Kategorier
Artikel Ekonomi och finans Kryptovalutor Sociala medier

4 skäl till varför Facebook döpte om sin digitala plånbok Calibra till Novi

Så skrotar Facebook sin digitala plånbok Calibra. Ja, namnet åtminstone. Utvecklingen av en Facebook-ägd digital plånbok fortsätter, fast nu under namnet Novi. Men bakom namnbytet finns förmodligen ledtrådar om betydligt större planer hos Facebook.

Så skrotar Facebook sin digitala plånbok Calibra. Ja, namnet åtminstone. Utvecklingen av en Facebook-ägd digital plånbok fortsätter, fast nu under namnet Novi. Men bakom namnbytet finns förmodligen ledtrådar om betydligt större planer hos Facebook.

Namnet är en mashup av de latinska orden ”novus” och via”. Ny och väg. Eller via. Och det sistnämnda tror jag mycket sammanfattar namnbytet. En tjänst som saker går via. Och då inte bara Libra-transaktioner – alltså den digitala valuta som Calibra är tänkt att vara knuten till. Ja, eller VAR tänkt att vara knuten.

Som ett sätt att göra politiker, centralbanker och lagstiftare på lite bättre humör så ändrade Facebook upplägget för Libra rätt ordentligt i början av året. Nu kommer nätverket få stöd för digitala versioner av etablerade valutor som dollar, pund och euro, snarare än bara vara till för libra exklusivt. Libra blir alltså snarare en växlingsplattform.

Så varför namnbytet? Här är fyra anledningar till varför.

1. Distansera Novi från Libra

När jag skrev om Libra i samband med att projektet presenterades så konstaterade jag att Calibra var långt viktigare för Facebook än Libra i sig. En digital pånbok i Facebooks ekosystem, oavsett valuta. Det bekräftas rätt mycket här.

För namnbytet tror jag mest av allt handlar om att distansera Calibra, förlåt Novi, från Libra – som ju så här långt har kantats av högvis med hinder och problem.

2. Göra den digitala plånboken enklare att bryta loss från resten av Facebook

Det blir ytterligare tydligt i och med att Novi från och med nu kommer hamna i ett Facebook-dotterbolag med namnet Novi Financial. Och det namnet pekar på ytterligare en ambition som Facebook redan från början hade för Calibra: att det skulle bli en finansiell tjänstehubb som skulle kunna erbjuda användare mer eller mindre bank- och försäkringstjänster. Saker som inte kräver Libra för att bli verklighet.

Sist men inte minst kan vi också misstänka att konkurrensutredningshot också finns med som framtida hot på horisonten. Just finansiella delar av techbolag brukar vanligtvis hamna i egna bolag och ofta helt knoppas loss. En mer frikopplad plånbok – och/eller tjänster baserade på plånboken,

Till skillnad från det mesta annat som Facebook gör (ungefär allt) så skulle betalningsdelen inte vara beroende av annonser och därmed inte av samma tajta integration till kundbeteendedata. Visst, bra att ha även för transaktionerna, men inte alls lika nödvändigt som för annonsverksamheten. Därmed enklare att köra som separat spår.

Det är förstås också svårt att helt bortse från att det andra segmentet i Facebooks rapporter (alltså allt som inte är annonser) från och med i år har bytt namn från ”Payments and other fees” till bara ”Other”. Lär mestadels vara för att, tja, just ”payments” är nära nog noll numer och det är andra delar i det här paketet, som Oculus-hårdvaran, som står för större delen. Men som sagt: att ”payments” inte längre finns i namnet kan alltså också vara tecken på mer.

3. Komplettera sin nya shoppingplattform

Vad är Novi? En P2P-plånbok. Tänkt att skicka pengar mellan privatpersoner. PayPal. Swish. Men dessa två, och även andra lösningar som började sina liv som P2P-plattformar, är idag förstås betydligt mer. En sätt att ta betalt även som företag. Dessutom både online och offline.

Det är med andra ord nära till hands att tänka att Novi kommer kunna gå samma väg. I nyheten om Novi talas om att Novi både bli en fristående app och något som finns integrerat i såväl Messenger som WhatsApp. Det betyder att Novi skulle kunna bli hubben som hanterar pengarna som man betalar via en handelskopplad lösning. Facebook Pay, WhatApp Pay – eller vilken annan betaltjänst som helst.

Men det behöver förstås inte stanna där.

Likt det Apple har gjort med sitt kreditkort Apple Card, där varje köp ger pengar tillbaka och mest för köp från Apple själva, så skulle en Novi-plånbok kunna fungera på lite samma sätt. Om man väljer att handla inom Facebooks eget ekosystem så skulle det kunna innebära rabatter eller cashback. Allra mest om man väljer Facebook som betallösning. I en sån konstruktion skulle Novi till och med kunna fungera som basen för ett lojalitetsprogram – för Facebook som helhet.

4. Kratta manegen för en Facbook-”bank”

Som tidigare nämnts har Facebook finansiella ambitioner bortom bara en digital förvaringsplats för pengar. I planerna har Facebook själva mer eller mindre nämnt banktjänster och försäkringslösningar.

Vi vet också att folk när de har blivit tilfrågade i olika undersökningar oftast varit… sådär sugna på att ha Facebook som bank. Facebook kopplas för mycket till kattfilmer och integritetsövertramp. Ja, bland dem som har varit med tillräckligt länge för att faktiskt använda Facebook-appen. De som kör Instagram och WhatsApp är inte alltid helt införstådda med att det är Facebook som äger dem (oklart om Facebooks namnpåhak för samtliga tjänster under förra året har ändrat på det).

Ett helt annat namn, som inte är direkt kopplat till något annat som Facebook håller på med, skulle alltså fungera mot båda dessa målgrupper.

Men namnbytet skulle också passa in i en annan av Facebooks strategier just nu: att trycka ut sina tjänster allt mer utanför det direkta ekosystemet. Acceptera att alla kanske inte vill använda Facebook fullt ut, men se till att det är möjligt att plocka åtminstone några russin ur kakan. Ungefär det som flera andra gör just nu. Namn som Apple, Spotify och Snapchat.

Förstås med det långsiktiga syftet att suga in användarna i det fullständiga ekosystemet.

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Kanske också intressant

Av Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.