Kategorier
AI - Artificiell intelligens Allmänt digitalt Ekonomi och finans IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 40 2020 – del 3

Amazon gör det möjligt att betala med handflatan. Singapore första land att använda ansiktsverifiering kopplat till ett nationellt ID-kort. Google Assistant kan vänta i telefonkö åt dig. Indien kan överväga att öppna en egen statlig appbutik för Android. Google betalar utvalda publicister 1 miljard dollar för kurerat innehåll. Cloudflare lanserar en Google Analytics-konkurrent.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

IoT – internet of things

Amazon gör det möjligt att betala med handflatan

I början av året skrev jag om ett patent från Amazon som innebar identifiering via handflatan. Då spekulerade jag i att det skulle kunna användas i Amazons smarta kundvagn som som lanserades skarpt i våras. Men den spekulationen var skriven i en annan tid. När man fortfarande kunde ta på saker. Nu kommer Amazon One. Betala med handflatan. Utan att röra själva skanningsenheten förstås. Coronasäkrat.

Som Amazon meddelade i våras så planerar de att licensiera den här tekniken till andra handlare och på sikt andra verksamheter (som arenor) och för just nu ”aktiva diskussioner” med några.

Det som däremot är lite märkligt i sammanhanget är att det första butiksformatet som kommer att få lösningen är Amzons Go. Alltså Amazons koncept som gör att det bara är att plocka på sig varor och gå ut utan att göra någon slags manuell betalning – pengarna dras automatiskt från ditt Amazon-konto när du lämnar butiken. Det skulle betyda att Go är just det butikskoncept där en dedikerad betalstation inte behövs…

Man skulle kunna tänka sig att det här är ett tecken på att Go-lösningen inte är helt pålitlig än, men jag misstänker att det handlar om att One inte kräver ett Amazon-konto. Then again, Amazon måste fortfarande lagra en bild av din handflata någonstans.

Amazon One lets you pay with your palm

Amazon is unveiling its own palm recognition technology today that will be used initially to turn your hand into a personal credit card inside the company’s physical retail stores. Amazon One uses the palm of your hand to identify you, using a combination of surface-area details like lines and ridges, alongside vein patterns to create a ”palm signature.”

Singapore första land att använda ansiktsverifiering kopplat till ett nationellt ID-kort

Singapore ska som första land i världen koppla ansiktsverifiering till det nationella ID-kortet. Apple Face ID, fast på nationell nivå.

Även om Kina har testat liknande så har det mest varit kopplat till någon av tjänsterna kopplade till landets techgiganter Alibaba och Tencent, men här ska det alltså handla om något som alltså är kopplat till landets statliga ID-system.

Det närmaste vi har kommit i Sverige är Bank ID och motsvarande lösningar, som ägs och hanteras av privata företag och organisationer. Själva ansiktsverifieringen har sedan gjorts av företaget som står bakom enheten som någon används, som Apple. Det som verkar vara fallet i Singapore är lite som Indiens UPI-plattform – en statligt hanterad betalplattform som privata företag kan bygga mot.

Dessutom ska lösningen kunna identifiera att en person verkligen är närvarande, ett sätt att säga att det inte ska gå att runda med ett foto. Och det intressanta är förstås att en riktigt säker och fungerande biometriidentifieringslösning också är ett stort steg mot val över internet. Och att det ska bygga på samma grundteknik oavsett vilket mobilmärke man väljer.

Däremot namnet på Singapores lösning för digitalidentifiering? SingPass. Vet inte. Låter som ett användarkonto i  SingStar.

Singapore in world first for facial verification

Singapore will be the first country in the world to use facial verification in its national identity scheme. The biometric check will give Singaporeans secure access to both private and government services. The government’s technology agency says it will be ”fundamental” to the country’s digital economy.

IT-systemen hos flera amerikanska sjukhus slogs ut av misstänkt ransomwareattack

För ett par veckor sedan dog en patient i Tyskland då universitetssjukhuset i Düsseldorf utsattes för en ransomwareattack. Sjukhusets IT-system slogs ut och patienten dog på väg till ett annat sjukhus. Nu har ett av USA:s största privata vårdföretag drabbats av samma öde. I helgen ska sjukhus i Universal Health Services regi ha utsatts för en ”synnerligen koordinerad ransonwareattaack”.

Ingen patientdata ska ha drabbats, men däremot tvingades personalen på några av sjukhus göra timewarpen och använda papper och penna som arbetsredskap.

Det här är förstås inte något nytt. Inte heller att samhällskritiska funktion drabbas av olika former av hackerattacker. Men med tanke på hur mycket tajtare allt sitter ihop med internet så lär vi se allt mer av det här. Och sannolikt också i allt större skala.

Rent spontant känns det som ett snäppet värre säkerhetshot än en kortvideoapp.

Suspected ransomware attack hits one of the largest hospital networks in the US

”We implement extensive IT security protocols and are working diligently with our IT security partners to restore IT operations as quickly as possible,” the statement reads. ”Patient care continues to be delivered safely and effectively.” NBC News reports some UHS hospitals have had to fall back on filing patient information using pen and paper due to the attack.

Nissan lanserar Re-Leaf – ett powerbankutryckningsfordon

Ett så självklart tecken i tiden: Nissan lanserar ett nytt utryckningsfordon. Re-Leaf. En powerbank på hjul.

Efter vatten är el snudd på det mest nödvändiga i dagens moderna samhällen. Dragkamp om andraplatsen med mat.

Det har också kommit tidiga intitiativ från åtminstone ett land där elbilsägare kan gå med på att låta det centrala elnätet tömma bilarnas batteri vid en kris – mot ersättning. Kort sagt att eltillgången decentraliseras på riktigt.

Och det i sig är också en allt starkare trend: att vår el blir allt mer närodlad. Att vi blir allt mer självförsörjande, åtminstone som backup. Förutom att förnyelsebar hemmael, viktigast av allt, är viktigt för klimatet så är det också allt viktigare för att hålla våra samhällen rullande. Även utan en Re-Leaf-armada.

Nissan’s Re-Leaf prototype is a mobile power supply for disaster response

The Re-Leaf is modified so that it can navigate roads covered in debris. It has a raised ride height, underfloor protection and wider tracks. There’s also a pull-out desk and monitor in the trunk and extra cargo space in the backseat.

Forskare har tagit fram algoritmer som kan förutse epilepsianfall en timme i förväg

Det här är väldigt coolt. Och väldigt bra. Forskare vid ett israeliskt universitet säger sig att tagit fram en EEG-pryl utrustad med maskininlärningsalgoritmer som kan förutse epilepsianfall upp till en timme i förväg.

Apple och övriga techjättar satsar allt mer på healthtech och för Apple är Apple Watch just nu hubben. En enhet tänkt att hålla koll på sin användares hälsa dygnet runt – och varna om något inte står rätt till. Och vad det handlar om är inte att vi bär runt på dedikerad hälsoteknik, utan att hälsotekniken byggs in i prylar vi köper för och använder till andra ändamål.

Kläder känns givet, men även andra saker vi inte ens bär med oss eller har på oss. Saker som våra fordon och våra hem.

Prylar som berättar för oss när något är fel – långt innan vi själva skulle få för oss att gå och bli kollade. (Vilket förstås kommer ställa galet höga krav på säkerhet och integritetsskydd.)

Researchers say they can predict epileptic seizures an hour in advance

Sufficient warnings could afford patients time to prepare for the onset of a seizure by taking medication. Those who don’t respond well enough to anti-epileptic drugs would also have the chance to minimize the risk of seizure-related injuries. Epiness, according to the BGU researchers, minimizes the number of EEG electrodes that a wearer would need to use.

 

AI – artificiell intelligens

Google Assistant kan vänta i telefonkö åt dig

Ha. Briljant. Igår presenterade Google lite ny hårdvara, bland annat som väntat den första 5G-varianten av Pixel-mobilen. Men det som var allra roligast under hela presentationen var att Google Assistant nu har lärt sig vänta i telefonkö åt dig.

Ny funktionen ”Hold for me” är vad den heter. Du kan låta Assistant vänta i telefonkö åt dig. När en människa plockar upp luren i andra änden så får du veta det.

