Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 28 2020 – del 3

App Annie: Vi tillbringade 200 miljarder timmar i appar april 2020. Amazon fjärde bolag någonsin värt över 1,5 biljoner dollar. Facebook och Alibaba för första gången värda över 700 miljarder dollar. Facebook och Google kan investera i Indonesiens största e-handlare Tokopedia. Palantir har ansökt om börsnotering. Samsung kanske också kommer sluta skicka med laddare till sina mobiler.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

App Annie: Vi tillbringade 200 miljarder timmar i appar april 2020

Ny siffror om appanvändandet under coronakrisen från App Annie. Inklusive ett antal milt sagt galna rekord. Som att vi tillbringade 40 % mer tid i appar under hemmasittandet än i april 2019. Eller totalt 200 miljarder timmar (4 timmar och 20 minuter i snitt per användare). Bara under april.

Dessutom slogs rekord både vad gäller nedladdningar och intäkter. 35 miljarder appnedladdningar och 27 miljarder dollar spenderade i appar.

Förhållandet mellan Appstore och Google Play ser ut ungefär som det brukar. Google Play stod för 25 miljarder av appnedladdningarna och Appstore för 10 miljarder. När det handlar om intäkter är läget som vanligt det omvända: 17 av miljarderna kom från iOS-användarna och 10 miljarder från Android-sidan.

Däremot är tillväxtmönstren lite intressanta. De är omvända. Android-nedladdningarna ökade med 10 % medan ökningen för iOS var dubbelt så hög. När det kommer till pengar så var iOS upp 15 % medan Google Play ökade med 25 %. Och då är som vanligt inte Kina inräknat på Android-sidan.

Tittar vi på toppapparna så är det TikTok som dominerar såväl nedladdningslistan som intäktslistan. Den seglar alltså om Tinder och Youtube, lite oväntat.

Dessutom kul att App Annie sammanställer månadsanvändarna, vilket också ger lite TikTok-insikter. Att Facebook kniper de fyra första platserna är förstås inte så oväntat. Hä rkommer TikTok in först på plats sju. Men kanske lite oväntat är att TikTok hamnar efter Twitter (som dessutom klättrar en plats). Men inte bara det: även Amazon hamnar före.

Just månadsanvändarlistan lider nog mindre av att App Annie inte har med Android-siffrorna för Kina: Facebook-apparna, Twitter och Amazon finns inte i Kina och det gör ju strikt talat inte heller TikTok. Med tanke på att TikTok toppar intäktslistan så misstänker jag dock att App Annie klumpat ihop TikTok och den kinesiska versionen Douyin.

Dessutom extra intressant att se att en app i synnerhet är frånvarande topp månadsanvändarmässigt: Youtube. Det beror på att App Annie inte inkluderar förinstallerade appar i sin sammanställning (vilket som vanligt gör att Apples appar, som sannolikt hade legat högt upp, inte heller är med). Men det förklarar fortfarande inte Youtubes frånvaro här. IOS-användarena borde rimligtvis på egen hand ha kunnat placera Youtube topp tio. Så ett väldigt stort frågetecken där.

Men oavsett: appar är mer än någonsin alltså where it’s at.

Mobile App Usage Surged 40% During COVID-19 Pandemic | App Annie Blog

The COVID-19 pandemic has dramatically altered life for virtually every country and nearly every individual. As we continue to track the impact of the coronavirus across key industries and markets, one central thread emerges: people are leaning on mobile, now more than ever, during this difficult time.

Samsung kanske kommer sluta skicka med laddare till sina mobiler

Ni vet det där ryktet att iPhone 12 kanske kommer säljas utan vare sig hörlurar eller laddare? Framförallt det sistnämnda kändes spontant hyfsat långsökt – men blev just rätt mycket mindre långsökt. Nu kommer uppgifter som säger att även Samsung planerar att göra samma sak från och med nästa år.

Motivet är ungefär samma som från Apple: folk har redan laddare plus att det kan göra att man kan pressa priset på mobilerna. I Apple-fallet talades det även om miljöbesparing och det lär bli del av den officiella förklaringen om/när Samsung gör det här. Kan ju även innebära slimmare förpackningar.

Vad gäller hörlurar så har jag länge tyckt att det är slöseri att skicka med till mig. Jag har aldrig använt de medföljande lurarna sedan… ja sedan jag köpte min första freestyle. Laddare är däremot ett lite större steg. Antalet människor som känt att de har ägt för många laddare är kanske inte jättemånga.

Apple kan med andra ord göra ännu en diskettlucka/cd-fack/hörlursuttag. Starta en trend där såväl laddare som hörlurar fasas ut från mobiltelefonen. Man får dongla det vid sidan om.

Med andra ord: en framtida generationsmarkör kan bli dem som minns när man fick en laddare ”på köpet” med sin mobil.

Samsung reportedly won’t include chargers with some phones starting next year

Samsung may not include chargers in the boxes of some of its smartphones starting in 2021, according to a report from Korean news site ETNews . The company is taking them out because many people already have chargers and to help reduce costs, the report says.

 

Ekonomi och finans

Amazon fjärde bolag någonsin värt över 1,5 biljoner dollar

Börsen är just nu helt galen. Milt sagt. För nästan precis två år sedan klev Apple över en gräns som såg som smått omöjligt: ett börsbolag med en värdering över 1 biljon dollar (det är 12 nollor det). Sedan dess har ytterligare fyra bolag lyckats med samma sak (Microsoft, Amazon, Google och det statliga saudiarabiska oljebolaget Aramco). Men det slutade inte där.

För mindre än en månad sedan klev Apple över en ny historisk milstolpe när man nådde en värdering över 1,5 biljoner dollar. Mindre än två veckor senare var det dags igen: nu en värdering över 1,6 biljoner.

Och bakom Apple hände det också grejer. Microsoft tog rygg på Apple och nådde också 1,5 biljoner. Vilket för oss fram till idag, ytterligare någon vecka senare. När vi bjuds på en historisk dubbel.

Först blev Amazon det fjärde börsbolaget någonsin att värderas högre än 1,5 biljoner dollar och kort därefter korsade Microsoft 1,6 biljoner-strecket.

Det gör med andra ord att techbolagen ser ut att inleda det här årtiondet på precis samma sätt som det förra: med att jaga ett oljebolag.

2010-talets techdominans inleddes när Apple för första gången blev världens högst värderade börsbolag och nådde den positionen genom att knuffa ner ett oljebolag från värderingstronen (Exxon Mobil). Resten av årtiondet dominerade techbolagen. Fram till precis i slutet av 2019, när Aramco börsnoterades.

Som mest var var Aramcos värdering 2 biljoner dollar – men den lär ha sjunkit rejält nu, i takt med att oljepriset har kollapsat. Jag fattar mig inte på den saudiska börsen, så jag har ingen koll på hur man kan ta reda på vad Aramco just nu är värt men jag misstänker som sagt var att tech som sagt var ännu en gång är på gång att äta upp oljan.

(Fun facts: Netflix är ett av bolagen som numer också är mer värt än Exxon Mobil. Faktum är att Apple, Microsoft och Amazon med taktfasta steg är på väg att vara värda tio gånger mer än Exxon. Vågar vi hoppas att 2020-talet en gång för alla blir början till slutet för oljan?)

Facebook för första gången värt över 700 miljarder dollar – trots annonsbojkotten

Ni vet annonsbojkotten mot Facebook? Den verkar inte bekymra marknaden särskilt mycket. Igår skrev jag om den nya smått omöjliga börsmilstolparna för Microsoft och Amazon. Idag var det Facebooks tur. Sociala medier-jätten har för första gången nått ett samlat börsvärde över 700 miljarder dollar.

Med andra ord kan vi anta att marknaden, likt Mark Zuckerberg, tror att annonsörena snart hittar tillbaka till Facebooks plattformar (något som även jag tror). Mark Zuckerberg ska idag dessutom ha träffat ledarna för annonsbojkotten, så även om Zuckerberg tror att saker och ting snart återgår till det annonsnormala så är han och Facebook förstås angelägna om att det sker förr snarare än senare.

Idag är visserligen en hyfsat positiv börsdag i USA, men jag kan inte låta bli att tänka att TikToks problem också spelar in. Saker som att TIkTok har förbjudits i Indien, gårdagens uppgifter om att Instagram breddar testet av Reels, Facebooks senaste försök att kopiera just TikTok, till Instagrams största marknad Indien samt Trump-administrationens utspel att de ”tittar på” förbjuda kinesiska sociala medier lär garanterat vara åtminstone delorsaker till dagens Facebook-börsskutt.

(Fun fact: trots rekordet är Apple, Microsoft och Amazon värda mer än dubbelt så mycket som Facebook.)

Alibaba för första gången värt över 700 miljarder dollar

Å hej å hå vad börsrekorden står som spön i backen just nu. I förra veckan klev Apple, Microsoft, Amazon och Facebook över historiska gränser sett till börsvärde. Den här veckan verkar det vara Kinas tur. Alibaba och Tencent stängde gårdagen på nya toppnivåer.

För Alibaba innebar det att bolaget för första gången någonsin är värt över 700 miljarder dollar. Alltså samma milstolpe som Facebook nådde för första gången förra veckan. Tencent landade inte långt efter med sitt nya rekord på 677 miljarder.

Inte nog med det. Det innebar också att Alibaba för första gången, tror jag, är värt mer än Facebook. Tencent har också häng på Facebook, men har även tidigare varit större en kort stund för ett par år sedan. Och det handlar inte om att Facebook har kollapsat, utan om att både Alibaba och Tencent har gjort galna rusningar under coronakrisen.

Spotify första europeiska techbolag grundat på tvåtusentalet att nå en värdering om 50 miljarder dollar?

I fredags kunde Spotify bocka av ännu en punkt i sin bucketlist: en värdering över 50 miljarder dollar. Men det kan vara en händelse som är historisk även på ett större sätt.

Häromdagen läste jag någon som skrev att Spotify är det första europeiska techbolaget grundat under tvåtusentalet som kliver över 50-miljarder-gränsen. Hack i häl hittar vi dessutom betalförmedlingsbolaget Adyen (startat samma år som Spotify), med en värdering runt 45 miljarder dollar.

Nu ska jag inte säga att jag har plåtkoll på de europeiska techbolagens värderingar, men påståendet att Spotify skulle vara först känns väldigt trovärdiga. Överlag har den europeiska techscenen börjat växla upp senaste tiden (inte minst inom betalningar), kanske bland annat som följd på clashen mellan världens två techbolaggiganter Kina och USA.

Företag som Spotify och Adyen är viktiga i det hänseendet: visa att det faktiskt går att skapa globala jättetechbolag i Europa. Och ska vi dessutom vara lite petimetriga så kan Adyen, när (utgår jag från) när de 50-miljarder-strecket nästan bli snäppet mer historiska än Spotify: som första europeiska techbolag grundat på tvåtusentalet börsnoterat på en europeisk börs (Spotify är noterade i USA).

En händelse som därmed alltså också skulle vara viktig för Europa som börsspelare.

Facebook och Google kan investera i Indonesiens största e-handlare Tokopedia

Ny investeringsrykten i Asien. Företag som Facebook, Google, Microsoft och Amazon kan vara intresserade av att investera i Tokopedia.

Vad är Tokopedia? Indonesiens största e-handelsplattform. Vilket gör Amazons intresse rätt logiskt, men att Facebook och Google är sugna är spontant lite mer oväntat. Men det säger en hel del om de båda företagens planer framåt. Att shopping är högt upp på agendan för dem är förstås inte något nytt, men de blir allt mer aggressiva i sina satsningar.

En annan likhet mellan både Google och Facebook är förstås att de (till största del) inte har någon närvaro i Kina. De har gjort mer än ett försök att bryta sig in, men som läget ser ut nu är deras respektive tjänster blockade i landet. Det gör det än viktigare för de här företagen att skaffa sig rejäl närvaro i de andra viktiga ekonomierna i landet. Och då förstås långt bortom sina kärntjänster. Även offline.

Om Kina var 2010-talets viktigaste tillväxtland så lär 2020-talet tillhöra Indien. Och Indonesien är inte långt efter.

Google, Temasek Are Said to Be in Talks to Invest in Tokopedia

(Bloomberg) — Google and Temasek Holdings Pte are in negotiations to join a funding round of between $500 million and $1 billion for Indonesian e-commerce giant PT Tokopedia, according to people familiar with the matter.Tokopedia, the online marketplace backed by SoftBank Group Corp.’s Vision Fund,

Palantir har ansökt om börsnotering

Ännu ett företag på väg mot den amerikanska börsen: Palantir. Ett stordataanalysföretag. Kan ha haft värdering runt 20 miljarder dollar. Så varför är just den här börsnoteringen intressant, ett i raden av analysföretag?

Bortsett från att en av grundarna är Peter Thiel (som startade PayPal tillsammans med bland andra Elon Musk och var den förste externe investeraren i Facebook) och att företagsnamnet har hämtats från Sagan om ringen så är Palantir ett av USA:s mest hemlighetsfulla företag. Deras mjukvaror och tjänster används av en drös företag inom en drös branscher, som för att identifiera och stoppa penningtvätt inom bankvärlden. Men Palantir har fått mest uppmärksamhet för att de också används av myndigheter ända upp till landets största säkerhetsorganisationer. Inte minst av anti-terrorenheter.

Om man så vill: en stor del av USA:s övervakningsapparat skulle kunna förlita sig på Palantirs tjänster.

Av just den här anledningen har Palantir haft en rätt låg profil. Den börsansökan som nu har lämnats in är konfidentiell, vilket innebär att vi inte får särskilt mycket insikt i verksamheten. Men en börsnotering innebär förstås att Palantir kommer behöva visa upp korten rätt öppet. Med andra ord lite stick i stäv med hela Palantirs verksamhet och ljusskygghet så här långt.

Som del i det här är Thiel dessutom en rejäl Trump-påhejare, som bidrog flitigt till 2016-kampanjen. Visserligen ska Thiel inte ha engagerat sig i Trumps 2020-kampanj – enligt uppgift på grund av att han inte känner för att stötta en förlorare. Och när styrelseordföranden för ett av USA:s största analysföretag har kommit till den slutsatsen, så, well…

Palantir confidentially files to go public

Data analytics software company Palantir Technologies said late Monday that it has filed confidentially for a public stock offering. Founded in 2004, Palantir has been among the most highly valued venture-backed companies, raising about $2.6 billion and reaching a $20 billion valuation five years ago.

Ant Financial kan börsnoteras i höst

Mer börsnoteringsnyheter. Åter uppgifter om att Ant Financial kan kliva in på börsen med skyhög värdering.

Ant Financial är företaget bland annat bakom en av Kinas två stora mobilbetalningsplattformar: Alipay (den andra är Kinas största sociala mediums WeChats motsvarighet WeChat Pay). I praktiken Alibabas betalningslösning.

Ant Financial började sitt liv som del av just Alibaba innan det knoppades loss som eget bolag för att jävlas med Yahoo. Senaste året eller så har Alibaba köpt på sig större andelar av det semiseparata företaget, vilket spätt så spekulationerna om att Alibaba planerar just en börsnotering. Och även om Ant själva förnekar uppgifterna så känns det mer som ett ”när” än ett ”om”,

Ska vi dessutom vara lite petimetriga så har artikeln fel i att Ant är världens högst värderade enhörning. Ant må vara världens högst värderade, onoterade techbolag med sin värdering runt 200 miljarder dollar, men Ant är alltså en avknoppning och inte en startup. Så rent formellt är det alltjämt TikTok-ägaren Bytedance som får den utmärkelsen, med sin värdering runt 100 miljarder.

Exclusive: Alibaba’s Ant plans Hong Kong IPO, targets valuation over $200 billion, sources say

HONG KONG (Reuters) – Ant Group, the fintech arm of Chinese e-commerce giant Alibaba, plans a Hong Kong float as soon as this year and targets a valuation of more than $200 billion, said two sources with knowledge of the matter.

 

Övrigt

Google, Microsoft och Amazon har avslöjats med tusentals okända kontrakt med militär och rättsväsende

Häromdagen skrev jag om att ett av USA:s mesta hemlighetsföretag Palantir har ansökt om börsnotering. Ett företag verksamt inom stordataanalys, inte minst predikativ sådan, som förutom finansbranschen också används av polismyndigheter i USA. Potentiellt lite Minority Report, alltså. Hitta saker, som terrorbrott, innan de har hänt.

Nu är Palantir förstås inte ensamma om att tillhandahålla teknik till myndigheter. Amazons ansiktsigenkänningsteknik har använts av olika polisdistrikt i USA och även Google och Microsoft har levererat lösningar. I några fall har till och med de anställda uppmanat sina arbetsgivare att bryta kontrakt med exempelvis militären. Och nu har den ideella ”ansvarsorgansationen” Tech Inquiry avslöjat att de här företagen har fler kontrakt än vad som tidigare varit känt. Betydligt fler.

Enligt rapporten så har Microsoft över 5000 kontrakt med rättsväsendet medan Amazon och Google har ”flera hundra” var.

Med tanke på hur stora de här bolagen numer är inom tech så är det inte konstigt att de levererar även till polis och militär. Däremot kan det förstås bli en moralisk debatt kring det, beroende på vilken teknik det handlar om. Och framförallt debatt om anledningen till att kontrakten som nu avslöjats har gått via underleverantörer.

New records show Google, Microsoft, and Amazon have thousands of previously unreported military and law enforcement contracts

New research shows that Silicon Valley companies have thousands of previously-unreported subcontracts with the US military and federal law enforcement including ICE and the FBI. The subcontracts were surfaced through open records requests filed by Jack Paulson, a former Google researcher who previously joined coworkers to pressure the company not to work with the Pentagon.

Jack Dorsey donerar över 1 miljard av sina tillgångar för att bekämpa covid-19 och testa medborgarlön

Twitters och Squares grundare och VD Jack Dorsey verkar ha gett sig den på att vara ljuset i samhällsmörkret senaste tiden. Först tog Twitter steget att till sist dölja Trump-tweets som bröt mot plattformens riktlinjer, och blev på sätt och vis startpunkten för det som eskalerade till den annonsbojkott som Facebook nu tampas med och sedan öppnade Dorsey sin egen plånbok. Rejält.

Dorsey gick ut med att sätta av nästan en tredjedel av sin personliga förmögenhet, 1 miljard dollar, till att sätta upp hjälpprogrammet Start Small (med alla investeringar spårbara i ett Google Doc). Start Small är tänkt att finansiera insatser som ska hjälpa till med covid-19-utmaningar och när den krisen är över ska pengarna användas till att stötta flickors hälsa och utbildning.

Och så senaste draget: 3 miljoner av Start Small-tillgångarna kommer att gå till Mayors for a Guaranteed Income, en rätt nystartad sammanslutning av 15 borgmästare som vill ”utforska” möjligheterna att införa medborgarlön.

Jack Dorsey Vows to Donate $1 Billion to Fight the Coronavirus

The founder of Twitter and Square said he was putting nearly a third of his total wealth toward the effort. SAN FRANCISCO – Jack Dorsey, the chief executive of Twitter and Square, said on Tuesday that he planned to donate $1 billion, or just under a third of his total wealth, to relief programs related to the coronavirus, in one of the more significant efforts by a tech billionaire to fight the pandemic.

Jack Dorsey Donates $3 Million To U.S. Mayors For Universal Basic Income Pilot Programs In 15 Cities

The gift, part of Dorsey’s promise earlier this year to give away $1 billion, will go to a new coalition of 15 mayors founded by Michael Tubbs, the 29 year-old mayor of Stockton, California.

Japanska baseballag använder robotcheerleaders för att få upp stämningen före match inför tomma läktare

AHAHAHAHAHA! Fan-tas-tiskt. Hur gör man för att få lite fart inne på arenan om man ska spela baseball inför tomma läktare? Är man Japan så ser man till att anlita ett gäng robotcheerleaders. Softbank Robotics Pepper och Boston Dynamics Spot, närmare bestämt.

Twerkar Spot? Det är klart att Spot twerkar.

Boston Dynamics ”Spot” and Softbank Robotics ”Pepper” Collaborative Robot dance

How many robots can you see? Boston Dynamics ”Spot” and Softbank Robotics ”Pepper” cheer for the Hawks with a collaborative Robot dance!! https://robotstart….

Tesla börjar sälja kortbyxor

Säljer Tesla kortbyxor numer? Klart Tesla säljer kortbyxor numer.

Tesla launches ’S3XY’ short shorts, breaks its website

Elon Musk wasn’t kidding about launching Tesla shorts. Over the weekend, the Tesla CEO announced the new product on Twitter: Tesla short shorts with ”S3XY” emblazoned on the back. They’ve proven so popular that the website went down at one point (as of publication time, it’s working again).

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.