Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Bekvämlighetsekonomi Detaljhandel/e-handel Digitala assistenter Ekonomi och finans Mobilt Sociala medier Sök/SEO Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 34 2018

Facebook är på gång med Facebook-pixel för grupper, släpper Creator Studio, testar rekommenderade inlägg i Instagram och kan vara på gång med en egen röstassistent. LinkedIn gör det möjligt att filtrera på distansjobb. Lifvs Scandinavia siktar på att öppna 200 obemannade butiker i Sverige, Google Assistant börjar kunna berätta goda nyheter. Giphy släpper stories-funktion. New Yorks bibliotek förvandlar litterära klassiker till Instagram stories.

Digitala spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Artiklar

Vilka appar tillbringade vi mest tid i mellan maj och juli 2018?

Kina har nu 800 miljoner internetanvändare – 98 % är mobilanvändare

IGTV – succé eller Google+?

 

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Facebook på gång med Facebook-pixel för grupper

Ännu mer satsning på grupper från Facebook: nu verkar gruppadmins vara på gång att kunna lägga in Facebook-pixel i en grupp (vilket känns lite lätt… meta). Förstås för att kunna ha möjlighet att rikta mot gruppmedlemmarna i takt med att organiska räckvidden i nyhetsflödet har dammat i backen.

Med andra ord ytterligare en anledning att testköra grupper som kommunikationsplattform om man inte redan gjort det.

No Title

No Description

Facebook släpper Creator Studio

Nytt från Facebook: Creator Studio. Business Manager möter HootSuite i ett nytt allt-i-ett-verktyg:

 • Publicering och schemaläggning av innehåll
 • Statistik
 • Hantera inboxar
 • Hantera intäktsinställningar
 • Hantera innehållsbibliotek
 • Lägg till ljud till video

Verkar än så länge bara finnas tillgängligt för ett fåtal användare. Att se vilken utrullningstakt det blir.

No Title

No Description

Instagram testar rekommenderade inlägg

Instagram testar rekommenderade inlägg. En discovery-flöde i nyhetsflödet, typ. När du har scrollat dig igenom uppdateringarna från alla du känner så visas inlägg som kan intressera dig, baserat på de vanliga grejerna (vad du gillar, vad du följer, vad dina vänner gör etc.)

Det intressanta är förstås att de packar in det i vanliga flödet, när företaget gör ungefär precis tvärtom i Facebook. Logiken lär vara att Instagram är en plattform där du mer skapar innehåll än delar.. Att chansen alltså är större att det verkligen ska finnas innehåll du gillar och att det känns mer geniunt och därmed kan funka i flödet. Ja, och så förstås att det läggs sist.

https://wersm.com/instagram-is-testing-recommended-posts-in-feed/?1

Facebook samarbetar med New York-universitet kring magnetröntgenkameror

Forskare vid New York-universitetet jobbar med att ta fram verktyg som ska förkorta tiden för för att magnetröntga hjärnor. I sig inget konstigt. Det som kanske är lite mer ovanligt att universitetets samarbetspartner är… Facebook.

Även om det inte är ett helt givet branschområde för Facebook är grundtekniken förstås väldigt mycket Facebook. Maskininlärning och AI i samband med bilder.

Tanken med arbetet är att göra mindre noggrann skanning, med fokus på de viktigaste delarna, och låta algoritmer sedan bokstavligen talat fylla i luckorna. Milt sagt spännande.

No Title

No Description

Poängsätter Facebook användarnas pålitlighet?

Ni vet Black Mirror-avsnittet där allas liv kretsar kring vilken score man har i sociala medier (typ)? Det som Kina i praktiken har infört, fast med en skön övervaknings-add-on? Klart Facebook inte vill vara sämre. De rankar oss användare. Hur pålitliga vi är. Kanske.

Det handlar om en intern räknesnurra där användare, enligt Washington Post, ges poäng från 0 till 1 (lång skala…) Ska handla om att avgöra hur mycket Facebook ska lita på oss när vi anmäler fejknyhetsinnehåll.

MEEEEEN, det är klart att en sådan poängsättning också kan användas till annat… Facebook säger själva förstås att det inte är det fast de samtidigt säger att det är precis det det är. Go figure.

After losing trust of its users, Facebook assigns them a ’trustworthiness’ score

Facebook knows it has a trust problem. In an effort to better manage how its users flag content they object to, the social media giant is planning to rate the trustworthiness of its users on an individual basis.

The New York Public Library förvandlar litterära klassiker till Instagram stories

Briljant! Hur får man yngre människor (ja, eller andra också) att upptäcka klassisk litteratur? Via Insta Stories.

The New York Public Library har tagit sig an just det: att skapa stories av några av litteraturens stora verk. Nu är det inte bara snabbstories, man kommer lägga rätt mycket kärlek på dem.

Och inte bara det: respekive story kommer också sparas som en highlight och därmed finnas var att läsa senare. Så, tja, världens första Instagram Stories-bibliotek?

No Title

No Description

LinkedIn

LinkedIn uppdaterar jobbsökarfunktionen – med möjlighet att filtrera på distansjobb

 • Ett mer enhetligt sökresultat: allt kring jobb, företaget etc. samlat på ett ställe istället för utspritt
 • Mer information kring lönenivåer (om man använder LinkedIn Salary)
 • Uppmaning att slå på jobbnotiser när man börja följa ett företag (för att få info om när de postar jobb)
 • Distansjobb: Den kanske mest intressanta funktionen. Och i dessa gig- och digitaliseringstider, den kanske mest relevanta. Möjlighet att söka och filtrera på distansjobb.

No Title

No Description

 

Sök/SEO

Googles AMP-format lever inte upp till förväntningarna – eller?

Hur funkar Googles snabbladdande mobilformat AMP? Det beror på vem du frågar. Användare eller publicister som jagar trafik och annonsintäkter.

Bland annat baserat på en undersökning från Chartbeat konstateras att resultaten för publicister som aktiverat AMP på sina webbplatser är lite spridda. Vissa har sett trafikökningar, men andra har inte sett någon ökning – och har dessutom kanske sett minskningar av trafik och konverteringar.

Även om studien inte ger något svar på AMP totalt sett, som format, så är två saker i artikeln ändå värda att kommentera. Det ena är att det pratas mycket konvertering och intäkter, men betydligt mindre om användarupplevelse. AMP i sig innebär begränsningar i vad man som webbplatsägare kan göra – och det handlar ofta om det som vi som användare gärna slipper (som drösvis med script och tunga grafiska element).

Den andra, och förmodligen viktigaste, punkten är det här citatet från Chartbeat själva:

In the end, the benefit seems to come down to how well the publisher implements AMP”

Med andra ord: att som avsändare faktiskt sätta sig in i formatets förutsättningar och hur man bäst använder det, snarare än att köra på i gamla hjulspår och hoppas att en ”autoöversättning” magiskt ska göra att resultatet blir exakt detsamma som för den vanliga mobilwebben.

Ungefär de två saker som nya format och plattformar oftast faller på:

 • fokusera för mycket på sina egna intäkter och för lite på vad målgruppen faktiskt vill ha (det här är förstås relevant inte bara vid teknikskiften, men kan bli extra uppenbar då)
 • tro att det bara handlar om att copy/pasta exakt samma innehåll i exakt samma format som på en annan plattform man har arbetat med tidigare

No Title

No Description

 

Detaljhandel/e-handel

Lifvs Scandinavia siktar på att öppna 200 obemannade butiker i Sverige

Saker man missar när man har semester: Amazon Go i Sverige. Ish.

Företaget Lifvs Scandinavia har rätt högflygande planer att öppna 200 obemannade, appkontrollerade butiker runt om i landet inom några år. Blippa in med appen, koppla bankkort till appen och shoppa loss.

Det vi pratar om är småbutiker, typ närlivs med det vikigaste. Snäppet enklare än de satsningar som görs av Amazon och förstås i Kina – där man inte ens behöver skanna eller betala varor själv utan bara plocka på sig och gå.

Målgruppsfokus för butikerna är landsbygden. Eller åtminstone mindre städer. Kort sagt där butiksutbudet är mindre. Eller kanske obefintligt.

Även i Kina satsar techjättarna på samma sak: få ut närvaro på landsbygden. Är förstås inte orimligt att tänka att den här typen av närlivs också kan dubblera som paketutlämning. För service, men också för att driva trafik till själva butiken.

Den här typen av satsningar är också precis vad Sverige behöver. Ett problem med nuvarande arbetsmarknad är att där jobben finns, finns inte bostäderna. Och omvänt. Men fysisk närvaro blir förstås allt mindre viktig. Att om digitaliseringen kan vända, eller åtminstone bromsa, urbaniseringstrenden. 

No Title

No Description

Walmart satsar på e-böcker

Walmarts senaste satsning för att möta konkurrensen från Amazon: böcker. Närmare bestämt e-böcker och ljudböcker.

Walmart har slutit ett avtal med Rakuten Kobo som alltså kommer att utgöra plattformen för Walmarts e-bokssatsning. Walmart samarbetar sig alltså till utbud, plattform, befintliga användare och hårdvara (Kobo har en egen serie e-boksläsare, likt Amazons Kindle-serie).

Man får också ett öppnare ekosystem än Amazon (vars plattor är rätt hårt knutna till Amazons eget e-boksformat) och Kobo får ett ännu större skyltfönster att sälja sina plattor.

Samarbetet är logiskt av ännu en anledning. I januari ingick Walmart och Rakuten, Rakuten Kobos japanska moderföretag, ett strategiskt samabete överlag. Även det förstås för att möta Amazons framfart. Men för Rakuten lika mycket att positionera sig mot Alibaba.

No Title

No Description

H&M-konkurrenten Uniqlo satsar på 400 nya butiker i Asien

Idag slog japanska H&M-konkurrenten Uniqlo upp dörrarna för sin första butik i Stockholm (med stort intresse om man ska tro körapporterna). Men företaget har förstås betydligt aggressivare satsningar än att öppna strödda butiker.

Fram till 2022 är målsättningen att man ska dubblera sitt butiksbestånd i Asien till 400 butiker. Men det mest intressanta, och tidsenliga, är vilken slags butiker det kommer att handla om. Fristående ”suburban stores” snarare än företagets tidigare strategi med butiker i gallerior.

Med andra ord så som trenden är just nu: ha butiker där kunderna är vanligtvis, snarare än att kunderna måste ta omvägen till butiken.

No Title

No Description

Amazon intresserad av att ta över butikslokaler från krisande kedjan Homebase

Hur vet man att ens investering inte gick jättebra? När man köper en butikskedja för 340 miljoner pund och två år senare säljer den – för ett (1) pund. * ouch-gif *

Australienska Wesfarmers drar sig ur Storbritannien och dumpar gör det själv-kedjan Homebase för ingenting alls. Köparen är en rekonstrueringsspecialist som ska försöka få ordning på kedjans ekonomi. En följd är att 42 butiker kommer att stängas. Ytterligare 70 är i farozonen.

Men den enes död. Det kan finnas en intressent på de tomma butikerna. Amazon. För att skaffa sig fler lokala lager. En utveckling som synts på några andra håll, där krisande köpcentrum hittar nytt liv som just e-handelslokaler.

No Title

No Description

Alibaba för diskussioner med indiska företag för att ta sig in i landet

Mycket ljus är på Kina nuförtiden – västföretag som vill in och kinesiska företag som vill utanför landets gränser. Men nästa stora globala slagfält är redan i färd att riggas: Indien..

Igår slutförde Walmart uppköpet av den indiska Amazon-konkurrenten Flipkart och häromdagen kom siffror på att Indien är på plats tre (tillsammans med Storbritannien) vad gäller antalet enhörningsföretag.

Självklart vill även de kinesiska jättarna vara med och leka i Indien. Som Aliababa, i full färd med att föra diskussioner med indiska företag. För strategin för Indien ser ut att bli ungefär densamma som för Kina: hitta en lokal samarbetspartner för att ha en chans. Eller köp en.

https://economictimes.indiatimes.com/industry/services/retail/alibaba-eyes-joint-venture-with-big-indian-companies-in-talks-with-ril-tatas-future-retail/articleshow/65448432.cms

 

Strömmade medier

Netflix testar att runda Appstores prenumerationsfunktion

Ännu ett test från Netflix för att öka intäkterna (efter det rätt hemska testet att börja visa reklam mellan avsnitt – visserligen för egna program, men ändå). I ett trettiotal länder testar Netflix nu att inte längre prenumerera via Appstore, utan bara via Netflix egen webbplats. Med andra ord ett sätt att runda Apples trettioprocentiga del av kakan.

Som konstateras: när Spotify gjorde samma grej så ledde det till lite… fnurra på tråden. Blir intressant att se vad utfallet blir – och hur Apple reagerar om Netflix permanentar initiativet.

Förstås en känslig balansgång för båda företagen, eftersom de lever i rätt tät symbios.

Och ja, Sverige är ett av länderna.

No Title

No Description

Twitch Prime skrotar det annonsfria abonnemangsalternativet

Det här är en skitdålig utveckling. Häromdagen bekräftade Netflix att man testar reklamavbrott (än så länge bara för eget material). Nu skrotar Amazon reklamfritt tittande i Twitch Prime. Lägg till att Facebook 2016 sa att Messenger inte skulle finansieras av reklam direkt mot konsument och, well, vi vet ju hur länge det höll.

Vad som händer är att företagen som revolutionerat hur vi konsumerar medier nu håller på att bli gammelmedia. Betala OCH tvingas utsättas för reklam.

Förstås för att det är för lockande med annonsmiljarder, men det skjuter också en av de främsta anledningarna till att vi betalar i sank: vi vill ha oavbrutna upplevelser. På våra villkor.

No Title

No Description

Kan Tencent hjälpa Spotify med det sociala?

En bra analys av förhållandet mellan Tencent (Music) och Spotify. I slutet av förra året köpte TME och Spotify andelar i varandras bolag. Mycket förstås för att få tillgång till varandras marknader, men för Spotify också en kapitalstark och tung allierad i kampen mot främst Apple, men även bland andra Amazon och Google.

