Kategorier
AR/VR Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 36 2022 – del 2

Sheins försäljningsvolym ökade med 50 % under första halvåret 2022. Frankrike förbjuder dark stores. Youtube gör det möjligt att ta betalt för videokurser nästa år. LineupSupply skapar Spotify-spellistor baserat på foton av festivalaffischer.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Sheins försäljningsvolym ökade med 50 % under första halvåret 2022

Hur går det för mode-e-handelsraketen Shein? Bra fråga. Eftersom bolaget inte är börsnoterat så får man förlita sig på externa uppskattningssiffror – eller vänta tills Shein får feeling att berätta om hur det går. Som nu: Sheins totala försäljningsvolym sett till pengar (GMV, eller gross merchandise value)  ska ha ökat med 50 % under första halvåret 2021, till totalt 16 miljarder dollar. Det ska göra att Shein ligger före i sin egen målkurva med försäljning på 30 miljarder dollar under hela 2022.

Vi kan börja med att jag… tror att det är officiella siffror. Alltså från Shein själva. Lite oklart om det verkligen är det eller om det är uppskattningar because originalartikeln som det hänvisas till är på kinesiska. Men anyway. Jag springer lite med siffrorna bara för att jag kan.

16 miljarder dollar är ju… en del. Sisådär 170 miljarder kronor. Däremot en rätt bra bit efter Amazons siffror (600 miljarder dollar för hela 2021, eller sisådär 20 gånger det Shein siktar på för 2022) – samtidigt som en femtioprocentig ökning i en tid när de flesta stora e-handlare har drabbats rätt hårt av pandemibaksmällan och sett hur intäkterna kanske till och med har minskat jämfört med förra året.

Däremot verkar Shein som alla andra drabbas av samma kostnadsutmaningar som ungefär alla andra just nu: ökade priser som leder till minskade marginaler. Och även en helt annan, Shein-unik-utmaning: Pinduoduos Temu.

1 september gick nämligen Kinas näst eller tredje största e-handlare ut med att de tänker ta upp konkurrensen med Shein i USA genom lanseringen av appen Temu. En tjänst som Pinduoduo hoppas ska kunna bli det stora steget ut i världen, bokstavligen, för det kinesiska bolaget. Hur ser man bäst till att kopiera en framgångsrik konkurrent? Man snor anställda från dem. Vilket är precis vad Pinduoduo har gjort för att kratta manegen inför sin USA-premiär.

Så samtidigt som Shein lyfts fram som den just nu stora Amazon-utmanaren bland de yngre målgrupperna i USA så kan Shein alltså parallellt få ett eget kinesiskt Game of e-handels-Throne i USA på halsen.

SHEIN’s GMV Soared to $16B in H1 2022

In the first half of 2022, the sales of cross-border e-commerce platform SHEIN exceeded $16 billion, with a year-on-year growth rate of over 50%. With the arrival of the peak season, the fast fashion retailer is expected to achieve its annual sales target of $30 billion one year ahead of schedule, 36Kr reported on September 3.

Frankrike förbjuder dark stores

I takt med att fysiska butiker har tvingats stänga – på grund av pandemin, konkurrensen från e-handeln eller bara det tuffare ekonomiska läget senaste åren – så har övergivna butikslokaler allt mer blivit hem för så kallade dark stores. Butiker som inte går att handla i. Åtminstone inte inne i själva butikerna. Enda sättet att handla från dem är via nätet. Matleveransbud åker sedan till de mörka butikerna och hämnar eller till och med plockar själva ihop beställningen.

De är om man så vill B2B-butiker. Eller… lager. Och det sistnämnda är precis vad de numer klassas som i Frankrike.

Allt fler protester från boende i flera städer som klagar på att de är ett ständigt oväsen från budmopeder och leveransbilar, plus förstås klagomål från lokala livsmedelsbutiker, har gjort att trycket på franska regeringen att göra något har ökat. Responsen nu blev alltså att dark stores har klassats om – från butiker till just lager.

Det i sin tur ska tydligen innebära att lokala borgmästare nu kan fatta beslut att stänga ned dem (något de då tydligen inte får göra om det handlar om butiker).

