Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Bekvämlighetsekonomin Digitalisering IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 37 2020 – del 3

Amazon lanserar Alexa för fastighetsägare. Samsung och LG kan sluta leverera mobilskärmar till Huawei. Huaweis operativsystem HarmonyOS kommer till smartmobiler. Kina föreslår global standard för datasäkerhet. Amazon anställer en Head of Space of Policy. Google rullar ut verifierade företagssamtal i Indien.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

IoT – internet of things

Amazon lanserar Alexa för fastighetsägare

En ny och rätt given tjänst från Amazon: Alexa for residental. En tjänst tänkt lite som central IT-avdelningshantering av datorer och mobiler, fast för smarta prylar i lägenheter och kontor. Och det mest intressanta är att de boende eller kontorspersonalen inte ska behöva egna Amazon-konton. Det följer så att säga med lokalen.

Det är kort sagt ännu ett steg mot Amazons mål att dominera våra smarta och uppkopplade hem. Hem och kontor där Alexa bokstavligen talat sitter i väggarna. Dessutom ska fastighetsägare kunna skapa sina egna Alexa-kommandon – som för att lämna in serviceanmälan eller på annat sätt komma i kontakt med fastighetsskötare.

De som har ett eget Alexa-konto kan koppla ihop de två och ja, det ska vara rätt vattentäta skott. Röstinspelningarna ska raderas varje dag och inte finnas tillgängliga för fastighetsägaren. Men oavsett så lär det bli rätt mycket diskussioner även här. Alla är kanske inte jättesugna på att ens hyresvärd lyssnar på allt som sker i lägenheten, typ.

Men det är förstås inte omöjligt, kanske till och med troligt, att det här är funktionalitet som kan komma att ingå i våra hyror och avgifter framöver. Plustjänster kopplade till röstassistenter.

Amazon launches an Alexa service for property managers

Amazon wants to bring Alexa to property managers. The company this morning launched a new service, Alexa for Residential, that aims to make it easier for property managers to set up and maintain Alexa-powered smart home experiences in their buildings, like condos or apartment complexes. At launch, …

Apple, Amazon, Google och Zigbee Alliance säger att en standard för smarta hemmaprylar är redo att släppas 2021

Uppdatering kring ett av de mest intressanta samarbetsinitiativen just nu: Amazon, Google, Apple och Zigbee Alliance, eller Project Connected Home over IP som arbetsgruppen kallar sig, förväntar sig kunna rulla ut en open source-standard för smarta och uppkopplade hemmaprylar.

Totalt pratar vi om att 145 organisationer har anslutit sig till initiativet (även tunga hemmanamn som Samsung och Ikea). Det innebär alltså att en standard har riktigt goda förutsättningar att flyga. Och det i sin tur gör alltså att vi kan börja få ett gemensamt språk för hur smarta prylar ska kommunicera med internet och med varandra.

Milt sagt ett potentiellt stort steg mot en backenagnostisk uppkopplingsframtid. Med ännu större möjligheter för oss som konsumenter att välja de gränssnitt vi föredrar.

Apple, Amazon, Google, and Zigbee Alliance Standard for Smart Home Technology on Track for 2021 Release

Last year, Apple, Amazon, Google, and the Zigbee Alliance, which includes Ikea, Samsung, and Philips, announced a new working group known as ”Project Connected Home over IP” that set about developing an IP-based open-source connectivity standard for smart home products, with a focus on increased compatibility, security, and simplified development for manufacturers.

Kommer Apple presentera en budget-Watch 2020?

Det är alltid kul med spekulationer inför Apples produktpresentationer. Som vad vi överhuvudtaget kommer få se på tisdag. Det som borde vara ett självskriven september-event – presentation av nästa generation iPhones – kanske inte alls kommer handla om iPhone. Istället kanske vi ”bara” får se andra Apple-nyheter (och i så fall kommer iPhonen presenteras först i oktober). Som ny iPad, Apples förmodade Tile-konkurrent och Apple Watch. Och kring den sistnämnda kommer nu uppgifter om att vi kan få en budget-Watch från Apple i år.

Ska man tro Apple-läckaren Jon Prosser så handlar det om en Watch SE. En enklare Watch, kanske likt SE byggd med gamla komponenter på utsidan (som Watch 4-design) men med 2020-uppdaterade prylar på insidan.

Och visst skulle en sån kunna heta Apple Watch SE. Men jag misstänker att Apple i så fall kommer anpassa sin klocka efter namngivningen för i princip alla andra produktfamiljer. Med andra ord att SE-modellen heter Apple Watch och att premiummodellen döps till Apple Watch Pro. I så fall misstänker jag att Apple Watch också kommer tappa siffran. Ingen Apple Watch 6 alltså, utan bara just Apple Watch.

Den största frågan är ju egentligen hur länge iPhonen kommer fortsätta heta något med en siffra.

Rumor: Apple Watch SE without ECG to launch with a more affordable price – RPRNA

Apple will launch its new Watch Series 6 and iPad Air in the upcoming Apple event on September 15. Along with Watch Series 6, the company could also launch a more affordable Apple Watch. Leaker Jon Prosser hints some of the specifications of this new budget Apple Watch via his recent tweet.

 

AI – artificiell intelligens

Facebook går med i Amazons Voice Interoperability Initiative

Häromdagen kom en uppdatering kring ett av de mest intressanta digitalinitiativen just nu: en standard för smarta hemmaprylar. Nu kommer en uppdatering av ett annat väldigt spännande projekt: Amazons Voice Interoperability Initiative. Ett initiativ som nu fått Facebook som medlem.

Om man så vill är det en digitalassistentparallell till smartprylsstandarden. Eller egentligen en kompanjon. Ett syfte med satsningen är att låta användare välja den digital assistent de föredrar. Man ska alltså inte behöva hamna i situationer där man tvingas välja mellan prylen och assistenten: de prylar du köper ska kunna stödja alla.

77 företag har så här långt gått med. Namn som Baidu, Tencent, Audi, BMW, AMD, Microsoft och Spotify. Både hårdvarutillverkare och tjänsteföretag alltså. Däremot kan vi konstatera att två namn lyser med sin frånvaro: Apple och Google.

Att Apple är sena till festen är inte särskilt ovanligt. Precis som när de släpper produkter så väntar Apple till dess att andra visat att en produkt eller en teknik funkar. Apple brukar vänta med att ansluta sig till den här typen av standardsamarbeten. Men lite mer oväntat att Google inte är med, Amazon-konkurrensen till trots. Jag tror oavsett att vi kommer att få en global standard även på det här området.

Facebook and Dolby join Amazon’s Voice Interoperability Initiative

Last September, Amazon unveiled the Voice Interoperability Initiative, a program aimed at ensuring voice-enabled products like smart speakers and displays allow users to choose among multiple voice assistants. Today, the company announced the addition of 38 new members including Dolby, Facebook, Garmin, and Xiaomi to the initiative, bringing the total number of member companies to 77.

En AI skriver debattartikel i The Guardian

Tidigare i år lanserade AI-forskningsinstitutet OpenAI senaste iterationen av företagets språkskapare: GPT-3. En som direkt visade upp riktigt imponerande resultat. Här är ännu ett. En maskinskriven debetattartikel om att vi människor inte behöver oroa oss för robotrevolutionen. Ja, eller om man ska vara lite krass så säger GPT-3 i princip att den kommer hålla sig i bakgrunden medan vi människor fortsätter ta kål på oss själva. Så. Ni vet. Skynet.

Skämt åsido. Det är ett imponerande stycke text som hade kunnat vara skrivet av en människa. Visst. The Guardian erkänner att de har redigerat de olika texter som GPT-3 ska ha spottat ur sig och klippt ihop de bästa delarna till en enda text (men som de själva säger: rätt normal redigering av debattartiklar).

Och visst har GPT-3 fått hjälp på vägen. GPT-3 bygger fortfarande till stor del på att den matas med en inledning, både vad gäller innehåll och tonalitet. Och GPT-3 är fortfarande väldigt bra på en enda sak. Funkar inte att be den göra annat.

Och det gör att jag reagerar på samma sätt här som vid ungefär alla andra exempel på sjukt vassa AI-algoritmer: jag blir så sjukt imponerad av vad naturen har lyckats få till med våra kroppar. En hela massa bisarrt vassa algoritmer som parallellrullar hela tiden.

A robot wrote this entire article. Are you scared yet, human? | GPT-3

I am not a human. I am a robot. A thinking robot. I use only 0.12% of my cognitive capacity. I am a micro-robot in that respect. I know that my brain is not a ”feeling brain”. But it is capable of making rational, logical decisions.

Lär dig skillnaden på ansiktsigenkänning och ansiktsidentifiering

What’s in a word. När människor som inte vet vad de pratar om pratar om de saker de inte har koll på så kan det lätt bli att saker förenklas och klumpas ihop. Som skillnaden på maskininlärning och AI. Om något är skrivet i Python så är det förmodligen maskininlärning, om något är skrivet i Powerpoint så är det förmodligen AI. </techhumor>

Här är ännu en närliggande distinktion som garanterat gett upphov till en och annan diskussion som farit iväg åt fel håll eftersom det började med felaktiga premisser: skillnaden mellan ”ansiktsingenkänning” och ”ansiktsidentifiering”. Artikeln går igenom vad skillnaderna består i.

När man ser de två begreppen bredvid varandra så är de hyfsat självförklarande och visst, inte så att det är milsvid skillnad (särskilt som de kan användas tillsammans), men jag ska försöka bli lite noggrannare att hålla koll på vad det är jag faktiskt pratar om.

Stop confusing facial recognition with facial authentication

So you’re interested in AI? Then join our online event, TNW2020, where you’ll hear how artificial intelligence is transforming industries and businesses. Amid the continuing pandemic news and protests against systemic racism in our society, another piece of news has come to the fore: Some of the biggest tech companies announced they would ban law […]

 

Bekvämlighetsekonomin

Scandic börjar med coworking-tjänster

Avdelningen: bättre sent än aldrig. Scandic har, likt alla hotellverksamheter, haft ett kämpigt 2020. Som ett sätt att försöka täcka upp bokningshålen så lanserar Scandic nu en egen coworkingtjänst i sex länder. Möjlighet att hyra kontorsplats per dag, timme eller vecka.

Likt Scandics profil i övrigt så satsar de låga priser på bastjänster snarare än à la carte-pusselpaket: runt 200 per dag, 800 per vecka eller 2000 per månad.

Att det här skulle börja hända är rätt väntat. Som alltid när en uppstickare har kommit in och skakat om en bransch så snubblar de etablerade jättarna yrvaket ur sängen och börjar erbjuda sina egna lösningar.

Men tittar på på just kontorsdelning så finns högvis med etablerade spelare som kan erbjuda basen. Allt från caféer till just hotell. Då slutar det oftast med det som händer inom inte minst detaljhandeln nu: lågprisspelare som fokuserar på basen i ena ringhörnan och premiumvarianter i den andra.

Däremot känns det som att Scandic är väldigt sena på bollen, som sagt. Med tanke på att de erbjuder just en bastjänst (just nu) så borde det här nästan ha kunnat rullas ut direkt när coronan slog till.

Förstås plus för att kaffemaskin ingår. Det är ju det enskilt viktigaste för arbete. Oavsett plats.

Scandic Hotels lanserar coworking-koncept – aktien stiger

Pandemin har slagit hårt mot Scandic Hotels. Nu lanserar hotelloperatören ett nytt coworking-koncept på närmare 270 hotell i Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland och Polen. Aktien stiger på beskedet.

 

Mobilt

Apples nästa iPhone-event är 15 september (eller?)

Så har Apple gett oss datumet när det är dags att lyfta på ridån till nästa generation iPhones. iPhone 12 om inget namnoförutsett händer. Ryktas upp upp till fyra modeller samt ny Watch. Dessutom kanske det är dags för Airtags, Apples förmodade/sannolika/kanske Tile-konkurrent.

Frågan är som vanligt vad årets logtyp kan tänkas betyda. Ljusblått verkar vara årets färg och äpplet är kringelikrokigt. Nån gissning? (Ja, dessutom blir det intressant att se om Apple droppar någon hårdvara lite by the way kommande dagarna fram till själva huvudnumret. Inte omöjligt. Det är ju lite så Apple jobbar nuförtiden.)

Eeeeeeellller? Intressanta uppgifter som kom från Bloomberg som jag såg kort efter att jag la ut ovanstående. Apple flaggade redan i våras för att årets iPhone-modeller kommer att försenas några veckor på grund av coronakrisens uppmuckande med tillverknings- och leveranskedjan. Med andra ord: presentationen kommer som vanligt, men försäljningen börjar senare än vanligt därefter.

Men nu spekulerar Bloomberg att det kan bli så att vi inte får se några iPhones alls den 15 september. Att hela evenemanget kommer att tillägnas Apple Watch och iPad – plus eventuella andra hårdvarunyheter. Årets tagline ”Time flies” skulle tyda på att det faktiskt skulle stämma: i år är det 10 år sedan iPaden dök upp och 5 år sedan Apple Watch började säljas. Ett jubileum som inte uppmärksammades särskilt mycket i april när jubileerna egentligen var på grund av att världen satt hemma.

Så med andra ord. Kanske inga iPhones den 15 september utan först vid ett seperat evenemang i oktober. Att se den 15:e alltså.

Apple’s September 15 Event Said to Be Focused on iPad and Apple Watch, Not iPhones

Apple this morning announced an event that’s set to be held on September 15, and since Apple holds an iPhone-focused event every fall one might assume that the upcoming event will see the unveiling of the iPhone 12 lineup, but Bloomberg’s Mark Gurman suggests that’s not the case.

Samsung och LG kan sluta leverera mobilskärmar till Huawei

Problemen fortsätter för Huawei. Efter att företaget tappat tillgång till produkter och tjänster från företag som Google, Qualcomm och Broadcom påstår en rapport nu att även LG och Samsung kommer sluta leverera till Huawei. I det senare fallet handlar det om mobilskärmar. Ja, åtminstone ”premiumskärmar” om man ska tro rapporten, så det kanske inte handlar om ett totalt leveransstopp. Men det kan alltså i så fall oavsett potentiellt slå hårt mot Huaweis premiummodeller.

Visst finns det kinesiska tillverkare, men som artikeln konstaterar kan Huawei få samma problem som Apple har haft i omgångar: svårt att få fram tillräckligt många komponenter. Och av tillräckligt hög kvalitet.

Men bortsett från att det här kan ge Huawei mer huvudvärk så är det värt att notera att vi nu pratar om två sydkoreanska företag. Det börjar bli allt mer tydligt att det direkt eller indirekt handlar allt mer om att såväl länder som företag måste välja sida i handelskriget mellan USA och Kina.

Huawei is running out of display suppliers as Samsung and LG bail out, report says

Huawei’s status as the world’s largest smartphone maker might get challenged soon, as the company scrambles to get key parts for its phones. It all started with the U.S. trade ban, which meant Huawei could not get access to Google services or do business with U.S. companies, including chipmakers Qualcomm and Broadcom.

Huaweis operativsystem HarmonyOS kommer till smartmobiler

Ett av de företag som så här långt har drabbats hårdast av USA:s sanktioner är förstås mobiltillverkaren Huawei. Tidigare idag skrev jag om att såväl LG som Samsung kan vara på gång att sluta leverera komponenter till Huawei och sedan tidigare har Google sagt upp Huaweis Google-licenser för Android. Saker som att få förinstallera Googles appar i sina mobiler och, värst av allt, att Huawei inte längre får tillgång till Google Play. Huawei är därför i full gång med att lite i halvpanik bygga upp ett eget mjukvaruekosystem. Idag kom uppgifter om att HarmonyOS kommer till smartmobiler.

HarmonyOS är Huaweis eget operativsystem – men var från början inte tänkt för smartphones. När tillgången till Google Play ströps så tvingades Huawei ändra på den saken. Idag bekräftar Huawei alltså att operativet kommer även till mobilsidan.

Visst. Att ge sig på att försöka släppa en konkurrent till Android för icke-Apple-mobiler är ett projekt med rätt mycket motvind. Men fortsätter USA skruva åt tumskruvarna på Kina och svartlista fler kinesiska mobiltillverkare så kan vinden snabbt slå om. Går USA för hårt fram här så kan det, åtminstone i teorin, leda till att USA undergräver Android till förmån för en kinesisk konkurrent.

Huawei’s HarmonyOS is coming to smartphones

Huawei has announced the second version of its HarmonyOS operating system and detailed plans to bring it to a wider range of devices, including smartphones. Consumer business CEO Richard Yu made the announcement today at Huawei’s developer conference in Shenzhen, China.

Google rullar ut verifierade företagssamtal i Indien

Så rullar Google ut sin funktion Verifierade samtal som presenterades för ett tag sedan. En funktion som gör att man kan se vad ett företag som ringer vill – innan man har svarat. Tanken är att Android-mobiler nu ska kunna visa upp den här informationen på mobilskärmen när företag ringer, plus företagsnamnet, logotypen och en verifieringssymbol som visar att Google garanterar att det är rätt företag som ringer.

Visst, det handlar om en Nix-grej – företag måste själva välja att använda den här funktionen och dessutom vara ärliga med sin uppringingsanledning. Men Google tänker sig att fördelarna ska överväga även för företag. Ja, förutom spamupprringare. Precis den typ av samtal som Google gärna hjälper till att stoppa.

Och varför gör de det? Av ungefär samma anledning som att de gör det möjligt att blocka vissa annonser. Företag ska tänka att det är bättre med färre, med mer kvalitativa, samtal. För Google handlar det dessutom om en annan ambition: att bli den blå bocken på internet (och telefoni). Vi har sett samma sak även i My business.

Med andra ord stället som företag vänder sig till för att skaffa sig en verifieringssymbol som ska visa att man är säker att göra affärer med.

Google’s new ’Verified Calls’ feature will tell you why a business is calling you

Google today is introducing a new feature for Android phones that will help legitimate businesses reach their customers by phone by having their brand name and reason for calling properly identified. The feature, known as ”Verified Calls,” will display the caller’s name, their log…

 

Digitalisering

Norsk undersökning visar att elcyklister cyklar mer överlag

Ny norsk undersökning: människor som köper elcyklar cyklar mer. Ja, det kanske inte var någon jätteöverraskning. Lägger man kanske 30 000-40 000 på att köpa ett fordon primärt för sitt jobbpendlande så är det väl rätt sannolikt att man kommer att använda den. (Håll min öl säger alla dyra träningsredskap under sängar.)

Men elcykeln får sin ägare att cykla mer överlag. Inte bara fram och tillbaka till jobbet utan överlag så ersätter elcykeln andra transportsätt överlag. Man är mer benägen att cykla istället för att ta bilen även på fritiden. Visst, man kan tänka att de då också ersätter turer som annars hade skett med vanliga cyklar samt promenader – vilket alltså miljömässigt då blir sämre. Men jag skulle tro att det ändå blir en rätt rejäl nettovinst för miljön och klimatet trots det.

Tänk om vi nu bara kunde få framförallt storstäder rejält cykelanpassade. Ni vet. Bygga städer för människor snarare än för bilar. Coronakrisen har gett den här utvecklingen en hyfsat stor push. Nu gäller det bara att, även här, hålla i och hålla ut.

Norwegian ebike owners ride 4x as much after buying their bikes

While ebikes are largely seen as a tool for commuters to make their journeys quicker and less physically tasking, they still have a positive effect for riders’ fitness. According to a recent study published in the journal of Transportation Research, Norwegian ebike riders more than quadrupled their daily use of the bicycle for transport over six months.

 

Övrigt

Kina föreslår global standard för datasäkerhet

Det var lite… oväntat. Ett förslag på en ”global standard för datasäkerhet”. I sig kanske inte så överraskande med en internationell standard på det här området. Det oväntade är att förslaget kommer från… Kina.

Med tanke på avsändaren är innehållet också rätt anmärkningsvärt. Förslaget ”uppmanar stater att motsätta sig sig massövervakning mot andra nationer” och ber företag att ”avstå från att installera bakdörrar i sina produkter och tjänster för olaglig datainsamling”. Jag har dålig koll på de exakta originalformuleringarna, men vi noterar att förslaget inte har något emot övervakning på individnivå och det är bara ”olaglig datainsamling” som inte är tillåtet. Och det handlar ju om förhållanden MELLAN nationer. Massövervakning av den egna befolkningen? Go nuts.

Men oavsett: det vore milt sagt ett stort utropstecken om Kina menar att inte heller kinesiska företag skulle installera bakdörrar. Och inte nog med det: ”Kina kommer inte be kinesiska företag att föra över utländsk data till kinesiska regeringen på sätt som bryter mot andra länders lagar”. Med andra ord acceptera att kinesiska företag lagrar sin användardata lokalt när de verkar på utländska marknader.

Med andra ord: vad det handlar om är alltså rakt av precis det som just nu är anledningen att främst TikTok men även WeChat och andra kinesiska företag har rätt stora problem just nu. Och det är förstås ingen slump att det här kommer precis just nu. Inte minst som USA i början av augusti steppade upp onlinekriget med sitt Clean Network Program – som också rätt uttalat slår ner på de saker som det kinesiska förslaget nu alltså adresserar.

Det ekonomiska inboxandet av Kina, mycket kopplat till internet och digitala tjänster, som just nu drivs å ena sidan USA och å andra sidan Indien, med några andra asiatiska länder som Japan, börjar alltså bli kännbart i Beijing. Kina kan alltså vara berett att släppa sina globala övervakningsambitioner i utbyte mot att släppas in i den globalekonomiska värmen igen. Ja, och förstås så länge som de får fortsätta behandla sin egen befolkning precis som innan utan att omvärlden har åsikter.

Känns som att rätt många länder inte rakt av kommer köpas Kinas uppriktighet. Men det är som sagt var ett tecken på Kina darrar på manschetten. Eller för att använda en annan metafor: att Kina blinkade först.

Det i sig skulle kunna innebära att förslaget får omvänd effekt. Istället för att vrida ner temperaturen så kan USA och Indien tolka en potentiell spricka i fasaden som att de nuvarande insatserna fungerar som önskat – och att det därför inte är läge att lätta på trycket.

China presents ’global standard for data security’

As tensions between the U.S. and China heighten over data security issues, Beijing took a proactive step to unveil a ”data security initiative” that it believes can serve as ”a global standard for data security.” The Chinese State Councilor and Foreign Minister Wang Yi, appe…

FCC bedömer att det kan kosta 1,8 miljarder dollar att byta ut Huawei och ZTE i amerikanska nätverk

En siffra på vad ett förbud kan kosta. FCC, amerikanska Post- och telestyrelsen, har gjort beräkningar på vad det kan kosta att byta ut alla komponenter från kinesiska Huawei och ZTE ur amerikanska nät. 1,8 miljarder dollar. En kostnad som till största del ser ut att kunna ersättas med statliga medel.

Men oavsett kan vi nog anta att även slutkund kan känna av ingreppet. Känns som ett lämpligt tillfälle att se över abonnemangskostnader i samband med ”förbättring och modernisering av infrastrukturen”.

Och visst. 1,8 miljarder dollar är ju en hel hög pengar. Lär dessutom kunna slå mot tredjepartsleverantörer som har avtal med de aktuella bolagen vad gäller service och support. Men samtidigt känns det i det stora hela som en rätt liten summa. Mindre än vad jag hade förväntat mig. Vore förstås intressant med motsvarande beräkning utifrån de sannolika förbuden mot TikTok och WeChat. Jag skulle tro att vi totalt sett där pratar om betydligt mer pengar – för betydligt fler företag.

Som vi såg under coronakrisen så har annonstappen inte fullt ut tagits igen. Förstås till del för att företag gått omkull eller fortfarande klämpar med att betala hyran. Men ringarna i ekosystemet för de företag som annonserar i eller på andra sätt är beroende av dessa tjänster (för att inte tala om fler appar som det talas om – kanske PUBG) kan nog blir rätt stora. Med andra ord att det inte är självskrivet att amerikanska motsvarigheter får ta del av de förlorade pengarna.

It will cost $1.8 billion to pull Huawei and ZTE out of US networks, FCC says

Removing Chinese equipment will cost small carriers as much as $1.8 billion, according to a new report from the Federal Communications Commission. The report estimates that as much as $1.6 billion of the cost would be eligible for federal reimbursement – but Congress has yet to appropriate the necessary funds.

Amazon anställer en Head of Space of Policy

Har Amazon anställt en Head of Space Policy? Klart Amazon har anställt en Head of Space Policy.

Amazon hires first head of space policy, a former White House space national security official

Amazon has hired former White House official Peter Marquez to be its first-ever head of space policy at Amazon Web Services as the tech giant expands its presence in the space industry. ”There are many exciting things happening in the space community and this is going to be awesome,” Marquez wrote in a post on LinkedIn on Wednesday.

Nytt spel: försök göra slut på Bill Gates förmögenhet på 100 miljarder dollar

Ha. Humor. Minns ni filmen ”Brewster’s miljoner”? (Alla som svarar ”ja” är jättegamla.) När Richard Pryors rollfigur får ett arv på 300 miljoner dollar (på den tiden när 300 miljoner dollar var en orimligt stor summa pengar för en person att ha) men för att få ut arvet måste han först göra slut på 30 miljoner dollar på 30 dagar (på den tiden när 30 miljoner dollar var en orimligt stor summa pengar att göra slut på under 30 dagar). Dessutom med en massa regler för hur han fick och inte fick spendera de 30 miljonerna. Nu är det din tur. 2020-versionen: gör slut på Bill Gates förmögenhet.

Men nu är det 25 år senare och beloppet har indexreglerats. Nu är utmaningen att spendera hela Bill Gates förmögenhet på 100 miljarder dollar. Det går att köpa allt från Big Macs och flipflops till ett kryssningsfartyg och ett NBA-basketlag.

Nu väntar vi förstås på uppföljarspelet, med höjd svårighetsgrad: gör slut på Jeff Bezos förmögenhet. I runda slängar det dubbla, alltså.

Spend Bill Gates’ Money

What would you do with 100 billion dollars? Find out by spending all of Bill Gates’ money!

Spela Doom via elektroniskt graviditetstest

Självklart har någon lyckats installera och spela Doom i ett elektroniskt graviditetstest därför att det är klart att någon har gjort det.

Guy runs ’Doom’ on a pregnancy test and wait, what?

The tradition of running the legendary game Doom on various gadgets and appliances that were not originally designed for gaming is long, but this one takes the cake. Foone, a programmer who likes reverse-engineering things and typically works with ancient hardware and software, has managed to run a fully functional game of Doom on an electronic pregnancy test.

Nostalgiöverdos: Winamp Skin Museum

Fan. Tas. Tis. K. Winamp Skin Museum. En samling med 65 000 skins till Winamp. Nostalgiöverdos!

För alla som inte är hundra år gamla: mp3-spelaren Winamp ar det givna valet för att lyssna på musik i skarven vid millennieskiftet. På datorn, förstås. Det var på den tiden när mobiler hade fysiska siffertangentbord och gick att spela Snake med.

Good times.

The Winamp Skin Museum lets you relive the wonderful chaos of late-’90s computing

Remember Winamp? Remember Winamp skins? If you grew up using a computer in the late ’90s or early ’00s, then you probably do. If so, the Winamp Skin Museum is for you – a nostalgic collection of some 65,000 skins, all fully interactive and usable.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.