Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Bekvämlighetsekonomi Detaljhandel/e-handel Ekonomi och finans IoT - internet of things Lokalt Marknadsföring Mobilt Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 31 2017

Facebook straffar långsamma webbplatser och lägger till nya funktioner i Grupper och Instant Articles, LinkedIn rullar ut gratis mentormatchningstjänst, Google är kanske på gång att släppa en egen version av Snapchats Discover-funktion, Spotify har 60 miljoner betalande användare och börjar med podcasts, Giphy börjar med sponsrade gifar och Apple Pay kommer till Sverige. Plus mer.

Spaningar från veckan som gått.

Ur arkivet

Senaste två veckorna har både Google och Facebook tagit ytterligare ett par rejäla steg mot att tvinga/locka in företag på deras egna plattformar. I och med det håller internet på att ändras i grunden, efter dryga 30 år. Jag skrev om det förra året:

Facebook, Apple och början till slutet för dot.com-eran

 

Sociala medier

Facebook/Instagram

Facebook börjar straffa långsamma webbplatser

Ännu en anledning att jobba med laddningshastigheten på din webbplats: Facebook gör en Google och väger in laddningshastighet mer i algoritmen.

När du öppnar FB-appen kommer FB kolla din uppkoppling och sedan matcha det mot det innehåll du har potential att se. Statusuppdateringar som leder till webbplatser som bedöms ladda snabbt för dig prioriteras upp – och omvänt. Det kan också bli så att användare på långsamma uppkopplingar får se färre videouppdateringar i sitt flöde. FB kommer också jobba mer med att förladda innehåll, dvs. innan du ens klickar på en länk.

Kan leda till två saker: antingen att fler börjar med Instant Articles – eller att fler väljer AMP.

No Title

No Description

Facebook Stories kan göras publika

Nu kommer (eller har kommit, beroende på var i kön du ligger) publika Stories i Facebook. Möjligheten att alltså inte bara dela dina stories med vänner utan också allmänt. Förstås främst tänkt för kändisar och andra människor med stor följarskara. Och förstås ett sätt för Facebook att göra Stories i just Facebook mer relevanta.

I kvartalsrapporten förra veckan meddelade företaget att Instagram Stories och WhatsApp Status både har 250 miljoner användare – men för FB Stories verkar det gå desto trögare. I dagsläget finns ingen info om/när möjligheten att posta publika Stories kommer. Men det lär komma vad det lider. 

No Title

No Description

Facebook börjar rulla ut funktionen att schemalägga inlägg i grupper

No Title

No Description

Appinstallationsknapp läggs till i Instant Articles

Facebook lägger till ny call-to-action-knapp i Instant Articles: möjlighet att pusha installation av app.

Det här kommer kort efter att Facebook har gått ut med att det tänker börja ta större hänsyn till webbplatsers bedömda laddningstid i algoritmen. Med andra ord kan länkar till långsamladdande sajter synas mer sällan.

Det kan betyda ännu mer fördel för Googles AMP-format – och förstås för Facebooks Instant Articles. Och ju mer Google och Facebook lägger till funktionalitet i sina respektive format, desto mer attraktiva blir de. Det då, som sagt, i kombination med att duon samtidigt riggar spelet till sin fördel. 

No Title

No Description

Vi tillbringar allt mer tid i Instagram

 • Upp till 25 år (vilket jag antar är 18-25) tillbringar 32 minuter per dag i appen
 • 25 år och uppåt tillbringar 24 min
 • Hälften av alla företag på Insta postade en story under juli
 • En av fem företags-stories har resulterat i direktmeddelande från kund till företag

Stories står överhuvudtaget för stor del av framgången.

No Title

No Description

Nytt relaterade artiklar-format – ännu ett försök att mota fejknyheter

Nu börjar Facebook rulla ut sin ”pre-click related articles”, som testades tidigare i år. Med andra ord ytterligare ett försök att mota fejknyheter i grind.

Länkar som postas av många, eller artiklar som har flaggats som falska av någon av Facebooks externa faktacheckarpartners, kan visas tillsammans med andra artiklar inom samma ämne. Med förhoppningen att någon kanske läser dem – eller åtminstone stannar till och andas – innan de får ett hissy-fit.

No Title

No Description

Facebook Stories kommer även till desktop

Stories har varit en succé för Facebook i Instagram och Whatsapp, men har mest varit en studsande tumble weed i själva Facebook. Företaget har dock inte gett upp FB Stories än.

I förra veckan kom skärmdumpar som visade Stories med Live-funktionen och nu testas FB Stories i datorversionen.

Lär knappast vara den åtgärd som får fart på funktionen.

No Title

No Description

Facebook lägger till Mention-knapp i gillat-listan

Facebook tycker att vi ska bli bättre på att tacka dem som har gillat sånt vi har lagt upp. Skärmdump på att Facebook trådar/har börjat rulla ut Mention-knapp i listan över den som har gillat något. Förstås för att vi ska bli ännu mer taggade att tillbringa tid med varandra. Ja, och med Facebook. 

No Title

No Description

Facebook lägger till fler betalningsalternativ i iOS-appen

Möjlighet att betala via Paypal, med pinkod eller Touch ID. Förstås för att sänka tröskeln och göra det lättare för oss att spontanshoppa utan att lämna Facebook.

No Title

No Description

Snapchat

Snapchat utökar funktionaliteten i sitt självservicesystem för annonser

Lagom till den kritiska andra kvartalsrapporten uppdaterar Snap sitt självservicesystem för annonser med ett ”advanced mode”. Bland tilläggen finns:

 • Audience library: Skapa listor över favoritmålgrupper som kan återanvändas för kampanjer
 • Möjlighet att skapa ”hundratals varianter” av kombinationer av målgrupper och annonsvarianter för att se vilka kombinationer som fungerar bäst
 • Bättre stöd för import och export

Snap håller dessutom på att ta fram en ”Snapchat-pixel”, som likt Facebooks pixel kan läggas till i webbplatser för att mäta effektiviteten av Snapchat-kampanjer.

http://bit.ly/2wFlpTV

Satsning på hyperlokalt Discover-nyhetsmaterial

Snapchat håller på att försöka få in hyperlokalt innehåll i Discover-sektionen. Mer nyhetsmaterial, men den här gången från college- och universitetstidningar. Innehållet är tänkt att bara vara tillgängligt för studenterna på det aktuella campuset. Affärsmodellen är att Snap och respektive tidning delar på annonsintäkterna.

http://nordic.businessinsider.com/snapchat-partners-with-college-newspapers-to-make-campus-discover-editions-2017-8

Höjt tak för gruppchattar i Snapchat

Snapchat utökar antalet deltagare som kan vara med i en gruppchatt. Nya taket: 32 stycken.

No Title

No Description

LinkedIn

LinkedIn börjar rulla ut nya mentor-matchningstjänsten

Nu börjar LinkedIn rulla ut sin nya Tinder-tjänst som testades under våren. Och då inte för att sexragga, utan för att mentorragga.

Medlemmar som kommit en bit i karriären kan ange att de kan ställa upp som mentorer, medlemmar som står i början av sin karriär (eller bara vill ha hjälp att komma vidare) kan ange vad de skulle vilja ha för för slags mentor. Blir det svepmatch är det bara att sätta igång och dejta.

No Title

No Description

 

Sök/SEO

Google lägger till mer funktionalitet i bildsöken

Företaget har steg för steg lagt till allt mer information direkt i bildsöken, som möjlighet att se recept direkt. Nu märker de tydligare upp bilder där det finns just mer information tillgänglig.

Rullas ut i mobilwebben och i Android-appen. Lär dyka upp i iOS också vad det lider.

New badges to help you discover and take action on Image Search

Now in the bottom lefthand corner of the image, you’ll see a badge that categorizes the image you’re viewing, as well as text to help clarify the action you can take. So for example, if you look for ”cupcakes” in Image Search, you’ll see badges for both video and recipe results.

Är URL:arna på väg bort från Googles sökresultat?

Håller Google på att ta bort URL:arna från sökresultaten och dessutom pusha AMP ännu hårdare? Det finns åtminstone tecken på det. Frågan är om det är ett test eller om Google har påbörjat en utrullning.

Om det skulle stämma så kan det förstås få rätt stor påverkan på allt SEO-arbete. Även om vi litar på Google skadar det inte att se att det är rätt domän vi är på väg till. Eller snarare, det skadar inte att se om man är på väg till en domän som ser skum ut. Det kan bli frågan om annan uppmärkning av domänen – från webbplatsägarnas eller Googles håll.

Dessutom verkar Google också testa ännu tydligare märkning av AMP-webbar. Det här känns fullt rimligt. Precis som att Facebook i och med senaste algoritmskruvandet med att premiera snabbladdande webbplatser pushar mot sitt eget Instant Articles-format så är det här förstås ett sätt att få med fler på AMP-tåget.

Och, tja, ännu en spik i kistan för dotcom-eran.

No Title

No Description

Stamp – Googles version av Snapchats Discover?

Håller Google på att ta fram en egen version av Snapchats Discover – tänkt för sökresultatet? Ja. Åtminstone om man ska tro Washington Post.

Enligt tidningen är Stamp (göteborgsnamngivet – SToriesAMP) ett sätt för publicister att skjuta ut stories bland Googles sökresultat. Innehållet kan förstås blandas med annonser. På beskrivningen låter det som en Instant Articles-version av Googles AMP-format, med Discover-vibbar. Fullständigt rimligt med tanke på att a) stories is da shit, b) både FB och Google pushar sina plattformsspecifika format hårt och c) Google vill göra om sin startsida till en ”upptäckarsida”.

Stamp kan komma så snart som nästa vecka enligt WP.

No Title

No Description

Google Pinterest-kopierar och gör det möjligt att spara allt möjligt i Google-kontot

Google fortsätter att göra sin startsida mer som Alta Vista. Med andra ord göra den till en sida vi går till för mer än bara att söka (om man så vill: man håller på att bli precis det man revolterade mot när man startade tjänsten).

Senast ut är att man lägger till en ny meny som bland annat innehåller en Sparat-funktion. Här kan du lägga till länkar, bilder, platser, vägbeskrivningar, videor och förmodligen det mesta annat man kan hitta på internet. Man har kort sagt samlat alla sina sparat-funktioner på ett ställe. Så att du kan spara allt på ett ställe.

Jag ska inte säga att det låter väldigt mycket som Pinterest, men, tja, det låter väldigt mycket som Pinterest.

http://selnd.com/2vuHDL4

Google uppdaterar Gboard med sökning och delning av kartpositioner och Youtube-videor

Google uppgraderar Gboard – sin tangentbordsapp – med ny funktionalitet. Sök bland och dela kartpositioner och Youtube-videor direkt från tangentbordet i den app där du är. Som i Messenger eller i Apples iMessage.

Facebook, Microsoft och Amazon saknar något som Apple och Google har: en mobil plattform som de (mer eller mindre gällande Android) direkt kontrollerar. De försöker därför få in sina egna tjänster som ett lager mellan användaren och operativet. Men även Google saknar något som Apple har: de riktigt värdefulla användarna. Med andra ord inte konstigt att Google vill få in en rejäl fot – efter att ha börjat tappa sin tidigare rätt dominerande iOS-roll.

No Title

No Description

Pinterest ökar fokus på bildsökning

Det blir allt viktigare att optimera sitt webbinnehåll för bildsökning. Pinterest uppdaterar sin iOS-app med en liten men ändå talande ändring just på detta område.

Nu behöver man inte gå in via Explore-fliken för att få inspiration och Lens-kameran (som man kan använda just för att fota det man vill söka) flyttar in på hemskärmen.

Pinterest fortsätter därmed sin profilering som shoppingplattform. Man har dessutom nu 175 miljoner användare.

No Title

No Description

 

Detaljhandel/e-handel

Uniqlo testar att sälja kläder i automater

Automatshoppa kläder på flygplatsen? Det testar åtminstone japanska HM-konkurrenten Uniqlo (på väg till Sverige) på några ställen. Och det är inte underkläder vi pratar om, utan en annan kategori kläder vi tydligen glömmer packa. Eller inser att vi behöver när vi kommer fram: varma kläder.

I Uniqlos automater kan man köpa varma toppar och dunjackor. Det är förstås också ett sätt att nå nya (amerikanska) kunder – och bara genom ett erbjuda ett lite annorlunda distributionssätt kan man säkert väcka lite nyfikenhet bland folk som vandrar runt i flygplatslimbot.

Kanske kommer stå intill en Snapbot vad det lider.

No Title

No Description

Mobilt

iPhone 8 får kanske infraröd ansiktsinloggning

iPhone 8-ryktena haglar just nu ned. Senast ut, kanske bekräftat att det blir ansiktsupplåsning i någon eller alla kommande iPhone-modeller. Och att det kanske blir infraröd avläsning, som också ska fungera när det är mörkt.

Infon kommer från utvecklare som grävts sig in i ny firmware för Apples smarta högtalare HomePod som av misstag (?) sköts ut häromdagen. Det finns också en skiss på vad som kan vara någon eller alla modellerna – och den bekräftar uppgifterna att skärmen i princip kommer täcka hela framsidan.

Vad av det här som kommer får vi veta i september, när det är dags för Apple att presentera nästa iPhone-generation.

No Title

No Description

Nya iPhonen får 4K-inspelning både bak och fram?

Den firmware till Apples HomePod som läckte ut av misstag (?) har gett ledtrådar om vad Apple sannolikt har på gång även i andra prylar. Nu har utvecklare grävt fram ytterligare information om kommande iPhonen.

 • SmartCamera: kan vara att kameran automatiskt kan optimera inställningarna utifrån specifika motiv och miljöer
 • 4K-inspelning i 60 bilder per sekund i kameran både bak och fram.

Ovanstående inte alls orimligt med tanke på att Apple satsar hårt på dels AR och dels att profilera iPhone som en riktig proffspryl vad gäller bild och video. I september får vi veta vad som är sant.

No Title

No Description

Google börjar straffa krattiga appar i Google Play

Ett av problemen som Google har haft med sin appbutik är en rejält mycket högre andel skräpappar jämfört med Apples hårdare kontrollerade App Store. Nu skruvar Google i sökalgoritmen i ett nytt försök att komma till rätta med det här.

Nu kommer saker som instabilitet och hög batterikonsumtion att straffas vid sökning i Play. Omvänt kommer högkvalitativa appar (åtminstone rent tekniskt) att ges pluspoäng vid sökning.

Man kan anta att det här även kommer hitta ut i vanliga sökalgoritmen vad det lider.

No Title

No Description

 

Strömmande medier

Spotify har nu 60 miljoner betalande användare

Nya siffror från Spotify inför (den förmodade) börsintroduktionen. Användartalen skrivs nu till 140 miljoner totalt, 60 miljoner av dem betalande kunder (ja, alla betalar ju – men prenumerationsbetalar snarare än annonsbetalar). Det betyder +20 miljoner betalande på mindre än ett år.

Dessutom kanske Spotify inte väljer den sedvanliga, buller och bång-IPO-vägen för sin börsnotering. Att de istället väljer att smyga ut aktierna. Typ.

I morgon är det dags för Apples kvartalsrapport. Intressant att se om vi får några Apple Music-siffror då. Och vad de i så fall är.

No Title

No Description

Spotify börjar med podcasts

Igår: nytt användarrekord. Idag: nyhet om Spotify börjar med podcasts.

Syftet är förstås att bredda produktportföljen och göra sig mindre sårbara. Och förstås hoppas att användarna tillbringar ännu mer tid hos Spotify. Sen att det dessutom stärker kortet inför en börsnotering skadar inte heller. 

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-07-31/spotify-is-coming-after-apple-with-a-new-podcast-initiative

Youtube skapar limbokategori för extremist- och hatklipp

Youtube skärper åtgärderna mot extremist- och hatklipp. Mer specifikt videor som innehåller ”controversial religious or supremacist content.” En ny limbokategori skapas för klipp som inte formellt bryter mot användarvillkoren, men som omfattas av ovanstående.

Klippen får inga annonsmöjligheter, dyker inte upp bland föreslagna videor och det går inte att kommentera eller gilla dem. Söker man på dessa videor så dyker istället en utvald lista upp med videor som motbevisar tossigheterna.

Youtube har tydligen valt det här spåret med resonemanget att censur/bortplockning kan leda till större intresse. Man kommer ta hjälp av NGO:s för att bedöma vilka videor som berörs.

No Title

No Description

 

Internet of things

Nästa Apple Watch kan få egen mobilnätsuppkoppling

Enligt uppgifter från Bloomberg kan nästa version av Apple Watch utrustas med eget LTE-chip, som gör det möjligt för telefonen att ansluta till internet utan att ha en iPhone i närheten. Den nya modellen kommer enligt uppgifterna också att börja säljas mot slutet av året.

En klocka som inte är så hårt knuten till en iPhone skulle kunna ge Apple Watch en bredare publik. Apple har ju däremot inte varit jättesugna eftersom ett sånt chip tagit mer plats, och kunnat ge en större klockan, och dränerar batteriet ännu snabbare. Om det här stämmer blir det intressant att se hur Apple har löst det. Ja, eller kanske Intel som enligt infon är företaget bakom chipet.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-04/apple-said-to-ready-cellular-capable-watch-to-break-iphone-ties

Apples satsning på självgående system större än bara bilar

Apple har i praktiken erkänt att de håller på med självkörande bilar (utan att sagt just de orden). I konferenssamtalet efter senaste kvartalsrapporten öppnar Tim Cook för att Apple har betydligt större planer än så. Att de utvecklat ”autonoma system” som kan användas till allt möjligt. Där fordon alltså bara är ett område.

No Title

No Description

Facebook håller på att ta fram en dedikerad videochattpryl?

Förra veckan spekulerades i att Facebook håller på att ta fram någon slags kommunikationspryl. Kanske en mobil, kanske en smart högtalare. Nu kommer fler rykten: att det (också/eller) handlar om en pryl dedikerad för videochatt (typ Amazons uppdaterade Echo).

Bara rykten som sagt, men att FB sannolikt håller på att ta fram hårdvara för kommunikation är rätt troligt. De saknar just detta, som Apple, Google och nu också Amazon snart har. Men den mest intressanta meningen i artikeln: ”FB is said to be considering Android for the OS, rather than its own in-house operating system.”

Ett FB OS känns inte särskilt troligt, men skulle kunna bli en ny, intressant maktspelare.

No Title

No Description

Facebook håller på att bygga bluetooth-modul

Ännu fler tecken på att Facebook håller på att ta fram ny konsumenthårdvara: dokument som specificerar en lågenergi-bluetooth-modul. Senaste veckan har det kommit spekulationer att FB håller på att ta fram en egen mobil, smart högtalare och/eller dedikerad videochattspryl. Den aktuella modulen känns passande för alla dessa tre. 

No Title

No Description

Alexa kan nu fixa liggmusiken

Music to make babies to? Nu kan Alexa fixa även det. I senaste uppdateringen kan man nu be om musik för specifika aktiviteter (”musik att springa till”) och specifik musik för specifika aktiviteter (”klassisk musik att springa till”, typ ”I bergakungens sal” för intervallpasset).

Och förutom mer vanliga aktiviteter man vill ha musik till (”musik att somna till”) så kan man be Alexa om musik för lite mer kreativa lägen. Som ”getting pumped”, ”hooking up” eller då ”play baby-making music”. Borde vara rätt tung (på flera sätt) betoning på världens bäste Barry White om man väljer den senare.

No Title

No Description

Snap köper drönarföretag

Drönar-Spectacles? Tja, kanske. Snap håller enligt uppgift på att förhandla om ett uppköp av Zero Zero Robotics, ett företag som gör en minidrönare. En sån som är tänkt att flyga nära sin ägare och fota eller filma baserat på ansikts- och kroppsigenkänning.

Ett inte orimligt uppköp för ett kameraföretag.

No Title

No Description

Ikea börjar sälja solpaneler

Där ser man. Ikea börjar sälja taksolpaneler i Storbritannien, i samarbete med solenergiföretaget Solarcentury.

Den viktigaste frågan är dock förstås: vad kommer panelerna heta? Solveig? Sune? Parasoll? 

No Title

No Description

 

Bekvämlighetsekonomin

Mystro – appen som disruptar disruptarna

Who disrupts the disruptors? Man skulle nästan kunna tro att mannen bakom appen Mystro ställde sig den frågan, men det handlade helt enkelt om ett försök att göra tillvaron lite drägligare för delningstaxiförare.

Appen räknar ut vilka körningar som kommer vara mest lönsamma för förarna. Vilken är närmast, exempelvis. Poängen är dessutom att den inte bara gäller en tjänst. Kär du för både Uber och Lyft kan du lägga till båda i Mystro, så att du slipper hoppa fram och tillbaka mellan apparna.

Med tanke på att företagen som vänt upp och ner på marknader nu blivit etablissemanget, så lär vi ser allt mer sånt här.

No Title

No Description

Chattappen Line utvidgar delningstaxitjänsterbjudandet

Nu utökar japanska chattappen Line sitt erbjudande inom taxittjänster. Man har haft tjänsten i Japan i två år, men kliver nu in i Thailand (mot slutet av året).

Förutom att delningstaximarknaden blir allt mer trångbodd så är det ännu ett tecken på att chattapparna håller på att bli det nya internet.

No Title

No Description

 

Artificiell intelligens

Google låter maskiner identifiera hatinnehåll

Score for the maskininlärning. Google satsar just nu stort på att motverka spridning av hatinnehåll på plattformen.

Till sin hjälp för att identifiera den här typen av innehåll här man numer 15 NGO:s som kämpar mot just den här typen av attityder. Men med tanke på att det laddas upp 400 timmar innehåll varje timme så är det mycket att gå igenom. Enter algoritmer och maskininlärning.

Nu kommer rapport från Youtube att maskinerna börjar bli lika bra som människor och (förstås) snabbare på att ta bort hatmaterial. 75 % av innehållet som tas bort gör det innan någon människa har flaggat det.

Förstås inte perfekt än, men blir snabbt allt bättre. 

Google says AI better than humans at scrubbing extremist YouTube content

Google has pledged to continue developing advanced programs using machine learning to combat the rise of extremist content, after it found that it was both faster and more accurate than humans in scrubbing illicit content from YouTube.

Facebook går helt över till AI-översättning

Facebook har nu helt gått över till neuronätverk för sina översättningar. Med andra ord betydligt mer abstrakt och kontextuell översättning snarare än den traditionella, frasbaserade översättningstekniken. Samma förflyttning som Google och Microsoft har gjort.

Varför är det här intressant att hålla reda på? Förutom att det kan betyda högre kvalitet på översättningar så är lär det här också bara en bra grund för alla former av röstigenkänning. Som i sin tur förstås kan betyda bättre röstassistenter. Och ännu tjänster byggda kring detta, som chattbotar.

No Title

No Description

 

AR/VR

VR-teknik för att visa hur kläder man tänker köpa ser ut när man rör sig

Prova-på-kläder-funktion i 2D? Sååååå förlegat. Prova-på-kläder-funktion i hyfsat statisk VR? Sååååå förlegat. VR-visning av hur kläderna är it när man rör sig? Nu börjar vi snacka.

Forskare har kommit på hur man löser det här. En modell får ha på sig plagget och röra på sig. Sen kan mjukvaran skilja kroppen från kläderna och klippdockesätta på kläderna på en annan kropp (förstås). Enkelt!

Om vi bortser från att det krävs inspelning med en hel hög olika kameror och sedan själva programvaran i sig – och att en modell måste utföra en massa rörelser. Sen kan man undra hur ofta man har saknat att se hur kläderna ser ut när man rör sig.

Men hej. Kanske standard 2020.

No Title

No Description

 

Marknadsföring

Giphy testar sponsrade gifar

Sponsrade gifar? Tja, varför inte. Giphy testar enligt uppgift just detta – och att det blir integrerat i meddelandeappar. Med andra ord att de dyker upp när man sätter efter lämpliga gifar att skicka.

Som konstateras letar folk sällan efter varumärken, så det kommer förstås istället bli tal om att de dyker upp vid lämpliga sökord. Sök på ”morgon” kanske gör att en Starbucks-sponsrad gif dyker upp.

Gif-optimerare? Gif-marknadsförare? Gif-bottränare? Hetaste yrkena 2018.

With 200M daily users, Giphy will soon test sponsored GIFs

And it’s about time. Giphy, the four-year-old search engine for GIFs, is going to finally start testing monetization. According to a source close to the company, Giphy will begin testing sponsored GIFs within messaging experiences. This means that users who search for GIFs may be served a spo…

 

Ekonomi/finans

Apples kvartalsrapport över förväntan – ny all-time high för aktien

 • Omsättningen 45,4 miljarder USD, vinst 8,7 miljarder
 • Sålde 41 miljoner iPhones
 • iPad vänder trenden, ökar försäljning (+28 % jämfört med föregående kvartal, +15 jämfört med 2016 – väldigt goda nyheter för Apple)
 • Även Mac-försäljningen ökar något
 • Aktien upp 5 %, vilket gör att både aktien och det totala börsvärdet kan nå nådde all-time-high i morgon

No Title

No Description

Mer från Apples oväntat bra kvartalsrapport

 • Segmentet ”Other products” (som bland annat innehåller Apple Watch och Airbuds) omsatte 2,74 miljarder USD, upp 23 %
 • Försäljningen av Apple Watch är upp 50 % jämfört med 2016, som någon bedömare gissar handlar om 2-3 miljoner klockor
 • Segmentet ”Services” (bland annat App Store och Apple Music) omsatte 7,2 miljarder USD, upp 22 % = nytt kvartalsrekord
 • Inga nya siffror specifikt för Apple Music, vilket sannolikt betyder att det inte hänt jättemycket (samtidigt som Spotify igår meddelade att man nu har 70 miljoner betalande användare) 

No Title

No Description

Apple Pay till Sverige

I samband med gårdagens kvartalsrapport blev det också klart att Apple Pay kommer till Sverige senare i år. I samband med släppet av nya iPhonen, kan tänkas.

No Title

No Description

”Services” är nu formellt en del av Apples affärsstrategi

Ännu ett tecken på att det börjar bli allt viktigare för Apple att kapitalistera på sina befintliga kunder i takt med att mobilmarknaden mognar: Apple har uppdaterat sin affärsplan med ordet ”services”.

Affärsområdet Services, som bland annat innehåller App Store och Apple Music, står för en allt större del av intäkterna. Det tredje kvartalet satte Services nytt rekord med en omsättning på över 7 miljarder dollar.

En viktig del för Apple att ställa om från hårdvaruföretag till något betydligt bredare.

Apple officially adds services to business strategy | Cult of Mac

Services have become such an important revenue stream for Apple in recent years that the company decided to update its official business strategy today

Bjöd Google 30 miljarder dollar för Snap 2016?

Underhållande och synnerligen obekräftade uppgifter. Enligt dessa ska Google ha varit i ”informal talks” med Snap hösten 2016 och erbjudit att köpa företaget för 30 miljarder dollar. En summa 10 miljarder över Snaps då bedömda värde och, som av en händelse 10 gånger större än det som Facebook bjöd för Snapchat 2013.

Informationen i sig är ju inte orimlig. Google har ju funnits med även i spekulationerna kring ett Twitter-köp och i båda fallen baseras det på möjligheten för Google att få igång sin sociala närvaro. De egna försöken har ju gått rätt knackigt.

Samtidigt är ju 30 miljarder… rätt mycket pengar. Frågan är om Google är SÅ desperata. 

No Title

No Description

Teslas aktie rusar efter kvartalsrapporten – produktionstakten ökar

Igår lyckades en Hyperloop One för första gången framgångsrikt uppnå en hastighet över 300 km/h. Det var inte det enda som rusade: efter Teslas kvartalsrapport rusade aktien nästan 8 % i efterhandeln. Bättre än väntat alltså.

 • Produktionen ökade 40 % jämfört med 2016 till nästan 26 000 bilar (47 000 totalt i år)
 • Omsättningen 2,8 miljarder USD
 • Förlusten minskade mer än väntat.

Med det sagt bränner fortfarande företaget en hel massa pengar och går som sagt med förlust. Men Tesla är ett sånt företag där marknaden gillar förlust. Tyder på att man jobbar med att växa. (Även om det förstås finns gränser för marknadens tålamod…)

No Title

No Description

Facebook köper AI-företaget Ozlo för att förbättra Messenger

Facebook fortsätter shoppa. Nu har man köpt AI-företaget Ozlo för att göra Messengers chattbotar smartare. Ozlo specialiserar sig på att kunna svara på lite mer luddiga frågor, som ”passar den här restaurangen bra för sällskap”?

Ozlo uppnår det här med en teknik som ska vara unik bland assistenterna: ”probabilistic assertions of truth”. Bara att kunna säga att man har en assistent som är baserad på en teknik med ett så coolt namn gör att uppköpet känns värt det.

No Title

No Description

Pandora krisar lite mindre

Samma dag som Spotify gick ut med nya användarsiffror (140 miljoner totalt, 60 miljoner betalande) var det dags för kvartalsrapport för en av konkurrenterna.

Pandora verkar för tillfället krisa lite mindre. Användartalet ligger still på 76 miljoner jämfört med föregående kvartal, men antalet betalande är upp med 24 % jämfört med för ett år sedan. 4,86 miljoner är fortfarande långt under Spotifys, men det är som sagt var åtminstone upp. Intäktssiffrorna går överlag åt rätt håll, men det är nog fortfarande för tidigt att plocka bort företaget från uppköpslistan/problemlistan.

Ikväll är det dags för Apple att behålla färg. Att se om vi får nya Apple Music-siffror. (Det fick vi inte.)

No Title

No Description

SoundCloud uppges vara på väg att räddas av två investmentbolag

Krisande musiktjänsten SoundCloud kanske har hittat en räddning. Och enligt uppgifterna är det inte ett rent uppköp det handlar om, utan om två investmentbolag som tillsammans köper en majoritetsandel i företaget. Fortsättning följer. (Uppdatering: Nu har fortsättningen kommit. De namngivna investmentbolagen är Raine och Temasek.)

https://www.bloomberg.com/news/articles/2017-08-01/soundcloud-is-said-close-to-sale-of-stakes-to-raine-temasek

Kina blir mobile only i allt snabbare takt

Intressant om Kinas resa mot mobile pay only. Och hur fort det går.

 • Landet har i stora delar (åtminstone storstäderna) ställt om från kontanter till mobilbetalningar på bara tre år.
 • 2016 var Kinas mobilbetalningsmarknad värd 5,5 biljoner dollar, 50 gånger större än USAs
 • Tencent (WeChat) och Ant Financial (Alipay) har nästan delat upp marknaden mellan sig
 • De dagliga transaktionerna sammantaget för de två företagen beräknas gå om totalen för Visa och Mastercard 2018

No Title

No Description

Bitcoin splittas upp i två valutor

Bitcoin goes Game of Thrones. Från och med idag splittas Bitcoin upp i två valutor: Bitcoin och Bitcoin Cash.

Bitcoin Cash ska rymma mer data, vilket också gör att det kommer att möjliggöra betydligt snabbare överföringar än med Bitcoin. Bitcoin-förespråkarna oroar sig för att det därmed kommer krävas betydligt mer kraftfull hårdvara för att hantera valutan och att det därmed finns risk att ett fåtal aktörer kan göra det.

Med tanke på det här, övriga kryptovalutor och att nationella centralbanker börjar ta fram egna e-valutor blir det spännande att se vart vi kommer att landa någonstans.

No Title

No Description

 

Övrigt

”Despacito” tidernas mest sedda Youtube-klipp

Wiz Khalifa och Charlie Pute fick inte ens njuta i en månad. 11 juli tog ”See You Again” över titeln som tidernas mest strömmade Youtube-video från ”Gangnam Style”. Nu är det tronskifte igen.

Förra månaden blev Luis Fonsis och Daddy Yankees ”Despacito” tidernas mest strömmade låt, med sina 4,6 miljarder spelningar. Och nu är samma låt också det mest sedda Youtube-klippet, med över 3 miljarder visningar.

Förstås inte alls två rätt vansinniga siffror. Och den stora frågan är förstås: var var du när du först hörde talas om att ”Despacito” blivit tidernas mest tittade Youtube-klipp?

No Title

No Description

Förslag på nya emojis 2018 presenterade

ÄN-TLI-GEN! Nu har förlagslistan inför nästa års emojis kommit (beslutas slutligen Q4 i år). Och nästa år kanske vi får en ledsen bajskorv att emojia med. För de tillfällen man behöver kommunicera en bajskorv men tycker att den befintliga, leende bajskorven sänder lite… dubbla budskap. </ilandsproblem>

No Title

No Description

Ryssland förbjuder användning av proxy-tjänster

Good times. I förra veckan tvingade Kina Apple plocka bort alla VPN-appar ur sin kinesiska App Store. Och nu har Ryssland klubbat en ny lag som förbjuder användningen av proxy-servrar, inklusive VPN-tjänster. Ännu en lag, som träder i kraft 1 januari 2018, dikterar att att chattappar måste bekräfta sin användare med ett telefonnummer.

Anledningen är för att stoppa extremister, men, tja, som av en händelse är det presidentval i mars nästa år. Och ryssarna kan ju en del om det här med internet och val.

Oroväckande utveckling, milt sagt.

No Title

No Description

Mark Zuckerberg ska fortfarande inte bli president (säger han)

Mark Zuckerberg siktar absolut inte på att bli president. Det här han sagt. Det är absolut en slump att han börjat knyta Demokratiska valstrateger till sig. Som nu senast: Hilarys chefsstrateg.

Det kan förstås betyda inget, men, tja, det är förstås svårt att inte tänka att Zuckerberg inte har åtminstone någon slags politisk ambition.

Som artikeln konstaterar har även Zuckerberg sina sidor och ja, det är lite ironiskt att man väljer folk från Demokraternas etablissemang, som milt sagt identitetskrisar. Men hej, det borde vara svårt att göra.saker värre än de är nu.

No Title

No Description

Honolulu förbjuder textande vid övergångsställen

Power-texta? Inte i Honolulu. Som första stora amerikanska stad inför nu Honolulu förbud mot att texta vid övergångsställen (ja, eller överhuvudtaget när du korsar gatan). Bötesbeloppet som blir aktuellt hamnar mellan 15 och 99 dollar, beroende på hur många gånger/hur länge du tittar i skärmen när du går över gatan.

Syftet är förstås att få ner antalet skärmrelaterade olyckor i trafiken. Bra initiativ (cyklar man i Stockholm vet man hur spännande det är med mobilzombier), men det blir gissningsvis inte ett av polisens högst prioriterade brott.

No Title

No Description

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.