Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 41 2020 – del 3

EU kan vilja förbjuda mobiltillverkare att förinstallera appar. Microsoft gör distansarbete permanent. Epic Games utvecklar gränssnittet för General Motors elektriska Hummer. G Suite blir Google Workplace. EU-domstolen begränsar hur medlemsländer får samla in och lagra data. Högsta domstolen i USA ska avgöra om API:er omfattas av upphovsrätt.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

Mobilt

Vi la 180 miljarder timmar i appar varje månad under årets tredje kvartal

Häromveckan sammanfattade Sensor Tower appkvartalet och igår var det App Annies tur. Korta versionen: ännu ett kvartal med bisarrt stora siffror. Som vanligt. Och galnast av allt? Vi la 180 miljarder timmar i appar under Q3. Varje månad. Och det är säkert en lite blygsam uppskattning.

Den tiden är dessutom 25 % mer än för ett år sedan. Appar fortsätter alltså äta allt mer av vår totala mobila tid.

Vi laddade ner 33 miljarder appar under kvartalet (25 miljarder via Google Play och 9 via Appstore – plus tredjeparts-butiker). Som vanligt blir det också rätt tydligt hur världen är uppdelad vad gäller mobiloperativ. Indien och Brasilien var störst för Android medan USA och Kina leder bland för iOS..

Sist men inte minst spenderade vi 28 miljarder i appar (återigen, inte inkluderat tredjepartsappbutiker). Som vanligt la iOS-användarna dubbelt så mycket pengar som Android-användarna. Men däremot är skillnaden mellan de båda butikerna vad gäller tillväxt betydligt större än det Sensor Tower kom fram till: 20 % mer för Appstore och en ökning på 35 % för Google Play. Och 28 miljarder i appköp är mer än någon kvartal någonsin tidigare – och då är det inte ens ett julkvartal. Att se om coronabumpen håller i sig även det här kvartalet.

Consumers spent a record $28 billion in apps in Q3, aided by pandemic

Mobile usage continues to remain high amidst the COVID-19 pandemic, which has prompted social distancing measures and lockdown policies, and has pushed consumers to connect online for work, school and socializing. This, in turn, has helped drive record spending in apps during the quarter, as well a…

Apple presenterar årets nya iPhone-modeller 13 oktober

13 oktober verkar vara en populär dag. Det är inte bara startdatumet för årets försenade Amazon Prime-dagar, nu bekräftar Apple att det också blir dagen när årets iPhone-modeller kommer att presenteras.

Ja, eller väldigt väldigt väldigt sannolikt när vi får se nya iPhones. Det trodde nog de flesta traditionsenligt skulle bli fallet vid presentationen i september. Men tji fick vi. Det blev iPads och Watch. Anledningen var att iPhone-tillverkningen försenades på grund av coronakrisen och då valde Apple alltså att flytta fram hela presentationen en månad.

Förutom nya iPhones (kanske fyra eller rentav fem modeller, en eller två vanliga, en eller två Pro-modeller och kanske en iPhone Mini) så kommer vi kanske också få se Apples första örontäckande Airpods med brusreducering, en ny mindre Homepod och eventuellt också Apples Tile-konkurrent som skulle kunna heta Airtags.

13 oktober vet vi.

Apple Announces Digital-Only Event to Be Held on October 13: iPhone 12 Expected

Apple today announced a second 2020 event, which is set to be held on Tuesday, October 13 at 10:00 a.m. on the Apple Park campus in Cupertino, California. As with Apple’s September event focusing on the new iPad and Apple Watches, the October event will be digital only, with Apple likely providing pre-taped segments for each new product that will be announced.

Vi ser ut att få fyra iPhone-modeller – och Apple fortsätter pressa priserna

På tisdag är det dags för Apple att presentera iPhone 12-modellerna. Ja nästan helt definitivt säkert. Det trodde vi ju visserligen vid produktevenemanget i september också… Som vanligt har det spekulerats hysteriskt kring vad vi får den här gången och facit har vi först på tisdag. Men så här nära inpå kan vi nog vara nästan helt säkra på att läckorna är verklighetsöverensstämmande: vi får fyra nya modeller. iPhone 12 Mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro och iPhone Pro Max. Ungefär som förra året, men med en ny minsting.

Om allt i artikeln/läckan stämmer så kan vi konstatera några saker:

12 och 12 Pro blir i år lika stora (6,1 tum). Pro blir ännu mer gignormous med ett hopp från 6,5 till 6,7 tum. Vi får istället en ny minstastorlek med Minins 5,4 tum. Det blir alltså ett rejält glapp mellan Mini och vanliga modellerna när det inte längre finns en 5,8-tummare. Om man så vill så försvinner den storlek som varit basen sedan iPhone X. Istället blir det något i stil med iPhone 7/8 och iPhone XR som nu är utgångspunkten. (Vet inte om jag är helt förtjust i att 5,8 försvinner.)

Den minsta modellen är för första gången på ett par år också den billigaste. Yay!

Prismässigt hamnar Minin 50 dollar under fjolårets iPhone 11 i respektive minnesstorlek, iPhone 12 blir däremot 50 dollar dyrare och iPhone Pro/Max har oförändrade priser jämfört med 11 för ingångsmodellen, men 50 dollar billigare än 11 Max för de två dyraste minnestorlekarna. Men i och med att basmodellen får dubblat minne så blir alltså även den i praktiken billigare (om vi bortser från att man överlag får mer hårdvara för pengarna).

Det som är lite förvånande är att priset för vanliga iPhone 12 ser ut att gå mot trenden och skruvas upp. Garanterat därför att Apple vill ha ett större avstånd mellan iPhone 12 och iPhone 12 Mini. Och iPhone 12 handlar alltså just om en minimodell, inte en budgetmodell. Hoppet ned till iPhone SE är 250 dollar, så SE-serien kommer fortsätta stå som huvudmodellen för priskänsliga kunder och tillväxtmarknader.

Och i och med att Apple skruvar ned priserna så kan vi nog nu ta det för givet att vi varken kommer få laddarhuvud eller hörlurar med i kartongen. Det Apple började med i samband med årets Watch, alltså. Officiellt för att spara på miljön, men vi ser nog ovan den viktigaste anledningen.

Största överraskningen? Att alla modellerna ser ut att få 5G-stöd (även om bara vissa länder får den vassaste 5G-tekniken). Jag trodde att Apple skulle reservera 5G för de dyraste, men även det visar som sagt var att det inte finns någon budgetmodell här. Det är fyra mer eller mindre likvärdiga modeller som skiljer sig åt via storleken (plus att de dyrare kommer få lite mer premiumkomponenter, som vassare och fler kameror).

New iPhone 12 Range Tipped To Be Cheaper Than iPhone 11 Models

Apple’s iPhone 12 launch date is now official, which means the leaks were right. And now the most shocking part of this launch appears to have leaked. MORE FROM FORBES Apple iOS 14 Has 25 Great Secret Features Following reports that Apple would significantly increase iPhone 12 prices, prolific tipster Apple Rumors has revealed a full breakdown of prices for each model and they make for very good reading.

Bytedance registrerar varumärket ByteCoffee

Gissningsvis lägger Bytedance numer rätt mycket tid åt alla olika problem som TikTok dras med just nu (bara i veckan förbjöd även Pakistan Tiktok). Men Bytedance är betydligt mer än bara bara TikTok – definitivt på hemmaplan. Och nu ser Bytedance ut att göra en milt sagt intressant verksamhetsbreddning: man håller på att registrera varumärket ByteCoffee.

Kina är fortfarande till största del ett teland, men kaffe kommer allt mer. Inte minst via Starbucks, som är landets största kaffekedja. I rätt tuff konkurrens med den lokala kedjan Luckin Coffee. Ja, även om de sistnämnda har gjort en TikTok senaste året. Från bilden som ett av Kinas stora techunder till bekräftade uppblåsningar av försäljningssiffror på ett par månader. Läget blir inte roligare för Luckin om Bytedance bestämmer sig för att koppla ihop sitt allt större onlineekonsystem i Kina med offlinekaffeverksamhet.

Then again. Med tanke på motvinden för Luckin: kanske ett samarbete med Bytedances kaffesatsning. Eller så får Bytedance feeling och köper Luckin. Långt ifrån det mest orimliga som hänt i år. Till och med rätt långt ner i konstighetslistan 2020. Because 2020.

ByteDance’s Entry into Coffee Market, ”ByteCoffee” Trademark in Process of Registration – Pandaily

Beijing Bytedance Technology Co., Ltd. has applied for a number of ”ByteCoffee” trademarks, which are currently in the process of registration. The international classification of the trademark ”ByteCoffee” is ”30 – Convenient Food” and ”43 – Catering and Accommodation.” In recent years, China’s domestic coffee market has developed rapidly.

EU kan vilja förbjuda mobiltillverkare att förinstallera appar

EU håller som bäst på att jobba fram sin Digital Services Act, en uppföljare till och modernisering av E-handelsdirektivet från år 2000. En stor del i det kommer handla om de stora digitala plattformarnas rättigheter, skyldigheter och förutsättningar. Som att EU kan överväga lagstiftning som ska göra det möjligt för användare att avinstallera förinstallerade appar – eller rentav att göra det förbjudet för mobiltillverkare att förinstallera appar.

Ja, eller åtminstone inte sina egna appar – så trist för främst Google och Apple, men även de stora mobiltillverkarna. Dessutom ser et ut som att man heller inte har rätt att tvinga andra att förinstallera sina appar. Med andra ord får inte Google, som i praktiken är hur det funkar idag, tvinga mobiltillverkare att installera Google Maps och Youtube för att få skicka med Google-Android.

Man kan ju hoppas att mobiltillverkarna åtminstone får lov att skicka med en appbutiksapp, annars kan det bli… svårt att använda en mobil.

Oavsett vad som händer med just det här avsnittet så blir DSA en intressant och viktig lag att följa. Inte bara för oss i EU utan även utanför Europa. EU har mer än en gång stått som förebild för internetlagstiftning.

EU Plans to Ban Tech Companies From Pre-Installing Apps, Force Them to Share Data With Competitors

The EU is planning to implement wide-ranging legal measures to compel major tech companies to share data with competitors and give no preference to their own apps and services, according to a new report by the Financial Times .

Coronakrisen kan ha fått apputvecklare att gå från annonsering till appköp

(Digital)annonseringen störtdök som bekant på sina håll under coronakrisen. Det i sin tur verkar ha fått apputvecklare att styra om från annonsering för att finansiera verksamheten till appköp. Alltså att användare betalar via engångsköp eller via prenumerationer.

Nu lär det här inte ha coronakrisen som enda anledning. Lär säkerligen vara en utveckling som påbörjats tidigare. Enligt eMarketer så gäller det inte bara vanliga appar, utan även spel. Mer specifikt handlar det enligt eMarketer om att spel växlat bort från hybridfinansiering till att bara ta betalt direkt av sina användare.

Även här blir väl frågan om det är en tillfällig dipp eller om det är ett mer långsiktigt skifte. Det sistnämnda känns som det mest troliga scenariot, eftersom vi börjar se alltfler ”gratistjänster” som helt eller delvis börjar ta betalt.

Om man så vill börjar det ”gratisinternet” som åtminstone vi i väst har haft lite som norm sedan webben blev allmängods håller på att ställas om till ungefär samma förutsättningar som varit självskriven i den fysiska världen sedan tidernas begynnelse.

In-app purchases outpace in-app ads for developer revenues

App developers have noticed a boost in revenues from in-app purchases versus in-app advertising. As in-app ad placements dropped during the pandemic, in-app purchases have grown during the same time frame. According to an overview provided by eMarketer, it marks a shift in how developers are making money from their apps.

Tio år med iPhone

Idag är det prick 10 år sedan jag blev med iPhone. Sedan dess har det totalt blivit fyra modeller (4, 5S, 7 och XS). Det här är äldsta bilden i rullen. Alltså den första bilden jag tog med en iPhone. Passande nog.

Sällan har ett paradigmskifte illustrerats så tydligt.

 

Digitalisering

Microsoft gör distansarbete permanent

Så gör Microsoft distansarbete till något permanent. Åtminstone enligt läckta interna dokument. Upp till 50 % distansarbete kommer nu gälla för alla (där det är möjligt). Permanent distansarbete kan också bli aktuellt, efter godkännande av chef.

I sig inte särskilt oväntat. Det som är oväntat är mest hur snabbt den här utvecklingen har gått. Ja, eller det hade varit oväntat för ett år sedan. Nu vet vi ju som bekant att det är så sannolikt att det fungerar att det nästan är sant att det fungerar.

Men distansjobbande kommer förstås föra med sig en hel hög nya problem och utmaningar som vi bara sett början på. (För att inte tala om alla yrken, företag och innovationer som kommer att ploppa upp för att lösa detta.) En sådan sak är lönesättningen.

Microsoft säger samma sak som även några av de andra techjättarna har flaggat för: distansarbete även från helt annan del av landet funkar också, men kan innebära lägre lön. Argumentet i sig är förstås inte nytt. Så har det alltid varit. Där levnadskostnader är höga följer lönerna med upp. Billigare att bo i Hedemora än i New York. Men skillnaden nu kan bli att man fortfarande jobbar ”i New York”, men bor i Hedemora.

Med andra ord lär vi se diskussioner om vad man faktiskt får lön för: kompetens eller var man bor.

Microsoft is letting more employees work from home permanently

Microsoft is allowing more of its employees to work from home permanently, the company announced Friday. While the vast majority of Microsoft employees are still working from home during the ongoing pandemic, the software maker has unveiled ”hybrid workplace” guidance internally to allow for far greater flexibility once US offices eventually reopen.

Stravas cyklistdata blir kostnadsfri för städer att använda i sin planering

Vi ser fler och fler exempel på hur olika företag delar sin aggregerade användardata med städer för att optimera såväl daglig drift som planering av trafik och utveckling. Men det har för det mesta handlat om bildata och biltrafik. Nu kommer ännu ett initiativ på samma tema, från Strava. Städer kan kostnadsfritt använda företagets cykeldata.

Det handlar alltså om aggregerad information som kan visa var cykelstråket går och var det behövs förbättringar. Och timingen är förstås helt rätt och väldigt medveten. När städer tömdes på människor fanns helt plötsligt möjligheten att genomföra cykelexperiment, som att skapa popupcykelbanor och bredda befintliga cykelbanor (och trottoarer) på bekostnad av bilfiler.

Och när folk väl fick komma ut igen så var cykeln mer inne än någonsin. Motion, frisk luft (well…) och coronasäkra avstånd till andra trafikanter.

Jag hoppas att ungefär varenda stad i hela världen drar nytta av den här datamöjligheten från Strava. Definitivt de stora.

Strava Metro Data Service Gifted To Cities To Boost Bicycling

Strava Metro, the urban data service from the Strava fitness and networking app, has been made free for cities. Strava was founded in San Francisco in 2009-it released Strava Metro in 2014. The city-level service has been subscription-only to date, with cities using its aggregated de-identified datasets from users to plug gaps in cycling networks.

Epic Games utvecklar gränssnittet för General Motors elektriska Hummer

Såååå… Ny lite… otippad produkt från Fortnite-utvecklaren Epic Games. Gränssnittet till… General Motors elektriska Hummer. Ett gränssnitt som dessutom är baserat på spelmotorn Unreal Engine.

Dubbelt upp ett passande namn, med andra ord.

Jag är lite oklar exakt hur beslutsprocessen hos GM såg ut när de valde Epic, men det är förstås långt ifrån det märkligaste som har digitalhänt senaste åren. Intressant att se om det här är ett första steg mot en rejäl breddning av verksamheten för Epic.

Förutom att det visar att dagens spelmotorer kan användas långt bortom bara spel, så kan vi väl rätt lugnt utgå från att Hummern kommer att dyka upp som fordon i Fortnite. Använda fordon for att göra reklam för spel och använda spel för att göra reklam för fordon. Det sistnämnda lär säkert vara en tanke från General Motors – hitta sätt att nå nya och yngre målgrupper.

Hoppas dock att den målgruppen är mer intresserade av fordon som inte är stora som en buss.

Epic Games To Develop UI/UX Of Electric Hummer Using Unreal Engine

Apparently, one of the most prominent game creators, Epic Games, is collaborating with General Motors to develop a user interface for one of its cars. As per the report, GM’s electric Hummer will be the first car to have a UI/UX interface developed by Epic Games.

Solpaneler på kraftverksdammar kan täcka en stor del av världens elbehov

Jag älskar såna här grejer. Forskare har beräknat att flytande solpaneler i befintliga kraftverksdammar skulle kunna täcka nära hälften av världens elbehov, åtminstone beräknat på 2018 års förbrukning. Så även om vi indexjusterar det till 2020 (och framåt) så skulle det fortfarande täcka en stor del av elförsörjningen.

Visst, nu är det inget miniprojekt att få till det här. Återstår förstås också att se hur genomförandet skulle funka i praktiken. Plus eventuella baksidor som ingen tänkt på. Men jag gillar oavsett tänket och initiativet (som har börjat testas i liten skala).

Förutom att det skulle kunna innebära att dammarna kan fungera både när det är sol och regn så är det ännu ett exempel på hur man använder ”döda” ytor till att generera el. Ytor som dessutom kan vara betydligt närmare själva konsumtionsplatserna. Närodlad el, om man så vill.

Solpaneler på kraftverksdammar kan täcka en stor del av elbehovet

Hur mycket el skulle flytande solpaneler på världens alla kraftverksdammar generera? Forskarnas slutsats är att lösningen kan ge upp till 10 600 TWh årligen. Enligt forskarna skulle flytande solpaneler placerade på 24 000 för ändamålet grävda dammar kunna täcka tio procent av USA:s elbehov.

 

Ekonomi och finans

USA kan överväga att förbjuda Alipay och WeChat Pay

I samband med förbuden mot (well, försöken att förbjuda) TikTok och WeChat så har Vita huset flaggat för att man kan ge sig på fler kinesiska appar. Med tanke på att det verkar landa så där väl i domstol så kanske det inte kommer hända i morgon, men nu kommer oavsett uppgifter om att Trump-administrationen kan ge sig på två riktigt tunga tjänster: Alipay och WeChat Pay. Alltså Kinas två största mobilbetalningsplattformar. Argumentet är det vanliga: hot mot USA:s nationella säkerhet.

Precis som i fallet med WeChat, och till skillnad mot TikTok, så är de här två tjänsterna nästan bara kinesiska angelägenheter. Även utanför Kina – exempelvis genom att kinesiska turister väljer att betala med dem på semestern.

Men det sistnämnda gör att det är lite oklart hur ett förbud skulle fungera. I USA används de av amerikanska företag som lever mycket just på kinesiska turister. Ett totalförbud skulle alltså kunna slå mot amerikanska företag. Å andra sidan skulle det kunna tvinga kinesiska turister att välja andra betallösningar. Som, tja, amerikanska kortbolag. Eller de amerikanska betaljättarnas plattformar.

Och det känns som vanligt i de här frågorna som att det sistnämnda är den inofficellt tyngst vägande anledningen. Klippa vingarna på de kinesiska betalplattformarnas allt mer uttalade globala ambitioner. Som vi har sett i Huawei-fallet så kan det amerikanska förbudet sprida sig långt utanför USA. En beröringsskräck även hos företag som hamnar i valet med att stöta sig med Kina eller USA. Ett val där USA än så länge sannolikt drar det längsta strået (som att koreanska Samsung kommer sluta leverera komponenter till just Huawei).

Men det kan förstås också sluta med kinesisk vedergällning mot de amerikanska betalbolagens och deras försök att slå sig in i Kina.

Vem vet? Kanske ett betalplattformskrig mellan USA och Kina gynnar europeiska spelare som Adyen och Klarna. Företag orkar inte med osäkerhetsjiddret och kör på ”neutrala” lösningar.

White House Curbs on Chinese Payment Apps Pose Risk to Ant

(Bloomberg) — The Trump administration’s potential restrictions on two Chinese payments giants would reverberate far beyond politics, potentially affecting multibillion-dollar deals, shaking up international commerce and even shaping the evolution of the global financial system.U.S.

 

Övrigt

Datorförsäljningen såg sin största ökning på 10 år under Q3

Coronakrisen har gjort att ett antal saker som man trodde hyfsat definitivt var på nedåtgående har fått sig en revival. Saker som tv-apparater och datorer. Nu kommer nya siffror från analysföretaget Canalys som bedömer att datorförsäljningen Q3 såg sin största ökning på 10 år (åtminstone bärbart).

I sig är det förstås inte nytt, vi såg datorförsäljningen dra iväg redan under årets tidigare kvartal (medan mobilförsäljningen gick åt motsatt håll). Men det intressanta är alltså att se hur trenden håller i sig även under Q3.

Visst, förra kvartalet kom många ”tillbaka” till jobbet, men att försäljningen fortsatt ökar när världen öppnade upp mer visar att distansarbetandet verkligen håller i sig. Och förmodligen att människor har insett att det här inte är något tillfälligt, snabbt övergående. Man har alltså känt att man behöver uppa sitt datorgame inför hösten. Säkerligen en blandning av att man suttit med en gammal häck till dator och att man känner allt fler begränsningar med att göra saker i mobilen.

För de fem i topp är det dessutom rätt rejäla uppgångar. Över 10 % för fyra av fem (Dell backar däremot). Lenovo, HP och Dell tappade lite marknadsandelar medan Apple och Acer kapade åt sig lite mer. Dock i stort rätt marginella förändringar.

Canalys: PC market shipments grow a stellar 13% in Q3 2020 to break 10-year record

Recently released Canalys data shows the global PC market climbed 12.7% from a year ago to reach 79.2 million units in Q3 2020 as it continued to benefit hugely from the COVID-19 crisis. This is the highest growth the market has seen in the past 10 years.

G Suite blir Google Workplace

Hejdå G Suite – hej Google Workplace! Google ger hela sin samarbetssvit en halvextreme makeover och går lite all in på Minecraft i de nya logotyperna.

Förändringen har varit på gång ett tag och känns helt rätt tänkt. Åtminstone gällande namnet. Jag har aldrig riktigt tyckt att ”G Suite” har funkat. Har känts intetsägande på ungefär precis alla sätt. Inklusive att det är Google som är avsändaren. Det nya paketnamnet är betydligt mer självförklarande och ligger också bättre i mun. Att det sedan är ännu ett bevis på att techjättarna har noll fantasi när det handlar om namngivning på tjänster som även konkurrenter har är en helt annan historia.

Googles appar har förstås alltid lirat bra med varandra, men ändå levt lite särboliv. Google har steg för steg byggt ihop dem tajtare, även i gränssnitten. Och det är därför heller ingen slump att det är Gmail som genomgått den största lilla förändringen. Bara ett M. Kuvertet är borta.

Det beror på att Gmail också är den tjänst som förändras mest. I Googles värld är Gmail numer hubben i det uppkopplade (och virtuella) kontoret. På gott och ont. Med logiken att, tja, det mesta slutar ändå i ett mejl, kanske. Men också mer än så: Google håller också på att tänka om mejlet som fenomen. Mejl 2.0. Eller nåt.

G Suite is now Google Workspace

Google is rebranding G Suite, its set of online productivity and collaboration tools for businesses that include the likes of Gmail, Drive, Docs and Meet. The new name is Google Workspace, a name the company already hinted at when it first introduced a set of new collaboration tools and Google Meet…

Google Chrome är Kinas största webbläsare både i datorn och mobilen

Google är, likt Facebook, förbjudet i Kina. Ja, åtminstone så vitt vi vet. Senast förra året ryktades det att Google var på gång med ett nytt försök att ta sig in i Kina med sin huvudverksamhet via en censurervänlig version av sin sök: projekt Dragonfly. Ryktena ledde till och med till interna protester som slutade med att Google gick ut med att man la ner projektet som officiellt inte fanns. Men det verkar som att Google ändå har en stor närvaro i Kina – via Chrome.

Chrome ska tydligen vara landets största webbläsare både i mobilen och i datorn. Precis som i ungefär resten av världen. Visst, inte lika förkrossande ledning, men det ska handla om en tredjedel av marknaden. Och anledningen ska vara att, tja, den är bättre och mer användarvänlig. Med tanke på att Chrome numer börjar bli rätt trögbloatig så kanske det säger en hel del om de kinesiska motsvarigheterna. (Ja, och Internet Explorer, tydligen, men… Internet Explorer.) Plus tydligen det som alltid varit Googles styrka: en rensad startskärm som inte innehåller en massa innehåll.

Men oavsett: att Google är den föredragna webbläsaren i Kina är förstås potentiellt väldigt goda nyheter för Google. För den dag när Kina förhoppningsvis öppnar upp och kanske rentav helt monterar ned sin digitala Kinamur.

China still loves Chrome even though Google is blocked

Internet users in China cannot access the Google search engine without a VPN, yet the Chrome browser has flourished in the land of no Google.

Apple slutar sälja konkurrerande ljudprodukter i sina butiker

En i det stora hela egentligen rätt liten nyhet: Apple har slutat sälja en del konkurrerande varumärkens produkter i sina butiker, online och i de fysiska. Och, tja, Apple får ju sälja vilka produkter de vill i sina egna butiker. Det som däremot är talande är vilka produkter som har försvunnit: ljudprodukter. Från namn som Bose, Sonos och Logitech.

Det innebär att saker som smarta högtalare och Bose brusreducerande hörlurar inte längre finns i Apples sortiment. Kort sagt precis de produkter som de ryktas om att Apple kommer att steppa upp ambitionerna ambitionerna kring – eller börja tillverka själva. Vi pratar om en mindre Homepod och ett par brusreducerande lurar som ser ut att kunna heta Airpods Studio. Kanske också med en budgetversion i Airpods Studio Lite. Med andra ord kanske även dessa lurar kommer i Pro-version och konsument-version.

Med tanke på att Apple väntas hålla årets iPhone-event i oktober så känns timingen att de konkurrerande produkterna slutar säljas kort före inte som en slump. Vi kan anta att vi kommer få se mer hårdvara än nya iPhone-modeller under presentationen.

Tittar vi på just de två produktkategorierna så finns det några intressanta saker som pekar ut lite framtida riktningar för Apple.

Homepoden har alltid varit en utpräglad stereohögtalare, med lite bonussmartness. Inte en konkurrent till Amazon Echo eller Google Home, alltså. Än. Men en mindre Homepod skulle inte bara kunna innebära en mindre prislapp utan att Apple satsar mer på att få in Siri i alla rum, lite likt hur Amazon och Google kastar sina minstinghögtalare efter folk på stan. Apples U1-chip för närpositionering och patent kring hur Apples prylar kan följa dig i hemmet, exempelvis flytta med musiken beroende på hur du rör dig, passar också in här.

Gällande Airpods Studio skulle det i så fall, om ryktena stämmer, bli Apples första örontäckande hörlurar. Åtminstone under Airpods-varumärket. Uppköpet Beats har som bekant flera såna modeller att välja på. Att Apple nu alltså väljer att släppa brusreducerande lurar under Airpods-namnet tyder på att Apple tänker slå sig in på just Bose domäner. Mer specifik: arbetsresenärer. Förstås alla andra också, men primärt de här målgrupperna. Coronakrisen lär ha breddat området även till hemmajobbare.

Apple håller på att dela upp sina hörlursmärken tydligare, där Airpods är casual/yrke medan Beats är yrke/musiknörd/träning. (Sen tror jag på sikt att Beats kommer att fasas ut helt. ”Studio” känns som ett rätt dåligt namn på en Bose-konkurrent, med tanke på att Beats rätt mycket handlar om det. Men hej. Att se om det stämmer.)

Men så har vi förstås den övergripande timingen. Balansgången att Apple överhuvudtaget gör det här nu. Apple tillåter konkurrerande produkter som täcker upp hål i sortimentet, men när de tar fram egna så plockar de bort dem. Känns som något som Spotify och andra som nu rustar för krig mot Appstore kommer att peka en hel del på. Hur det här alltså är en medveten strategi från Apples sida att använda sin dominerande ställning för att snedvrida konkurrensen.

Apple quietly stops selling Bose, Sonos and some Logitech gear – only Apple audio remains

Apple just made its rivals disappear – in its own retail store, anyhow. As Bloomberg reports, the company has abruptly stopped selling Bose, Logitech, and Sonos audio products, including the popular Bose noise-canceling headphones that would almost certainly be a direct competitor to the headphones that Apple has repeatedly been rumored to be ready to announce sometime this year.

EU-domstolen begränsar hur medlemsländer får samla in och lagra data

Ett viktigt domslut från EU-domstolen igår: medlemsländers nationella lagstiftningar får inte gå före EU-övergripande lagar när det handlar om övervakning. Framförallt pekar domstolen på principer som ”proportionalitet och respekt för fundamentala rättigheter vad gäller integritet, dataskydd och yttrandefrihet”. Med andra ord underkänns lagstiftning där länder ger sig själva rätt till långtgående övervakning av sina medborgare.

Finns förstås undantagsfall, som när det handlar om nationell säkerhet. Precis det här är förstås argumentet bakom just bred övervakningslagstiftning – att man kastar ut ett brett övervakningsnät för medborgarnas bästa – men EU-domstolen sätter även begränsningar här. Den här typen av övervakningar måste gå och få godkännande via domstol liknande instanser och de måste vara tydligt tidsbegränsade.

Europe’s top court confirms no mass surveillance without limits

Europe’s top court has delivered another slap-down to indiscriminate government mass surveillance regimes. In a ruling today the CJEU has made it clear that national security concerns do not exclude EU Member States from the need to comply with general principles of EU law such as proportiona…

Rapport från USA:s kongress konstaterar att techjättarna måste regleras mer och rekommenderar att de styckas upp

Så har USA:s kongress utredning kring techjättarna resulterat i en rapport efter 16 månaders arbete. Inte oväntat konstaterar rapporten att Amazon, Apple, Facebook och Google har missbrukat sin ”monopolistiska makt”, att de måste regleras hårdare och rekommenderar att bolagen styckas upp. Ja, eller ”struktureras om”. Det ska också bli svårare för dem att köpa bolag.

Men framförallt så ska rapporten också rekommendera de potentiellt största förändringarna av konkurrenslagstiftningen sedan 1976. Kort sagt en lagstiftning som ska kunna hantera företag som är så gigantiska som de största techbolagen är idag. Och då inte bara rent faktiskt, utan också den roll de har i våra uppkopplade liv.

Självklart är de olika partierna inte överens. Precis som debatten kring Section 230, som reglerar plattformars ansvar för sina användares innehåll, så är båda sidor överens i sak, men av helt olika anledningar. Det lär göra det svårt att komma överens även här. Om inte ett parti får majoritet hela vägen.

Sist men inte minst är det lite ironiskt att bolaget som stod i fokus förra gången amerikanska lagstiftare gav sig på techbolag inte verkar vara jätteintressant den här gången: Microsoft.

House Lawmakers Condemn Big Tech’s ’Monopoly Power’ and Urge Their Breakups

In a report led by Democrats, lawmakers said Apple, Amazon, Google and Facebook needed to be checked and recommended they be restructured and that antitrust laws be reformed.

Högsta domstolen i USA ska avgöra om API:er omfattas av upphovsrätt

Ännu en rättegång som kan få stor påverkan på techindustrin. En tioårig rättegångshärva mellan Google och Oracle har nu nått USA:s högsta domstol. Vad rättegången handlar om? Huruvida API:er kan upphovsrättsskyddas.

Artikeln har en lång genomgång om vad det handlar om, men den korta versionen är att Google återanvände Java-kod för att bygga upp Android och enligt Sun, som senare köptes av Oracle, så licensierade Google inte den aktuella koden. Google anser att det inte behövdes. Och där är vi idag.

Google hävdar alltså att API:er är något annat än övrig mjukvara, men Oracle hävdar att det inte är någon skillnad. För Google står en hel massa miljarder på spel – pengar som de kan tvingas betala Oracle retroaktivt. Men nästan hur mycket pengar det än kan komma att handla om om Google förlorar, så lär det inte tvinga Google att gräva allt för djupt i sin skattkista.

Men så står också en betydligt större fråga på spel – inte bara för Google. Just hur API:er ska klassas. Åtminstone i USA, vilket oavsett lär få följdverkningar i större delen av världen.

Google’s Supreme Court faceoff with Oracle was a disaster for Google

View more stories The Supreme Court’s eight justices on Wednesday seemed skeptical of Google’s argument that application programming interfaces (APIs) are not protected by copyright law. The high court was hearing oral arguments in Google’s decade-long legal battle with Oracle.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.