Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 52 2020-vecka 1 2021 del 4

Google lanserar banktjänsten Google Plex. Ny Trump-presidentorder förbjuder kinesiska betalappar som Alipay och WeChat Pay. USA överväger att förbjuda investeringar i Alibaba och Tencent. Tesla går om Facebook i börsvärde för första gången. Apotea på väg att börsnoteras. SolarWinds-hackerattacken kan ha drabbat 250 myndigheter och företag.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Ekonomi och finans

Google lanserar banktjänsten Google Plex

Dags för en ny och potentiellt tung tjänst från Google: Google Plex. Googles eget bankkonto.

Vad det handlar om är att Google Pay kompletteras med ett rätt klassiskt bankkonto, komplett med bankkort. Och det är just det här som förmodligen är tänkt att vara största fördelen med Plex. Visst, en annan anledning som förmodligen också kan vara viktig är att kontot är kostnadsfritt, men framförallt är det att de mer traditionella banktjänsterna möter mobilbetalningsapparnas funktionalitet.

Likt det Apple gör med sitt Apple Card: Google går inte hela vägen och startar egen bankverksamhet, utan väljer att samarbeta med traditionella banker som hanterar den biten under Googles varumärke (omvänt gissar jag att fördelen för bankerna är att de ser chans att få in fler kunder den här vägen).

Men nu pratar vi Google här så självklart vill Google även här att du ska outourca fler beslut till dem: Plex är utrustat med ”målplanering med AI-insikter” som är tänkta att hjälpa kunderna med sin privatekonomi.

För ett par år sedan pratades det mycket om att framtidens banker kanske är techbolagen, men nu visar det sig istället att de krokar arm med de traditionella bankerna i en tänkt win-win.

Google Pay Becomes Google Plex to Manage Your Day-To-Day Finances

Google’s quest to organize the world’s information has taken a new twist. It may now include your finances. Just before Thanksgiving, Google announced that in early 2021 it will allow its Google Pay app users to open bank accounts through a partnership with 11 banks.

Ny Trump-presidentorder förbjuder kinesiska betalappar som Alipay och WeChat Pay

Man skulle kunna tro att Trump skulle ha fullt upp med sitt idoga arbete att styra USA genom coronakrisen och undersöka ryska hackerattacker [sic!] men han lyckas bevisligen jobba ytterligare för att skydda den amerikanska nationalsäkerheten. I natt kom ännu en förbudspresidentorder mot fler kinesiska appar. Den här gången, lite väntat, handlar ett om betalappar som Alipay och WeChat Pay.

Totalt är det åtta kinesiska betaltjänster som omfattas av förbudet. Det är med andra ord ett förbud som ligger närmare WeChat-förbudet än TikTok-förbudet: det slår nämligen nära nog bara mot kineser. Vilket säkerligen är väldigt medvetet. Ännu mer huvudvärk för Ant Group och Tencent alltså.

Förbudet börjar gälla om 45 dagar. Ja, eller hur det ju blir med den saken. Försöken att förbjuda WeChat och TikTok i USA har gått lite… så där. Visst, argumentet om känslig data väger betydligt tyngre i det här fallet, men jag tror ändå att domare kommer att döma på samma sätt som tidigare om det kommer ett överklagande. Ja, eller NÄR det kommer ett överklagande.

Trump signs executive order blocking transactions with Alipay, WeChat Pay, and six other Chinese apps

President Trump has signed a new executive order prohibiting transactions with the companies behind eight Chinese apps, including Ant Group’s Alipay and Tencent’s QQ and WeChat Pay. Transactions will be prohibited in 45 days. Reuters was the first to report the news.

Tesla går om Alibaba i börsvärde för första gången

Kommer ni ihåg den här? #TB2019. Under 2017 och 2018 delade jag ofta ungefär den här topplistan. Hände inte alls lika ofta 2019 eftersom, tja, det inte hände särskilt mycket. Hände ännu mindre 2020. Fram till nu.

Sedan 2017 är egentligen den enda stora förändringen att det statliga saudiska oljebolaget Aramco gjorde sin massiva börsnotering för ganska precis ett år sedan och knep förstaplatsen. De blev i och med det dessutom det första bolaget med ett börsvärde över 2 biljoner dollar innan Apple åter gick om i somras och sedan dess har behållit ledningen.

I övrigt har topp 8 varit väldigt statisk. Efter att Apple hängde av Microsoft och Amazon har de två senare kämpat om tredjeplatsen. Google har legat stadigt på en femteplats rätt länge medan den inbördes ordningen mellan Facebook, Tencent och Alibaba har varit väldigt flytande.

Men så igår kom nyheten om att Kina inleder konkurrensutredning mot Alibaba, vilket gjorde att Alibaba-aktien rasade med 13 % (det största raset så här långt för dem). Det i sin tur gjorde att topp 8 förändrades för första gången på ett år. Tesla, en av 2020 års stora börsraketer, har nu för första gången gått om Alibaba i börsvärde. Och är för första gången världens åttonde högst värderade börsbolag.

Så lite småhistoriskt.

Diagram som visar börsvärdet för de högst värderade börsbolagen i världen

Tesla går om Tencent i börsvärde för första gången

Tesla fortsätter sitt segertåg på börsen. Nu passeras ännu en rätt imponerande (eller galen, beroende på hur man ser på saken) milstolpe. På julafton gick Tesla för första gången om Alibaba i börsvärde och idag är det första gången Tesla passerar Tencent, bakom Kinas största sociala plattform WeChat och även några av världens största onlinespel som PUBG Mobile, League of Legends of delvis Fortnite.

(Ja, och dessutom: det gör att Tesla nu alltså också i runda slängar är värt 100 miljarder mer än Alibaba mycket beroende på att Alibaba-aktien har rasat efter regleringsskrammel i Kina.)

Tesla går om Facebook i börsvärde (och gör Elon Musk till världens rikaste person)

Ännu en historisk – och rätt galen – händelse. Tesla gick just för första gången om Facebook i börsvärde.

Tesla har haft ett galet år på börsen. För ett par veckor sedan gick Tesla om Alibaba i börsvärde. Häromdagen Tencent, bakom ett av världens största sociala plattformar WeChat. Och nu alltså Facebook, vilket gör att Tesla är världens sjätte högst värderade börsbolag,

Vi tar det igen: Tesla är i skrivande stund värt mer än Facebook. Världens rätt överlägset största sociala plattform. Visst, Tesla-aktien har ju en tendens att både rusa och rasa rätt mycket. Men ändå.

Marknaden har… rätt höga förväntningar på Tesla.

(Teslas aktierusning gjorde dessutom att Elon Musik blev världens rikaste person.)

Jack Ma kan ha erbjudit kinesiska staten att ta över delar av Ant Group

I början av november var det tänkt att Ant Group, bakom Alibaba-kopplade mobilbetalningsplattformen Alipay, skulle börsnoteras. Dagen före den tänkta börspremiären ställdes allt in. Anledningen ska vara att kinesiska staten flaggat för betydligt hårdare reglering av fintechbolag. Det ska delvis ha berott på att Ants och Alibabas grundare Jack Ma i ett tal sågade just regleringen av finansbolag i Kina.

Ma och ytterligare representanter för Ant och andra bolaget kallades till ett regleringsmyndighetsmöte där de ska ha fått smisk på fingrarna. Smisk som i Ant-fallet säkert mycket handlade om att Ant börjar bli så stora och inflytelserika att de börjar konkurrera med kommunistpartiets makt. Att partiet påminde Ma om var skåpet ska stå. Och står.

Nu kommer uppgifter som pekar på att Ma var beredd till stora eftergifter som fredsgåva. Väldigt stora: att delar av Ant skulle kunna förstatligas. Alltså tas över av partiet – för landets bästa.

Stora privata kinesiska företag är förstås i praktiken bara delvis privata, men har tillåtits rätt stora friheter under 2000-talet för att driva på Kinas ekonomi. Men senaste året har Kinas tuffat till tonen rätt mycket mot de inhemska giganterna. Blir intressant hur den här maktkampen utvecklas det kommande årtiondet.

WSJ News Exclusive | Jack Ma Makes Ant Offer to Placate Chinese Regulators

As Jack Ma was trying to salvage his relationship with Beijing in early November, the beleaguered Chinese billionaire offered to hand over parts of his financial-technology giant, Ant Group, to the Chinese government, according to people with knowledge of the matter.

Kinesiska myndigheter beordrar Ant Group att skala tillbaka sin verksamhet

Ett argument som delvis har lyfts fram kring propåer att reglera de västerländska techjättarna är att det ger en orättvis fördel för de kinesiska motsvarigheterna. Ett argument som flyger rätt bra i anti-Kina-tider. Och visst, Kina har dopat en stor del av såväl den ekonomiska tillväxten som framväxten av de massiva techbolagen. Men nu börjar kinesiska myndigheter allt mer låta som sina västerländska kollegor.

Senast ut: det Alibaba-kopplade fintechbolaget Ant Group har beordrats att ”återvända till sina rötter” (läs: betalningsförmedlare). Ant ska uttalat ”rätta till” sina andra verksamhetsben utlåning, förmögenhetsförvaltning och försäkring. Tre områden som hamnat allt mer i fokus för Ant, inte minst i samband med det tänkta globala segertåget. Ett segertåg som fick sig en rejäl knäck när Ants börsnotering i höstas hastigt ställdes in. Och nu det här. Som börjar tassa väldigt nära uppstyckning.

Ants svar? Företaget ska bland annat ”ta fram förslag och en tidplan för en översyn” av verksamheten. Vilket bland annat inkluderar mer fokus på riskkontroll. Och mellan raderna förstås, inte minst, att rätta sig i ledet.

För det är svårt att inte se det här som att kommunistpartiet tycker att Ant (och Alibaba) börjar få obekvämt stor makt.

China Tells Jack Ma’s Ant To Return To Its Payment Roots, Places Curbs

Chinese regulators ordered Jack Ma’s online financial titan Ant Group Co. to return to its roots as a provider of payments services, threatening to throttle growth in its most lucrative businesses of consumer loans and wealth management.

Didi Chuxing siktar på börsnotering och värdering om 60-80 miljarder dollar senare i år

Den senaste riktigt massiva kinesiska börsnoteringen gick lite… sådär. Det som var tänkt som en segerparad och tidernas största börsnotering någonsin ställdes in i elfte timmen när Ant Group kastade in börshandduken (åtminstone för tillfället)  i slutet av 2020 efter lite regleringsfnurrande med myndigheterna. Uber-konkurrenten (och Uber-investeraren – det är ju så det techfunkar nuförtiden) Didi Chuxing rullar däremot på mot börsnotering enligt plan.

Nu kommer uppgifter om att Didi har börjat kontakta banker som ska hjälpa till med börsintroduktionen, vilket gör att 2021-spekulationerna känns allt mer troliga. Visst, året är ungt mycket kan hända (håll min öl, säger 2020), men så länge som 2021 kan hålla sig hyfsat mycket på spåret så kan vi nog utgå från att det blir av.

Uppgifterna pekar också på att Didi siktar på en värdering runt 60-80 miljarder dollar (jag utgår från att artikeln har skrivit fel – om Didi siktar på att ta in så mycket pengar så skulle det vara sisådär tre gånger mer än någon börsnotering så här långt har lyckats med).

Och vi kan nog också utgå från att noteringen sker i Kina och inte i USA. Ant-noteringen såg ut att göra Hong Kong-börsen till världens näst största börs efter Nasdaq, men nu kan det alltså istället bli Didi som ger Hong Kong silverplatsen.

Didi Prepares to Raise over $60B for 2021 Hong Kong IPO – Pandaily

China’s top ride-hailing firm Didi plans to raise $60-$80 billion for its initial public offering in Hong Kong in 2021 and is currently in contact with investment banks, including Goldman Sachs and JPMorgan Chase, according to LatePost. Founded in 2012, Didi raised billions of investment in the past few years from top shareholders, including Alibaba, Tencent, and Softbank.

Dejtingappen Bumble kan ha ansökt om börsnotering

2020 handlade förstås VÄLDIGT mycket om coronaviruset, men 2020 var också ett av de största åren för techbörsnoteringar så här långt. Noteringar som dessutom, till skillnad från 2019, för det mesta har gått riktigt bra. Som det ser ut kommer även 2021 bli ett intensivt år för techbörspremiärer med flera tunga namn som redan är mer eller mindre bekräftade. Som dejtingappen Bumble.

Bumble, som började som en dejtingapp men som sedan dess lagt till en tjänst för att söka efter nya vänner och en tjänst som är en LinkedIn-konkurrent, har sin egen twist på användarna. Det är bara kvinnor som kan ta första kontaktsteget i samtliga tjänster. Något som kan skilja Bumble från övriga dejtingtjänster som redan finns noterade.

Hur går det för Bumble då? Ja, det får vi inte veta förrän kort före premiären eftersom Bumble har valt  allt lämna in en konfidentiell börsansökan. Men som det ser ut siktar på Bumble på en värdering runt 6 till 8 miljarder dollar.

Och när tänker Bumble göra börspremiär? På eller nära Alla hjärtans dag. Förstås.

Bumble dating app reportedly planning for February IPO

Bumble is reportedly aiming to go public just in time for Valentine’s Day. The female-focused dating app – which grew in popularity in the Tinder era by only allowing women to make the first move in conversations on its platform – has made a so-called ”confidential” filing for an initial public offering in February, according to Bloomberg.

Apotea på väg att börsnoteras

Under 2020 har techbörsnoteringarna stått som spön i backen och de har rätt mycket haft en väldigt gemensam nämnare: det har handlat om 2020-bolag. De företag som alltså har gynnats extra mycket av pandemihemmasittandet. Som e-handelsbolag.

2021 har redan börjat fyllas på med flera rätt tunga börskandidater och här kommer ännu en: nätapoteket Apotea ska ha påbörjat börsnoteringsarbetet. Det kan innebära en börsvärdering runt 12 miljarder dollar och premiär till sommaren.

Det lär inte vara det sista svenska bolaget som tar det här steget nästa år. Bara häromdagen kom uppgifter om att betalplattformen Trustly är på väg att göra detsamma.

Nätapoteket på väg till börsen – kan noteras innan sommaren

Nätapoteket Apotea har vuxit ut till en e-handelsjätte de senaste åren. När pandemin svepte in över världen fick bolaget extra raketbränsle och under årets första nio månader lyfte omsättningen med 47 procent. Skulle utvecklingen fortsätta under årets sista tre månader landar omsättningen på 4 miljarder. Ett rejält skutt uppåt från fjolårets 2,8 miljarder kronor.

Kinesiska Quora-tjänsten Zhihu kan sikta på börsnotering 2021

Ännu en sannolikt börsnotering från en kinesisk social-tjänst. Nu kommer uppgifter att Zhihu har börjat kontakta banker som ska hantera administrationen. Och det ser ut att bli ännu en fjäder i hatten för Hong Kong – som i år ser ut att kliva upp som världens näst största börs efter Nasdaq.

Vad är Zhihu? Quora möter det LinkedIn vill vara, men bara halvhjärtat satsar på. En frågor och svar-tjänst där etablerade experter svarar på användarnas frågor. En plats där nördarna är superstjärnor, om man så vill. KREAM. Knowledge rules everything around me.

Precis den nisch som LinkedIn vill ha alltså. Samtidigt som LinkedIn vid det här laget förmodligen är det enda stora sociala mediet här hos oss som inte på något sätt ger möjligheter för innehållsskapare att direkt tjäna pengar. Och då pratar jag inte ”social selling”, som egentligen är det enda område där LinkedIn erbjuder verktyg vid sidan av annonsering och rekrytering, utan att kunna få ersättning för innehållet man skapar. Direkt av användarna som uppskattar det som läggs ut.

Det hade varit väldigt intressant om LinkedIn på riktigt skulle ta den position de lite mellan engagemangsraderna säger att de har.

Chinese Q&A platform Zhihu reportedly prepares Hong Kong or US IPO | KrASIA

Zhihu, the Chinese Quora-like question-and-answer platform, has been drafting a prospectus for an initial public offering (IPO) in Hong Kong or the US, with Goldman Sachs, Morgan Stanley, and Credit Suisse as underwriters, local media outlet BT Finance reported on Wednesday, citing sources. Founded in 2011, Zhihu, or ”Do you know?”

Elon Musk ska ha försökt sälja Tesla till Apple för en bråkdel av dagens värde

Ha. Ni vet Apples satsningar på självkörande bilar? Tänk hur det hade varit om Apple hade köpt, säg, Tesla? Nu verkar det som att precis det hade kunna bli verklighet. Och det var Musk som tog initiativet – enligt honom själv.

Enligt en tweet (förstås) så kontaktade Musk Apples VD Tim Cook med förslag om att Apple skulle köpa Tesla under ”Tesla 3-programmets mörkaste dagar”. Prislappen enligt Musk? En tiondel av dagens börsvärde (så runt 60 miljarder). Tim Cook gick inte ens med på ett möte.

Sååååå… lite trist för Apple, alltså. Ja, eller kanske inte. Det har ju inte direkt gått snordåligt för Apple heller. Men samtidigt är jag inte förvånad.

Det priset hade gjort Tesla-affären till tidernas näst största techuppköp någonsin (bara Dells köp av EMC för 67 miljarder dollar är större, Nvidias köp av ARM tidigare i år för 40 miljarder är tvåa). Hysteriskt dyrt även för Apple. Även osannolikt eftersom Apple inte gör jättejätteuppköp (3 miljarder för Beats är överlägset störst). Men mest osannolikt eftersom det här är den typ av produkt som Apple vill bygga själv.

Men oavsettt. En kul What if.

Elon Musk reveals he looked to sell Tesla to Apple for a fraction of its current value – Electrek

Elon Musk has confirmed rumors that he tried to sell Tesla to Apple not so long ago, but Apple CEO Tim Cook wouldn’t even take the meeting. Cook probably regrets it since Musk said that he was willing to let Tesla go for 1/10th of its current value.

Bitcoin över 25 000 dollar

För lite över en vecka sedan klev Bitcoin för första gången över 20 000 dollar. Ja, för en bitcoin. Och den fortsätter rusa. Nu har Bitcoin hunnit vara värt över 25 000 dollar – och är med raska steg på väg mot 26 000.

Eller sisådär 215 000 kronor. Inte alls galet precis överallt.

Bitcoin Hits $25K for First Time Ever, Approaches $26K

The price of bitcoin (BTC) topped $25,000 for the first time ever, a mere week after breaking $24,000 for the first time. The price of the leading cryptocurrency continued its recent torrid pace, breaking $25,000 Friday night for the first time, and setting a new all-time high of $25,914.46 Saturday morning, before falling back to $25,669.62, up 6.18% on the day.

Bitcoin värt över 30 000 dollar och Tesla levererar en halv miljon bilar 2020

2021 rivstartar. Två rekord nästan samtidigt. Bitcoin rusade förbi 30 000 dollar-strecket för första gången för att bara en timme senare nå 31 000 och Tesla gick precis ut med att man nått sitt produktionsmål för 2020. För första gången tillverkade och levererade Tesla en halv miljon bilar under ett år.

Om Bitcoins trettioettårsfest

Tesla reaches 500,000 production and delivery goal for 2020

Tesla has announced that it has successfully reached its 500,000 production and delivery goal, which it set at the beginning of 2020. The company released its Q4 2020 and 2020 annual production and delivery figures on January 2, which revealed that it accomplished the feat in production with 509,737 units produced.

Bitcoin är värd 40 000 dollar för första gången

Bitcoin är värt över 40 000 dollar för första gången. En bitcoin kostar nu alltså 328 000 kronor. Det är dessutom en fördubbling av kursen på en månad. Plus 164 000 kronor, alltså.

Frågor på det?

Bitcoin tops $40,000 as investors seek hedge against inflation

Bitcoin has surged above the $40,000 (£29,500) mark for the first time in its history after doubling its value in less than a month. The record comes just days after the cryptocurrency hit an all-time high of more than $34,800 on Sunday, which was also the 12th anniversary of the bitcoin network being created.

 

Övrigt

USA kan förbjuda investeringar i Alibaba och Tencent

Igår började USA snudd på brinna på grund av interna oroligheter (nu är jag snäll här) som orsakades av Trump-administrationen själv. Det hindrar inte samma administration från att gå runt och fundera på hur man ska kunna skydda USA mot säkerhetshot. Som från Kina. Igår skrev Trump under en presidentorder som förbjuder 8 kinesiska betaltjänster, som Alipay och WhatsApp Pay, och nu kommer uppgifter om att administrationen även överväger att förbjuda Alibaba och Tencent.

Mer specifikt talas det om förbud mot att amerikaner får investera i dessa båda företag. Det är en utökning av den svartlistning som redan finns, där Huawei är det mest kända exemplet, och det är en rätt ordentlig upprampning.

Tidigare har svartlistningen mot företag, med Bytedance som det enda undantaget, handlat om sådana som är nära kopplade till kinesiska militären. Men nu handlar det också två företag som först och främst är konsumentföretag (sedan har båda företagen förstås nära kopplingar till kommunistpartiet). Sedan är det inte helt konstigt, med tanke på att Alibaba och Tencent är Kinas förmodligen viktigaste företag.

Inte oväntat rasar både Alibabas och Tencents aktier på uppgifterna eftersom ”investeringar” förstås också direkt handlar om aktier. Där kan det bli värre för Alibaba som är noterade i USA (även om de likt Tencent också är noterade i Hong Kong). Men i stort kan det här vara värre för Tencent som har investeringar i betydligt fler företag runtom i världen.

Visst, likt hur de flesta förbuden har varit formulerade så är de till för att straffa Kina och kinesiska företag och inte amerikanska företag. Men även om varken Alibaba eller Tencent är jätteberoende av USA i stort så är det potentiellt ändå rätt jobbigt för främst Tencent.

Ja. Om uppgifterna stämmer. Och om det här förbudet skulle godkännas i domstol, beroende på hur brett det slår och hur det formuleras. Så här långt har det inte gått USA:s väg.

WSJ News Exclusive | U.S. Weighs Adding Alibaba, Tencent to China Stock Ban

U.S. officials are considering prohibiting Americans from investing in Alibaba Group Holding Ltd. and Tencent Holdings Ltd. , a potential escalation of the Trump administration’s efforts to unwind U.S. investors’ holdings in major Chinese companies. State and Defense Department officials in recent weeks have discussed expanding a blacklist of companies prohibited to U.S.

Ryska hackerattacken kan ha slagit betydligt bredare än man ursprungligen trodde

Vem hackade ett gäng stora och tunga företag och myndigheter i USA? Kanske Kina. Om man frågar Trump. Ryssland om man verkar fråga de flesta andra i USA:s underrättelseapparat. Inklusive Trumps egen utrikesminister. Så det senare verkar alltså vara betydligt mer troligt.

Jag kommer inte gå igenom hela hackarhistorien här, men vad som nyligen uppdagades kan vara en av de allvarligaste hackerattackerna som kan ha drabbat USA och förmodligen därmed en stor nation. USA:s finansdepartement, Homeland Security och Microsoft fanns bland dem som drabbades – samt även det organ som ansvarar för översynen av USA:s kärnvapenarsenal. Och det har pågått under flera månader.

Det ironiska är att ground zero för hela attacken var företaget SolarWinds, delvis en plattform som används av tusentals företag just för att förhindra att precis det här ska ske. Malware som installerades här sköts alltså ut till SolarWinds alla kunder.

Och allt det här, liksom de stora haverier som har drabbat Google, Facebook och Apple under året, är ironiskt även det. Internet byggdes för att vara ett decentraliserat nätverk men drabbas allt oftare av stora haverier som beror på att några centrala hubbar och tjänster slås ut.

Why Russia’s massive cyberattack is especially insidious

President Donald Trump on Saturday downplayed the significance of a massive Russian cyberattack that continues to spread, touching everything from Cox Communications to an Arizona county to the U.S. agency that oversees the nation’s nuclear arsenal. ”The Cyber Hack is far greater in the Fake News Media than in actuality.

SolarWinds-hackerattacken kan ha drabbat 250 myndigheter och företag

Den ryskkopplade hackerattacken via företaget SolarWinds mjukvara i slutet av förra året fortsätter att växa i omfattning. Nu bedöms runt 250 amerikanska myndigheter och företag ha drabbats.

Bland de drabbade företagen har Microsoft erkänt att hackarna skaffade sig åtkomst till delar Microsofts källkod, även om det verkar ha handlat om att hackarna har tittat och inte förändrat någon kod. Men även om techjättarna numer förstås är större och har mer inflytande än de flesta länder så är det värre att hackarna också lyckades ta sig in hos några av USA:s viktigaste myndigheter.

Att hackerattacken fått så förhållandevis lite uppmärksamhet är inte så konstigt. Det är ju dåliga nyheter, något som nuvarande administration inte gillar att överhuvudtaget prata om. Ja, och samma administration brottas ju som bekant med ett betydligt större hot mot den nationella säkerheten: stort och omfattande valfusk [sic!].

Men det känns allt mer som att SolarWinds-attacken är en av de största vi har sett så här långt. Vi har nog definitivt inte hört det sista.

SolarWinds hack may be much worse than originally feared

The Russia-linked SolarWinds hack which targeted US government agencies and private corporations may be even worse than officials first realized, with some 250 federal agencies and business now believed affected, the New York Times reported. Microsoft has said the hackers compromised SolarWinds’ Orion monitoring and management software, allowing them to ”impersonate any of the organization’s existing users and accounts, including highly privileged accounts.”

Washington Post, AP, New York Times, Bloomberg och Financial Times ansluter sig till kritiken mot Apples Appstore-regler

Vad har Apple gemensamt med Facebook och Google? Ja, rätt mycket förstås. Men nu kan vi lägga ännu en gemensam nämnare mellan de tre bolagen till samlingen. Tunga nyhetsorganisationer som Washington Post, New York Times, AP, Bloomberg och Financial Times, har nu gått med i sammanslutningen Coalition for app fairness (CAF). Anledningen? Kritik mot Apples Appstore-regler. I synnerhet Appstore-avgiften.

I CAF hittar vi sedan tidigare namn som Epic Games, Spotify och Schibsted som alla har samma problem med Apple. Och när det gäller specifikt publicister så har Apple, Google och Facebook samma ansträngda relation till nyhetsföretag. ”Tidningar” framförallt. De är samarbeten, stämningar och beroenden om vartannat.

Apple är visserligen lite mindre beroende av nyhetsinnehåll än Google och Facebook, men i Apples tjänstesatsning så vill Apple allt mer uppenbart ha in nyhetstjänster i sina prenumerationspaket.

I väntan på det så får Apple alltså chans att gräla med ytterligare några samarbetspartners.

Major US news publishers join the Coalition for App Fairness advocacy group to fight the ’Apple tax’

A group of major U.S. news publishers have joined the Coalition for App Fairness (CAF), the advocacy group pushing for increased regulation over app stores and fair treatment for all developers. The publisher trade association now joining CAF is Digital Content Next (DCN), a representative for the …

Alibaba-grundaren Jack Ma misstänks vara försvunnen (fast visar sig bara ligga lågt)

Var är Jack? Det som skulle kunna vara ett barnpyssel har nu blivit en vuxenfråga i Kina. Alibaba-grundaren Jack Ma misstänks nämligen vara försvunnen. Han ska inte ha synts offentligt på två månader, han ersattes som domare i finalen av sin egen talangshow Africa’s Business Heroes och bilden av honom på programmets sajt har plockats bort. Det har lett till spekulationer om att Ma kan ha kinesats.

Timingmässigt sammanfaller det dessutom med att Ma clashade med kinesiska regleringsmyndigheter, och i förlängningen med kommunistpartiet, när Ma i ett tal sågade Kinas föråldrade syn på fintechreglering. Det i sin tur ledde till att Ant Group, fintechbolaget bakom Alipay som började sin tillvaro som del av Alibaba, fick ställa in sin haussade börsnotering. Och det blev kanske ännu mer smisk på fingarna.

Visst. Kan förstås bero på att Ma tagit skärmtidssemester, har åkt på covid-19 eller har sprungit in i väggen. Men vi pratar om Kina, vilket gör att det ligger nära till hands med spekulationer om att något värre kan ha hänt. Om inte annat att han kan ha försetts med munkavel. Och om det är så att någon av de sistnämnda anledningarna är förklaringen så är det en rejäl upptrappning av kommunistpartiets stora 2020-push att påminna Kinas big tech om vem som fortfarande bestämmer.

Chinese billionaire Jack Ma suspected missing

Speculation has swirled around Chinese billionaire Jack Ma’s whereabouts after reports surfaced that the high-profile businessman has not made a public appearance in more than two months. The Alibaba founder also failed to appear as scheduled in the final episode of his own talent show, Africa’s Business Heroes, which gives budding African entrepreneurs the chance to compete for a slice of US $1.5 million.

Facebook tog inte bort Apples verifieringsbock

Dagens icke-nyhet. En nyhet som säger att något som inte hände inte hände. Stämningen mellan Apple och Facebook är lite… sådär nuförtiden. Efter Apples kommande iOS 14-förändring som innebär att apputvecklare kommer tvingas lägga till en ruta som ber användare om lov att få spåra dem så gick Facebook ut med två helsidesannonser och kritiserade Apples. Å små företagares vägnar, förstås. Sedan tog Facebook dessutom bort verifieringsbocken på Apples officiella Facebook-sida.

Ja, eller de gjorde Facebook aldrig. Eftersom Apple tydligen aldrig har ansökt om verifiering för sin huvudsida, intressant nog.

Så uppgiften att Facebook plockat bort Apples verifieriningsbock för att jävlas var ett rykte som spred sig baserat på en fejkad meme, alltså. Lite 2020 i ett nötskal. (Och det hade varit väldigt kul om det hade varit sant. Det hade också varit väldigt mycket 2020.)

Facebook Didn’t Remove Blue Tick From Apple’s Page, Apple Never Applied for Verification in the First Place – MySmartPrice

The Apple vs Facebook war has been in the news over the latter criticising iOS 14’S privacy policy. Amid the ongoing virtual battle, it was reported that Facebook removed Apple’s verification badge on its platform. The word spread out more after YouTuber Safwan AhmedMia, popularly known as SuperSaf, tweeted the same.

Våra prylar väger mer än alla levande varelser på planeten

Sååå… det här är ju… ett intressant faktum. Ännu en milstolpe 2020. Eller nåt. De prylar vi äger väger nu mer än alla levande varelser på Jorden för första gången. Inte bara det: om utvecklingen fortsätter så kommer våra prylar väga tre gånger mer 2040.

Det finns dessutom långt fler technoarter än vanliga arter, vilket gör att den totala technosfären – de prylar vi har tillverkat – nu alltså är större både till antal och tyngd.

Jag kommer inte ens försöka bullshitta det här: den här matten är waaaaay över mitt huvud. Och visst, mycket av technosfären består av världens infrastruktur. Saker som byggnader och vägar. Men det är ett annat sätt att mäta hur vi alltså, bokstavligen talat, gör vårt avtryck på planeten. Och en annan skillnad mellan technosfären och biosfären är att den sistnämnda är ”byggd” för återvinning. Circle of life. Det som föds dör och ger på så sätt tillbaka till naturen. Det vi bygger har inte den här naturligt inbyggda återvinnings- och nedbrytningsmekanismen.

Och ja. Ett sätt att se på världen som jag inte hade tänkt på innan. Och som, som så många galet stora tal, får min värld att snurra lite.

Tipping point? Humanity’s stuff now weighs more than all living things

Our deficiencies have always driven us, even among our distant ancestors, back in the last Ice Age. Having neither the speed and strength to hunt large prey, nor sharp teeth and claws to tear flesh, we improvised spears, flint knives, scrapers. Lacking a thick pelt, we took the fur of other animals.

KFC presenterar en egen spelkonsoll

Har du problem att komma på de sista julklapparna? Räddningen är här. Ett nytt tillägg på spelkonsollmarknaden. Den första konsollen från… KFC.

Japp. Kycklingsnabbmatskedjan.

Men hur sticker man ut på spelkonsollsscenen tänker du? KFC vet hur en spelkonsollspelmarknadsföringssten ska dras. Förutom att det är en spelkonsoll så har den också ett fack som kan hålla din KFC-beställning varm.

Och jag… nej, jag har inget. Jag är inte ens förvånad längre. Klart att KFC släpper en egen spelkonsoll, liksom. Because väldigt mycket 2020.

Sony. Microsoft. Be afraid. Be very afraid. Smells like chicken spirit.

The KFConsole is real and is said to bring the end to console wars

KFC have unveiled the KFConsole, its own take on the gaming industry, combining chicken and video games. After an initial reveal back in June which many dismissed as a prank, the console has been officially brought to fruition in collaboration with PC specialist Cooler Master.

Brexitavtalet kallar Netscape 4 för en ”modern webbläsare”

Ooooh. Future. Brexitavtalet börjar göra sig berett att ta steget in i 2000-talet. Med moderna webbläsare. Som Netscape Communicator 4.

Nostalgi! Men hej. Med tanke på att hela Brexit kändes som en imponerande övning i bakåtsträvande och drömmar om en svunnen tid så känns det här på sätt och vis fullständigt rimligt och passande.

Brexit deal mentions Netscape browser and Mozilla Mail

Experts suggest officials saved time by copying and pasting text from old legislation.

Boston Dynamics robotar firar in 2021 med 2020 års svängigaste dans

JAAAAA!!! Det här är jävlar i mig något av det finaste jag har sett hela året. The Contours har nog aldrig svängt lika mycket. Kan vi inte säga att det här är 2020 istället för… det vi fick?

?????

Bara ?????.

Jag har nog aldrig känt att jag behöver en robot lika mycket som nu.

Do You Love Me?

Our whole crew got together to celebrate the start of what we hope will be a happier year: Happy New Year from all of us at Boston Dynamics. www.BostonDyna…

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.