Kategorier
AI - Artificiell intelligens AR/VR Digitalisering IoT - internet of things Mobilt Spaningar

Digitala spaningar vecka 52 2020-vecka 1 2021 del 3

Amazon börjar sälja sin första egna TV. Facebook kan släppa sina första smarta glasögon 2021. Hyundai bekräftar att man för diskussioner med Apple om att ta fram en elbil. Bytedance siktar på att börja med läkemedelstillverkning. Appekonomin drog in mer än 100 miljarder dollar för första gången 2020. Svenska 5G-auktionen kommer ske 19 januari.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

IoT – internet of things

Amazon börjar sälja sin första egna TV

Ett rätt givet drag: Amazon har börjat sälja en ny TV-modell. Sin första under eget varumärke. Däremot lär det bli lite jobbigt för dig att få tag i en om du är sugen. Om du inte bor i Indien.

På sätt och vis är det här inte ett oväntat drag. Amazons Basisc-serie blir allt bredare. Dessutom har ju Amazon som bekant sedan länge gjort egen hemmahårdvara via Echo-familjen (och Dash!). Men som artikeln konstaterar är det ändå ett rätt stort strategibyte: likt Apple har Amazon inte tagit steget till storskärmen utan nöjt sig med att låta andra tillverka själva hårdvaran. Nu börjar Amazon alltså konkurrera med sina säljare även på det här området.

Det i sig kan förstås milt sagt vara lite riskabelt med tanke på hur techregleringsvindarna blåser just nu – och det är säkerligen en anledning till att den nya TV:n bara säljs i Indien. Men det visar också hur suget Amazon är på att bli tung spelare på den indiska marknaden. Liksom alla andra techjättar. Och, tja, de flesta stora, globala bolag vid det här laget.t

Amazon’s first TV is only available in India

If you want a first-party Fire TV experience, there are a lot of ways to go about getting one. But as far as dedicated TV sets that come with Fire OS preinstalled, Amazon has preferred to work with partners through its Fire TV Edition program rather than release its own TVs.

Facebook kan släppa sina första smarta glasögon 2021

Fler uppgifter om Facebooks smarta glasögon. Dessutom från Facebook själva: Ray-Ban-samarbetet kan lanseras ”tidigare snarare än senare” 2021. Däremot utan AR-funktionalitet, åtminstone.

Enligt Facebook så kommer glasögonen ha ”en massa funktionalitet”, men vill inte berätta vad så jag tror väl kanske inte att kommer att bli en jättesexig modell 1.0. Men det ska oavsett handla om ”uppkopplade glasögon”.

Det kommer med andra ord bli intressant att se vad Facebook hoppas uppnå med sina första egna smartglasögon. Inte minst som det som generellt setts som en bra grej just i glasögon – AR – inte kommer ingå i paketet till att börja med. Nu kan det förstås handla om andra sätt att föra ihop den digitala och den fysiska världen.

Oavsett så är den del i Facebooks satsning att satsa allt mer på att ta fram egen hårdvara. Och det är inte så konstigt. Dels för att vi förmodligen nu upplever peak mobile och kommer ha betydligt fler gränssnitt mot den digitala världen än våra telefoner framöver men dels också för att det här inte finns samma duopol på operativsidan. Facebook ser alltså en möjlighet att minska beroendet av Google och Apple.

Facebook ’smart glasses’ to launch ’sooner rather than later’ in 2021

Facebook has been working on creating smart glasses since 2017 Facebook boss says the device will be released ’sooner rather than later’ However it will not feature augmented reality (AR) but later versions may Smart glasses have been a beleaguered pipe dream of tech companies since Google Glass first launched to mixed reviews back in 2013.

Volkswagen visar upp sin mobila elbilsladdare

Köra bilen till ladduttaget? Sååå 2020. Bättre att låta laddaren komma till elbilen. Nu visar Volkswagen upp sin mobila elbilsladdare.

Och ja. Jag älskar estetiken. R2D2 möter Barbapappa.

VW shows its mobile EV charging robot in action

It’s now clearer how VW’s prototype EV charging robot will work in practice. VW has offered its first real-world glimpse of the mobile charger bot in action. It’s not just helpful for charging EVs away from dedicated spaces, it’s cute – the prototype has a ”face” that lights up as it grabs the battery trailer and plugs into your car.

Apple kan lansera en egen självkörande bilar 2024

Hur går det med Project Titan – Apples satsning på självkörande bilar? Det vet bara Apple. Av alla initiativ som Apple har dragit igång senaste åren är Titan det som de har avslöjat absolut minst om. Nu kommer nya spekulationer som pekar på att vi kommer att få se en självkörande Apple-bil 2024.

Apple har fått tillstånd att testköra självkörande bilar på allmänna vägar i Kalifornien och bilder har också visat dem rulla omkring. Men det är ungefär det som varit bekräftat. Vi vet inte ens vilka Apples eventuella ambitioner är: om det är en upphottad Carplay (alltså ett fullständigt operativsystem som kan användas i självkörande bilar) eller om det kan tänkas vara en fullständig iCar. De senaste uppgifterna pekar på det senare.

Visst. Uppgifter att ta med ett långtradare salt, men det absolut mest intressanta är att källorna säger att bilen dessutom ska drivas av Apples eget batteri. Ett batteri som ska byggas med ”banbrytande batteriteknik”.

Som sagt. Jag kommer inte sitta och hålla andan. Men batteriryktet är helt klart en snygg storytwist.

Exclusive: Apple targets car production by 2024 and eyes ’next level’ battery technology – sources

(Reuters) – Apple Inc is moving forward with self-driving car technology and is targeting 2024 to produce a passenger vehicle that could include its own breakthrough battery technology, people familiar with the matter told Reuters. The iPhone maker’s automotive efforts, known as Project Titan, have proceeded unevenly since 2014 when it first started to design its own vehicle from scratch.

Hyundai bekräftar att man för diskussioner med Apple om att ta fram en elbil

Av alla Apples satsningar är Project Titan förmodligen det som är omgivet av mest dimridåer. Apples satsning på självkörande bilar, alltså. Nu kommer det första officiella bekräftade tecknet på att Apple faktiskt håller på att ta fram en egen bil: Hyundai bekräftar att man man diskuterar med Apple om att ta fram en gemensam bil.

Nu är det ”tidiga förhandlingar” och eftersom Apple inte har bekräftat samtalen så kanske Apple surnar till på att Hyundai har gått ut med uppgifterna (att Hyundai i ett senare uttalande inte längre talade specifikt om Apple kan tyda på att det var en oopsie och att Apple har hört av sig och haft åsikter). Det är ju rent strikt inte heller det första officiella beskedet från Apple, eftersom företaget har ansökt om, fått och använt tillstånd att provköra självkörande bilar på allmänna vägar i Kalifornien.

Men så här långt har det varit väldigt oklart om det handlat om en iCar eller bara ett utbyggt CarPlay med biloperativambitioner. Häromdagen kom uppgifter om att Apple kan arbeta på ett nytt slags ”banbrytande” batteri som kan placeras i en iCar 2024-2027, men det skulle ju lika gärna kunna innebära att Apple blir batteritillverkare snarare än biltillverkare.

Uppgifterna om Hyundai-förhandlingar är alltså oavsett ännu ett tecken på att Apple tänker göra… något på elbilsfronten. Och ja, det lär också förmodligen i så fall handla om något självkörande. Oavsett om det blir hårdvara, mjukvara eller både och.

Apple Negotiating with Hyundai for Apple Car Production [Updated x2]

Apple is planning to work with Hyundai on the upcoming Apple Car, according to a report from Korean site Korea Economic Daily. The report suggests that Apple is in negotiations with Hyundai Motor Group to manufacture an ‌Apple Car‌.

Nytt Apple-patent: styr Airpods med tungan

Vad sägs om att styra dina Airpods med tungan? Klart du har saknat det. Nytt Apple-patent som visar att Apple är på väg att ge dig precis det.

Ja, eller det är ju åtminstone ett patent. Lär alltså inte bli något som dyker upp i någon iPryl nästa år. Eller någon gång alls. Men innehållet i patentet visar på något som helt klart kommer bli betydligt vanligare: våra kroppar som gränssnitt mot internet. Patentet innehåller också exempel på hur det går att styra sina lurar genom att sätta fingret mot huden och göra olika gester.

Google har via sitt projekt Jacquard tagit fram produkter som går att styra vissa mobilhandgrepp genom rörelser på smart tyg. Ett steg bort från att ha klumpar av metall, plast och glas i ficka för att kunna hantera våra uppkopplade liv. Att våra kroppar på sikt kommer bli vårt förmodligen viktigaste gränssnitt – för kommunikation, identifiering och betalning både i fysiska och digitala världar – är nog något vi kan utgå ifrån.

Apple’s Next AirPods Could Be Controlled With Your Tongue | Digital Trends

A newly granted patent spotted by PatentlyApple suggests that a future version of Apple’s AirPods or AirPods Pro could be controlled through a series of gestures, none of which would involve touching the earbuds themselves. U.S. patent No.

 

AI – artificiell intelligens

Bytedance siktar på att börja med läkemedelstillverkning

Vad är trendigt att syssla med 2020? Kortvideo förstås. Och läkemedel. Därför känns det självklart att företaget bakom världens största kortvideotjänst TikTok nu siktar på att börja ta fram och tillverka just läkemedel. Åtminstone om man ska tolka ett antal jobbannonser som söker personal till Bytedances ”artificial intelligence drug discovery team”.

Och det är på något sätt lite rimligt: Bytedance är ju trots allt mer än något just ett AI-företag. Bytedances kanske största framgångsrecept i sina olika tjänsterna har varit rekommendationsalgoritmerna. Så varför inte börja använda den tekniken för att ta fram nya läkemedel?

Ju mer jag tänker på det desto mer givet känns det. Det är ju trots allt 2020. Orimlighetsribban ligger numer osannolikt lågt.

TikTok Parent Company ByteDance Builds Team to Develop Drugs Using AI – Pandaily

Short-video app TikTok’s parent company ByteDance is looking to hire for its artificial intelligence drug discovery team in Mountain View, Beijing and Shanghai, as the company ventures into pharmaceutical research.

 

AR/VR

TikTok släpper sin första lidar-AR-effekt

Så är det dags för TikTok att göra en Snapchat: kortvideoappen släpper nu sin första lidarbaserade AR-effekten för att ”göra det möjligt för användarna att fira in det nya året med” (gissar att det handlar om det kinesiska nyåret och att det därmed alltså egentligen mest är relevant för den kinesiska systerappen Douyin).

Lidartekniken är rätt vanligt förekommande som teknik i självkörande fordon som den radar som gör att fordonen kan ”se” sin omvärld, men dök sedan upp i iPad Pro och nu i höst i några av iPhone-modellerna och det är det sistnämnda som TikTok nu alltså drar nytta av.

Ännu en kul effekt för sociala medier. Samma som det Snapchat gjorde tidigare. Men tekniken i sig kan alltså också ha betydligt mer praktiskt nytta och det är det som kommer att bli riktigt intressant att följa. Att våra prylar alltså ännu bättre kommer kunna bli en sömlös brygga mellan den digitala och den fysiska världen.

TikTok rolls out its first lidar-powered AR effect

Snapchat was among the first apps to leverage the iPhone 12 Pro’s LiDAR Scanner for AR, but now TikTok has followed suit. The social video app confirmed today it has launched its first-ever lidar-powered effect to help its users ring in the new year. The effect features an AR ball, similar to…

 

Mobilt

Appekonomin drog in mer än 100 miljarder dollar för första gången 2020

Nånstans runt 2013-2014 började jag på jobbet lyfta tanken att den responsiva webben kanske inte alls var slutet för appen. Att appen tvärtom tog allt mer av surfandet. Andra höll inte med vilket, tillsammans med internpolitik (som ville att appen skulle skrotas trots att den var en av Sveriges största), ledde till massor av pengar och resurser pumpades in i sajten medan företagets app kommande fyra-fem år fick klara sig på rätt minimal budget och resurspool (typ jag). Och utvecklingen har förstås fortsatt sedan dess. Och vi blir allt mer villiga att betala i och för appar. 2020 innebar nya rekord.

För första gången drog appekonomin in över 100 miljarder dollar under ett år. Julsiffran var förstås ännu ett rekord: enligt Sensor Tower spenderade appanvändarna över 400 miljoner dollar i Appstore och Google Play (alltså exklusive alla externa Android-butiker, som bland annat är sättet att installera appar i Kina). 34,5 % mer än motsvarande period i fjol.

Inte bara det: förutom att vi la ännu mer pengar i appar 2020 så var tillväxtökningen på årsbasis dubbelt så stor som 2018/2019. Visst lär pandemin ha dopat siffrorna, men även den här trenden har vi sett tidigare.

Som vanligt spenderar iOS-användarna överlägset mest, men lite mindre dominans än 2019 (72 % jämfört med 76 % 2019).

Global App Spending Reached $407 Million on Christmas, Growing 35% Over 2019

2020 has been a record-setting year for worldwide spending on mobile apps and games, which passed $100 billion in a single year for the first time ever in November. This trend continued on Christmas, when consumers around the globe spent an estimated $407.6 million across Apple’s App Store and Google Play, according to preliminary Sensor Tower Store Intelligence estimates.

Appstore satte nytt intäktsrekord under nyårsafton

Häromdagen skrev jag om Sensor Towers uppskattningar om att appekonomin globalt för första gången 2020 drog in över 100 miljarder under ett år. Nu kommer uppgifter från Apple själva om hur det gick för Appstore under förra årets sista vecka. Facit? Nya rekord även där, förstås.

Totalt la Apple-användarna 1,8 miljarder dollar på och i appar under julveckan. Dessutom sattes även ett nytt rekord på nyårsafton, när Appstore drog in 540 miljoner dollar.

Vad vi däremot inte fick var Apples officiella siffror för helåret, vi kanske kan få lite insikter under Apples nästa kvartalsrapport. Oavsett så är det här ännu ett tecken på hur appen i sig fortsätter vara det viktigaste i våra mobiler. Men det riktigt intressant är att se hur det här kommer att utvecklas 2021.

En stor del av ökningen för Appstore och Google Play är förstås tack vare coronakrisen och hemmasittandet. Frågan är, precis som för de flesta branscher som boomat tack vare pandemin, att se om appekonomin nu har landat på en högre permanent nivå.

Apple App Store customers spent $1.8B over the week of Christmas, set a spending record on New Year’s Day

Apple this morning offered an updated look at its App Store business with the release of its holiday sales figures. The company said App Store customers spent $1.8 billion in apps during the week of Christmas Eve and New Year’s Eve, driven largely by games. And App Store customers also hit a …

Svenska 5G-auktionen kommer ske 19 januari

Så har Post- och telestyrelsen fått okej att fortsätta med auktionen som ska dela ut de svenska 5G-frekvenserna: 19 januari är datumet som nu gäller.

Auktionen skulle ursprungligen ha gått av stapeln i början av november – och då utan Huawei och ZTE som PTS valde att porta. Huawei överklagade inte oväntat beslutet, vilket fick saker att gå i stå. Men nu är det alltså på gång igen.

Det intressanta i sammanhanget är att Huaweis överklagande ännu inte avgjorts. Den förhandlingen fortsätter parallellt, så det här är alltså bara ett okej ATT auktionen kan hållas. Så beroende på hur det går kan Huawei (och i så fall även ZTE antar jag) få vara med och buda.

Bara för någon vecka sedan gav Tyskland okej till att Huawei får bygga 5G-nät i landet, något som jag misstänker Huawei kommer lyfta som argument för sin sak. Återstår att se hur väl det landar, men nu kommer förhoppningsvis 5G-utbyggnaden på riktigt kunna få fart i Sverige.

Sweden to resume 5G auctions despite Huawei legal challenge

STOCKHOLM (Reuters) – Swedish telecoms regulator PTS will resume 5G spectrum auctions on Jan. 19, it said on Friday, after winning court approval to proceed even though China’s Huawei is taking legal action over its exclusion from 5G networks.

Xiaomi slutar skicka med laddare till sina mobiler

En av nyheterna i och med Apples senaste iPhone-modeller var att Apple inte längre skickar med laddare i kartongerna. Ett beslut som förstås andra mobiltillverkare var snabba på att driva med i sina reklamfilmer.

Kort därefter kom uppgifter att Samsung kan vara på väg att göra precis som Apple. Och nu gör Xiaomi precis det. Slutar skicka med laddare med sin kommande Mi 11-mobil.

Apple har startat ännu en mobiltrend alltså. Och dessutom gett alla andra tillverkare argumentet till varför det är bra att inte skicka med laddare: för miljöns skull. Att det dessutom sparar pengar är givetvis en ren slump.

Oavsett kan vi nog nu utgå från att det inte längre kommer att följa med laddare i någon mobil framöver. Handlar mest om ”när” olika tillverkare slutar skicka med laddare. Jag misstänker att hörlurarna står näst på tur.

Xiaomi is the next big phone brand to remove the charger from the box

Apple isn’t the only major brand removing the charger from the box of its latest flagship phone. As noticed on Reddit, Xiaomi has announced that its upcoming Mi 11 phone won’t include a charger. The rationale is familiar. Many people already have old chargers on hand, and this answers demands for a ”more environmentally friendly” device with less waste and smaller packaging.

Hur mobilspel såg ut på åttiotalet

När man gräver i kartonger.

Ena halvan av mitt nätverk: ÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅ 😍😍😍😍😍😍

Andra halvan: Huh? 🤔🤷‍♂️🥱

 

Digitalisering

Epic Games nya huvudkontor ersätter ett köpcentrum

Såååå…. Fortnite-utvecklaren Epic Games siktar på att bygga sitt sprojlans nya huvudkontor i Cary, North Carolina. Ska vara klart 2024. Och för ändamålet har Epic köpt ett köpcentrum som de tänker jämna med marken, typ.

Jämna en shoppinglada på landet med marken för att göra plats för onlinespel. Om inte det är den ultimata metaforen för digitaliserings-2020 så vet jag inte vad som är.

Fortnite developer Epic Games just bought a North Carolina mall for its new headquarters

Fortnite developer Epic Games is moving its Cary, North Carolina headquarters across town to a large shopping mall, the company announced. It’s planning to convert the 87-acre Cary Towne Center into its new home base by 2024. Once development is complete, Epic says the site will include recreational and office space, ”customized from the ground up to accommodate its long-term growth.”

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.