Kategorier
Artikel IoT - internet of things Mobilt Webbutveckling

Vad betyder Apples och Googles långtgående samarbete kring covid-19 för framtiden?

Allt fler länder och hälsomyndigheter satsar på olika former av mobilspårning för att försöka få ett grepp om spridningen av covid-19. Nu har Apple och Google gått ut med ett initiativ där de båda företagen ska samarbeta kring det här. Så pass att de kommer ta fram liknande lösningar på operativnivå. Och det är ett milt sagt stort steg för de båda techjättarna. Ett steg som kan påverka oss långt bortom covid-19.

Såååå…. det här är rätt stort. Apple och Google har inlett ett samarbete för att underlätta spårningen av covid-19-spridningen. En tvåstegsraket: först kommer båda företagen att under maj släppa likadana API:er som ska kunna användas av spårningsappar från exempelvis hälsomyndigheter och därefter arbeta tillsammans för att ”möjliggöra en bredare, bluetooth-baserad spårningsplattform som bygger in funktionaliteten i de underliggande plattformarna”. Läs: inbyggt i (främst) iOS och Android.

Det är, om man så vill, västmotsvarigheten till samarbetet mellan Kinas regering och landets techgiganter Tencent och Alibaba, där en hälsoapp ger en färgad QR-kod som styr hur du får röra dig i samhället. Grönt, inga begränsningar, gult, vissa begränsningar och rött, tvingande karantän. Och den koden har använts inte bara av offentliga inrättningar – även enskilda butiker och andra privata aktörer har haft ”QR-blipp-grindar” innan man bli insläppt. Ja, eller inte insläppt.

Spårning via bluetooth och inte GPS

Apple och Google går, inte oväntat, inte så här långt. Det handlar alltså om ett sätt att kunna se spridningen av covid-19. Men det finns förstås även andra användningsområden.

Lösningen ser ut att åtminstone till en början bygga vidare på de lösningar som andra har tagit fram. Men det finns oavsett ett par intressanta saker här – ja, bortsett från det faktum att Apple och Google inleder den här typen av långtgående samarbete.

Det ena är själva upplägget i sig: att företagen har valt bluetooth istället för GPS eller platsspårning. Det vanligaste så här långt har varit att spårning byggt på GPS och positioneringsdata. Bluetoothspårning bygger på närhet till andra användare som har samma spårningsapp installerad (eller tack vare API-lösningen kanske bara appar som bygger på samma grunddata). Data som sedan aggreggeras och skickas till en mottagare, som Folkhälsomyndigheten. Datan kan fortfarande korsköras med platsinformation, men i så fall sannolikt via ytterligare ett ”anonymiseringssteg” till emellan.

Det här skulle också kunna användas mer aktivt. Om en app, likt det man har gjort i Kina, bygger på att en användare frivilligt eller efter konstaterad smitta anger att man är sjuk så kan andra användare som kommer i kontakt med den bluetoothsignalen varnas.

Ett smått historiskt samarbete på operativnivå

Det andra, och mest intressanta, är att de två mobiloperativjättarna alltså tänker sig att bygga in det här på operativnivå. Samma eller åtminstone väldigt likartad uppsättning i de två helt dominerande mobilplattformarna. Det gör att data kan samlas in med hög grad av pålitlighet, eftersom all insamling då görs enligt samma standard. Att lösningen, hur den nu blir, dessutom hamnar nära mobilens kärna gör att det kanske inte ens behövs en separat app. Kan räcka med en inställning i iOS eller Android.

Det i sin tur skulle kunna ge världen en standard för mobil-till-mobil kommunikation på nära håll. Som sedan skulle kunna gå att bygga kommersiella tillämpningar på – över de båda plattformarna.

Och ja. Visst talar det gemensamma pressmeddelandet om att de båda företagen kommer göra det här med integritet högt upp på agendan. Det kommer de förstås bli så illa tvungna till. Just nu skriker världens hälsomyndigheter och regeringar efter bättre sätt att spåra smittan, men det har förstås potential att bli en GDPR-mardröm av guds nåde. Dessutom när möjligheten att ha koll på användare/medmänniskor/medborgare flyttar så när hjärtat i själva mobilen och därmed våra uppkopplade liv.

Potentiell ny standard för närkommunikation mellan mobiler via bluetooth?

Jag misstänker att de båda företagen har tänkt rätt mycket på det här – och det är därför de nu gör det gemensamt. Det blir förstås bättre om alla mobiler gör på samma sätt, men det finns nog också mer krassa överväganden bakom. Inte minst tror jag att Google är glada att Apple, med sin förhållandevis höga trovärdighet inom personlig integritet, är med som… tja, Googles samvete. Dels på riktigt, för att inte Google ska lockas att annonspotentialsslira allt för mycket, men dels rent uppfattningsmässigt.

Med andra ord: att Apple är med på tåget kan leda till betydligt mindre liv. Även på Android-sidan.

Det kommer bli väldigt intressant att se hur de båda företagens gemensamma operativnivålösningar kommer att se ut. Och vad de kan leda till på sikt.

 


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *