Kategorier
Sociala medier Spaningar

Digitala spaningar vecka 38 2020

Bytedance nobbar Microsofts bud på TikTok. Oracle bekräftar att man har skrivit samarbetsavtal med Bytedance. Bytedance kan placera TikTok i ett nytt, fristående amerikanskt företag. Bytedance kan börsnotera TikTok Global i USA om Oracle-avtalet godkänns. TikTok och WeChat förbjuds från Appstore och Google Play på sönda. TikTok har nu över 100 miljoner användare i Europa.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Veckans artiklar

Oracle gick vinnande ur TikTok-budkriget – men nu då?

Har Appstore nått sitt bäst före-datum – och klarar Apple att disrupta sig själva?

 

TikTok

Oracle kan numer ligga bäst till att köpa TikTok

Vi börjar förstås spaningsveckan med en titt in i TikTok-huset. Nya uppgifter gör gällande att Oracle numer kan vara den köpare som ligger bäst till. En viktig anledning enligt, you guessed it, källor med insyn är att Oracle mer kan tänka sig en roll som molntjänsteleverantör snarare än att hoppa in i rollen som TikTok-ägarbolag.

Dessutom talas det om att Oracle ”också arbetar med vissa befintliga Bytedance-aktieägare, som kan göra att Bytedance och Beijing känner sig säkra på att de kan behålla visst mått av kontroll”. Jag kan förstås inte låta bli att tänka att åtminstone en av de aktieägarna i så fall är Softbank.

Softbank och Oracle har samarbetet kring IoT och Oracle är dessutom ett av företagen som plöjde in pengar i Softbanks jätteinvesteringsfond Vision. Softbank sägs dessutom ha försökt att först styra upp ett uppköpskonsortium tillsammans med Google och Walmart, plus att Softbank sägs föra samtal att köpa indiska TikTok tillsammans med Indiens största privata företag Reliance Industries.

Båda de här faktorerna är i linje med det jag har spekulerat om tidigare: att Trump kanske kan acceptera att Bytedance fortsätter äga TikTok även i USA om datan lagras hos ett amerikanskt företag och myndigheter får rejäl översyn över verksamheten.

Oracle leapfrogs Microsoft as most likely TikTok buyer

Oracle has leapfrogged Microsoft as the most likely buyer of TikTok’s U.S. operations, according to multiple sources familiar with the process. But the situation remains very fluid, including the possibility of no deal at all. [Update: Several hours after this story was published, Microsoft announced via blog post that its takeover offer has been rejected.]

Bytedance nobbar Microsofts bud på TikTok

Det blir bara bättre och bättre. Bytedance har nobbat Microsofts bud på TikTok. Och det är dessutom något så ovanligt som bekräftade uppgifter.

I ett kort och knastertorrt inlägg på den egna bloggen konstaterar Microsoft: ”ByteDance let us know today they would not be selling TikTok’s US operations to Microsoft. We are confident our proposal would have been good for TikTok’s users, while protecting national security interests.”

Jag skrev tidigare idag om uppgifter om att Oracle numer kan vara den köpare som ligger bäst till och, well, det får nog också anses vara bekräftat nu. Jag utgår från att det innebär att även Walmart är ute ur leken – eftersom man budade tillsammans med Microsoft. Då är det bara Oracle, förmodligen tillsammans med några andra, som återstår. Förmodligen. Sannolikt. Kanske. Med tanke på alla turer så känns det långt ifrån orimligt att det ploppar upp nån ny när som helst. Antingen helt ny eller någon som förhandlat bakom kulisserna.

Oracle ska ha föreslagit ett annat upplägg än Microsoft i sitt bud. Ett som mer bygger på partnerskap, där Oracle blir molnleverantören som garanterar säkerheten för de amerikanska användarnas data snarare än att TikTok blir ett helägt Oracle-bolag.

Men det i sig går lite stick i stäv mot Trumps linje att Bytedance inte skulle få ha kvar den minsta kontroll över den amerikanska verksamheten (läs: tjäna pengar på amerikanska användare). Så det kan alltså bli så att Oracle, vars grundare Larry Ellison är väldigt tjenis med Donald Trump, har övertygat Vita huset om att låta Bytedance köra vidare med TikTok i USA – men ändå under amerikansk kontroll. Typ. Och att det är det som Bytedance har gillat med Oracles bud.

Sen kan jag inte låta bli att tro att Microsoft är lite lättade, egentligen. Uppgifter rätt tidigt i processen talade om att Microsoft ville investera i TikToks amerikanska verksamhet och bli molnleverantör – inte köpa hela klabbet. Med tanke på att Bytedance senaste dagarna ska ha sagt till budföretagen och Vita huset att TikToks framgångsrika algoritm inte kommer att ingå ett köp så lär Microsoft ha blivit ännu mindre sugna.

Microsoft statement on TikTok – The Official Microsoft Blog

ByteDance let us know today they would not be selling TikTok’s US operations to Microsoft. We are confident our proposal would have been good for TikTok’s users, while protecting national security interests. To do this, we would have made significant changes to ensure the service met the highest standards for security, privacy, online safety, and…

Kinas statstelevision säger att Bytedance varken kommer att sälja TikTok till Oracle eller Microsoft

Så efter Microsofts besked igår att Bytedance nobbar deras bud på TikTok och uppgifter som säger att Bytedance har accepterat Oracles bud om ett partnerskapsupplägg så borde TikTok-affären alltså vara i hamn? Håll min öl, säger Kinas statstelevision.

Tydligen har Kinas engelskaspråkiga TV-kanal rapporterat att ”Bytedance [inte kommer] sälja TikToks amerikanska verksamhet till Oracle eller Microsoft och kommer inte ge videoplattformens källkod till någon amerikansk köpare”. Så, ni vet, there’s that.

Det kan förstås handla om att Kina försöker kasta in ännu en skruvmejlsel i förhandlingsmaskineriet. Att de direkt eller indirekt har sagt till/hotat Bytedance att lägga ner alla planer på uppköp. Frågan är som sagt var om det även gäller de upplägg som Oracle verkar ha föreslag i sitt bud – där det snarast handlar om att Oracle blir molnleverantör och garant för att amerikanska användares TikTok-data inte läcks till Kina.

Det här blir som sagt var bara bättre och bättre.

Oracle Reportedly Agrees Deal for TikTok’s US Operations, But Chinese Media Cast Doubt on Any Sale

Amid reports Monday morning that Oracle has won the battle with Microsoft to acquire TikTok’s U.S. operations, China’s state-run English TV channel is claiming that no sale with any U.S. buyer will go ahead (via ). ByteDance will not sell TikTok’s U.S.

Oracle bekräftar att man har skrivit samarbetsavtal med Bytedance

Och där bekräftar Oracle att man har kommit överens om en affär med Bytedance kring TikTok. Och det är inte en försäljning utan som jag spekulerade om igår: det handlar om att cirkeln sluts. Oracle blir en ”trusted technology provider” till TikTok. Ungefär det som TikTok föreslog tidigt, alltså. Att TikTok fortsätter ägas och drivas av Bytedance, men att man väljer ett amerikanskt företag som molnleverantör. Oracle är alltså tänkta att garantera säkerheten för amerikanska TikTokares data.

För Oracle är det förstås en tung affär – och man verkar inte vara oroliga för Kina-kopplingen. Men hej, grundaren Larry Ellison är ju en ”tremendous, tremendous guy” enligt Trump. Så det ska nog lösa sig.

Däremot måste affären alltså godkännas av USA innan den blir helt definitiv. Och den bryter ju faktiskt helt mot det som var ett av Trumps viktigaste krav: att TikTok inte längre har några som helst ägarintressen eller kopplingar till amerikanska TikTok. Ja, för att inte tala om att det också måste godkännas av Kina. Men det lär bli en icke-fråga eftersom det rätt mycket blir status quo. Enligt Bytedance lagras TikTok-data till att börja med inte i Kina och det här förändrar inte den saken. Dessutom skulle det Kinas statliga nyhetskanal gick ut med tidigare idag: att Bytedance inte kommer sälja till vare sig Oracle eller Microsoft.

Oracle confirms deal with TikTok-owner ByteDance to become ’trusted technology provider’

Oracle on Monday confirmed it has struck a deal with ByteDance, the Chinese owner of popular video-sharing app TikTok, weeks after the Trump administration ordered a TikTok divestiture in the United States. The deal still needs U.S. government approval.

Oracle och Walmart kan fortfarande vilja köpa delar av TikTok

Kan vi sluta prata ägarspekulationer kring TikTok ett tag nu när det igår blev klart att Oracle och Bytedance har enats om ett avtal som innebär att Oracle blir Tiktoks ”trusted technology partner”? Nej, nej.

Nya uppgifter pekar nu på att Walmart fortfarande kan vara intresserade av att äga TikTok. Och intressant nog – även Oracle.

Nu handlar det däremot inte om ett uppköp, utan om att köpa in sig i TikTok. Alltså samma sak som det Microsoft egentligen var intresserade av från början. Visst, det skulle innebära att amerikanska företag köper in sig i TikTok, så det är mycket möjligt att Kina inte är beredda att ta den smällen mot den nationella stoltheten.

Men investering skulle kunna vara en bra medelväg för alla inblandade. Goldman Sachs, Morgan Stanley och Softbank har alla investerat i Bytedance, så det lär vara mindre kontroversiellt. Och kanske även intressant för Bytedance. Amerikanska företag som delägare i TikTok skulle kunna minska Trump-trycket.

TikTok relying on Trump to back off original demand to sell U.S. business and approve Oracle deal

Of the many questions still revolving around the fate of TikTok, the biggest one may be if the Trump administration will approve a restructuring plan that keeps China-based ByteDance in control, both financially and operationally, in the U.S. If you go by his words, President Donald Trump has already ruled this option out.

Bytedance kan placera TikTok i ett nytt, fristående amerikanskt företag

Ni vet avtalet mellan Oracle och Bytedance som kändes väldigt långt från det som Trump krävde? Att Bytedance alltså fortsätter äga TikTok i USA? Nu verkar det som att förhandlingarna fortsätter: TikTok kan vara på gång att placera TikTok i ett nytt, amerikanskt företag: TikTok Global.

”Amerikanskt” betyder att Bytedance kommer att placera TikTok i en ny organisatorisk enhet med Bytedance som majoritetsägare och amerikanska investerare som minoritetsägare. Möjligen/sannolikt de företag som budade på TikTok. Inklusive Oracle.

Det handlar med andra ord om att Bytedance, och säkert Oracle, försöker sockra det avtal som Bytedance och Oracle har kommit överens om för att göra det enklare för Vita huset att svälja. TikTok Global skulle ha ”oberoende översyn” som förmodligen skulle vara  rätt amerikansk.

Men det kan också vara ett drag för att delvis blidka Kina. Det talas om att TikTok Global och Bytedance kommer att ”samarbeta globalt”, men att Bytedance kommer behålla kontrollen över algoritmen. Så med andra ord är det en konstruktion där Kinas krav på att inte sälja algoritmen tillgodoses. TikTok Global skulle i praktiken licensiera algoritmen av Bytedance – vilket gör att man säkrat algoritmen från TikTok om något land får tvångsförsäljningsfeeling igen.

TikTok set to become a standalone US company to satisfy White House

ByteDance will place TikTok’s global business in a new US-headquartered company with Oracle investing as a minority shareholder, said people briefed on a plan presented to US officials to avoid a ban of the popular video app by President Donald Trump.

Oracles TikTok-avtal med Bytedance kanske inte lever upp till Vita husets säkerhetskrav

När Oracle och Bytedance bekräftade att de två hade enats om ett avtal, som innebär att Oracle blir TikToks ”trusted technology provider” (läs: molnleverantör) och att Bytedance behåller ägarskapet över TikTok i USA, så spekulerades det i att Vita huset skulle kunna godkänna avtalet redan idag. Så har ännu inte skett och nu kommer uppgifter (förstås!) om att avtalet kan ha stött på lite patrull.

Det verkar handla om att avtalet – trots att Vita huset lär ha varit rätt inblandade i förhandlingarna – inte lever upp till de säkerhetskrav som USA satte upp. Mer specifikt oro från administrationen och/eller säkerhetsupphandlingsmyndigheten vad gäller Kinas tillgång till de 100 miljoner befintliga TikTok-användare som finns i USA. Eftersom det också nämns saker som ”oro över den föreslagna ägarstrukturen och hur mycket infllytane det skulle ge Kina över företaget”.

Eftersom Oracle-avtalet inte påverkar ägarskapet alls så lär det sistnämnda handla om uppgifterna att Bytedance kan lägga TikTok i ett helt nytt företag (TikTok Global) med Bytedance som majoritetsägare, amerikanska investerare som minoritetsägare, huvudkontoret i USA och ägarskapet över algoritmen kvar hos Bytedance – med andra ord att TikTok Global licenserar algoritmen.

Även andra republikaner har sågat avtalets, så det kan också hända att Vita huset måste övertyga de egna leden. Inte minst med tanke på att hela avtalet går stick i stäv med de måste-krav som Trump satte upp.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-16/oracle-s-orcl-tiktok-offer-leaves-u-s-security-concerns-unaddressed

Avtalet med Bytedance kan ge Oracle rätt att granska TikToks källkod

I måndags blev det klart att Bytedance valt Oracles bud i hela TikTok-uppköpscirkusen. Det blev inte ett uppköp utan ett partnerskap där Oracle blir ”trusted technology provider” åt Bytedance i USA. Nu kommer mer detaljer exakt vad ”provider” kan innebära i det här sammanhanget.

Det som från början kändes som att Oracle bara blir molnleverantör åt Bytedance verkar också handla om det som Bytedance ska ha föreslagit tidigare: att Oracle ska garantera amerikanska tiktokares säkerhet också genom att få ”full tillgång” att granska TikToks källkod, inklusive uppdateringar för att säkerställa att det inte finns några bakdörrar (till Kinas regering, kan man anta – amerikanska bakdörrar så att man kan övervaka sina egna medborgare uppskattas ju av USA).

Som vanligt är det obekräftade uppgifter och det är också som vanligt svårt att veta exakt vad det skulle innebära och hur det skulle tas emot av USA och Kina.

Bytedance har talat om att att ett översynsråd skulle få granska verksamheten och algoritmen och Kina har mer eller mindre uttryckligen sagt att det inte finns en snöboll i helvetet att de godkänner en försäljning eller överföring av TikToks algoritm till ett amerikanskt företag. Skulle granskning vara okej? Och hur ska man tolka användningen av ordet ”källkod” snarare än algoritm här? Med andra ord kan det här förslaget vara acceptabelt för Vita huset och amerikanska myndigheter, men inte okej för Kina.

Som jag har skrivit om tidigare har det också kommit uppgifter om att Bytedance kan skapa ett nytt bolag med huvudkontor i USA där man placerar TikTok-verksamheten. Bytedance som huvudägare och amerikanska bolag som minoritetsägare. Ett upplägg som ett antal amerikanska republikaner protesterat mot – att Bytedance alltså blir majoritetsägare och/eller överhuvudtaget har kontroll. Även här är frågan hur Kina ställer sig.

Dessutom skulle även det nya bolaget få en amerikansk överrock i form av något slags Facebookigt oberoende översynsråd. Även här ett amerikanskt. Men vi pratar om TikTok globalt. Hur ställer sig andra länder till att USA även här tar sig rätten att diktera villkoren?

Ja och så har vi förstås sist men inte minst utmaningen att TikTok ironiskt nog kan få det jobbigare i EU som amerikanskt bolag än som kinesiskt. Ett domstolsutslag i EU för inte så länge sedan underkände EU:s och USA:s Privacy Shield-avtal – alltså det avtal som reglerar dataöverföring av inte minst personuppgifter över Atlanten. Fram till dess att ett nytt avtal är på plats kan det bli så att amerikanska bolag måste sluta skicka data om EU-medborgare till USA – något som Facebook redan har fått en preliminär order att göra.

Så. Fortsatt good times all round alltså. Trump ska tydligen ”informeras” om avtalet och granskningen av affären idag. Vi ser fram emot nästa avsnitt i såpan.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-16/oracle-would-get-access-to-tiktok-code-proposed-deal-terms-say

Oracle och Walmart kan köpa 20 % av TikToks globala (?) verksamhet

Men? Det har ju gått flera timmar sedan jag senast skrev något om TikTok-cirkusen? Så kan vi inte ha det. Mer uppgifter kring att Oracle och Walmart vill köpa in sig i TikTok.

Mer frågetecken än vanligt, till och med för att vara obekräftade TikTok-uppgifter. Det är alltså oklart vad ”Walmart is also expected to partner with Oracle in a deal where Oracle would own roughly 20 % of the social media app”. Är det alltså ett gemensamt bud med totalt 20 % ägande eller 20 % var? Det senare känns lite mindre troligt. Det skulle innebära att andra amerikanska investerare skulle få slåss om upp till strax under 10 % med tanke på att Bytedance enligt lagt avtal ska behålla majoritetsandel. Det lär dyka upp andra som kan gå in som ägare.

Dessutom är det väldigt oklart vad som menas med ”social media app” här. Först och främst om det handlar om bara amerikanska TikTok eller ett nyskapat TikTok Global med huvudsäte i USA. Alltså andel av hela TikTok. Det har ju dessutom talats om ägarskap direkt i TikToks moderbolag Bytedance.

Ett beslut sägs komma inom 24-36 timmar. Men med tanke på att det hette så även i måndags och med tanke på att Bytedance har sagt att Kina måste godkänna avtalet så… kanske inte. Å andra sidan infaller deadlinen på söndag. Så there’s that.

TikTok set to IPO globally if Trump approves deal with Oracle, Walmart

President Donald Trump is expected to decide on TikTok’s fate in the U.S. in the next 24-36 hours, sources told CNBC’s David Faber. To address ownership concerns, ByteDance plans to do an initial public offering of global TikTok on a U.S. stock exchange, according to people familiar with the matter.

Bytedance kan börsnotera TikTok Global i USA om Oracle-avtalet godkänns

Bytedance fortsätter locka med saker tänkta att göra Oracle-avtalet kring TikTok enklare att godkänna för Trump, Trumps kompisar och ansvariga myndigheter: om avtalet godkänns så kommer Bytedance att börsnotera TikTok Global i USA. Amerikanska företag som just Oracle kommer äga delar, plus förstås att amerikanska sparare och pensionsbolag är tänkta att kunna dra nytta av ett TikTok som går bra.

Ja. Handlar förstås som vanligt om uppgifter, men det kommer så mycket kring TikTok Global nu att vi nog kan anta det i princip bekräftat att det ingår som en del i det avtal som Oracle och Bytedance nu försöker få godkänt. Av USA och av Kina.

TikTok Global sägs vara det nya bolag som Bytedance planerar att starta, med amerikanskt huvudkontor, och placera TikToks verksamhet i. Alltså i praktiken just nu all Bytedances verksamhet utanför Kina. Ett företag samägt med amerikanska investerare, men med Bytedance som kvarvarande majoritetsägare.

En börsnotering av TikTok hade nog blivit av oavsett. Innan hela förbudshärvan drog igång så spekulerades det rätt flitigt om att Bytedance var nära att börsnotera sig själva. Men då sannolikt i Hong Kong. Det hade efter det inte alls varit otänkbart att Bytedance hade särnoterat TIkTok. Lite som exempelvis Tencent gjorde med Tencent Music.

ByteDance plans TikTok IPO if U.S. clears deal: sources

China’s ByteDance is planning a U.S. initial public offering of TikTok Global, the new company that will operate the popular short video app, should their proposed deal be cleared by the White House, people familiar with the matter said on Thursday.

Bytedance kan ge upp kravet på majoritetsägande i TikTok Global

Exakt vad som står i avtalet mellan Oracle och Bytedance blir mer och mer oklart. Inklusive vilka motkrav som Vita huset och myndigheter har ställt för att godkänna avtalsförslaget. Som de här uppgifterna: det kanske rentav är så att Bytedance kan acceptera en minoritetspost i ett nytt, USA-baserat bolag, TikTok Global, innehållande i princip all Bytedances nuvarande verksamhet utanför Kina.

Och, well, om det är förslaget som USA till sist godkänner så känns det som en affär som Kina kommer ha svårt att godkänna. Bytedance konstaterade igår att även Kina kommer att behöva godkänna avtalet. Och utmaningen är att kraven från USA och Kina går lite stick i stäv med varandra.

Frågan känns som att det mest troliga scenariot i så fall är om Kina kan acceptera ett minoritetsägande av Bytedance i TikTok, plus amerikansk överrock, i utbyte mot att Bytedance behåller ägandet över TikTok-algoritmen – för att få USA på lite bättre humör i handelskriget.

ByteDance plans TikTok IPO to win U.S. deal as deadline looms: sources

China’s ByteDance is planning a U.S. initial public offering of TikTok Global, the new company that will operate the popular short video app, should its proposed deal be cleared by the U.S. government, people familiar with the matter said on Thursday.

Trump kan slå Biden – i TikTok-visningar

Mer TikTok, fler uppgifter. Jag skrev häromdagen om att Bytedance kan försöka övertyga Trump-kampanjen om att det vore dumt att förbjuda TikTok, eftersom en stor andel användare lutar åt Trump-hållet. Mer kring det – och lite siffror kring vad som kan ha lyfts fram.

Tydligen ska videos taggade med #Trump2020 skrapat ihop 10,3 miljoner visningar medan #Biden2020 bara har nått 2,2 miljoner. En hyfsad övervikt alltså.

Trump-kampanjen svarade att Trumps viktigaste prioritet är att värna amerikanska medborgares säkerhet och att ett val inte ändrar på den saken.

Så kan det säkert vara. Vi kan väl dock konstatera att 10,3 miljoner visningar är rätt tremendous, tremendous ratings.

TikTok Lobbyists Took Case Against Ban to Trump Campaign

(Bloomberg) — TikTok lobbyists told Trump campaign officials that an all-out ban on the app could sour millions of voters against him in the November election, taking aim at one of the president’s top concerns, according to people familiar with the matter.TikTok walked campaign officials through how

TikToks nästa VD – Instagram-grundaren Kevin Systrom?

Sedan TikToks VD Kevin Mayer abrupt sa upp sig från jobbet i slutet av augusti har TikTok stått utan formell VD. Sedan dess har TikTok haft lite annat att bekymra sig om, men nu verkar det som att Bytedance oavsett letar ny VD för TikTok (eller om det är det nya bolag man uppges starta med huvudkontor i USA: TikTok Global). En av kandidaterna: Instagrams medgrundare Kevin Systrom.

Ja, eller det är förstås som vanligt rykten och spekulationer. Dessutom ska det vara ”tidiga diskussioner”. I linje med ungefär samma tankegång som att Bytedance förra gången valde Mayer.

Mayer hade en hög chefsposition på Disney innan han fick TikTok-jobbet och förutom att det var stort att Bytedance valde en icke-kines till att börja med så var Mayer säkert också vald just för att han var med och byggde upp Disneys nya videoströmningstjänst Disney+. Kevin Systrom var med och startade och byggde upp en av världens största appar, men hann också vara med rätt länge på resan tillsammans med övriga Facebook. Systrom skulle alltså kunna komma med insikter hur man kan bygga upp en intäktsmaskin inte minst i USA och Europa.

Och med tanke på att saker och ting inte slutade helt bra mellan Systrom och Facebook så skulle Systrom kunna vara sugen på VD-jobbet bara därför. In your face, Mark. Typ.

TikTok has reportedly approached Instagram cofounder Kevin Systrom about becoming the app’s CEO

TikTok has approached Instagram cofounder Kevin Systrom about becoming the app’s next CEO, The New York Times reported Thursday. TikTok’s last CEO, Kevin Mayer, resigned in late August after just three months on the job.

TikTok och WeChat förbjuds från Appstore och Google Play på söndag

Ni vet det där som Vita huset har gått ut med senaste dagarna att förbudet mot TikTok/Bytedance och WeChat inte kommer att drabba användarna? Det verkar som att de har glömt bort det nu. Eller så har de en väldigt intressant definition av ”drabba”. På söndag förbjuds de båda apparna från Appstore och Google Play. Helt.

Det är USA:s handelsdepartement som precis gick ut med det här. Och man går full on Indien. Förutom att det inte längre kommer att gå att ladda ner apparna via de båda appbutikerna så förbjuds företag också från att ”möjliggöra apparna”. Även internetoperatörer. Dessa måste alltså, som i Indien, blocka trafik som gör det möjligt att överhuvudtaget starta apparna. Likt i Indien slår man också ner på VPN-liknande lösningar som gör att man kan runda förbudet.

Tidigare idag skrev jag om att en domstol som just nu hanterar en stämning från en grupp WeChat-användare lutar mot att sätta stopp för förbudet eftersom själva presidentordern och därmed förbudet varit för ”otydligt”. Dessutom kom igår besked att USA inte kommer att definiera vilka slags ”transaktioner” som blir förbjudna me Bytedance och WeChat – eftersom användarna som sagt var inte kommer drabbas [sic!] – kommer först på söndag. Alltså samma dag som förbudet träder i kraft.

Det här rätt usla framförhållningarna för ett så pass stort beslut skulle kunna bli det som gör att en domstol tvingar USA att skjuta upp beslutet. Jag menar, Bytedance förväntades sy ihop en jätteaffär på 45 dagar, men Vita huset som fattade beslutet kunde inte formulera detaljerna kring för budet på lika lång tid? Det känns dessutom som att Handelsdepartementet och Justitiedepartmentet inte riktigt har pratat ihop sig. Vilket skulle kunna innebära att Justitiedepartementet i sig underkänner Handelsdepartementets beslut.

Oavsett. Söndagen kommer bli intressant. Det är ju inte direkt så att Oracle och Bytedance – även om Vita huset skulle godkänna affären – kommer hinna ändra på de tekniska lösningarna till dess. ”Grattis Oracle! Ni vann! Fast just ja, vi har förbjudit det ni ska leverera tjänster till och/eller köpa andel i. Frågor på det?”

TikTok and WeChat will be banned from US app stores on Sunday

The app ban has come despite a possible partnership between Oracle and ByteDance. Yesterday, Trump said that he didn’t like that deal, according to , while adding that he was ”not prepared to sign off on anything.” The DoC’s wording makes clear that it wants the apps to disappear in the US.

TikToks VD Vanessa Pappas uppmanar Facebook och Instagram att motsätta sig TikTok-förbudet

SoMe of the world, unite (and take over)? Efter det att Instagrams VD Adam Mosseri tweetade om att ett TikTok-förbud skulle ge negativa ringar på vattnet för Instagram, Facebook och internet i stort så svarade TikToks tillförordnade VD Vanessa Pappas med en uppmaning att Facebook och Instagram skulle göra gemensam sak med TikToks stämning för att försöka upphäva beslutet.

I Mosseris tweet finns dessutom information som jag missade när jag skrev om förbudet (mest eftersom jag ännu inte hade läst den officiella myndighetstexten): på söndag förbjuds NYA nedladdningar av TikTok i USA. Appen kommer däremot att fortsätta fungera. Om det inte finns ett färdigt avtal (och förmodligen att Oracle i princip har all data på sin servrar) senast 12 november så kickar övriga delar av förbudet in. Med andra ord att alla som gör att TikTok kan fungera måste blocka tjänsten – som internetoperatörer.

Det intressanta är att det egentligen inte står något om avtal – det står bara att övriga delar kickar in 12 november. Rent strikt oavsett vad som hänt i övrigt.

Vi notererar dessutom att vare sig Mosseri eller Pappas säger något om WeChat, som förbjuds samtidigt. Och här finns inget förlängningsdatum. Appen ska sluta fungera på söndag. Både för nya och befintliga användare (ja, om det inte kommer ett domstolsföreläggande som säger annat).

Visst, nu slår inte WeChat-förbudet alls lika hårt i USA, men med tanke på att Mosseri och Pappas nu alltså uppmanar till en enad SoMe-front så kan man tycka att de kunde ha kostat på sig att även låta åtminstone någon tanke gå till Tencent. Säger kanske något om att Instagram och TikTok helst inte alls vill säga något som kan tolkas som att de stöder Kina just nu.

Och på tal om WeChat: jag ska inte säga att jag har full koll på hur man hittar offentliga regeringsdokument i USA, men om jag fattar rätt så är något väldigt intressant eller väldigt konstigt.

Det finns ett motsvarande uppdaterat förbudsdokument för WeChat. Där nämns som sagt var inget om november. 20 september, that’s it för WeChat i USA. Dokumentet är diariefört precis som Bytedance-dokumentet: 18 november. MEN däremot är dokumentet (om jag fattar rätt) inte publicerat än. Planerad publicering är 22 september. Alltså två dagar EFTER det att det förbudsdatum som finns i dokumentet.

Jag misstänker att det handlar om WeChat-förbudet ligger som domstolsärende som sannolikt behöver hanteras rätt så pronto. Visst: 22 september är ”planerat” publiceringsdatum – kan ju komma tidigare. Men att ett planerat publiceringsdatum för ett sånt här högprofilerat och principellt viktigt ärende ser ut att komma efter det att förbudet har trätt i kraft. (Inte minst som att Trump och Vita huset har angivit både 15:e september – datumet det borde ha varit enligt den ursprungliga presidentordern – och den 20 september.

Eller fattar jag helt fel? Dokumentet jag pratar om.

Trump ger TikTok-affären ”sin välsignelse”

Så verkar det som att det är klart: Trump ger TikTok-affären mellan Oracle och Bytedance ”sin välsignelse”. ”Konceptuellt”. Om det inte är så att CFIUS har hittat något riktigt anmärkningsvärt kan vi nog nu anta att affären är i mål. På den amerikanska sidan åtminstone (Kina måste också godkänna affären).

Det verkar bli som det spekulerrats om: Bytedance lägger TikTok, alltså i praktiken all Bytedances verksamhet utanför Kina i dagsläget, i ett separat, nytt bolag. Ett som kommer att samägas med amerikanska företag. Walmart nämndes av Trump. Jag misstänker att Bytedance har gett sig kring majoritetsägandet.

TikTok Global kommer få sitt huvudkontor i USA (förstås) och kommer anställa ”minst” 25 000 människor enligt Trump. En siffra vi nog ska ta med en slev salt. Bytedance har ju däremot talat om åtminstone 10 000 långt innan hela cirkusen drog igång, så man kan nog anta att det ligger däremellan.

Och ja. Trump fick sina pengarr. TikTok Global kommer att ”donera” 5 miljarder dollar till en utbildningsfond. Amerikanska jobb och pengar till amerikanska statskassan. Plus lite förödmjukande av Kina. Tre bra grejer för Trump inför valet.

Att se om TikTok fortfarande kommer att stoppas från Appstore och Google Play senare idag. Min gissning är att så inte sker.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-19/trump-says-he-s-approved-oracle-deal-for-u-s-tiktok-operations

Walmart och Oracle siktar på att äga 20 % av TIkTok Global

Mer detaljer om den TikTok-affär som Trump tidigare i natt gav sin ”välsignelse”: Oracle ser ut att äga 12,5 % av det nya TikTok Global-företaget, medan Walmart har bekräftat att man preliminärt gått med på att köpa 7,5 %. Dessutom kommer Walmarts VD vara en av de fem i TikTok Globals styrelse, plus att Walmart ska hjälpa TikTok Global med e-handelsstöd, som logistik och betalning.

Oracle ska som väntat bli molnlösningspartner och förmodligen även överlag den som får ansvar att techsäkra mot bakdörrar. Vi kan anta att även Oracle är ett av företagen med plats i styrelse. Fyra av fem ska vara amerikaner – det rimliga vore förstås Bytedance-representant. Att se om USA kan svälja det.

Lite olika bud kring ägarförhållandet. Pratas både om att Bytedance behåller 80 % (övriga lär väl då vara Oracle/Walmart) och att det rent formellt kan bli så att det ändå blir amerikanskt majoritetsägande i och med att amerikanska investerare totalt äger över hälften av ”tillgångarna” i TikTok. Go figure. Vi lär väl få mer klarhet om allt godkänns.

Oavsett så har TikTok-förbudet i USA skjutits upp en vecka, till 27 september, så att avtalet hinner ros i land. Nog. Förmodligen. Sannolikt.

So TikTok’s Not Getting Banned This Week

Talk about TikTok whiplash, although that’s normal thing these days. Hours before a new ban was supposed to be put in place to block new downloads and updates of the popular video-sharing app, President Donald Trump has come out to say there is a deal, and it has his ”blessing.”

Bytedance visste inte att utbildningsfonden om 5 miljarder dollar var del av TikTok-affären

Ha. Ni vet den utbildningsfond om 5 miljarder dollar som sägs vara del av hela TikTok-affären för att tillfredsställa Trumps ego? När Trump berättade om fonden för amerikanska journalister var det första gången som nuvarande TikTok-ägaren Bytedance hörde talas om den.

Negotiating without asking any questions first. Känns ju överlag som lite normen i hela TikTok-förbudshotsuppköpsaffärsdealen.

OM det nu stämmer att den här fonden trycktes in utan att Bytedance hade koll på det så skulle det kunna tyda på att det är ett initiativ från amerikanska investerare, som Oracle och Walmart, som del av planen att få affären att få Trumps godkännande. Kan betyda att Bytedance tvingas gå med på något de inte alls var med på. Men det kan också betyda att de pengar som TikTok Global (det nyinstiftade, amerikanska företaget) kommer sätta av för den här fonden inte alls behöver komma från kinesiskt håll. Definitivt inte bara.

Nu säger visserligen Bytedance att ”man kommer investera inom utbildningsområdet”, men det gör de ju redan. En ökad ambition globalt kring det här var väl mest väntad.

Enligt Trump är det, förstås, en very very bra affär för USA. Men det börjar allt mer känns som att Bytedance dragit ett väldigt långt strå. Kina – your move.

ByteDance says not aware of $5 billion education fund in TikTok deal

NINGBO, China (Reuters) – TikTok owner Bytedance said in a social media post on Sunday that it was the first time it had heard in the news it was setting up a $5 billion education fund in the United States. U.S.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.