Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 6 2021 – del 3

Twitters kvartalsrapport Q4 2020: vinsten ökade med 60 %. Klarna öppnar bankkontotjänst i Tyskland. Tesla köper Bitcoin för 1,5 miljarder dollar. Dejtingappen Bumble rusar 60 % i börspremiären. Förenade Arabemiraten har placerat en sond runt Mars.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Digitalisering

Nevada erbjuder techbolag som kommer till delstaten att tillsätta sina egna regeringar

Hur lockar man företag till sin delstat? Ja, skattelättnader är förstås alltid en självklarhet. Men hur kan man stå ut när alla erbjuder det? Man låter företagen tillsätta sina egna regeringar. Åtminstone om man är Nevada.

Det här är ungefär vad ett lagförslag i Nevada säger. En styrande organ som kan fatta vissa beslut som kör av de som fattas av den folkvalda församlingen i ”kommunen” där företag öppnar sitt huvudkontor. Företagets egen fullmäktige ska dessutom kunna tillsätta en egen domstol, åklagare och sheriff. De kan däremot inte ta ut egen skatt, men även det verkar kunna vara lite förhandlingsbart.

Som sagt, nu är det ett förslag, så det är inte säkert att det går igenom. Spontant skulle jag säga att det kanske… inte har jättestora möjligheter att klubbas. Men med tanke på att techgiganterna är större och mer inflytelserika än länder nu mer så känns det nästan som en tidsfråga innan de börjar tillsätta egna regeringar. Rimligt att lite mindre bolag då kan börja i regionfullmäktige.

Nevada Wants to Let Tech Companies Form Their Own Governments

Steve Sisolak, the Democratic governor of Nevada, wants to incentivize technology companies to move to his state, and he’s got some wild ideas about how to make that happen. The latest draft proposal, obtained by the Review-Journal, doesn’t just hand out the typical tax breaks that you’d expect from a governor.

Wall Street vill anställda WallStreetBets-medlemmar för att hitta nästa stora memeaktie

Ha. Ni vet Gamestop? Aktien som rusade till hysteriska höjder för någon vecka sedan och kostade stora Wall Street-fonder en hel massa pengar? Nu ser vi ut att ha lämnat den värsta hysterin bakom oss vad gäller Gamestop och de andra aktierna som drogs med upp, men åtminstone en firma på Wall Street tror att det kan hända igen. De vill därför anställda WallStreetBets-medlemmar för att hitta nästa Gamestop.

WallStreetBets var det Reddit-forum som i mångt och mycket blev epicentrat för hela Gamestop-cirkusen. Aktieaktivisterna som förklarade kring mot Wall Streets blankare (de som satsar på att aktier ska sjunka i värde). Och nu har alltså Cindicator Capital en annons ute med en rätt… specifik profil: minst 1000 Reddit-poäng och minst ett års aktivt medlemsskap i just forumet WallStreetBets.

The times they are a-changing.

Wall Street Fund Wants to Hire r/WallStreetBets Users to Help Pick Meme Stocks

In the wake of the WallStreetBets subreddit throwing hedge funds into chaos and driving stock prices to non-sensical extremes, Cindicator has posted a job listing on LinkedIn hoping to hire one of the Redditors to conjure up some unintuitive data points.

 

Ekonomi och finans

Twitters kvartalsrapport Q4 2020: vinsten ökade med 60 %

När det gäller börsen så har Twitter och Snap mycket gemensamt. De har båda utsatt sina aktieägare som var med från starten för långa ökenvandringar. De har båda haft ett riktigt bra 2020 som knuffat upp aktierna till nivåer de inte har varit på på länge (eller egentligen någonsin, bortsett från det rätt vanliga hoppet under första börsdagen). Och de är båda väldigt bipolära i sina rapporter. Eller snarare i hur marknaden reagerar på deras rapporter. Så hur gick det Q4 för Twitter? Över förväntan i två kolumner, lite under i den tredje (användarantalet).

Omsättningen slutade på 1,29 miljarder dollar, 28 % bättre än Q4 2019. Annonseringen ökade dessutom i andel av totalintäkterna, med 2 % till 89,6 %. Mellan Facebook och Google, alltså. Det blir intressant att följa de tester med andra intäktsvägar som Twitter häromdagen meddelade att de kommer att köra under 2021. Saker som skulle kunna vara att betala för exklusivt innehåll, bättre anpassningsmöjligheter eller för mer funktionalitet.

Det gick ännu bättre på vinstsidan: 222 miljoner, hela 64,7 % upp jämfört med för ett år sedan.

Twitter har nu 192 miljoner dagliga användare

Twitters användare, mDAU, kan nu skrivas till 192 miljoner. 40 miljoner eller 26,3 % mer än för ett år sedan.

Twitter slutade alltså coronaåret (?) med 40 miljoner fler dagliga användare än vad de gick in med. Under Q4 fyllde Twitter på med 5 miljoner användare. (Twitter har alltså fått fler användare senaste tre månaderna än det finns totalt på Clubhouse! Vilken grej! )

Här kan vi göra ytterligare en jämförelse med Snap, eftersom även Snap bara rapporterar dagliga användare. Där slutade 2020 med 265 miljoner för Snap och alltså 192 miljoner för Twitter. Ja, eller vi hade kunnat göra en rak jämförelse om det hade varit för att de räknar dagliga användare på samma sätt, men de gör de förstås inte.

Likt Facebook så hittade Twitter för ett tag sedan på ett eget värde: mDAU. Monetizable daily active users. Alltså de användare som Twitter anser sig kunna tjäna pengar på. Lär alltså vara en lägre siffra än om de hade kört med DAU som Snap och Facebook. Men hej.

Diagram som visar Twitters användartillväxt senaste kvartalen

De flesta nya användare kommer från utanför USA

Likt de flesta västerländska branschkollegor så växer Twitter snabbare utanför hemlandet. +21 % i USA och +28 % i resten av världen (även Twitter har en väldigt finkorning uppdelning av och syn på världen, alltså).

Tittar vi på tillväxten så är det den långsammare än Q2 och Q3, men snabbare än Q1 och Q4 2019. Mönstret liknar också övriga jämförbara bolag som kvartalsrapporterat senaste tiden: Q2 och Q3 var extra coronadopade. Med andra ord är tillväxttakten Q4 2019 och Q1 2020 egentligen mer relevanta. Frågan är alltså hur kurvan kommer att se ut detta och kommande kvartal. Oavsett så är 27 % en fortfarande en pigg tillväxttakt.

Intäkterna ökar snabbare än användarna

Tittar vi på intäkterna så ökar de snabbare än användarna. Även här ett mönster som liknar det vi sett hos andra rapportbolag. +24 % i USA och 33,7 % utanför USA. USA är störst, som vanligt.

Precis som för Facebook och Snap blir det viktigare och viktigare att ta mer betalt av de befintliga användare ju långsammare användartillväxten blir. Oavsett hur det går med Twitters tester att ta betalt direkt av användarna så lär det knappast göra… jättestort avtryck på intäktssidan på… ett tag. Men det blir oavsett viktigt, eftersom mindre annonsberoende också gör intäkterna mindre sårbara.

Sist men inte minst: ja, klart att Twitter också nämner att Audio Spaces betalanserades under kvartalet. Ni vet, Twitters Clubhouse-klon.

Klarna öppnar bankkontotjänst i Tyskland

Klarna fortsätter gå som tåget. Nya finansieringsrykten bara för några dagar sedan kan ge Klarna en värdering på 250 miljarder dollar, vilket är ett rejält hopp upp från den tidigare nivån. Det gäller att smida medan järnet är varmt, så därför passar Klarna nu på att premiäröppna en ny tjänst: bankkonton. Tyskland är första marknad ut.

Logiken är det förstås inget fel på: det handlar om att bygga upp ett större ekosystem av fintechtjänster dels för att överlag bredda produktportföljen och intäktsvägarna, men också att kunna knyta kunder närmare till sig. Det är ingen slump att vi har sett liknande initiativ som inte ens kommer från fintechhållet, som Amazon, Apple och Google. Banktjänster som sätt att bygga lojalitet och driva till andra tjänster.

Tyskland först ut med Klarnas nya bankkonto

Tyskland blir det första landet att ta del av Klarnas nya bankkontotjänst. Tjänsten kommer i ett första skede ske för en utvald skara Klarnakunder.

Tesla köper Bitcoin för 1,5 miljarder dollar, planerar att göra det möjligt att betala med Bitcoin ”rätt snart”

Vad gör Tesla med sina pengar undrar ni? Köper Bitcoin. Åtminstone för 1,5 miljarder av sin pengar. Vilket ju är…. en del.

Det handlar om att Tesla har ändrat i sina investeringsriktlinjer så att de nu kan använda kapital till att köpa alternativa tillgångar, som kryptovaluta. Dessutom säger Tesla att de planerar att acceptera Bitcoin som betalmedel ”i en nära framtid”. Åtminstone i de länder där det är tillåtet.

Elon Musk har senaste veckorna inte bara pratat upp utbombade aktier, han har flera gånger också tweetat upp kursen för kryptovalutor. Inte minst för Dogecoin, den som började som spoofvaluta men som sen fick eget liv. Men Bitcoin har också haussats av Musk, vilket förstås nu också var ett uppåtpratande i egen sak. Efter Tesla-nyheten så skjutsades Bitcoin åter upp på nya rekordnivåer

Then again, ett 1,5 miljarderdollarköp hade gjort det oavsett vilket företag det hade handlat om.

Tesla buys $1.5 billion worth of bitcoin, says may accept it for payment for products in the ’near future’

Telsa ( TSLA) revealed in a securities filing that the electric car company has purchased $1.5 billion worth of bitcoin and expects to accept the cryptocurrency for its products in the future. ”In January 2021, we updated our investment policy to provide us with more flexibility to further diversify and maximize returns on our cash that is not required to maintain adequate operating liquidity.

Kuaishous aktie tredubblas i börsdebuten

I fredags var det så dags för ännu en börsdebut för ett techbolag, den här gången i Hong Kong. Och det blev dessutom den största techdebuten sedan Uber för Kuaishou, Kinas kortvideotvåa efter Douyin (eller Kwai och TikTok som tjänsterna heter utanför Kina). 5,4 miljarder dollar drog Kuaishou in i sin noteringen och stängde första börsdagen på ett börsvärde på 160 miljarder dollar (vilket gör Kuaishou mer värt än Snap och Twitter tillsammans).

Men så är Kuaishou också, precis som TikTok i Kina, betydligt mer än bara skojsiga dansvideos. Faktum är att Kuaishou redan är Kinas femte största e-handelsplattform sett till försäljningsvärde. Större än Douyin/TikTok.

Kuaishou kan alltså ge oss en liten förhandsvisning av potentialen hos TikTok. För den delen förstås också Kuaishou, men Kwai har än så länge inte alls kommit alls lika långt som TikTok utanför Kina. Kuaishous börsframgång gör också att det börjar spekuleras om att ett noterat Bytedance, företaget som äger TikTok, skulle kunna landa runt 600 miljarder dollar. Skulle i så fall nästan bli i nivå med Alibaba i dagsläget.

Ja, men allt är förstås inte solsken för vare sig Kwai eller TikTok. Inte minst i viktiga marknaden Indien där båda apparna nyligen förbjöds permanent.

Shares in TikTok rival Kuaishou almost triple on market debut

Shares in the Chinese video app Kuaishou almost tripled on the first day of trading in Hong Kong, giving TikTok’s chief rival a market value of £131bn. The debut of the short-form video site on Hong Kong’s stock exchange on Friday was one of the most eagerly anticipated initial public offerings (IPOs) this year and raised $5.4bn (£4bn), the biggest in the tech sector since Uber raised more than $8bn in 2019.

Dejtingappen Bumble rusar 60 % i börspremiären

Igår var det dags för dejtingtjänsten Bumble att kliva in på börsen. Lite rätt många technoteringar senaste året så blev det en riktigt bra start. Noteringspriset 43 dollar förvandlades till 76 dollar när aktien började handlas. Aktien stängde på över 70 dollar, vilket innebar nästan 64 % upp.

Nu behöver det här förstås inte betyda särskilt mycket. Historien är fylld av hypade aktier som Gamestop-skjutit upp första dagen för att sedan backa. I vissa fall för att sedan aldrig mer vara ens i närheten av toppnivån. Däremot har de flesta stora techbolag som gett sig in på börsen 2020 lyckats klättra vidare.

Det skulle kunna tala till Bumbles fördel, att investerare tilltalas även långsiktigt av nya techbolag. Att se hur det går. För även om Bumble skiljer sig från de flesta andra dejtingtjänster i och med att det bara är kvinnor som kan ta första kontakten så är Bumble inte direkt… ensamma i sin bransch.

Shares in dating app Bumble soar in first day of trading on Nasdaq

Shares in the dating app Bumble have soared by more than 76% in its stock market debut in New York, giving the company a $14bn (£10bn) valuation. The shares opened at $76 (£55) on the Nasdaq on Thursday, well above the initial public offering price of $43.

MySpace-ägaren Viant rusar 90 % i börspremiären

Såååå…. jag vet att 2020 och 2021 gjort att jag inte borde bli förvånad över någonting längre, men det går tydligen. Ännu en sak jag inte hade väntat mig 2021: att MySpace skulle kliva in på börsen. Och rusa 90 % i börspremiären.

Okej, nu handlar det Viant som köpte MySpace både 2011 och 2016. Men hej. Nu ska vi inte förstöra ett stycke ace storytelling här, mmmkay?

Viant, the ad tech company that bought MySpace, sees shares surge 90% in IPO

Viant Technology, the latest ad tech company to go public, saw shares pop more than 90% after the company launched its initial public offering Wednesday. Viant operates a demand-side advertising platform, or DSP, called Adelphic. It was priced at $25 per share, but opened at $44, and closed the day at $47.72.

 

Övrigt

Apple bygger in ännu ett vattentätt skott mellan din data och Google

Även om det bara handlar om en punktuppdatering så är kommande iOS 14.5 rätt stor. Egentligen inte för oss användare, men de effekter som funktionsförändringarna kan leda till är desto större. Den största är givetvis att iOS-appar kommer tvingas be sina användare om lov innan de börjar spåra dem, men här är ännu en förändring som principiellt är rätt stor: Apple bygger in ännu ett vattentätt skott mellan din data och Google.

Det handlar om att Apple kommer sluta använda Google för Safe browsing-funktionen i Safari. Det är den funktion som gör att Safari kan varna dig om du är på väg att besöka en sajt som ligger i Googles svarta lista över sajter som är flaggade som fuffenssajter på något sätt. Nu kommer Apple istället börja slussa de här frågorna via sina egna servrar istället.

Men förutom att det här är ännu ett kapitel i Apples integritetssaga så är det också del av en annan, allt tydligare Apple-strategi: man bygger tjänster som andra – utanför Apples ekosystem – ska kunna använda. Apple trycker allt mer aggressivt ut sina tjänster utanför Apple-sfären och via tjänster som den här, Apple Maps och sin egen sökfunktion så flyttar men allt mer fram sina positioner. Inte minst för att ta upp kampen med Google på Googles planhalva.

iOS 14.5 Beta Directs ’Safe Browsing’ Traffic in Safari Through Apple Server Instead of Google to Protect Personal User Data

Starting with iOS and iPadOS 14.5, Apple will proxy Google’s ”Safe Browsing” service used in Safari through its own servers instead of relying on Google as a way to limit which personal data Google sees about users. Safari on iOS and iPadOS includes a built-in feature called ”Fraudulent Website Warning.”

Förenade Arabemiraten har placerat en sond runt Mars

Okej, det här hade jag lite missat. Eller mycket. Eller helt. En ny sond har placerats i bana runt Mars. Vilka är det som har lyckats den här gången? Förenade Arabemiraten. Som första arabland. Ja, eller som ett av de första länderna överhuvudtaget.

United Arab Emirates becomes the first Arab country to reach Mars

DUBAI, United Arab Emirates – The United Arab Emirates has made history as the first Arab country to reach Mars. The Emirates Mars mission, named the Hope probe, reached the red planet at 7:42 p.m. Tuesday UAE time, and sent its signal back to Earth just over half an hour later.

Ikea anställer en femåring som sin första Chief play officer

Jag fick hitta på såna här jobb! Dagens bortskämda kids…

Ikea ”hires” lucky 5-year-old, Toby Watts, as its first-ever chief play officer

Toby Watts, aged 5, joins Ikea ranks with the important job of testing all new toys before they launch // Over 500 young candidates applied for the role of chief play officer at Ikea Ikea has chosen lucky five-year-old Toby Watts to become its very first chief play officer.

Sydkoreansk acapellagrupp återskapar klassiska iPhone-signaler

Ha! Briljant!

iPhone sound effect (acapella)

Music arranged by MaytreeVideo arranged by Napkins music#iphone #apple #humaneffect

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.