Kategorier
Allmänt digitalt Digitalisering Ekonomi och finans Spaningar

Digitala spaningar vecka 8 2021 – del 3

Bank-ID sänktes av överbelastningsattack. Australien klubbar lag som tvingar Facebook och Google att betala för nyheter. Google förhandlar om att betala för nyheter i Spanien. Frankrike straffar Google eftersom de inte har följt lagen om att betala för nyheter. Microsoft vill hjälpa europeiska publicister att få betalt för nyheter.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Digitalisering

Bank-ID sänktes av överbelastningsattack

Varför låg Bank-ID nere i tisdags kväll undrar du? En överbelastningsattack. Vem och varför? Det vet vi däremot fortfarande inte.

Tjänsten ska ha legat nere under en dryg halvtimme, vilket fick en och annan att ställa sig frågan om det är okej att den här typen av tjänst ligger nere. Väldigt mycket av det vi gör på internet, åtminstone det som är lite mer kritiskt för vardagen än att scrolla TikTok-katter, kräver ju numer just Bank-ID. I praktiken, eftersom den tjänsten är rätt överlägset störst.

Det ska väl sägas att överbelastningsattacker förstås inte är helt enkla att skydda sig mot och nu handlade det om en förhållandevis kort stund. Men vad skulle hända om det handlade om nedtid på flera timmar? Känns spontant som att en tjänst som just Bank-ID skulle ha extra krav på sig kring decentralisering av sin tjänst för att kunna slussa vidare. (Inser givetvis att det inte är riktigt så enkelt, men eftersom jag inte vet exakt hur det fungerar så är det jättelätt.)

Det var ju trots allt ungefär exakt för den här sortens scenario som internet en gång skapades.

Därför kunde du inte använda Bank-id igår

Bank-id hade under tisdagskvällen stora störningar i sin tjänst. Anledningen var en överbelastningsattack. All data och användares integritet är fortsatt skyddade, säger presskontakten Malin Wemnell. Vem eller vilka som ligger bakom attacken vet Bank-id inte. Vi vet inte heller vad syftet kan ha varit.

 

Ekonomi och finans

Airbnb gick nästa 4 miljarder dollar back första kvartalet som börsbolag

Igår var det dags för Airbnb att komma med sin första kvartalsrapport som börsbolag. Och omsättning blev bättre än väntat. Men sista raden? Förlusten ökade. Från 352 miljoner till 3,89 miljarder dollar. 1000 % sämre. Bara under det fjärde kvartalet.

Visst. 2020 har ju inte varit toppen för Airbnb. Och Airbnb säger själva att det till stor del beror på kostnader kopplade till själva noteringen.

Men ändå. DAAAAAAAMN girl!

Airbnb reports $3.89 billion loss in first quarterly report since IPO but beats revenue expectations

Short-term rental booking company Airbnb’s stock bounced around, up as much as 4% and down as much as 1%, in after-hours trading on Thursday as the company posted growing losses and a decline in revenue and bookings in its fourth-quarter earnings. Here’s what they reported: Revenue: $859 million vs.

Tesla kan ha tjänat mer på Bitcoin än på bilar

Ha. Häromveckan skrev jag om att Teslas kanske mest lukrativa produkt under 2020 inte var bilar utan, tja, utsläppsrätter. Eller kanske ”elbilsrätter”, ett påfund i vissa amerikanska delstater som anger att biltillverkare måste producera en viss mängd elbilar. Tillverkar man inte tillräckligt många blir det till att försöka köpa elbilsrätter från någon annan. Och eftersom Tesla bara tillverkar elbilar så ställer de gärna upp och säljer sina oanvända.

2021? Populäraste modellen i år är tydligen Model B. B som i Bitcoin.

Tesla fick rätt många ögonbryn att höjas när de meddelade att de hade köpt Bitcoin för 1,5 miljarder dollar. Och Bitcoin har ju som bekant haft ett rätt… bra år så här långt. Det i sin tur kan enligt uppskattningar innebära att Tesla redan har tjänat mer på Bitcoin än på bilförsäljningen under hela 2020.

Så elbilsrätter och Bitcoin? Tydligen snudd på Teslas kärnverksamhet.

Tesla bitcoin gambit already made $1 billion, more than 2020 profit from car sales, estimates analyst

Much has been made about the hefty sum that Tesla Inc. has invested in bitcoin, a speculative asset that has only been around since 2009. Read: Why did Tesla buy bitcoin?