Det innebär inte per automatik att alla mörka butiker kommer att stängas, utan det är just bara möjligheten att göra det som nu införs. Men det känns som ett enkelt populistsätt att få väljare lite nöjdare, så det är inte omöjligt att det kommer att användas rätt flitigt.

Samtidigt kan det förstås innebära att andra väljare blir sura. De som vant sig vid att kunna klicka hem sin mat på nätet och få den levererad till dörren snabbt.

Men så finns det förstås också en annan fråga som kanske är mest intressant för oss här i Sverige: finns det risk för att det här kommer att sprida sig till fler länder i unionen – och kanske sluta med ny EU-övergripande definition? (Utan att ha den minsta koll på om det oavsett skulle vara relevant i Sverige oavsett.)

France clamps down on delivery depot ’dark stores’

By Hugh Schofield BBC News, París France has taken steps to outlaw so-called dark stores – city-centre food depots used for instant home deliveries ordered over the internet. Faced by growing protests from local people as well as city authorities, President Emmanuel Macron’s government has decreed that the stores be classified as warehouses, rather than as shops – meaning that in Paris and other cities most will probably be forced to close.

TikTok-ägaren Bytedance skrotar shoppingapp

Breaking news från Kina! Bytedance skrotar shoppingappen Douyin Box. Vilket kanske… inte är alls särskilt breaking för oss. Förmodligen rätt ointressant. Men det finns en intressant sak här – och inte bara för att det är TikTok-ägaren vi pratar om.

Douyin är TikToks kinesiska systerapp, men Box är alltså ett försök att skapa en mer renodlad, fristående motsvarighet till Douyin/TikTok. En app som drar nytta av styrkorna från kortvideoapparna, men som har ett ännu mer uttalat e-handelsfokus. Ja, eller det var åtminstone tanken. Box lanserades så sent som i december förra året, men kommer alltså inte få uppleva sin ettårsdag.

Som artikeln konstaterar så är det här ännu en reträtt på e-handelsområdet för Bytedance på grund av det kärvare läget i Kina – med både tuffare ekonomiskt klimat och fler techregleringar. Det har även drabbat TikTok, som enligt uppgift för bara ett par månader sedan bestämde sig att helt skrota liveshoppingversionen i TikTok. Innan den ens hade testas klart. Facebook lägger ned sin motsvarighet 1 oktober, för någon vecka sedan gick Snapchat ut med ett rätt massivt kostnadsbesparingspaket som innebär att att stora verksamhetsdelar, inklusive e-handelskopplade funktioner, avvecklas och för bara ett par dagar sedan kom uppgifter om att Instagram stänger sin shoppingavdelning.

De är dessutom inte de enda tjänster som har gjort något liknande senaste tiden.

Det i sig är ett tecken på att kostnadsbesparingarna får de sociala plattformarna att kapa framtidssatsningar och backa tillbaka rätt fullständigt till annonsaffären. Men besparingarna på specifikt e-handelsfunktionalitet kan också tyda på att social commerce har kommit till en brytpunkt.

Jag skrev mer om vad den här utvecklingen kan innebära för just den sociala shoppingen (Ehandel Plus). 

ByteDance gives up on TikTok-like e-commerce app amid cost-cutting

ByteDance retreats from unprofitable sectors, as tightened regulations and economic headwinds weigh on the Chinese internet industry.

Bloomingdales lanserar virtuellt butik

Ha. Bloomingdales lanserar en virtuell butik. En butik som är tänkt att erbjuda ”en uppslukande, virtuell shoppingupplevelse”. Med gamificationelement.

Snabbrecension: Myst möter Google Street View.

Bloomingdale’s goes all-in on metaverse with new virtual store

Bloomingdale’s virtual store will initially feature collections from brands like Polo Ralph Lauren, Marc Jacobs and David Yurman.

 

Strömmade medier

Youtube gör det möjligt att ta betalt för videokurser nästa år

I kampen om annonspengarna blir det allt viktigare att hålla kvar de stora stjärnorna på de sociala plattformarna. Det innebär inte minst attraktiva förutsättningar att kunna tjäna pengar på sitt innehåll. Nu är det dags för Youtube att presentera ännu en förbättring på det området: det kommer bli möjligt att ta betalt för videokurser på plattformen nästa år.