Men som artikeln konstaterar kan Tencent också ge Spotify det det saknar: den sociala biten för innehållsskapare. Och då inte bara som idag med möjlighet att se vad vänner lyssnar på, utan bli en ny myspace. Där artister kan få en tät integration mellan säljkanalen och gränssnittet mot fansen.

Spotify har redan nosat på det här, men Tencent är förstås långt bättre i den här grenen. Youtube Music och Apple saknar mer eller mindre det här helt med Facebook å andra sidan inte har musikströmningstjänst.

Det skulle med andra ord ge Spotify en betydligt bättre chans att slåss mot sina betydligt större västkonkurrenter. Även om det kommer få det tufft också med Tencent i sin ringhörna.

No Title

No Description

 

AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter

Google Assistant kan berätta goda nyheter

Satan i gatan vad jag gillar det här initiativet. Google har släppt en ny funktion till sin digitala assistent. Säg ”Tell me something good” till assistenten (OK Google, vad blir det på svenska?) så får du en positiv nyhet uppläst. Och det är inte good meaning nonsens, det är good meaning Hans Rosling.

För att använda Googles ord, nyheter om ”people who are solving problems for our communities and our world”.

Nyheterna väljs ut av den icke-vinstdrivande organisationen Solutions Journalism Network. Lösningsjournalistik: journalistik som belyser att det finns lösningar på problem.

Känns som att det finns en del människor som BARA borde få lyssna på det här.

No Title

No Description

Facebook kan vara på gång med en en egen röstassistent – Aloha

Minns ni M? Chansen är god att ni inte gör det. M var Facebooks egen digitala assistent som dansade en sommar innan den lades ner i början av året. Nu kanske efterföljaren är här. Säg aloha till Aloha.

Det är en osläppt funktion i Messenger som har grävts fram och till skillnad från M är det en röstassistent. Eller åtminstone (just nu) ett verktyg för att översätta tal till text.

Med tanke på att precis den här funktionen redan finns inbyggd i såväl iOS som Android känns den milt sagt onödig. Vilket förmodligen också betyder att FB har betydligt större planer än bara röst-till-text: som ännu ett försök att skaffa sig ett eget ”mobiloperativ” (Facebook Home, nån?)

No Title

No Description

 

AR/VR

KLM lägger till virtuell AR-väskmätare i sin app

Skön grej från KLM. Virtuell väskstorlekskollare. Med andra ord att du får den där handbagagekollådan hemma för att se om din väska uppfyller storlekskraven. Säkerligen inte först med det här, men är oavsett ännu ett smart nyttoområde för AR.

No Title

No Description

 

Bekvämlighetsekonomin

Yoshi – bensinmacken som kommer till din bil

Ännu ett exempel på bekvämlighetsekonomin: Exxon Mobil-backade Yoshi. Få din bil tankad där den står – istället för att åka med bilen till macken.

Tjänsten bygger på en månadsavgift om 20 dollar (bensin as a service, alltså). Via en app bokar man tankning och det man behöver göra utöver att betala avgiften är att se till att tanklocket inte är låst. Man kan även beställa annan service som byte av vindrutetorkare eller olja.

Nu är Yoshi inte först ensamma om det här. Det finns även andra liknande tjänster, som Booster. Och de är som sagt var helt i tiden.

Finns förstås förbättringspotential här. Inte minst vad gäller själva drivmedlet (som inte direkt är framtidssäkrat). Man tänker att det framåt också går att appkoppla ett lås på tanklocket till en engångskod som företaget som levererar drivmedlet kan använda. Men själva konceptet är förstås rätt klockrent.

Eftersom det lär ta ett tag innan vi helt blir av med privatägda bilar i storstäder (och förser alla sjävkörande fordon med typ solpaneler) så kanske det som ligger närmast till hands är att man kan beställa batteriladdning. Och vem vet – kanske vi snart kan beställa bilbesiktningen till jobbparkeringen eller garageuppfarten.

No Title

No Description

Uber Freight släpper frakttjänster för små- och medelstora företag

För bara några veckor sen la Uber ner sin satsning på självkörande lastbilar (bland annat för att börja skära i förlusterna). Det betyder däremot inte att man släpper fraktbranschen. Uber Freight får nu en påhakstjänst: Uber Freight for Shippers.

Den nya tjänsten riktar sig mot små och medelstora företag som behöver frakttjänster. Det man säljer in tjänsten med, utöver appenkelheten, är att den ska ge samma slags transparens som övriga Uber-tjänster. Både vad gäller status, tid och info om förare. Och förstås att man får tillgång till hela Uber Freight-nätverket. För långa såväl som korta leveranser.

Intressant att se hur det här kan påverka fraktbranschen.

No Title

No Description

Lyft lägger till möjlighet att bli avsläppt vid arenaingången närmast din sittplats

Ännu en sån där löjligt liten grej – som är precis en sådan sak som vi som kunder oftast vill ha (med vi som företag tycker det är roligare att dra igång stora digitaliseringsprojekt): Uber-konkurrenten Lyft har inlett samarbete med SeatGeek. Bli avsläppt nära din plats.

Förutom att man kommer att kunna boka en Lyft-bil via SeatGeek-appen så kommer även ditt platsnummer att skickas till Lyft-appen. Så att du kan bli avsläppt vid ingången närmast din plats.

Det här om något definierar bekvämlighetsekonomin. Men det är också precis den här typen av små, vardagsförbättringar som kan göra underverk för kundlojaliteten.

No Title

No Description

Voi – senaste företaget på elscooteruthyrningsarenan

Senaste månaden eller så har både Google och Uber investerat i elscooteruthyrningsföretaget Lime. Helt i linje med trenden just nu att investera i andra färdmedel än bilar för storstäder. En trend som inte bara bildelningsföretagen har hakat på, även de traditionella biltillverkarna.

Trots att det redan finns den gör typen av företag, backade av tunga spelare, så verkar Voi tycka att det finns utrymme för en till – här hos oss. I veckan kommer Vois scootrar börja dyka upp i Stockholm.

No Title

No Description

 

Mobilt

Datum för förhandsbeställning av nästa iPhone – 14 september?

Så 14:e september är det alltså dags för mig att beställa min nästa telefon? Bra att veta. (Okej, Tysklands-datum, men vi håller tummarna för att det kommer att gälla även här.)

No Title

No Description

 

Ekonomi och finans

Alibabas kvartalsrapport Q2 2018: rejält upp, men inte så bra som förväntat

Dags för Alibaba att visa kvartalskorten. I korta drag: fortsatt galet mycket upp. Och en rejäl studs upp för aktien (i skrivande stund +4 % i förhandeln).

Omsättningen gick upp 61 % jämfört med motsvarande period 2017, till ca 11,5 miljarder dollar (Amazons omsättning som jämförelse: 52,9 miljarder)

Fördelat per verksamhetsområde blev facit:

 • Core commerce (e-handeln): 10 miljarder (+61 %)
 • ”Digital media”: 873 miljoner (+46 %)
 • Molntjänster: 684 miljoner (+93 %)

Vinsten minskade dock med 41 % till 1,31 miljarder dollar på grund av engångsutgiftsposter

Antalet aktiva kunder ökade på årsbasis med 24 miljoner till 576 miljoner.

Antalet månadsmobilanvändare landade på 634 miljoner, upp med 17 miljoner jämfört med för ett kvartal sedan).

Den kanske mest intressanta detaljen i dagens kvartalsrapport handlar om de lokala (mat)leveranstjänsterna som Alibaba äger/är majoritetsägare i: Ele.me och Koubei. Dessa två kommer att slås ihop till en ny, gemensam verksamhet – och får dessutom ett jättetillskott via 3 miljarder dollar från japanska internetjätten Softbank.

No Title

No Description

Targets kvartalsrapport Q2 2028: ökad försäljning både online och i fysiska butiker

När detaljhandelsjätten Walmart redovisade kvartalssiffrorna förra veckan blev det väldigt trevligt för aktieägarna. Förstås tack vare att e-handeln ökade med 40 %, men också för att besöken i de fysiska butikerna också ökade. Och kunderna köpte dessutom mer per besök.

Igår var det dags för USA:s näst största detaljhandelskedja att kvartalsrapportera – och samma mönster här. Köpen i jämförbara butiker ökade 6,5 %, fördelat på +41 % för e-handeln och köpen i fysiska butiker ökade med 4,9 %. Target själva konstaterade att butikssiffrorna visade på ”unprecedented  growth”. Överlag var det Targets bästa kvartal på ett årtionde.

Och ironiskt nog kan Target delvis tacka Amazon. En stor köpdrivare var Amazons Prime Day. Ja, eller den motsvarighet som Target bombade ut samtidigt.

Amazon känns förstås just nu som en rätt ostoppbar ångvält, men vad som nu håller på att hända är att detaljhandelskedjorna, med högvis års erfarenhet av fysisk handel, nu börjar få ordning på tillvaron. Och då inte bara sin e-handel – utan sina ekosystem. Knyta ihop de olika delarna och använda respektive kanals fördel på bästa sätt för att skapa en värdedrivande helhet. Men också mycket mer använda data och korsbefruktning för att få online att driva till offline och tvärtom. Det som i Kina nu populärt kallas New Retail.

Den främsta styrkan som kedjor som Walmart och Target sitter på, förutom sina ekonomiska muskler, är förstås sin rätt massiva fysiska närvaro. Men även Target siktar på att diversifiera sina fysiska butiker. Fler mindre butiker, närmare kunderna. Både för bekvämlighet – men också för att få utlämingsställen för e-handlade varor. (I Kina gör Alibaba och JD.com detsamma.)

Amazon jagar förstås samma sak. Men här är Amazon på efterkälken – och att få ordning på ett fysiskt nätverk är inte helt enkelt, ens för Amazon. Det är därför som Amazon också ser till att bredda sin verksamhet långt bortom just e-handeln. Men även de traditionella butiksskedjorna börjar kopiera Amazon i det här hänseendet. Om de fullt ut lyckas amazonifiera sin mentala omställning så kommer konkurrensen hårdna ordentligt.

No Title

No Description

Pepsi köper SodaStream

Ännu ett uppköp: Pepsi köper ”gör det själv”-bubbelföretaget SodaStream. Nu är det här kanske inte ett strikt techgig – men det är samtidigt en köp helt i tiden med aktuella trender.

Förstås hållbarhetsmässigt, eftersom SodaStreams produkter bygger på att du gör bubbelvatten hemma istället för att släpa hem platsflaskor. Det handlar förstås om att Pepsi, likt Coca-Cola, allt mer börjar diversifiera sig bort från läsk till mer hälsovänliga drycker.

Men tittar vi lite längre fram så lär vi se en framtid med 3D-printande även här. Ja, eller ni fattar. Att dryckerna finns hemma utan att man behöver släpa hem grejerna. Typ mata in ”receptet” och få din dryck i kranen hemma. Läsk as a service.

No Title

No Description

Lyxklädesåterförsäljaren Farfetch på väg mot börsen

Efter några bottenfrusna år efter finanskrisen så har börsnoteringarna börjat stå som spön i backen. Ännu en: lyxklädesåterförsäjaren Farfetch har ansökt om notering på New York-börsen. Kan ge en värdering runt 5 miljarder dollar.

Precis som så många andra företag är en av anledningarna till börsnoteringen att finansiera en större global push. Inte minst in i Kina. 

Till skillnad från oss i väst är lyxartiklar något som säljs mer online än via fysiska kanaler och med tanke på utvecklingen i Kina är det inte konstigt att Farfetch vill slåss ännu mer där. Farfetch slog upp portarna i Kina för tre år sen har har förstås redan samarbete med en av Kinas stora e-handelsaktörer: JD.com. (Inte nog med det: för bara en månad sen köpte Farfetch en kinesiska annonsbyrå.)

Farfetch Acquires Chinese Digital Marketing Agency

By Casey Hall July 20, 2018 00:01 SHANGHAI, China – Fashion ”unicorn” has acquired digital marketing agency CuriosityChina in a bid to boost its presence in the world’s second-largest luxury market. CuriosityChina will enable the fashion e-commerce platform to offer additional services to luxury brand partners operating in the country’s fast-moving and unfamiliar digital marketing environment.

Flipkart köper röst-till-text-företag

Katten på råttan. Igår blev Walmarts köp av (i princip) hela indiska e-handelsjätten Flipkart klart. Det betyder inte att Flipkart inte i sin tur fortsätter shoppa företag. Senast ut: AI-plattformen Liv.ai.

Liv.ai:s produkt handlar om att översätta tal till text på tio olika indiska språk (dialekter?) Anledningen är förstås att göra det möjligt att röstsöka på Flipkart.

I delar av världen är röstinteraktion med WhatsApp väldigt vanligt vanligt (och WeChat la till röst-till-tal-funktion bara förra veckan). Anledningen? Stora mängder människor som inte kan läsa. Istället skickar man alltså röstchattmeddelanden.

Man kan alltså tänka att Flipkart till stor del siktar på samma målgrupp som bakgrund till Live.ai-uppköpet. (Ja, och förstås att röstinteraktion överlag blir allt viktigare. Hur ser det ut: har ni börjat skissa på er strategi för röstinternet?)

No Title

No Description

Kina har fått ytterligare en enhörning: LinkedIn-konkurrenten Maimai

Häromdagen skrev jag om uppgifter att Kina gått om USA i antal enhörningar (onoterade startups med ett börsvärde över 1 miljard dollar). Nu har Kina fått en till: Maimai.

Maimai är en social karriärsajt, så en konkurrent till LinkedIn, alltså. Finansieringsrundan som knuffar Maimai över miljardgränsen är på 200 miljoner dollar – vilke ska vara den största högen pengar som någon karriärsajt någonsin har tagit in vid ett tillfälle (mer än det LinkedIn någonsin tog in som onoterat bolag). Ska tydligen vara den enda enhörningen inom just social plattform inom rekrytering och karriär.

Och ja, självklart är det börsnotering i kikaren.

Maimai har 50 miljoner användare, vilket är en knapp tiondel av LinkedIns antal. Som så många kinesiska företag är de dock större på hemmaplan (LinkedIn hade 41 miljoner medlemmar i Kina i juli).

Två sköna grejer om Maimai:

Samtidigt som finansieringsrundan presenterade Maimai också att man plöjt ner nästan 150 miljoner i ett samarbetsinitiativ som är en korsning mellan arbetsförmedling och jobbcoach. Hjälpa människor hitta sin karriärväg. Namnet på iniativet: Tianti Project. Ska tydligen bokstavligen översättas till ”Stairway to Heaven Project” * cue music *

I en intervju ar VD:n för Maimai konstaterat ”Do not call us the LinkedIn of China. We position ourselves as ’WeChat for Work’ /…/ WeChat solves personal needs and we solve working needs”. Avdelningen perspektiv. Vi (inte minst jag) utgår från våra egna perspektiv. Men det säger också något om WeChats roll i Kina. Inte bara en tjänst, utan en referenspunkt för… det mesta.

No Title

No Description

Kinesiska nyhetsaggregeringstjänsten Qutoutiao har ansökt om börsnotering

Ännu ett kinesiskt onlineföretag har ansökt om börsnotering i USA: nyhetsaggregeringstjänsten Qutoutiao. En notering i häraden av 300 miljoner dollar (i sammanhanget alltså förhållandevis liten).

I förra veckans spaningar fanns nyheten om att Bytedances tjänster håller på att ta tid från Tencents. Med andra ord att användare lägger mer tid i Bytedance-tjänster som kortvideoapparna Tik Tok (som numer sugit upp Musical.ly) än i Tencents (som WeChat). Det här tänker Tencent förstås inte bara låta passera.

En av Bytedances främst tjänster är Toutiao, en nyhetsaggregeringstjänst ungefär som Qutoutiao. Och en av Qutoutiaos backare är… Tencent.

No Title

No Description

Amazon investerar i indiska utlåningsplattformen Capital Float

Amazon fortsätter satsa i finanssegmentet. Företaget har plöjt ner 22 miljoner dollar i indiska utlåningsplattformen Capital Float. Och Capital Float har nu i sin tur köpt Walnut – en tjänst med privatekonomitjänster. Walnut har redan lånat ut 15 miljoner dollar i konsumentlån.

Amazon, likt övriga västföretag (och de kinesiska, för den delen) håller just nu som bäst på att positionera sig på den Indiska marknaden – nästa jättemarknad som kommer ta fart. En marknad där den största e-handlaren bara häromdagen blev uppköpt av Amazons konkurrent Walmart.

Satsningen är förstås i linje med det Amazon gör även i USA: erbjuda delfinansieringsmöjligheter för att driva försäljning. Men Amazon nöjer sig förstås inte bara med konsumentköpslån. Även här börjar man sikta mot en bredare palett av banktjänster. En satsning där förstås Capital Float passar in alldeles utmärkt.

No Title

No Description

Softbank investerar i kinesiska onlineförsäkringsbolagetn ZhongAn

Senaste investeringsobjektet för japanska internetkonglomeratet (och en av Asiens största riskkapitalister) Softbank: kinesiska försäkringsbolaget ZhongAn. Eller rättare sagt dess globala del – för att backa ZhongAns internationella utrullning.

ZhongAn är ett rent onlineförsäkringsbolag, det går bara att köpa försäkringar och göra sina ärenden online, och de använder till stor del AI-smartness för att skapa masspersonaliserade premiesättningar (ofta mikroförsäkringar).

Och Alibaba har förstås ett finger med även i ägarskapet av ZhongAn. Ant Financial (mer eller mindre Alibaba) och Tencent (förstås även här) ägde före Softbanks investering runt 20 % av ZhongAn.

No Title

No Description

Har Tencent gett upp rösträtten i Spotify?

En av Spotify-grundarna säljer en massa Spotify-aktier. I stort ingen jättenyhet (händer rätt ofta att grundare av olika anledningar dumpar rätt stora aktieinnehav för att casha in av någon anledning). Men det är en helt annan mening i artikeln som sticker ut:

”Spotifys näst största ägare är den kinesiska storkoncernen Tencent, som dock överlåtit sin rösträtt i bolaget till Spotifys vd Daniel Ek.”

En inte unik, men ändå rätt intressant konstruktion. Om man så vill pumpade Tencent alltså in pengar i Spotify utan att få något direkt inflytande i utbyte.

Man kan undra om det omvända också gäller, att Spotify har gett upp sina röstandelar i Tencent Music (på gång att börsnoteras).

Det här kanske är en ny typ av företagsrelation: att köpa aktier inte för för att få direk inflytande, utan som en annan slags, tajtare, samarbetsform istället för bara – som här – samarbetsavtal för att få tillgång till varandras marknader.

No Title

No Description

 

Övrigt

EU på väg att kräva hårdare tag av techjättarna mot terrormaterial

EU är på gång att kräva hårdare tag mot terroristmaterial på sociala plattformar. EU-kommissionen anser att självregleringen inte fungerar tillräckligt bra och har börjat skissa på ett lagförslag som ska göra det obligatoriskt för sociala plattformar att ta ner terrormaterial inom en timme (kan bli annat intervall, förstås) eller få böter.

Artikeln har däremot två fel om vi tittar på oss i Sverige åtminstone. Dels att EU inte specifikt har gett sig på de sociala techjättarna på det här sättet tidigare – det var precis det som allt rabalder kring de förändrade upphovsrättsdirektivet handlade om – och dels att sociala medier idag inte är ansvariga för olagligt innehåll som användare delar – det har i Sverige varit deras ansvar åtminstone sedan 1998 års BBS-lag.

Skillnaden mot upphovsrättsdirektivet och exempevis hatbrottsinnehåll är att det här lagförslaget inte skulle ha lika mycket annat lagrum att stödja sig mot (upphovsrättsdirektivet handlade exempelvis i princip bara om skärpning i skrivningar att sajter med användargenererat innehåll ska följa internationell upphovsrättslagstiftning).

Här är vi inne i ett mer godtyckligt område, där material som ”flaggas som terroristinnehåll av polis och rättsväsende” ska plockas bort. Ungefär som nu gäller för material som bryter mot upphovsrätt (fast då från upphovsrättshavarna). Vad som är ”terrorism” är förstås inte helt lättdefinierat. (Google och Facebook plockar redan ner massiva mängder innehåll, men alltså då enligt EU-kommissionen tydligen inte tillräckligt fort).

Intressant nog verkar EU fortfarande luta mot självreglering kring fejknyheter – och hatinnehåll. Man kan väl säga att skillnaden mellan ”hat” och ”terrorism” kan vara rätt… liten.

En milt sagt inte helt lätt fråga, men vi börjar närma oss ett internet där man inte kan vara lika anonym (som att Facebook börjar kräva att sidor med stor amerikansk publik måste tvåstegsverifiera sin plats). På gott och ont.

No Title

No Description

Giphy släpper egen storiesfunktion

Ha. Två heta trender i en. Gifar och stories. Giphy släpper en egen stories(ish)-funktion.

Kommer vara redaktionellt innehåll som kommer att kommentera aktuella händelser. En i timmen. Nu pratar vi kanske inte direkt seriös nyhetskommentering (än?) – Giphys stories kommer verka inom kategorierna underhålining, sport och ”reactions” (den sista kategorin exemplifieras med ”de bästa gifarna för ditt sommarfrånvaromeddelande”).

Giphys stories kommer dubblera som funktion för att upptäcka nya gifar. Förstås för att folk ska hänga mer hos dem.

No Title

No Description

Äggtaxiföretaget Bzzt på gång att börja med leveranser – för Amazon?

Elpoddsföretaget Bzzt (vars småäggtaxibilar rullat på Stockholms gator i snart ett och ett halvt år. Nu är de på gång med en budtjänst.

Jag läser säkerligen in för mycket här, men, tja, jag har svårt att inte osökt tänka ”Amazon”.

Skärmdump från Bzzt-nyhetsbrev

 

Waymo öppnar kontor i Kina

Google fortsätter sin satsning att fullt ut ha en närvaro i Kina igen. Senast ut är att Google-ägda Waymo öppnar kontor i landet. Ja, eller det är inte Waymo i sig som kommer slå upp dörrarna, utan Huimo Business Consulting, som verksamheten kommer heta.

Oavsett namn så kommer verksamheten syssla med Waymo-saker. Alltså sånt som har med självkörande bilar att göra.

No Title

No Description

Kalshnikov har släppt en elbil

Har Rysslands största vapentillverkare Kalashnikov tagit fram en elbil som ser ut som en ”Tillbaka till framtiden”-Lada? Det är klart att Rysslands största vapentillverkare Kalashinikov har tagit fram en elbil som ser ut som en ”Tillbaka till framtiden”-Lada.

No Title

No Description

Användarvillkor för sociala tjänster i en bild

Ha. Skön visualisering över användarvillkoren för Whatsapp, Google, Tinder, Twitter, Facebook, Snapchat och Instagram.

Vi har alla läst de villkoren när vi skapade konton, eller hur?

No Title

No Description

Facebook har uppdaterat sina användarvillkor

Seriestrippen Pearls Before Swine om användarvillkor i sociala medier

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.