Kategorier
Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 17 2019 – del 2

Kohl’s börjar erbjuda möjlighet att lämna tillbaka Amazon-paket i alla sina butiker. Amazon siktar på endagsleveranser för Prime-medlemmar. Amazon har verktyg för att automatiskt säga upp lagerarbeter som inte når sina plockkvoter. WeChat får stöd för liveströmningsshopping. Google får tillstånd att testa paketleveranser med drönare i USA. Tesla presenterar Uber-konkurrenten Tesla Network. Zipline – drönarleveranser av mediciner i Ghana.

Övriga delar i sammanställningen

Del 1: Sociala medier, Sök/SEO

Del 3: Ekonomi och finans, Övrigt

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Detaljhandel/e-handel

Kohl’s gör det möjligt att lämna tillbaka Amazon-paket i alla sina butiker

För ett par veckor sedan skrev jag om hur detaljhandelskedjan Kohl’s har lyckats vända sin krisande skuta genom ett samarbete med Amazon. Igår sköt Kohl’s-aktien upp 9 % efter att företaget att man kommer att utöka samarbetet. Rejält. 

Samarbetet som under pilotsamarbetet omfattade 100 Kohl’s-butiker rullas nu ut till kedjans samtliga 1150 butiker. Det betyder alltså att Amazon-kunder kostnadsfritt kan lämna tillbaka sina Amazon-paket i valfri Kohl’s-butik. 

Ett rätt givet win-win, i en tid när (framförallt) Amazon har setts som den fysiska butikshandelns död. Men det här samarbetet bygger på Amazons alltjämt största svaghet: bristen på fysisk verksamhet. Nära kunderna. Och då pratar jag inte bara om butiker att handla i eller utlämningsställen – utan ännu mer om återlämningsställen. Möjlighet att slippa mecket med att ta sig till något ombud för att dumpa sitt oönskde nätköp. Det är här Walmarts största styrka hela tiden har funnits. 

Så för Amazon är det både en möljighet att minska fraktkostnaderna och få nöjdare kunder. Men Kohl’s tjänar förstås också på det – genom att få kunder till sina butiker. Även det något som Walmart har lyckats med, på ungefär samma sätt. 

Whole Foods i all ära, men det här kan vara ett av Amazons viktigaste samarbeten i USA. 

https://techcrunch.com/2019/04/23/you-can-now-take-your-amazon-returns-to-all-kohls-stores/

Amazon siktar på endagsleveranser för Prime-medlemmar

Två dagars leveranstid? Är du inte klok? Nu siktar Amazon på att halvera sin Prime-leveranstid till bara just en dag. 

För att lyckas med det här biffar man upp sin logistik och sina lager rejält. Ett arbete som kommer att pågå hela 2019. Ja, minst kan man väl tänka. Med tanke på att Alibaba har mål att leverera vartsomhelst i hela världen på 72 timmar så ökar förstås kraven på andra spelare. 

Det som är intressant med initiativet är att det inte bara ska omfatta logistik som Amazon själva hanterar, utan även leveranser via andra budföretag. Så även om Amazons delar i logistikkedjan kommer behöva skruvas på så kommer företag också ställa ännu högre krav på sina partners. 

Amazon satsar mycket på fysisk närvaro och initiativ som detta är förstås en stark drivkraft. Men det handlar inte bara om att få ut sakerna snabbt och bekvämt. Det handlar också om att göra det enkelt att returnera. (Sen är det förstås ännu ett sätt att få in folk i Prime-fållan.) 

Och just returer kommer bli en allt viktigare del för alla (e-)handlare. Last mile. Tillbaka. 

Amazon says it’s working on free one-day Prime shipping

Amazon revealed today that it’s working to offer free one-day shipping as the default for Amazon Prime customers, instead of the free two-day shipping primarily offered today. ”We’re currently working on evolving Prime two-day to Prime one-day,” says the company’s chief financial officer Brian Olsavsky during its first quarter 2019 earnings call.

Amazon har verktyg för att automatiskt säga upp lagerarbeter som inte når sina plockkvoter

Jag skrev nyss om att Amazon siktar på att halvera leveranstiden för sina Prime-medlemmar: från två dagar till en. Det gillar vi kunder. Ju snabbare och billigare desto bättre. Men som vanligt är det alltid någon som måste slanta upp för lunchen. I det här fallet lagerarbetarna. 

Det kommer med jämna mellanrum information om arbetsförhållandena i Amazons olika lager. Att de är lite… sådär. Nu kommer ännu mer information från interna dokument som The Verge har kommit över. 

Enligt uppgifterna sparkar Amazon potentiellt tusentals lagerarbetare varje år för att de inte når sina packåplock-kvoter. Men inte bara det: en stor del av processen är automatiserad. Även själva avskedandet. Failar man tillräckligt många gånger så verkar det som att ens kontrakt automatiskt rivs. Men hej, chefer kan ”korrigera” det automatiska avskedet. Jamen dåså. 

Amazon kan förstås göra (nästan) som de vill här. Men vad det i praktiken innebär är alltså att företaget ännu mer ser sina anställda som helt utbytbara resurser. Resurser som man alltså inte ens är så viktiga att ett så viktigt beslut som avsked hanteras av människor. Rationellt inga konstigheter, men moraliskt? 

I slutändan är det förstås vi konsumenter som avgör vad vi tycker. Med våra plånböcker.

How Amazon automatically tracks and fires warehouse workers for ’productivity’

Amazon’s fulfillment centers are the engine of the company – massive warehouses where workers track, pack, sort, and shuffle each order before sending it on its way to the buyer’s door.

Amazon börjar med garageleveranser

Så börjar Amazon rulla ut sin garageleveranstjänst som presenterades under CES tidigare i år. Alltså en tjänst som gör det möjligt att engångssläppa in bud i garaget. Ja, om garaget är utrustat med rätt utrustning. 

Kort sagt är det här inte bara ett sätt för Amazon att sänka leveranströsklarna ytterligare (när vi väl börjar bil bekväma med den här typen av leveranser, även om garaget är lite mellanväg mot leveranser rakt in i köket) utan också ett sätt för Amazon att fortsätta positionera sig som företaget vi ska välja när vi ska koppla upp vårt hem och allt i det. 

Ja, fram till dess att hus får den här typen av leveransskåp inbyggda redan från början. Komplett med kyl- och frysmöjligheter. 

https://techcrunch.com/2019/04/23/amazon-opens-key-delivery-to-garages/

WeChat får stöd för liveströmningsshopping

Den här veckan har börjat med två trender gällande Kina: börsnoteringar och liveströmning. Här ännu en nyhet på det senare området: livevideomöjlighet via Tencent Live för officiella WeChat-konton. Alltså WeChat-”företagssidor”.

Efter att ha betatestats ska funktionen nu ha släppts i skarp version (även om det fortfarande handlar om pilotverksamhet). Företag med officiella WeChat-konton kan nu koppla samman detta med kontot för Tencent Live, skapa miniprogram (företagets interna format för ”webbsidor” i WeChat-appen) och sedan börja sälja. För det är trots allt detta som det oftast handlar om i liveströmnings-Kina. Att sälja saker i direktsändning. Även för privatpersoner.

Här hos oss är trenden som bekant snarast det omvända: att inte sälja i sin reklam. Att se hur det här kommer att utveckla sig hos oss. Amazon lanserade exempelvis en egen shoppingvideokanal så sent som i februari, så det börjar röra på sig även i väst.

Två kinesiska trender för företag här hemma att reflektera över – eftersom de även så sakteliga börjar göra avtryck hos oss: det enda är shopping som underhållning, det andra är att shoppandet allt mer sker utanför företagets ”egenägda” kanaler.

Liveshoppingsändning i WeChat

Shopify släpper hårdvarukollektion för (e-)handlare

Ännu ett exempel på hur den fysiska handeln blir allt viktigare för e-handeln. E-handelsplattformen Shopify har släppt sin egen kollektion med hårdvara för offlinehandel. 

Produkterna handlar främst om betalning på olika sätt, men Shopify har tänkt helt rätt kring hur produkterna kan användas. Bland annat en blippdosa som ligger på en laddare och är då kopplad till själva kassaterminalen, men dosan kan också plockas från laddaren och då bli en portabel handkassaapparat. 

Shopify blir allt mer heltäckande i hela sitt retail as a service-erbjudande. Ursprungstjänsten, ett sätt att snabbt sätta upp en e-handel för mindre företag, har sedan dess fått sällskap av allt fler delar som behövs för (e-)handel. Komplett med AI-botar som kan hantera hela företagets onlinemarknadsföring. 

När de mindre butikerna börjar leva upp igen, i takt med att vi blir allt mindre sugna att åka omvägen till hockeladan på landet för att handla, så är det rätt självklart att Shopify nu erbjuder ännu fler offlinetjänster. 

Frågan är inte om utan snarare när Shopify kommer ta ett ännu större offlinesteg. Kanske rentav börja erbjuda rena nyttotjänster som städning för dem som väljer det totala handelspaketet. Som kanske i förlängningen också kommer innehålla… själva butikslokalen. 

https://techcrunch.com/2019/04/25/shopify-retail-hardwre-colelction/

Strömmade medier/Prenumerationstjänster

Airbnb kan vara på gång att börja producera eget videoinnehåll

Ännu ett företag uppges fundera på strömmad video: Airbnb. Därför att jamen det är klart att de är. 

Anledningen ska vara att företaget verkligen vill bli ”travel-everything”. Vilket också inkluderar film och serier. Eller så är det för att medgrundaren Brian Chesky ”likes big splashy things” (vilket i sig är långt ifrån den sämsta motiveringen jag hört som anledning att dra igång något). 

Men vad det mer seriöst handlar om är förstås en egen plattform för content marketing, om man så vill. Ta fram material som lockar folk att vilja resa. Om det blir verklighet så lär det bli både material på de egna plattformarna och på andra ställen – som reklamfilmer för företagets tjänster. Vi kan väl gissa att användargenererat innehåll, åtminstone från utvalda ”influencers” kan bli aktuellt. Finansierat av Airbnb själva. 

Verkar som att Airbnb redan håller på att arbeta med en dokumentär: ”“Gay Chorus Deep South,” which records the travels of San Francisco’s Gay Men’s Chorus as it takes a trip through the “Deep South”. Jag är redan hemma på den beskrivningen. 

Och ja, jag tänker Family Guy: ”Look over there! It’s a newly married, interracial, gay couple burning the American flag!” 

https://techcrunch.com/2019/04/24/airbnb-wants-to-get-into-streaming-media-because-why-not/

Dejtingappen Shijijiayuan låter användare liveströmma sina dejter

Ett lika märkligt som underbart initiativ. Kinesiska dejtingappen Shijijiayuan har testat livströmningsdejting. Med publik. 

Till en början ungefär som vanligt. Någon ser någon man gillar. Skillnaden att den personen är inloggad som ”chattvärd”, typ sitter i sitt dejtingbås. Så den andra personen kliver in i den första personens videodejtingbås och så börjar de prata. Och likt hur livesändningar funkar så sänds de… för alla (eller delar) av dem som hänger i appen. Inte bara det. Andra som tittar på livesändningen kan stöta på någon av de två som sänder – medan sändningen pågår. 

Tydligen är dejting i grupp (alltså med vänner) inte ovanligt i Kina, därav initiativet. Typ att man hänger med kompisarna för att det ska bli lite mindre stiff. 

Nu verkar det som att det har blivit rätt stiff. Och rätt många tomma bås. Men skam den som ger sig. Shijijiayuan har skruvat på formatet, som att bara ha ljudsändningar – eller möjligheten att ha med en tredje person i sändningen. Förstås. En dejtingmoderator. Och karaoke. 

Det sköna är att… det verkar funka. Nu har de tre toppdejtingapparna i Kina liknande funktioner. Och användarna hänger längre i apparna tack vare funktionen. 

Märkligt på så många plan. Men hej. Kärleken övervinner allt. Typ. 

https://thenextweb.com/syndication/2019/04/25/chinas-dating-apps-are-experimenting-with-livestreamed-matchmaking/

Apple öppnar Youtube-kanal dedikerad åt Apple TV

Apple fortsätter att satsa på Apple TV. Ja, appen alltså, och inte hårdvaran.Senaste initiativet: en Youtube-kanal – dedikerad åt Apple TV. 

Alltså en kanal där man kan få trailers och bakom kulisserna-material (på Apple-manér verkar klippen dessutom vara annonsfria – inte omöjligt att det är ett ställningstagande i sig). I sig inte särskilt konstigt: Youtube är världens största sökmotor och dessutom världens största videoplattform. Genom att rida på Youtube-algoritmen och användarna hoppas Apple marknadsföra Apple TV även organiskt där. 

Som artikeln konstaterar är det lite märkligt att delar av materialet, som bakom kulisserna-klippp, inte också återfinns i Apple TV-appen. Skulle delvis kunna vara logistk när det handlar om trailers, men lite mindre självklart när det kommer till extramaterial. 

Även här kan det förstås vara som artikeln konstaterar: det materialet kan vara på gång. Men det är inte omöljigt att det är väldigt medvetet. Apple TV är platsen för slutprodukterna. Övrigt material förpassas till andra ställen. Även här som del av marknadsföringen: Apple TV-användare går dit för att se intervjuer med skådisar i serier de gillar, gillar och kommenterar, vilket i sin tur ger materialet och tjänsten spridning mot potentiellt nya kunder. 

Apple Launches Dedicated YouTube Channel for Apple TV

Over the last few weeks Apple has quietly debuted a new YouTube channel dedicated to one of its services: Apple TV.

IoT – internet of things

Google får tillstånd att testa paketleveranser med drönare i USA

Is it a bird? Is it a plane? No! It’s a paketlevererande Google-drönare! 

Nu kommer Google göra som delar av australiensiska Canberra: börja testa leveranser med just drönare. Google blir alltså först på hemmaplan igen. Först (dessutom i världen) med en taxitjänst med självkörande bilar och första företag som fått grönt ljus från de amerikanska myndigheterna att genomföra den här typen av kommersiella och skarpa tester. 

Det är närmare bestämt Alphabet-ägda Wing som fått tillståndet. Samma företag som också genomför försöket i Canberra och är på gång att inleda ett liknande test även i Helsingfors. 

Det intressanta med Canberra-försöket är att det inte handlar om leveranser från något stort amazonigt centrallager utan om leveranser från lokala e-handlare. Om man så vill: den målgrupp som Google satsar väldigt hårt mot med My Busiess. 

Vi kan väl anta att ”instant drönarleveranser” på sikt kommer att kunna vara en av sakerna man kommer kunna ange i sitt My Business-konto. Förstås föjlt av Drone Maps – realtidsspårning av alla drönare i luften. (Och ja, Drone Maps är faktiskt ett jättebra namn på en drone-akt. Ser framför mig hur Google lanserar Drone Maps till tonerna av en drone-artist med samma namn.) 

Zipline – drönarleveranser av mediciner i Ghana

Häromdagen fick Google tillstånd att inleda kommersiella tester med drönarleveranser i USA. För inte så länge sedan påbörjade Google ett liknande test i Canberra i USA. Alltså drönarleveranser av onlineköp från lokala butiker. Men som så ofta förr ligger Afrika före resten av världen.

Det är lätt att glömma, men mobilbetalningar är något som funnits i Afrika betydligt längre än i till och med Kina. Har länge funnits dedikerade mobilbetalningsvalutor. Och då pratar vi ofta om Nokia-mobiler. Helt enkelt en kombination av tre saker: stort behov, stora avstånd och dålig eller obefintlig infrastruktur. Nöden är helt enkelt uppfinningarnas moder.

Samma sak med drönare. San Francisco-företaget Zipline har dragit igång ett program med drönarleveranser i Ghana, tillsammans med myndigheterna, för att leverera vaccin, blod och mediciner från fyra distributionshubbar i landet till 2000 vårdkliniker runtom i landet. 30 drönare som genomför 600 flygningar om dagen. Zipline själva kallar det världens största drönarleveransnätverk och jag tror dem. Det är dessutom andra landet ut för Zipline (Rwanda var först och man ska börja testa medicinleveranser i USA). Och visst är Google inblandade även här, som investerare.

Det som i vår del av världen är något som kan göra våra liv snäppet bekvämare är i ett land som Ghana en betydligt mer basal förutsättning. Och även på det här området är chansen stor att Afrika kommer ligga långt före alla andra. Och med tanke på att Afrika som kontinent nu börjar varva upp på allvar så kan det bli så att resten av världen kommer få jaga ikapp ett rätt bra tag.

https://techcrunch.com/2019/04/24/drone-delivery-startup-zipline-launches-uav-medical-program-in-ghana/

Pacemaker som drivs av hjärtslag istället för batteri

Ännu ett kapitel i serien ”Ola är så obeskrivnligt glad att det finns så otroligt många människor som är så mycket smartare än han”. Likt förra gången handlar det om hjärtat. 

Även om det kanske inte är riktigt lika spektakulärt som ett 3D-utskrivet, fungerande hjärta, men i min värld är det fortfarande lika coolt som självklart att framtidens pacemakers kanske drivs av… hjärtat. Alltså att utrustning som ska hjälpa hjärtat också drivs av den energi som frigörs när hjärtat bultar istället för att vi behöva förlita sig på ett inopererat batteri. 

Våra hus blir allt mer självförsörjande när det kommer till el, via exempelvis solpaneler. Samma sak med våra kroppar. Vi börjar bli allt mindre beroende av extern teknik för att göra allt mer. Redan idag går det att ta ut pengar och betala bara genom att faktiskt dyka upp, utan behov av kort, klocka eller mobil. Incheckning på flyg testas och försök är på gång med att betala med ansiktet i tunnelbanan. 

Det är alltså inte en fråga om om, utan när vi inte längre kommer behöva gå omkring med en mobil i fickan. 

Hur kommer det rent praktiskt att gå till? Ingen aning. Men det kommer högvis med människor många gånger smartare än jag att reda ut. 

Framtidens pacemaker drivs av hjärtslagen – batteriet skrotas

En pacemaker som drivs av hjärtat har visat lovande resultat i grisar. Dessutom kunde pacemakern korrigera hjärtarytmi.

Bekvämlighetsekonomin

Tesla presenterar Uber-konkurrenten Tesla Network

Som väntat presenterades Tesla Network igår – Teslas tjänst med självkörande taxibilar. Ja, eller åtminstone tjänst med självkörande bilar. I Tesla-fallet är, som Musk själv berättade tidigare, alla Tesla-ägare som är giggarna – med sina egna självkörande bilar. Ska lanseras 2020. 

Kort sagt ser Tesla framför sig att Tesla-ägare tjäna pengar på att låta andra åka runt i deras bilar när de själva inte använder dem. En klassisk appdelningstaxitjänst, alltså. Med den skillnaden då som sagt att det inte är tänkt att människor ska köra bilarna. (Bara detaljen med lagstiftningen kvar.) 

Alla Tesla-bilar som nu tillverkas är färdiga för fullständigt självkörande (nivå 5 på självkörarskalan, antar jag). Men det som är riktigt intressant är alltså att det jag har skrivit om tidigare: att Tesla erbjuder sina kunder en inbygg tjänst att tjäna pengar på bilen de har köpt. 

Intressant även att Musk sågar lidartekniken, den radarteknik som de flesta (alla?) andra företag som arbetar med självkörande bilar. Tesla har alltså valt ett annat spår för att få sina bilar att hitta rätt. 

https://techcrunch.com/2019/04/22/tesla-plans-to-launch-a-robotaxi-network-in-2020/

Bo i en Airbnb-potatis

Kan man hyra boende i en gigantiskt potatis via Airbnb? Klart man kan hyra boende i en gigantiskt potatis via Airbnb. 

Har du lust att hjälpa till?
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *