Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar

Digitala spaningar vecka 41 2020 – del 2

Youtube på gång att få inbyggt shoppingstöd. Livsmedelskedjan Kroger testar spökkök. Jumia lanserar spelprenumerationstjänst. Spotify gör det möjligt att söka med låttexter. Waymo öppnar sin förarlösa taxitjänst för alla i Phoenix. Forskarna bakom Crispr får årets Nobelpris i kemi. Google och Samsonite lanserar smart ryggsäck. Nvidia lanserar den virtuella samarbetsvärlden Omniverse.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

Detaljhandel/e-handel

Youtube håller på att få inbyggt shoppingstöd

Ett väldigt väntat. Google har börjat rigga Youtube för shopping. Ungefär det som går att göra i andra tjänster, att det går att tagga produkter så att de som tittar kan köpa dem direkt. Men det är inte det som är det stora, utan att det – givetvis – är kopplat till Googles egen shoppingplattform.

Med andra ord håller Google på att verkligen sluta cirkeln i sitt eget shoppingekosystem. Video, annonser, sök, betallösning, mejlplattform. Logistiken lär också vara på gång att amazonas till. Och det Google har som extra fördel i sammanhanget är att man dessutom har kommit långt med att koppla på offlinebutiker.

Det Google däremot saknar är e-handel på riktigt som del av sitt DNA. På samma sätt som de aldrig riktigt haft det sociala. Med andra ord är succén inte given bara för att man börjar få alla pusselbitar på plats. Men bara det att Google faktiskt har kommit så långt som de har gjort gör att oddsen att Google kan bli en tung aktör även på shoppingsidan måste sägas vara rätt bra.

Google is turning YouTube into an E-commerce platform – TechnoSports

The current pandemic era has caused a major change in the consumer spending curve. With the focus of investment now completely shifting towards e-commerce, it seems that global retail is heading towards a new era of change.

Livsmedelskedjan Kroger testar spökkök

Livsmedelskedjan Kroger har kämpat lite med den digitala omställningen, som flera andra kedjor. Nu testar man ännu ett initiativ för att behålla sin relevans: spökkök.

Vad är spökkök? Kök som bara lagar mat som beställs online och är tänkt för avhämtning eller leverans. Inte sällan är uthyrning av själva köksytan en del av paketet. Delningskök där man kan hyra in sig, alltså. Stort i Kina och växer allt mer i USA. Men det Kroger gör är ändå lite nytt – och rätt självklart. Att man alltså låter befintlig butiksyta användas som kök för leveransmat.

Det här skulle dessutom kunna användas av andra än Kroger själva. Att Kroger alltså kan låta butiksyta som de inte längre behöver – eller som de kan förvandla till något mer lönsamt – hyras ut till andra spökkök. Kanske rentav i regi av de befintliga matleveranstjänsterna.

En lösning som kan bli aktuell även i andra slags övergivna butiksytor.

Kroger, one of America’s largest grocery chains, experiments with ghost kitchens and delivery in the Midwest

The Kroger Co., one of the biggest grocery chains in the Midwest, is dipping its toe into on-demand delivery and the ghost kitchen craze through a partnership with an Indianapolis-based startup, ClusterTruck. Supermarkets would seem to be logical places to site the kinds of ghost kitchens that have…

Afrikanska e-handlaren Jumia lanserar spelprenumerationstjänst

Igår skrev jag om att en väldigt stor anledning till att Truecaller inte alls uppmärksammas lika mycket som Spotify när det pratas om framgångsrika svenska techbolag är att de är stora i Indien. Ett land som vi fortfarande inte bryr oss särskilt mycket om. Då ska vi inte ens tala om Afrika. Men ett av kontinentens mest intressanta techbolag, e-handlaren Jumia, fortsätter bygga upp sin verksamhet med inspiration från såväl USA som Kina.

Efter att ha lagt till en egen betalplattform, Jumia Pay, så har företaget nu startat en prenumerationstjänst för mobilspel. Med andra ord: Jumia bygger upp både en superapp à la WeChat och ett prenumerationsbaserad lojalitetsprogram à la Amazon Prime.

Visst. Nu pratar vi om ett företag på en betydligt lägre nivå, på ungefär alla sätt (dessutom har Jumia anklagats för lite kreativ bokföring gällande e-handelsvolymerna). Men det är ändå ett företag värt att följa. Inte minst eftersom vi till stora delar inte bara pratar om att en stor del av nästa miljard internetanvändare återfinns i Afrika, utan också om att det är en kontinent där mobilen länge varit långt mycket viktigare än både hos oss och i Asien.

Jumia’s new gaming service

Jumia, one of Africa’s leading e-commerce platforms that is also listed on the New York Stock Exchange (NYSE), has announced the launched of a new subscription-based gaming service on its Super App, JumiaPay. The gaming service known as Jumia Games comes as a partnership between Jumia and Mondia, a technology company that specializes in the marketing and distribution of digital content.

 

Strömmade medier

Epic Games och Apple kommer mötas i domstol om Fortnite-förbudet 3 maj 2021

Mina damer och herrar, vi har ett datum. 3 maj 2021. Då kommer Epic Games och Apple att mötas i domstol för att göra upp om Fornite-förbudet. Ja, eller snarare den fråga som ledde fram till att Apple sparkade ut Fortnite från Appstore: om Apple bryter mot konkurrenslagstiftningen och utnyttjar en dominerande ställning med Appstore och dess regler.

Det är ett par månader tidigare än det först talades om. Dessutom kommer rättegången rent krasst påbörjas redan i februari, med ett antal ”förrättegångar” i väntan på huvudnumret. Men oavsett kan det här alltså betyda att Fornite kommer vara utestängt från Appstore fram till dess. Något som förstås betyder att det inte kommer några nya säsonger eller andra spelnyheter för Apple-spelare. Men som också skulle kunna betyda att Fortnite inte kan uppdateras om en säkerhetslucka skulle upptäckas (även om det sistnämnda säkert går att lösa om det skulle vara allvarligt).

Ja, och detsamma lär också gälla för Google Play, även om det i Android finns vägar runt.

Båda sidorna spelar högt i den här frågan och så här långt har Epic dragit kortaste strået genom att man förlorade rättegångarna om att släppa in Fornite i Appstore igen fram till den stora rättegången. Men även om Apple i samma rättegång förbjöds från att stänga ned även Unreal Engine, eftersom det används i spel som inte är Epics egna, så kan även Unreal Engine stå på spel för Epic. Åtminstone hos Apple, men kan då också leda till att man väljer andra lösningar över hela banan. Yay, säger konkurrenter som Unity.

Apple vs. Epic ’Fortnite’ trial is starting on May 3, 2021 | AppleInsider

Apple and Epic Games will now face each other in court on May 3, 2021, instead of the previously anticipated July. The United States District Court of the Northern District of California has announced a trial date for Epic Games v Apple, Inc, of May 3, 2021, starting at 08:30 PT.

Amazon stänger ned sitt första egna spel efter mindre än ett halvår

Ni kanske har koll på att kortvideo-Netflix-tjänsten Quibi har rejäla problem med att få snurr på användandet och uppges försöka sälja sig själv – något halvår efter den högprofiliga lanseringen? Det kan hända den bästa. Och största. Nu stänger Amazon ned sitt första egna storbudgetspel efter ännu kortare tid.

Amazon gör som bekant ungefär det mesta numer. Det blir också allt mer framgångsrika i digitala tjänster, som video och musik. Självklart kände Amazon att en egen spelplattform var en gjuten del av Prime. Men inte ens om man är Amazon kan man vara säker på att en ny satsning flyger. Crucible möttes av ett svalt mottagande när det lanserades och det har alltså inte gått bättre sen dess.

Nu kan vi väl anta att Amazon inte kommer ge upp sina ambitioner att bli en stor plattform inom spel bara på grund av den här motgången. Det är snarast konstigt att Amazon inte kommit längre här, med tanke på att de har ägt spelvideotjänsten Twitch sedan 2014.

Amazon Is Killing Its First Game ’Crucible’ Within 6 Months Of Launch

Amazon released Crucible, a free to play third-person shooter game, on May 20, 2020. Now, just a few months after its release, Amazon has decided to pull plugs on Crucible. Relentless Studios, the developer of Crucible, gave up on the game because it didn’t see any ”healthy, sustainable future ahead of Crucible.”

Spotify gör det möjligt att söka med låttexter

Ett så givet tillägg: Spotify gör det möjligt att söka med låttexter. Men det här är också en del av något som börjar bubbla upp som en växande trend: nya sätt att söka efter innehåll.

I just det här fallet handlar det fortfarande om textsök, det är egentligen bara ett nytt metadatafält som har blivit sökbart. Men varför stanna där? Ett närliggande exempel är möjlighet att söka med en låt för att hitta liknande. Därefter? Söka på tillfälle, mat, en bild, en färg eller en känsla.

Spotify will now let you search for a song by its lyrics on iOS and Android

Spotify will now let you search for songs by their lyrics on iOS and Android, a feature that has been available in Apple Music since 2018. Just type in some lyrics into Spotify’s search bar and the app will surface songs that match.

Kortvideo-Netflixtjänsten Quibi är till salu – Apple, WarnerMedia och Facebook ska ha tackat nej

Ibland går det fort. I april lanserades Quibi under så mycket buller och bång det gick att få till mitt under coronakrisen. Något halvår senare utvärderar Quibi ”strategiska vägar framåt”. Som att sälja sig själva. Och det verkar gå… sådär. Så här långt ska Apple, WarnerMedia och Facebook ha fått erbjudande att köpa – och tackat nej.

Quibi var tänkt som ett Netflix-alternativ som var mobile first på riktigt. Från början fanns tjänsten dessutom bara tillgänglig i mobilen. Formatet var ungefär som Snaps originalserier, avsnitt på 5-10 minuter som gjorda för att tittas på när man väntar på bussen. Dessutom gick avsnitten att se i både stående och liggande format.

Men trots rejäl budget och några stora namn så blev prenumerationssiffrorna långt under förväntningarna. Och trots allt lite överraskande att tjänsten verkar vara så svårsåld. Visst, varumärket andas ju inte framgång och visst, vi pratar inte om en särskilt stor användarbas. Dessutom lite konstigt att företag som Disney inte nämns, med tanke på att de redan har investerat i tjänsten.

Oavsett. Känns som att Quibi hänger rejält på repen just nu. Vi kan väl tänka oss att prislappen inte direkt kommer gå upp.

Quibi struggling to find buyer after rejection by Apple SVP Eddy Cue | AppleInsider

Quibi founder Jeffrey Katzenberg is reportedly having a hard time finding a buyer for the struggling short-form video streaming service, after being rebuffed by Apple. Short-form video streaming service Quibi is said to be exploring ” strategic options,” including the possibility of a sale, after failing to hit initial subscriber targets.

 

IoT – internet of things

Waymo öppnar sin förarlösa taxitjänst för alla i Phoenix

Ett stort litet datum: Google-ägda Waymo öppnar sin förarlösa taxitjänst för allmänheten efter att ha genomfört en, tja, stängd beta. Kan vara den första publika, kommersiella taxitjänsten på allmänna vägar med förarlösa bilar i världen.

Visst, det är fortfarande i begränsad, rätt liten skala. Det handlar fortfarande om boende i Phoenix och det kommer fortfarande vara en mindre del av de 600 fordonen som är helt självkörande. Alltså utan någon säkerhetsförare. Några kommer ha säkerhetsförare för att ”träna” dem. Även självkörande bilar måste alltså gå i körskola med uppkörning innan de släpps loss på vägarna. Men vem som helst som laddar ner Waymo-appen i Phonenix kan boka en resa.

Oavsett så är gårdagens besked ett rätt stort steg mot framtiden. Med tanke på att Waymo nu alltså släpper på tjänsten hyfsat fullt ut så kan man tänka att testerna gått väldigt bra (till skillnad från, pfft, Ubers försök). Blir intressant att se i vilken takt Waymo kommer att skala upp sin tjänst.

Waymo starts to open driverless ride-hailing service to the public

Waymo, the Google self-driving-project-turned-Alphabet unit, is beginning to open up its driverless ride-hailing service to the public. The company said that starting today, members of its Waymo One service will be able to take family and friends along on their fully driverless rides in the Phoenix…

Forskarna bakom Crispr får årets Nobelpris i kemi

Ett väldigt intressant Nobelpris i Kemi: Emmanuelle Charpentier och Jennifer A Doudna får dela på priset för sin upptäckt av Crispr. ”Gensaxen” som kan användas för att klippa och klistra i DNA.

Att jag blev förvånad säger nog mer om mig än något annat och det som förvånade mig mest var kategorin: kemi. Men samtidigt är det rätt logiskt. Crispr verkar ju i gränslandet mellan biologi och teknik, vilket överlag är ett område där det just nu händer massor. Där våra kroppar inte bara blir våra biometri-ID-kort utan också allt mer gränssnitten till internet och det digitala.

Och när det gäller Crispr har vi dessutom sannolikt bara sett de första stapplande stegen.

Tidigare Umeåforskare får Nobelpris för gensax | SvD

Emmanuelle Charpentier och Jennifer Doudna delar på årets Nobelpris i kemi för den så kallade gensaxen. Den har revolutionerat möjligheten att klippa och klistra i arvsmassan med stor precision. Emmanuelle Charpentier var verksam vid Umeå universitet när hon utvecklade metoden.

Google och Samsonite lanserar smart ryggsäck

Senaste smartprodukten från Google: en ryggsäck. Framtagen i samarbete med Sansonite.

Mer specifikt handlar det om produkt fyra i Googles Jacquard-initativ. En satsning på att skapa smart tyg. Efter samarbeten med Levi’s och Saint Laurent så är det nu alltså dags för en ryggsäck. En ryggsäck i en lite plånboksvänligare prisklass än Jacquards Saint Laurent-ryggsäck. Men i övrigt rätt mycket samma sak.

Det handlar alltså om touchkontroller inbyggda i tygmaterialet, mer specifikt i axelremmarna. Ett antal olika gester som kan göra saker som att styra musikappen eller, förstås, låta mobilen ta en selfie. Gesterna är delvis programmerbara, men vi pratar om förhållandevis få. Även den här gången känns det mer som en produkt för att dema tekniken än en tänkt storsäljare.

Men oavsett så är Google förstås helt rätt ute i sitt experimenterande. När vi lämnat peak mobile efter oss så kommer vi ha gränssnitt och vägar till internet och digitala tjänster överallt runt omkring oss. Inte minst i alla våra tidigare helt analoga prylar.

Google teams up with Samsonite to launch a Jacquard smart fabric-enabled backpack

It has been over four years since Project Jacquard, Google’s smart fabric technology, made its debut at the I/O developer conference. Launched out of what was then Google’s ATAP unit, Jacquard is currently best known for being available on Levi’s jeans jackets, but Saint Laurent a…

Forskare presenterar en modulär, självgående robot som kan förvandlas till möbler

Forskare vid Swiss Institute of Technology: Det här är modulära, självgående robotar som fungerar som hjälpmedel för rörelsehindrade och äldre människor som har svårt att nå och greppa tag i saker, samtidigt som de kan samverka med flera moduler för att skapa fullständiga, anpassningsbara möbler på egen hand.

Jag: Transformers!

Pascal BORNET on LinkedIn: #robots #elderly #innovation | 117 comments

Researchers at the 𝗦𝘄𝗶𝘀𝘀 𝗜𝗻𝘀𝘁𝗶𝘁𝘂𝘁𝗲 𝗼𝗳 𝗧𝗲𝗰𝗵𝗻𝗼𝗹𝗼𝗴𝘆 have created these small #robots to support the #elderly and people with physical… 117 comments on LinkedIn

 

AI – artificiell intelligens

Finska forskare har skapat en AI som kan rita ansiktet du tänker på

Ännu ett avsnitt i serien creepy/cool. Finska forskare säger sig ha tagit fram en AI som kan rita ansiktet du tänker på.

Det handlar om ett dator-människa-gränssnitt som parallellkör en AI som tittar på hjärnsignaler medan en dator sedan ritar det ansikte som hjärnan tänker på.

Visst, nu handlar det om ett experiment med förhållandevis snäva avgränsningar och det är kanske inte en produkt som är redo för massproduktion. Men enligt studien ska lösningen ha haft en träffsäkerhet på 83 %.

Det riktigt creepycoola är att vi här och vid liknande experiment med ”hjärnsignalläsning” kommer allt närmare faktisk tankeläsning. Och även att faktiskt styra saker med hjärnan. Som att spela Tetris, som andra forskare redan ska ha lyckats med.

Återigen, vi pratar om väldigt enkel ”tankeläsning” men ändå. Väldigt mycket wow.

AI kan återskapa ansiktet som du tänker på

Helsingfors universitet har skapat ett helt nytt gränssnitt mellan hjärna och dator. Med utgångspunkt från EEG skapade deras ai bilder som matchade de ansikten som försökspersonen tänkte på. Tidigare gränssnitt mellan datorer och den mänskliga hjärnan har bland annat kunnat uttolka tänkta bokstäver eller flyttat på en muspekare.

Språk-AI:n GPT-3 lyckades svara på inlägg hos Reddit i en vecka utan att avslöjas

Ha. Ni vet språk-AI:n GPT-3, från OpenAI, som presenterades i somras och som lyckades skriva väldigt mänskliga artiklar? Och som till och med fick skriva en hel debattartikel i The Guardian? Nu visar det sig att en bot baserad på GPT-3 lyckades klara sig i Reddit rätt obemärkt.

I och med att boten postade ett svar i minuten så var det några som förr eller senare blev misstänksamma, men misstänksamheten baserades alltså mest på att den uppvisade botbeteende i HUR den svarade, inte VAD. Tvärtom verkar det som att många som inte visste eller misstänkte att det var en bot som de interagerade med.

Artikeln innehåller en hel drös exempel på svar och, tja, jag hade säkerligen också gått på det.

Visst, nu ska det väl sägas att det finns rätt många människor på Reddit, och sociala medier, som inte skulle klara Turing-testet, men… damn. Det är imponerande.

GPT-3 Bot Posed as a Human on AskReddit for a Week

Image from the video GPT-3: Language Models. On Sunday October 4, 2020 I came upon a reddit post titled How does this user post so many large, deep posts so rapidly?

 

AR/VR

Nvidia lanserar den virtuella samarbetsvärlden Omniverse

Nytt VR-initiativ från chip- och grafikkorttillverkaren Nvidia: Omniverse. (Ja, jag är hemma ungefär vid namnet, Marvel-nörd som jag är.) Släpps nu som öppen beta.

Vad är Omniverse? En virtuell samarbetsvärld. Så långt inte särskilt ovanligt. Vi har sett flera liknande lösningar, från Facebook inte minst. Ja, eller för den delen Second Life. Men nu är Nvidia omniuniversum inte tänkt för ”kontorssamarbeten”, utan för ingenjörer. Omniverse ska göra det möjligt att arbeta med fysiska produkter i en virtuell miljö med fysiskt korrekta förutsättningar (om man vill). Med andra ord kunna testköra en bil i en virtuell miljö där alla naturlagar gäller på samma sätt som i verkligheten.

Men än mer intressant är att Nvidia ser Omniverse som platsen för hela utvecklingskedjan fram till slutkund. Alltså att kunder kan bjudas in för att titta och delta under utvecklingen av en produkt. Och det stannar inte där.

När Nvidias VD Jensen Huang presenterade Omniverse ska han ha dragit paralleller till spelvärldar som Fortnite och Minecraft, men också konstaterat ”metaverse” (alltså våra virtuella universum) inte är ett ställe för spel, utan för att simulera framtiden. Visst, det blir lätt floskelaktigt med den typen av uttalande, men vad han säger är en fullständig digital tvilling till vår fysiska värld.

Nära nog alla AI-algoritmer som idag tas fram och visas upp med imponerande resultat är sjukt vassa på den enda sak de har tagits fram och tränats för. Be en supervass textskapar-AI komma med rekommendationer på vad jag ska äta till middag ikväll så blir det tvärstopp. Lite samma sak har gällt för virtuella världar. De har tagits fram för en sak. För spel, för socialt umgänge, för att arbeta.

Nvidias Omniverse är alltså tänkt att vara del av ett metaverse där allt det här finns. Precis som att arbetslivet och privatlivet delar fysisk värld så ser Huang framför sig samma sak virtuellt.

Och det här är dessutom ännu ett exempel på hur Nvidia börjar bli ett av världens tyngsta företag. Från sina rötter i grafikkort så har Nvidia breddat verksamheten betydligt mer och gör nu saker som dedikerade AI- och kryptobrytarchip till mjukvara för självkörande bilar. Och dessutom är Nvidia på gång att täppa till sitt största svaghetshål genom uppköpet av chiputvecklaren ARM. Det ger Nvidia en rejäl position även i smartphonevärlden, eftersom ARM:s chip är basen i just många mobiler. Alla iPhones (och iPads) inte minst. Och från och med i år: även Apples alla kommande datorer.

Nvidia announces open beta for Omniverse as a ’metaverse’ for engineers

Nvidia has announced an open beta for its Omniverse, a virtual environment the company describes as a ”metaverse” for engineers. CEO Jensen Huang showed a demo of the Omniverse, where engineers can work on designs in a virtual environment, as part of the keynote talk at Nvidia’s GPU Technology Conference, a virtual event being held online this week.

Google lanserar Persistent Cloud Anchors – ankarlänkar för AR

Ett väldigt intressant nytt initiativ från Google. Och helt rätt i tiden. Persistent cloud anchors. Ankarlänkar för AR. Ungefär.

AR är, om man så vill, originalversionen av Snapchats stories. Innehåll som bara lever här och nu. Om du AR-placerar Ikea-soffan hemma och stänger ner AR-läget så får du börja om från början. PCA är tänkt att råda bot på det. Exemplet som ges i artikeln är att du kan fortsätta möblera din lägenhet till dess att du är nöjd.

Dessutom lite kul att SJ används som exempel i artikeln.

Google wants you to visit long-lasting AR experiences

It’s still rare to see shared, long-lasting augmented reality – the experience tends to vanish the moment you close an app. Google is making it easier to come back, however. It’s widely releasing a new version of ARCore with persistent Cloud Anchors that let you come back to shared AR on Android and iOS.

Internationella rymdstationen har fått en dedikerad VR-kamera för att spela in rymdpromenaderna

Okej, det här känns spontant ungefär hur häftigt som helst. Internationella rymdstationen har fått ett nytt paket i senaste postleveransen: en specialbyggd 3D-kamera. Varför? För att spela in rymdpromenader i 3D. Ja, eller mer specifikt för att spela in rymdpromenader i ”biografmässig VR”.

Tanken är att allt ska knåpas ihop till ett 8K-upplöst säsongsavslutningsavsnitt i serien ”Space Explorers: The ISS Series”. En serie som sedan kommer att finnas tillgänglig att se via Oculus Store.

En fjäder i hatten för Facebooks VR-satsning, alltså.

Camera that will film a spacewalk in VR delivered to the International Space Station

One of the payloads aboard the International Space Station resupply mission that launched last Friday will provide a new perspective on one of the most enervating human experiences – the spacewalk. It’s a custom-made, 3D camera designed to capture content in 360-degrees while in space, …

Coolt golv med AR-vatten

Alvin Foo posted on LinkedIn

Cool flooring, feeling dizzy 😁…

 

Bekvämlighetsekonomin

Lyft lägger till matleveranser i sin app

Uber-konkurrenten Lyft satsar allt mer på att bli en superapp. Åtminstone för mobilitet. Och saker som ska röra på sig. Som matleveranser. Nu lägger Lyft till precis det i sin app – och i sin prenumerationstjänst Lyft Pink.

Handlar om ett samarbete med rätt nyligen uppköpta Grubhub. Lyft lägger till, på Amazon Prime-manér, ännu en förmån i sin prenumerationstjänst genom att öppna Grubhubs motsvarande prenumerationstjänst. Det innebär att Lyft-medlemsskapet, som innehåller saker som rabatter på Lyft-körningar och tre kostnadsfria scooterturer varje månad, nu också ger gratis Grubhub-leveranser.

Det här innebär förstås att Lyft också steppar upp konkurrensen med Uber, som har en egen matleveranstjänst i Uber Eats. Men det är också ett sätt för Grubhub att stå sig bättre i konkurrensen på den allt hårdare matleveransmarknaden i USA.

Fun fact: man kan säkert tänka att Lyft är extra nöjda med samarbetet, med tanke på att Uber i somras försökte köpa just Grubhub, men förlorade mot europeiska Just Eat Takeaway.

Lyft dips toes into food delivery for first time

Lyft has added e-scooters, e-bikes, car rentals, and other services to its original ride-sharing app over the years, but it’s stayed away from food delivery. Until now. On Tuesday, Lyft announced that its subscription plan, Lyft Pink, will now include perks from restaurant delivery app Grubhub.

DoorDash lanserar matleveranstjänst för företag

Ny tjänst från matleveransföretaget DoorDash: DoorDash for work. Möjlighet för arbetsgivare att erbjuda matförmåner åt sina anställda via DoorDash.

Inte så att DoorDash är först ut med en sån här tjänst, men att fler och fler satsar på det är förstås väldigt coronatalande. Och ett område som definitivt kommer att växa till sig är hur arbetsgivare ska förhålla sig till hemmaarbetande. Och vilka förmåner man som anställd kommer att prioritera högst.

Hemmajobbande har fram till i år inte sträckt sig särskilt bortom det företag kan ha för lagligt ansvar eller reglerat via försäkring. Plus datorn och mobilen man tog med sig hem.

När hemmajobbande lär bli betydligt vanligare, åtminstone del av tid, kommer det här bli en allt mer prioriterad fråga. Som…. vem betalar för mitt jobbkaffe? Och det i sin tur kommer leda till helt nya företag och helt nya verksamheter. Och helt nya yrken.

DoorDash introduces a new corporate product, DoorDash for Work

Delivery service DoorDash is giving employers a way to feed their remote employees through a new suite of products called DoorDash for Work. There are four main products, starting with DashPass for Work, where employers can fund employee memberships to DashPass, a program that eliminates delivery f…

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.