Kategorier
Sociala medier Sök/SEO Spaningar

Digitala spaningar vecka 10 2019

Mark Zuckerberg presenterar sina tankar kring ett ”nytt” Facebook fokus på säkerhet, integritet och ihopkoppling. Instagram kan få nytt influencerannonsformat, en egen Watch Party-funktion och får ny profilsida för företag. LinkedIn släpper en egen podd. Pinterest släpper nya shoppingfunktioner: Catalog och Shop the brand. Google lanserar shoppingannonser för bildsöken och släpper ny jämförelsefunktion för flyg- och hotellpriser.

Övriga delar i sammanställningen

Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/Prenumerationstjänster, AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, AR/VR, IoT – internet of things

Del 3: Bekvämlighetsekonomin, Digitalisering, Mobilt, Ekonomi och finans, Övrigt

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Sociala medier

Facebook, Instagram och WhatsApp

Mark Zuckerbergs nya vision: ett säkrare Facebook med mer hänsyn till användares integritet

Dags för ett nytt och revampat Facebook. Ett säkrare och mer integritetsfokuserat Facebook. Allt enligt ett öppet brev från Mark Zuckerberg som publicerades igår.

Det Zuckberg öppnar med är att ge oss en dos av det han var tvungen att säga för att någon skulle ta hans budskap på allvar:

I understand that many people don’t think Facebook can or would even want to build this kind of privacy-focused platform — because frankly we don’t currently have a strong reputation for building privacy protective services.

Ja, det är väl kanske ingen underdrift…

De flesta av skandalerna som har hänt har varit grejer som legat hyfsat långt tillbaka i tiden och som mest blivit stora för att Facebook konsekvent varit imponerande usla på att krishantera. (Inte Tommy-dåliga, men inte långt ifrån.) Visst har det funnits saker som pågått fram till idag, fram till det kom upp till ytan, men Facebook har trots allt tagit flera kliv på att ta sitt ansvar. (Och faktiskt har en betydligt mer pragmatisk och ödmjuk inställning än Google – som just nu väldigt hårt kör ett vårt-sätt-eller-inget-sätt-spår och som klarat sig oförskämt bra i integritetsstormarna som omgett Facebook).

Nu målar alltså Zuckerberg upp riktlinjerna för ett nytt, säkrare Facebook som ska byggas upp ”de närmaste åren”. Huvudprinciperna:

  • Mer intima interaktioner: möjlighet att ännu enklare och tydligare se och ställa in vilka som kan kommunicera med vilka och vilka som kan komma åt exempelvis delningar. (Det spår som Facebook förstås har drivit ett tag.)
  • Kryptering: ännu mer krypteringar i alla chattkonversationer.
  • ”Minskad permanenthet” (jag var tvungen att skriva den frasen, lät så hemsk.) Mer Snapchat, mindre ”allt du gjorde för 15 år sen”, typ.
  • Säkerhet: ha ännu bättre koll på att ingen stoppar in en internetsladd i hårddisken.
  • Interoperabilitet: Alltså det Facebook jobbar med: bygga en gemensam chattinfrastruktur för sina appar. Mer om det längre ned.
  • Säker datahantering: Information ska lagras så säkert som möjligt och därmed inte i länder med svajiga regelverk kring mänskliga rättigheter (som… USA?)

Samtidigt är det här förstås ett sätt att samtidigt marknadsföra befintliga tjänster i ekosystemet. Fyra exempel:

Säkerhet förutsättning för förtroende kring samlad chattplattform

Interoperabiliteten är något som Facebook har jobbat på ett tag och är alltså inget nytt. Men det har redan kommit kritik mot tilltaget. Inte minst eftersom det skulle kunna innebära att Facebook samlar in ännu mer data om oss – data som de har lite sådär bra koll på om vi tittar på historiskt och som de dessutom flera gånger visat sig använda på sätt som de inte var öppna med (senast häromdagen med det mobilnummer som anges för två faktorautentisering). Här lyfts det fram som en stor fördel tillsammans med mycket fokus på kryptering och säkerhet som ett försök att gjuta lite olja på vågorna.

