Övriga delar i sammanställningen
Del 1: Sociala medier, Sök/SEO, Detaljhandel/e-handel
Del 2: Strömmade medier/Prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens/Digitala assistenter, Bekvämlighetsekonomin, Digitalisering
Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Mobilt
Tencent kan arbeta på en egen mobil
Dags för Tencent att släppa en egen mobil? Tja, åtminstone enligt en ännu obekräftad rapport.
Det handlar närmare bestämt om en spel(optimerad) mobil. Det handlar alltså om att skaffa egen hårdvara för sin spelverksamhet. En egen ”spelkonsoll” om man så vill.
Trots den hårda konkurrensen på mobilmarknaden skulle en Tencent-mobil trots allt inte vara helt orimlig. Framförallt inte om man tänker större.
Det företag som Facebook och Tencent satsar på är (i praktiken) en egen distributionskanal för sina tjänster. Alltså ett hårdvarulager. De är är beroende av andra. Även mjukvarumässigt, via Apple eller Google.
Men företaget har redan börjat utmana mjukvarubegränsningen genom WeChats miniprogram. Där man börjar bygga upp ett fullständigt appekosystem som rätt mycket rundar såväl Google Play som Appstore.
En telefon optimerad för såväl Tencents spelplattform som WeChat skulle onekligen potentiellt kunna vara en vass spelare i Kina. Även om det i sig förstås inte hade garanterat framgång.
Apple och Qualcomm förlikas kring rättighetsbråket – men Apple körde med fulspel dessförinnan
Rättegångar kring licenser och patent kan dra ut i åratal. Eller inte ens vara en dag. Grälet mellan Qualcomm och Apple slutade på det senare sättet. En av veckans största överraskningar var att de båda företagen förlikades innan rättegången ens hade börjat. Apple har gått med på att betala Qualcomm en (skitstor, kan man tänka) hög pengar. Närmare 6 miljarder dollar enligt bedömning från UBS, plus 9 dollar i licensavgift per iPhone.
Att förlikningen meddelades samma dag som Intel gick ut med den rätt stora bomben att man kastar in handduken vad gäller 5G-chip för mobiler. Och, tja, då finns egentligen bara Qualcomm att välja på för Apple. Att nyheterna kom samma dag är ingen slump. Frågan är bara exakt vad tågordningen egentligen var.
Men det tog inte slut där. Washington Post har kommit över uppgifter som visar att Apple kört med rätt rejält fulspel mot Qualcomm. Och det har varit på gång redan sedan 2009, tydligen. Och anledningen var att Apple inte ville betala de nivåer som Qualcomm ville ha. Problemet? Till och med Apple erkände enligt uppgifterna att Qualcomms chip var bäst. Inofficiellt. Officiellt argumenterade man att deras chip inte var bättre än konkurrenternas.
Och nu, när Intel drar sig ur marknaden, fanns det sannolikt inte mycket kvar att välja på för Apple om företaget ville få 5G-chip till sina iPhones närmaste tiden. Kanske redan 2020.
Men oavsett förlikningen är jag rätt övertygad om att Apple också försöker ta fram sina egna 5G-chip. Om inte annat för att säkra de mängder som kommer behövas. Att se om de lyckas.
Google Pixel 3 kan automatiskt ta kysselfies
Ha. Härligt. Googles Pixel 3-mobil blir smartare. Mjukvaran ska nu ha lärt sig känna igen ett antal fotovanliga ansiktsuttryck och ta bilden när ett sådant dyker upp. Som kyssar. Och ”smiles, tongue-out, kissy/duck face, puffy-cheeks, and surprise”.
Ifall någon fortfarande är osäker på vilka ansiktsposer som gäller. Och ännu ett område där vi människor ska sluta försöka göra saker själva.
Ekonomi och finans
Facebook lägger ner sin P2P-betaltjänst i Storbritannien och Frankrike
Mer pengaöverföringsnyheter. Fast av det mer oväntade slaget. Facebook lägger ner sin funktion för att föra över pengar mellan Messenger-användare. Ja, de lägger ned tjänsten i Storbritannien och Frankrike. Alltså 66 procent av alla de marknader som tjänsten har funnits på (det enda land som återstår är USA). Nedstängningen sker 15 juni.
Vad det verkar beror nedläggningen på… låg användning.
Nu vet vi inte exakt varför, Facebooks eget uttalande är lite vagt. Men det är ju inte direkt så att Facebook har satsat sjukt mycket på den här tjänsten. Trots det känns det ändå rätt oväntat. Facebook ger ju som bekant inte upp nya funktioner och nya tjänster i första taget. De ligger på oss rätt hårt och rätt länge att vi ska hoppa på tåget när de har släppt något nytt och högprofiligt.
Det kan förstås absolut vara så att man bara kastat in handduken eftersom användarna inte har velat släppa sina föredragna sätt att föra över pengar mellan varandra. Men jag tror att även det här snarare är del av något större.
Saker som ”Pay with Facebook” har börjat dyka upp, komplett med egen virtuell Facebook-valuta (även i för WhatsApp). Och då handlar det om ett mer omfattande grepp. En betalmotor, alltså inte bara ett sätt att föra över pengar. Och även här en konsolidering av tjänsterna. Det kan vara så att man exempelvis istället kommer att ta Instagrams utcheckningsfunktion/betalplattform och arbeta sig bakåt från den. Alltså likt Swish och PayPal ta fram en lösning som är gjord både för överföringar mellan privatpersoner och för att betala med.
Likt det mesta som Facebook verkar satsa på nu: sömlöshet på alla möjliga plan. Där ett enda Facebook-konto, en enda inloggning, ger dig allt du behöver.
Facebook kan vara på gång med ny digital plånbok
Häromdagen meddelades att Facebook skrotar sin tjänst för att föra över pengar mellan Messenger-användare i två av de tre länder där den finns (Storbritannien och Frankrike). Bedöms ha berott på lågt användande. Jag spekulerade då om att det kanske var en del i något större. Alltså Facebooks satsning på dels en mer långtgående betalplattform (eventuellt med Facebook Coin-valuta) och överlag hela sammanslagningen av ekosystemets huvudtjänster.
Nu verkar det som att det kan ha legat lite i den gissningen. Just i Storbritannien har nu vissa användare börjat se ett menyalternativ för en ”digital wallet”. Inne i Facebook-appen alltså.
Vi kan tänka att skrotandet av Messenger P2P-tjänsten snarast var startpunkten för något nytt. Nästa steg för Facebook som betalplattform. Säkerligen också kopplat till betalning, som i Instagram.
Google integrerar Gmail och Google Pay
Google gör en Apple bygger ut sin Google Pay-app. Närmare bestämt via en integration med Gmail. Med andra ord möjlighet att låta Pay automatiskt identifiera och lägga till lojalitetskort, biljetter och ”erbjudanden”. En automatisering jämfört med Apple Wallet alltså.
Men det här är ännu ett exempel på en sak som jag skrev tidigare idag i samband med att Alipay-appen får inbyggd sjukförsäkringsfunktion: allt mer funktionalitet flyttar in i våra betalappar. De börjar bli allt mer hubbar i våra uppkopplade liv och inte bara något man använder i slutsteget av en interaktion.
Vi börjar dessutom se allt mer sociala funktioner kopplas på. Om man så vill, tack vare den inbyggda ”meddelandefunktionen”, så skulle man kunna säga att Swish är en av de största sociala plattformarna i Sverige. Ett sätt för oss att hålla kontakten med våra vänner – fast med en lite annan vinkel.
Ett givet sätt för att driva till ännu mer användningen av de här tjänsterna är förstås, likt Alipay-exemplet, att ge folk fler anledningar att använda sin betalapp. Och öppna den oftare. Att Google Pay numer också kommer kunna dra in erbjudanden dit är helt klart ett exempel på det sistnämnda.
Uber Eats får stöd för Apple Pay på 20 marknader
Ännu ett rätt stort fall framåt för Apple Pay. ”De kommande veckorna” kommer företagets mobilbetalningstjänst också kunna användas tillsammans med Uber Eats på 20 nya marknader. Och Sverige är ett av länderna i listan.
Ja. Ni vet. För dem som är kunder i en bank som har stöd för Apple Pay. (Handelsbanken, hallååååå?)
Netflix kvartalsrapport Q1 2019: över förväntan, men sämre Q2-prognos än väntat
9,6 miljoner nya prenumeranter, över förväntan. Men prognosen för Q2 sämre än förväntat: 5 miljoner istället för 5,5 miljoner.
Intäkter och vinst över förväntan. Intäkterna för kvartalet landade på 4,52 miljarder dollar, vilket är 22 % bättre än motsvarande period 2018. Prognosen Q2 i princip i nivå med förväntan (lite under, men marginellt).
Däremot var de genomsnittliga intäkterna per användare sämre än för ett år sedan. En inverterad Apple alltså: fler användare, men företaget tjänar mindre pengar på dem. En anledning till senaste tidens prishöjningar.
Tillväxten för betalande användare (exklusive provabonnemang) var +1,74 miljoner för USA och +7,86 miljoner för övriga världen. Det betyder att Netflix nu har ca 149 miljoner användare globalt (60 miljoner i USA och 89 i resten av världen).
Aktien backar runt 2 % i efterhandeln. Säkerligen mycket på grund av den svagare prognosen. Men aktien var samtidigt upp rätt kraftiga 3 % idag, så dagfacit fortfarande på plus. En rapport som var rätt okej trots allt.

Pinterest debuterar på USA-börsen
Så är det dags för nästa högprofilstartup att kliva in på börsen: Pinterest. Senare idag kommer aktien börja handlas via USA-börsen – och aktien har så här långt gjort en Lyft. Introduktionspriset har satts till 19 dollar per aktie, ett pris över det föreslagna intervallet 15-17 dollar. Det ger Pinterest en värdering om 10 miljarder dollar (eller 12,7, har sett lite olika bud – men de flesta verkar luta åt 10).
Att se om Pinterest följer i Lyfts fotspår även i övrigt. Nån månad senare har Lyft nästan aldrig legat över introduktionskursen och stängde igår 13 dollar under (även om det ser ut att bli lite rekyl idag).
Sen är aktiekursen på ett nysjösatt börstechbolag första månaden inte något att allt för mycket hänga upp sig på. Det är vad som händer i långa loppet som kommer bli intressant. Men i det korta perspektivet är de initiala marknadsreaktionerna viktiga – för börsintroduktionsklimatet. På sätt och vis kan sämre introduktioner av tunga eller kända bolag vara en bra sak. Det kan kyla ner förväntningarna på de kommande bolagen (som Uber och Slack), vilket kan ge en mer vettig värdering och därmed lugnare verksamhetsförutsättningar.
Med tanke på det stora intresset lär Pinterest-kursen sticka uppåt rätt kraftigt direkt. Att se om det blir baksmälla börsdag två eller inte.
Lyft rasar efter börspremiären, Jumia rusar
En liten jämförelse mellan två rätt högprofiliga före detta techstartups börskurser. Lyfts och Jumias. Både noterades nyligen. Lyft i slutet av mars och Jumia i slutet av förra veckan.
Och, tja, det är i princip samma kurva för båda. Fast inverterad. Lyft klev in på 72 dollarskurs, hoppade direkt upp till nästan 90 men har sedan dess i princip inte legat över introduktionskursen. Jumia däremot har alltså gjort en omvänd resa. Igår stängde aktien till en kurs tre gånger över introduktionspriset, på lika många börsdagar.
Varför är det här intressant? Båda företagen är först ut, på olika sätt.
Uber-konkurrenten Lyft är första riktigt stora mobilitetsdelningsstartupen att börsnoteras. En temperaturmätare för kommande amerikanska börsintroduktioner i allmänhet och Ubers i synnerhet.
Jumia, Afrikas Amazon, är den första afrikanska startupen som börsnoteras i USA. Och trots att flera afrikanska e-handlare har fått kasta in handduken anser marknaden alltså att Jumias potential är betydligt större än Lyfts.
Nu betyder det här förstås inte så mycket i sig. Att nya börsbolag har svajiga kurser (åt båda håll) är inget ovanligt. Kan vända kraftigt för båda två. Men det kan också vara ett tecken på att Afrika som kontinent blir allt hetare och allt viktigare.
(Och efter jag skrev det här rasade även Jumia, men fortfarande dubbelt upp jämfört med premiärkursen.)

Övrigt
EU:s ministerråd klubbar EU:s nya upphovsrättsdirektiv
Egentligen en icke-händelse eftersom det i praktiken var rätt klart redan, men idag röstade EU:s ministerråd slutligen igenom EU:s nya upphovsrättsdirektiv. Så två år från och med typ nu ska direktivet bli nationell lag i EU-länderna.
Däremot finns det fortfarande förvirring kring vad som står i direktivet. Medveten eller omedveten sådan. När Oisin Cantwell konstaterar att Artikel 11 i direktivet (eller 15 som det kom att heta i slutgiltiga lagtexten) säger Aftonbladet har rätt att begära ersättning av Facebook när jag publicerar den här artikeln så är svaret: kanske. Det beror helt på hur en sådan delning formateras hos Facebook och hur direktivtexten tolkas.
Gällande artikel 13/17 så handlar det inte om att att plattformar ”först måste granskas för att plattformen inte ska bryta mot upphovsrätten”. Direktivet handlar om att säkerställa att en plattform inte har olagligt material på sina plattformar och framförallt inte sprids. Men det måste inte kollas i förväg.
För de flesta tjänster kommer det att räcka att plocka bort när upphovsrättshavare hör av sig. Direktivet betyder fortfarande inte att EU kräver uppladdningsfilter (faktum är att det inte står något om tekniska lösningar i slutgiltiga texten. Det står däremot att länder inte bör ställa generella övervakningskrav.) Och de jättespelare som redan idag har uppladdningsfilter hade haft kvar dessa även utan direktivet, eftersom det finns en värld också utanför EU (läs: främst USA).
Cantwells text kommer av många sågas som partsinlaga från den onda sidan, men en sak håller jag helt med honom om: internet kommer förstås inte dö som följd av det här. Eller till och med: jag tror skillnaden för både oss internetanvändare och för spelarna som på olika sätt berörs av direktivet kommer bli rätt liten.
Mer om varför jag tror det finns här
Nästa EU-lagförslag mot techjättarna: krav på ökad transparens kring algoritmer och rankingar
Ännu ett EU-lagförslag som riktar in sig på (de amerikanska) techjättarna: The platform-to-business law.
Handlar i korta drag om att dessa jätteplattformar måste bli mer transparenta. För produktföretag som Google och Amazon handlar det om att informera om hur de rankar produkter och Facebook ställs högre krav på transparens (och tydlighet antar jag) gällande användarvillkoren.
Det nya regelverket bedöms påverka 7000 onlineföretag, e-handelstjänster med stöd för personalisering, appbutiker, sociala plattformar och prisjämförelsesajter. Så, tja, Google drabbas väl typ över hela banan.
Mer specifikt handlar det för Google om Play-butiken, shoppingverksamheten och sök, för Apple är det Appstore, för Microsoft saker som butiken och sök och för Amazon är det marknadsplatsen (ja, i praktiken hela e-handelsverksamheten. Minst.) Sedan finns det en hög lite mindre spelare. Intressant att artikeln nämner Instagram som det som påverkas hos Facebook. Gissar att det är även handlar om huvudappen.
Intressant nog verkar techjättarna vara positivt inställda, så vi kan nog anta att förslaget inte är alltför långtgående. Återstår att se om den andra sidan håller med.
Forskare har upptäckt sätt att utvinna energi ur snö
Å vad jag älskar att världen trots allt är fylld med så många fantastiskt kreativa och smarta människor. Som här. Forskare som har kommit på ett sätt att utvinna el ur… snö. Snow-based triboelectric nanogenerator. Snow TENG. Som hämtat från Star Wars.
Snö är tydligen positivt laddad när den singlar ner. Lägg till en negativt laddad motpart när snöflingorna landar och – voilà – el som kan lagras och användas. Material som konstaterades som lämpligt att använda visade sig vara silikon. Och ja, den mackapär som forskarna tog fram kan 3D-skrivas ut.
Nu är det här förstås inte samma sak som att det kommer gå att köpa en kommersiell snöelinsamlingsprodukt på Rusta i morgon, men ett framtida användarscenario känns helt klart spännande: solpaneler. I vår del av planeten är sol som bekant inte en konstant. Men kan man börja hitta på teknik som kan täcka upp solluckorna börjar vi prata riktigt konstant elförsörjning. Solpanelerna samlar in energi som vanligt när solen är framme och när det sedan börjar snöa kan snötekniken fortsätta fylla på elbanken.
Det är rätt coolt hur förhållandevis fort vi rör oss mot självförsörjning på bostadssidan.
Nästa version av macOS kan få Siri genvägar, Skärmtid och iMessage-effekter
Uppgifter om att nästa version av macOS kommer få ytterligare några iOS-funktioner. Närmare bestämt Siri genvägar, Skärmtid och iMessage-effekter.
Apple är i full gång på att göra en Facebook. Alltså konsolidera sina två stora operativsystem till en gränssnittsoberoende plattform. Enligt Apple själva siktar de dock inte på att slå ihop macOS och iOS till ett – och det kan nog fortfarande finnas en poäng. De två enhetstyperna har trots allt rätt olika förutsättningar, inte minst genom användandet av menyer och mus.
Däremot finns det förstås inget som stoppar från att koppla ihop allting under huven, så långt det är möjligt. Som att apputvecklingsplattformar får stöd för att kunna göra en enda app som kodmässigt funkar i båda miljöerna.
Men det som är än mer intressant är förstås hur det kommer se ut på IoT-sidan. Om WatchOS kommer få sällskap av fler (eller även här, om det blir en mer gemensam bottenplatta som knyter ihop allt från klockor till Homepod). Apple CarOS?
Pornhub lanserar kanal dedikerad åt biporr
Ha. Briljant. Pornhub öppnar en ny porrkategori. Beesexual. Klipp som ”Pollen squirter gets raided by exotic explorer” och ”Mature natural gets plowed by worker bee”. Biporr, alltså. Med riktiga bin.
Beesexual-kanalen och klippen, med berättarröster tillhörande riktiga porrstjärnor, är Pornhubs sätt att dra sitt strå till stacken (eller sin mängd nektar?) till Operation Honey Bee. Ett initiativ för att rädda bina. Kommande månaden kommer Pornhub donera pengar till biräddarsatsningen baserat på hur många visningar Beesexual-klippen får.
Man kan ha många åsikter om porr som fenomen, men Pornhub är riktigt vassa på att få fart på sina inlägg inte minst i sociala medier – trots att deras verksamhet gör det lite… utmanande. Och just därför finns det trots allt mycket att lära av hur Pornhub jobbar för företag och organisationer som har lite samma problem (fast kanske annan verksamhet). Ja, eller för vilka företag och organisationer som helst egentligen. Hur man kan blanda data, aktualitet och annorlunda vinklar för att paketera och få ut sitt innehåll.
Skapa surr, helt enkelt.
Boston Dynamcs Spot Mini-roobt börjar bogsera lastbilar
Börjar. Ana. Oråd. Ni vet the robot uprising? Jag kan nästan höra marschtrummorna här. (Ja, eller typ ljudet av jättemyror från valfri dålig skräckfilm.)
Ännu en video från Boston Dynamics. Den här gången för första gången en…. flock Spot Minis. Som… drar en lastbil. Perfekt koordinerade, förstås.
När Spot nu på riktigt börjar rulla av produktionsbanden villl Boston Dynamics förstås visa på den praktiska nyttan. Nu kanske det mest troliga användarscenariot inte kommer vara att företag köper ett gäng Spot-robotar för att långsamt bogsera en lastbil, men däremot som exemepl på att den trots allt är rätt kraftfull.
Det jag mest väntar på nu är när Boston Dynamics ska släppa den första grupptwerkingvideon.
Oreo x Games of Thrones
Briljant reklamfilm. Oreo x Game of Thrones.
Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör