Kategorier
Spaningar

Digitala spaningar vecka 8 2019 – del 3

Lyft lanserar Shared Saver – poolåkningstjänst. Onward – flyttfirma för separationer. Apples appar kan få gemensam kodplattform. Google släpper app för Apple Watch. Saudisk app för att kontrollera kvinnor. Apple kan släppa eget kreditkort. Apple Pay kan ha 383 miljoner användare. Walmarts kvartalsrapport Q4 2018. Australien godkänner emojiregistreringsskyltar.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i sammanställningen

Del 1: 1177-gate – 2,7 miljoner samtal till 1177 läckta, Sociala medier

Del 2: Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/Prenumerationstjänster, AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, IoT – internet of things

Bekvämlighetsekonomin

Lyft lanserar Shared Saver – poolåkningstjänst

Nu gör mobilitetsdelningsföretaget Lyft en Uber och lanserar en bilpoolstjänst: Shared Saver. En tjänst som bygger på att du kan se bilar som redan är på väg till en destination och promenera för att möta upp dem och åka med. Väl framme kanske du sedan får gå en bit innan du är helt framme. 

Typ som en… buss. 

Lyft rolls out its own version of Uber Express Pool called ’Shared Saver’

All products featured here are independently selected by our editors and writers.If you buy something through links on our site, Mashable may earn an affiliate commission. If you’re willing to walk a few blocks, you could save money on your next ride. On Wednesday, Lyft rolled out its version of Uber Express Pool: Shared Saver.

Flyttfirma för…. separationer

Ha. Klart det finns en flyttfirma för… separationer. 

Who you gonna call den dag när förhållandet rinner ut i sanden eller slås i bitar? ONWARDBUSTERS! Ja, eller bara Onward. 

Onward specialiserar sig på att ta hand om allt som måste hanteras i samband med en separation. Det betyder att Onward kan packa ihop dina prylar så att du själv slipper göra dig och hjälpa dig hitta nytt boende. Men Onward tar ett större grepp än så. Deras premiss är ungefär ”moving out and moving on”. 

Du kan boka tjänsterna online, förstås, men om du vill kan du också få möta någon från företaget för ”känslomässigt stöd”. Bland tjänsterna som kan köpas till finns terapister, ”weekly scheduled check-ins”, personaliserade guider och rekommendationer på gym, barer, restauranger etc. i det nya bostadsområdet. Förstås inklusive bra raggställen. 

Gällande boendet så har Onward ett antal olika lösningar, som coliving-ställen, för snabb inflyttning. Möblerade korttidsboenden med allt det nödvändiga på plats. ”You simply show up, like you would an Airbnb” 

Separationsmeckshjälp as a service, alltså. 

This post-breakup concierge service handles all your moving-out needs-and more

You just broke up and now you need to move out. Meanwhile, you’re an emotional wreck over your ex, barely able to focus at work, let alone organize a U-Haul. How can you possibly deal with so many logistics at such a time? Why not just pay someone else to do it?

Poddinspelningsstudio – nästa givna co-working-inslag?

En sak som slog mig igår var: finns poddinspelning som tjänst? Dvs. ställen som erbjuder plats för inspelning (och kanske hela kittet med efterhandsproduktion så att det enda du behöver göra är att dyka upp och prata). Finns förstås flera som erbjuder ungefär detta. Stockholms stad finns bland dem, glädjande nog.

Men ofta handlar det just om podstudios. Alltså ljudstudios där man kan spela in poddar. Sen hittade jag Hotel at Six i Stockholm som erbjuder det som del av sitt hotellerbjudande. Nu börjar vi närma oss något. Poddstudion finns alltså, likt ett gym och andra tjänster, tillgänglig i samband med boendet. Inga konstigheter att fixa proffspoddande även på resande fot.

Men det jag däremot inte hittat (utan att ha letat ihjäl mig, tipsa gärna om jag missat något) är poddinspelning, eller varför inte videoinspelning, som del av ett coworking-paket. Alltså att det finns poddmöjligheter på stället där man arbetar, i hemstaden eller på annan ort. Även här skulle man förstås kunna ha olika nivåer – från bara själva rummet och tekniken till hela konkarongen med typ ljudtekniker. Och varför inte poddcoacher, röstcoacher och, ja, ni fattar.

Men åtminstone: bokningsbara poddstudios intill kontorsplatsen man hyr.

Information om poddstudio på Hotel at Sixs sajt.

Mobilt

Kan Apples appar få en gemensam kodplattform?

Florerar ett rätt ständigt rykte om att Apple kommer att slå ihop mobiloperativsystemet iOS och datoroperativet macOS till en enda plattform, trots att Apple förnekar att de har såna planer. 

Vad som däremot verkar hända (och/eller är ett tecken på att just det är på gång) är att Apple rätt snart kommer att presentera Marzipan (mmmkay…) en gemensam appkodplattform. 

Tanken är att ta iPad/iPhone-apptänket ett steg längre. Samma kodbas för appar, oavsett om det är för mobil, surfplatta eller dator. Responsiva/adaptiva appar, alltså. Ska också innebära att det bara krävs en uppladdning av en app istället för olika uppladdningar till olika butiker (däremot oklart vad som händer om man behöver buggfixa mobilappen men inte datorappen). 

Intressant att se hur det här skulle kunna fungera om det visar sig att uppgifterna stämmer. Det som däremot talar för ett sånt här initiativ är att Apple mer vill satsa på tjänster när (främst) mobiltilväxten har gått i stå. Om företag som erbjuder prenumerationsinnehåll gör det enkelt att gå mellan alla typer av enheter i Apple-ekosystemet skulle det förstås vara kalas. Dessutom kanske det även är riggat för andra typer av enheter som finns idag – eller kan komma i morgon. 

Apple Plans to Merge iPhone, iPad, and Mac Apps by 2021

Apple may not be planning on merging its operating systems any time soon, but it is working on combining all of its apps by 2021. In an effort to encourage developers to create new apps for its products, Apple is working on allowing developers to submit only one version of their apps.

Google släpper åter app för Apple Watch

I förra veckan skrev jag om uppskattningar att 1 av 6 amerikaner nu har en smartklocka. Vet inte hur det ser ut i Sverige, men även här lär det vara tämligen vanligt. 

Om man så vill: smartklockan har kommit upp ur hypekurvans Marianergrav. Den svacka som infaller när den initiala hypen inte visade sig bli den jättegrej alla sa och tekniken började dödförklaras till vänster och höger. 

Nu är smartklockor inte alls lika coola längre. Däremot börjar de nu bli praktiska – och därmed vanligare. Tekniken har blivit bättre, beroendet till en kopplad mobil är mycket mindre, företag har hittat prylens roll i ett större sammanhang och vi konsumenter har beteendemässigt kommit ikapp. 

Ett tecken är att flera företag som var tidiga med smartklockeappar, men som sedan skrotade dem eftersom de inte nådde önskad effekt, nu åter börjar dyka upp i exempelvis Apple Watch. Senaste företaget: Google som nu släpper en Watch-app för Evernote-konkurrenten Keep. 

Det innebär alltså första Google-Watch-appen sedan 2017 när Maps försvann. Och vi kan väl anta att just den Maps nu inte heller är så långt borta från en smartklocka på en handled nära dig. 

Google Keep puts notes on your Apple Watch

The latest version of Google Keep for iOS, released last night, includes an Apple Watch app for the first time. This makes Keep the first Google app to return to the watch since Google Maps was scrubbed in 2017. The straightforward app features a main screen that lists users’ 10 most recent notes, presented as cards.

Saudisk app för iOS och Android har som syfte att kontrollera kvinnor

Vad har Apple och Google för ansvar för apparna i sina butiker? Absher är en app för iOS och Android backad av saudiska staten. Det är en app som gör det möjligt för män att detaljövervaka sina fruar. Saker som funktioner för att ange hur många resor en kvinna får göra och hur länge, inställning för att helt stänga ned en kvinnas tillstånd att resa och fält för att fylla i kvinnans namn och passnummer (för att få sms-notis vid incheckning och kunna stoppa kvinnor som försöker fly landet). Män får överlag i princip realtidsinfo om var deras fruar befinner sig. 

Kort sagt: en app som inte alls bryter mot några lagar i landet. Den passerar därmed det kanske första hindret som en app måste ta sig över för att finnas i Appstore eller Google Play. Däremot failar den rätt hårt i den moraliska disciplinen. Är det här en app som Google eller Apple tycker är okej? 

Apple håller som bekant sin integritetsflagga skyhögt. Men Apple är också en av få techjättar som verkar i Kina. Det kommer som bekant inte utan kostnad. Vi kan gissa att Google och Apple kan se lite åt andra hållet även i Saudiarabien av ungefär samma anledning: lukrativ marknad. 

Internet och uppkopplad teknik er oss fantastiska möjligheter. Men har i princip alltid en mörk baksida. 

Apple and Google Caught Hosting Saudi Govt App That Tracks Women

Afew days ago, the Insider published an article regarding the existence of Absher: an app that tracks movements of women. The report also included the story of a teen that successfully evaded Saudi Arabia.

Genomgång av Kinas nya toppapp – propagandaappen Xuexi Quingguo

Har du laddat ner appen Xuexi Qiangguo än? Sannolikt inte. Men många kineser har gjort det. Väldigt många kineser. Och det de får är… en personkultapp för president Xi Jinping. Propaganda möter gamifiering, övervakning, sociala poäng och WeChat-ambitioner. Tänker att Aldous Huxley jublar. 

It’s a hoot. 

Är du nu sugen på att lära dig om appen, hur den fungerar och vad användarna kan och förväntas göra? There’s a bautalång artikel for that. 

(Rolig sidodetalj: Som artikeln konstaterar har BBC i sin rapportering refererat till appen som ”little red book”. Förstås efter Maos lilla röda. Men det roliga i sammanhanget är att det redan finns en app i Kina som direktöversatt heter just Little Red Book, eller bara Red: Xiaohongshu. En enhörningsstartup som också är en av Kinas mest populära soccom-appar. Om man så vill: Instagram möter Pinterest möter shoppande.) 

Gamifying Propaganda: Everything You Need to Know about China’s ’Study Xi’ App

A new app that encourages China’s online population to study Xi Jinping Thought has made headlines, both in and outside of China. Here’s everything you need to know about this new interactive propaganda tool. An overview by What’s on Weibo. On January 1st, the Xué Xí Qiáng Guó app was launched on various Chinese app stores.

Alibaba kan ha utvecklat propagandaappen Xeuxi Qiangguo

Och mer information om/spekulationer kring Kinas nya favoritapp Xeuxi Qiangguo (propagandaappen som ska lära kineserna mer om president Xi Jinpings politiska filosofi). Appen från Reuters att appen är byggd av… Alibaba. Ska bland annat bygga på Alibabas chattapp DingTalk.

Tja, med tanke på att det är svårt att göra något alls i Kina utan att blanda in partiet, Alibaba och/eller Tencent så känns det långt ifrån orimligt.

Apple bryter mot sina egna appregler

Det här är jätteroligt. Apple gör det möjligt att ge bort en månad Apple Music som gåva till någon annan. Förstås ett försök att få fler att upptäcka tjänsten och fortsätta betala för den.

Men det är inte det som är det roliga.

Ni minns hur Apple bara för ett par veckor sedan gick runt med storsläggan och drämde till både Facebook och Google för att de under flera år hade brutit mot Apples regler för distribution av Enterprise-appar. (Det visade sig sedan att såväl porrappar som piratappar hade använt den här möjligheten, vilket sannolikt, kan man tänka, fick Apple att whacka-a-mola utvecklare till vänster och höger).

Apple ”informerade” om tjänsten via pushnotiser från Musik-appen. Ett tilltag som bryter mot… Apples egna regler för hur pushnotiser i appar får användas.

Det här med att leva som man lär…

Samsung presenterar sin vikbara mobil Fold

Än-tli-gen! De vikbara mobilerna är på riktigt på väg tillbaka. Som vi har väntat. Samsung Fold presenterades officiellt under Samsungs produkthappening igår. En mobil med en 7,3 tumsskärm (uppfälld) eller 4,6 tumsskärm (ihopfälld). 

Priset? Tja, typ en 2000 euro. Så typ 20 papp. Eller mer. 

Här är Samsungs vikbara och svindyra mobil Galaxy Fold

Innan sommaren ska den vikbara jättetelefonen vara ute på marknaden. Efter att ha presenterat en kvartett nya modeller av flaggskeppet Galaxy S10 tog Samsungs event under onsdagskvällen en spännande vändning. Efter smygpremiären i höstas fick vi till sist se mer av den vikbara mobilen som alltså kommer att kallas för Galaxy Fold.

Ekonomi och finans

Apple kan släppa ett eget kreditkort

Intressanta men egentligen inte oväntade uppgifter. Wall Street Journal har källor som säger att Apple kan vara på gång att släppa ett kreditkort. Enligt uppgifterna ett kort inklusive de förmåner som de flesta liknande kort har, som bonuspoäng.

Med tanke på att mobilbetalningar kommer starkt så känns kort förstås lite gammalt. Inte minst med tanke på att det är lite av ett västfenomen. Men kort är fortfarande väldigt starka hos oss. Så varför inte vara med och ta av den kakan.

På sikt skulle man förstås kunna tänka att det här draget är ett försök att konvertera fler till Apple Pay, där Apple lär tjäna mer per transaktion. Men ett kort skulle också vara ett steg närmare fullständig bankverksamhet. Apple har ju redan olika former av lånverksamhet, så, tja – varför inte bolån? Kanske inget som kommer i år eller nästa år. Men sen?

Apple köper röststartupen Pullstring

Av de riktiga techgiganterna så står Apple för det mesta för de minsta och minst spektakulära uppköpen. Det handlar för det mesta om företag som de flesta inte hört talas om, men som sitter på teknik som kan tillföra funktionalitet till befintliga Apple-tjänster eller -funktioner. Som Pullstring. Uppges ha kostat Apple i runda slängar 40 miljoner dollar, eller i sammanhanget kaffepengar. 

Pullstring verkar vara mest kända för att ha stått för rösttekniken bekom en interaktiv Barbie-docka. (Pullstring är dessutom startat av några ex-Pixar-anställda, så det är snudd på ett köp inom familjen.) 

Det intressanta med Pullstring, och det som Apple förmodligen är mest intresserade av, är att de också har en plattform för att enklare skapa Alexa-skills. Vilket är ungefär precis det som Siri saknar (shortcuts i all ära). Alltså fullt ut kunna erbjuda en, tja, röst-Appstore-plattform. 

Apple buys the voice tech startup behind Hello Barbie

Apple has acquired PullString, the startup behind the voice technology powering the interactive ”Hello Barbie” doll Mattel released in 2015. PullString, previously known as ToyTalk, was founded back in 2011 by former Pixar employees. Its AI platform gave its partner companies and clients a way to create digital and physical characters and voice apps that can communicate with people.

Apple Pay kan ha 383 miljoner användare

Hur många använder Apple Pay? Förstås svårt att veta, eftersom Apple inte ger löpande information kring hur det går. Men Loup Ventures har vågat sig på lite gissande: 43 procent av alla iPhone-användare har aktiverat Apple Pay i sina mobiler. 

Eftersom Apple i kvartalsrapporten bara häromveckan för första gången gick ut med siffran på ur många aktiva iPhones det finns i världen (i linje med att de vill att alla ska fokusera på användning istället för nyköp), 900 miljoner, så skulle det kunna betyda att strax under 400 miljoner mobiler har aktivt Apple Pay. Skulle kunna betyda 21 procent fler än föregående kvartal och 123 procent fler än för ett år sedan. 

Bedömningarna gör också gällande att medan USA står för en mindre andel jämfört med andra delar av världen. Enligt LV finns 21 procent av iPhone-telefonerna i USA, men bara 12 procent av Apple Pay-användarna. Rätt rimligt, med tanke på att mobilbetalningar kommit betydligt längre på andra marknader. 

Svårt att jämföra (aktiva enheter måste inte betyda aktiv användning), men oavsett: såväl WeChat Pay som Alipay ska ha runt 900 miljoner användare (svårt att veta även här om det är regelbunda användare). För 2018 har jag dessutom sett att Samsung Pay ska ha 51 miljoner användare och Google Pay 39 miljoner. 

Apple Pay activated on 383 million iPhones, worldwide | Appleinsider

Apple Pay is continuing to grow as a major player in the mobile payments market thanks to its loyal users, Loup Ventures notes, estimating that 43 percent of all iPhone users around the world have enabled Apple Pay on their devices.

Walmarts kvartalsrapport Q4 2018: e-handeln upp 43 % 

Walmart fortsätter ungefär som de senaste kvartalen, med rejäl ökning för e-handelsverksamheten. Överträffar förväntningarna. 

Omsättningen slutade på 138,79 miljarder dollar (+6 %) 

E-handeln alltså upp 43 %. Men kanske än viktigare, eller lika viktigt, försäljningen i jämförbara fysiska butiker i USA ökade med 4,2 % (över Walmarts egen prognos). Man lyckas alltså inte bara få bättre snurr på e-handeln utan lyckas också få kunder att mer komma till butikerna. 

Vad som däremot är ett mörkt moln på himlen är att medan försäljningen i USA ökade, så minskade den totalt för marknaderna utanför USA. Minus 2,32 % till 33 miljarder. 

Walmart måste sägas ha lyckas göra en riktig omställning digitaliseringsmässigt. Och en viktig aspekt här är som sagt att man lyckas driva mer fysisk trafik till sina butiker. Sannolikt en kombination av att man använder e-handeln för att driva trafik till sina fysiska butiker (t ex uthämtningsskåp) och att man sedan ger kunder en anledning att tillbringa mer tid när man väl är där (som exempelvis e-sportställen i butikerna) – samtidigt som man också arbetar hårt på att effektivisera och datafiera logistik och sortiment (inklusive hemleverans) Typ new retail, alltså. 

Walmart Blasts Q4 Earnings as U.S. Same Store Sales Growth Hits 4.2%

Walmart Inc. posted much stronger-than-expected same-store sales over its fiscal fourth quarter Tuesday while beating analysts’ earnings forecasts, sending shares up 3.7% to $103.71. Walmart said adjusted earnings for the three months ended in January came in at $1.41 per share, rising 15.6% from the same period last year and well ahead of the consensus forecast of $1.33 per share.

Tencent Music investerar i konkurrenten Douban FM

Tencent Music har investerat…. i en konkurrent: Douban FM. Och, ja, det känns som att det inte är särskilt oväntat. Vi lär se rätt mycket konsolidering på musikströmningsfronten kommande åren. Och det är förstås de ”oberoende” tjänsterna, som inte är direkt kopplade till någon av de stora techgiganterna, som sannolikt kommer att dra det kortaste strået. 

Det är också därför vi ser att Spotify, och senaste bara häromdagen SoundCloud, allt mer satsar på att bredda sin verksamhet. Men också på att göra sig mindre beroende av… sig själva. Man satsar mer på att bli tjänster som tillhandahåller innehåll, direkt eller indirekt, till jättarnas tjänster. Som i SoundCloud-fallet, där medlemmar kommer kunna använda plattformen som samlingshubb för att hantera sin musik och sedan välja om man vill ladda upp den någon annanstans, som Spotify, Apple Music, Tencent Music och så vidare, och dra nytta av distributionsplattformarna de erbjuder för att sälja sin musik. 

Tencent Music Confirms ’Strategic Investment’ in Rival Douban FM – Digital Music News

Tencent Music’s strategic investment may finally help Douban FM compete in the Chinese streaming music market. As of late, Tencent Music Entertainment (TME) has enjoyed a good ride. Two months ago, the music division of Chinese conglomerate Tencent Holdings launched its IPO. It didn’t go as well as executives had hoped.

Övrigt

Emojis blir allt vanligare i amerikanska rättegångsfall

En av de mest intressanta artiklarna jag läst på ett tag. Även om den, efter det att jag har läst artikeln, är så självklar. Domstolar i USA har ett emojiproblem. Eller rättare sagt: problem att hitta emojiöversättare. 

Sedan 2004 har emoticons och senare emojis blivit allt vanligare i rättegångar, men sedan 2015 har det fullständigt exploderat. Visst, fortfarande ett lågt antal, men ändå. Särskilt som den aktuella studien som spårat detta bara tittat på fall där ”emoticon” eller ”emoji” specifikt omnämns. 

I många fall bortses emojis helt då domaren bedömer att de inte tillför något till bevisningen. Kan förstås vara så, men mer troligt kan det handla om att individerna själva inte använder – eller ens förstår – emojis. Och då inte bara en brist i förståelse kring enskilda emojis betydelser, utan att man inte förstår ATT emojis överhuvudtaget bär kommunikation bortom rolig utsmyckning. 

Det är svårt nog att bevisa vad någon i text menar, men när vi dessutom börjar prata emojis, med sin mångtydighet inte minst mellan grupper, kulturer och grupper, så inser man vilken utmaning det blir för domstolsväsendet. 

Blir intressant att se när vi får rättegångar med emojis som riktigt avgörande bevisning 

Emojiöversättare och emojitolk. Kommande, heta yrken.

Emoji are showing up in court cases exponentially, and courts aren’t prepared

Bay Area prosecutors were trying to prove that a man arrested during a prostitution sting was guilty of pimping charges, and among the evidence was a series of Instagram DMs he’d allegedly sent to a woman. One read: ”Teamwork make the dream work” with high heels and money bag emoji placed at the end.

Ännu ett upprop mot EU:s föreslagna upphovsrättsdirektiv sprider felaktig information

Ännu ett upprop mot EU:s föreslagna nya upphovsrättsdirektiv (mer specifikt artiklarna 11 och 13 i direktivet), där ett antal internetprofiler uppmanar våra politiker att sätta medborgarnas rättigheter före upphovsrättsindustrin. Förstås glädjande att se så många intressera sig för internets välmående. Lite mindre glädjande, inte minst i dessa fejknyhetstider, att även dessa debattörer medvetet eller omedvetet torgför direkta fel.

Framförallt hävdas återigen att artikel 13 innebär att EU kräver att alla sajter som låter användare dela information inför ett uppladdningsfilter. Detta är helt enkelt fel. Detta krav står ingenstans i direktivtexten (och har inte stått i någon version). Uppladdningsfilter nämns som ett förslag på lösning, men det finns också högvis med undantag. I senaste skrivningen av direktivet (som antagligen blir den text som går till omröstning) står till och med uttryckligen att direktivet inte får innebära att medlemsländer kräver generella uppladdningsfilter (utöver återkommande skrivningar om proportionalitet, lämplighet och hänsyn till plattformens storlek och mängd material som bryter mot upphovsrätten – och att det heller inte får klampa på andra EU-medborgerliga rättigheter – som yttrandefrihet). Enkelt? Självklart inte. Men inte så svart eller vitt som motståndarsidan vill få det till.

Och ja, det finns också uttryckligen undantag för satir. Som memes.

Lite glädjande att just den här artikeln åtminstone nyanserar kring artikel 11: att det handlar om mängden information som omfattas av länkandet. Men länkade i sig kommer däremot vara tillåtet – med eller utan avtal med den publicist som det länkas till.

Nej, EU-lobbyn får inte tysta internet

DEBATT. Det europeiska fredsprojektet är av godo. Den gemensamma marknaden har skapat välstånd och gemenskap. Den fria rörligheten har knutit samman kontinenten och gjort Europa mer dynamiskt, innovativt och framåtblickande. Ändå måste ett globalt, och fritt fungerande internet – det moderna kommunikationssamhällets ryggrad – överordnas samtliga dessa politiska segrar.

Google backar från beslut att stänga av tredjepartsannonsblockerare från Chrome

Ni vet hur Google kämpar för ett öppet internet (sic!) i samband med EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Verkar som att Google har varit på gång att göra mer nytta för den stora internetallmänheten: kommande versioner av Chrome (eller rättare sagt den nya plattformen för att bygga Chrome-pluginer) skulle slå ut alla tredjepartsannonsblockerare. Den enda som skulle fortsätta fungera som förut skulle vara… Googles egna och inbyggda. 

Nu verkar det som att protester fått Google att backa. För tillfället åtminstone. 

Samtidigt är initiativet inte särskilt konstigt. Chromes inbygga annonsblockerare föddes förstås bara på grund av att annonsblockerare som fenomen blivit så vanligt. Med tanke på att den absoluta majoriteten av Googles/Alphabets intäkter kommer från just annonser är annonsblockerare alltså per definition något dåligt. Men resonemanget är lite som Facebooks: om vi får bort de dåliga annonserna så kanske folk kan fortsätta acceptera de bra/personaliserade. 

Men det bästa sättet att säkerställa att Googles egna annonser fortsätter visas skulle förstås vara att helt blocka alla andra. (Vi kan väl anta att ett sånt intiativ hade fått… problem med konkurrensmyndigheter, men nu verkar det alltså som att ingripande inte blir aktuellt. Än.) 

Google backtracks on Chrome modifications that would have crippled ad blockers | ZDNet

Google changes stance on upcoming Chrome Manifest V3 changes as benchmark shows they lied about performance hit.

Google håller event 19 mars

Det spekuleras i att Apple kommer att hålla årets första produktpresentationshappening 25 mars (där gissningarna handlar om att Apples nyhetsprenumerationstjänst eller videoströmningsfjänster kommeratt presenteras). Bara dagar före har Google nu kallat till ett eget event, på klassiskt techhappeningeventvis med en kryptisk inbjudan. 

19 mars kommer ”all be revealed” under Game Developers Conference. Let the spekulationerna begin. 

(Artikeln lyfter att det kan handla om Googles tjänst för att strömma spel till webbläsaren Chrome – och med tanke på tillställningen känns det som en rätt lovande gissningskandidat.) 

Google is holding a mysterious gaming press event at GDC next month

Google has sent press invites to a mysterious keynote at the Game Developers Conference in March. The invites simply call on the media to ”gather around,” adding that ”all will be revealed” on March 19th. It’s likely to be related to Google’s Project Stream gaming service that the company has been testing in recent months.

Google öppnar .dev-domänen

För få domäner i ditt liv? Nu öppnar Google ännu en. Från och med 28 februari kommer alla kunna registrera en .dev-domän (som ursprungligen, efter Google köp av den, sades bara skulle användas för Googles interna bruk. Verkar ha ändrats sedan dess.) 

Google Opens Up .Dev Domain Name Registry to Everyone – Search Engine Journal

For the first time, Google is letting anyone register a domain using its .dev extension. Google has owned the .dev generic top-level domain name (gTLD) since 2015. When Google acquired the .dev gTLD it was intended to be private and reserved for Google’s use only.

Australien godkänner emojiregistreringsskyltar

JAAAAAAA!!!! Nu kan man få en registreringsskylt – med emojis. Okej. I Australien. Och skylten får bara innehålla en enda emoji och det finns bara fem olika emojis att välja på. Men oavsett. 

JAAAAAAA!!!! 

Ännu ett tecken på hur självklara emojis blir i våra samhällen och våra liv. Och hur de blir allt viktigare som kommunikationsbärare, inte bara skojsig utsmyckning. 

Sen finns det förstås rätt mycket förbättringspotential. Mina två emojidomänadresser fungerar fint om man skriver in dem – men däremot förstår inte alla möjliga applikationer när en sträng med emojis i är en webbplatsadress, exempelvis. 

Transportstyrelsen? Ja? Ja? Ja? 

Australia has emoji license plates, but U.S. is stuck with numbers and letters

EM0J11😍. What if that could be your license plate number? In Queensland, Australia, the more than 3.5 million licensed drivers in the state can decide to pay for an emoji to appear on their car plates from March 1.

New York har öppnat sin första AI-konstutställning

På semester i New York? Kanske passa på att besöka något av stadens konstgallerier? Kanske till och med droppa in på stadens första AI-konstutställning? 

Precis det här går av stapeln nu. Konstnären som ställer ut heter AICAN, en ”nästan helt autonom AI-konstnär”. Nästan helt autonom betyder i det här sammanhanget att AI:n samarbetade med forskaren Ahmed Elgammal. AI:n matades med över 100 000 västerländska konstverk från de senaste 500 åren och fick sedan i uppdrag att skapa ny konst. Konst som inte skulle kopiera något befintligt. 

Ett urval av det som blev resultatet av den övningen finns alltså nu för allmän beskådan i New York. 

We Attended an AI’s First Art Exhibit in NYC – Future Blink

Scientist Ahmed Elgammal went from doing artificial intelligence research to attending his first art exhibit in Chelsea. How? With the help of his creative p…

Perfekta fredagsmysunderhållningen – Pictionary Air

Ha. Pictionary Air. Typ AR-pictionary. Verkar bökigare än vanligare Pictionary eftersom du ritar i luften – men inte verkar se vad du ritar. Typ vänsterhands-Pictionary med flashigare hårdvara. 

’Pictionary Air’ is a futuristic take on ’Pictionary’ with no paper

Pictionary without anything to write on seems like it wouldn’t work. Well, you haven’t seen Pictionary Air. Pictionary Air is the latest iteration of the classic group game, eschewing the tried-and-true pencils and papers of the past for a more modern version of drawing.

Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Plattform för samtyckeshantering av Real Cookie Banner