Med tanke på att Youtube länge har varit go to-stället för just den här typen av kunskapsinnehåll så är det inte så konstigt att det här kommer. Det som däremot egentligen är konstigt är att det har dröjt så pass länge.

Videos som ingår i en betalkurs kommer inte innehålla reklam och kommer också gå att spela i bakgrunden. Så en Youtube Premium-funktion, om man så vill.

Däremot är det nog ingen idé att du som svensk kursskapare säger upp dig från ditt dagjobb riktigt än. Funktionen kommer att börja betatestas nästa år – och dessutom bara i USA och i Sydkorea. Fler länder kommer att få funktionen ”längre fram”, så det kan med andra ord dröja ett rätt bra tag innan den landar i Sverige.

Kort sagt ett gyllene tillfälle för Instagram, Facebook eller TikTok att snabbt slänga ihop en motsvarande funktion.

YouTube will let creators offer paid video courses next year | Engadget

is already a key destination for folks who want to learn a skill or find out more about a topic. The platform will add more educational features, including a way for creators to offer structured video courses. As such, creators wouldn’t need to direct their fans to other sites or apps (like Masterclass ) where they sell those kinds of materials.

Youtube lanserar annonsfri spelare för utbildningsändamål

Kors i taket! Youtube släpper en spelare helt utan reklam! Och utan att rekommendera fler klipp efter avslutat tittande! Vem hade trott det?

Ja, nu finns det förstås ett aber. Spelaren vänder sig till utbildningsföretag och skolor. Det handlar om en inbäddningsbar spelare för exempelvis utbildningsappar som tar bort just reklam och rekommendationer, plus externa länkar.

Det är helt enkelt en spelare som kan vara en stor anledning till att skolor inte väljer Youtube för sina videos. Men även kanske ideella organisationer och andra som inte vill att det ska visas reklam eller annat innehåll på en sajt.

Nu verkar de sistnämnda inte vara en målgrupp eftersom funktionen bara finns tillgänglig för ”en utvald skara partners”, åtminstone till en början. Utbildningsföretag som Google har valt ut, typ. Men det är väl inte omöjligt att det här breddas till något slags skolprogram.

YouTube launches an ad-free video player for education

YouTube is introducing a handful of new features for creators and institutions using the platform for educational content. In a blog post today, YouTube says it’s launching an embeddable video player for education apps that removes ads, external links, and recommendations so viewers can ”avoid distractions.”

Spotify börjar testa ljudböcker ”snart”

Så verkar det som att Spotifys riktigt stora kliv in på ett helt nytt affärsområde rycker allt närmare. Enligt företaget själva så kommer de att börja testa ljudböcker ”snart”.

Spotify började som bekant som en musiktjänst, men har senaste åren byggt upp ett nästan lika viktigt ben i och med podcasts. Förhoppningen är förstås att ljudböcker ska bli ett tredje.

Spotify exec says the company will begin testing audiobooks ’very soon’

Spotify CFO Paul Vogel says the music streaming platform will begin testing and trialing audiobooks ”very soon.” The Spotify executive said the company plans to continue to expand its portfolio of products, as it sees opportunities for growth in both its established markets and its developing markets.

LineupSupply skapar Spotify-spellistor baserat på foton av festivalaffischer

Okej, det här var amazers brill. LineupSupply, en app som skapar Spotifyspellistor. Av festivalaffischer.

Med andra ord: fota en fysisk konsertaffisch på stan med din iPhone (eftersom appen bara finns för iOS just nu), vänta på att appen ska work sin magic och – voilà! – en spellista bestående av artister som finns på affischen.

Vill man dessutom bredda sina vyer kan man betala 1,99 dollar och låsa upp en funktion som tar fram rekommendationer baserat på artisterna i affischen.

Okej, baserat på tester så verkar appen ha svårigheter att identifiera snirkliga typsnitt och om det är många element i en affisch, men det handlar nog framförallt om tillkortakommanden i Apples bildidentifieringsfunktion. Vi kan alltså hoppas – och anta – att den kommer att vässas rejält.

Och när vi ändå är på det temat så känns LineupSupply direkt som ett väldigt troligt Apple-uppköp. Shazam för ljud, LineupSupply (ja, eller appens funktionalitet inbyggd direkt i iPhonens kamera) för bild – båda kopplade mot Apple Music, både för datainsamling och för att driva trafik till Apples musiktjänst.

