Kategorier
Artikel Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Sociala medier

Alla nyheter som Facebook presenterade under F8-konferensen 2019

Så var det dags för årets upplaga av F8, Facebooks utvecklarkonferens 2019. Det betyder förstås nya tjänster och nya produkter. Mer specifikt nyheter kring själva Facebook-appen, Instagram, Messenger och WhatsApp, men också kring utvecklarplattformar och ny hårdvara Här går jag igenom det vi fick veta om vad som kommer till de olika tjänster, på kort och lite längre sikt.

Så var det dags för årets upplaga av F8, Facebooks utvecklarkonferens 2019. Det betyder förstås nya tjänster och nya produkter. Mer specifikt nyheter kring själva Facebook-appen, Instagram, Messenger och WhatsApp, men också kring utvecklarplattformar och ny hårdvara Här går jag igenom det vi fick veta om vad som kommer till de olika tjänster, på kort och lite längre sikt.

Mark Zuckerberg på scen under årets F8-konferens

Byggandet av en ”privacy focused social platform”

Under sitt öppningsanförande gick Mark Zuckerberg igenom sin vision för nästa steg för Facebook. Både vad gäller produkter, men också den omställning som Facebook ser framför sig som företag. ”The future is private”, som Zuckerberg beskrev Facebooks nästa kapitel.

I stort känns mycket igen från det som Zuckberg la ut tidigare i år. Framförallt beskrivningen av Facebooks två huvudsakliga delar, som också kom att genomsyra många av de efterföljande presentationerna: ”the digital townsquare” och ”the digital livingroom”. Det offentliga och det privata. Men också att det ska bli lättare att gå emellan dem (mer om det senare).

Fler av Facebooks tjänster och funktioner ska framöver genomsyras av de sex principer som Zuckerberg också presenterade tidigare i år:

  • Privata interaktioner
  • Kryptering
  • ”Minskad beständighet” (alltså mer innehåll som lever en begränsad tid)
  • Säkerhet
  • Interoperabilitet (alltså mer sömlösa övergångar mellan tjänster och gränssnitt)
  • Säker datalagring

Det Zuckerberg också åter tog upp var WhatsApp som ritning för hur Facebook konceptuellt kommer att bygga sina tjänster framöver: grunden är en krypterad, snabb, stabil och säker meddelandetjänst som man sedan bygger olika funktioner ovanpå. Både mellan vänner och privatpersoner och mellan privatpersoner och företag.

Dessutom en ny kategorisering av tjänsterna. Ja, eller åtminstone lite nytt att de så uttalat kategoriseras på detta sätt:

  • Facebook: Community
  • Instagram: Expression
  • Messenger: Closest friends (jag antar att även WhatsApp hör hemma här)
Mark Zuckerberg på scen under 2019 års F8-konfererns

Ett mer öppet Facebook som vill att deras tjänster används för att göra gott

Men dessutom har alltså även Facebook interna utmaningar och resor att göra. Zuckerberg tog upp tre punkter som framöver ska vara vägledande för företaget:

”Ett öppet och konsultativt förhållningssätt”: Det återstår att se exakt vad det senare innebär, men sannolikt handlar det om de samarbeten som Zuckerberg också sa behövs. Dels att Facebook mer ska ta hjälp av expertis bland annat inom säkerhet innan de rullar ut nya funktioner, men säkert också omvänt.

”Säkerställa att våra verktyg används för goda ändamål”: Det uttalande och den nyhet som ledde till absolut störst och varmast applåd, så pass att Zuckerberg blev ställd av bemötandet. Handlar bland annat om exempelvis om de striktare API-riktlinjer som Facebook presenterade förra veckan.

”Bygga ut infrastrukturen för att kunna stödja integritetsvisionen”: Den här var jag inte helt på vad den innebar, då den var rätt teknisk. Men i stort handlade det om att de utvecklingar Facebook gör inom programmeringsspråk och databashantering enklare ska kunna hantera behörigheter och rättigheter. Som automatiska regler för att kunna identifiera vilket slags innehåll som får delas och användas på vilka sätt. Handlar säkert också om sådant som användare laddar upp, i ljuset av upphovsrättsdiskussioner och livesända masskjutningar.

Nyheter som presenterades för Facebooks olika tjänster och produkter

Messenger

Lightspeed: Arbetsnamnet på nästa generation Messenger. En chattapp som ska vara mycket  mindre och snabbare än nuvarande app. Den snabbaste chattappen i världen är målbilden. Ska väga in på under 30 MB där nuvarande version landar på 127 MB (och tydligen ligger chattappar i snitt på 232 MB – enligt Facebook)

Close friends: Samla allt med dina närmaste vänner på ett ställe, kommer att gå att se förhandsvisningar från inlägg och stories från Facebook och Instagram direkt inne i Messenger.

Gemensamt videotittande: titta på videos ihop med andra, direkt i Messenger. Messenger Watch Party, alltså.

Interoperabilitet: Messenger får stöd för att kommunikation för att ringa och chatta med WhatsApp och Instagram Direct

Nativeappar för både MacOS och Windows: kommer vara en nedstrippad version av Messenger, fokuserad på chattande och samtal (röst och video).

Emoji-status: lägg en emoji på din profilbild för att kommunicera saker som hur du mår, var du är, vad du gör eller att du har dåligt batteri.

Fler verktyg för företag: standard-lead generation-mallar som gör det enklare för företag att komma igång med chattbotar/autosvar på Messenger. Men mest spännande: Messenger-API:et får officiellt stöd för bokningsfunktionalitet. Kan till och med funka på så sätt att m.me-länkar låter en användare ”ta med sig” inloggningen från företagets sajt till Messenger för att på så sätt via kundtjänst hjälpa kunden vidare – med kunskap om kundens kontokopplade aktiviteter. Ska sedan gå att avsluta transaktionen direkt i Messenger.

Exempel på nya 2019 års version av Messenger

WhatsApp

Produktkataloger: WhatsApp får stöd för företag att ladda upp sin produktkatalog till WhatsApp.

Betalning: Facebooks ambition är att göra det lika enkelt att skicka pengar som meddelanden. 1 miljon testar funktionen med att skicka pengar via WhatsApp och fler länder kommer snart läggas till. Fun fact: finns länder där fler människor har WhatsApp-konton än bankkonton.

Account kit: nytt tillägg i appens utvecklarverktyg gör att det går att välja verifiering via WhatsApp istället för via sms (ytterligare en anledning för Facebook att prata säkerhet och kryptering, alltså)

Exempel på nyheter i WhatsApp under 2019 års F8-konferens

Facebook

Community at heart: Som jag skrev längre upp så kommer nästa generation av Facebook ha grupper ”at heart”. Ska nu bli lika viktigt som vänner och få

Helt ny design: Facebook-appen och facebook.com får helt ny design. Likt Messenger är The big blue inte blå längre, utan i princip helt vit.

Facebook dating: 14 nya länder kommer att få tjänsten under året (dock inte Sverige). Kommer fungera som det gjort i testmarknaderna: en profil som är delvis skild från den vanliga profilen, kräver att användare aktivt går med och bara de som har aktiverat funktionen kan se att någon är i dejtingläge.

Secret crush: En funktion delvis kopplad till dejtingtjänsten. Lägg till de användare du har en crush på i secret crush-listan. Om den personen också lägger till dig i sin crush-lista så blir det en match – och det är först då som man får veta att den andra personen är intresserad av dig.

Marketplace: Får inbyggt stöd för leverans, alltså möjlighet att välja leveranssätt direkt i annonser (i USA initialt).

Meet new friends: En funktion som ska göra det enklare att träffa nya människor om man exempelvis är nyinflyttad till en stad.

Enklare att upptäcka grupper: Matcha dig med grupper du kan vara intresserad av. Den här funktionen kommer också finns i ställen som spelavdelningen och Marketplace. Exempelvis på grupper som handlar om de spel du gillar eller grupper om trädgårdstomtar om du har letat efter det på Marketplace.

Mörkerläge: Appen och webben får båda mörkerläge.

”Bokmärka” din plats i nyhetsflödet: Snabbt hoppa tillbaka där du var.

Dela inlägg till grupper: När inlägg skapas kan man direkt där välja att dela till en eller flera grupper.

Påbörja privata samtal från alla ställen: Oavsett var man börjar, helt publikt eller i en grupp, ska det gå att enkelt gå över till en privat konversation.

Exempel på Facebooks sajt 2019

Facebook-grupper

Grupp-flik: Enklare att hitta till grupperna via navigeringen

Spelgrupper kan skapa subgrupper: Möjlighet att skapa undergrupper som är än mer nischade. Kan komma till andra slags grupper.

Hälsogrupper får proxypostning via admin: Gruppmedlemmar kan be en admin lägga ut något åt dem i gruppen. Kan vara sånt som är extra känsligt och där man som enskild medlem inte vill stå som namngiven avsändare.

”Professional communities”: Möjlighet att ansöka om jobb direkt från grupper.

Shoppinggrupper: Får liveströmningsshopping. Ska gå att ställa frågor och köpa direkt via och under livesändningar (lite oklart dock om det här gällde specifikt shoppinggrupper eller om det också gäller generellt för livesändningar).

Shoppingfunktioner i Facebooks grupper 2019

Workplace

Får designlyft: Samma som för Facebook överlag – mindre blått, mer vitt.

Tätare integrering av tjänster: Workplace-funktioner som grupper, chatt och notiser ska fungera bättre ihop. Kommer också få förslagsfuktionen, alltså tipsa om människor som skulle passa dig att ha kontakt med eller grupper som är lämpliga för dig att gå med i.

Exempel på Instagram 2019

Instagram

Slutar visa antalet likes för ett inlägg: Uppgifterna sedan tidigare stämde när Facebook officiellt bekräftade att man inom kort kommer börja testa att inte längre visa antalet likes. Syns fortfarande för den som delar, men inte för andra.

Ännu mer shoppingfokus: betalning och browsande ska komma ännu närmare varandra. Alltså möjligheten att hantera hela shoppingflödet, från marknadsföring till transaktion, direkt i appen. Checkout-funktionen rullas ut bredare. Shoppers, sellers och creators kommer föras närmare varandra.

Shopping from creators: Utvalda användare, närmare bestämt ”public figures, creatores, athletes, publishers and artists” kommer kunna tagga kläder I bilder och låta sina följare köpa dem direkt i appen. Börjar testas i liten skala nästa vecka. ”Shoppable creator posts”, alltså.

Stories får ny create mode: Det blir inte längre nödvändigt att börja med en video eller en bild, det går lika bra att börja med en quiz eller en dekal. Allt för att det ska bli lättare att dela (och förstås sänka tröskeln för att få ännu fler att använda funktionen).

Donationssticker: Lägg ut sticker för att samla in pengar till välgörande ändamål.

Close friends: Ännu mer fokus på att dela innehåll med precis de människor du vill.

Solfjädernavigering: Ännu en funktion som hittats i kod syntes: en mer tumvänlig navigering för att välja olika kamerafunktioner i stories.

Instagram ska också satsa ännu mer på att motverka mobbing, bland annat genom tre nya funktioner:

  • Away mode: Möjlighet att pausa notifieringar under ”känsliga perioder”, som när ett förhållande precis har tagit slut.
  • Nudge: Appen kommer varna dig om du är på gång att posta innehåll som kan klassas som mobbinginnehåll.
  • Hantera andras interaktioner med dig: Ett steg före totalt blockande, möjlighet att sätta begränsningar för vad andra får göra. Exempelvis stoppa vissa kontakter från att kommentera dina poster.
Exempel på Instagram 2019

Portal

Rullas ut globalt: Kommer till Europa i höst

Får stöd för WhatsApp: Kommer alltså gå att ha samtal via både Messenger och WhatsApp, krypterat förstås.

Strömma via Facebook live till Portal: Kommer senare i år.

Amazon Prime Video: Möjligt att se på Prime Video via din Portal, kommer senare i år.

Fler Alexa-skills: Kommer bli möjligt att exempelvis få nyhetsuppdateringar.

Fler spel: Portal kommer satsa ännu mer på att spela spel tillsammans med personen i andra änden.

Story time utökas: Kommer att få en fristående app som fungerar även utan samtal, dessutom läggs fler barnböcker till.

Dela bilder från Instagram: Välj bilder från Insta och dela dem direkt till Portals Superframes-funktion.

Fler AR-effekter: Möjlighet att leka med fler effekter under samtal.

Exempel på Portal 2019

AR/VR

Spark AR Studio för Windows: AR-skaparplattformen Spark kommer gå att köra på båda Mac och Windows, via nativeapplikationer.

Instagram får Spark AR: I sommar kommer Instagram-stöd för hela Spark AR:s skapar- och utvecklarverktyg att börja testas.

Två nya Oculus-modeller: Quest och Rift S. Rift S är en uppgradering av Rift, medan Quest är ett nytt fristående visir. Kräver alltså ingen uppsättning av kameror och behöver inga sladdar. Omvärldsspårningen ska vara inbyggd i visiret. Förbeställningar öppnade igår och båda modellerna börjar säljas 21 maj, för 399 dollar styck.

Oculus for business: Kommer att gå att prenumerera snarare än bara köpa specialanpassade versioner av Oculus-visiren. Oculus Go for business kommer gå lös på 599 dollar (64 GB) och Enterprise Oculus Quest för 999 dollar (128 GB). Inklusive första årets kostnader för support och under håll, vilket sedan kostar 180 dollar per enhet och år. Prenumerationerna ”includes a dedicated software suite offering device setup and management tools, enterprise-grade service and support, and a new user experience customized for business use cases.”

De olika Oculus-modellerna 2019

Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *