Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 51 2020 – del 3

Apple börjar rulla ut integritetsinnehållsförteckningar för appar. Apple börjar tillverka sina egna mobilchip. EU ger grönt ljus för Google köp av Fitbit. Bitcoin värt över 20 000 dollar för första gången. EU introducerar förslaget till Digital Services Act. Google lägger till integration med Apple Photos och Apple Music.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Mobilt

Apple börjar rulla ut integritetsinnehållsförteckningar för appar

Igår var det dags för Apple att släppa version 14.3 av sitt mobiloperativ iOS. Men det var också startskottet för en av Apples kritiserade nya tillägg i Appstore: krav på apputvecklare att lägga till ”innehållsförteckningar” för hur en app samlar in och använder den data som samlas in.

Det handlar om att redovisa dataanvändningen inom tre kategorier: Data som används för att dig, Data kopplad till dig och Data som inte är kopplad till dig.

Det här är alltså del av Apples strävan mot transparens vad gäller integritet och data. Men det är förstås också del av en större satsning – som också har lett till en större trend. Att digitalmarknadsföringens grundplåt, som den har sett ut sedan vi började annonsera på internet, håller på att nå vägs ändå. När saker som tredjepartskakor och spårning med pixlar stryps allt mer.

Apple’s App ’Privacy Labels’ Are Here-and They’re a Big Step Forward

”You’re responsible for keeping your responses accurate and up to date,” Apple says in its developer guidelines. The company told WIRED that it will vet the information as part of its app review process, but app stores like Google Play and the App Store have consistently struggled over the years with malicious apps that slip past these audit and review processes.

Apple börjar tillverka sina egna mobilchip

Förra året förlikades Apple och Qualcomm överraskande i det mål som länge surnat till relationen mellan de forna samarbetsföretagen. Kort efter visade det sig att Apple valde Qualcomm som leverantör av mobilchip istället för Intel. Anledningen? Att Intels chip inte höll måttet och Apple tvingades därför sluta fred med Qualcomm. Det i sin tur ledde till att Intel helt kastade in handduken vad gäller mobilchiptillverkning och sålde av den delen av verksamheten till… Apple.

Sedan dess har Apple som bekant tagit fram sin nya datorprocessorplattform Silicon, men på mobilsidan har det varit tyst. Fram till nu – när Apple bekräftar att man arbetar på sitt eget mobilchip. Alltså det chip som tar hand om kommunikationen med mobilnätet.

Med andra ord inte särskilt oväntat, men att Apple nu bekräftar att man faktiskt har börjat ta fram sitt eget chip är ändå rätt stort. Med tanke på hur bra Apple lyckades med sitt Silicon-chip så kan det här bli intressant.

Mest intressant? Att ett företag som inte har en historia att tillverka mobilchip tar sig an utmaningen. Vore spännande om Apple sätter lite nya ögon på sitt chip, lite som man gjorde med M1-chipet. Alltså inte nöjer sig med att bara fortsätta i samma hjulspår som övriga mobilchiptillverkare.

Bloomberg: Apple started developing its first cellular modem chip for future devices – 9to5Mac

Rumors about Apple working on its own cellular modem are not exactly new, but they became more frequent after the company acquired Intel’s modem business in 2019. However, according to a new Bloomberg report, Apple has finally started to develop its first cellular modem chip.

Apples uppges öka iPhone-tillverkningen med 30 % första halvåret 2021

Hur har det gått för Apples senaste iPhone-modeller? Det vet vi inte än och vi lär inte veta säkert förrän det är dags för nästa kvartalsrapport från Apple i januari. Men enligt de här uppgifterna från Nikkei Asia så ser det… väldigt bra ut.

Enligt Nikkei ska Apple planera att tillverka 96 miljoner iPhones under första halvan av 2021. Det skulle motsvara en ökning med 30 % jämfört med motsvarande period i år. Helårsprognosen som Apple har skickat till sina leverantörer anger att helårssiffran landar på 230 miljoner iPhones, eller 20 % mer än i år.

Mycket kan förstås hända fram till slutet av nästa år, men Apple verkar ju onekligen se rätt ljust på tillvaron. Kanske största hotet? Att Apple och dess leverantörer inte klarar av att skaka fram tillräckligt mycket komponenter för tillverkningen. Och det skulle inte vara första gången. Apple ska rätt mycket alla år sedan iPhonen släpptes haft problem att tillverka tillräckligt många exemplar på grund av komponentbrist.

Och det i sig är förstås ett av de främsta skälen till att Apple börjar tillverka allt fler komponenter själv. För att skaffa sig total kontroll över hela tillverknings- och leveranskedjan.

Apple plans 30% boost in iPhone production for first half of 2021

TAIPEI — Apple plans to produce up to 96 million iPhones for the first half of 2021, a nearly 30% year-on-year increase, after demand for its first-ever 5G handsets surged amid the pandemic, Nikkei Asia learned.

 

Ekonomi och finans

EU ger grönt ljus för Google köp av Fitbit

Så har EU till sist sagt sitt om Googles köp av Fitbit och det blir grönt ljus. Med en hel hög villkor.

Google gick tidigt ut och erbjöd sig att inte använda Fitbit-data för att rikta annonser och det är ett av kraven från EU. Dessutom måste Google säkerställa en ”datasilo” för Fitbits användardata, så att den alltså lagras frikopplat från användares övriga Google-data, användare måste ha möjlighet att säga ja eller nej till att dela sin data med övriga Google-tjänster och sist men inte minst måste Google hålla Fitbits API vid liv. Och det här gäller dessutom över en tioårsperiod, men option för EU att förlänga.

Google tar sig alltså över ett jättehinder för att genomföra Fitbit-köpet. I EU. Sen återstår det bara för Google att övertyga konkurrensmyndigheterna i ungefär resten av världen.

Samtidigt är det en rejäl vingklipping av Googles möjligheter att faktiskt tjäna pengar på sitt Fitbit-köp. Visst. Med tanke på hälsotrenden som är så stark så vill Google verkligen att Android ska kunna få till samma hälsoekosystem, både vad gäller mjukvara och hårdvara, som iOS.

Europe clears Google-Fitbit with a ten-year ban on using health data for ads

Europe has greenlit Google’s $2.1BN acquisition of fitness wearable maker Fitbit, applying a number of conditions intended to shrink competition concerns over letting it gobble a major cache of health and wellness data following months of regulatory scrutiny of the deal. While Google announce…

Bitcoin värt över 20 000 dollar för första gången

Bitcoin passerar ännu en milstolpe: en bitcoin är nu för första gången värd över 20 000 dollar. Eller 167 000 kronor. Det är… en del.

Efter hypen för tre fyra år sedan kollapsade Bitcoin-kursen rätt ordentligt. Det i sin tur gjorde att mycket av strålkastarljuset försvann. Men i medieskuggan har den största digitala valutan knegat sig upp till forna rekordnivåer igen. Ja och högre än tidigare toppen, alltså.

Tittar man på Bitcoin-kursen från 2015/2016 till idag så ser den rätt exakt ut som en hypekurva. Alltså den kurva som ny teknik nästan alltid följer. En jättehausse som gör att ALLA måste använda tekniken följt av en lång och olika brant backe allt längre ned när det visar sig att tekniken inte alls levererade de guld och gröna skogar som utlovades. Efter att ha dammat i backen så reser sig de tekniker som överlever och börjar vända kurvan upp igen. Inte alls lika mycket uppmärksamhet, men däremot en stabil platå på en lägre nivå när kundbeteende, övrig teknik och affärsmodeller hinner ikapp.

Bitcoin har alltså nått det sistnämnda steget nu. De som nu investerar är inte längre lycksökare som hoppas på snabba cash utan snudd på institutionella investerare. Ännu ett tecken på att kryptovalutor håller på att ta steget ut i de breda befolkningslagren.

Bitcoin breaks above $20,000 for the first time ever

Bitcoin breached the $20,000 level for the first time in history Wednesday, as crypto enthusiasts pointed to increased demand from institutional investors for the red-hot digital currency. The world’s most-valuable virtual currency traded 5.6% higher to a price of around $20,600, according to market data from Coin Metrics, taking its year-to-date gains to more than 180%.

Kryptobörsen Coinbase börsnoteras

Tidigare i veckan var en bitcoin för första gången värd över 20 000 dollar. (Eller 165 000 kr. För en bitcoin.) Igår nådde den ny all-time high på 23 000 dollar. Känns därför rätt passande att USA:s största krypotobörs Coinbase samma dag meddelade att man har ansökt om börsnotering.

Om vi bortser från det lite metaiga att en börs börsnoteras och det ironiska att ett företag som håller på med ny slags digitalvaluta raggar pengar på ett väldigt traditionellt sätt så är det här ännu ett tecken på att kryptovalutor börjar mogna. Men också att de blir allt mer mainstream och tas på allt större allvar av stora investerare.

Det i sin tur gör att Bitcoins uppgång kan bli mer stadig och framförallt att kursen kan bli mindre fladdrig. Det sistnämnda är förstås väldigt viktigt för att helt virtuella kryptovalutor ska kunna användas som mer vardagliga betalningsmedel.

Cryptocurrency Exchange Coinbase Says It Filed to Go Public

(Bloomberg) — Coinbase Global Inc., the biggest U.S. cryptocurrency exchange, said it has filed confidentially with the Securities and Exchange Commission to go public it what’s anticipated to be a break-through moment for the industry.The San Francisco-based company said in a statement that it expects its draft registration filing to become effective after the SEC completes its review process.

Står Dropbox näst på tur att köpas upp?

När Salesforce bekräftade att man har köpt Slack så rusade Slacks aktie. Inte konstigt: sedan börsnoteringen har Slack inte rosat aktiemarknaden och har heller inte haft samma framgång som många andra under coronakrisen. Det trots att Slack hade rejält med potential att bli en coronavinnare. Men ett problem är att det finns andra som gör samma sak. Som Microsoft.

Ett annat företag som har mycket gemensamt med Slack på det här området är Dropbox. Inte minst att inte heller Dropbox har haft lika mycket coronaframgång som flera andra. Detta trots att man satsat att mer på att bli en samarbetsplattform och inte bara en lagringsplats.

Men oavsett om vi pratar samarbete eller lagring så är Dropbox förstår långtifrån ensamma på scen. Och konkurrenterna har djupa fickor.

Därför känns den här spekulationen väldigt trolig: att Dropbox ligger högt i listan över kommande uppköp. Det känns mest som att frågan är när. Och av vem.

After Slack Deal, Dropbox, Box, MongoDB Could Be Next Acquisition Targets

Blockbuster acquisitions tend to beget questions about who’s going to buy whom next. Salesforce’s nearly $28 billion deal for Slack is no exception. That acquisition could be a harbinger of a new wave of consolidation in the category of enterprise software-companies that sell software and …

 

Övrigt

EU introducerar förslaget till Digital Services Act

Igår var det dags för EU att introducera två nya lagförslag: Digital services act och Digital markets act. Två förslag som ska ge EU mer muskler att ta sig att de stora techbolagen. Inte bara de stora amerikanska spelarna utan överlag, även om det förstås är de som ligger närmast till hands just nu.

Artikeln har en övergripande genomgång och jag kommer att återkomma när jag haft lite mer tid att sätta mig in i vad det är EU faktiskt föreslår som, bland annat, uppföljare till och uppdatering av E-handelsdirektivet. Och förstås även en nära släkting till förra årets upphovsrättsdirektiv.

Europe lays out its plan to reboot digital rules and tame tech giants

European lawmakers have introduced two legislative proposals as part of a major policy reboot to update regional rules for digital business and rein in big tech. The Digital Services Act (DSA) will update the bloc’s long-standing ecommerce rules while widening requirements to define areas of …

Google lägger till integration med Apple Photos och Apple Music

Två rätt intressanta tillägg från Google förra veckan. Dels integrerar Google Apple Music med Assistant, så att det alltså går att be exempelvis någon av Googles smarta högtalare att spela upp musik via Apples musiktjänst, och dels integreras Google Photos med Apples bildtjänst.

Det är dessutom inte bara Google som tar såna här steg. Överlag håller de stora techbolagen på att öppna upp allt mer för konkurrenter. Som att Apple bara nyligen gjorde det möjligt att välja mejlklient och webbläsare i iOS.

Delvis lär det här bero på att göra det enklare för fler att använda företagens tjänster. Bättre att kunder använder konkurrenters tjänster via den egna plattformen än att kunderna byter sida. Men framförallt så handlar det om att techgiganterna just nu böjer sig tredubbelt för att förekomma konkurrensutredningar och uppstyckningshot.

Google Photos Now Syncs Liked Images With Apple Photos

Google Photos is getting a new update that will let users sync their liked pictures on the app with Apple Photos. The new feature is expected to deliver a smooth cross-platform experience for Google Photos users. The app reached 5 billion installs on the Google Play store recently.

Google adds Apple Music support to Assistant smart speakers and displays

Google has announced that Apple Music is now available on smart speakers and displays that use the Google Assistant, including Google’s own line of Nest products, such as the new Nest Audio.

Google testar mörkt läge för sin sajt

Ett nytt test från Google: mörkerläge i sökfunktionen. Sajten alltså och inte appen.

Visst. Egentligen ett rätt bagatellartat test. Men samtidigt är det del av en betydligt större trend som blir allt mer relevant att följa: möjlighet för användare att välja mörkerläge snart sagt överallt.

Det börjar också komma allt närmare att våra operativ, för datorer, surfplattor och mobiler, automatiskt kan aktivera mörkerläge och ”vanligt” läge baserat på exempelvis ljuset omkring användaren. Det gör att vi kommer allt närmare möjlighet att köra över hur företag väljer att presentera sina gränssnitt via webbplatser och appar. Med andra ord att det blir inbyggt att tvinga fram mörkerläge i alla sajter och appar man använder (finns redan webbläsarpluginer som gör ungefär det här).

Med andra ord: det börjar bli allt viktigare för sajt- och appägare att fundera på om man ska ta fram egna mörkerversioner av sina gränssnitt för att kontrollera upplevelsen samtidigt som man ger användarna det de vill ha – eller acceptera en ”automatöversättning” av sitt gränssnitt. Som säkerligen har… en del att önska.

Google is reportedly testing dark mode for desktop web searches

Google might finally bring its dark mode for search to computer users. 9to5Google reports that users have discovered testing for a dark theme for Google’s desktop web searches. The tests only appear to last briefly (Reddit user Pixel3aXL saw it come and go within hours) and don’t affect the homepage, but they work in third-party browsers like Firefox.

Google släpper forskningsapp

Google gör en Apple: släpper en egen forskningsapp. Tänkt att låta användare gå med och bidra till forskningen.

I stort ungefär som väntat, inklusive att Google har tänkt till vad gäller att skydda användarnas integritet. Men artikeln lyfter en intressant detalj i sammanhanget: att iPhones och Android-mobiler överlag tilltalar och används av lite olika demografiska användargrupper. Alltså att iPhones generellt används av mer ekonomiskt starka grupper med Android i större utsträckning är stort i lägre inkomstgrupper.

Det inte minst coronakrisen har visat är att sjukdomar och möjligheten att hantera dem är starkt kopplat till sin socioekonomiska tillhörighet. Apples och Googles forskningsappar kan alltså bli intressanta komplement till varandra. Med tanke på de båda företagens långtgående samarbete med att skapa en gemensam standard för covid-spårning så skulle de kunna skapa intressanta förutsättningar på forskningsområdet i stort genom att arbeta tillsammans.

Google launches health research app

Google announced Wednesday that it is launching a new research app for Android phones, which would allow anyone with a device to participate in medical studies. The first study run through the app, called Google Health Studies, will look at respiratory illnesses like the flu and COVID-19.

Google kommer inte öppna sina kontor igen förrän september 2021

Ni vet det där att Google har samlat på sig så mycket data att de numer kan förutsäga framtiden? Well…

Google won’t reopen its offices until September 2021

Google has already been looking at more flexible offices that reduce risks and enable remote work, such as in-office presentation booths for online sessions and outdoor spaces for larger company gatherings. Google has repeatedly pushed back its office return strategy.

Googles stora haveri berodde på problem med… lagringskapaciteten

Så har Google gått ut och berättat(ish) vad det var som orsakade dagens stora haveri, när nära nog alla Googles tjänster låg nere i delar av världen under en hyfsat lång stund. Ryska hackare? Kineser? Iranier? Nordkorea? Radikala vänsterextremister? Någon drog ut internetsladden?

Nej, det berodde på… interna lagringskapacitetsproblem. Vilket känns milt sagt otippat.

Sååååå… hårddisken var full?

Google ber om ursäkt – orsaken hittad: ”Problem med lagringskapaciteten”

Merparten av Googles mest populära tjänster havererade under måndagen. Orsaken? Ett internt problem med lagringskapaciteten, enligt teknikjättens egen utsago. Nu lovar Google bot och bättring: ”Vi ber om ursäkt”, uppger de för Di.

Även Kina börjar tuffa till tonen mot techjättarna

Senaste året har EU och USA börjat skärpa tonen mot de stora techbolagen. De amerikanska, alltså. Men även Kina håller på att steppa upp sin reglering av landets stora techbolag.

Regleringsmässigt handlar mycket om finanssektorn just nu, men även Tencent och Alibaba överlag har börjat känna av den tilltagande snålblåsten.

Visst är det synnerligen ironiskt att Kina nu ställer högre krav på transparens från företag som samlar in användardata och använder den. GDPR, om man så vill. Kina har ju lite som sitt signum just att spara en massa data om enskilda individer utan att be om särskilt mycket (läs: inget) lov. Men det känns som att partiet och kinesiska staten börjar känna sig hotade av techgiganternas makt och genomslag i det kinesiska samhället. Att partiet börjar känna tendenser till att tappa taktpinnen.

Kina har dessutom gått ut med förslag till större global samordning när det handlar om reglering av världens jättebolag (förstås mycket drivet av hoten mot TikTok och förstås mycket på Kinas villkor). Vore onekligen intressant om USA, EU och Kina skulle börja dra upp riktlinjer till något slags internationellt regleringsavtal.

China going after Big Tech’s financial data to curb abuses, watchdog says

China’s banking and insurance watchdog lays out plans to curb financial risks in the world’s second-largest economy by bolstering protection of consumers’ data.

Pyjamastym för bekväma Zoom-möten

Life will find a way.

The Pajamas Suit lets you pretend you’re dressing up for a Zoom meeting

If you’ve been showing up to work Zoom meetings in your pajamas and feel kind of weird about it, Japanese clothing retailer Aoki has a solution for you: a piece of clothing that looks like a classic suit jacket but feels like PJs.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.