, Messenger Rooms can be created and shared for anyone to join.

Facebook släpper CatchUp – en telefonapp

Så har Facebooks labbavdelning släppt ännu en app. CatchUp. En… telefonapp.

Okej, det är en app som är helt i tiden. En kommunikationsapp som gör det enkelt att få tag i människor att prata med – de som är online får den gröna pluppen. En Zoom eller Houseparty. Men bara ljud.

Telefonsamtalet är ännu ett fenomen som fått ett oväntat uppsving 2020. Vi har sett att operatörer har gått ut med siffror på att just röstsamtal har ökat rejält under coronakrisen. Men även Facebook har delat information som visar hur mycket röstsamtal i WhatsApp och Messenger har rusat senaste månaderna.

Det är med andra ord inte särskilt konstigt att Facebook testar ännu mer med ljud. Som att Messenger Rooms kan fungera med bara ljud. Eller CatchUp.

Inte minst som jag misstänker att coronakrisens distansjobbande har gett upphov till en ny slags fråga: var det verkligen nödvändigt med ett videosamtal där eller hade det räckt med ett telefonsamtal?

New Facebook app aims to bring back the phone call

The people whose calls you dodge are sure to love this new app from Facebook. On May 26, Facebook’s New Product Experimentation (NPE) Team announced the launch of an app that’s basically Houseparty for phone calls (not video calls).

Facebook släpper samarbetsmusikskaparappen Collab

Så dags för ÄNNU en ny app från Facebooks labbdel. Collab. Ännu ett försök att slå sig in (mer) på kortvideoområdet, men med en lite rolig twist. Collab är tänkt att användas för att gruppskapa musik och sedan låta andra remixa vidare på slutresultatet.

Tanken är att spela in upp till tre samtida videos med olika ”kanaler” i musikskapandet. Någon sjunger, någon spelar gitarr, någon spelar trummor (ja, eller att en och samma person hanterar alla tre). Allt klipps sedan ihop till en enda musikvideo.

Sedan är det dags för remixandet. Videon som postas kan andra bygga vidare på. Men bara de enskilda delarna, inte hela skapelsen i sig. Någon kan alltså låta ett schysst trumbeat eller en funkig basgång gästspela i en ny skapelse. Eller ta från olika källor. Men för att fylla på med nytt innehåll så måste man spela in minst ett eget spår för att kunna använda andras.

Sjukt kul idé, även om det förstås är en tjänst som har rätt hög tröskel för att kunna användas (och då inte bara för att den än så länge bara finns som stängd beta för iOS i USA och Kanada). Dessutom är tjänsten en stängd loop på Facebook-manér – den fungerar alltså bara inom den egna appen. Men med tanke på att Facebook har börjat öppna upp allt mer så skulle det vara intressant om Facebook låter Collab-skapelser delas på andra plattformar när/om tjänsten släpps skarpt.

Facebook’s latest TikTok-inspired app is a music-making platform called Collab

Facebook’s experimental app division has a new product out today called Collab that promises to deliver a new approach to collaborative music making. The app, launching as an invite-only beta on iOS, is from Facebook’s NPE division. It will let you create music videos using up to three various videos, either ones recorded yourself or borrowed from other public posts.

Facebook släpper livekommenteringsappen Venue

Tredje gången gillt? Tydligen. Det blev en tredje app från Facebooks labbverksamhet en här veckan: Venue. En livekommenteringsapp.

Venue är tänkt att vara en skärmkompanjon under liveevenemang. Med andra ord, så att man kan få realtidskommentarer om ett evenemang medan man tittar på det. Ni vet, som på typ fotbollsmatcher. Fast i mobilen.

En skillnad jämfört med de flesta Facebookinitiativ är att det inte är tänkt som ännu ett sätt att hänga med sina vänner. Istället ska Venue bjuda på expertinsikter från proffs. Ni vet, som på typ fotbollsmatcher.

Lär mycket handla om att Facebook vill kliva längre in på Twitters planhalva. Facebook, it’s what happening. Stället dit man går för att få realtidsinformation. Men det är också ännu ett initiativ från Facebook som innebär att företaget erbjuder ”originalinnehåll” i proffsformat.

Facebook takes on Twitter with Venue, a ’second screen’ companion for live events

Facebook’s R&D group, NPE Team, is launching Venue, a new app for engaging fellow fans around live events. This is the third new app to launch this week from Facebook’s internal team focused on experimenting with new concepts in social networking. With Venue, the company aims to off…

Twitter

Donald Trump kan skriva under presidentorder för att göra det enklare att stämma sociala medier

Tänk vad två märkningar kan göra. Som de flesta nog vet vid det här laget så fejkmärkte Twitter så till sist två tweets från Donald Trump häromdagen. Det ledde till ett Trump fick en hissyfit som var hissyfittigare än vanligt – till och med för att vara Trump. Nu kan det vara dags för nästa eskaleringssteg: uppgifter om att Trump kan skriva under en presidentorder som ska göra det enklare att stämma techjättar för att man exempelvis fått sitt konto avstängt. Förstås primärt riktat mot Twitter, Youtube och Facebook.

Om vi bortser från att en domstol i ett (hyfsat) orelaterat fall så sent som igår slängde ut en stämning från en höger-youtubare mot de tre ovanstående bolagen (plus Apple) och att det är oklart om Trump ens kan göra det han säger sig ha mandat att göra så är det en lite vansklig balansgång Trump kan ge sig ut på. Ett presidentdekret, till skillnad från luddiga och sarkastiska foliehattsuttalanden, kan provas i domstol. Och lär i så fall provas i domstol.

Det kan alltså sluta med att en eventuell presidentorder får omvänd effekt. Med andra ord stärka techplattformarnas rätt att göra precis det Twitter nu har gjort.

Något som i sin tur förstås ännu mer kan leda till debatt om framförallt de sociala jättemediernas roll i våra liv och samhällen.

Trump’s executive order targets political bias at Twitter and Facebook, according to a draft

U.S. President Donald Trump is expected to order a review of a law that has long protected Twitter, Facebook and Alphabet’s Google from being responsible for the material posted by their users, according to a draft executive order and a source familiar with the situation.

Twitter döljer våldsförhärligande tweet från Donald Trump

God damn. Twitter ain’t HAVING it. Frontalkollisionen mellan Twitter och Trump eskalerar ytterligare. Efter Twitters fejkmärkning av en Trump-tweet och Trumps svar med att utfärda en presidentorder riktad mot sociala medier så har Twitter nu dolt en annan av Trumps tweets.

Den här gången handlar det om en tweet kopplad till polisbrutalitetsupploppen i Minnesota efter ett dödsfall som följd av polisbrutalitet. Mer specifikt är det frasen ”when the looting starts, the shooting starts” som fått Twitter att sura till. Den aktuella tweeten är dold, men åtkomlig. Argumentet är att det är en tweet som har ”stort allmänt intresse”, men att den dolts betyder också att andra inte kan gilla, kommentera eller retweeta utan kommentar.

Vi kan anta att Trump kommer att ta det här med ro och inte få ännu ett hissyfit.

Twitter har ju som bekant haft en rätt tillåtande inställning till Trumps tweetanden. Mycket som fått ungefär vem som helst annars att bli utsparkad har inte lett till någon åtgärd. Men det verkar som Trump-dammluckan nu alltså har öppnats. Om inte på vid gavel så åtminstone en rätt stor öppning.

Nu handlar det som sagt var om våldsförhärligande, vilket säkerligen är enklare att argumentera för i de yttrandefrihetsdiskussioner som fick ny fart efter Twitters fejkmärkningsinitiativ.

Men det känns dessutom som att det delvis också är en följd av ett annat ordkrig som landade igår: det mellan Twitters Jack Dorsey och Facebooks Mark Zuckerberg, där den senare ansåg att Twitter gjort fel. Facebook har ju undantagit faktacheckande av just politikers inlägg och annonser med argumentet att det inte är Facebooks jobb att avgöra vad som här sant. Även när det är bevisat falskt.

Kort sagt att även den principkrocken ledde till att Dorsey har öppnat för att skärpa Twitters hantering ytterligare. Kanske lite på grund just för att ge Zuckerberg fingret. Bitch, you trippin.

Samtidigt så hanterar ju båda företagen den här typen av frågor på ungefär liknande sätt. Det är synen på yttrandefrihet kopplad till politiker som är den främsta skiljelinjen.

Det blir kort sagt väldigt intressant att se vad Trumps svar blir den här gången. Ja, bortsett från en bombmatta av femåringstweets.

Twitter hides Trump and White House tweets over ’glorification of violence’

Twitter is referring to the fact that Trump’s ”looting” comment is a quote from former Miami Police Chief Walter Headley, in charge during the Miami’s 1967 race riots and known for his ”stop and frisk” tactics. During the riots, he used the same phrase: ”When the looting starts, the shooting starts.”

Donald Trump vill riva upp Section 230 – för att göra det möjligt att stämma sociala medier för partiskhet

Så har Trump reagerat (via Twitter förstås, det enda sätt Trump kan reagera) på Twitters senaste beslut: att dölja en Trump-tweet med hänvisning till att den var våldsförhärligande. Och nu skriver han rakt ut vad gårdagens presidentorder i stora drag ska ha handlat om: repeal section 230?

Vad är då Section 230? Det är ett avsnitt i lagen Communications Decency Act från 1996. Ett avsnitt som befriar plattformar från ansvar för vad användarna gör där (i stort). Ungefär det område som även EU, bland annat via sitt upphovsrättsdirektiv från förra året, är inne på. Att plattformar som Facebook och Twitter ska ta ett större ansvar för vad användarna gör där.

Men det Trump mer specifikt vill ha bort är det undantag som gör det möjligt att inte dra Twitter inför domstol för partiskhet när de rensar bort innehåll godtyckligt (läs: högerfoliehattinnehåll). Alltså ett sätt att försöka skrämma in Twitter i ledet igen.

Och vi kan väl anta att Trump nu gett sina följarskaror ännu ett stridsrop, trots att de flesta inte kommer ha en aning om vad det faktiskt innebär: #repeal230.

Tweets från Donald Trump där han uppmanar till att Section 230 ska rivas upp

Vita huset retweetar Trumps blockade tweet vilket gör att tweeten blir blockad en gång till

Oooooch hela historien mellan Trump och Tweet blir bara bättre och bättre. I och med att Twitter igår dolde en Trump-tweet om upploppen i Minnesota med motiveringen att den var förhärligade våld så ströps också möjligheterna att gilla, kommentera eller retweeta den aktuella tweeten utan kommentar. Det löste Vita husets officiella Twitter-konto genom att retweeta Trumps tweet, med kommentar.

Oooooch helt otippat så gjorde Twitter samma sak igen. Tweeten doldes alltså. Så på en och samma dag har alltså Twitter visat musklerna mot både Trump och Vita huset (visst, typ same-same, men ändå). Innehållet i tweeten lades också ut på Facebook – där den fortfarande ligger kvar. Eftersom Twitter och Facebook har valt olika spår när det gäller att hantera politikers inlägg. Vilket Twitters Jack Dorsey och Facebooks Mark Zuckerberg grälade publikt om igår.

Om det är någon gång en popcorn-gif hade behövts på LinkedIn så är det nu.

(Och mycket riktigt så blev det som jag skrev igår: Trump har nu ett nytt stridsrop att elda upp massorna med och trycka upp kepsar med. Revoke 230.)

Donald Trump escalates Twitter feud by cross-posting blocked message

Twitter limited the reach of a second tweet from President Donald Trump this morning, as the White House and its allies sought to escalate their feud with the social media company. On Friday, Trump called people protesting the death of George Floyd in Minnesota ”thugs.”

Även Joe Biden vill riva upp Section 230

På samma sätt som en hel massa människor lärde sig namnet på två avsnitt i ett EU-direktiv (artikel 11 och 13 i EU:s upphovsrättsdirektiv) så kan Section 230 bli USA:s motsvarighet efter Trumps gräl med Twitter. Med tanke på att även Joe Biden vill riva upp, eller åtminstone förändra, Section 230 så kan vi nog utgå från att något kommer att hända med den paragrafen.

Section 230 är ett avsnitt i lagen Communications Decency Act från 1996 som reglerar att sociala plattformar inte är ansvariga för vad medlemmarna gör. De är, som techplattformarna definitivt förr gillade att säga, bara just techplattformar. En distributionskanal för innehåll. Men det är en lag med med snart 25 år på nacken. En hel del har hänt sedan dess.

Det intressanta i sammanhanget är att å ena sidan Trump och hans cronies och å andra sidan Biden och mer liberala kretsar vill ändra 230 av rakt motsatta anledningar. Trump vill att han ska få göra som han vill (läs: att högerfoliehattsteorier ska få florera fritt because yttrandefrihet och alternativa fakta FTW) medan Biden snarare vill se hårdare reglering, mer specifikt mot fejknyheter.

Det ser med andra ord ut som att USA rycker allt närmare att gå i EU:s fotspår – oavsett vem som blir USA:s president nästa gång.

Joe Biden doesn’t like Trump’s Twitter order, but still wants to revoke Section 230

Former Vice President Joe Biden still wants to repeal the pivotal internet law that provides social media companies like Facebook and Twitter with broad legal immunity over content posted by their users, a campaign spokesperson told The Verge Friday. Still, the campaign emphasized key disagreements with the executive order signed by the president earlier this week.

Snapchat

Snap kan öppna upp för tredjepartsappar inuti Snapchat

Ett väldigt intressant rykte. Uppgifter som säger att Snap kan vara på gång att börja tillåta tredjepartsappar inuti Snapchat. Även om det uppges handla om hyfsat enkla appar så kommer utvecklare (förstås) kunna dra nytta av Snapchats kamera och redigeringsverktyg.

Det här är ungefär så mycket vi (kanske) vet just nu. Plus att det här kan vara nyheter som kommer att presenteras under en Snap-utvecklarkonferens 11 juni.

Paralleller dras förstås med kinesiska WeChats framgångsrika miniprogram och även om det här som sagt var sannolikt skulle handla om lite enklare skapelser så kan det vara ännu en plattform som lägger till stöd för att låta utvecklargemenskapen utveckla produkten.

Med tanke på att vi pratar om Snapchat så skulle tredjepartstillägg sannolikt vara ”funktionsappar”, men det kan också vara ett steg mot att även Snapchat kan låta företag bygga betydligt mer enhetlig närvaro inuti en plattform.

Snap Plans Expanded Developer Platform That Echoes WeChat

Snap is planning to let other companies build pared-down versions of their mobile apps within Snapchat, according to two people familiar with the plans, mimicking the approach of popular Chinese social app WeChat.The change is a notable shift in strategy for Snap, which has kept its flagship app …

TikTok

TikTok den app som drog in mest pengar globalt april 2020

Det finns en slags applista där Facebook inte dominerar topplatserna. Ja, faktiskt knappt finns med alls: listan över de appar som drar in mest pengar. Åtminstone om man med ”drar in pengar” avser det som användare betalar direkt. Inte annonser alltså. Och där fick såväl Tinder som Netflix se sig passerade av TikTok förra månaden. Totalt 78 miljoner dollar enligt uppskattningar från SensorTower.

Det betyder inte bara att TikTok därmed knuffar ned Youtube och Tinder, det innebär också att TikTok ska ha tiodubblat sina intäkter jämfört med för ett år sedan. Självklart mycket corona även här, men det är också en utveckling som har varit på gång ett tag.

Bryter man ned intäkterna geografiskt så kommer… rätt mycket av pengarna från Kina. 86,6 procent. Vilket med andra ord rent formellt betyder att det är den kinesiska versionen Douyin som är den riktiga sedelpressen. Tvåan USA hamnar på 8,2 procent, vilket gör att resten av världen totalt står för runt 5 procent. Så there’s that.

Vi kan dessutom konstatera att det är iOS som står för lejonparten. TikTok återfinns inte ens topp tio på Android-sidan. Det beror främst på en svaghet i SensorTowers siffror (som även finns hos kollegan App Annie): Sensor Tower tittar på just Appstore och Google Play. Eftersom Google Play är blockat i Kina så är kinesiska användare hänvisade till tredjepartsbutiker, som alltså inte omfattas i SensorTowers siffror. Appstore finns däremot i Kina, vilket gör att det dyker upp fler kinesiska appar i den listan. Ja, hälften av topp tio är kinesiska appar för iOS, men ingen i Google Play-listan.

Med andra ord: TikTok och de övriga kinesiska apparna lär ha dragit in bra mycket mer pengar än det SensorTower uppskattar, även om iOS-publiken generellt har större betalningsvilja.

Det som faktiskt nästan är det mest oväntade här är att Facebook faktiskt lyckas bryta sig in bland de tio första för Android. Facebook har gjort lite halvhjärtade försök att få användare att betala mer direkt utan att det tagit särskilt mycket snurr. Det i sig visar också på en av de stora skillnaderna mellan de asiatiska sociala medierna och de västerländska. De asiatiska har i betydligt högre grad byggt sin verksamhet på mikroköp och rena prenumerationstjänster med våra sociala medier antingen har varit helt gratis eller annonsfinasierade (med några undantag, som att WhatsApp ett tag kostade pengar).

Det innebär att de två regionernas sociala medierna går åt motsatta håll. De asiatiska steppar upp sina annonsambitioner allt mer medan tjänsterna hos oss försöker få intäkter på andra håll (som att nylanserade shoppingplattformen Shops delvis ska finansieras med någon slags transaktionsvgift).

Och ja, självklart satsar även TikTok-ägaren Bytedance också på att ta fram allt fler annonsformat – mycket just för att vi i väst vant oss vid att inte behöva betala för sociala medier. Inte med pengar åtminstone.

Topplista som visar att TikTok var den app som drog in mest pengar under april

Vad kostar de olika annonsformaten på TikTok?

Vad kostar det egentligen att annonsera på TikTok? There’s en förteckning som går igenom kostnaden för de olika formaten for that.

From Takeovers to Topview ads, what it costs to advertise on TikTok – Digiday

Ads start at $8 per cost-per-thousand-impressions in the U.K. Also, they require advertisers to spend a minimum of $25,000. The platform isn’t for those advertisers looking for cheap viral marketing campaigns. Rather, it’s a premium media buy for those with deep pockets.

Pinterest

Pinterest lanserar kurerade shoppingrekommendationer

Pinterest lägger till ännu en shoppingfunktion (ja, okej, i princip alla funktioner Pinterest har släppt ganska länge vid det här laget är shoppingfunktioner). Senast ut: Shopping spotlights.

Vad är Shopping spotlights? Enligt Pinterest själva en del av appen som har ”känslan av en personlig stylist med utseendet från ett livsstilsmagasin”. Innehållet kommer att väljas ut av gästredaktörer inom de olika huvudområden som kommer ingå i funktionen.

Och som sagt, självklart kommer det gå att direkt köpa gästredaktörernas pinnade produkter.

Pinterest Introduces Shopping Spotlights With Influencers And Publishers

Pinterest is introducing a new feature called shopping spotlights that brings expert recommendations from influencers and publishers directly to consumers. Last month, Pinterest introduced several new and updated shopping features on its platform, making shopping easier and more inspiring, ”like flipping through the pages of your favorite catalog.”

Zoom

Zoom stoppar gifar från Giphy

Oooo. Av alla problem som Zoom har haft sedan tjänsten popularitetsexploderade så är det här förmodligen det absolut värsta. Oklart om de kommer kunna hämta sig efter den här. Zoom stoppar gifar från Giphy.

Okej. Nu är det tillfälligt. Helt säkert kanske förmodligen definitivt. Så snart som ”ytterligare tekniska och säkerhetsmässiga åtgärder har vidtagits”. Så: del i Zooms arbete med att plugga igen säkerhetshål. Men det går förstås inte att bortse från det faktum att Giphy bara för någon vecka sedan hittade en ny ägare i Facebook. Med andra ord: det krävs inte särskilt många foliehattar för att börja misstänka att det finns ett samband.

Zoom has temporarily removed Giphy from its chat feature

Zoom has temporarily disabled the integration of GIF platform Giphy in its chat feature, the company said in a blog post. ”Once additional technical and security measures have been deployed, we will re-enable the feature.” Zoom didn’t offer any specifics beyond that on Giphy’s removal.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

 

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.