 

Övrigt

Australien klubbar lag som tvingar Facebook och Google att betala för nyheter

Så klubbade Australien igår som väntat den lag som är tänkt att tvinga Facebook och Google att betala för nyheter på ställen som nyhetsflöden och i sökresultat.

Eller kommer de det?

Google hotade med att stänga ned sin sök i landet helt och hållet och Facebook blockade australiska nyheter inför omröstningen. Allt för att lobba fram förändringar till techbolagens fördel. En av dessa är skrivningen att Australien ska ta hänsyn till om bolagen stöttat australisk media på andra sätt innan de tar ställning till om Facebook och Google ska omfattas av lagen. Vilket är ett milt sagt märkligt tillägg, eftersom lagen ursprungligen kommer till för att klämma åt just Facebook och Google.

Men det var oavsett tillräckligt för att Facebook skulle proklamera att förändringen i lagtexten betyder att Facebook även i fortsättningen kommer kunna bestämma vilka medier som företaget betalar. Och på vilka villkor. Tror att det nog är en inställning som kommer att utmanas framöver.

I rapporteringen heter det ofta att Australien i och med den här lagen är första land att tvinga Facebook och Google att betala för nyheter. Så är det förstås inte. EU:s upphovsrättsdirektiv har numer ett par år på nacken och Frankrike var första och än så länge enda medlemsland att stifta en nationell lag baserad på direktivet. Det Australien däremot blir först med är en skiljedomstol som ska avgöra ersättningsnivån om en plattform och en publicist inte kan komma överens själva.

Australia passes new media law that will require Google, Facebook to pay for news

Australia has passed a new law that will require digital platforms like Facebook and Google to pay local media outlets and publishers to link their content on news feeds or in search results. The move was widely expected and comes days after the government introduced some last-minute amendments to the proposed bill, known officially as the News Media and Digital Platforms Mandatory Bargaining Code.

Frankrike straffar Google eftersom de inte har följt lagen om att betala för nyheter

I Australien var det lite showdown utanför saloonen mellan Facebook och Australien kring lagförslaget som är tänkt att tvinga techplattformar som aggregerar nyheter eller låter användare dela nyheter att betala för nyheterna. Efter att ha stängt ned möjligheten att lägga upp eller dela nyheter från australiska medier övertalades Facebook att tillåta det här igen efter lite kohandlande av regeringen.

Jag är inte helt säker på att båda sidorna har tolka vad de har kommit överens om på samma sätt, men enligt Facebook handlar det åtminstone om att techjättarna kan fortsätta att välja vilka publicister de väljer att betala. Att de krasst talat riktar in sig på de största och övertygar dem att välja en lösning som blir billigare för Facebook för att på så sätt köpa de största publicisternas gnälltystnad. Google har redan gjort precis det i landet. Och i Frankrike. Och där verkar den här strategin redan ha stött på patrull.

Översynsinstansen har slagit ner på Google lösningen att förhandla fram en specialdeal med 121 publicisters branschorganisation innebär att de stänger övriga ute.

Rapporten som kommit fram till det här går nu vidare till översynsinstansen ledning, som är den som kan utfärda eventuella böter. Google själva säger att de ”noga följer utvecklingen” kring rapporten och är angelägna om att följa lagstiftningen. En rejält annan ton än när Google protesterade mot upphovsrättsdirektivet – och den här totala omsvängningen i attityd är faktiskt lite överraskande. Men så har Google numer också betydligt större problem med EU – problem av uppstyckningskaraktär som kan bli betydligt mer kostsamma för Google än att betala franska publicister för nyheter.

Jag är fortfarande rätt övertygad om att Google kommer att ta fram något ads-liknande kontoupplägg för mindre publicister, där de kan få ersättning enligt schablonnivåer baserat på visningar och trafik. Det skulle kunna bli rätt intressant i så fall. En, tja, strömningsersättningsmodell.

Blir intressant att se om även Australien kommer gå lika hårt fram när lagen har sjösatts. Om två år vet vi kanske.

Exclusive: French antitrust investigators say Google breached its orders on talks with news publishers – sources

PARIS (Reuters) – French antitrust investigators have accused Alphabet Inc’s Google of failing to comply with the state competition authority’s orders on how to conduct negotiations with news publishers over copyright, two sources who read the investigators’ report said.

Google förhandlar om att betala för nyheter i Spanien

Facebook valde som bekant lite gangstertaktik för att få igenom sin vilja inför omröstningen kring lagförslaget som var (och är) tänkt att tvinga techplattformar att betala för nyheter som sprids i nyhetsflöden och via sökfunktioner. De blockade alla australiska publicister under några dagar fram till dess att Australien gick med på att ändra i lagtexten så att den föll Facebook mer i smaken.

Google gjorde ungefär likadant i samband med EU:s upphovsrättsdirektiv. De gick inte lika långt som Google när de hade hela EU mot sig, men dessförinnan straffade Google såväl Tyskland som Spanien som var på gång att införa liknande lagstiftning före direktivet.

I och med att alla medlemsländer nu måste införa direktivet som nationell lag så betyder det att även Spanien sitter och knåpar på sin variant. Och inför den har Google den här gången valt att, precis som i Australien, försöka förhandla sig runt lagen istället för samma konfrontativa väg som förra gången. Mer specifikt förhandla med ett antal spanska publicister för att komma fram till ett avtal som blir billigare för Google. Och, om man så vill, köpa ett antal publicisters tystnad i frågan. Att de som sluter ett avtal med Google inte kommer göra gemensam sak med de publicister som lämnas ute i kylan.

Alphabet in talks with Spanish publishers to bring Google News back, sources say

(This Feb. 22 story corrects to clarify Google’s position, paragraph 5) MADRID (Reuters) – Alphabet’s Google is negotiating individual licensing deals with a divided Spanish news industry that could allow the U.S. tech giant’s news service to resume in the country, three sources close to the matter told Reuters.

Microsoft vill hjälpa europeiska publicister att få betalt för nyheter

Okej, Microsoft vill VERKLIGEN hamna på publicisters goda sida. Och för den delen lagstiftarnas. Efter att senaste tiden kommit med utspel om att Facebook och Google borde betala för nyheter, gladeligen erbjudit Australien Bing som ersättare om Google skulle stänga ned sin sök i landet och konstaterat att Microsoft News har delat ”en stor del” av sina intäkter med publicister så är det nu dags för Microsoft att bli kompis med medier i EU.

Microsoft har gjort gemensam sak med European Publishers Council i ett upprop där de inblandade uppmanar EU att ta fram ”skiljedomstolar” likt de som föreslås i det australiska lagförslaget tänkt att tvinga Google och Facebook att betala för nyheter. En lösning som i stort bygger på att det bästa är om techplattformarna och publicisterna själva kommer fram till en ersättningsöverenskommelse, men om de förhandlingarna strandar så ska alltså någon form skiljedomstol kliva in och slå fast de ersättningsnivåer som ska gälla för en specifik publicist.

And the beat goes on.

Microsoft will help European news outlets get paid for their content | Engadget

Microsoft is clearly keen to put the squeeze on Facebook and Google as they either pay for news content or block it. The software firm is teaming up with the European Publishers Council to find a way for news outlets to get paid when tech ”gatekeepers” share their content.

Big Tech Detective visar hur internet hade sett ut utan Google, Facebook, Amazon och Microsoft

Har du alltid undrat hur internet skulle ha sett ut 2021 om inte Google, Facebook, Amazon eller Microsoft fanns? There’s a webbläsartillägg for that: Big Tech Detective.

Om du går in på en sajt med BTD installerat så kan du se vilket eller vilka av de fyra företagen (Apple är inte med, eftersom de när det gäller just sajter inte är jätteinblandade) som sajten skickar förfrågningar till för sin användning. Allt handlar förstås inte om annonsspårning, det kan vara saker som Google Analytics, Google Fonts eller att sajten ligger på eller använder resurser från Amazons eller Microsofts molntjänster.

Men för den som verkligen vill få en känsla för hur internet skulle vara utan de här fyra jättarna så går det också att ställa in pluginen så att den blockar sajter som kontaktar minst ett av bolagen. Du får helt enkelt inte gå in på sidan.

Initiativtagarna har förstås tagit fram det här för att visa hur beroende vi är av techjättarna, men det sätter också fingret på problemet med att krama frasen ”ett fritt och öppet internet” som inte minst är vanligt nu när Facebook och Google åter bråkar om att betala för nyheter.

Enligt internetpuristerna är vi redan idag långt ifrån just det som är den rosaskimrande, nostalgiska innebörden av ett fritt och öppet internet.

This browser extension shows what the Internet would look like without Big Tech

The Economic Security Project is trying to make a point about big tech monopolies by releasing a browser plugin that will block any sites that reach out to IP addresses owned by Google, Facebook, Microsoft, or Amazon.

Frankrike tvingar Apple att visa info om hur lättreparerade iPhones och Macar är

Ännu en intressant lag från Frankrike, som del i en större anti-slit- och släng-lagstiftning. Apple måste visa hur lättreparerade deras iPhones och MacBookar är.

Just det här har ju aldrig varit Apples paradgren. Visst, slit- och släng har varit lite signum för elektronikbranschen sedan Hedenhös, men Apple har ju spelat lite i en egen liga när det gäller hur enkelt det är att fixa deras trasiga grejer. Ja, eller hur svårt det är kanske. Och då ska vi inte ens börja prata om möjligheten om att uppgradera i efterhand. Visst, Apple erbjuder systemstöd längre än många (de flesta?) andra, men ändå.

En intressant tanke är förstås att en sån här paramenter skulle kunna kopplas till den skatt som läggs på produkter. Ju mer engångig en pryl är, från ren engångsartikel till hög kostnad för att reparera eller uppgradera, desto högre skatt.

Apple forced to add iPhone and MacBook repairability scores to comply with French law

Apple has added repairability scores to its iPhone and MacBooks on its French online store. It’s in response to a new French law that came into effect this year, and give information including how easy a device is to disassemble.

GM-backad kinesisk billig elbil säljer dubbelt så mycket som Tesla i Kina

Sverige: DET ÄR JÄTTEVIKTIGT ATT HA EN TVÅTONSBIL MED HÖG MARKFRIGÅNG OCH FYRHJULSDRIFT NÄR MAN BOR I EN STAD!

Kina: Huh?

This teensy Chinese EV outsold Tesla last month – and it’s cheaper than some ebikes

Over in the US, General Motors has made its statement of intent, pledging to go electric and remove tail-pipe emissions from its light passenger vehicles by 2035. It looks like GM still has a way to go before we see its electric dreams realized on English-speaking shores.

Nästa iMac kan komma i fem färger

The more things change, the more they kanske stay the same.

Prosser: 2021 iMac to Come in Five Colors, Apple Silicon Mac Pro to Resemble ’Stacked’ Mac Minis

Hit-and-miss leaker Jon Prosser has today alleged that the upcoming 2021 iMac models will offer five color options, mirroring the colors of the fourth-generation iPad Air, and revealed a number of additional details about the Mac Pro with Apple Silicon.

Daft Punk lägger ner efter 28 år (och ja, det finns en digital koppling)

Okej. Det här har egentligen ingenting med något digitalt att göra. Men igår meddelade Daft Punk att de lägger ned. En anledning så god som någon för mig att påminna mig om duons mest briljanta musikaliska stunder. ´

Men så kom jag på att jag nog i alla fall kommer på en krystad internetkoppling. Daft Punk lägger ned efter 28 år. Det betyder alltså att Daft Punk har funnits i princip lika länge som det internet vi känner idag. Ett internet som i mångt och mycket har tillbringat sina första trettio år med att rätt mycket handla om att lägga upp 1900-talsfenomen på servrar och kalla dem cyberspace.

Men bara de två-tre senaste åren så har det börjat hända en hel del för internet. Företeelsen börjar för första gången hitta sin egen form. Sin egen röst, om man så vill. Säkerligen ingen slump att det rätt väl sammanfaller med de människor som driver på utvecklingen inte har ett 1900-talsbagage. De flesta av dem kommer inte ihåg en värld utan internet, många minns knappt hur det var före iPhonen.

Då känner Guy-Manuel de Homem-Christo och Thomas Bangalter att det är dags att hänga upp hjälmarna för gott. Den digitala framtiden är på riktigt här nu. One more time. Mission accomplished.

Och ja. Som av en händelse kom Daft Punks livealbum… 2007.

Daft Punk (Alive 2007) Music Sounds Better With You/One More Time LIVE ENCORE

Daft Punk (Alive 2007) Music Sounds Better With You/One More Time LIVE ENCORE

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.