WhatsApp blir allt viktigare för Facebook

Det är extremt mycket fokus på WhatsApp. Messenger nämns 4 gånger, WhatsApp 14. WhatsApp framstår dessutom, mer än Instagram, som den app och tjänst som är Facebooks absolut viktigaste – för framtiden. Att lyfta WhatsApp och berätta allt bra som redan finns där är förstås en del i den här strategin.

Framförallt är den här meningen kanske den mest anmärkningsvärda: ”This could also improve convenience in many experiences where people use Facebook or Instagram as their social network and WhatsApp as their preferred messaging service.” Där hittar vi tre av Facebooks fyra tjänster. Ingen Messenger.

Tar upp konkurrensen med Apples iMessage-plattform fullt ut

Ambitionerna att låta Facebook bli kommunikationshubben i våra liv – och även agera teleoperatör. När Facebook konstaterar ”We plan to start by making it possible for you to send messages to your contacts using any of our services, and then to extend that interoperability to SMS too”. Med andra ord: skickar du ett Instagram Direct-meddelande till någon som inte har något Facebook-konto alls kanske det istället landar hos mottagaren som ett sms. Med andra ord fullt ut ta upp konkurrensen med den plattform som Facebook i slutet av förra året lyfte fram som sin största konkurrent på området: Apples iMessage.

WhatsApp ska trumfa sms

Gällande möjligheten att gå mellan olika typer av kommunikationsplattformar så konstateras om sms-tekniken: ”Those texts can’t be end-to-end encrypted because the SMS protocol is not encrypted”. Bara häromdagen framkom det att Facebook håller på att bygga upp ett nätverk av återförsäljare för WhatsApp for business. Där ett införsäljningsargument är att kommunikation via WhatsApp är betydligt billigare än via sms. Här kommer ett säkerhetsargument som förstås också passar in fint i säljpitcharna.

Oavsett så gillar jag verkligen det här ställningstagandet. Om Facebook nu kan se till att städa ut alla skelett ur garderoberna och faktiskt leverera på Zuckerberg utfästelser och vision för sitt ekosystem så kommer det här bli väldigt intressant att följa.

Log in or sign up to view

See posts, photos and more on Facebook.

Instagram på gång med nytt influencerannonsformat

Instagram jobbar på ett nytt influencer-annonsformat: Branded content ads. En mix mellan organiskt influcencer-innehåll och traditionell annons.

https://adage.com/article/digital/instagram-lets-brands-promote-influencer-posts-ad/316869/

Instagram släpper My business-funktion för företag

Det här är stort. Instagram lägger till en My business-funktion. Med andra ord möjlighet för (främst små och mindre) företag att marknadsföra sin verksamhet med saker som adress, öppettider, kontaktinfo och länk till webbplatsen.

Det ska gå att begära åtkomst till den här funktionen (där den finns, är väl ännu ett fall av test/utrullning) om man även äger motsvarande Facebook-sida.

Förstås inte alls oväntat. Facebook håller på att kliva allt längre in på Googles område och vill bli stället man också går till för att hitta svar på frågor, inte bara för att döda tid (med Google satsar på det omvända).

Dessutom kan man också se satsningen som ett ökat incitament för småföretagare att lägga tid och engagemang på Facebooks kassako: Facebook. Att du måste ha en Facebooksida för att kunna få tillgång till motsvarande Instagram-funktion. Vi kan nog också tänka att vi kommer se ännu mer stöd för online/offline-annonsering och mätning.

Instagram Rolls Out In-App Local Business Profile Pages

Instagram is introducing a new way to showcase local businesses with in-app profile pages.

Instagram kan vara på gång att få Watch Party-funktion

Nu verkar Instagram Watch Party vara på gång. Alltså funktion som gör det möjligt att titta på video tillsammans med vänner – på distans. 

Som spekuleras i artikeln skulle det förstås kunna vara det det IGTV behöver för att få snurr på verksamheten. Sen kanske det i sig inte är tillräckligt. 

Från det att Facebook Watch Party släpptes i juli förra året fram till november så startades det 12 miljoner tittarfester, som dessutom gjorde att dessa klipp fick betydligt fler kommentarer än andra format. Så det är ju toppen. Men samtidigt som tolv miljoner aktiveringar av funktionen på fyra månader är en jättestor siffra så… är den inte det med Facebook-mätt mätt. 

Nu vet vi av erfarenhet att Facebook inte ger sig i första taget. Har de väl släppt en funktion så går de LÅNGT för att få oss att använda funktionen. Så det kommer bli intressant att se hur Facebook kommer profilera och marknadsföra Watch Party-tjänsterna inom ekosystemet (och i relation till övriga videotjänster). 

Instagram prototypes video co-watching | TechCrunch

The next phase of social media is about hanging out together while apart. Rather than performing on a live stream or engaging with a video chat, Instagram

Instagram kan få stöd för dekaler med låttexter

Kodgrävande har avslöjat några nya Instagram-funktioner som kanske/kanske inte kommer att dyka upp. Känns däremot funktioner som är rätt troliga tillägg, så det är nog mest fråga om när och inte om. 

Den mest intressanta här är en ny musikdekal som gör det möjligt att dela en låt med text. En låttextvideo, alltså. 

Ännu ett exempel på hur Facebook använder sina upphovsrättslicenser för att driva på den egna businessen genom att ge sina användare fler funktioner att leka med. Är förstås också ett sätt att rida på hela kortvideovågen. 

Instagram’s Working on New Sorting Options for Followers, Karaoke-Style Music Videos

Instagram is working on some new options which would enable you to sort your follower and following lists, and search through your likes.

Facebook börjar sälja WhatsApp for business via återförsäljare

Facebook satsar ännu mer på B2B. Mer specifikt WhatsApp for business. Alltså den funktionalitet i WhatsApp som gör det möjligt för företag att bygga upp en kundtjänsthantering i plattformen (och på sikt förstås mycket mer).

Det intressanta i sammanhanget är att man nu för första gången outsourca försäljning av det API som är kopplat till tjänsten. Alltså låta andra företag driva in kunder till plattformen. Tydligen något som har försigått under ett par månader utan några trumvirvlar alls. Man siktar alltså på att låta andra företag bli kreativa kring hur man kan tjäna pengar på WhatsApp, något som Facebook så här långt inte fått snurr på.

WhatsApp for business ska positioneras som en sms-ersättare för att därmed spara pengar för de företag som hoppar på – framförallt på tilväxtmarknader där dessa kostnader kan vara relativt höga. Inte så konstigt att exempelvis Twilio är ett av de företag som har skaffat sig en återförsäljarlicens.

Vi pratar alltså om ett ännu ett försök för Facebook att tjäna pengar bortom annonsering. Och ett citat, inte från Facebook, i artikeln är extra intressant: ”WhatsApp håller på att bli världens största telekombolag”. Men det man säljer är alltså WhatsApp-abonnemang och inte vanliga teleabonnemang.

Google har redan ett eget mobilabonnemang och har även andra uppkopplingsinitiativ (som sina luftballonger). Microsoft håller på att rulla ut bredband i delar av ouppkopplade USA. Såväl Google som Facebook har, med olika framgång, rullat ut olika typer av gratis-wifi-initiativ i tillväxtvärlden.

Vi håller med andra ord på att bli ännu mer beroende av techjättarna för våra digitala liv. Både för åtkomst och för det vi kan göra där. På gott och ont.

https://factordaily.com/whatsapp-for-business-api/

Facebooks i nytt blåsväder kring hur mobilnumret för tvåstegsautentisering används

Ännu mer blåsväder för Facebook. Nu kring det telefonnummer man lägger in för tvåstegsautentisering.

I grund och botten en bra grej – ett extra skyddslager för att förhindra (eller åtminstone göra det svårare) för någon att kapa ett konto. Problemet är bara att det även här visat sig att Facebook varit kreativa i användningen av telefonnumret som lades in för just 2FA. Närmare bestämt att företaget sedan använder detta för att rikta annonser.

Nu kommer nästa grej: det visar sig att det telefonnummer man angett dessutom förinställs att bli sökbart för alla (man måste aktivt ställa in att både detta och e-postadressen man anger bara ska gå att söka fram för vänner eller vänners vänner). Det här gör det ännu enklare att kunna koppla ihop ett telefonnummer som angetts i en extern källa med en Facebook-profil. Och även om det som sagt var går att ställa in så att numren inte ska bli sökbara för alla så går det inte att helt stänga av detta. Utan telefonnummer kan inte 2FA-funktionen användas (alternativet är förstås att istället använda separat 2FA-app för att hantera detta överlag).

Som konstateras i artikeln: menar Facebook verkligen allvar med säkerhetsvinkeln så ska ett telefonnummer som används för detta inte användas på något annat sätt. Att det alltså finns vattentäta skott mellan ett telefonnummer som anges för 2FA och ett som kan användas till annat. Den här typen av glidande på användningsområden är en stor anledning till att en stor del av de dataproblem som Facebook har haft senaste åren. Att de alltså har sig själva att skylla rätt mycket.

(En separat tanke: egentligen är det lite konstigt att Apple inte har satsat hårdare på att ta rollen som autentiseringstjänst – även för icke-iOS-användare. Jag skulle inte bli förvånad om en sådan push kommer.)

Facebook won’t let you opt out of its phone number ’look up’ setting | TechCrunch

Users are complaining that the phone number Facebook hassled them to use to secure their account with two-factor authentication has also been associated

LinkedIn

LinkedIn släpper ny handbok för LinkedIn-sidor

Arbetar du med din organisations LinkedIn-sida? Då finns en shiny new tipshandbok från LinkedIn kring hur du ”kan få ut det mesta av företagets sida”: The LinkedIn Pages Enterprise Playbook. 

LinkedIn Pages Guide for the Enterprise Company

Use this LinkedIn Pages guide to steer your enterprise company toward success on LinkedIn. We disclose how the pros organize internally, strategize their content and turn their employees into advocates for the brand. Get your free copy today.

LinkedIn startar en podd om dagens arbetsliv

Ett egentligen inte särskilt förvånade drag från LinkedIn: man startar en egen podd. Temat: ”our rapidly changing work lives”. 

I första säsongen (ja, eller vad det nu blir av det här i slutändan) kommer podden bestå av 13 avsnitt med intervjuer med olika människor inom det här paraplyområdet. Och den givna dagen för det här är förstås måndagar – dagen alls ser fram emot (ja, inte jag dårå, men jag har fattat att många har en konstig uppfattning om när veckans höjdpunkt infaller). Hello Monday. 

Det som är lite intressant i sammanhanget är konstaterandet ”we plan to rely on you, the LinkedIn community, to move these ideas forward”. Mer specifikt kommer LinkedIns nyhetsredaktör ”share insights from conversations that are taking place on LinkedIn”. Ett försök att skapa dialog och interaktivitet, alltså. 

LinkedIn gör alltså som i princip alla techjättar: skapar eget innehåll för att driva skapandet av innehåll på plattformen. Vi ser fler och fler trevande försök i den här riktningen – med ett LinkedIn som innehållsskaparhubb inom yrkesområdet. Känns inte som att det finns en riktigt definierad strategi här än, men det blir spännande att följa. (Och förstås SoMe-killgissa om framtiden.) 

Introducing ’Hello Monday’: LinkedIn’s New Podcast About Our Rapidly Changing Work Lives

Monday’s are about to get a whole lot better. Today, the LinkedIn editorial team is sharing the first episode of our new, 13-week podcast, called Hello Monday. Hello Monday is a show where Senior Editor at Large Jessi Hempel ( that’s me) investigates how the nature of work is changing, and how that work is changing us.

Så verkar LinkedIn Live vara… eh… live

Carl-Henrik Bronäs on LinkedIn: #linkedinlive #linkedinvideo

Så har LinkedIn släppt sin egen version av Live. Så här såg det ur nyss när Goldie Chan gick live i ett rum med Hamburgare på tapeten 🤘🏼🚀🎥 #linkedinlive…

Pinterest

Pinterest släpper nya shoppingfunktioner: Catalog, Shop a brand och personaliserade rekommendationer

Ännu fler shoppingfunktioner i Pinterest (inför sin börsnotering och innan Facebooks Instagram/Pinterest-klon släpps och förstör festen). Och det är rätt stora grejer:

  • Catalog: ladda upp hela produktkatalogen till Pinterest och förvandla alla produkter till köpbara pins (funktionen öppnas nu för alla).
  • Shop a brand: funktion baserat på ovanstående. Möjlighet att kolla igenom allt från ett visst varumärke. Blir lite i praktiken som att ett företag får sin egen shop på Pinterest-plattformen.
  • Personaliserade shoppingrekommendationer: vad det låter som, grejer som går att köpa baserat på det du har pinnat.
  • Shopping-annonser åt alla, med tillhörande ads manager.
  • Ännu mer shoppingfokus i hela sökfunktionen.

Facebook håller förstås för fullt på att ställa om till mer shoppingfunktionalitet i sitt ekosystem, men hastigheten och kreativiteten hos Pinterest på området är rätt imponerande.

Pinterest Introduces Catalogs, Shopping Ads Updates, And More

Pinterest has announced some great new features to help brands reach shoppers on its platform and to help shoppers get more inspiration.

Övrigt sociala medier

Semmelike it hot

Jag har bra kollegor.

Sök/SEO

Google släpper shoppingannonser för bildsöken

Häromveckan kom uppgifter om att Instagram är på gång med publika samlingar. Alltså en Pinterest-konkurrent. Inför den väntade börsnoteringen kläms nu Pinterest också från Google. Senaste annonsformatet: shoppingbara annonser för bildsöken. 

Vid det här laget sitter Google sannolikt, om man så vill, förmodligen på världens tre största sökmotorer. Vanliga Google, Youtube och Googles bildsök. Att bilder blir allt vanligare är inte särskilt oväntat, förstås. Och inte minst just Pinterest har visat hur man kan jobba med visuellt sökshoppande. Klart sökkungarna vill göra samma sak. 

Nu testas formatet i liten skala. Finns det en shoppingetikett i en bild kan man trycka på den för att få upp pris och var man kan köpa grejerna som är syns. 

Men det stannar inte där. Googles Showcase shopping ads kommer också till bildsöken. Alltså formatet som mer eller mindre gör det möjligt för varumärken att visa upp en samling produkter i en ”popupbutik” i sökresultatet. 

Connecting you to visual shoppers with new ad formats on Google Images

Introducing new ad formats on Google Images to help shoppers discover new brands and products.

Google släpper ny jämförelsefunktion för flyg- och hotellpriser

Ni vet Google-funktionen som visar när folk är på olika platser och ungefär hur länge de stannar? Så att man alltså ska få lite indikation på när det kan vara mindre folk och kö. Nu släpper Google samma sak – för flyg- och hotellpriser. 

Man bygger alltså ut sin flygbiljettstjänst med att även visa upp om priserna för den flygning man är intresserad av är låga, normala eller över hur det brukar vara. Dessutom stoppar Google in en liknande funktion som den som förutspår flygplansförseningar: Google berättar också om det är troligt att priset kommer att sjunka fram till avgången. 

Du kan nu också söka utifrån budget. Har du ett maxbelopp att spendera kan du ange detta som ett sökkriterium. 

Även hotellrumssökfunktionen får nytt sökfilter: best deals. Du kan alltså låta Google märka upp hotell där priset är avsevärt lägre än normalt (som förstås baseras på maskininlärning på samma sätt som flygprisfunktionen). 

Vi kan väl konstatera att flyg- och hotellprisjämförelsesajterna börjar tappa allt mer av sin funktion. Och att, förstås, allt mer av det vi vill göra kan göras direkt hos Google. 

Google Updates Travel Searches to Help Users Find Budget-Friendly Options

Google is rolling out new travel search features to help users find better prices on flights and hotels.

Google Maps visar Limes elscootrar i fler städer

Google Maps börjar visa var Limes scootrar och cyklar finns i fler städer. Från 13 till 80 städer. Och Stockholm är en av dem som nu omfattas. 

Så med andra ord kommer Lime få en rätt rejäl konkurrensfördel jämfört med exempelvis Voi. Och som av en händelse är ett av företagen som har investerat i Lime… Google. 

Logiken är förstås klockren. Precis som allt annat vill vi också ha vårt resande på ett ställe. Och det innebär att alla alternativ som finns tillgängliga också visas där. 

Och på sant plattformsmanér innebär det både en fördel och en utmaning när ens tjänst finns tillgänglig via de stora techjättarnas tjänster. När man väl har hittat ett lämpligt färdsätt vill man förstås också direkt kunna boka och betala utan att behöva lämna bokningsplatsen. I det här fallet appen. Precis som i fallet webbplatser måste man jobba med andra fördelar för att få kunderna att välja att använda din tjänst i din egen app. 

Sen kan man tänka att ett sånt här drag läggs till i ”Google-högen” hos olika konkurrensmyndigheter. Men det är en annan historia. 

Google won’t pull controversial Saudi Arabian app from Play store

Google says that it won’t pull Absher, a controversial government app from Saudi Arabia, from its app store, telling California representative Jackie Speier that it did not violate its policies, and that it would remain up, according to Business Insider.

Google gör det möjligt att ladda upp till tio erbjudanden till My business

Ännu ett intressant tillägg i Googles sökresultat: möjlighet för företag att ladda upp och lägga ut erbjudanden via My Business.

Den här möjligheten har funnits ett tag, men här lyfter man erbjudandena betydligt mer när man söker på ett företag. Det går att ladda upp upp till tio olika erbjudanden och när det blir flera stycken förvandlas funktionen till en karusell så att du kan svepa dig igenom företagets alla annonser.

Likt mycket annat vad gäller Google och My Business känns det som en hagelbössefunktion. En uppsättning erbjudanden för alla. Men vi kan nog lugnt utgå från att det här kommer att ändras. Med andra ord att man kommer kunna ladda upp ett gäng annonser och låta Google visa den som bäst passar en sökning eller den som söker.

Två tankar om det:

Google gör det mer och mer möjligt för företag (och privatpersoner, åtminstone kända sådana) att ladda upp innehåll direkt till sökresultatet, utan att invänta sedvanlig indexering. Är i förstås helt i linje med att Google vill att google.com ska bli den enda webbplatsen som vi behöver och ska använda. Och det i sig gör att My Business håller på att förvandlas till världens största och mest använda webbpubliceringsverktyg.

Under förra året jackade Google upp priset på sitt kart-API rätt rejält. Grejerna som går att lägga ut via My Business är i samtliga fall gratisannonser. Eller organiska annonser. Förstås gratis eftersom Google inte förväntar sig kunna tjäna några större pengar på My Business innehållet i dagsläget. Men samtidigt tar det intäkter från Googles (betalda) annonser. Google spelar förstås väldigt långt vad gäller My Business, men frågan börjar mer och mer bli när Google kommer att börja ta betalt för funktionen (när tillräckligt många har blivit beroende). 

Google Lets Businesses Create a Carousel of Recent Offers

Google is enhancing business profiles with a new layout that features a dedicated space for recent offers.

Google stoppar politiska annonser i Kanada efter ny lag

Efter en lagändring i Kanada kommer Google stoppa all form av politisk annonsering i landet inför valet i oktober. Åtminstone sökannonseringen, inte ”enhanced search results” och Youtube (det sistnämnda är lite märkligt, mer om det längre ned). Och det visar ännu en gång på en skillnad mellan hur Google och Facebook hanterar och ser på nationell lagstiftning. Ja, hej upphovsrättsdirektivet.

Den aktuella lagförändringen går under namnet Bill C-76 – eller Elections Modernization Act. Och det är det sistnämnda det alltså handlar om: att uppdatera och förnya hur val hanteras och genomförs i landet. Saker som att förenkla registrering för väljare och tak på hur mycket kampanjpengar partier och intressegrupper får lägga kvartalet före valet. Men lagen innehåller också krav på ökad transparens för politisk annonsering.

Lagen kräver att ”onlineplattformar” som uppfyller ett antal kriterier (saker som att ha över 3 miljoner månadsbesökare) måste ”publish a registry of all “partisan advertising” and “election advertising” messages displayed on their “platform”, which would include a copy of the ad displayed as well as certain prescribed information (i.e. the identity of the party that authorized the advertising).” Ett register över vilka som annonserar och vilka annonser det handlar om. Registret måste dessutom sparas i fem år.

Lagen kräver att ”onlineplattformar” som uppfyller ett antal kriterier (saker som att ha över 3 miljoner månadsbesökare) måste ”publish a registry of all “partisan advertising” and “election advertising” messages displayed on their “platform”, which would include a copy of the ad displayed as well as certain prescribed information (i.e. the identity of the party that authorized the advertising).” Ett register över vilka som annonserar och vilka annonser det handlar om. Registret måste dessutom sparas i fem år.

Känns det bekant? Låter rätt mycket som det Facebook på egen hand håller på att rulla ut. Kommer landa här hos oss inför EU-parlamentsvalet.

Facebook ska ha skickat in ett brev där de sa sig stödja förslaget. Google och Twitter hade däremot ”serious reservations”. Så pass att Google alltså kommer stoppa politisk annonsering. Att Youtube är undantaget gissar jag handlar om att det är okej med organiskt material, men inte att köpa annonser.

Visst. Nu har alltså Facebook redan det här på plats. Och någonstans handlar det om att ta eller inte ta pengar för annonsering (money is good, mmmkay?). Nu vet vi att Googles reservationer är så pass allvarliga att de alltså hellre tackar nej till annonspengar än att ta fram den här typen av register som, likt Facebook, hade kunnat användas även i andra länder.

Vilket man skulle kunna tolka som: Facebook spelar gärna boll. Googles inställning? Our way or the highway.

Tittar man på EU och upphovsrättsdirektivet så ser vi samma sak. Nu tror jag inte att Facebook älskar direktivet, men de har haft en extremt låg profil i frågan. Åtminstone jämfört med Googles massiva lobbykampanj. Visst, Facebook har lite… andra problem. Men Facebook har också varit kreativa genom att sluta avtal med alla de stora skivbolagen och sedan tagit fram funktioner som gör att de kan tjäna pengar på dessa avtal. Saker som musikstickers. Även Snapchat har tänkt nytt kring saker som skulle falla under artikel 11 (att sajter där användare kan dela innehåll – eller nyhetsaggregerare – ska betala licens för att visa upp mer än bara väldigt kort innehåll från den länkade nyhetsartikeln).

Google har däremot, utöver sitt lobbande, uttryckligen sagt: går EU:s upphovsrättsdirektiv igenom så kommer vi nog stänga ner tjänster och/eller visa upp sökresultat som i princip kommer vara helt värdelösa (komplett med skärmdumpar på detta som skickats ut för att understryka hur illa det kommer bli). Kort sagt rätt mycket hotstrategi som gjort att de kunnat proxylobba ansvariga politiker via sina användare – och väldigt många som har skrivit om förslaget – snarare än att själva direkt (åtminstone öppet) bearbeta politikerna som arbetar med direktivet eller kommer att rösta om det.

Google plans to ban political ads before Canada election

Alphabet Inc’s Google will ban political advertising on its platform before the Canadian federal election, after the country introduced stringent transparency rules.

Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *