Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 45 2020 – del 2

Amazon satsar på glesbygdsleveranser. H&M integrerar virtuella assistenter och chatt med Google Business Messages. Foodora öppnar två dark stores till. Honor of Kings första mobilspel att nå 100 miljoner dagliga användare. Fortnite kan vara på väg tillbaka till iOS – via Nvidia GeoForce Now. Uber och Lyft slipper klassa sina förare som anställda i Kalifornien.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Amazon satsar på glesbygdsleveranser

Dags för ännu ett Amazon-steg mot att bli ett fullservicefraktbolag: operation Wagon wheel. Leveranser till glesbygden.

Ja, Wagon wheel verkar vara vad initiativet kallas internt åtminstone. Åtminstone enligt uppgifter från The Information. Och ja, det handlar om uppgifter och inte något bekräftat. Men det är väldigt rimliga uppgifter: Amazon vill ta större kontroll över hela sin leveranskedja – även på USA:s landsbygd.

Att Amazon inte tagit det här steget tidigare lär bero på att Amazon trots allt inte är ett fullständigt leveranföretag. Ån. Ekonomin finns där människor bor nära varandra (även i coronatider). Men fraktkostnaderna fortsätter att dra iväg för Amazon och man jagar sätt att kapa utgifter. Att eliminera fraktmellanhänder är ett sätt. Men också något som kan göra det ännu enklare för Amazon att kunna säkerställa att man lever upp till sina egna leveranslöften.

Tittar vi på exempelvis kinesiska e-handlare JD.com så har de redan börjat erbjuda sina leveranstjänster frikopplade från e-handeln. Att det alltså går att köpa frakttjänster från JD på samma sätt som vilket annat fraktbolag som helst. Jag tror det handlar om ”när” och inte ”om” Amazon kommer att göra samma sak.

Amazon reportedly planning new service for its rural deliveries

Amazon may be looking to handle its own deliveries to rural areas rather than relying on the US Postal Service, according to several job postings. Several since-deleted job postings described ”a new delivery business … that will support Amazon’s rural communities.”

Amazon skickar beställningar i Super Mario-kartonger

Har du alltid drömt om att få din Amazon-beställning i en Super Mario-kartong? Grattis! Nu kan du få det!

Ja, om du är en random utvald kund. Det är förstås inte något som Amazon kommer göra i all tid och evighet (bara under november), utan är det av en reklamkampanj för att uppmärksamma 35-årsjubileet av Super Mario Bros. Dessutom är Super Mario-boxarna i sig en begränsad upplaga, så de har potential att bli samlarobjekt i sig. Lär dyka upp på eBay as we speak.

Det för mig över till just emballage. Det på sätt och vis sista kudinteraktionen i köpresan – och ett rätt jättetrist steg. Visst, är man äldre än tre år så lär väl kartonger i sig vara sådär sexiga, men det är konstigt att fler e-handlare inte gör mer av just fraktkartongerna. Inte minst som här för att dra in pengar på reklam på dem.

När du packar upp ett paket så ligger där däremot ofta olika former av reklam, men frågan är om utsidan på kartongen inte får mer uppmärksamhet. Inte minst som det skulle ge exponeringar även mot den som hanterar paketen från lager till utlämning.

Amazon is randomly shipping products in Mario-themed boxes

You may get your Amazon order in a Super Mario-themed box even if the item inside isn’t even remotely connected to Nintendo or gaming in general. Nintendo has teamed up with the e-commerce giant as part of Mario’s ongoing 35th anniversary celebration, and one of the things they cooked up is sending out random orders in Super Mario Bros.-branded boxes throughout November.

H&M integrerar virtuella assistenter och chatt med Google Business Messages

Nytt kunddialoginitiativ från H&M: man integrerar virtuella assistenter och chatt med Googles rätt nya Business Messages-funktion – den som gör det möjligt att börja chatta med företag direkt från My business.

Enligt H&M själva ska det här vara första gången som något företag har integrerat den här typen av externa kommunikationsplattformar med My business och med tanke på hur ny funktionen trots allt är så låter det rimligt (vet dock att svenska PinMeTo har något liknande). Det här gör att kunder alltså kan kontakta H&M direkt från sök och Maps (i USA initialt) och att H&M sedan kan hantera dialogen via sin Nuance-plattform.

Det här känns som rätt basal funktionalitet, inte minst med tanke på hur länge Facebook har gjort det möjligt att hantera sin kunddialog via externa tjänster. Men med tanke på enastående risigt stöd My business har haft för… tja, det mesta för alla företag som har mer än en handfull platser så är det trots allt ett rätt stort steg att Google har lagt vettigt integrationsstöd i My business.

För Google handlar det förstås om ännu ett försök att få oss att göra allt hos dem, men från H&M:s horisont är det här del av steg mot en verkligt gränslös upplevelse för kunderna.

H&M integrates chat offerings with Google messaging platform

A fast-fashion giant is opening access to its artificial intelligence (AI)-based virtual and live chat agents via Google Business Messages. H&M customers can now engage with its virtual and live chat agents directly from Google services like Google Maps or Google Search.

Foodora öppnar två dark stores till

Matleveransföretaget Foodora öppnar två dark stores till. Den första butiken verkar alltså ha gått bra och nu fortsätter Foodora på samma inslagna väg som även Whole Foods testar i USA. Det handlar om en butik som inte är en butik. Åtminstone inte för slutkunderna.

Mörka butiker är ett mellanting mellan ett lager och en butik. I stort är det en en butik, men syftet är inte att kunder ska gå in och handla där. Den som vill köpa maten som finns där gör det online och sedan är det leveranstjänsterna som svänger förbi och hämtar den ihopplockade beställningen. En fysisk butik som alltså bara är gjord för e-handel. Matbutiksmotsvarigheten till spökkök alltså (restaurangkök som bara är gjorda för mat som ska hämtas eller levereras).

Men det intressanta är alltså också att Foodora har gjort samma sak som exempelvis amerikanska motsvarigheten Postmates: öppnat eget för att driva trafik och affärer till sin huvudverksamhet. Men det är också ett exempel på hur den fysiska butiken förändras. Eller kanske snarare: hur fysiska butikslokaler som inte längre huserar någon butik istället förvandlas till e-handelslager.

Och just dark stores kan potentiellt se betydligt roligare ut i gatumiljön än ett renodlat lager.

Foodora öppnar fler dark stores i Stockholm: ”Nu accelererar vi”

Mattjänsten Foodora, som ägs av börsnoterade Delivery Hero, fortsätter på den inslagna vägen och öppnar två nya så kallade dark stores i Stockholm. Det handlar alltså inte om några vanliga butiker, istället köper kunderna sina varor genom Foodora-appen och får sedan sina varor levererade inom en timme.

Alibaba kan vara på gång att investera i lyxsajten Farfetch

Alibaba kan vara på gång med en ny storish investering: 300 miljoner i lyxsajten Farfetch. IInte bara det: de båda företagen sägs också diskutera att starta en gemensam verksamhet i Kina.

Ett rätt uppenbart win-win lär ligga bakom: Alibaba fortsätter investera sig till en närvaro utanför Kina (i Farfetch-fallet framförallt i väst) och Farfetch får en halv gräddfil in i Kina. Med tanke på att just den här kundgruppen på ungefär alla sätt är mer gränslös än andra så blir det än mer givet.

Men det kan nog finnas en annan tanke som studsar runt i bakhuvudet på Farfetch: lära sig mer om att sälja lyx online. Här hos oss är lyxshopping fortfarande mycket kopplat till fysiska butiker. Känslan av att vara i lyxbutiker är en stor del av upplevelsen. I Kina är det vanligare med även lyxköp online.

Men nu är ju läget lite… annorlunda. Det kan hända att digitaliseringen av lyxvarumärken också har fått sig en kickstart av coronakrisen. Med andra ord: timingen på den här investeringen är nog ingen slump.

Alibaba looking to invest in online fashion retailer Farfetch: Report

(Updated: ) Share this content LONDON: Alibaba Group Holding Ltd is in advanced talks to invest nearly US$300 million in online luxury fashion retailer Farfetch Ltd, the Information reported on Monday, citing people familiar with the matter. Shares of London-based Farfetch jumped about 16 per cent to US$32.59 following the news.

Bookshop.org – onlinebokhandlare som ska lyfta lokala bokhandlare

Vad tror ni om det här? Bookshop, en sajt som säljer böcker online. Kan det vara något tror ni?

Så ja, en Amazon. Typ… Amazon Classic? Med en twist. Bookshop är tänkt att samla lokala bokhandlare och ge dem en plattform för att sälja utan att behöva ha en egen webbshop. Lanserades i USA tidigare i år och kommer nu till Storbritannien.

Timingen är förstås ingen slump. Ett av syftena med Bookshop är att bokälskare ska kunna stötta sina lokala bokhandlare. En Shopify för böcker, om man så vill. En som satsar på det som seglat upp som en riktigt viktig faktor 2020: det lokala näringslivet.

’This is revolutionary’: new online bookshop unites indies to rival Amazon

It is being described as a ”revolutionary moment in the history of bookselling”: a socially conscious alternative to Amazon that allows readers to buy books online while supporting their local independent bookseller. And after a hugely successful launch in the US, it is open in the UK from today.

 

Strömmade medier

Honor of Kings första mobilspel att nå 100 miljoner dagliga användare

Ett ny milstolpe passerad för kinesiska Honor of Kings. På spelets femårsdag meddelade ägaren Tencent att Honor of Kings är första mobilspelet att nå 100 miljoner dagliga användare.

Honor of Kings har dessutom tampats med PUBG Mobile om toppositionen som det mobilspel som drar in mest pengar via Appstore och Google Play. Två kinesiska spel högst upp i den här grenen alltså (Honor of Kings blev dessutom 2017 det första kinesiska spel som lyckats nå översta platsen i Sensor Towers listningar över de mest inkomstbringande spelen.)

Som av en händelse kände Tencent att tiden nu är mogen att bredda Honor of Kings-varumärket bortom spel. Kan enligt Tencent innebära saker som ”anime, film, musik och även vanliga tv-serier”. Fler gränssnitt som ska kunna driva trafik och intäkter till Honor of Kings-spelt – och förstås omvänt.

Tencent-backed Esport Star Honor of Kings DAU Reaches 100 million – Pandaily

Tencent Games announced on Nov. 1 during a live-streamed celebration of the game’s 5th anniversary that its star mobile game Honor of Kings has obtained an average daily active users (DAU) of 100 million, becoming the world’s first esport product reaching such a volume of users.

Spotify gör det möjligt för artister och skivbolag att marknadsföra via rekommendationsfunktionen

Ny marknadsföringsfunktion i Spotify: test med möjlighet för artister och skivbolag att marknadsföra sitt material via Spotifys rekommendationsmotor. Ja, eller åtminstone möjlighet att tagga låtar som blir ”signaler” för Spotify. Kort sagt är det mer sannolikt att de låtarna får chans att dyka upp.

Och ja, det är en tjänst som kostar pengar att använda. Indirekt. Taggade låtar som spelas rekommendationsvägen kommer att vara belagda med en ”promotional recording royalte rate”. Så med andra ord: man går med på lägre royalties för de spelningarna.

Nu kommer den här funktionen inte helt att torpedera Spotifys rekommendationsmotor. Taggade låtar kommer bara dyka upp i Spotify Radio och Autoplay, med andra ord funktioner som inte kräver någon insats alls av användarna. Eller jag kanska ska säga: de kommer bara dyka upp i de funktionerna – i dagsläget. Faller det här testet väl ut så kan det säkert testas på andra ställen.

Spotify will now allow artists and labels to promote tracks in your recommendations

Spotify announced today it will begin to test a new service that gives artists more of a say in how their music is discovered on the Spotify platform. At launch, the service will allow artists and labels to identify music that’s a priority to them, and Spotify will then add a signal to help t…

Fortnite kan vara på väg tillbaka till iOS – via Nvidia GeoForce Now

Lite oväntat besked: Fortnite kan vara på väg tillbaka till iOS. Men inte till Appstore. Hur? Via Nvidia GeForce Now.

Marknaden för spelströmningstjänster är på väg att bli ännu lite mer tätbefolkad i och med att Nvidia alltså också tänker ge sig in i leken – på iOS. Det som alltså Facebook, Google och Microsoft har fått nej att göra. Helt enkelt eftersom Apple inte tillåter spelströmningstjänster i Appstore. Men nu ser alltså Nvidia och Fortnite ut att dubbelrunda Apples Appstore-regler.

Nvidia verkar göra samma sak som Amazon gör med sin nysläppta tjänst Luna: spelandet sker via Safari och inte direkt inuti en GeForce Now-app. Det i sin tur gör att Epic Games alltså skulle kunna erbjuda Fortnite för iOS igen – utan att behöva gå med på att betala Apples avgift för köp inuti spelet. Precis det är kärnan i den rättegång mellan Apple och Epic som kommer hållas i maj nästa år. Fram till åtminstone dess kan Fortnite fortsätta vara otillgängligt för iOS. Ja, om Epic alltså nu inte kör Nvidia-spåret istället. (Blir intressant att se hur det i så fall kan påverka Epics stämning.)

Finns inget datum för när GeForce Now kommer till iOS, men enligt BBC kan tjänsten presenteras före jul.

Fortnite will reportedly be playable on iOS again through Nvidia’s GeForce Now

Fortnite might come back to iPhones and iPads later this year, but not quite the way you’re used to. The BBC reports that Fortnite will be available to play through Nvidia’s cloud gaming service, GeForce Now. The service hasn’t been announced for iOS yet, but the BBC reports an announcement is expected before the holidays.

Bytedance investerar i e-boksläsaren Zhangyue

Bytedance fortsätter att bredda sina verksamhet. Ja, eller fylla i gapen i sitt ekosystem. Den här gången har man köpt 11,23 % av e-boksläsaren Zhangyue (iReader) för 165 miljoner dollar.

Utanför Kina är Bytedance i praktiken bara TikTok. Men i Kina har de en allt större palett av verksamheter. En tjänst som Zhangyue kan kopplas både till nyhetsaggregeraren Toutiao och det helt nysjösatta edtech-dotterföretaget Dali Education. Men man kan tänkas sig att Bytedance har betydligt större ambitioner för sin investering.

Och dessutom är det lite musical.ly-vibbar över investeringen. iReader har 500 miljoner användare och de finns framförallt i hela världen. Det handlar alltså förmodligen mycket om att Bytedance köper sig till en internationell användarbas för att kratta manegen för en kickstart av en internationell utrullning av fler tjänster.

ByteDance to invest $165m in Chinese e-book reader Zhangyue

TikTok’s parent company ByteDance has agreed to invest 1.1 billion yuan (US$165.6 million) for a 11.23% stake in Chinese e-book reader and publisher Zhangyue, also known as iReader, according to a Shanghai Stock Exchange filing. The funding will be done through ByteDance’s wholly owned subsidiary company, Beijing Liangzi Yuedong Technology Co Ltd.

Baby Shark är nu det mest sedda Youtube-klipp någonsin med över 7 miljarder visningar

Intäkterna från post-apokalyptiska mobilspel fördubblades under 2020

Ha. Vilken slags mobilspel ökade mest vad gäller intäkter under 2020? Post-apokalyptiska spel. Eller åtminstone spel som har någon form av post-apokalyptiskt spelläge. Den här typen av spel drog in dubbelt så mycket pengar i USA under årets första tio månader jämfört med samma period förra året.

U.S. Spending in Post-Apocalyptic Mobile Games Has Doubled During 2020

Player spending in mobile games with post-apocalyptic settings increased by nearly 106 percent year-over-year in the United States during the first three quarters of 2020, Sensor Tower Store Intelligence estimates show, making it the fastest-growing game setting by revenue.

Tidernas mest sedda Youtube-klipp? Despacito? Såååå före helgen. Nya ettan: Baby Shark!

(Vilket dessutom gör att det numer finns två Youtube-videos som har setts över 7 miljarder gånger. Och med tanke på inte minst läget i USA just nu så kan det här vara precis vad världen skulle behöva mer av.)

Baby Shark Dance | Sing and Dance! | @Baby Shark Official | PINKFONG Songs for Children

❤️Save up to 66% off Baby Shark merch!: https://fong.kr/BSharkMonthYT_EN_Des/ ❤️Learn and play with Official Pinkfong Baby Shark toys❤️ Shop here: https://bi…

 

IoT – internet of things

Forskare har 3D-skrivit ut ett mikroskopiskt litet, självkörande Star Trek Voyager-skepp

Ja! Äntligen lite verkligt praktiskt nytta med 3D-skrivare. Forskare har lyckats skriva ut en mikroskopiskt liten kopia av Star Treks USS Voyager. Fem mikrometer långt (och med tanke på att det går 1000 mikrometer på en millimeter så är det… rätt skitlitet). Bäst av allt? Det kan ”flyga” på egen hand.

Okej. Kanske inte med warp-fart. Men hej. Tänker att det inte kan vara långt borta.

This microscopic 3D-printed Star Trek Voyager can move on its own

Physicists from Leiden University 3D-printed a microscopic starship from the television show Star Trek. The five micrometer long ship looks like the USS Voyager and is propelled by chemical reactions. The physicists created the ship to study microswimmer movement and hopefully better understand similar biological microscopic entities like bacteria and white blood cells.

Se dina Apple Watch-ringar direkt på huden?

Alla Apple Watch-ägare – vad skulle vi säga om att få våra aktivitetsringar direkt på hunden?

Ja, det var min första tanken när jag såg den här. Inte så att det här är första gången med smarta gnuggisar, men frågan är förstås hur länge det dröjer innan vi kan få den här typen av gränssnitt inopererade i själva huden. Next level SJ-chipet.

Pascal BORNET on LinkedIn: #innovation #technology #ehealth | 137 comments

Imagine a tattoo that you could stick on your skin to manage your levels of hydration, alcohol, glucose, sun or pollution exposure, or simply your body… 137 comments on LinkedIn

 

AI – artificiell intelligens

AI-algoritm kan skilja på covid-hosta och vanlig hosta

Lite coolt. Forskare vid MIT har tagit fram en algoritm som sägs kunna skilja på covid-hosta och vanlig hosta.

Handlar helt enkelt (well, för de jättesmarta MIT-forskarna) om att en AI-modell har tränats till att identifiera biomarkörer som ”styrkan hos stämbanden, lungkapacitet och neuromuskulär försämring”. But of course. Men kort sagt kan AI:n alltså höra om det är covid-hosta eller något annat som det handlar om. Forskarna håller på att ta fram en app som man ska kunna använda för ändamålet. Hosta på mobilen och få en fördiagnos (för, ni vet, att hosta på våra mobiler är ju precis vad vi är sugna på just nu. Och annars.)

Men oavsett handlar det här i grund och botten om något ännu större: att de prylar vi bär med oss, har på oss eller bara har hemma kan hålla koll på hur vi mår löpande – och säga till om något inte verkar vara som det ska.

Visst. Väldigt många röda creepy/cool-flaggor, men något som säkert kan rädda många liv i framtiden. Och kanske förstöra liv för vissa människor. Som att vid rätt unga år få veta att man ha drabbats av en obotlig sjukdom långt innan man annars hade upptäckt det. En svår balansgång.

This AI can identify the coughs of asymptomatic people with Covid-19

Sometimes, artificial intelligence knows more about us than we know about ourselves. And when it comes to diagnosing Covid-19, that could be a pandemic-fighting boon. Researchers from MIT have developed an algorithm they say can differentiate the forced coughs of asymptomatic people who have Covid from those of healthy people.

Portland har folkomröstat om att förbjuda användningen av ansiktsigenkänning

Ännu ett av alla de val som hölls i skuggan av presidentvalet och de andra stora valen i USA i tisdags: Portland har röstat för ett förbud mot användningen av ansiktsigenkänningsteknik. Åtminstone för stadens offentliga verksamheter. Och åtminstone under fem år, som är så länge som det här beslutat kommer att gälla.

Inte direkt så att världen står och faller med det här beslutet. Inte ens USA, Maine eller Portland. Framförallt då den här typen av teknik är så pass lite använd i dagsläget.

Men däremot kommer precis det här bli en betydligt större fråga framöver. Förmodligen redan när de fem åren har passerat. När vi pratar om den etiska användningen av AI-teknik så är det här ett väldigt känsligt område. Idag delvis för att tekniken, där den har används, fortfarande har problem som i USA framförallt är kopplad till ras och fördomsfull algoritmträning.

Men även, eller kanske framförallt när, tekniken har vässats så kommer det behövas rejäla regleringar och lagrum som hanterar vad, var, vem, hur, när och varför.

Portland, Maine has voted to ban facial recognition

Portland, Maine has passed a ballot initiative banning the use of facial recognition by police and city agencies. The Bangor Daily News is reporting that voters have passed a ballot initiative bolstering a ban on facial recognition by city agencies. The initiative follows a city council vote in August, which put a preliminary ban in place as an ordinance.

 

AR/VR

iPhone 12 Pro kan berätta för blinda användare hur långt bort människor befinner sig

AR har så lär långt för de flesta mest handlat om regnbågskräks. Roliga funktioner men långtifrån livsnödvändigt. Men det börjar komma allt fler funktioner som ger reell nytta. Som att Google Maps kan visa vart du ska gå med AR-pilar. Eller som här: att iPhonen snart kan göra det möjligt att berätta för blinda användare hur långt bort människor befinner sig.

Funktionen bygger på Apples utvecklarpaket ARKit och den lidar-tekniken i iPhone 12 Pro. Med andra ord den närradar som även finns i iPad Pro. Här och nu har funktionen förstås tagits fram för att hålla koll på fysisk distansering, men det här är givetvis något som kommer kunna vara nyttigt även när vi har lämnat coronakrisen bakom oss.

Ni vet. Vilket år som helst.

iPhones can now tell blind users where and how far away people are

Apple has packed an interesting new accessibility feature into the latest beta of iOS: a system that detects the presence of and distance to people in the view of the iPhone’s camera, so blind users can social distance effectively, among many other things. The feature emerged from Apple&#8217…

L’Oreal släpper AR-smink för livevideosändningar

Är du en av dem som fortfarande sminkar sig när det är dags för konferenssamtal med kollegor eller kunder? Nu kan du snart slippa även det jobbmomentet. L’Oreal har precis släppt en sminkserie gjord för precis det här behovet: AR-smink. Bara att välja vilket smink du vill ha och låta kameran göra jobbet. Inget rengöringsbehov efteråt, bara att stänga av kameran.

Okej, nu är det gjort primärt för livevideosändningar och det funkar inte överallt (Snapchats och Instagrams kameror har exempelvis stöd för funktionen). Så det är med andra ord snarare tänkt för exempelvis videshopping. Och det går inte att välja valfritt bland alla smink i hela världen förstås, snarare så finns det 10 färdiga filter att välja på.

Men, tja, frågan är förstås hur länge det dröjer innan någon tycker att det här behövs även i Zoom och Teams. Google Duo ska redan ha fått en specialanpassad variant.

L’Oréal Paris launches a virtual make-up line that works on live video

Digital makeup: L’Oréal Paris has launched virtual make up filters that you can use live in videoconferencing to make your look better than ever Tired of looking wan on endless Zooms/Teams/Hangouts/Duos? Well, virtual reality can help you give the best you. L’Oréal Paris has launched a digital make-up line that works on live video using AR tech.

 

Bekvämlighetsekonomin

Uber och Lyft slipper klassa sina förare som anställda i Kalifornien

I skuggan av valen till de högsta politiska ämbetena i USA så gick även en triljard mindre val av stapeln. Ett av dem som har fått mest uppmärksamhet, åtminstone inom techvärlden, var omröstningen kring Proposition 22 i Kalifornien. Och när valsedlarna hade räknats så kunde en segrarsida koras (lite snabbare än i vissa andra val): Prop 22 gick igenom, vilket innebär att företag som Uber, Lyft och DoorDash inte behöver klassa sina förare och gigare som anställda.

Proposition 22 innebär även att de aktuella företagen måste tillhandahålla vissa nya förmåner och betala en minimitimlön för sina gigare, men de slipper alltså det stora ansvarspaketet som följer på ett anställningsförhållande. Saker som sjuklön.

Eftersom rädsla verkar funka i amerikanska val just nu så var det precis det som ja-sidan drev. Högre löner betyder högre kostnader för slutkunden. Ett budskap som trummades in via den dyraste folkomröstningskampanjen i Kaliforniens historia: 200 miljoner dollar. Lyft och Uber har även, på Google-vis, hotat att lämna Kalifornien om Prop 22 inte hade gått igenom.

Vi kan med andra ord tänka oss att väljarna röstade väldigt mycket med plånboken i den här frågan. Ja, och bokstavligen talat med fötterna. Åtminstone med fötterna i åtanke.

Uber, Lyft drivers aren’t employees after all, California voters say

California voters approved Prop. 22, which would exempt companies such as Uber and Lyft from having to classify their workers as employees, according to The Associated Press. The $200 million campaign in support of the measure was the most expensive in state history.

Postmates levererar maträtter och drycker som är populära på TikTok

Ännu ett TikTok-samarbete, den här gången med (mat)leveranstjänsten Postmates (snart del av Uber Eats): beställ maträtter och drycker som trendar på TikTok.

Okej, nu handlar det om en marknadsföringskampanj under november, där TikTok och Postmates har fixat samarbeten med olika restauranger runt om i Los Angeles som kommer att ta fram de maträtter och drycker som Postmates sedan kommer köra ut till kunderna. Och ja, det handlar om begränsade upplagor.

Men det här lär vi se betydligt mer av. Innehållsskapare på TikTok och andra plattformar som fokuserar på mat och dryck kan ta fram sina egna rätter som de låter (lokala) restauranger tillverka och få leveransföretag att leverera kostnadsfritt (ja, för kunden åtminstone).

Postmates To Deliver TikTok Food Trend Treats | PYMNTS.com

From hand-whipped coffee to pancake cereal, a creator-led menu based on food trends inspired by the TikTok community will be available for delivery on Postmates in Los Angeles through Nov. 22, the companies announced in a press release. TikTok Treats will feature popular food trends that started on the social sharing video platform.

Airbnb kan ansöka om börsnotering nästa vecka

Nya uppgifter om Airbnbs börsnotering. Det kan bli så att Airbnb lämnar in sin börsnotering nästa vecka och kan börja handlas i december. Vi kan väl anta att coronakrisen inte kommer vara avklarad till jul och, tja, vi vet inte ens hur 2021 kommer att se ut. Med andra ord en milt sagt intressant tidpunkt för ett företag som bygger på att folk reser – eller åtminstone rör längre bort än grannhuset.

Det i sin tur gör att man kan spekulera i timingen. När det gäller Airbnbs ekonomi så har det kommit väldigt olika bud. Från att de gör miljardintäkter till Uber-mässiga miljardförluster. Beroende på hur Airbnb väljer att ansöka så kanske vi får lite mer insyn i finanserna redan nästa vecka. Men att Airbnb väljer just nu som börspremiärstidpunkt kan lika gärna betyda rejält självförtroende och positiva siffror som att de just nu är beroende av mer pengar för att hålla verksamheten flytande.

Oavsett. Airbnb. Snart kanske på en börs hyfsat nära dig.

Airbnb to make IPO filing next week, braving COVID-19 surge: source

U.S. home rental company Airbnb Inc plans to make its initial public offering (IPO) registration public as early next week, setting course for a stock market debut next month even as the COVID-19 pandemic intensifies, two people familiar with the matter said on Thursday.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.