Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i sammanställningen
Detaljhandel/e-handel
Wing blir första företag att erbjuda drönarleveranser i USA
Så har Google-ägda Wing börjat med de första drönarleveranserna i USA. Ett litet test i en amerikansk stad med ett fåtal inblandade företag, visserligen, men alltjämt ett kommersiellt och skarpt test.
Wing genomför sitt drönande tillsammans med Walgreens, FedEx Express och en lokal handlare och som jag har skrivit om tidigare handlar det främst om ganska småskaliga leveranser (både i omfång och utbud). Boende i drönarområden kan välja att hoppa på tjänsten för sina beställningar.
Det jag verkligen gillar är konstaterandet att de levererade paketen kommer att hissas ned ”försiktigt” till en angiven yta på mottagarens tomt eller uppfart. Det verkar kort sagt som att Wing inte kommer att välja den så kallade ”PostNord-modellen” för sina leveranser.
Ser fram emot när vi får elscooteröveretablering i luften. Tänker att leveransföretagen kommer att utrusta sina drönare med målsökande missiler för att ta hand om konkurrensen.
Wing Launches America’s First Commercial Drone Delivery Service | Digital Trends
Drone delivery has officially started in the United States. Wing officially went into operation this week. The drone delivery service will be delivering over-the-counter medication, as well as snacks and gifts, to people who live and work in the town of Christiansburg, Virginia.
Amazon breddar sitt pickupprogram Counter till tusentals nya platser
Amazon fortsätter att stärka sig inom företagets kanske svagaste gren: fysisk närvaro. Nu rullar man ut sitt upphämtningsprogram Counter till tusentals fler platser runt om i USA.
Handlar som det låter om ombudsverksamhet. Hämta ut ditt paket istället för att få dem hemlevererat. De nya platserna har kommmit till via ett antal nya samarbetspartners med befintliga fysiska butiker och lokaler.
Samarbetsbutikerna gör alltså en Kohl’s, som tidigare i år (efter en tids testande) beslutat att alla deras butiker ska kunna ta emot Amazon-returer. Tanken där är sannolikt ungefär densamma som i de nu aktuella ombudsbutikerna: få trafik till sina butiker. Butikskedjorna som inte har samma onlinenärvaro som Amazon stärker alltså upp en av Amazons svagheter, samtidigt som dessa butiker använder Amazon som kanal just för att driva trafik.
Det framstår allt mer som att den enda ”bransch” som INTE behöver oroa sig för Amazons framfart är handlare. Värre för ungefär alla andra.
Amazon expands its in-store pickup service, Counter, to thousands more stores | TechCrunch
Amazon Counter, the online retailer’s in-store pickup option that launched this summer at 100+ Rite Aid locations in the U.S., is now expanding. The
Pinduoduo kan ha gått om JD.com i försäljningsvolym
Ännu ett skifte i e-handelstoppen i Kina. Under förra året rapporterades det att Pinduoduo gått om JD.com sett till antal månadsanvändare. Nu har Pinduoduo-grundaren Huang Zheng gått ut med påståendet att även försäljningsvolymerna är större för Pinduoduo än Duo. Pinduoduo är med andra ord i så fall på riktigt numer Kinas näst största e-handlare.
För Pinduoduo så landade de tolv senaste månadernas försäljning på runt 103 miljarder dollar, vilket motsvarar än ökning på 171 % på årsbasis.
JD gjorde dock i början av året det som många stora techbolag gör nuförtiden: slutar rapportera en siffra som inte riktigt ser lika bra ut längre. Just försäljningsvolymen är en sådan som JD inte längre. Så som artikeln konstaterar är det svårt att veta hur Zheng kan vara så säker på det (sannolikt har han dragit ett streck för de respektive bolagens försäljningsutveckling baserat på den procentuella förändringen senaste åren).
Med den räkneövningen är det inte ett orimligt scenario. Till och med rätt troligt.
Och det skulle om man så vill också vara ett stafettpinneöverlämning mellan gammalt och nytt. JD, likt Alibaba och Amazon, är om man så vill e-handel som den har sett ut sedan vi kunde börja e-handla. Postorderkatalogen på nätet. Pinduoduo har redan från början utgått från det sociala, via gruppshoppande, och spelifiering (shoppande som underhållning).
Pinduoduo började sin verksamhet mer fokuserat på mindre städer och landsbygden i USA – och kunder med lägre inkomster. Trots att Pinduoduo redan tidigare gått om JD i antal användare så köpte JD-kunderna för mer, vilket gjorde att transaktionsvolymerna var högre där. Men nu har de båda företagen börjat krypa in på varandras områden. JD (och Alibaba) har allt mer börjat sikta in sig på Pinduoduos kunder och sätt att shoppa, medan Pinduoduo siktar på det omvända.
Båda resorna har förstås utmaningar. En modell som funkar klockrent mot en målgrupp är inte ett givet framgångsrecept mot en annan. Men skulle jag sia om vilket av företagen som har störst utmaning så är det JD (och Alibaba). Att optimera logistik och ta fram smarta rekommendationsmotorer är inget som vem som helst gör på en helg, men det sociala – att skapa genuint engagemang hos sina kunder bortom reklam och priserbjudanden – är sannolikt ännu svårare.
Pinduoduo surpasses JD.com on GMV two years earlier than planned, says founder Huang (updated) | KrASIA
The platform now wants to reframe itself as a marketplace for branded merchandise.
American Express, Discover, Mastercard och Visa släpper gemensam köp-knapp
Ähejåhå vad jag ser fram emot att nåt sånt här blir standard. American Express, Discover, Mastercard och Visa har gått samman och tagit fram en gemensam köp-knapp.
Handel och e-handel har alltid byggt på att det är handlaren som har bestämt vilket betalsätt som accepteras. När det fanns ett fåtal att välja på i internets barndom (ja, och… några år dessförinnan) så var det många gånger kopplat till hyfsat höga avgifter. Numer finns det en drös att välja på. Och vi konsumenter blir allt mer vana vid att vi vill kunna välja att få saker på det sätt vi vill ha.
Kundfokus, y’all.
Det här tänker alltså kortföretagskvartetten försöka råda bot på. Genom att signa upp sig för tjänsten så kan man fylla i kort och leveransinformation så att denna sedan lagras och är förifylld på alla ställen som har knappen.
Visst finns det liknande, som Klarna, och Apple och Google håller på att göra ungefär det här med sina betaltjänster. Men det jag ser fram emot är när mina föredragna betal- och leveransalternativ automatiskt blir de förvalda. Oavsett vilket ställe jag vill handla på.
https://www.businessinsider.com/american-express-discover-mastercard-visa-debut-joint-buy-button-2019-10?r=US&IR=T
Alibaba bjuder på AR-modevisning inför Singles’ Day
Snart är det dags för julafton i Kina. Åtminstone för (e-)handelsbolagen. Årets Singles’ Day, Alibabas stora shoppinghappening, rycker allt närmare. 11.11. Elfte november, alltså. (Ja, eller den här gången egentligen 11.11.11, eftersom det är elfte upplagan.) Och i år lanserade Alibaba för första gången Singles’ Day-exklusiva prylar i samband med den Tmall-modevisning som traditionsenligt inledde året Singles’-period.
Modevisningen passar väl in i hela liveströmningsshopping-fenomenet. Det kommer gå att direkt köpa kläderna som visas upp (”See now, buy now”). Och modevisningen verkar upplevas bäst i mobilen, även för dem som är på plats. Det kommer med andra ord finnas AR-upplevelser utöver själva köpknappen.
Och köpas kommer det att göras. Förra året spenderade kineserna sisådär 25 miljarder dollar och i år räknar man med att hela jippot ska nå 500 miljoner potentiella kunder under de 24 timmarna – 100 miljoner fler än förra året. Och det är då bara Alibabas egna plattformar. Sedan tillkommer allt det som andra e-handlare kommer göra för att rida på tillfället.
Vi kan väl kort sagt anta att årets Singles’ Day försäljningsmässigt kommer köra över föregående års rekord. Igen.
11.11 Fashion Show Now Far More Than Just Fashion
Alibaba Group’s ”Tmall Collection” show, the annual curtain-raiser for the 11.11 Global Shopping Festival, used to focus squarely on the world’s most
Alibaba satsar på hållbarhet till årets Singles’ Day
Mer om årets upplaga av Alibabas stora shoppinghögtid 11.11, eller Singles’ Day. Och den här gången fokus på ett område som jag applåderar mer än själva shoppinghysterin: fokus på hållbarhet.
Årets Singles’ Day har tre huvudrubriker: New business, New Consumption och Green action. Den sista handlar alltså om hur man kan minska den klimatpåverkan och det avfall som shoppingen, framförallt e-handeln och logistiken, ger upphov till.
Förra året hanterade och skeppade Alibaba 1 miljard beställningar, en siffra som förstås lär öka rätt mycket i år med tanke på att företaget tror att den potentiella kundbasen kommer vara 100 miljoner fler än förra året. Men trots det siktar Alibaba att förbruka 200 000 kilowattimmar mindre energi för att få ut kundernas paket (via saker som förnyelsebar energi och bättre serverkylning).
Alibabas logistikdel Cainiao har dessutom proklamerat att 20 november kommer ”dedikeras åt återvinningen av kartongemballage”. Tänk världskartongåtervinningsdagen. Lite oklart exakt hur det kommer uppmärksammas och genomföras den dagen (folk går man ur huse och återvinner sina Singles’ Day-emballage?). Som en mer permanent åtgärd kommer Cainiao omvandla 75 000 platser till permanenta åtevinningsstationer. Och mest intressant: ”kontakta expressbudfirmor för att hämta kartonger och emballage”.
Även här, lite oklart exakt hur det är tänkt att genomföras. Om det innebär att kunna ubra sitt avfall på individbasis så känns det snarare som något som kommer öka klimatpåverkan. Men jag misstänker att återvinningshanteringen kanske inte är lika utbyggd i Kina som här och då kanske det kan finnas en poäng (om inte annat genom att Cainiao alltså etablerar återvinningsstationer och sedan ansvarar för tömningen av dessa).
Men det intressanta på lite längre sikt här är något som vi också ser hos oss. Hur handel, logistik och återvinning allt mer smälter samman, från att ha varit rätt tydligt uppdelade verksamheter. Att leveransbolag också kan ta med sig returer. Eller kanske också i allt högre utsträckning också har ren återvinningshantering som del av sin verksamhet.
Vilket förstås också kan leda till krav på dem som säljer. Amazon har redan börjat straffa säljare som slösar med emballage och det kan bli något vi ser mer av. Kan förstås också komma regleringsvägen, där den som orsakar avfall (som en e-handlare) kommer behöva ta ett större ansvar för efterhanteringen. Och då inte bara ta emot oönskade returer utan också just än mer aktivt bidra till (samhälls)kostnaderna för avfallshanteringen.
Alibaba Introduces Sustainability Initiatives to Make Singles’ Day as Green as Possible
Alibaba will implement recycling and energy-saving protocols to minimize the environmental impact of the biggest shopping day of the year.
Strömmade medier/prenumerationstjänster
Google startar spelstudios för att skapa exklusivt innehåll till Stadia
Hur ser man till att skapa exklusivt innehåll på en onlineplattform? Ett sätt är förstås att betala externa företag att göra det. Ett annat är att ta fram innehållet själv. Som Apple, som köpt in exklusivt material till sin kommande strömningstjänst TV+, men som bara för ett par veckor sedan meddelade att de också har startat en ren inhouseproduktionsstudio för video (första titel ut, Masters of the Air – del tre i Band of Brothers-serien, om man så vill). Nu slår även Google upp portarna till en egen studio – för spelplattformen Stadia.
En stor skillnad mellan Googles speltjänst och Apples motsvarighet Arcade är att titlarna hos Apple är exklusiva för tjänsten (åtminstone i mobilen, kan släppas på konsoller). Stadia består av få exklusiva titlar, vilket också sänker värdet på själva Stadia-abonnemanget. Men det ser Google nu alltså ut att vilja ändra på.
Dessutom ska studion vara den första – det kommer alltså fler.
Att se om Apple även väljer att dubbelköra Arcade på samma sätt som TV+. Alltså både betala externa företag och ta fram helt inhouseutvecklade spel.
Google created its own studio for Stadia-exclusive games
At its GDC 2019 keynote, Google announced Stadia Games and Entertainment, a new first-party games studio that will be creating exclusive games for the new platform, led by former EA and Ubisoft executive and producer Jade Raymond.
Youtube presenterar sin första interaktiva show
Så är det dags för Youtube att hoppa på tåget med interaktiv videoinnehåll med ”A Heist with Markiplier”. Ungefär vad du låter som: medverka i en stöt och gör val längs med vägen som kommer att påverka handlingen och utgången.
Programmet är alltså det första egna i det här formatet för Youtube, inom ramen för den egenfinansierade Originals-tjänsten (som en gång i tiden krävde prenumeration men som idag även går att se annonsfinansierat, därför att annonser är det enda sätt som Google på riktigt vet hur man kan tjäna pengar på konsumenter). Serien som börjar sändas 30 oktober ska innehålla 31 olika möjliga slut.
Känns som att Halloween-premiärdatumet inte är en slump. Hela serien andas lätt trippig spökhusskräckkänsla. Att en blinkning till The Blair Witch Project hinner svischa förbi känns inte som en slump. Med ett stänk humor.
Markiplier är spelströmmare med över 20 miljoner följare och att det är förstås medvetet. Dels för att Youtube länge har velat satsa på sina egna medlemmar, både för att fånga befintliga tittare och för att driva användare till tjänsten, men dels också för att interaktiva spel suddar ut gränsen mellan spel och video. Själva konceptet har funnits väldigt länge, men dagens teknik har gjort att det är enklare än någonsin av väva ihop de båda disciplinerna på ett sömlöst sätt.
Sen finns det förstås också en annan rejäl fördel med interaktiva filmer och serier: det finns som sagt var ett gäng olika spår och slut. Det innebär att du kan se en ”ny” film eller serie flera gånger. Det gör att användarna hänger längre i videotjänsten och i Youtube-fallet – ser fler annonser som ”gratis”användare. Man kan alltså spela in flera filmer samtidigt och därmed spara pengar på produktionen.
Blir intressant att se om (eller förmodilgen när) något av företagen som har både videotjänst och speltjänst på riktigt börjar bygga ihop de två olika tjänsterna för en ännu mer interaktiv upplevelse – samtidigt som man kan driva spelfans till videotjänsten och omvänt. Både Apple och Google (plus förstås Tencent) har förutsättningarna.
YouTube’s first interactive original is a heist show starring gaming personality Markiplier
YouTube has debuted the trailer for its first interactive original show, a special starring gaming personality Markiplier that lets viewers lead him through a heist. The show will debut on October 30th and include 61 total videos leading to 31 possible endings.
Är det människor och inte algoritmer som sprider hatpropaganda?
Woah! En kontroversiell och chockerande studie från Penn State. Det kanske inte är Youtubes algoritmer som är den främsta anledningen till att det sprids en massa radikal- och extremistprogaganda på plattformen. Den främsta anledningen verkar vara… människor?
Maybe It’s Not YouTube’s Algorithm That Radicalizes People
In a new report, Penn State political scientists say that it’s not the recommendation engine, but the communities that form around right-wing content.
Spotify släpper nytt rekommendationsannonsformat – även för betalande användare
Nytt annonsformat från Spotify. Ett takeoverformat. Skivbolag och artister kan nu börja köpa ”rekomendationspopupen” för att promota ny musik. Ungefär samma som tidigare med skillnaden att det nu går att köpa ytan.
Precis vad världen behöver. Fler popuper. Och det bästa? Gäller för annonsabonnemang OCH betalabonnemang. Så kort sagt kommer även betalande användare (sannolikt/kanske – beroende på vilka artister de lyssnar på) utsättas för reklam.
Visst, premiumanvändare kan stänga av funktionen om de vill. Men då stängs alltså funktionen helt av, så att inte heller icke-sponsrade rekommendationer kan dyka upp på det här sättet. Och visst, det är inte ljudreklam som stör själva lyssnandet – men det är fortfarande reklam i betal-Spotify. Vi pratar dessutom i det här fallet om att, tja, köpa rekommendationsfunktionen.
Vi börjar se fler och fler sådana här initaitiv och tester – sätt att försöka få in reklam i tjänster även för användare som betalar för sig (med pengar). Frågan är om våra preumerationstjänster kommer sluta tidningscirkeln: du får betala för innehållet två gånger. Dels genom att beala för själva tjänsten OCH genom att titta på reklam.
Vore också ett sätt att fira webbens fyrtioårsjubileum.
Spotify now lets artists buy a full-screen ’recommendation’ promoting their new album | TechCrunch
Spotify recently added a feature that will occasionally pop up a full-screen recommendation of a new album the service thinks you’ll like, based on a
Verizon erbjuder sina kunder ett års gratis Disney+
Lanseringen av Disneys egna strömningstjänst Disney+ rycker allt närmare och sägs, tillsammans med Apples motsvarighet, bli starten på ”strömningskriget”. Fram till i vår kommer fyra tunga spelare lansera strömningstjänster, plus några mindre. Det har förstås fått Netflixs investerare att bli lite oroliga.
Det blev inte mindre oro igår. Aktien föll på nyheten att Disney har ingått avtal med en av USA:s största internetleverantörer Verizon. Avtalet innebär att Verizon blir exklusiv leverantör av Disney+ för trådlösa nätverk i USA, men det som verkligen fick oron att sprida sig i investerarflocken var att Disney gör en Apple och erbjuder ett års gratis Disney+. Åtminstone för de kunder som har något av Verizons Unlimited-abonnemang, ett Fios-bredbandabonnemang eller företagets trådlösa 5G-abonnemang.
Men till skillnad från Apple, där alla som köper en ny Apple-pryl som kan hantera TV+, så gäller Verizon-erbjudandet även befintliga kunder. Kort sagt har Disney skaffat sig en rätt tung marknadsföringskanal och Verizon har fått ett väldigt attraktivt innehållspaket. Med tanke på att USA dessutom har avskaffat nätneutraliteten så kan Verizon dessutom sätta upp hur många Disney-gräddfiler de vill vad gäller bandbredd, vilket säkert inte heller kommer sitta i vägen.
När Disney+ kommer hit vet vi inte än (jag skulle gissa Q1 2020). Inte heller om någon leverantör i Sverige kommer erbjuda något liknande. Men Disney är alltså beredda att ta rejäla kostnader för att få snurr på sin nya tjänst. Liksom de övriga media- och techjättarna som är på väg ut med sina motsvarande tjänster. Tjänster som prismässigt dessutom vad det verkar i många (alla?) fall kommer hamna en bra bit under Netflix. Netflix andra årtionde som strömningsföretag ser alltså ut att bli betydligt tuffare än de första tio – trots betydligt fler potentiella kunder.
Verizon is offering a free year of Disney+ to unlimited data and Fios customers
Customers on Verizon’s unlimited data plans will be able to score a free year of Disney’s upcoming streaming service, Disney+. The deal, which is valued at $84, is available to new and existing 4G LTE and 5G unlimited customers as well as Fios broadband or 5G home wireless internet customers.
Amerikanskt lagförslag: låt strömningstjänster skicka ut krismeddelanden till allmänheten
Ett lagförslag helt rätt i tiden: låt strömningstjänster hantera meddelanden till allmänheten. Alltså krismeddelanden som i dagsläget bara går att se eller höra via traditionell radio och tv (och förstås via Hesa fredrik-högtalare).
Om samhället behöver informera vid en kris så är det alltjämt de traditionella kanalerna som gäller. Visst, det går att gå in och söka information via webben, som krismyndigheters sajter. Förhoppningsvis finns dessa även representerade i sociala medier.
Men vad vi pratar om här är att viktiga meddelanden ska finnas där människor är. I medier som de konsumerar. När dagens riktlinjer satte upp var det tv:n och radion, som alltid stod på och fanns inom nära räckhåll för de flesta. Så ser det inte ut idag. Facebook har redan vissa former av krismeddelanden som kan gå in och ”avbryta”, men ännu mer standardiserade meddelanden som kan gå in och bryta och verkligen finnas på relevanta ställen är förstås ännu bättre.
Det finns ju också allt mer stöd för att pusha ut notiser via mobiler i exempelvis ett drabbat område, men det bygger fortfarande på att du tittar på mobilen (kanske inte ett jätteproblem för många människor, men hej). Skulle det kunna gå in och bryta ditt Spotify-lyssnande så skulle du definitivt uppmärksamma det. Ja, eller vilka strömmade medier du andra onlinekanaler som du föredrar.
US lawmakers want streaming services like Netflix to issue emergency alerts
A bipartisan bill reintroduced in the Senate by US Senators Brian Schatz (D-Hawai’i) and John Thune (R-S.D.) could lead to emergency alerts issued through online video and audio streaming services like Netflix and Spotify. The Senators originally introduced the bill last year after that infamous false missile alert text went out across Hawai’i.
Amazon kan släppa en egen nyhetsaggregeringsapp
Ett potentiellt rätt stort och viktigt drag från Amazon: företaget släpper en nyhetsaggregeringsapp.
Visst, den är bara för Fire TV-användare i USA, så inte så att alla andra nyhetsaggregeringstjänster måste börja darra av oro. Likt de flesta som försöker få till ett Spotify för nyheter, inklusive möjlighet att faktiskt direkt eller indirekt tjäna pengar på en sådan tjänst, så är det långtifrån ett heltäckande utbud publikationer.
Men vi pratar Amazon här. Av alla som satsar på något liknande, Apple inte minst, så har Amazon inte bara stora finansiella muskler att betala publikationer för innehåll med. De har också sitt Prime-paket, där en samlande nyhetsabonnemangstjänst skulle kunna tryckas in i. Eller som plustjänst. Lägg sedan till att de skulle kunna ta sin nyhetsaggregerare till iOS och Android. Och förstås till Alexa (även om ljud kanske inte är kanalen för långa och fördjupande artiklar – alltså sånt som ofta hamnar bakom betalvägg).
Blir intressant att följa hur Amazon tänker in den här i sitt totala ekosystem och sin strategi framåt.
Amazon is rolling out a news aggregation app for Fire TV and tablets | TechCrunch
Beginning today, Amazon will be rolling out a news aggregation app for Fire TV users in the U.S. The app serves up a customizable news experience from a
IoT – internet of things
Google når stort genombrott för kvandatorer – ”kvantöverlägsenhet” enligt egen utsago
Dagens ord: kvantöverlägsenhet. Google säger nu att man har nått ett rejält genombrott för kvantdatorer genom att man med en egenutvecklad kvantburk på 200 sekunder lyckats utföra en beräkning som dagens värsta ”vanliga” superdator Summit hade behövt sisådär 10 000 år på sig. Vilket ju i så fall är… rätt snabbt.
När man sedan läser vidare visar det sig att IBM, företaget bakom just Summit, har ifrågasatt Googles resultat. Google verkar ha utgått från dagens Summit-prestanda, som tydligen ska vara cappad jämfört med vad IBM anser att Summit ska klara av. Att Summits potential inte är 10 000 år för att hantera beräkningen, utan 2,5 dagar.
Oavsett så är ju 200 sekunder fortfarande rätt rejält mycket snabbare än 2,5 dagar, så även om Googles resultat ännu inte formellt har hunnit expertgranskas så känns det oavsett som en… hyfsat stor bedrift. Och oavsett är kvantdatorer som koncept och fenomen så sjukt spännande (ja, det lilla jag känner att jag begriper, åtminstone). Även om det fortfarande är… ett tag kvar till dess att vi har kvantteknik i våra konsumentprylar.
Google confirms ’quantum supremacy’ breakthrough
Google has officially announced that it’s achieved quantum supremacy. The full details of the research are now public, and the broader scientific community can fully scrutinize what Google claims to have achieved.
Elon Musk skickar första tweeten från SpaceX:s internetsatellitnätverk
Jag har tidigare skrivit att världen allt mer är på väg mot två parallella internet: ett ”amerikanskt” och du rysk-kinesiskt. Nu kanske vi kan lägga till ytterligare ett: Elon Musk-internätet.
Det verkar som att Musk har lyckats skicka en tweet via Starlink Internet, alltså det nätverk som skapades när SpaceX sköt upp ett gäng satelliter i omloppsbana runt Jorden.
Tanken med hela Starlink-projektet är att ge höghastighetsinternet till hela planeten och det första synliga resultatet kom alltså via i form av en… tweet. Passande, trots allt.
Looks like Elon Musk just tweeted using the Starlink internet
It appears that SpaceX founder and CEO Elon Musk has sent his first tweet using the Starlink internet.
SpaceX kan börja erbjuda internetuppkoppling via Starlink internet i mitten av 2020
Elon Musk som internetuppkopplingsleverantör redan i mitten av nästa år? Tja kanske.
Igår skickade Elon Musk enligt utsago den första tweeten via Starlink Internet – alltså Musk-företaget SpaceX:s egna nätverk av satelliter som började skjutas upp i maj i år. Just nu ska det finnas 60 satelliter i omloppsbana, men företaget siktar på 12 000 och i förlängningen att kunna erbjuda internetuppkoppling till hela planeten. Särskilt de delar av världen som av olika anledningar saknar stabil och kostnadsöverkomlig tillgång. Läs: främst de attraktiva tillväxtmarknaderna.
Enligt uttalanden från SpaceX så planerar företaget alltså att kunna erbjuda internet via Starlink redan så tidigt som i mitten av 2020. Blir intressant att se hur det går med det initiativet. Och andra, liknande. Det börjar bli allt mer trångt i omloppsbanan i takt med att allt fler, inte minst bland techjättarna, på olika sätt är sugna på att lägga till internettillgång fullt ut som del av deras respektive ekosystem.
SpaceX aims to provide internet coverage with Starlink constellation as soon as mid-2020
SpaceX says it plans to begin offering broadband services to customers with its massive internet-from-space initiative, known as Starlink, as early as mid-2020, SpaceNews reports. The company needs to complete six to eight launches, with 60 satellites per ride, in order to get the service up and running, SpaceX president and COO Gwynne Shotwell told reporters during a media roundtable in Washington, DC.
SpaceX ansöker om att få skjuta upp ytterligare 30 000 internetsatelliter
Häromdagen skickade Elon Musk den första tweeten via hans ”eget” internet. Eller åtminstone via det Starlink internet-nätverk som SpaceX håller på att bygga upp för att erbjuda internetåtkomst främst i delar av världen där sånt är en bristvara. Just nu snurrar 60 satelliter i omloppsbana, men man har tillstånd att köra upp 12 000. Men även det var tydligen lite lite. Nu har man ansökt om att få skicka upp ytterligare några satelliter. 30 000 ytterligare satelliter.
Det är… några stycken.
När kommer SpaceX erbjuda Starlink-abonnemang? (Ja, eller överhuvudtaget kommersiell/publik åtkomst.) Det vet vi inte, men i samband med Musks tweet så meddelade SpaceX att planen är att tjänsten ska kunna börja levera internet i mitten av nästa år. Att se hur den tidplanen håller – och i vilken omfattning det i så fall blir vid starten.
SpaceX just filed a request to run 30,000 more Starlink satellites in orbit
SpaceX is seeking permission from the International Telecommunication Union to access spectrum for 30,000 satellites for its Starlink network, SpaceNews reported today. That number is in addition to the 12,000 satellites already approved by the ITU and FCC. There are 20 filings in total, each for 1,500 satellites structured in various orbits between 204 and…
Helt självkörande Teslor kan komma redan 2020
När kommer vi få helt självkörande Teslor? 2019. Enligt Elon Musk.
I samband med företagets oväntat positiva kvartalsrapport häromdagen konstaterade Musk att Tesla-bilar kommer kunna köra helt själv mot slutet av året. Feature complete så att den kan köra helt själv ”större delen av tiden” och i de flesta situationer. Kommer enligt Musk åtminstone öppnas för early access-tillgång i år (alltså inom typ två månader).
Det betyder förstås inte att alla Tesla ägare som har självkörarfunktionen installerad kommer kunna luta sig tillbaka och låta bilen köra dit den ska helt på egen hand direkt 2020. ”Större delen av tiden” betyder fortfarande att någon måste sitta bakom ratten och kunna ta kontrollen.
De två återstående självkörarnivåerna ligger kort sagt lite längre fram. Den ena är att Tesla litar så pass mycket på sin teknik att de verkligen kan släppa lös självkörandet fullt ut. Den andra är kanske den svåraste: övertyga lagstiftare om att det är okej.
Men, tja, framtiden anländer alltså rätt mycket om två månader. Så ni vet.
Elon Musk: Tesla Full Self-Driving in early access this year, without supervision next year
Elon Musk has clarified Tesla’s timeline to achieve ”Full Self-Driving,” which he thinks could be in the early access program,…
Google tycker att användare med smarta prylar ska informera gäster om dessa
En tänkvärd, ja, tanke från Googles chef över företagets smarta hårdvara: folk som har smarta enheter hemma (läs: ständigt uppkopplade och lyssnande) borde överväga att ”informera om förekomsten av smarta enheter innan man bjuder in gäster i sina hem”. Kort sagt: be om samtycke för datainsamling.
Det här är en väldigt intressant principiell diskussion. Ja, inte bara principiell. Om man så vill en ren GDPR-fråga. Du har smartenheter hemma och har valt att dessa alltid ska vara på och alltid ska lyssna. Det innebär att de ständigt samlar in information om dig – och andra i bostaden (till och med utanför, om du har en smart ringklocka eller liknande).
Visst, mer och mer av den här informationen processas nu lokalt i hårdvaran istället för att skyfflas upp till servrar på internet – men oavsett. Vi pratar om datainsamling som rimligtvis har låg relevans för att du ska kunna utföra den utannonserade tjänsten (att umgås med vänner som du har bjudit in). Har inspelandet hög relevans så har du sannolikt helt andra problem till att börja med…
Ser framför mig samtyckesförfarandet när man blir inbjuden hem till någon: ”Kan du skanna den här QR-koden, läsa igenom och godkänna villkoren för bostadsbesök och sedan godkänna med Bank ID innan du kliver över tröskeln?”
Should You Tell Guests You Have a Smart Device? Google Thinks So | Digital Trends
In an interview with the BBC, Google VP Rick Osterloh said that homeowners should inform guests if they have smart devices that might film or record their conversations, a statement that has raised concerns over privacy. The statement follows several incidents in the previous months surrounding smart devices.
AI – artificiell intelligens/digitala assistenter
Google satsar på att träna AI-algoritmer att identifiera doft
Det räckte inte för Google att bli kvantöverlägsna häromdagen. Nu presenteras nästa AI-fokusområde: att få algoritmer att kunna identiera… doft.
I grund och botten är det här kanske enklare än mycket annat som olika AI-algoritmer utsätts för nuförtiden när de skickas på träningsläger. Här handlar det om att kunna bryta ner luktmolekyler. Någtot som känns hyfsat enkelt. (Alltså, hyfsat enkelt av människor som är sjukt mycket smartare än jag.) Lite likartad teknik har ju funnits länge, som maskiner som kan identifiera gas och rök.
Nu inser jag att det här förstås inte är lika enkelt. Vi pratar om många fler varianter. Och det är förstås vansinnigt spännande. I förlängningen: att det blir möljigt att skicka doft digitalt. Och då inte en maskin som kan ge ifrån sig ett litet begränsat antal dofter, utan en 3D-skrivare. För doft.
Synintryck har vi kunnat skicka länge. Ljud nästan lika länge. Det kommer allt fler tekniker och prylar som börjar kunna skicka känselimpulser. Men känseln och förstås ännu mer doft och smak har en bit kvar till de fysiska motsvarigheterna.
Med det sagt lär det ändå mest handla om ”när” och inte ”om” vi kommer kunna känna på kläder eller dofta på parfymen i e-butiken eller smaka på maten innan vi beställer hem eller bokar bord.
Google is training an AI to predict a molecule’s smell
With plenty of mics and cameras at disposal, AI has gotten good at ’seeing’ and ’listening.’ But one human sense it hasn’t got around much is smell. Now, researchers at Google are trying to develop a neural network that helps an AI identify
Google börjar testa Duplex i Nya Zealand
Lite spännande steg i all sin litenhet: Google har börjat testa Google Duplex i Nya Zeeland.
Duplex är den chatt-AI-funktionalitet som Google presenterade förra året och som gör det möjligt för Assistant att boka exempelvis bord över telefonen med en virtuell röst som låter i princip helt mänsklig. Och som dessutom hanterar dialogen precis som en människa, komplett med diverse småord för att hålla relationen i dialogen uppe.
Anledningen till att Nya Zeeland-testet är lite stort är att det är första gången som tekniken testas utanför USA. Google har alltså, i väldigt liten skala, påbörjat utrullningen av tekniken.
Visst. Nya zeeländarna pratar mest… engelska. Så vi ska nog vänta med att hålla andan i väntan på svensk premiär ett tag till. Och i första läget så kommer det handla om att Duplex kommer ringa upp lokala näringsidkare för att bekräfta att öppettiderna är rätt i sökfunktionen och i Maps (och automatiskt uppdatera informationen om den inte stämmer).
Så ett väldigt begränsat test, alltså. Men det visar åtminstone att det nu börjar hända saker för Duplex internationellt.
Google pilot aims to provide accurate store hours in New Zealand this Labour Day
Starting this week, we’ll start a pilot to confirm holiday hours for a small number of local businesses in New Zealand with the help of the …
Och när du ändå är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant? Tryck här för att se hur du gör