Spaningar inom tech och sociala medier från veckan som har gått.
Övriga delar i veckans sammanställning
- Del 1: Sociala medier, Sök/SEO
- Del 2: Detaljhandel/e-handel, Strömmade medier/prenumerationstjänster, IoT – internet of things, AI – artificiell intelligens, Bekvämlighetsekonomin
Digitalisering
Apples och Googles covid-19-API kommer finnas tillgängligt för utvecklare 28 april
För nån vecka sen vände Apple och Google halvt upp och ner på digitalvärlden genom att gå ut med ett långtgående samarbete kring coronasmittospårning. Först steget skulle bli ett ett API, gemensamt för iOS och Android. Nu ska Tim Cook ha meddelat att API:et kommer finnas tillgängligt för utvecklare från och med 28 april.
Två tankar kring det här:
1. Även om samarbetet mellan världens två mobilgiganter är milt sagt oväntat i sin omfattning så är det fortfarande väldigt nischat förstås. Dessutom kommer bara hälsoorganisationer få tillgång till det nya API:et (och förmodligen de kommande stegen i initiativet). Men det intressanta är om det här skulle kunna utvecklas till något ännu större på sikt. Någon form av API-standardisering, åtminstone delvis, mellan iOS och Android. Känns… hyfsat osannolikt. Men långt ifrån helt orimligt.
2. Är det något coronakrisen har visat oss är det hur snabbt det går att trycka ut nya funktioner – och helt ställa om. Inte minst digitalt. Tänk om det här en gång för alla kunde bli slutpunkten för stora mastodontdigitalprojekt som mer handlar om internpolitik än faktiskt kundnytta och istället fokusera på ständiga förbättringar. På riktigt.
First version of Apple and Google’s contact tracing API should be available to developers next week | TechCrunch
The first version of Apple and Google’s jointly developed, cross-platform contact tracing API should be available to developers as of next week, according
Ekonomi och finans
Snaps kvartalsrapport Q1 2020: nu 229 miljoner dagliga användare
Att TikTok och Houseparty går som tåget i och med covid-19-hemmasittande har nog de flesta koll på. Snapchat har det däremot inte pratats alls lika mycket om. Så hur går det för kameraföretaget? Kvällens kvartalsrapport visade att: jotack det går bra. Riktigt bra, tycker marknaden.
Omsättningen var över förväntan (462 miljoner) medan förlusten var något värre än väntat. Men framförallt fortsätter användarsiffrorna att gå åt rätt håll. Snapchat har nu 229 miljoner dagliga aktiva användare, totalt 20 % fler än för ett år sedan. Eller 39 miljoner fler. (Som jämförelse ska Houseparty ha skaffat sig 50 miljoner nya användare – bara senaset månaden.)
Det gjorde marknaden alldeles tosseglad. Efter att han handlat ner aktien med nästan 4 % under dagen (när i och för sig i princip alla aktier föll tungt) så är Snap-aktien upp 18 % i efterhandeln.
Resten av världen har för första gången fler Snapchat-användare än Europa
Tittar vi på användartillväxten fördelad per geografiskt område som Snap använder för sin rapportering så blir facit:
- Nordamerika: +10 % (totalt 88 miljoner användare)
- Europa: +14 % (70 miljoner)
- Resten av världen: +45 % (71 miljoner)
Om vi som vanligt bortser från Snaps imponerande grova indelning av planeten så finns det ett par intressanta saker här:
Samtliga tre regioner har sin bästa tillväxt sedan åtminstone Q4 2018 – när Snapchat stod och stampade (och till och med minskade i USA och Europa). Tillväxttakten ökar alltså. Inte oväntat är det Resten av världen som står för den snabbaste tillväxten – och för första gången är den ”regionen” totalt sett större än Europa. För ett år sedan var skillnaden 12 miljoner till Europas fördel, men nu är leder alltså Resten av världen med en miljon.
Det är med andra ord en rätt historisk (och väldigt viktig) händelse för Snapchat. En som, kan man tycka, skulle kunna få Snap att bli lite mer… finkorniga i sin syn på världen i framtida kvartalsrapporter.
Europa är den region där omsättningen växer snabbast
Tittar vi sedan på omsättningen fördelat per geografiskt område så blir bilden lite annorlunda. USA står fortfarande för den överlägset största delen av kakan med Europa som tvåa. Men här är det Europa som växer snabbast. Det är också en viktig faktor för Snap.
Än så länge finns pengarna fortfarande främst i väst och inte i de många tillväxtländer som ingår i Resten av världen. På kort sikt gäller det med andra ord att än mer tjäna pengar på USA och Europa medan man på sikt kan driva upp intäkterna bland alla andra snappare.
Några andra detaljer från rapporten
I snitt skapades 4 miljarder snaps under Q1 – varje dag
Tittandet på Discover-innehåll ökade med 35 % senaste året
Tittandet på Snapchat-program har mer än fördubblats senaste året
60 av Snapchats videoserier har nu över 10 miljoner tittare per månad
75 % av alla dagliga användare ”interagerar” med AR varje dag i snitt
Linserna skapade av Snapchat-communityt står nu för en tredjedel av alla lins-snaps som skickas varje dag
Antalet dagliga nedladdningar av Snaps fristående desktop Snap Camera ökade 30x under kvartalet (vore intressant att vet mer om vilket slags användande vi pratar om här. Snap själva skriver det lagom kryptiska ”as people turn to videoconferencing and livestreaming to connect with family and friends” som anledning. Känns inte som en slump att Snap har petat in ordet ”videokonferens” där. Om det säger något om det faktiskt användandet eller om det mest är ett bra ord att ha med just nu.
120 nya Snap Kit-partners och 75 % fler snapchattare ska ”använt” Snap Kit. Även här. Vore intressant att få veta mer om vad som faktiskt avses.
Netflixs kvartalsrapport Q1 2020: 15,8 miljoner nya prenumeranter
Så är det dags för kvartalsrapportsperioden. En period som nog… de flesta redan kastat in handduken kring. Frågan är inte om Q1 och Q2 blir misär utan förmodligen hur mycket. Sen finns det undantag. Som Netflix. Drivet av hemmasittandet nådde Netflix häromdagen en ny all-time high-aktiekurs. Ikväll var det dags att se om marknadens förväntningar skulle infrias. Och svaret är: ja. Med råge.
Under kvartalet skaffade sig Netflix 15,8 miljoner nya användare totalt och man förväntar sig 7,5 miljoner nya Q2. Båda siffrorna nära nog dubbelt upp jämfört med förväntningarna. Det betyder att Netflix numer har totalt 182,9 miljoner prenumeranter, eller 23 % bättre än för ett år sedan.
Regionmässigt blev tillväxtsiffrorna:
- Nordamerika: 2,31 miljoner
- Europa, Mellanöstern och Afrika: 6,96 miljoner
- Latinamerika: 2,9 miljoner
- Asien: 3,6 miljoner
Som följd rusade aktien initialt nära galna 11 % i efterhandeln. Men sedan besinnade sig investerarna något. Just nu drygt 1 % plus. Visst. Det var en blodröd börsdag, men investerarna hade alltså inofficiella förväntningar långt över de officiella.
Google kan lansera ett eget kreditkort
Datorn, tablå-tv – och kreditkort. Saker jag inte trodde skulle göra storslagna comebacker när vi skriver 2020. Nu verkar Google göra ett nytt försök att lansera det sistnämnda. Och vi kan nog anta att Apples motsvarighet som lanserades förra året är en väldigt stor anledning.
Googles potentiella kort känns överlag som en kopia av Apples upplägg: kortet är kopplat till Google Pay och ser ut att lanseras i samarbete med ett par finansiella spelare.
Vi kan väl anta att Google kommer ha lite mer uppförsbacke kring trovärdigheten för sitt eventuella kreditkort (som kring spårningen av användarens kortjänst kopplat till annonsörer), men i stort är det ett rätt logiskt drag. Mobilbetalningar är förstås det trendigaste betalsättet just nu, men här i väst är kreditkort fortfarande överlägset störst. Finns med andra ord ingen anledning att vänta in beteendeförändringen om man kan tjäna pengar redan nu.
Apple och Google samarbetar alltså med banker och är med andra ord än så länge inte full on banker. Men de jobbar sig trots allt allt mer åt det hållet. Men de som bör oroa sig mest är förstås kortföretag som Visa och Mastercard. Som dessutom även pressas allt mer av just mobilbetalningsutvecklingen.
Google is working on its own debit card (again)
Back in 2014, Google offered a debit card you could use with your Wallet balance. It looks like the company is now revisiting the concept.
Kina börjar interntesta en egen digital valuta
Så har Kina börjat interntesta sin egen digitala valuta DC/EP (Digital Currency/Electronic Payment). De ska ha genomfört en ”hypotetisk användartestpilot” (känns som att den engelska frasen är ungefär lika konkret).
Oavsett så har man börjat testa valutan i fyra kinesiska städer i ett samarbete mellan centralbanken och fyra statliga banker. Dessutom har Alibaba-sfärens betalföretag Ant Financial har varit med i att ta fram den tekniska plattformen – så det är en samling tungviktare all ’round, typ. Det hypotetiska är att testet verkar syfta i att lista ut hur valutan skulle kunna användas och med vilka slags gränssnitt.
Att se hur den vidare utrullningen kommer ske. Men framförallt: hur det går för det svenska initiativet med en e-krona.
China’s State-owned Bank Launches Digital Currency Pilot Application
China’s state-owned bank has carried out an internal and hypothetical-use pilot of China’s central bank digital currency in four Chinese cities.
Övrigt
Det finns nu fler människor på internet än det fanns människor totalt när internet föddes
Så är det dags för ännu en kvartalsrapport från We Are Social och Hootsuite om det digitala läget i världen. Alltid intressant, även om det mest handlar om mindre förändringar mellan varje rapport. Den här gången är läget förstås rätt annorlunda, vilket också ska avspeglas i rapporten – med mycket fokus just på världens förändrade digitalbeteende under coronakrisen.
Har inte hunnit gå igenom rapporten än, men kan redan nu konstatera att 3,81 miljarder numer använder sociala medier och att 4,57 miljarder människor använder internet.
Det sistnämnda innebär att 7 procent fler människor nu har klivit ut på nätet senaste året. Men ännu viktigare, och en galet historisk milstolpe, är att det betyder att fler människor nu använder internet än det fanns människor på planeten när internet föddes. Om vi tar 1980 som någon slags startpunkt när internet som vi känner det idag på riktigt tog form så fanns det då 4,4 miljarder människor på Jorden – totalt.
Visst lär coronakrisen ha bidragit. Men att det här skiftet händer precis när världen sitter nedstängd och aldrig har varit lika digitalberoende är en händelse som känns som en tanke.
Digital around the world in April 2020 – We Are Social UK
No Description
Australien vill tvinga Google och Facebook betala för nyheter
Ni vet EU:s upphovsrättsdirektiv? Som bland annat är tänkt att tvinga fram licensmodeller mellan publicister och de plattformar som direkt eller indirekt bygger sin verksamhet på nyhetsartiklar? Nu ser Australien ut att göra ungefär exakt samma sak.
Landets regering har gått ut med att de kommer att ta fram ett lagförslag som gör det obligatoriskt för företag som Facebook och Google att betala för nyhetsinnehåll som sprids via deras tjänster. Det australiska förslaget ser ut att gå längre än EU:s. Utöver att betala för själva innehållet ska de bolag som omfattas också dela med sig av sin ”konsumentdata” med publicisterna, samt ”tvingas att följa regler för hur nyheter på deras plattformar ska rankas”.
Den sistnämnda känns inte… helt tydlig. Rent spontant handlar det sannolikt om ungefär det som kommit att gälla för exempelvis Googles shoppingannonser: att företagen inte ger fördelar baserat på saker som att man köper annonser. Men det kan ju rentav sträcka sig så långt som att Australien vill vara med och bestämma över Googles sökalgoritm. Vilket är något som Google lär vara… sådär sugna på (de lär kämpa med näbbar och klor för att säkra den affärshemligheten).
Att se hur förslaget kommer se ut när det landar. Och vad det kan få för konsekvenser.
Facebook and Google to be forced to share advertising revenue with Australian media companies
Mandatory code being developed by ACCC will create ’level playing field’ in media landscape, Josh Frydenberg says
Microsoft lanserar en covid-19-plasmabot
Vi har sett ett antal tjänster som hjälper till att fördiagnosticera covid-19. Både för att människor inte ska belasta vården i onödan och för att få människor som saknar sjukförsäkring att ändå ta sig till ett sjukhus. Nu har Microsoft tagit fram en annan tjänst som ska hjälpa till: en plasmabot.
Den funkar som de flesta covid-19-botarna – tar dig igenom ett flöde med frågor som ska ge svar. Men svaren handlar inte om huruvida du är smittad utan om den som har tillfrisknat från covid-19 är lämplig att donera blodplasma som kan användas för vaccinforskningen.
https://techcrunch.com/2020/04/20/microsoft-built-a-plasma-bot-to-tell-you-if-you-can-donate-plasma-to-help-fight-covid-19/
Ikea släpper en hemmasittarversion av Ikea-katalogen
Ha. Briljant. Så har årets Ikea-katalog landat. Ja, eller åtminstone EN Ikea-katalog. Hemmasittarversionen av Ikea-katalogen.
Ikeas sätt att hjälpa oss vara mindre karantänuttråkade. En, tja, Ikea-pysselkatalog.
IKEA Creates A Stay Home Catalog To Keep You Busy
IKEA Stay Home catalog is the latest of a series of ads the Swedish company has been rolling out to help us cope with confinement.
Prenumerera på mitt nyhetsbrev!
Drabbas du ofta av FOMOOODS (Fear of missing out on Olas digitala spaningar)? Prenumera på mitt nyhetsbrev för att varje vecka få de viktigaste digitala händelserna direkt till din mejllåda!
Och eftersom du är här
Gillar du mina digitala spaningar? Så pass mycket att du till och med skulle kunna visa uppskattning genom att betala en slant?
Tryck här för att se hur du gör