Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 2: Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, AR/VR
- Del 3: Mobilt, Digitalisering, Ekonomi och finans, Övrigt
Sociala medier
Facebook, Instagram och WhatsApp
Facebooks kommer låta sitt översynsråd besluta om Trump ska släppas in igen
I förra veckan skrev jag att det hade varit intressant om Facebook hade skickat in avstängningen av Trump till sitt översynsråd. Det är om något precis det som rådet borde vara till för. Problemet? Rådet har enligt sitt uppdrag bara rätt att ta sig an ärenden om innehåll som har plockats bort. Inte hela konton som har stängts av. Men det är ju trots allt Facebook som sätter reglerna – och nu kommer de låta översynsrådet ta sig an Trumps avstängning.
Rådet har 90 dagar på sig att titta på på ärendet och sedan har Facebook sju dagar på sig att eventuellt agera. Som artikeln konstaterar sägs översynsrådets beslut vara bindande – att Facebook alltså måste följa det. Men det är lite sanning med modifikation. Facebook har gett sig själv sätt att ta sig ur ett beslut som av någon anledning de inte vill följa.
Men i det här fallet så kommer de nog ändå släppa in Trump igen om rådet beslutar det. Att Facebook har skickat frågan hit handlar nog mer än något annat om att de vill slippa ta beslutet själv. Att de kan säga ”vårt oberoende råd har sagt att vi måste göra det”. Till detta är vi nödda och tvungna, typ. Visst är det rent formellt och tekniskt fortfarande Facebook som beslutar. Så om man så vill: ett bekvämt sätt att slippa ett obekvämt beslut.
Facebook’s Trump ban will be reviewed by its new oversight board
Facebook vice president Nick Clegg says the company is referring its decision to indefinitely suspend former President Trump from its platform to its newly established oversight board for a complete review. Trump’s Facebook account was suspended indefinitely on January 7th after he incited his followers to attack the US Capitol on January 6th.
Facebook uppmanar sina anställda att fokusera på integritet
Ha. Ännu ett tecken i tiden. Facebook har skickat ut ett internt meddelande till sina anställda: fokusera på integritet. Ja, det är nära nog Facebook som har gjort det. Avsändaren är Andrew Bosworth, VP för Facebooks AR- och VR-avdelning. Så visst, intressant att det inte kommer från Mark. Det gör att man kan spekulera i signalen bakom det.
Oavsett så är innebörden att Facebook måste satsa mer på integritet för att förbättra (om man så vill: lappa ihop) förtroendet hos användarna. Till och med på bekostnad av den övergripande ”användarupplevelsen”. Bosworth har upptäckt att vinden har vänt och att vi användare och konsumenter kan svälja sämre användarupplevelser om vi får ökad integritet.
Viiiilket man kanske skulle kunna säga innebär att Bosworth missar den egentliga anledningen. Inte så att vi tycker det är skitkul att trycka OK på en triljard samtyckesrutor, men vi accepterar det eftersom vi har lärt oss att företag annars bokstavligen talat kan sälja ut oss. Eller om man så vill: om inte företag som just Facebook dammsugit vår data utan att be om lov eller berätta riktigt hur datan ska användas så hade vi inte behövt den där triljarden samtyckesrutor. But I digress.
Oavsett. För att sammanfatta. Integritet är sexigt. Apple visar ännu en gång vägen.
’The Big Shift’: Internal Facebook Memo Tells Employees to Do Better on Privacy
On December 22, 2020, Facebook VP Andrew ”Boz” Bosworth wrote his colleagues with a stark message on privacy. ”The way we operated for a long time,” he said, ”is no longer the best way to serve those who use our products.”
Instagram erkänner att plattformen börjar bli rörig och kan slå ihop videoformat
TikTok ligger före och är vassare än Instagram. Tycker… Instagram.
Mer specifikt handlar det om att Instagrams hyfsat frispråkige VD Adam Mosseri säger det här i en intervju. På fråga om Instagrams kortvideoformat konstaterar Mosseri: ”Jag är inte nöjd med den /…/ Vi växer både vad gäller hur mycket som användarna delar och hur mycket de konsumerar, men vi har långt kvar. Och vi måste vara ärliga med att TikTok ligger före”.
Nu har ju TikTok längre startsträcka, så bara av den anledningen är Instagram fortfarande den som jagar. Men Mosseri konstaterar även något annat väldigt sant: de olika videoformaten och de olika funktionerna kan göra att Instagram upplevs som rörigt, inte minst för nya användare. Man förstår inte vad som är tänkt att användas till vad. Mosseri öppnar till och med för att ”förenkla och konsolidera” de olika videoformaten och funktionerna överlag.
Instagram lead says he’s not happy with Reels yet and might ’consolidate’ video formats
Adam Mosseri, the head of Instagram, isn’t thrilled with the platform’s TikTok competitor Reels. He discussed the format, which launched in the US in August, during an interview with The Verge’s Decoder podcast today. ”I’m not yet happy with it,” he says.
Indien uppmanar Facebook dra tillbaka nya WhatsApp-villkoren
Ibland innehåller de där uppdateringarna av användarvillkoren man slentrianmässigt godkänner saker som man reagerar lite mer på. Som när WhatsApp gick ut med att man från och med februari i år kommer göra det obligatoriskt att godkänna att data från WhatsApp delas med övriga Facebook-familjen. Det fick rätt många användare att gå i taket och nedladdningarna av Signal och Telegram att rusa. Det gick så långt att Facebook sköt upp införandet av villkoren till maj i ett försök att försöka kyla ner känslorna.
Att det primärt är en förändring som gäller företagskonton och interaktioner med företagskonton försvann lite i diskussionen, inte minst eftersom Facebook klantade lite med kommunikationen. När Facebook försökte förklara vad det, åtminstone officiellt, handlade om var det redan för sent.
Vi i EU ska vara undantagna (GDPR FTW), men inte användarna i WhatsApps största marknad Indien. Och nu reagerar även Indien på villkoren, eftersom de ”ensidiga förändringarna inte är rättvisa och acceptabla”. Och med tanke på att Indien sedan i somras har visat att de kan slå ner hårt även på stora appar och tjänster om de inte gör som landet vill så finns det absolut anledning för Facebook att oroa sig åtminstone en aning.
India wants WhatsApp to retract its controversial privacy policy
Update: In response to the government’s letter, WhatsApp said that the app is not expanding its ability to share data with Facebook: We wish to reinforce that this update does not expand our ability to share data with Facebook. Our aim is to provide transparency and new options available to engage with businesses so they …
JioMart på gång att bäddas in i WhatsApp
För snart ett år sedan gjorde Facebook sin näst största företagsaffär någonsin när de köpte in sig Reliance Jio, en del av Indiens största företag Reliance Industries. Bara uppköpet av WhatsApp har varit större för Facebook. Och i samband med affären så knöts ett separat avtal just gällande WhatsApp: integration med Reliance Retail, detaljhandelsgrenen av Reliance. Det innebar att WhatsApp-användare kunde chatthandla i lokala småbutiker via WhatsApp.
Nu är det dags för nästa steg: JioMart bäddas in i WhatsApp.
JioMart är Reliances egen onlinebutik med samma syfte som det ursprungliga WhatsApp-samarbetet: handla från närliggande butiker. Men nu ser det alltså ut som att de två företagen alltså tänker ett fördjupat samarbete och en mer genomarbetad WhatsApp-integration. Tillsammans med WhatsApp Pay betyder det här alltså att kirana-butiker (familjeägda småbutiker) fullt ut får en e-handelsplattform med såväl kunddialog som produktkatalog och transaktionsmotor på ett ställe.
Lösningen ska vara på plats inom sex månader om allt går som det ska. Med tanke på att Facebook alltså gör det här i samarbete med Indiens just nu kanske viktigaste företag så finns det potential. Det blir också intressant att se hur det här kommer att påverka WhatsApp utanför Indien.
India’s Reliance To Fold JioMart Into WhatsApp
India’s Reliance billionaire Mukesh Ambani is planning to embed its eCommerce app JioMart into WhatsApp within six months, according to a Mint report on Monday (Jan. 18), citing sources. The move will enable users of What’sApp – India’s most popular messaging service – to order products without leaving the app, sources told Mint.
Twitter och Pinterest drabbas av annonsförbud och riskerar strypt bandbredd i Turkiet
Nästa slagfält kring sociala medier: Turkiet (okej, med tanke på regimen är det väl normalläget, men extra mycket nu).
En ny lag kring sociala medier kräver att de utländska företag som vill verka i landet måste utse en lokal representant som blir officiell kanal in. Förstås framförallt för regering och myndigheter. Den utpekade rollen ska se till att innehåll som är brott mot den ”personliga integriteten” ska tas ned inom 48 timmar. Dessutom ska användardatan lagras i Turkiet.
Facebook, LinkedIn, Youtube och TikTok tillhör de företag som kommer att följa lagen och utse lokal representant. Twitter och Pinterest har inte gjort det. Det har lett till att de båda företagen igår drabbades av ett annonsförbud. Om de två företagen fortfarande inte har utsett en representant i april så kommer bandbredden till tjänsterna kapas med 50 %, därefter med 90 % i maj.
Ytterst handlar det förstås om att Turkiet vill styra vad som finns i de sociala medierna. Kanske framförallt vad som INTE ska finnas där. Ungefär som de flesta länder. Men Turkiet går alltså steget längre. En avstängning, fast där tjänsterna får skylla sig själva, typ.
Och Twitter ser ut att fortsätta på 2020-spåret med att vara, tja, de stora sociala plattformarnas samvete. På gott och ont.
Turkey slaps ad ban on Twitter under new social media law
ISTANBUL (Reuters) – Ankara has imposed advertising bans on Twitter, Periscope and Pinterest after they failed to appoint local representatives in Turkey under a new social media law, according to decisions published on Tuesday.
TikTok
Bytedance lanserar digitala plånboken Douyin Pay
BDet här är något som har potential att bli riktigt stort. I Kina är Alipay och WhatsApp Pay helt dominerande som (mobil)betalningstjänster. Nu kommer en ny spelare som hoppas bryta upp duopolet i Kina: Bytedance. Igår lanserades Douyin Pay, nytt betalningsalternativ i Douyin – den kinesiska versionen av TikTok.
Ambitionen är framförallt exakt samma sak som det Facebook och Google gör just nu: bygga ihop ett fullständigt, egenkontrollerat ekosystem för näthandel. Från marknadsföring och kunddialoger till produktkataloger och transaktioner. En egen betalmotorn gör att man slipper dela med sig av intäkter till någon annan. Betaltjänsten kanske till och med kan bli en intäktsskälla på egen hand.
För även om jättarna tänker sig att vi ska vilja göra allt hos dem så inser de också att vi kanske inte i alla lägen vill det. Då kan man försöka ta fram tjänster som går att använda hos andra. Kanske även hos konkurrenterna.
Det är ju det som är främsta anledningen till att Alipay och WhatsApp Pay har blivit så stora. Du kan använda dem snart sagt överallt, inte bara på nätet. Så även om Douyin numer är en av Kinas största tjänster så har de milt sagt en brant uppförsbacke att ta sig an jättarna. Men det är en tjänst som har rejält med potential att lyckas bra.
ByteDance Launches Douyin Pay Mobile Payment Service in China
Beijing-based ByteDance launched on Tuesday its third-party payment service for the Chinese version of its hit short video app TikTok, ”Douyin Pay”, as it presses to expand into the e-commerce business in China. ”The set-up of Douyin Pay is to supplement the existing major payment options, and to ultimately enhance user experience on Douyin,” Douyin said in a statement.
För första gången la användarna mer tid i TikTok än i Facebook i USA
Ännu ett tronskifte. Åtminstone enligt App Annies sammanfattning över appåret 2020: för första gången la de amerikanska användarna mer tid i TikTok än i Facebook. Dessutom rätt mycket mer. Totalt la de amerikanska tiktokarna runt 20 timmar i månaden med att binga kortvideo.
Visst kan datortid tillkomma, där Facebook lär vara avsevärt mycket starkare än TikTok. Men jag tror inte att det påverkar så mycket i det stora hela (jag gissar att det är utanför marginalen när förloraren kan begära omräkning av rösterna).
TikTok står dessutom för den överlägset största ökningen jämfört med 2019: imponerande 325 % mer tid än föregående år.
Däremot är det intressant att App Annie i just den här jämförelsen inte har tagit med Youtube. Rent krasst ligger Youtube närmare TikTok än de tjänster som jämförs just här.
TikTok testar ny frågor och svar-funktion
Senaste TikTok-testet: en frågor- och svar-funktion för livesändningar.
TikTok’s new Q&A feature lets creators respond to fan questions using text or video
TikTok is testing a new video Q&A feature that allows creators to more directly respond to their audience’s questions with either text or video answers, the company confirmed to TechCrunch. The feature works across both video and livestreams (TikTok LIVE), but is currently only available …
Parler
Parler kan ha hittat nytt hem hos webbhotell känt för att husera högerextrema tjänster
Efter att Amazon i förra veckan sparkade ut Parler från sin molntjtänst AWS, med motiveringen att tjänsten (helt plötsligt) brutit mot reglerna om innehåll som uppmuntrar till våld, försvann en av tossehögerns nya favoritplatser från nätet. Nu har det kommit ett nytt livstecken från Parler, som kan tyda på att den hittat en ny hostingleverantör.
Livstecknet kom i form av ett kort meddelande från Parlers VD John Matze upplagt på Parlers webbdomän. En domän som är registrerad hos Epik, ett webbhotell som gjort sig känt för att upplåta plats åt andra forum som trillar av högerkanten. Forum som Gab, nynazistiska Daily Stormer och sajter kopplade till Proud Boys. Epik hostade också tidigare 8Chan, ett av QAnon-tossekonspirationen ursprungshem (men masskjutningen i El Paso 2019 som lämnade 23 människor döda blev för mycket även för Epik).
Det kan alltså vara så att Parler är på väg tillbaka. Men i dagsläget verkar det som att det bara är Parlers domän som har flyttat till Epik. Epik själva säger att de inte har något avtal om att drifta Parler. Återstår alltså att se om Parler, åtminstone just nu, är en för het potatis till och med för Epik.
Parler resurfaces on Sunday with an updated timeframe
Social media platform Parler was all but wiped off the internet last week, but on Sunday, showed some signs of life. A message from Parler CEO John Matze, first noted by CNN’s Donie O’Sullivan, is now appearing at the site’s URL with an image showing a ”technical difficulties” banner, and a message.
Ännu en kronologisk sammanställning av attacken mot kongressen via läckta Parler-videos
En av förra veckans största digitala händelser var när säkerhetsforskare läckte ut 70 TB av innehåll från den alternativa sociala (väldigt mycket tossehöger)plattformen Parler. Enligt den eller de som läckte ska det innebära 99,9 % av allt som har publicerats via plattformen. Oavsett procentsats så var det högvis med videos, bilder och inlägg. Inte minst från attacken mot den amerikanska kongressen 6 januari. Nu kommer ännu en kronologisk sammanställning via Parler-videos..
Det handlar om att ProPublica har valt ut 500 av alla videos som ingick den läckta datan och har skapat en, tja, sammanfogad film utifrån tidsstämplar och geoposition från Trumps tal och hela vägen till det invaderade senatsgolvet. För den som vill går det också att filtrera på specifik plats.
Ungefär det här har Snap skapat en halvprodukt av, avsedd för nyhetspublikationer. Möjlighet att använda publika stories i sin nyhetsrapportering av en händelse. En aggregerad och kurerad flervinklad sammanställning från inifrån själva händelserna. Filmat av dem som medverkar i en händelse. Eller dem som drabbas (som videos från skjutningar).
Jag misstänker att vi kommer se mer av den här typen av sammanställningar. Trendande, kurerade, sammanställda och mer eller mindre direktsända rapporter.
Hundreds of Parler videos from Capitol riot republished in chronological timeline
ProPublica has published a new interactive resource of over 500 videos taken in Washington, DC on January 6th, the day of the Capitol riots, offering an unfiltered look at the day’s events. The videos were sourced from Parler, the social network popular with Trump’s supporters, whose database of over one million videos was archived before the service was taken offline.
Telegram
Nedladdningarna av Signal och Telegram ökar även… i Kina?
Okej. Det här blev jag faktiskt förvånad över </dåligkoll>. Nedladdningarna av Signal och Telegram ökar. I Kina.
Sedan WhatsApp gick ut med förändringar i användarvillkoren som gör att användare måste gå med på att data delas mellan WhatsApp och övriga Facebook-familjen har nedladdningarna av alternativa, säkra kommunikationsappar som Signal och Telegram rusat. Inte minst i Indien, viktigaste marknaden för WhatsApp. Visst, vi pratar inte Facebook-nivåer, men för Telegram innebar det att tjänsten numer har 500 miljoner användare.
Och nu till det jag inte hade koll på: nedladdningarna av Signal och Telegram ökar alltså även i Kina. Och min förvåning handlade mest om att de överhuvudtaget finns där.
Nivåerna vi pratar om är en knappt synbar blipp i en hörnet av radarn, men ändå. Vi pratar trots allt om tjänster som mycket marknadsfört sig som de (integritets)säkra chattalternativen. Krypterad kommunikation utan insyn är inte jättepopulärt hos polismyndigheterna i något land – ännu mindre i Kina.
Lär väl handla om att de har så försvinnande få användare att regimen ändå tillåter dem (att se om det ändras med ökad popularitet). Men visst, det kan säkert vara tillräckligt för att få några att fundera på hur tajt skyddet mot insyn faktiskt är.
Signal and Telegram are also growing in China – for now
As fears over WhatsApp’s privacy policies send millions of users in the West to Signal and Telegram, the two encrypted apps are also seeing a slight user uptick in China, where WeChat has long dominated and the government has a tight grip on online communication. Following WhatsApp’s po…
LinkedIn är inte Facebook!
Ni vet vad LinkedIn-fundamentalisterna säger att LinkedIn är? Eller rättare sagt vad LinkedIn INTE är?
Väldigt roligt.
Övrigt sociala medier
Fejkinformationen som spreds online minskade kraftigt efter Trumps avstängning från sociala medier
Hur påverkade främst Twitters avstängning av Trump mängden fejkinformation som spreds online? En… del. Enligt en rapport från Zignal Labs så minskade fejkinfon på nätet med 73 %. Eller från 2,5 miljoner till 688 000 omnämnanden om valfusk på ”flera sociala plattformar”. Dessutom minskade mängden inlägg kopplade till demonstrationen och det upploppet i kongressen med upp till 95 %.
Med andra ord: ett väldigt tydligt exempel på hur bra det går när de stora sociala plattformarna tar sitt ansvar. Eller?
Som artikeln konstaterar så har Trump lyckats skapa en imponerande effektiv retweet-maskin av sina följare, så absolut. Men det hände trots allt en del bortom Trump själv. Flera andra fejkinfoprofiler stängdes också av, plus högvis med QAnon-konton. Att mängden valfuskinfo minskade lär delvis också ha berott på att en del människor gav upp efter det att kongressen fastslagit valresultatet. Att omnämnanden kring demonstrationen 6 januari minskade lär vara för att evenemanget redan hade kommit och gått.
Visst skapar de sociala medierna gigantiska ekokamrar, som kommer diskuteras ett bra tag. Men vad siffrorna framförallt säger är att det, som alltid, i grund och botten handlar om människor. En fråga långt mycket mer komplex än de mest avancerade algoritmer.
Misinformation dropped dramatically the week after Twitter banned Trump and some allies
Online misinformation about election fraud plunged 73 percent after several social media sites suspended President Trump and key allies last week, research firm Zignal Labs has found, underscoring the power of tech companies to limit the falsehoods poisoning public debate when they act aggressively.
Tinder och Bumble stänger av medlemmar som deltog i protesterna vid kongressen
Ännu ett lite oväntat slagfält efter protesterna och det efterföljande upploppet vid amerikanska kongressen: dejtinggappar. Åtminstone Tinder och Bumble har stängt av medlemmar som deltog under händelserna. Ofta baserat på de bilder som medlemmarna själva har lagt ut i tjänsterna.
Bumble gick så långt att de en kort period stängde av möjligheten att ange politisk hemvist efter det att kvinnliga medlemmar börjat med omvänt catfishande: börjat chatta med Trump-anhängare för att tanka dem på så mycket information som möjligt – information som sedan skickades vidare till FBI. Tjänsterna själva har också vidarebefordrat bildmaterial och annan info.
Attacken på kongressen kan vara ett av de mest väldokumenterande brotten i världshistorien – av brottslingarna själva. I många fall säkerligen på grund av att de helt enkelt inte insåg vilket allvarligt brott de trots allt hade begått, men också för att de var genuint stolta över det de gjort. Tack å bock, säger polisen.
Och visst. Även dejtingtjänster får välja vilka de vill ha i sina tjänster. Men att även den här typen av tjänster, likt Airbnb, stänger av användare på de här grunderna ger ytterligare en twist på hela yttrandefrihetsdiskussionen. En väldigt intressant sådan.
Dating apps are using images from the siege to ban rioters’ accounts
Bumble, Tinder and others are freezing out rioters with help from law enforcement — and, in some cases, their own photos. Others on the apps have taken matters into their own hands by striking up conversations with potential rioters, then relaying their information to the FBI.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev
Jag gillar Olas digitala spaningar!
Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.