Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 39 2019 – del 3

Uber startar innovationsinkubator för sina egna anställda. Google utvecklar Android för vanliga mobiler. We Company petar grundaren Adam Neumann från VD-posten. Alibaba slutför köpet av 33 % av Ant Financial. Swedbank lägger till stöd för Apple Pay. Cloudflare lanserar VPN-tjänsten 1.1.1.1 Warp och startar botkrig. Alibaba lanserar The Hunger Map tillsammans med FN.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

 

Digitalisering

Uber startar innovationsinkubator för sina egna anställda

Hur kan man jobba med innovation i ett företag? Tja, man kan starta en inkubator – som också vänder sig till sina anställda (ja, eller antar jag, icke-anställda – eller hur det nu är beroende på vem man frågar, Uber eller Kaliforniens lagstiftare). Uber Incubator är precis det. Ett initiativ för att få tredjepartsutvecklare, eller anställda, att bygga produkter och tjänster på Ubers plattform.

Om det visar sig att idén nog kan flyga (efter att ha testat såväl produkt som affärsmodell) så kan tekniken få finansiering för att kunna skalas upp och bli del av Ubers ekosystem.

Nu är Uber förstås inte först med det här upplägget. Tvärtom börjar vi se det på fler och fler ställen. Det är, om man så vill, en entreprenörsskola. En möjlighet för anställda att testa sina vingar delvis som del av sin anställning. Uppmuntra intraprenörer att bli entreprenörer – och ge dem förutsättningarna i en halvt skyddad verkstad som inte kräver att man släpper sargen lika mycket. Och företaget som ger möjligheten, och kanske rentav skjuter till pengar, har sedan möjlighet att kapitalisera på produkterna och tjänsterna som föds.

Ännu ett sätt för stora företag att erbjuda alternativa karriärvägar och behålla driftig personal. Åtminstone inte helt tappa det som de kan bidra med.

https://techcrunch.com/2019/09/26/uber-incubator-launches-to-develop-new-products-and-services/

 

Mobilt

Google utvecklar Android för vanliga mobiler

Om det här stämmer är det jättestort. Android på vanliga ”dummobiler”. Läs klassiska, tangentutrustade Nokia-mobiler.

När vi pratar mobiloperativ är det i praktiken två vi menar: Android och iOS. De har typ hela marknaden – för smartmobiler. Men i tillväxtvärlden dominerar på sina håll fortfarande den gamla sortens mobil. De är åtminstone väldigt vanliga. Liksom saker som 2G.

I den här delen av mobilvärlden finns varken iOS eller Android. Istället har det kommit andra operativ, som Kai OS, för att täcka upp gapet mellan gammelmobil och internet som vi är vana vid det. Det här gått så långt att även Google har tagit fram appar för just Kai OS.

Men att gästspela på någon annans operativplattform är förstås inte det Google är bekvämast med. Det absolut bästa är att de kan totaldominera även steget under smartmobilerna. Både för att tjäna pengar på kunder här och nu, men än mer för att framtidssäkra plattformsvalet när nästa miljard internetanvändare tar klivet till en smartmobil.

Det är kort sagt ett jättekliv mot ännu större Google-dominans på mobiloperativsidan.

This leaked video shows Android for feature phones might be in development

Over the years, mass manufacturing of phones has made it possible to get a smartphone for as low as $100. However, these models might not be available in every market. That’s why feature phones with internet connectivity are important for t

Apple iOS 13 ökar transparensen kring vilka appar som samlar in data om dig

iOS 13 fortsätter på Apples inslagna bana att begränsa företags möjlighet att använda sig av det som har blivit ett av de viktigaste fundamenten för digital marknadsföring: spåra användare kors och tvärs över internet. På och utanför företagets egna sajter och appar. I iOS 13-fallet handlar det om att Apple ännu mer kommer att visa vilka appar som har samlat in information om dig, och vilken information, och ge dig möjlighet att välja om appen ska få fortsätta samla in datan eller inte.

En möjlighet som blir lite mer in your face än den har varit i tidigare iOS-versioner.

Och Apple är förstås inte ensamma. Till och med Google har tvingats att börja begränsa vad som samlas in – som att erbjuda egen annonsblockare(ish) och inkognitoläge i Maps. Och andra likartade initiativ. Youtube slutar detaljredovisa följarantal, Facebook testar att sluta visa antalet gilla-markeringar i Facebook och Instagram. De sociala plattformarna redovisar överlag allt färre uppgifter om användarantal och tillväxt. Kort sagt börjar många av de lågt hängande måtten för att mäta, tja, räckvidd att fasas ut.

Den digitala marknadsföringen har sett rätt likadan ut i sisådär 25 år. Det som händer nu är i mångt och mycket en av de största förändringarna sedan webbens födelse.

Apple iOS 13: Is Facebook And Google’s Worst Nightmare Coming True?

Apple’s iOS 13 has made some major changes to privacy and security that could be a huge blow to its rivals Facebook and Google. Here’s what you need to know.

 

Ekonomi och finans

Softbank vill peta Adam Neumann som VD för We Company

Mer information om kanske-Game-of-Thrones-revolten mot We(Work)s VD och grundare Adam Neumann. Uppgifterna från Wall Street Journal om att delar av styrelsen vill att Neumann ska kliva av som VD och ”bara” kvarstå som styrelseordförande. Ja, mer specifikt ”icke-exekutiv styrelseordförande”. Läs: nån som håller sig borta från den dagliga verksamheten – eller verksamheten i stort.

Det visar sig att kan vara storägaren Softbank som vill ha bort Neumann. Softbank har via sin fond Vision Fund plöjt ner 10 miljarder dollar i We och som det ser ut kan bolagets totala värdering vid en börsnotering alltså bli så låg som det Softbank har invsterat. Följer Wes aktie utvecklingen hos många andra techbolag i år så kommer aktien sedan backa, vilket skulle betyda att We är värt mindre än Softbanks investering.

Det framstår alltså allt mer som att Wes problem inte är lika stora för We som de är för Softbank. Vi pratar om en rejäl törn mot Softbanks gloria som techinvesteringsguru – framför allt VD:n Masayoshi Son som är i full färd att ragga medel till en andra Vision Fund. Något som blir svårare för varje We-kaosdag som går.

Wes börsnotering blir mer och mer en bricka i ett betydligt större spel. Ett där Softbank kan sätta sin egen framtid och prestiga framför We.

https://techcrunch.com/2019/09/22/as-adam-neumann-reportedly-faces-pressure-to-step-down-its-looking-like-a-fight-for-life-between-wework-and-softbank/

We Company petar grundaren Adam Neumann från VD-posten

Uppgifterna som snurrat runt senaste dagarna har nu bekräftats: We(Work)-grundaren Adam Neumann petas från VD-posten inför bolagets börsnotering. Han kommer kvarstå som ”icke-exekutiv styrelseordförande”, vilket på ren svenska betyder att han fått direktiv att hålla sig borta från den löpande verksamheten. Ja, eller kanske rentav verksamheten överlag.

Del av hela uppgörelsen är att Neumanns röststyrka i bolaget kommer att begränsas rätt ordentligt, plus att man eliminerade lite nepotism i bolaget.

Att en grundare får kliva åt sidan, även ofrivilligt, när ett bolag har nått en viss mognadsgrad eller storlek är i sig inte ovanligt. Inte heller att en VD petas när ett bolag inte levererar som förväntat. Men formerna i just det här fallet – och timingen – andas mer än något annat halvpanik.

En halvpanik som inte mest kommer inifrån bolaget utan från bolagets storinvesterare Softbank. Som de senaste värderingssiffrorna ser ut är det mest troliga scenariot att Softbanks investering i We kommer vara högre än vad We är värt vid börsdebuten. Inte minst som Softbank offentligt har gått ut och sagt att man kommer köpa skitmånga aktier till vid noteringen.

Softbank, eller mer strikt dess investeringsfond Vision Fund som formellt står bakom investeringen, har kritiserats rätt hårt av sina egna investerare för att man satsat så hårt på We-kortet. Men det här är också del av något större för Softbank. En annan av bolagets tunga investeringar blev börsbolag i våras: Uber. Sedan dess har aktien mestadels backat och handlas nu på nivåer 40 procent under noteringskursen (ett rätt rejält ras på bara fyra månader).

Softbanks, och kanske framför allt VD:n Masayoshi Sons, krona som techinvesteringsgenier har hamnat rejält på sniskan på grund av de här två dikeskänningarna. Med andra ord: Softbanks kamp för att få ordning på Wes börsnotering handlar vid det här laget mindre om att skydda sin investering som att rädda sitt eget rykte. Inte minst som Softbank nu håller på att dra igång en andra Vision Fund och jagar investeringskapital.

Efter We oavsett turbulensen är beslutna att börsnoteras så kan vi hoppas att de senaste rockaderna kan göra att bolaget nu får lite lugn och ro att fokusera på och bygga sin verksamhet.