Inte minst som att LineupSupply förmodligen skulle ha en prislapp som är tillräckligt låg för att vara intressant för Apple.

LineupSupply’s app turns music festival posters into Spotify playlists

Playlist Maker lets you upload a photo of a music festival’s poster to have it automatically transformed into a Spotify playlist.

 

IoT – internet of things

Apple och SpaceX har fört diskussioner om satellitsamarbete

En väntad, men fortfarande väldigt intressant, nyhet i iPhone 14 är stöd för att skicka nödmeddelanden via satellit istället för via de vanliga mobilmasterna. Ett tänkt sätt att kunna hjälpa människor som råkar i nöd långt från civilisationen. Nu handlar det alltså enbart om ett nödverktyg och inget för att slösurfa via exempelvis ett rymdinternetabonnemang från SpaceX. Just nu. För Apple och SpaceX ska ha för diskussioner om ett rymdinternetsamarbete.

Det är Elon Musk som (förstås) tweetade ut det här beskedet som svar på en uppmaning att de två företagen borde samarbeta. Apple och SpaceX ska ha fört diskussioner kring just satellitfunktionen inför iPhone 14-lanseringen, även om det inte verkar ha resulterat i något konkret samarbete.

Även här: just nu, kan man tänka. För det känns på sikt som ett väldigt givet samarbete. Även om Musk också konstaterar att Starlink funkar bäst om mobiler eller basstationer kopplar upp sig direkt mot satelliter istället för att emulera mobilmast. Så det är väl lite mellan raderna-kritik av Apples satellitlösning.

Men oavsett, nu när Apple har lyckats få till satellitkoppling via iPhonens vanliga inbyggda antenn istället för en som sticker ut så kan vi nog gissa att de kommer att fortsätta försöka bygga ut funktionaliteten. Inte minst som det kan vara en möjlig, ny intäktskälla för Apple.

(Dessutom meddelade Huawei, precis innan iPhone 14 presenterades, att deras nya Mate 50-modeller också ska ha stöd för satellitmeddelanden. Så det känns lite som nästa mobilkapplöpningsområde.)

Starlink had promising talks with Apple over emergency messaging feature -Musk

Sept 8 (Reuters) – Elon Musk said on Thursday that his company SpaceX had promising talks with Apple Inc (AAPL.O) over using Starlink’s satellite services to underpin the iPhone 14’s new emergency SOS feature. ”We’ve had some promising conversations with Apple about Starlink connectivity,” Musk said in a tweet.

Googles nästa Pixel-event går av stapeln 6 oktober

Oktober verkar bli en riktig hårdvarunyhetsmånad även i år. Meta håller den andra upplagan av sitt VR-event Connect, där företaget väntas presentera VR-nyheter såväl vad gäller hårdvara som mjukvara, och några dagar dessförinnan så kommer Google att presentera nästa Pixel-generation. 6 oktober mer specifikt.

Att vi får generation sju av Googles Pixel-mobil blev ju klart redan när Google visade upp modell 6A i våras, men det hade alla nog utgått från oavsett. Uppdatering eller nyheter kring Pixel Watch och WearOS känns också rätt givet. Återstår att se om Google har något övrigt att bjuda på i sin hårdvarufamilj.

Google’s next Pixel hardware event is October 6

Google has stumbled some, but its newfound focus on Wear OS, coupled with its Fitbit acquisition, give us plenty of reason to be cautiously optimistic here.

 

AR/VR

Meta håller sitt nästa VR-event 11 oktober

Om en månad är det dags för nästa Connect. Metas VR-event, alltså. Ja, eller ”metaverseevent” som Meta säkerligen kommer att rama in det.

Vi kan säkerligen vänta oss ny VR-hårdvara och nyheter kring VR-världstjänsten Horizon Worlds.

Och så förstås den stora frågan: hur ska Meta toppa förra årets stora ”one more thing”: namnbyte och helt ny verksamhetsinriktning! Känns som att det skulle kunna bli Metas grej: byta namn och inrikting en gång om året.

Meta is hosting its Connect conference on October 11

Meta is hosting this year’s Connect conference on October 11. The company will unveil its new generation VR headset.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.