Varför EU:s jätteböter mot Google inte kommer leda till dyrare mobiler

Så föll domen mot Google. EU slår fast att Google har utnyttjat sin dominerande ställning att tvinga fram avtal som specificerar att andra mobiltillverkare måste förinstallera Googles appar och ha Google som förinställd sökmotor. Google överklagade domen och konstaterar att det kan innebära att Android-telefoner blir dyrare – en vinkel som de flesta nyhetsmedier gladeligen verkar springa på. Men Google är alldeles beroende av Android för att det ska hända.

Igår 18 juli åkte Google på en mastodontbot om 4,3 miljarder euro därför att de enligt EU har brutit mot konkurrenslagstiftningen och tvingat mobiltelefontillverkare som vill använda Android i sin hårdvara att förinstallera Googles appar och se till att Google är förvald sökmotor. Ja, eller det är åtminstone det som krävs för att få licensiera Google Play, vilket är praktiken är samma sak som att få licens för Android. Och dessutom får mobiltillverkare inte heller skapa versioner av Android som blir helt inkompatibla med andra versioner av Android, men det är något betydligt mindre kontroversiellt.

Och självklart har Google överklagat domen. Och självklart kommer det bli Androids undergång om domen kvarstår. Åtminstone enligt Google själva.

Google vill både dela Android-kakan och ha den för sig själv

I ett pressmeddelande konstaterar de i praktiken att Android kommer börja kosta pengar om de inte slipper böta. Det skulle ”upset the Android ecosystem” och ”upset the careful balance that we have struck with Android”. Och just det sistnämnda är väl i sig just problemet. Google släppte Android som open source (operativet ägs nu gemensamt av en sammanslutning av techföretag, om man så vill). Men i Googles värld har Google fortfarande ägt Android. Och i praktiken har det varit så.

Google har inte direkt försökt motverka EU-domen senaste åren, där allt fler finesser i Android åtminstone till en början bara fungerat i Googles egen hårdvara. Övriga Android-mobiltillverkare har snällt fått vänta tills Google tycker att det är deras tur. Det har heller inte heller hjälpts av att Google rätt uttalat senaste året eller så vill ha ett eget Apple-ekosystem, där de kontrollerar både hårdvara och mjukvara under ett samlat varumärke.

Google martyrpoängsamlar mot EU

Visst. När EU tvingade Microsoft att göra ungefär samma sak (inte låta Internet Explorer vara förvald webbläsare i Windows) så började den branta kollapsen för IE:s marknadsandel. Men det berodde i grund och botten inte på att webbläsaren inte längre var förvald utan på att det var en krattig webbläsare.

Med andra ord: Google vapenskramlar (och utpressar) för att bygga på bilden av EU som en institution som vill döda ” ett fritt och öppet internet” och kreativitet och entreprenörsanda i allmänhet.

Google saknar Applefaktorn

Google skapar enastående bra tjänster på löpande band. Åtminstone så länge som de håller sig närmast det de kan (sök). Men de har alltid varit imponerande usla på att konsumentifera dem till produkter med måste-ha-aura. Google har lyckats med konststycket att bli mer än ett varumärke – det där läget när dominans slår över i att du blir något mycket mer än ett företag till den grad att du slutar vara ett företag och bara blir, tja, något. När ditt varumärke blir ett verb är något lika fantastiskt som apdåligt.

Apple har gjort några halvhjärtade försök att få in sina kärnappar och tjänser på Android men aldrig lyckats särskilt bra. Och förmodligen insett att det ändå är iOS-användarna som drar in de stora pengarna. Det är därför som Google bokstavligen talat betalar miljardbelopp till Apple för att ha en given plats i iOS.

(Det sägs exempelvis att det inte var Apple som sparkade ut Google för att de ville ha en egen karttjänst utan att det var Google som ville få ut mer data om användarna än vad Apple gick med på. Så Google sa: trist då får ni inte längre vår karttjänst. Om det är så så lär Google sannolikt ångra det draget idag.)

Android har inte heller alls samma fanskara som iOS. Relationen är snarare med mobiltillverkarna än själva operativet.

Kampen om tillväxtmarknaderna

Sen har vi det där med tillväxtmarknaderna. Androids trots allt starkaste fästen. Marknader som til stor del innebär låga inkomster och billiga mobiler. Redan idag är Apple i princip den enda mobiltillverkare som tjänar pengar på sina mobiler. Övriga går back. Inte ens Samsung tjänar särskilt mycket (på sina egna telefoner, de tjänar massor på att sälja delar till iPhones).

Anledningen är förstås prisslagsmål och lövtunna marginaler. Idag finns det inget riktigt alternativ till Android för mobiltillverkarna som gör mobiler för dessa marknader, men skulle Google börja ta betalt skulle det vara att be om att någon annan kommer ta över. Och då kan vi prata om nästan vem som helst med stora finansiella muskler. Facebook? Amazon? Alibaba? Tencent?

Alla har idag mer eller mindre färdiga operativ som skulle kunna ställas om till fullständiga mobiloperativ. Samsungs Tizen är redan stort bland andra slags uppkopplade prylar.

Känns förstås rätt avlägset att Android på allvar skulle få konkurrens under överskådlig framtid, men konstigare saker har hänt. Och händer.

Så vad händer nu?

I det korta perspektivet: ingenting. Google har överklagat domen, men den lär fastställas och Google får betala. Pengarna Google måste hosta upp tjänar Google in på nio veckor. Google har dessutom fått medierna att skriva artiklar med rubriker som ”EU:s böter mot Google kan göra din mobil dyrare”.

I det längre perspektive: i princip ingenting. Google kommer att tvingas acceptera domen och ändra villkoren för Android. Och eftersom vi pratar EU så kommer domslutet bara att omfatta alla mobiltillverkare inom EU. Som… Nokia. Okej, det kommer förstås gälla även andra – alla Android-mobiler som säljs i EU.

Men domslutet betyder förstås inte att Google inte kommer finnas förinstallerat i alla Android-telefoner inom EU ändå. Vad som kommer hända är att tvånget att förinstallera dem försvinner. Det betyder alltså inte att användarna inte kommer att ladda ner Google-apparna ändå. Och det betyder heller inte att mobiltillverkarna kommer låta bli att förinstallera dem per automatik. Det kommer de bara göra om de själva har något som de anser är bättre – eller om de får ett bättre erbjudande (här säger vi hejt till företagen jag nämnde tidigare och även namn som Microsoft).

Det som domen, om den inte skjuts ned i någon högre instans, skulle kunna innebära ytterligare lite mer blåslampa i häcken på Google att fortsätta göra riktigt vassa appar och tjänster. Appar som användarna vill ladda ner, inte bara använda därför att de finns där.

Sist men inte minst håller Google på att arbeta med ett nytt operativsystem som ingen är riktigt säker på vad det ska användas till. IoT-operativ är vanligaste gissningen, men, som jag skrev tidigare, Googles vill alltmer ha ett ekosystem för sig själva och de kan ha tröttnat på att ”hjälpa” andra. Känns förstås synnerligen osannolikt även det, men som sagt. Konstigare saker har hänt. Och händer.

Rent krasst är nog det största hotet mot Android vara Google. Med eller utan hjälp från EU.

Ola Andersson
Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.
Ola Andersson on LinkedinOla Andersson on RssOla Andersson on Twitter

Ola Andersson

Följ mig på LinkedIn om du vill ha hyfsat regelbundna, portionsförpackade spaningar. Eller varför inte skicka en kontaktförfrågan? Jag är rätt snäll (säger min mamma) och tycker det är kul att träffa människor jag aldrig träffat tidigare. Ja, även om vi inte träffas i verkliga livet.

Kommentera

avatar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

  Subscribe  
Meddela mig om