Med andra ord antar jag att hela poängen är att man ska slippa och lyssna på hissmusik eller regelbundna påminnelser om hur viktigt just ditt samtal är och vilken plats du har i kön.

Vadå 5G? Det här är funktionen jag behöver.

A new Google Assistant feature, ’Hold for Me,’ waits on hold so you don’t have to

Google has been pushing forward the capabilities of what a smartphone can do when it comes to one of the device’s most basic – if these days, often overlooked – features: phone calls. In previous years, the company launched Call Screen to vet your incoming calls, Duplex for restau…

 

Mobilt

Enklare att installera appbutiker i Android 12 – men krav på att använda Googles betallösning

Ni vet hur Epic Games och Spotify förra veckan bildade en gemensam front mot Apples Appstore-villkor tillsammans med 11 andra företag? Nu får Apple en tung budsförvant på sin sida. Ja, det enda andra företag som finns på andra sidan: Google.

Att så många sparkar på Apple just nu handlar förstås i grund och botten om att Apple-användarna är mer benägna att betala än Android-människorna, men Google har delvis kommit undan lite av kritiken mot avgiften på 30 % för köp i appar genom att hävda att Android är en öppen plattform med andra sätt att installera appar. Framförallt alternativ till Google Play. Och i och med nästa års Android 12 så säger Google att det kommer bli ännu enklare att installera andra appbutiker.

Men det finns ett stort aber.

I förra veckan skrev jag om att Google skärper sina riktlinjer kring kraven på att använda Googles betallösning för köp i appar. Nu visar det sig att det blir tvingande. Men Google är vänliga nog att ge alla utvecklare ett år att bygga in Googles betallösning om de inte redan använder den.

Utan att säga det rakt ut så ställer sig Google nu alltså på Apples sida. Google har med andra ord tröttnat på att släppa ifrån sig pengar som Apple håvar in på sin plattform.

Google’s Epic response: Android 12 will make it easier to install app stores

Google today announced it will make it easier to install and use third-party app stores with the release of Android 12 next year. (Google releases new versions of Android annually and launched Android 11 earlier this month.)

Indien kan överväga att öppna en egen statlig appbutik för Android

Indien fortsätter gå sin egen väg när det handlar om att hantera stora techbolag och deras verksamheter. Efter att landet lanserade UPI, en statlig gemensam plattform för mobilbetalningar, och förbjöd 118 kinesiska appar eftersom de bedömdes hota Indiens säkerhet så är det nu dags för Indien att ta sig an appbutikerna. Indien kan överväga att öppna en egen, statligt ägd appbutik.

Ja, för Android, åtminstone. På iOS-sidan är det lite svårare eftersom Apple inte tillåter tredjepartsbutiker (än – håll min öl, säger Epic Games). Men eftersom Indien är ett sånt Android-land så spelar det mindre roll. Överlag lär trycket på Apple vara rätt mycket mindre i Indien av den anledningen.

Och det här upplägget är faktiskt inte helt orimligt i Europa. EU håller på att titta på en lösning som i praktiken innebär att EU sätter upp en marknadsplats för EU-medborgares personliga data som företag som vill ha åtkomst till dessa måste använda. Visst, ett upplägg som milt sagt leder till en hög frågetecken, men intresssant tänk.

Känns inte som att det just nu är jättesannolikt med en EU-appbutik, men OM EU skulle få feeling även på appbutiksområdet och göra en kanske-Indien så skulle det öka trycket  på Apple att öppna upp mer än någonsin klagomål från Epic  och Spotify.

India plans launch of own app store as alternative to Google, Apple

The government is also considering a plan to make it mandatory for Android phones to be pre-installed with its apps. India is planning to launch its own app store as an alternate to the ones offered by Apple and Alphabet-owned Google, in a bid to make the country more self-reliant, ET Now reported on Thursday, citing government sources.

USA placerar kinesiska chiptillverkaren SMIC i sin svarta lista – kräver exportlicens

USA fortsätter att skruva upp temperaturen i handelskriget med Kina. Senaste draget är att Kinas största chiptillverkare SMIC nu hamnar i landets svarta lista. Det innebär att det framöver kommer att krävas exportlicens för amerikanska företag som vill sälja komponenter till SMIC. Den officiella anledningen är ungefär det vanliga: nationell säkerhet. Som att komponenter som SMIC tillverkar kan användas i kinesiska vapen.

Det här är förstås dåliga nyheter på båda sidor om förbudet. Amerikanska företag kommer förlora affärer och kinesiska företag får svårare att tillverka bland annat mobiltelefoner.

Och det sistnämnda är det mest problematiska för Kina. Inte bara för att det helt eller till största del kommer att strypa tillgången till komponenter som landet inte själv producerar. Åtminstone inte så pass avancerade.

Det blir också värre eftersom handelskriget allt mer gör att andra länder och icke-amerikanska företag måste välja sida. Det har lett till att Samsung slutar sälja till Huawei. Och Huawei uppges tvingas sluta producera några av sina toppmodeller på grund av komponentbrist. Lär inte bli bättre nu – och lär också slå mot andra kinesiska märken som Xiaomi.

Även i det här fallet handlar det om lite rysk roulette för USA. På kort sikt kan det här få det önskade resultatet – att slå mot Kinas ekonomi och möjlighet att skaffa sig position globalt. På längre sikt kommer det öka tempot på Kinas satsningar att bygga upp inhemsk kompetens och kapacitet.

I slutändan handlar det alltså, lite krasst, om vem som har djupast spargris och vem som darrar på manschetten först.

U.S. tightens exports to China’s chipmaker SMIC, citing risk of military use

SHANGHAI/WASHINGTON (Reuters) – The United States has imposed restrictions on exports to China’s biggest chip maker SMIC after concluding there is an ”unacceptable risk” equipment supplied to it could be used for military purposes. Suppliers of certain equipment to Semiconductor Manufacturing International Corporation will now have to apply for individual export licenses, according to a letter from the Commerce Department dated Friday and seen by Reuters.

 

Ekonomi och finans

Weibo-ägaren Sina Corp. lämnar börsen

Idag gick Sina Corp., ägaren till Kinas Twitter-motsvarighet, Sina Weibo ut med att man har gått med på att köpas ut från börsen av en konsortium lett av Sinas VD Charles Chao. Det innebär att USA:s börser blir ett Kina-företag kortare.

Det är lite två trender som sammanstrålar här: den ena är att rätt stora börsnoterade bolag lämnar börsen (japanska Softbank uppges stå inför liknande diskussioner) och den andra är att kinesiska bolag väljer hemmaplan. Eller åtminstone inte USA:s börser.

Det sistnämnda är inte minst en följd av handelskriget mellan Kina och USA, där det kommer allt mer krav på att kinesiska bolag ska granskas hårdare vid börsnoteringar och när de väl har noterats. Plus även rena krav på att alla kinesiska bolag ska sparkas ut från amerikanska börser.

Och även om anledningen lär vara ungefär som i Huawei- och TikTok-fallen – att försöka slå undan benen för Kinas ekonomi genom att begränsa tillgången till amerikanskt investerarkapital – så kan det ironiskt nog få omvänd effekt genom att de kinesiska börserna väger allt tyngre.

Att se vad som händer med Weibo som är noterat i USA på egen hand.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-09-28/china-s-sina-agrees-to-go-private-in-deal-valued-at-2-6-billion

 

Övrigt

Google betalar utvalda publicister 1 miljard dollar för kurerat innehåll

Så kommer nästa drag från Google för att slippa betala för att visa upp nyheter i sökresultat och framförallt i aggregeringstjänster som Google News på det sätt som EU och Australien är på gång att kräva: kommande tre år gör Google en Facebook och kommer att betala utvalda publicister för nyheter (200 publicister i sex länder från start).

Förutom att det alltså handlar om ett antal utvalda, erkänt stora, publikationer så handlar det inte om vilka nyheter som helst. Det handlar om att publicister för pengarna ska ”ta fram och kurera högkvalitativ journalistik” för en ny funktion/tjänst som Google har döpt till News Showcase.

Funktionen som initialt släpps för Android i Tyskland och Brasilien kommer ”snart” till iOS och kommer först till Google News med plan att den också ska flytta in bland vanliga sökresultaten och i Google Discover. Likt det upplägg Facebook håller på att dra igång så ska pengarna bland annat användas för att ge tillgång till artiklar bakom betalväggar.

Den främsta ytan i News Showcase-funktionen är något som Google kallar ”Panels”. En artikelförhandsvisning som visar mer av innehållet. Ja, eller som ger publikationer möjlighet att lägga in mer innehåll än i en vanligt sökträff. Lite som en mashup mellan Facebooks Instant Articles och Googles egen mobilteknik AMP. Ännu mer på sikt, när video och ljud också ska kunna läggas till.

Det här är förstås ännu ett exempel på hur techjättarna vill undvika reglering – eller åtminstone få reglering på sina villkor – genom att erbjuda någon form av tänkt kompromisslösning.

Det Facebook och Google (och i lite mindre utsträckning Apple) nu gör är alltså en funktion som är tänkt att få publicister på bättre humör och få dem att ge upp krav på att få den typ av ersättning som EU:s upphovsrättsdirektiv pekar ut. Funktionen kräver också att publicister använder Googles egen lösning – något som krasst talat innebär merjobb för publikationerna. Google har bevisligen lyckats sälja in det bra om de har fått med 200 vad det verkar rätt tunga nyhetspublikationer från start (Apple: saaay what now?), men det krävs nog att Google levererar ordentligt med funktionen för att de ska vilja hänga kvar.

Fun fact: räknat utifrån 2019 års siffra så motsvarar 1 miljard dollar över tre år 0,9 % av Googles vinst samma period.

Google is paying publishers more than $1 billion to create and curate high-quality content

Google will pay publishers more than $1 billion over the next three years to create and curate high-quality journalism for a new set of features called Google News Showcase, executives tell Axios. Why it matters: This is Google’s biggest ever financial commitment to the news industry.

Cloudflare lanserar en Google Analytics-konkurrent

Intressant nytt tjänst från Cloudflare: Cloudflare Web Analytics. En kostnadsfri Google Analytics-konkurrent.

Visst, för människor som använder alla delar i Google Analytics så är Cloudflares lösning förstås rätt mycket enklare. Åtminstone i en första version – men förmodligen också framåt eftersom Cloudflares analysverktyg inte har stöd för annonsspårning. Medvetet – eftersom Cloudflare kör Apple-spåret och trycker mycket på integritetsbiten.

Jag har dålig koll på hur Cloudflare hanterar sin data, men med tanke på att ett domstolsutslag nyligen gjort att EU och USA inte längre har ett fungerande dataöverföringsavtal så kan Cloudflare potentiellt vara ett intressant alternativ. Men Cloudflares lösning kanske också kan vara mer framtidssäkrad på andra sätt – genom att den inte bygger på cookies eller local storage. Tekniker som har fungerat fint, men som börjar passera sitt bäst före-datum.

Free, Privacy-First Analytics for a Better Web

Everyone with a website needs to know some basic facts about their website: what pages are people visiting? Where in the world are they? What other sites sent traffic to my website? There are ”free” analytics tools out there, but they come at a cost: not money, but your users’ privacy.

Google kommer inte börja tidsbegränsa Meet-samtal för gratiskonton förrän mars 2021

Sedan i våras har gratisversionen av Google Meet verkat lite på övertid. Bokstavligen talat. I våras meddelade Google att Meets gratisanvändare fick obegränsad samtalstid. Däremot skulle det kortas till en timme per möte från och med idag. Men igår gick Google ut med att man skjuter upp tidsbegränsningen ytterligare ett halvår – till mars 2021.

I våras trodde Google (well, och nog rätt många) att det värsta skulle vara över nu i höst. Så är som bekant inte fallet. Vi kan väl hoppas att Google inte behöver skjuta upp införandet av en Meet-tidsbegränsning igen i mars. Ja, inte av samma anledning, åtminstone.

Google Meet won’t limit calls on free plans to 60 minutes until March 2021

Google is extending its policy that lets free Google Meet users host calls for longer than 60 minutes. The policy was set to expire after September 30th, but now free users can host those longer calls through March 2021.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.