WeWork CEO Adam Neumann steps down | TechCrunch

WeWork’s Adam Neumann to become executive chairman.

We Company fryser alla framtida leasingavtal för att dra in på utgifterna

And it goes on and on and on. We(Work)s aktiviteter senaste veckan har, bekräftat och ryktesmässigt, bestått i att grundaren Adam Neumann får lämna VD-posten, hans röstningsmakt begränsas rätt kraftigt (plus andra anti-nepotism-initiativ), storinvesteraren Softbank (som ska ha varit drivande till att peta Neumann) asapromisslovar att de ska plöja ner ännu mer pengar i bolaget vid börsnoteringen och så kan företaget vara på gång att sälja tre verksamheter som de tidigare har köpt upp (inom saker som marknadsföring och städtjänster).

Nu har Financial Times kommit över uppgifter som pekar på att WeWork har stoppat alla nya leasingavtal med fastighetsägare. Det, likt den eventuella försäljningen av verksamheter, för att minska bolagets hysteriska pengablödande.

Så långt egentligen inga konstigheter. En VD får gå för att resultatet är dåligt och ett stort sparpaket sjösätts för att få ordning på balansräkningen. Att ett företag gör det när de är mitt inne i en införsäljningsturné för sin börsnotering är däremot… lite mindre vanligt.

Det, plus den kraftigt sänkta värderingen och att Softbank går ut med att de tänker storköpa aktier vid noteringen, gör att det känns inte så lite panikartat. Det är inte något som investerare gillar, oavsett möjlig potential. Kaos är inte granne med säker avkastning.

Men gårdagens uppgifter om stoppade leasingavtal kan vara den jobbigaste nyheten så här långt. När ett tillväxt- och förhoppningsbolag går till börsen kan marknaden trots allt svälja ganska mycket svajighet. Och väldigt stora förluster. Men om nu We skär ner på sin tillväxttakt samtidigt som man blöder så mycket pengar så kommer det definitivt elda på osäkerheten kring Wes möjligheter att bli lönsamma.

On the next episode of Wes börsnotering…

WeWork halts all new lease agreements with property owners: FT

WeWork is halting all new lease agreements with property owners as the U.S. office-sharing startup looks to curtail costs, the Financial Times reported https://on.ft.com/2lYv5cC on Thursday citing people briefed on the matter.

Alibaba slutför köpet av 33 % av Ant Financial

En affär som jag faktiskt trodde redan var slutförd: Alibaba har slutfört köpet av en tredjedel av Ant Financial, företaget som ligger bakom en av Kinas två dominerande betalplattformar: Alipay.

På sätt och vis är det här en cirkel som sluts. Alipay knoppades av från Alibaba 2010 som del i att Alipay skulle få en finansiell licens i Kina och har sedan dess växt till ett jätteföretag på egen hand. Senaste värderingarna talar om 150 miljarder dollar (artikeln skriver om att Ant därmed är världens högst värderade startup, men med tanke på att Ant alltså knoppades av från ett befintligt företag så lär den titeln fortfarande tillhöra Bytedance).

I det korta perspektivet betyder det att en klausul i avknoppningen, att Ant varje kvartal ska betala en tredjedel av sin vinst i en form av ”licens” till Alibaba, nu slutar gälla. I det längre perspektivet är det här ännu ett tecken på att Ant kommer allt närmare en börsnotering. Vilket sannolikt lär handla om att Ant (och Alibaba) blir allt mer sugna på global expansion. För trots sina respektive storheter är såväl Alibaba som Ant fortfarande till absolut största del inhemskt kinesiska företeelser.

Alibaba gains 33% of Ant Financial in conclusion of spinoff deal · TechNode

The deal gives Alibaba shareholders a stake in the sought-after financial business.

Swedbank lägger till stöd för Apple Pay

Han. Dels. Ban. Ken?

Swedbank on LinkedIn: #applepay | 11 comments

Snart lanserar vi Apple Pay. Håll utkik! #applepay Läs mer om Apple Pay på https://lnkd.in/gYe4Ygg | 11 comments on LinkedIn

Hur dominerande Alibaba och Tencent är i tech-Kina

En snygg genomgång av hur dominerande Alibaba och Tencent är i Kina. Och hur få bolag i landet inte har några kopplingar till de två jättarna. Ant Financial började sitt liv som del av Alibaba och bara häromdagen påbörjade Ant en resa tillbaka. Då slutförde Alibaba ett köp av en tredjedel av just Ant (sannolikt inför en kommande börsnotering).

Diagram som visar hur Alibaba och Tencent har investerat i de flesta stora kinesiska techbolag

 

Övrigt

Google upprepar att de inte tänker betala för länkar till publicister

Gårdagens mesta icke-nyhet. Google tänker inte betala publicister för länkar till deras sajter som Google presenterar i sökresultatet.

Kort sagt säger Google samma sak som de sa inför omröstningen om EU:s upphovsrättsdirektiv i våras. När Frankrike nu är första land på väg att införa direktivet som nationell lag som visar Google dessutom hur de tänker göra med länkarna: de kommer att strippa dem från allt ”upphovsrättsskyddat material” (även om det fortfarande inte är exakt utrett vad det omfattar). Google kommer alltså visa upp träffarna som, tja, klassiska Google-träffar som de såg ut en gång i tiden – när Google fortfarande hade som huvudverksamhet att driva trafik till andras sajter. Även det här visade de upp i våras.

Några tankar:

Det här blir alltså först ut i Frankrike – och det här är precis vad Google vill. Få ett land som exempel för att skrämma de övriga, inför respektive lands lagstiftande. Samma som de har gjort i Spanien och Tyskland tidigare, när de länderna införde liknande lagstiftning.

Google hade förstås kunnat helt dölja träffarna från alla franska publicister. Inte leda någon trafik alls (HOW YA LIKE ME NOW!?!), men nu gör de alltså bara länkarna lite mindre roliga. Hur kaxiga Google än är så behöver de trots allt fortfarande publicisternas material. Om folk lär sig att det inte är någon poäng att gå till Google för att söka efter nyheter så kommer det förstås drabba Google negativt vad gäller sökvolymer. Därmed potentiella annonsvisningar. Därmed intäkter. 

Google håller fast vid sin ”vår väg eller ingenting alls”-hållning (Facebook fortsätter hålla låg profil och kommer sannolikt även denna gång spela boll – och hitta på ett sätt att tjäna pengar på det.) Det är en farlig balansgång för Google. Vad de nu gör är att bevisa uppstyckningsivrarnas påståenden: Google (och de andra techjättarna) har blivit så stora att de inte behöver bry sig om nationell lagstiftning om de inte vill. Med andra ord kan precis den här typen av agerande spela regleringsivrarna rätt i händerna – både här och på andra sidan Atlanten. De kan vinna slaget kortsiktigt, men förlora kriget.

Det här ska nog mest ses i ljuset av att Google som sagt försöker förbättra sin förhandlingsposition. I grund och botten vill de hålla sig väl med lagstiftare, eftersom det gör livet så mycket enklare för dem. Facebook har kommit betydligt längre med att tänka kreativt på upphovsrättsdirektivsområdet vs. egen nytta, men Google kommer också mer göra det. Så har har det mest handlat om att ta bort funktionalitet. Eller som Archer hade sammanfattat det: ”Oh OK! Then I guess just pout!”

Sist men inte minst så är det absolut största hotet mot Googles planer inte att betala för trafik och innehåll (de betalar redan sjukt mycket för liknande saker i andra sammanhang). Det är att det är ett stort hinder på vägen till Googles plan att helt hålla kvar användarna i de egna tjänsterna – utan behov av att trycka sig vidare. Då kommer det inte längre handla om hur kort innehåll som är okej. Google vill ha hela innehållet i sina tjänster – och då är antal tecken och definitionssemantik överspelat.

Google’s refusal to pay for news snippets undermines EU copyright law

Google will stop including snippets of news stories in France from EU publishers, and only display headlines and thumbnails which are still free of charge.

Cloudflare lanserar VPN-tjänsten 1.1.1.1 Warp

Så har 1.1.1.1 Warp äntligen landat. Det kommer bli väldigt spännande att testa. Appen som ska ge säkrare och snabbare internet.

Vad är Warp? Det är en app och en tjänst som Cloudflare ligger bakom. Cloudflare är ett av de där företagen som, om man så vill, arbetar med att göra internet säkrare och snabbare. De flesta av oss använder förmodligen Cloudflares tjänster varje dag utan att ha en aning om det. Men 1.1.1.1 Warp kan ändra på det. Inte så att du behöver ha en aning om vad det gör, men du kan själv välja att aktivera det.

Cloudflare har två stora huvudtjänster: den ena är att skydda sajter mot överbelastningsattacker. Den andra att göra det möjligt för bilder och videos på internet att ladda snabbare. I Warp sammanfaller båda dessa.

Förra året släppte Cloudflare 1.1.1.1-appen, som handlar om att snabba på DNS-anrop. Kort sagt göra så att din mobil kan få svar från sajter snabbare. Nu lägger man på Warp – ett sätt att kryptera all datakommunikation i din mobil. Förutom att det alltså ska vara säkrare så ska surfandet också gå snabbare via Cloudflares teknik för att skyffla data snabbare. Ladda ner och tryck på ”on”. Klart. Kostar dessutom ingenting i sin basversion.

Och integriteten då? Ja, där handlar det som vanligt om förtroende. Cloudflare säger (förstås, vad ska de annars säga) att de värnar om integriteten och inte kommer spara något om dina surfvanor. Hur det ligger till med den saken och hur bra tjänsten är lär många garanterat testa. Jag håller tummarna för att tjänsten kommer att leva upp till Cloudflares högtflygande ambitioner.

I så fall är det ett stort steg mot just en säkrare upplevelse på nätet. Ett sätt att kryptera datatrafiken även om en sajt eller app varit för slö för att säkerställa det själv. Och som inte kräver mer av sin användare att ladda ner appen och dra ett reglage till ”on”. Känns definitivt given för alla som gigar sig igenom Sveriges alla café-wifi-nätverk.

Utdrag från Appstore som presenterar nya Warp-funktionen

Cloudflare startar krig mot botar – och planterar träd

Två väldigt bra initiativ från Cloudflare. Botkrig och trädplantering.

En av Cloudflares huvudprodukter är att skydda sajter mot överbelastningsattacker. Nu tar man sig an botar – med en vanlig angriparteknik. Cloudflare säger att de får tre miljarder botanrop varje dag och nu tänker man slå tillbaka. Därav namnet Fight mode.

Bot fight mode är från och med igår tillgängligt för alla konton och det är en teknik för att övervaka botar och ge dem svar på sina anrop. Men istället för att botarna får det svar som de hoppas på genom att exempelvis skrapa en sajt så får de en Rubiks kub. Ett pussel som medvetet är gjort för att kräva massor av processorkraft – så till en grad att botservrarna knäar under trycket. En överbelastningsattack mot skrapande botar, alltså.

Servrar som går på max betyder också högre strömförbrukning – vilket för oss över till den andra delen av Cloudflares fight back-satsning. Man planterar träd för att kompensera för den ökade miljöpåverkan som Cloudflares egna servrar bidrar till, men också botservrarna. Man tar alltså ansvar även för den klimatpåverkan som företagen som Cloudflare försöker stoppa orsakar, på grund av Cloudflares nya teknik.

Vi håller tummarna, av flera anledningar, att det här blir framgångsrikt.

https://techcrunch.com/2019/09/23/cloudflare-bot-fight-mode-climate-change/

Information om Apples inloggningsplattform Sign in with Apple

En av nyheterna i iOS 13 som det inte har pratats särskilt mycket sedan den presenterades i våras är Sign in with Apple. Men det är kanske den nya funktion som kommer bli mest spännande att följa.

Sign in with Apple är precis vad det låter som. Använd ditt iCloud-konto för att logga in på sajter och i appar istället för att skapa enskilda konton på varje ställe. Samma sak som det exempelvis Facebook och Google erbjuder.

Det som Apple förstås lyfter fram som det största argumentet är säkerheten och integritetsskyddet. Dem du skapar konto hos får inte tillgång till din information i kontot – inte ens din e-postadress om du inte vill det. Det kan säkert vara en viktig anledning för en del, men jag misstänker att det främsta skälet skulle vara, som överlag med Apple, enkelheten och smidigheten. Inte minst som det då jackas in i Apples eget ekosystem och kan flöda in data dit på sikt. Typ alla dina kvitton på ett ställe när du betalar med Apple Pay (ja, kanske annars också).

Det här skulle kunna göra att Apple tar ett ännu hårdare grepp om sitt ekosystem. Inte minst som det finns en inbyggd growth hacking-funktion: alla iOS-appar som vill erbjuda inloggning via tredje part (som Google) måste också låta Sign in with Apple vara ett av de andra alternativen.

https://www.macrumors.com/guide/sign-in-with-apple/

Louis Vuitton börjar samarbeta med spelutvecklaren bakom League of Legends

Senaste samarbetet för spelutvecklaren Riot Games, närmare bestämt för spelet League of Legends: Louis Vuitton.

Mer specifikt handlar det om två saker. Det ena är att modeföretaget kommer att specialdesigna ett fodral för den trofé som vinnarlaget i League of Legends världsmästerskap belönas med. Första gången de gör det för ett e-sportmästerskap.

Men mer intressant är det faktum att Louis Vuitton också kommer att specialdesigna skins som spelare kan välja bland i spelet. Louis Vuitton blir alltså en del av själva spelet, om man så vill.

Nu är det här förstås inte första gången som varumärken skapar saker i och för spel som spelare kan förtjäna eller köpa. Men att ett så förhållandevis, tja, odigitalt märke som Louis Vuitton väljer det här samarbetet visar hur långt e-sporten har kommit som fenomen (det kan ju dessutom vara så att det var Riot som valde samarbetet).

Men det här visar också hur långt spel har kommit som marknadsföringskanal. Överlag hur spel i sig blir viktigare i allt fler aspekter, inte minst som sociala medier.

https://www.theverge.com/2019/9/23/20875541/louis-vuitton-league-of-legends-skins-summoners-cup-case

Alibaba lanserar The Hunger Map tillsammans med FN

Väldigt bra initiativ från Alibaba. The Hunger Map Live, i samarbete med FN:s World Food Program.

Hungerkartan visar precis det: vilka länder och regioner som är drabbade av svält. Stordata, AI och maskininlärning gör att kartan inte bara kan visa svältläget i 90 länder, nära nog i realtid – utan också förutspå var kriser kan komma att uppstå. Informationen ska kunna användas av välgörenhetsorganisationer och statliga organisationer, inklusive FN förstås, för att bättre möta och förbereda sig för svältkatastrofer. Och helst kunna förhindra eller åtminstone rejält mildra dem genom att vara ute i god tid.

När kartan släpps den 16 oktober, på World Food Day, ska den dessutom vara tillgänglig för alla att använda.

https://www.alizila.com/alibaba-world-food-program-set-to-launch-hunger-map/

HTTP/3 – nästa version av http-protokollet

Det här hade jag inte koll på: en ny generation av http-protokollet är runt hörnet. Ja, eller åtminstone på gång. HTTP/3. Det visar sig dessutom att säkerhetsföretaget Cloudflare och de båda webbläsarna Chrome och Firefox nu börjar inkludera stöd för den nya protokollversionen. Åtminstone i tidiga testversioner.

Jag KAN ha Homer-zonat ut när jag läste stora delar av den lite… tekniska artikeln, men det handlar oavsett om att HTTP/3 har skrivits om från grunden och byggt bort delar av http-protokollet som har rötterna i sjuttiotalet (så, tja, på tiden?)

Artikeln konstaterar att bara 3 % av alla sajter använder HTTP/3. Jag ba: så många?

https://www.zdnet.com/article/cloudflare-google-chrome-and-firefox-add-http3-support/

Guard – AI:n som läser användarvillkor så att du slipper

Ha. Lite rolig användning av AI-teknik. Låt en algoritm traggla sig igenom användarvillkor för populär onlinetjänster och berätta vad du faktiskt går med på.

Nästan, åtminstone. Vad tjänsten Guard fokuserar på är att berätta för dig vad det finns för potentiella hot rent integritetsmässigt. Som att tjänsten säger att man kommer behålla dina data för all tid och evight, att man kommer använda din data för att rikta annonser och kanske rentav dela den med tredje part. Dessutom redovisas också hur många ”skandaler” som de olika tjänsterna har varit inblandade i (saker som att användaruppgifter läcker).

Dessutom kan du hjälpa till att träna AI-motorn när du använder tjänsten. A/B-frågor där du får svara på vilken slags formulering som du tycker bäst förmedlar det som faktiskt står. På så sätt kan Guards tjänst bli ännu bättre på att hitta formuleringar som signalerar ett ”hot”, alltså något som användare kan hoppa till inför. (Det i sig skulle kunna bli en tjänst som Guard skulle kunna sälja till de olika tjänsterna: ni borde formulera er så här istället. Ja, nu kanske företag inte alltid VILL att det ska vara enkelt och tydligt formulerat, men ni fattar).

Just nu kan Guard berätta om användarvillkoren för 21 tjänster (som Twitter, Instagram och Tinder). Finns ingen möjlighet att köra Guard:s AI-algoritm på valfria användarvillkor, men det går att föreslå vilka tjänster som borde ingå.

https://useguard.com/

 

Och när du ändå är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Plattform för samtyckeshantering av Real Cookie Banner