Kategorier
AI - Artificiell intelligens Bekvämlighetsekonomin Detaljhandel/e-handel IoT - internet of things Spaningar Strömmade medier

Digitala spaningar vecka 15 2020 – del 2

Lifvs Scandinavia börjar med hemleverans av livsmedel. Disney+ har 50 miljoner prenumeranter efter fem månader. Amazon arbetar på en egen speltjänst. Betaversionen av xCloud öppnar i Sverige. Twitch Watch Parties rullas ut i USA. MIT-forskare skapar musik av covid-19. Google lanserar autokompletteringsfunktion för videosamtal. AI lyckas omvandla hjärnvågor till tal med 97 procents träffsäkerhet.

Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.

Övriga delar i veckans sammanställning

 

Detaljhandel/e-handel

Lifvs Scandinavia börjar med hemleverans av livsmedel

Ännu ett snyggt covid-19-initiativ. Hemleverans av mat. På landsbygden.

Det handlar om Lifvs Scandinavia som har rullat ut sina obemannade småbutiker på ett antal ställen i landet. Och inte, som det brukar när nya saker öppnar, i befolkningstäta storstäder utan just vid samhällen där matbutikerna är betydligt färre. Eller inga alls.

Nu börjar Lifvs alltså även med hemleverans av livsmedel på platser där denna typ av tjänst inte finns. Utkörningen sker i samarbete med företag och lokala föreningar. På åtminstone ett ställe har dessutom en idrottsföreningen startat sin egen telefontjänst dit äldre människor som saknar en smartmobil kan ringa och låta den som svarar göra beställningen via appen åt dem.

Visst är coronakrisen bedrövlig på många sätt. Men den har också visat mänskligheten från sin bästa sida fler gånger än jag kan räkna vid det här laget. Jag hoppas att vi inte glömmer bort allt det när världen frisknar till.

Dessutom: Lifvs verksamhet överlag, att satsa på de vita fläckarna i vårt land, tror jag också vi kommer se mer av framöver.

Lifvs erbjuder hemleverans till avlägsna hem | Handelstrender

Lifvs har på kort tid öppnat obemannade livsmedelsbutiker från Skåne till Dalarna. Nu ska man även erbjuda hemleveranser till de mest avlägsna hemmen.

Walmart testar enkelriktade gångar för att minska fysisk kontakt mellan kunder

Den fysiska handeln har känt av coronakrisen rätt ordentligt och de delar som har hållit öppna har hittat på olika sätt för att uppmuntra en coronakompatibel miljö. Saker som att skydda personalen med plexiglas vid kassorna och markeringar i golvet för att visa hur långt ifrån varandra man ska stå i kön. Här är ännu ett intressant initiativ från Walmart: enkelriktade gångar.

Med andra ord får man börja om från början om man kommer på att det man skulle ha fanns i början av gången (ja, eller det kanske inte blir riktigt så strikt, men ni fattar).

De fysiska butikerna har på kort tid genomgått hyfsat stora förändringar. De flesta av dem förstås av tänkt övergående karaktär, men jag misstänker att rätt mycket av det som händer idag kommer att leva kvar på olika sätt.

Vi kan åtminstone vara säkra på att saker och ting kommer att återgå till det normala när vi lämnar coronakrisen bakom oss. Men det normala kommer inte vara dagens normala.

https://www.businessinsider.com/walmart-alters-store-formats-to-address-coronavirus-pandemic-2020-4

Bedrägerianklagelserna mot Luckin Coffee gör att kunderna rusar till företagets butiker

Har du alltid undrat hur en coffee run ser ut? Nu vet vi. Så här.

En av Kinas klarast lysande startupstjärnor senaste åren är kaffekedjan Luckin Coffee. En kedja som skakat om kaffemarknaden i Kina och öppnat butiker i ett rasande tempo. Så pass många att de nu har fler än Starbucks. Luckin har hyllats för sin affärsmodell som byggt på hämtkaffe och kaffeleveranser snarare än kaféer.

Men som så många startups har det funnits dem som rest frågetecken kring Luckins siffror. Om de verkligen har varit så bra som företaget har sagt. Och nu verkar det som att det kan finnas sanning i spekulationerna. Nu har kinesiska myndigheter inlett en bedrägeriundersökning mot Luckin. Det i sin tur fick aktien att kollapsa nästan 80 % under en dag i slutet av veckan.

Men nästan direkt efteråt har nedladdningarna av Luckins app skjutit i höjden. Något som vissa har kopplat till att företagets kunder har rusat till Luckins tjänster för att visa sin support. Andra har däremot konstaterat att det förmodligen snarare handlar om… att kunder som sitter med presentkort och intjänade poäng har rusat till Luckin-butiker för att inte riskera att pengarna brinner inne.

Mer om Luckins problem i den här artikeln

En kassa med ett stort antal hämtkaffen uppställda

 

Strömmade medier/prenumerationstjänster

Disney+ har 50 miljoner prenumeranter efter fem månader

Så har Disney släppt lite nya siffror för sin strömningstjänst Disney+. 50 miljoner prenumeranter.

Kort efter det att tjänsten släpptes hade den skrapat ihop 10 miljoner användare, men sen har vi inte hört så mycket. Nu vet vi alltså att tempot har varit 10 miljoner nya användare i månaden.

Att man öppnar i allt fler länder bidrar förstås och det blir intressant att se när (om) Disney börjar bryta ned tittarna per region. Igår fick vi bara en: att nyligen öppnade Indien-marknaden står för 8 av miljonerna. Ingen slump att Disney får ut med just Indien. Åtta miljoner måste trots allt sägas vara rätt bra på en extremt viktig marknad.

Och för att sätta Disney+ i lite kontext så var de senaste siffrorna från början av året runt 170 miljoner för Netflix och 150 miljoner för Amazon Prime (även om den sistnämnda förstås är lite svår att jämföra med eftersom gränsen mellan Prime och Prime Video är rätt… flytande).

Om allt går som det ska så är det Disney-tajm i Sverige till sommaren.

Disney Plus surpasses 50 million subscribers

The international rollout of Disney Plus in a number of countries has helped it roll past the 50 million subscriber mark, the company has announced. To compare, Netflix has 167 million subscribers worldwide.

Amazon arbetar på en egen speltjänst

Nya speltag för Amazon. Även om såväl Youtube som Facebook äter upp allt mer av Twitchs försprång så är Amazons tjänst fortfarande dominanten i spelströmmande. Ja, alltså livevideoströmmandet, när man tittar på andra som spelar spel. Nu är Amazon på väg att även ta sig an även själva spelen.

Amazons första storbudgetspel, Cruicible, är planerat att landa i maj. Men inte nog med det: Amazon arbetar även på en egen spelströmningsplattform: Project Tempo.

Men inte bara det: Amazon siktar dessutom på att göra spel som twitchare och deras följare kan spela tillsammans. Med andra ord: öka engagmangsnivån i tjänsten. Men också göra det Apple börjar bli riktigt bra på just nu: att driva trafik mellan olika verksamhetsområden för att därigenom tjäna mer pengar på befintliga kunder.

Det innebär att i princip alla stora techjättar nu har sina egna spelplattformar. De som ännu inte har kommit lika långt är Facebook som ännu inte har en sådan på plats (än). Samtidigt har vi Apple som numer har en spelplattform (ja, eller två om man räknar in Appstore), men har däremot ingen tjänst som motsvarar Twitch.

Så med andra ord är det mest en fråga hur länge det kommer dröja innan Facebooks spelplattform tar fart och hur länge Apple kan hålla sig från att twitcha.

Amazon Pushes Into Making Video Games, Not Just Streaming Their Play (Published 2020)

The internet giant is investing hundreds of millions of dollars in the effort, with its first original game, Crucible, to be released next month.

Betaversionen av Microsofts spelströmningstjänst xCloud öppnar i Sverige

Ännu en spelströmningstjänst börjar rullas ut bredare. Betaversionen av Microsofts xCloud-tjänst öppnas nu i ytterligare 11 europeiska länder och Sverige är ett av dem.

Microsoft opens up xCloud beta registration to 11 European countries

Microsoft is opening up its xCloud game streaming service to 11 European countries. The software giant is gradually rolling it out due to internet bandwidth concerns in Europe admid the coroanvirus pandemic.

Twitch Watch Parties rullas ut i USA

Twitch tar nästa steg med sin Facebook-klon Watch Parties: nu rullar funktionen ut till alla amerikanska twitchare (inga besked om när tjänsten kommer till andra länder, men är förstås planen). Kort sagt möjlighet att titta på videoinnehåll tillsammans med sina följare ungefär som en vanligt twitchström.

Finns förstås några begränsningar. Det handlar om Prime Video-innehåll och, likt hur det funkar bland sociala plattformar där musik är en stor del av skapandet, så omfattar Watch Parties inte hela Prime-katalogen.

I takt med att allt fler tillväxttak börjar skönjas för olika typer av jättetjänster så har företagen börjat se sig om nya områden att fortsätta växa inom. Det ledde till att 2019 bland annat blev ett enda stort spelår, där i princip varenda techjätte nu har, eller är på väg att skaffa sig, egna spelplattformar. Kopplat till det börjar man också kliva allt längre in på Twitchs område, som ett försöka att öka engagemanget på och användandet av speltjänsterna. De som redan har haft stora videoplattformar har satsat allt mer på att få in spelvideo som stor del av innehållet.

Men Twitch, dominanten inom spelvideoströmmande, har ett tag nu allt mer satsat på annat än just spel. Bli mer än ”bara” något för gamers. Det här är förstås ett stort steg mot det.

Samtidigt är det också ett tecken på en annan stark trend just nu: att techjättar som sitter på mångfacetterat tjänsteutbud tar fram allt fler funktioner som syftar till att brygga de olika produkterna. Med andra ord: att driva trafik mellan olika delar av verksamheten. Att tjäna mer pengar på dem som redan finns inuti ekosystemet, snarare än det allt mer kostsamma projektet med att dra in helt nya användare.

Twitch is expanding Watch Parties beta to all partners, then all US creators after

Watch Parties allow you to watch TV and movies on Amazon Prime with your favorite content creators. You’ll be able to check out everything from Jack Ryan to Star Trek.

Netflix släpper serie med covid-19-tips… på Instagram

Mitt under coronakrisen släpper Netflix en ny serie med tips om hur man kan hantera läget. Och man släpper den… på Instagram.

Den nya serien kommer droppa avsnitt varje vecka och ska samla några av de stora stjärnor i andra Netflix-serier. Ja, några av serierna som främst har unga vuxna som främsta målgrupp. Innehållet ska vara framtaget tillsammans med läkare – som också kommer medverka i Live-samtal.

Man lånar alltså ut sina stjärnor till Facebook för att marknadsföra sin tjänst samtidigt som man bygger relationer till och skapar engagemang med sin publik.

Netflix to launch weekly Instagram Live series about coping during the COVID-19 pandemic | TechCrunch

Netflix is launching a new series on Instagram that will focus on taking care of yourself and your mental health during the COVID-19 global pandemic. The

Musikströmningsprenumerationerna ökade med över 30 % 2019

Analysföretaget Counterpoint har tittat på hur det har gått för musikströmmandet under 2019 och deras bedömning är att det har skett en rejält tillväxt. Totalt har antalet betalande användare ökat med en tredjedel till totalt 350 miljoner prenumeranter.

Spotify sitter fortfarande säkert på tronen med sin tredjedel av den globala totalen, nästan lika mycket som tvåan Apple Music och trean Amazon Music tillsammans. Blir intressant att se nästa gång vi får uppdaterade officiella siffror från topptrion.

Som på så många andra områden är det visserligen svårt att jämföra olika företags tjänster mot varandra. Både Amazon och Apple rider förstås delvis på att de har plattformar för att marknadsföra sin tjänst mot befintliga kunder (Prime respektive iOS). Dessutom är gränsen mellan ”vanliga” Prime och musiktjänsten förstås också lite flytande när man räknar användare.

Det som annars som vanligt är intressant att se i de här sammanhanget är siffrorna för WeChat-ägaren Tencents musiktjänster. Totalt så har Tencents musiktjänster typ tre gånger fler användare än Spotify – om man räknar alla användare. Men betalningsviljan är som synes betydligt lägre i Kina. Motsvarande för video. Intressant med tanke på att det omvända gäller för sociala medier.

https://www.counterpointresearch.com/global-online-music-streaming-grew-2019/

TV-serien All Rise planerar ett avsnitt där skådespelarna spelar in sina scener hemifrån

Ha. Hur spelar man in tv-serier samtidigt som man ser till att hålla avståndet till alla inblandade? Man låter skådespelarna spela in sina scener hemma förstås. Via Facetime och Zoom. Sedan flyttas de virtuellt till de faktiska inspelningsmiljöerna via lite datorefterarbetemagic.

Det handlar om CBS-serien All Rise, som tydligen är ännu en i raden av domstolsserier. Det är alltså sannolikt en serie som har goda förutsättningar för det här upplägget. Och för att det ska bli riktigt mycket meta så handlar det aktuella avsnittet om hur karaktärerna i serien hanterar hemmasittande och andra karantänfenomen under en viruskris.

Har ingen aning om hur resultatet kommer bli (och hur serien i sig är), men gillar det redan.

CBS courtroom drama will use Zoom, FaceTime for special pandemic episode

CBS’s drama series All Rise will produce a ”virtual” episode themed on the COVID-19 pandemic while practicing social distancing using remote programs like FaceTime and Zoom.

Lokala biografer testar egna strömningstjänster under coronakarantänen

Ännu ett skönt exempel på akutdigitalisering under coronakrisen: biografer satsar på strömningstjänster.

I Kina gjorde stängda biografer att en storfilm för första gången istället fick sin premiär i en kortvideotjänst – TikTok. Motsvarande händer nu i USA. Men då har det handlat om innehållsföretagen. I artikelexemplet här nedan pratar vi om biografen på hörnet. Mindre, oberoende biografer som också har tvingats stänga.

Det handlar om att biobesökare som vill se film och som vill stötta sin lokala biograf kan köpa en virtuell biljett som ger tillgång till en strömningslänk som är aktiv i några dagar (”hyrvideo” som vi sa förr i tiden).

Under nedstängningen har vi sett olika initiativ för att stötta det lokala näringslivet när verksamheten har packat ihop. Men att köpa saker även om man inte måste är sådär hållbart, på flera sätt (definitivt om man säljer fysiska produkter).

Yelp testar att lägga donationsknappar intill platser för att uppmana kunder att donera pengar för att visa sin uppskattning. Det kanske är början till någon slags hybrid för näringslivet. Inte bara att hantera båda online och offline utan också hitta andra sätt att ha relation med sina kunder än det som traditionellt har varit grunden i ungefär allt företagande.

Americans buying ’historic’ amount of computers during coronavirus lockdown

With more Americans working from home, we’re buying a historic amount of computers, webcams, and monitors.

 

IoT – internet of things

MIT-forskare skapar musik av covid-19

Way cool. Forskare vid MIT har förvandlat covid-19-viruset till musik. Man har tilldelat de ”kronor” som ger coronaviruset sitt namn unika noter och sedan låtit en AI-algoritm förvandla noterna till musik.

Förutom att det här i sig är ungefär hur häftigt som helst (inte så att det är första gången, men jag är lika fascinerad varje gång nån ger sig på något sånt här) så finns det en betydligt mer praktiskt tillämpning av projektet: att lära sig förstå viruset. Och med ljud fånga detaljer som ett mikroskop kan missa.

Anledning ska vara att vi människor är väldigt duktiga på att plocka upp nyanser i ljud. Inte bara själva tonen. Precis som att vi kan plocka upp nyanser i tal. Om man så vill: där en förstoring i ett mikroskop är ett endimensionellt sätt att ta sig an problemet, så skapar ljud och musik en flerdimensionsionell modell. Och ja, resultatet kan förstås även det köras via nya AI-algoritmer för att hitta nya mönster.

Kultur och vetenskap i en intim duett för att lösa mänsklighetens problem. Renässans as fuck.

MIT researchers use AI to turn the coronavirus into a haunting melody

An AI system that turns the coronavirus’ structure into music could help scientists spot details about COVID-19 that a microscope would miss

 

AI – artificiell intelligens

Google lanserar autokompletteringsfunktion för videosamtal

En ny cool funktion från Google: en autokompletteringsfunktion för videosamtal. Mer specifikt en lösning som fyller i de luckor som kan uppstå vid en dålig uppkoppling.

Den AI-baserade lösningen ska lära sig en användares röst och kunna fylla ut luckor i samtalet. Vi pratar inte om att att AI:n kan täcka för hela meningar, men delar av ord ska den klara. När signalen försvinner ska AI:n alltså gissa sig till vad användaren hade tänkt säga och realtidsplåstrar ihop samtalet.

Vi kan väl utgå från att det kommer vara de sedvanliga autocorrectproblemen, framförallt så här i början. Men oavsett. Coolt.

Google’s auto-complete for speech can cover up glitches in video calls

The news: With many of us now relying on video calls for face-to-face interaction, choppy connections are more frustrating than ever. An artificial intelligence that mimics an individual speaker’s way of talking can smooth over the cracks by filling in small gaps with snippets of generated speech.

AI lyckas omvandla hjärnvågor till tal med 97 procents träffsäkerhet

Ännu ett sånt där snurrigt coolt forskningsframsteg. Forskare har lyckats få fram en AI-algoritm som kan läsa av och omvandla hjärnvågor till tal – med 97 procents träffsäkerhet.

😲🤯😍

Jag ska inte säga att jag helt och fullt fattar hur det har gått till, men det känns som att forskarna har IFTTT:at skiten ur problemet.

Som jag fattar det har de låtit hjärnvågor styra virtuella stämband som alltså därmed har skapat ljud (redan här är jag rätt lost och som vanligt glad att det finns så många människor ljusår smartare än jag). För att förbättra kvaliteten har forskarna sedan använt neuronätverk tränade på att översätta mellan olika språk för att tolka hjärnsignalerna..

Det sistnämnda ska tydligen vara en avgörande skillnad mot de flesta tidigare försök. Istället för att försöka tolka hjärnaktivitet ord för ord så har man valt att angripa problemet som hjärnan generellt hanterar information: sammanhang snarare än detaljer. Kort sagt ”översätta” hjärnvågorna som neuroöversättarna gör det – hela meningar i taget. Det gör att AI:n kan göra kvalificerade gissningar på vilka ord som borde finnas för att det ska bli en fullständig mening utifrån erfarenhet. Även här: på samma sätt som vi människor är rätt bra på fylla i meningar där vi inte hör alla ord.

Som vanligt ligger den största begränsningen att AI:n, likt AI-algoritmer och maskininlärning överlag, har fått träna på en förhållandevis liten vokabulär. Även om algoritmen kan lära sig fler ”ord” på egen hand så är det fortfarande långt ifrån det som behövs för ett normalt samtal.

