Kategorier
Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 8 2021 – del 2

Rysslands största e-handlare Wildberries ger sig in i Västeuropa. Social commerce bedöms öka med 35 % i Kina i år. Spotify expanderar till 85 nya marknader. Spotify lanserar Spotify Audience Network. Spotify testar storiesfunktionen Spotify Clips. Domare ålägger Valve att lämna ut data om 436 spel till Apple. Frogger blir dokuspåpa. Espresso House lanserar kaffe-as-a-service.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Rysslands största e-handlare Wildberries ger sig in i Västeuropa

När man (jag) digitalspanar är det lätt hänt att det blir väldigt mycket fokus på Sverige, Västeuropa, USA och numer Kina. Även om man (jag) försöker hålla koll på fler delar av världen. Då saker som Indien och Afrika. Men det finns vita fläckar på betydligt närmare håll. Som Ryssland. Åtminstone om man (jag) inte tänker på saker som censur och övervakning, utan, tja, e-handel. Här ett namn jag pinsamt nog inte hade hört talas om förrän igår: Wildberries. Rysslands överlägset största e-handlare.

Wildberries, grundat redan 2004, blev 2017 Rysslands största e-handlarre med en marknadsandel dubbelt så stor som tvåan (och trean Ozon, som börsnoterades i USA så sent som i slutet av förra året). Företaget har 48 000 anställda och verkar i nio länder (mest före detta Sovjet-stater, men även Israel). Kort sagt: extremt pinsamt att jag inte kände till dem.

Och det som kanske trots allt sticker ut absolut mest när det gäller Wildberries, ännu mer för att vi pratar om Ryssland men även oavsett, är att Wildberries är byggt från scratch av en kvinna: Tatyana Bakalchuk. Bakalchuk äger fortfarande 99 % av Wildberries, vilket har gjort att hon idag har en förmögenhet på över 10 miljarder dollar. Hon är därmed också Rysslands 14:e rikaste person och den rikaste kvinnan.

Varför dök Wildberries upp i mitt flöde just nu? Därför att det nu börjar bli dags för EU-inträde för Wildberries. Ja, eller åtminstone att slå sig in på västeuropeiska marknader. Så sent som förra året öppnade Wildberries sin första verksamhet i EU – i nästan-Ryssland Polen – men Bakalchuk tänker förstås inte stanna där. Och i år var det så dags för Frankrike, Spanien, Tyskland och Italien. De fyra tunga EU-länderna, alltså.

Kort sagt är det kanske inte bara Amazon som svenska e-handlare ska oroa sig för på sikt.

Så sensmoralen i historien är alltså: Ola har nästan noll koll på den ryska e-handelsmarknaden. Var inte som Ola.

https://www.bloomberg.com/news/articles/2021-02-24/russia-s-amazon-amzn-rival-wildberries-expands-after-beating-local-competitors

Social commerce bedöms öka med 35 % i Kina i år

Social commerce? Ser inte ut att ha växt färdigt än. Förstås. Enligt eMarketer kommer den växa med 35 % i Kina i år. En penetration på 13-14 %. Tillväxten i USA lite mer beskedliga 4,3 %.

Visst, nu handlar det om uppskattningar och som jag skrev om i förra veckan så kan det hända att eMarketer är lite väl rosaskimrande i sin beskrivning av e-handeln i Kina. Men oavsett så är det ingen tvekan om att tillväxten kommer att fortsätta.

Jag skulle dessutom tro att tillväxtkurvorna i tillväxtländer ser mer ut som Kinas än som USA. Länder och regioner som, om jag ska generalisera, lite hoppade över datorn och gick rätt på mobilen. Länder där människorna kom i kontakt med och började använda sociala medier innan de började e-handla. Så kan det säkert ha varit även hos oss, men skillnaden att vi redan hade kört in oss på Amazon-modellen vad gäller e-handel, med e-handelssajten som den har sett ut i två decennier.

Social commerce predicted to grow 35% in China this year

Social commerce is a rapidly growing area of the US eCommerce segment that has found new success especially in light of the Covid pandemic. According to eMarketer, social commerce penetration in China is predicted to reach $363.3 billion in 2021, up 35.5% from 2020.

 

Strömmade medier

Spotify expanderar till 85 nya marknader

Världens största tjänst för musikströmning (ja, åtminstone om vi räknar antal betalande användare) nära nog fördubblar sin globala närvaro kommande dagarna. Spotify expanderar till 85 nya marknader (från 93 idag). Inte oväntat är det förstås tillväxtmarknader det handlar om. Som länder i Asien och i Afrika.

Som konstateras i artikeln: marknader med en miljardbefolkning. Man brukar prata om att techbolagen jagar nästa miljard internetanvändare, alltså tidigt fånga de människor som ännu inte har tagit klivet ut på internet. Med den här pushen hoppas Spotify hitta nästa miljard Spotify-kunder. Ja, eller åtminstone sikta mot en miljard kunder totalt.

Precis som för alla de mastodontstora internetbolagen i väst (och för den delen även de i Kina) är det här ett nödvändigt drag för att kunna fortsätta växa i samma takt som Spotify har gjort så här långt. Börjar helt enkelt bli slut på människor i de marknader där Spotify redan är stora.

Utrullningen lär nog bli ännu en viktig anledning till att Spotify måste få snurr på sina podcastintäkter. Tillväxtmarknader har en väldigt uppenbar nackdel: folk har mindre pengar. Alla tillväxtsatsningar subventioneras av intäkterna från framförallt USA och Europa. Och poddar har betydligt bättre marginaler än musiken för Spotify.

Spotify to expand international footprint across 85 new markets

Over the next few days, Spotify will be launching its service in 85 new markets, and will also roll out 36 new languages on the platform. The news was announced at its online event, ”Stream On” today. The expansion includes markets across Africa, Asia, Europe, Latin America and the Caribbean.

Spotify släpper podcast med Bruce Springsteen och Barack Obama

Blir en del Spotify från mig idag. Produktnyhetshappening igår. Där det här var en av sakerna. Om man ska punga upp en massa pengar för en exklusiv stjärntung podcast så kan man lika gärna gå all in. Senaste exklusiva Spoitfy-podden: Renegades: Born in the USA. Vilka är poddarna undrar du? Bruce Springsteen och Barack Obama.

Väldigt mycket plus för den fyndiga undertiteln. Inte minst för att det är något som är gemensamt för de båda. Ja, inte enligt alla – men vi kan anta att det är ett väldigt medvetet finger till den gruppen.

President Obama and Bruce Springsteen debut podcast on Spotify | Engadget

Spotify announced today that former President Barack Obama and musician Bruce Springsteen will host a podcast exclusive to its platform. The eight-episode series is called Renegades: Born in the USA and will explore topics such as ”race, fatherhood, marriage, and the future of America.”

Spotify lanserar Spotify Audience Network

Ny annonsprodukt från Spotify igår. Ja, eller en ny annonsplattform: Spotify Audience Network. Vad det låter som: Spotifys annonsnätverk. Tänkt att knyta ihop alla Spotifys produkter på ett ställe för annonsörer, både musik och poddar. Men som namnet antyder också utanför Spotifys egna plattformar.

Flera strategiska förflyttningar som Spotify har gjort senaste åren sammanfaller: satsningen på poddar – inte minst hur man ska kunna tjäna (mer) pengar på dem för att öka totala lönsamheten och satsningen på att få ut sitt innehåll på fler ställen utanför det egna direkt ekosystemet.

Igår fick vi även veta att Spotify lite längre fram kommer att göra det möjligt för dem som använder Anchor för sina poddar att släppa betalpoddar via Spotify.

Spotify to launch Spotify Audience Network, an audio ad marketplace

Spotify provided more details today about how it plans to monetize its investments in podcasts. The company said it’s launching a new audio advertising marketplace, the Spotify Audience Network, which will allow advertisers to reach listeners across Spotify’s own Originals and Exclusive…

Spotify testar storiesfunktionen Spotify Clips

Spotify får stories! Stories!! STORIES!!! Därför att stories.

Spotify har sedan tidigare lite gett sig in på storiesspåret, men nu blir det lite mer all in. Spotify Clips heter den nya funktionen som ska ge artister ännu mer möjlighet att bonda med sina fans. Testas as I type.

Det är faktiskt lite skönt ironiskt. Ljud via internet är kanske hetare än någonsin, via poddar och tjänster som Clubhouse. Spotify har ju i ett decennium bara varit ljud. Det är ju trots allt deras grej. Men senaste två åren eller så så har Spotify tagit fram allt fler funktioner som bygger på att få användarna att titta mer på Spotify-appen. Spotify vill helt enkelt ha mer skärmtid.

Inte så konstigt. Musikströmningstjänster har alltid varit play and forget-tjänster. När du dragit igång din spellista så begravs appen i bakgrunden. Om du har ett annonsabonnemang kan du bli påmind genom att ditt lyssnande avbryts av reklam, men det är ungefär allt.

Men Spotify vill inte bara att användarna ska ge Spotify mer av sin aktiva tid – Spotify vill även att artisterna ska myspaca till sin relation med musiktjänsten. Bli stället där man hänger med sina fans och erbjuder extragoodies. Stories är ännu en funktion som bockar av båda de punkterna i Spotifys önskelista.

Spotify Clips Brings Instagram Stories Format to Spotify Playlists

Spotify is jumping on the ”Stories” bandwagon with Spotify Clips. At its online-only Stream On event on Monday, Spotify announced Spotify Clips – à la Snapchat and Instagram Stories – that will be available on Spotify playlists, and will allow artists to connect with fans in a new way.

Spotify lanserar högkvalitetsabonnemanget Spotify HiFi

Nytt abonnemang från Spotify. Ett som jag faktiskt är lite förvånad över att det kommer först nu. Spotify HiFi, ljud i okomprimerad CD-kvalitet snarare än den vanliga maxgränsen med mp3:or i 320 kpbs. Kommer senare i år ”till utvalda marknader”.

Att Spotify-användare länge har efterfrågat den här funktionen förvånar mig inte. När jag en gång i tiden började ladda ner musik via internet så kunde det handla om 96 eller 128 kbps. Kanske till och med ännu lägre. Inte så konstigt, med tanke på att uppkopplingshastigheterna var som de var då.

Men än viktigare är att vi skaffar allt bättre teknik för att lyssna. Spelar ingen roll om man sitter med ett par Airpods Max om musiken är krattigt komprimerad. Och för Spotify lär det här bli ett rätt enkelt sätt att tjäna mer pengar på fler användare. Och likt Netflix bygga en tunnel som är tänkt att knuffa användare mot allt dyrare abonnemang.

Visst, nu pratar vi inte hifi-hifi. CD-kvalitet är typ 1080p. Men hej. Vi lär komma till 4K (8K? 16K?) även för musik.

Det här innebär dessutom att Apple är den enda av de tre stora musiktjänsterna som inte erbjuder lossless-strömning. Lär komma. Inte minst just tack vare Apples satsning på allt mer exklusiv ljudhårdvara.

Spotify to launch a new high-end subscription, Spotify HiFi

Spotify today announced its plans to roll out a new high-end subscription service, called Spotify HiFi, along with other new features and updates, including new content deals, and features for creators. The company said Spotify HiFi will launch later this year to Spotify Premium subscribers in sele…

Spotify gör det möjligt att sortera låtar efter stämning

Det här är en så självklar funktion från Spotify: sortera låtar efter stämning.

Spotify will let you filter your liked songs by mood and genre

Spotify’s making it easier to parse your liked songs. The company is rolling out a new feature today that’ll let users filter their liked songs by genre and mood. This way, you can enjoy more of what you like without compromising on the vibe.

Domare ålägger Valve att lämna ut data om 436 spel till Apple

Det här var… oväntat. Som del i sitt försvar i den pågående stämningen från Epic Games så skickade Apple häromdagen en begäran till Epic-konkurrenten Valve. Apple ville ha en hel massa data om 436 titlar i Valves speltjänst Steam för att visa på att iOS bara är en pusselbit i det stora spelekosystemet – och att andra plattformar är större (vilket förmodligen kan slås ned hyfsat enkelt av Epic, eftersom Apple gillar att säga att iOS är världens största spelplattform, men hej).

Valve svarade med en något mer diplomatisk version av en ROFL-gif, förstås. Tyckte att Apple borde kamma sig och ha lite rim och reson i sina försök att dra in andra i stämningen. En rätt given och rimlig reaktion. Apple hade betett sig precis likadant om någon ville ha detaljerad statistik om hundratals iOS-spel.

Lika givet var att Apple skulle bussa en domstol på Valve och nu har… en domare gett Apple rätt. Okej, visserligen kortades tiden från 2015 till 2017, men det är fortfarande högvis med data som Apple nu alltså får tillgång till. Det hade jag faktiskt inte alls trott.

Oklart hur mycket det kommer hjälpa i rättegången mot Epic, men det var oavsett förvånande. Apple är ju delvis också en konkurrent till Valve, som nu alltså får tillgång till konkurrentinformation.

A court is forcing Valve to tell Apple how much money 436 different PC games made

Valve has been compelled by a California court to provide sales data on more than 400 Steam games to Apple and possibly reveal its yearly sales, revenue, and profits to Apple as well. The iPhone maker subpoenaed Valve for the data as part of its ongoing dispute with Fortnite developer Epic Games.

Twitchare tittade nästan på lika många timmar schack under januari 2021 som under hela 2019

Vad gjorde alla på Amazon-ägda spelvideotjänsten Twitch under januari? Tittade på schack. En hel massa schack. 18,3 miljoner timmar. Nästan lika lika mycket som allt schacktittande på Twitch under hela 2019.

Inte bara det: förra veckan gick schack en tag om League of Legends och Fortnite som den mest tittade kategorin i Twitch.

Känns som att Netflix borde kapitalisera på det stora intresset och göra en film. Eller kanske en serie?

How Chess.com built a streaming empire

There’s something inherently perverse in calling chess ”open source.” It’s a bit like saying France ”pivoted” from monarchy to republic, or that indoor plumbing was a ”10x idea.” Nevertheless, it’s true: Anyone has free rein to make a chess game. This makes it all the more surprising that one company – Chess.com – dominates the world of online chess.

TikTok-ägaren Bytedance storsatsar på spel

Även om Bytedance här hos oss mest (ja, eller bara) är TikTok så ryms det betydligt fler tjänster under företagsparaplyet. Som den populära nyhetsaggregeraren Toutiao. Men Bytedance har i Kina kommit riktigt långt med att bygga upp ett eget ekosystem av appar och tjänster: från en egen mobilbetalningstjänst till en egen jobbchattapp. Allt för att på riktigt ta upp konkurrensen med framförallt Tencent på hemmaplan.

Och pratar vi Tencent så är det dataspel och inte Kinas största sociala plattform som är den riktiga kassakon. Och eftersom i stort sett varenda techjätte senaste två åren eller så har lanserat egna spelplattformar så ville Bytedance förstås inte vara sämre när de 2019 sjösatte spelstudion Nuverse. Och nu, två år senare, får Nuverse… en egen sajt.

Lite på tiden, kan tyckas. Men som artikeln konstaterar så är det sannolikt snarast ett tecken på att Bytedance gör sig redo att lägga i ytterligare en spelväxel. En global växel, dessutom.

Och med tanke på att Bytedance tydligen har 2000 anställda spelutvecklare (say what? säger Google som för nån vecka sedan la ner sin spelstudio) och en massiv potentiell skara kunder i sina olika tjänster så finns möjligheterna där.

ByteDance highlights gaming ambition with site for in-house studio Nuverse

The Nuverse studio website is the latest step in ByteDance’s commitment to video game development, as it gears up to take on gaming giant Tencent.

Frogger blir dokuspåpa

”Hörni. Vi behöver lite nya fräscha idéer till en ny tävlingsdokusåpa. Nån?”

”Jag vet! Vi gör en serie av Frogger! Folk får försöka springa över trafikerade vägar och ta sig över en flod på stockar! Toadally radical physical competition!”

”Taget! Skitbra idé!”

Frogger is coming to the Peacock streaming service as a game show

Konami’s Frogger game series is apparently getting turned into a game show, set to be streamed on NBC’s Peacock. The show’s contestants will apparently have to go through ”physically demanding” obstacle courses and will be asked to ”dodge treacherous traffic, leap over snapping gators and hop over hungry hippos to conquer the course.”

 

IoT – internet of things

Starlinks rymdinternet kommer vara tillgängligt i nästan hela världen under 2021

För ett par veckor sedan kickade Elon Musks rymdinternettjänst Starlink (den som baseras på satelliter som håller på att skjutas upp av ägarföretaget SpaceX) igång förhandsbokningarna. Beama ner mitt internet, Scotty!

Nu har vi fått lite mer information. Priserna i EU verkar vara samma belopp som i dollar, alltså 99 euro i månaden plus 499 i uppstartskostnad för utrustningen. Dessutom håller SpaceX nu på att jacka upp hastigheten, senare i år kommer det gå från topp på 150 mbit/s till 300.

Men det absolut största frågetecknet med Starlink, även för den som förhandsbokade, var NÄR tjänsten kan finnas tillgänglig i olika delar av världen. Vi vet fortfarande inte exakt när på tidslinjen som Sverige finns, men nu har Musk åtminstone gått ut med att ”nästan hela världen” kommer ha tillgång till tjänsten i år – resten nästa år. Men med brasklappen att det fortfarande kommer röra sig om ett begränsat antal surfslottar (Ah, tillbaka till the good old uppringningsinternet times.) När det kan finnas helt stabil täckning för alla som vill använda Starlinks internet får vi se, men SpaceX skjuter åtminstone upp satelliter för glatta livet.

Just internet som skickas ned från gränslandet mellan atmosfären och rymden kommer sannolikt bli en rätt självklar grej under kommande decennium. Och har potential att skaka om såväl den traditionella internetoperatörsbranschen som hur våra uppkopplade prylar byggs. Plus förstås ge ännu mer huvudvärk för länder som vill kunna styra och stänga av internet helt när de får feeling.

Musk: Starlink will hit 300Mbps and expand to ”most of Earth” this year

Starlink broadband speeds will double to 300Mbps ”later this year,” SpaceX CEO Elon Musk wrote on Twitter yesterday. SpaceX has been telling users to expect speeds of 50Mbps to 150Mbps since the beta began a few months ago. Musk also wrote that ”latency will drop to ~20ms later this year.”

Nu kan du säga hej till Facebook!

Ha. Har du alltid velat säga hej till Facebook? Nu kan du det. Facebook gör som ungefär alla andra digitala röstassistenter och ser till att få in varumärket i triggerfrasen. Nu kommer det bli möjligt att säga ”Hey Facebook” för att få liv i sin Portal-pryl eller sitt Oculus-set.

Och det sistnämnda är ett tecken på att det här är större än bara en fras för att väcka en enhet. Det handlar som sagt om varumärket. Påminna användare om vem man faktiskt pratar med. Och att även Oculus-enheterna omfattas visar att det är ännu ett steg i en väldigt tydlig Facebook-förflyttning: allt tydligare koppla de olika deltjänsterna till just Facebook-varumärket.

Facebook now wants to make ”Hey Facebook” a thing

Facebook is getting even more ingrained in the Portal and Oculus experience. It announced that a new ”Hey Facebook” wake word is being added. The feature seems to have rolled out on Portal, but it’s gradually coming to Quest headsets.

 

Bekvämlighetsekonomin

Kinesiska Uber-konkurrenten Didi Chuxing kan vara på gång att rulla in i västeuropa

Så kan bildelningsbranschen i Europa bli ännu ett snäpp mer trångbodd. Uppgifter om att kinesiska Didi Chuxing siktar på att börja köra i Europa, kanske så snart som under första halvåret i år. Tyskland, Frankrike och Storbritannien ska vara länderna som är aktuella (till att börja med, åtminstone).

Det här är förstås dåliga nyheter inte minst för Uber, som sålde sin kinesiska verksamhet till just Didi efter att ha kastat in handduken på den marknaden. (De båda företagen äger förstås andelar i varandra. Didi backas dessutom av Softbank, som också äger andelar i en annan europeisk Uber-konkurrent: Bolt. Det är så det techfunkar nuförtiden.)

Men det är inte dåliga nyheter bara för människoofraktdelen av Uber. Det verkar som att Didi rätt omgående också kommer att släppa på övriga tjänster. Saker som andra former av leveranser. En konkurrent även mot Uber Eats, alltså, som blir allt viktigare för Uber.

Och det här gör att det förstås finns anledning för andra företag än bildelare att åtminstone bli lite oroliga när Didi rullar in.

Sources: SoftBank-backed ride-hailer Didi Chuxing to expand into Europe

”Chinese ride-hailing giant Didi Chuxing Technology plans to make its debut in Western Europe, as the company seeks new growth markets ahead of a long-awaited initial public offering,” reported , citing people familiar with the matter.

Espresso House lanserar kaffe-as-a-service

Ha! Briljant. Och givet. Nytt menyalternativ från Espresso House. Ja, eller ny produkt. En prenumerationstjänst. Betala 149 kronor i månaden och drick hur mycket kaffe du vill. Så länge som bryggkaffe är din grej (Ola: Check!). Perfekt för den som kontorsjobbar hos Espresso House. Eller för den som vill ta mikropauser i sitt hemmajobbande genom att glida ner till Espresso House och fylla på batteriet.

Kaffe-as-a-service. Självklart 2021.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.