Kategorier
Allmänt digitalt Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 7 2019 – del 3

Facebook köper GrokStyle. Ant Financial köper WorldFirst. Amazon köper Eero. Tencent investerar i Reddit. Alibaba investerar i Bilibili. WeWork köper Euclid. Kinnevik blir största ägare i Mathem. Blocket köper Qasa. Softbank investerar i Nuro. Bynk tar in en halv miljard kronor. Walmart kan satsa på eget annonsnätverk. Google rullar ut sin rekryteringstjänst globalt. Tudder – Tinder för kor.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel

Del 2: Strömmade medier/Prenumerationstjänster, AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, IoT – internet of things, Bekvämlighetsekonomin, Mobilt

Ekonomi och finans

Facebook köper bildigenkänningsföretaget GrokStyle

Trots att 2019 knappt har börjat så har techjättarna redan hunnit med några uppköp. Som Facebook, vars senaste köp är AI-bildigenkänningsstartupen GrokStyle. Fota möbler och få veta var du kan köpa dem – eller åtminstone något som utseendemässigt liknar det fotade. 

Med andra kan Facebook potentiellt ta ett rejält steg in på den domän som Pinterest karvat ut åt sig själv, som en e-handelshubb med utgångspunkt i bildsökningar. Kan förstås vara så att Facebook är ute efter tekniken för helt andra ändamål, men man kan anta att man ser en mer eller mindre ren Pinterest-kopia framför sig. Finns ju redan rätt långt gångna likheter i det som går att göra i Instagram. 

Och det blir självklart ännu ett steg mot Facebooks plattformar som one stop shop-platsen för, tja, allt. I det här fallet möjligheten att koppla ihop marknadsföring och köpsteget. Visst, du behöver inte ha din produktkatalog bildsökbar och shoppingbar direkt utan att lämna Instagram, men om du inte finns där (med andra ord att du vill äga kunden på din egen webbplats istället) så, tja, kan dina konkurrenter finnas där. Vilket ironiskt nog kan bli ett uppsving för mindre aktörer, som inte dras med ett webbplatsbagage. 

Facebook picks up retail computer vision outfit GrokStyle

If you’ve ever seen a lamp or chair that you liked and wished you could just take a picture and find it online, well, GrokStyle let you do that – and now the company has been snatched up by Facebook to augment its own growing computer vision department.

Ant Financial köper brittiska betalföretaget WorldFirst

Kinesiska Ant Financial (betaljätten bakom Alipay och även världens högst värderade onoterade techbolag) har Europashoppat. Man köper den brittiska branschkollegan WorldFirst.

Syftet är att ”bättre kunna serva mindre företag i hela världen, inklusive i USA”. Ett uttalat globalt steg, alltså. Ant har tidigare försökt bryta sig in på den amerikanska marknaden via ett liknande uppköp, men det försöket föll sönder. Nu tänker man sig alltså, lite bakvägen, göra ett nytt USA-försök.

Den globala strategin för såväl Alibaba (som äger stora delar av Ant) och Tencent har de senaste åren mycket handlat om att satsa på sina landsmän. Alltså låta kineser, fast boende eller turister, ta med sig sina betalningsvanor till andra länder och på det sättet få lokala näringsidkare att börja erbjuda Alipay och WeChat Pay. (Vi ser samma utveckling här hos oss.) Det senaste draget är dock ett mer uttalat försök att slå sig in som ett reellt betalalternativ (ja, och på sikt bankalternativ) även för icke-kineser.

Alibaba’s Ant Financial buys UK currency exchange giant WorldFirst reportedly for around $700M

Ant Financial, the financial services behemoth affiliated with Chinese e-commerce giant Alibaba, has made its first big move into Europe. It’s acquired London-headquartered payments company WorldFirst in a deal that sources tell us is valued at around $700 million. (That price would also line…

Amazon köper routerföretaget Eero

Ännu ett företagsuppköp: Amazon köper Eero, tillverkare av mesh-routrar. Alltså själva grundförutsättningen för att våra smarta, uppkopplade prylar ska kunna kommunicera trådlöst med internet. 

Gör förstås att Amazon kommer ännu närmare ett hård- och mjukvaruechosystem för uppkopplade hem. Från hemleveranser till övervakning och automatisering. 

Kan förstås användas på två sätt: det ena är att Amazon på det här sättet potentiellt kan samla in data även om konkurrerande företags prylar och det andra att kasta med som ännu en Prime-förmån. Och i och med att Eero kan optimeras att fungera just med Primes alla delar och med Amazons övriga hårdvaror (som blir allt mer heltäckande) så kan incitamentet öka att gå all in på ett Amazon-hem. 

Amazon is buying mesh router company Eero

Amazon has announced that it’s acquiring Eero, the maker of mesh home routers. Amazon says buying Eero will allow the company to ”help customers better connect smart home devices.” It will certainly make Alexa-compatible gadgets easier to set up if Amazon also controls the router technology.

Tencent investerar i Reddit

Jag skrev om att Reddit var på gång att nå tremiljarderdollarvärdering i och med ny finansieringsrunda. Det som däremot inte var känt då var att rundan, som nu är stängd och gav Reddit 300 miljoner nya dollar, leddes av Tencent. 

Den kinesiska social-jätten (ja, eller bara ”jätten”) Tencent har gjort alltfler inbrytningar i västerländska företag, men den här investeringen är en av de största högprofilinvesteringar som företaget har gjort. 

Och med tanke på att Tencent är kinesiskt, och därmed i praktiken har en direktlina från sina tjänster direkt till partiet och därmed övervakningsapparaten i Kina, så har reaktionerna bland Reddit-användarna varit… sådär positiv. 

Och sist men inte minst, förresten. Bland investerarna i rundan finns även… Snooop (Smooth) Dogg. Därför att förstås. 

Reddit raises $300M on a valuation of $3B in a round led by Tencent – SiliconANGLE

Reddit Inc. has raised $300 million in new venture capital funding on a valuation of $3 billion in a bid to challenge Google LLC and Facebook Inc. in advertising. The Series D round was led Chinese internet giant Tencent Holdings Ltd. and included Sequoia Capital, Fidelity, Andreessen Horowitz, Quiet Capital and the rapper Snoop Dogg.

Alibaba investerar i strömningstjänsten Bilibili

Alibaba fortsätter investera i strömmade medier. Man har närmare bestämt köpt 8 procent av spel- och strömningssajten Bilibili. Samarbetet betyder att Alibaba får in en fot i unga målgrupper (82 procent av Bilibili-användarna är födda 1990 till 2009) och Bilibili kan erbjuda sina innehållskapare möjligheten att sälja via Alibaba. Sedan tidigare har Bilibili också kopplats ihop med Alibabas matleverans(etc.)företag Ele.me.

Så långt inte så konstigt. Sen blir digitaliseringsknasnorm så det sjunger om det. En av de andra stora backarna av Bilibili är… Tencent. Alibabas jättekonkurrent på hemmaplan. De två har också gemensamma intressen exempelvis bildelningsföretaget Didi Chuxing.

Techjättarnas investeringskarta är numer ett enda stort Game of Thrones-härk. Det är svårt att veta vem som ligger med vem, vem som är släkt med vem, vem som vill hugga vem i ryggen och vem som faktiskt har huggit vem i ryggen. Framförallt är det svårt att veta vad som gäller i varje given stund. Särskilt som det inte alls är ovanligt att företag kan vara bittra konkurrenter inom ett gemensamt segment, men samarbeta eller ha ett kund/leverantör-förhållande inom ett annat.

Confuse and conquer. Verkar funka även här.

Alibaba takes an 8% stake in Tencent-backed anime streaming site Bilibili

E-commerce giant Alibaba is continuing its push into the world of youth culture after it scooped up an 8 percent stake in anime streaming and game publishing company Bilibili. According to a securities filing on Thursday, Alibaba’s Taobao marketplace has acquired about 24 million shares in Bi…

WeWork köper analysföretaget Euclid

2019 har knappt börjat, men redan har flera av tungviktsbolagen hunnit med några uppköp. Nu är det WeWorks tur. Man har köpt ”utrymmesanalysföretaget” Euclid. Euclids verksamhet handlar om att analysera hur arbetsytor på företag utnyttjas – förstås för att kunna optimera och yteffektivisera mer. 

Är med andra ord ett rätt givet handen-i-handsken-scenario relaterat till WeWorks befintliga huvudverksamhet. Ju bättre kunskap de har om hur de egna arbetsytorna utnyttjas, desto bättre kan de optimera inredning och funktionalitet för att därmed locka fler och öka intäkterna. 

Med WeWork gör här något som är lite norm bland techbolagens produktutveckling: förvandla en intern kostnad till en extern intäktsström. I det här fallet: WeWork får en inhouseverktyg för att produktoptimera sina lokaler, men får också ett analysverktyg som kan säljas som tjänst till tredje part. Både för att bekosta de kostnader som WeWork själva har för verktyget och kostnaderna för att utveckla tjänsten till att bli ett ännu bättre internt verktyg. 

No Title

No Description

Kinnevik blir största ägare i Mathem

Matleveransmarknaden konsolideras ytterligare. Kinnevik köper in sig i Mathem med en investering om nära nog 1 miljard kronor (900 miljoner). 

En intressant detalj i avtalet är att Kinnevik satte som krav för sin investering att de skulle bli största ägare, vilket de nu blir. Det säger en del om hur mycket Kinnevik vill ha att säga till om i tjänsten – och hur mycket de sannolikt tänker satsa (och därmed hur stor potential Kinnevik ser att det här segmentet har – sedan tidigare finns även norska motsvarigheteten Kolonial.no under Kinnevik-paraplyet). 

Kinnevik går in i Mathem – blir största ägare

Kinnevik tar steget in i Mathem och investerar 900 miljoner kronor i en affär som värderar Mathem till 2,4 miljarder kronor. ”Det här öppnar nya möjligheter för oss och gör att vi kan öka tempot i våra satsningar” säger Tomas Kull, vd och grundare på Mathem.

Blocket köper uthyrningstjänsten Qasa

Blocket satsar ännu mer på bostäder i allmänhet och andrahandsuthyrning i synnerhet. Man köper startupen Qasa, som sysslar med just andrahandsförmedling. De två företagen har sedan tidigare, då Qasa har använt Blockets plattform för att nå ut, men nu konstaterar alltså Blocket: äh. Vi kapar mellansteget. 

Visar kort sagt både hur viktigt bostäder blivit för Blocket, när marknadsplatsmarknaden för alla slags prylar blivit allt tuffare. Men är också i linje med hela hyrförmedlandet som koncept blir ett allt större och allt mer kapitalintensivt segment. 

Blocket köper uthyrningstjänsten Qasa

Blocket köper bostadssajten Qasa. Nu satsar startup-bolaget på att expandera i internationellt. Blocket köper startupbolaget Qasa, som förmedlar uthyrning av bostäder på andrahandsmarknaden. Syftet är att bredda utbudet och satsa på nordisk och internationell expansion. Qasa hyr idag ut bostäder till ett hyresvärde på över 100 miljoner kronor per år.

Softbank investerar i robotleveransföretaget Nuro

Japanska internetjätten (och investeringsjätten) Softbank fortsätter investera i transportlösningar. Senast ut: nästan 1 miljard dollar till sista-metern-robot-leverans-företaget Nuro. 

Softbank Invests $1B in Robo-Delivery Startup Nuro

For the past two months, a pair of funny-looking, toaster-like creatures have been busily toting groceries from the Fry’s Food supermarket to people’s homes in Scottsdale, Arizona. Now, residents of the Phoenix suburb should get ready to see a lot more of these bots: Nuro, the self-driving startup that builds and operates the diminutive automatons, announced this morning it has received a $940 million investment from the SoftBank Vision Fund.

Amazon och General Motors kan investera i elbilsföretaget Rivian Automotive

Är Amazon sugna på att börja sälja egna elbilar? Det är klart att Amazon är sugna på att börja sälja egna elbilar. 

Uppgifter om att Amazon och General Motors är på gång att investera i Rivian Automotive, som tillverkar pickuper och SUV:ar i elformat. 

Det känns som att det inte är så mycket en fråga om utan när någon av techjättarna sätter sin logotyp på en bil. Eller åtminstone en mobilitetslösning. Det är också helt i linje med det jag skrev om igår: Amazons acceleratorprogram, en satsning på att få företag att ta fram exklusiva Amazon-kollektioner. Ett av argumenten: stora möjligheter att testa och produktutveckla på plattformen. 

Allt det här sammanfaller väl med Rivian-uppgifterna. Bilknowhow och fabrikskapacitet från GM, sjukt mycket kunddata och molntjänstlösningar från Amazon. Möjlighet att realtidsutveckla fram bilgenerationer på betydligt kortare tid än idag. Lägg dessutom till att bilen inte bara optimeras utifrån och för Amazons kunder (säljs förstås via Amazon så att även sökdata kan användas) – utan kan bli del av Prime. Gräddfilssäljkanal för GM och Rivian – och skulle ge Amazon det de framförallt saknar – en mobil plattform för att även kunna ha ett grepp om kunderna när de förflyttar sig mellan sitt Amazon-hem och sin Amazon-arbetsplats. 

Amazon, GM in talks to invest in electric pickup truck maker Rivian: sources

Amazon.com Inc and General Motors Co are in talks to invest in Rivian Automotive LLC in a deal that would value the U.S. electric pickup truck manufacturer at between $1 billion and $2 billion, people familiar with the matter told Reuters on Tuesday.

Bynk tar en en halv miljard för att bygga en europeisk mobilbank

Det rör på sig bland svenska fintechstartups just nu. I förra veckan tog Tink in över en halv miljard kronor i en finansieringsrunda och ligger i och med det på en värdering över 2 miljarder kronor som ska användas för att expandera till 11 länder. Kort därefter slöt Tink också ett avtal med betalförmedlaren Paynova. 

Nu är det dags för Bynk att ta in ungefär lika mycket som Tink i nytt kapital. Bland dem som skjuter till pengar finns bland andra befintliga ägaren Schibsted. Även här är tanken utländsk expansion – att bli en europeisk mobilbank. Förstås är det den befintliga utlåningsverksamheten som står för stor del av utrullningen, men man siktar även på ”nya kortprodukter”. En Klarna, alltså. 

500 miljoner till bankutmanare

Bynk lanserades 2017, och är en spelare på den gigantiska marknaden för lån utan säkerhet. Sedan tidigare backas bolaget, startat av Lendo-grundaren Dennis Ahlsén, av mediejätten Schibsted och LMK. Målet? Att vara bättre, mer modern och kundanpassad än de traditionella bankerna och långivarna på marknaden för konsumtionslån.

Övrigt

Tänker Walmart satsa på annonsnätverk?

Intressant spekulation från Bloomberg: att detaljhandelsjätten Walmart skulle göra en Amazon och ge sig in på annonseringsområdet. 

Som konstateras i artikeln har Walmart 300 miljoner kunder i sina butiker plus högvis mer i de digitala kanalerna (Walmarts sajt, men även uppköpta företag som Jet. com och Bonobos). Det är en hel massa data, det. Data som företaget i dagsläget, enligt egen utsago, bara aktiverar till liten del. 

Artikeln jämför Walmarts siffror med några andra och konstaterar att Walmarts butiker och egen sajt har långt många fler månadsbesök än Google, Facebook och Amazon. Det stämmer säkert – om man tittar på just besök till sajterna. Men majoriteten av alla besök för Facebook (säkert även övriga) sker ju via appar. Men oavsett så är det en hel massa användarsiffror som borde kunna användas. 

Annonsering i de egna kanalerna, som är större delen av annonseringen för Google, Facebook och Amazon, är i sig intressant, men datan skulle också kunna aktiveras via externa nätverk (också likt hur nämnda tre ovan gör). Eller kunna säljas i sig (försiktigt, med tanke på integritetsklimatet). 

Men Walmart har alltså stora möjligheter att bli en tung annonsspelare. Om man vill. Och tänker smart.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-02-11/amazon-has-a-big-advertising-business-walmart-wants-one-too

Upphovsrättsorganisationer skriver öppet brev mot upphovsrättsdirektivet – tycker inte att det går tillräckligt långt

När arbetet med att slutföra (?) EU:s föreslagna nya upphovsrättsdirektiv nu går in i en ny fas så gör ett antal upphovsrättsorganisationer samma sak som ett antal medieorganisationer gjort tidigare: skriver ett öppet brev till EU där man uttrycker sin besvikelse över direktivet i sin nuvarande form. Så långt att man konstaterar att man hellre ser att direktivet inte blir av alls än att det blir ett, för rättighetsindustrin, dåligt direktiv.

Likt de flesta argument (på båda sidor) i den här frågan så handlar det mest om lätt floskelstaplande – med lätta domedagsvibbar, som är det föredragna tonläget för ungefär alla som har åsikter i frågan – snarare än att konkret peka på vad som inte är tillfredsställande (givet: det är ett öppet brev för att väcka opinion och då finns det varken utrymme eller genuint intresse att grotta ned sig i lagtexter). Direktivet går alltså inte tillräckligt långt tycker upphovsrättssidan.

Ju längre hela upphovsrättsdirektivfrågan pågått har det blivit allt tydligare att det handlar om två enormt starka kommersiella intressen: på ena sidan upphovsrättsindustrin som vill ha större del av onlinekakan och Google som inte vill dela med sig av sina pengar och därmed se intäkterna sjunka. Båda sidorna hävdar förstås att de kämpar för the little people och/eller ett ”öppet internet”.

Men om man så vill: vad vi nu ser att ingen sida är riktigt nöjd. Vilket på sätt och vis är ett tecken på att EU har hittat en lagmässigt korrekt balansgång. Vilket förhoppningsvis skulle kunna få båda sidor att på riktigt börja tänka nytt.

Article 13 disaster for music biz, joy for YouTube, as labels call for EU copyright bill to be cancelled – Music Business Worldwide

A group of organizations representing European creatives and rightsholders in the music, audio-visual, broadcasting and sports industries have called on European negotiators to cancel the Copyright Directive. In an open letter issued to the press today (February 7) the group of organizations said that they ”are not able to support [the Directive] or the impact it will have on the European creative sector”.

Google öppnar sin rekryteringstjänst i första länderna utanför USA

LinkedIn kommer ge hela sin rekryteringsplattform en uppgradering senare i år, men det börjar förstås finnas fler andra tunga spelare som gärna vill ha en bit av kakan. Som Facebook. Och Google. 

De senare påbörjar nu den globala (två länder åtminstone) utrullningen av sin Hire-tjänst. Första marknaderna utanför USA som får ta del Googles erbjudande på området. 

Google takes Hire, its G Suite recruitment platform, to its first global markets, UK and Canada

The recruitment market is big business – worth some $554 billion annually according to the most recent report from the World Employment Confederation. In the tech world, that translates into a big opportunity to build tools to make a recruiter’s work easier, faster and more likely of su…

Ryssland testar en digital järnridå för att stoppa cyberattacker

Vad gör man som nation om man blir utsatt för en utländska cyberattack? Drar upp en virtuell järnrid, that’s what you do. Åtminstone om du är Ryssland. 

Landet uppges vara på gång att testa vad som skulle hända om man klippte alla band till övriga världen och resten av internet. Med andra ord: alla som inte hanteras av ryska servrar. Ett test som kommer påverka sisådär 100 miljoner internetanvändare. 

Unplugged. På en helt ny nivå. Eller en internetversion av kärnvapenalternativet. 

Man kan tänka sig att det här redan är i spel i Kina. Och, well, Nordkorea. 

Tyvärr, med tanke på landet, kan man nog utgå från att det inte bara handlar om att skydda rysk infrastruktur. Man lär ha inspirerats av Kina också här. Men som principfråga är det förstås intressant. Med tanke på hur sårbart våra uppkopplade liv är – hur bra är vår säkerhet och vår möjlighet att rycka ur sladden om vi det kommer stora cyberattacker – oavsett vem som ligger bakom? 

Russia Is Preparing to Disconnect The Entire Country From The Internet

In a sensational test of technological independence, Russia is making plans to cut off its internet from the rest of the world, with a giant ’unplugging’ experiment that will affect over 100 million Russian internet users.

Netflix är det varumärke som millennials litar mest på

Vilket varumärke litar millennials mest på 2019? (Åtminstone enligt den här rankingen.) Youtube. That’s who. Går om Netflix och Apple. 

Det finns så otroligt mycket meta och ironi med det här. I dessa tider av Facebacklash, integritetsoro och dataläcksupprördhet så litar de tillfrågade mest av allt på det företag som sannolikt är det som läcker mest. Jag kan riktigt se framför mig hur Tim Cook Roadrunnerspringer på väggarna i Cupertino. 

Ännu ett exempel på hur otroligt bra Google har lyckats teflonskydda sig mot alla former av nedfall från det Facebook har drabbats av. Och kanske hur effektivt Google har lyckats hålla Youtube på varumärkesmässigt armslängds avstånd. 

Men förmodligen mest av allt det som kan sammanfattas av en kommentar kring Facebook när det Cambridge Analytica-begav sig. Typ ”jag har inga problem att avinstallera Facebook, men ni kan bända loss Instagram från mina kalla, döda händer”. 

Roliga kattfilmer (och typ allt man behöver veta om allt) trumfar personlig integritet. Alltid. 

Efter 40 år – första gången en hiphoplåt vinner Grammy för bästa låt

Det händer mycket nu. Vissa paradigmskiften är tydligare än andra. 2017 gick hiphop om rock som den största musikgenren i USA enligt Nielsens siffror. Igår blev Grandmaster Flash den förste inom hiphopfacket att få Polarpriset (att han lär ha satt ”The Adventures of Grandmaster Flash on the Wheels of Steel” på bara fjärde försöket räcker ungefär för mig). 

Häromdagen blev dessutom Childish Gambinos ”This Is America” såväl årets låt som årets skiva (blir ännu sämre på svenska, men i det här fallet är det första ett låtskrivarpris och det andra ett artistpris) under årets Grammys-gala. Det var första gången en raplåt vann något av dessa två priser. Och då alltså båda två på samma gång. Det tog bara 40 år. 

Som om inte det vore nog tog Cardi B hem Grammyn för bästa rapalbum – som första kvinnliga soloartist. 

Dessutom förenades de tre pristagarna temamässigt. Titeln på Cardis album är ”Invasion of Privacy” och namnet Danny Glovers låt alltså ”This Is America” – två ämnen som var väldigt mycket på allas läppar 2018. Och, om man så vill, Grandmaster Flash & The Furious Fives ”The Message” var ”This Is America” – 36 år tidigare. 

Childish Gambino makes Grammy history

Childish Gambino’s ”This Is America” won Grammys for song and record of the year on Sunday, becoming the first rap song to win the prestigious awards.

Internetmuseum öppnar emojiutställning

Ett tecken i tiden ⌚️: Internetmuseum öppnar en ny utställning om… emojins historia ??????. 

Givet tema ?(ja, nu när någon har tagit fram det ?). En av de riktiga hörnstenarna i, tja, alla former av kommunikation online ???? numer. Åtminstone sannolikt för de flesta???. Om jag skulle fundera?: hur många dagar går utan att jag använder emoji alls?‍♂️? Förmodligen… noll. ??? 

Emojins historia – hur smilande ansikten gick från antikt klotter till världsspråk

Här tar vi dig med på en resa genom den svenska internethistorien.

Gmail får ny högerklicksmeny – och det borde alla företag ta efter

Ny funktion på väg till Gmail. Vad är det för super-AI-Assistant-Duplex-predikativtechgizamojäng den här gången undrar du? 

Fler alternativ i högerklicksmenyn. 

Förstås lätt att raljera över en sån här grej, men är reell praktiskt nytta för säkerligen väldigt många användare. Vilket, i dessa jätte-AI-parksprojekttider, är ett ypperligt tillfälle att återigen påminna om att det är i den här typen av insatser som den verkliga kundnyttan faktiskt finns. Småskruvandet med örat mot kundrälsen. 

Tråkigare företagsledningspowerpoints. Högre kundnytta. Alla företag har (minst) en högermeny som skulle må bra av några fler alternativ. Lägg mer tid på att hitta dem i din organisation och mindre tid på att pixelpusha herobilder. 

Right-clicking in Gmail is about to get a whole lot more useful

Google is finally addressing one of the more annoying quirks of Gmail’s web interface by overhauling the right-click menu, adding a lot more options in the pop-up list that should make it way more useful.

Google har självinsikt

Veckan efter det att Google avslöjades med att under flera år ha brutit mot Apples regler för enterpriseutvecklarkonton.

Artikelrubrik som säger att Google uppmanar alla som håller på med SEO att inte bryta mot Google regler även om konkurrenter gör det

Ford släpper filassistansverktyg – för sängar

Ahahahaha! Det här är fantastiskt. Ford har pimpat sin filkorrigeringsfunktion. Alltså den funktionen som automatiskt ser till att en bil inte glider ur sin fil. Fast här omgjord… för sängar. 

Kort sagt: funktionen ser till att sänghoggare håller sig på sin kant. Om den, via tryck mot madrassen, känner av att den ena personen håller på att vältra sig över på den andra personens planhalva så kommer funktionen vänligt och försiktigt knuffa tillbaka den invaderande personen till sin del av sängen. Ja, eller försiktigt och försiktigt. Det är ett löpande band under madrassen som i princip dumpar över personen där den hör hemma. 

Okej. Nu är det här kanske inte en produkt vi kan gå och köpa i morgon. Eller någonsin. Det handlar mest om marknadsföring just för Fords bildprodukt. Men som koncept finns det förstås… potential. Och det är förstås inte alls omöjligt att något sånt här, i någon form, skulle kunna bli verklighet. 

Och, i sann branschdödsanda, det är klart att det är ett bilföretag som kommer på en sån här sängidé till att börja med. 

Ford uses driver-assist tech to keep bed hogs on their side

Ford is in the automobile business, but the company keep discovering new ways to apply its technology outside of its vehicles. The latest innovation from the car maker is made for the bedroom. Ford repurporsed its driver-assist systems to design a bed that will keep partners on their side of the mattress through the night.

Tudder – Tinder för kor

Japp. Klart det finns ett Tinder för kossor: Tudder (hohoho). Och precis som Tinder handlar det om att korna kan svepa åt höger på de tjurar som de har lust att… vara intima med. 

Okej, nu kanske det snarare är kornas ägarna som står för svepandet. Men i grund och botten handlar det om Tinder. Me specifikt är Tudder kopplat till SellMyLivestock. Och precis som i Tinder väljer man först kön man är intresserat av och kan sedan svepa på. När man hittar en match (en tjur eller ko man är intresserad av att köpa) kan man läsa på om Rosa eller vad hen nu kan heta. 

’Tinder for cows’ matches livestock in the mood for love

PETERSFIELD, England (Reuters) – A Tinder-inspired app is helping farmers match up potential partners for their cattle. Called ”Tudder” – a mix of dating app Tinder and udder – it lets farmers swipe right on cattle they like the look of.

Bästa. Kampanj. Sajten. Ever. 

Captain Marvel

Set in the 1990s, Marvel Studios’ Captain Marvel is an all-new adventure from a previously unseen period in the history of the Marvel Cinematic Universe that follows the journey of Carol Danvers as she becomes one of the universe’s most powerful heroes.

Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.