Men så är det just nu förstås inte heller användarscenariot. Det handlar istället om att ge människor som inte kan prata en röst. Bokstavligen. Och den lilla vokabulären, runt 250 ord, kan användas för att skapa skräddarsydda kommandon som i sin tur skulle kunna styra enheter i en funktionsnedsatts omgivning. Och där en fras skulle kunna starta en kedja av händelser eller kommandon. IFTTT by brain.

Så… ni vet… ännu ett steg närmare faktiskt tankeläsning.

Ja. Jag får lite gåshud.

How a New AI Translated Brain Activity to Speech With 97 Percent Accuracy

There are strong parallels between translating brain signals to text and machine translation between languages using neural networks.

 

Bekvämlighetsekonomin

Airbnb satsar mer på långtidsboenden och tar in nytt kapital

Airbnb satsar ännu mer på långtidsboende. Eller ”hyreslägenheter” som man sa förr i världen.

Det finns förstås många anledningar till att någon väljer att långtidshyra istället för att bo på ett vanligt hotell, men en given anledning är för att helt enkelt ha någonstans att bo i en ny stad. Kort sagt privatpersoner som flyttat till en stad för att jobba – och kanske ännu mer troligt att företag behöver ha lägenheter för nyckelkompetenser som har rekryterats.

Dessutom en intressant detalj i sammanhanget: antalet bokningar av långtidsboenden i samma stad där den som hyr bor nästan fördubblades sista två veckorna i mars. En i min värld trots allt rätt oväntad trend.

Oavsett: att Airbnb ger sig allt längre in såväl i den traditionella hotellbranschen som i hyresläghets- och bostadsbyggarbranscherna kommer leda till allt fler utmaningar längs med vägen. För lagstiftare inte minst. Många städer och länder runtom i världen har clashat med Airbnb bara kring korttidsuhyrningsmodellen (a.k.a. Airbnb Classic). Airbnb kommer få allt svårare att hålla fast vid sin ”bara en plattform”-inställning ju fler områden man omfamnar. Hyreslägenhetsverksamheten inte minst.

Dessutom har Airbnb precis tagit in en ny miljard dollar i investering (kanske en halv miljard utöver det enligt spekulationer jag har sett). Pengar som enligt företaget själva ska hjälpa dem att satsa ännu mer framåt, men frågan är om det inte till största del handlar om att Airbnb gör en WeWork. Alltså tar in medel lite halvakut för att täcka upp medel man hade hoppats få in via en börsnotering.

Ryktena om en börsnotering för Airbnb har florerat länge, men under förra året eskalerade 2020-ryktena rätt ordentligt. Vi vet inte hur långt gångna de eventuella planerna var, men ryktena pekade mycket på en Q1/Q2-notering. Med andra ord ungefär nu när man tar in nytt kapital.

Att börsnoteringen inte kommer bli av närmaste tiden hade vi kunnat räkna ut ändå. Airbnb skulle inte vara det första företag som skjuter på sin notering på grund av hela covid-19-krisen. En kris som förstås slagit väldigt hårt mot reseindustrin – och därmed också mot Airbnb. Vi kan anta att det första kvartalet kommer bli väldigt rött för dem. Också.

Airbnb rolls out new features aimed at its next big bet: longer-term stays | TechCrunch

Airbnb is tweaking its landing page and introducing new features all aimed at longer-term stays, as the online rental marketplace looks to capitalize on a

 

Prenumerera på mitt nyhetsbrev!

Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!

Prenumerera här

Och eftersom du är här

Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?

Tryck här för att se hur du gör


Prenumerera på mitt nyhetsbrev

Jag gillar Olas digitala spaningar!

Gillar du det jag gör? Visa gärna din uppskattning genom att donera lite pengar. Det hjälper till att betala för webbhotell och andra kostnader.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *